Anda di halaman 1dari 8

PENDIDIKAN JASMANI Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tingkatan Bil.

Murid Obektif : Pendidikan Jasmani : Kemahiran : Futsal : Menghantar dan mengawal dinamik : 21 November 2011 : 8.30 9.10 pagi : 5 Anggerik : 20 murid : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, 90% murid dapat: Psikomotor Kognitif Afektif Pengalaman sedia ada Penerapan nilai KBKK Pengabungjalinan : Melakukan kemahiran hantaran dan mengawal sekurang-kurangnya 4 daripada 5 percubaan pada jarak 5 meter dengan teknik yang betul. : Menyatakan bahagian kaki yang terlibat semasa menghantar dan mengawal bola. : Memupuk keyakinan diri, kerjasama dan bertanggungjawab. : Murid telah melihat dan biasa bermain bola sepak. : Jujur dan bekerjasama. : Membanding/membeza : Tunjang kemahiran-koordinasi

Kesepaduan Alatan

: Sains-momentum sepakan menentukan kelajuan bola : 12 biji bola besar, 1 wisel, 16 skital.

BAHAGIAN AKTIVITI /MASA Permulaan Memanaskan badan (5 minit) Meningkatkan KDN Permainan bola beracun.

FOKUS PEMBELAJARAN

ORGANISASI
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

CATATAN/ ALATAN Verbal Intrapersonal 4 biji bola futsal, bentuk bulatan.

Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan. Murid yang diluar bulatan akan menendang bola pada rakan yang berada di dalam bulatan. Ahli di dalam bulatan yang terkena bola akan keluar bulatan dan menggantikan murid yang berjaya menendang tepat mengenainya. Permainan ini dijalankan selama 3 minit.

Regangan tangan Paha dan kaki Pekembangan Gerak kerja Langkah 1 kelas. (5 minit) Menghantar dan mengawal bola pada jarak 5 meter secara statik. Guru akan membuat demontrasi.

Badan mesti berdiri tegak. Tangan di lurus ke depan dan digerakan ke kanan dan ke kiri. Ulang 2 kali Lari setempat dan berdiri tegak tolak kaki kedepan dan kebelalangkan.ulang 2kali Penghantar Kaki dibuka seluas bahu berdiri menghadap rakan. Bola diletakkan di bahagian kaki dominan Melakukan hantaran bola kepada rakan dihadapan menggunakan kaki dominan Mata melihat kepada sasaran / rakan Penerima Badan dicondong ke depan sedikit. Menahan dan mengawal bola yang diterima dengan menggunakan kaki dominan Ulang sebanyak 5 kali.

Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan, A,B, C dan D. Kumpulan A menghadap kumpulan B manakala kumpulan C menghadap kumpulan D. A X X X X B x x x x C x x x x D x x x x

Bola 12 biji TKP Interpersonal X = pelajar

BAHAGIAN /MASA Langkah 2 (8 minit)

AKTIVITI Membuat hantaran bola dalam bentuk bulatan

FOKUS PEMBELAJARAN Susunan pelajar adalah dalam bentuk bulatan Pengumpan ditengah akan menghantar bola kepada pelajar yang lain Pelajar menggunakan semua bahagian kaki dalam membuat hantaran Ulangan aktiviti sebanyak 5 kali

ORGANISASI

CATATAN/ ALATAN
= x pengumpan X = pelajar

Seorang pelajar akan menjadi pengumpan di tengah bulatan. Pengumpan akan membuat hantaran kepada pelajar lain dan pelajar lain akan menghantar semula kepada pengumpan. Aktiviti ini diulangi sebanyak 5 kali.

Langkah 3 (4 minit)

X = Pelajar Mengawal dan Pemain dalam barisan yang xxxx menghantar dihadapan sekali berlari ke Pelajar dihadapan akan = Sketal dalam barisan. hadapan ke arah sketal. mengawal bola ke arah sketal. Melakukan hantaran kepada akan melakukan rakan dari sketal Pelajar menggunakan teknik hantaran hantaran ke arah rakan yang berada dalam barisan. yang bebas. Aktiviti ini diulang sebanyak 5 kali.

BAHAGIAN /MASA Langkah 4 (5 minit)

AKTIVITI Menghantar dan mengawal secara dinamik dalam kumpulan

FOKUS PEMBELAJARAN Bola diletakkan dibahagian kaki dominan Mata ditumpukan kepada arah sasaran iaitu sketal semasa mengawal bola Pelajar berhenti pada tanda/sketal yang telah ditetapkan Melakukan hantaran kepada rakan dengan menggunakan kaki dominan Pelajar yang menerima bola daripada rakan akan mengawal bola tersebut dengan kaki dominan
A

ORGANISASI
D

CATATAN/ ALATAN

= pelajar = sketal B C

Pelajar A akan bergerak dengan membawa bola ke sketal dan menghantar bola ke pelajar B. Seterusnya pelajar A akan bergerak semula ke tempat asal. Pelajar B akan mengawal bola yang diterima daripada pelajar A dan akan melakukan seperti yang dilakukan oleh pelajar A dan begitulah seterusnya bagi pelajar C dan pelajar D.

BAHAGIAN /MASA Kemuncak Permainan kecil (8 minit)

AKTIVITI Permainan BersyaratBola sepak.

FOKUS PEMBELAJARAN

ORGANISASI

CATATAN/ ALATAN
Bola 1 Kon 2 = kon

Aplikasikan semua teknik yang dipelajari dalam kemahiran menghantar dan mengawal dinamik Undang-undang seperti permainan futsal diaplikasikan.

Terdapat 2 pasukan 4 lawan 4 Pasukan yang berjaya menjaringkan 2 gol awal dikira pemenang

Penutup (5 minit)

Gerak kendur tangan dan lengan

Berdiri tegak, kaki dibuka melebihi luas bahu. Kuncikan jejari kiri dan kanan tangan. Tolak tangan lurus kehadapan sambil membongkok 90 darjah Kira dengan kiraan 8 Ulang sebanyak 3 kali

Murid berselerak dalam kawasan yang telah ditandakan Menghadap guru Guru membuat demontrasi jika perlu

Gerak kendur

Pinggang

Gerak kendur kaki dan tarik nafas.

Berdiri seperti kedudukan diatas Tangan lurus di atas kepala Bengkok badan ke sisi kanan, tahan dengan kiraan 8 Ulang aktiviti ke sisi kiri Ulang aktiviti sebanyak 3 kali.

Kaki dilunjur kehadapan, sisi dan belakang. Dengan kiraan 8 Guru bertanya soalan Guru bertanyakan secara berkenaan dengan dan murid rawak cara menendang yang menjawab betul. Guru menerangkan akan kelebihan menendang dengan cara tersebut: - hantaran lebih tepat, - bola mudah dikawal.

Sesi jawab.

soal

Anda mungkin juga menyukai