Anda di halaman 1dari 6

RPH InkuiriPenemuan

Oleh Guru Tahun 1:


1. 2. 3.

Pn. Hjh Norsima, Pn. Asmahani En. Yusri Ahmad

RPH Terapung atau Tenggelam


Tahun Masa Tema : Tahun 1 (kelas sederhana) : 60 minit : Pembelajaran Tentang Dunia di Sekeliling Kita

Objektif Umum : Menyiasat objek yang terapung di atas air dan tenggelam di dalam air.. Hasil Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran, murid dapat mengenalpasti:

objek yang terapung di atas air. Objek yang tenggelam di dalam air.

Pendekatan Pengajaran & Pembelajaran: Inkuiri -Penemuan Strategi : Aktiviti `Hands-on` dan Perbincangan

Kemahiran Proses Sains : Memerhati, Berkomunikasi, Membuat Kesimpulan, Menjana idea, mengikut urutan, Membuat Perbandingan, Menganalisis Nilai-nilai Murni: Minat dan bersifat ingin tahu, Bersyukur, mengargai alam, Bekerjasama BBM : Klip video, power point, lembaran kerja. keseimbangan

Fasa Pembelajaran
Set Induksi (5minit) Memperkenalkan situasi. Guru menyediakan besen plastik berisi air, pemadam dan sudu plastik. Guru meminta seorang murid memasukkan pemadam kedalam air. Guru menyoal murid apa yang mereka lihat. Guru meminta murid lain memasukkan sudu plastik ke dalam air dan menyoal murid apa yang mereka lihat. Guru mengaitkan kejadian yang berlaku dengan topik. P 1

Pencetusan Idea (10 minit) Guru menyediakan besen plastik berisi air, pemadam dan sudu P plastik. 2 Memperkenalkan situasi. Mencungkil pengetahuan sedia ada murid. Murid menyatakan sebab kenapa pemadam tenggelam dan sudu plastik boleh terapung di atas air. Murid diminta menamakan contoh- contoh objek lain yang boleh terapung dan tenggelam. Guru menyenaraikan nama-nama objek tersebut di Whiteboard.

Fasa Pembelajaran
Penstrukturan Idea (20 minit) Murid menonton video mengenai objek yang terapung di atas air dan objek yang tenggelam di dalam air. Murid mempelajari objek-objek yang boleh terapung di atas air dan objek yang akan tenggelam di dalam air. Murid memberikan maklum balas mengenai klip video tersebut. Soaljawab mengenai bahan objek yang terapung dan tenggelam.Memperkenalkan situasi.

Aplikasi Idea (20 minit) Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan dan dibekalkan dengan objek-objek yang telah disenarikan oleh guru. Guru memberikan gambaran dan penerangan aktiviti yang akan dijalankan. Murid melakukan ujikaji objek dan seterusnya melengkapkan jadual keputusan ujikaji yang terdapat di dalam buku aktiviti.

P 3

Penutup
Penutup (5 minit) Murid menyebut kembali objek yang terapung di atas air dan tenggelam di dalam air. Guru mengedarkan lembaran kerja dan berbincang jawapan.

kerja n bara Le

Click to edit Master text sty Second level Third level Fourth level Fifth level