Anda di halaman 1dari 7

Mata pelajaran Kelas Tarikh Masa Bilangan murid Bidang pembelajaran Tajuk Pengetahuan sedia ada Hasil pembelajaran

: Pendidikan Islam : 2 Abu Bakar : 15 September 2009 : 10.00 -10.30 pagi ( 30 minit ) : 30 orang : Jawi : Kata dasar dua suku kata. : Murid sudah boleh mengenal huruf-huruf jawi. : Pada akhir pengajaran, murid akan dapat : 1. Membaca kata dasar dua suku kata sekurang-kurangnya tiga perkataan melalui bantuan guru. 2. Menyebut tiga perkataan dua suku kata berdasarkan benda yang terdapat di dalam kelas. 3. Menyenaraikan perkataan dua suku kata di papan tulis.

Kemahiran berfikir

: 1. Menghimpun maklumat. 2. Mengklasifikasikan contoh-contoh di dalam kelas. 3. Menyusun atur.

Penerapan nilai Penggabungjalinan Bahan Bantu mengajar

: Disiplin, bersyukur, kerjasama, berani, tanggungjawab, ikhlas, sabar.. : Akhlak, bahasa arab, matematik, tauhid. : Kad huruf, kad perkataan, bahan-bahan maujud cth : pensil, tudung, mata, tangan dll.

Langkah / masa Pendahuluan ( 2 minit )

Isi pelajaran Bacaan doa belajar

Aktiviti p & p 1. Guru meminta murid membaca doa bersamasama. 2. Murid membaca doa beramai-ramai. 1. Guru menunjukkan kotak pada murid-murid. 2. Guru meminta murid meneka barang yang ada di dalam kotak dengan memberi pembayang. 3. Murid-murid meneka barang-barang yang terdapat di dalam kotak. 5. Guru mengaitkan perkataan tersebut dengan isi pelajaran. 1. Guru mempamerkan 2. Guru menyebut berulang-ulang dan murid-murid ikut. 3.Murid membaca

Catatan / Nilai / BBM Disiplin, bekerjasama, bersyukur.

Set induksi ( 5 minit )

Bermain tekateki. Kotak kasut yang diisi dengan pensil, batu, buku dan kunci.

Kotak, pensil, batu, buku dan kunci. Kerjasama, disiplin, berani.

Langkah 1 ( 8 minit )

Kata dasar

Kad perkataaan, Disiplin, kerjasama, berani, sabar.

dua suku kata. kad perkataan.

+
Langkah 2 ( 12 minit ) Kata dasar

secara berpasangan. 4. Murid mengeja dan mmembaca. 1. Guru menampal kad murid mengeja. 2. Murid mengeja dan Kad perkataan. Disiplin, berani, bekerjasama, tanggungjawab,

dua suku kata. yang lain dan meminta

membaca secara berkumpulan. 3. Murid mengeja dan membaca secara individu. 4. Guru meminta murid menyusun kad-kad yang telah diletak di atas meja.

ikhlas, sabar.

5. Murid menyusun kad dan mempamerkan dipapan tulis. 6. Guru menguji murid dengan meminta murid memberi beberapa contoh yang terdapat di dalam kelas. 7. Murid mencari dan menyebut kata dasar dua suku kata yang terdapat di dalam kelas. 1. Guru merumuskan isi pembelajaran hari ini. 2.Guru mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan.

Penutup ( 3 minit )

Rumusan pelajaran.

Ikhlas, bersyukur.

Refleksi kendiri : Ulasan penyelia / pembimbing :

Mata pelajaran Kelas

: Pendidikan Islam : 3 Abu Bakar

Tarikh Masa Bilangan murid Bidang pembelajaran Tajuk Pengetahuan sedia ada Hasil pembelajaran

: 17 Mac 2009 : 10.30 -11.00 pagi ( 30 minit ) : 35 orang : Sirah : Kelahiran Nabi Muhammad ( s.a.w ) : Murid sudah boleh berselawat ke atas nabi Muhammad ( s.a.w ) : Pada akhir pengajaran, murid akan dapat : 1Menyebut tarikh kelahiran nabi ( s.a.w ) dengan bantuan guru. 2Menyebut tarikh kelahiran nabi Muhammad ( s.a.w.) dengan tepat 3Menyenaraikan peristiwa penting semasa kelahiran nabi Muhammad ( s.a.w ) Muhammad

Kemahiran berfikir

: 1. Menghimpun maklumat. 2. Membanding beza akhlak baik dan buruk. 3. Menyusun atur.

Penerapan nilai Penggabungjalinan Bahan Bantu mengajar

: Disiplin, bersyukur, kerjasama, berani, tanggungjawab, ikhlas, tekun, sabar.. : Akhlak, bahasa arab, matematik, tauhid. : Gambar kaabah, gambar gajah, radio dan kaset.

Langkah / masa Pendahuluan ( 2 minit )

Isi pelajaran Bacaan doa belajar

Aktiviti p & p 1. Guru meminta murid membaca doa bersamasama. 2. Murid membaca doa beramai-ramai. 1. Guru memberi pembayang pada murid. 2. Guru meminta murid meneka haiwan yang disebut. 3. Murid menyebut nama haiwan tersebut. 5. Guru menampal gambar dan mengaitkan gambar tersebut dengan isi pelajaran.

Catatan / Nilai / BBM Disiplin, bekerjasama, bersyukur.

Set induksi ( 5 minit )

Bermain teka teki. - Haiwan apa yang mempunyai hidung yang panjang dan besar ? -Menampal gambar seekor gajah.

Gambar seekor gajah. Kerjasama, disiplin, berani.

Langkah 1 ( 10 minit )

Kelahiran nabi Muhammad ( s.a.w ). Isnin 12 Rabiulawal tahun gajah. - 20 April 571 masihi -

1. Guru mempamerkan gambar gajah dan kaabah. 2. Guru bercerita kisah tentera Abrahah hendah memusnahkan kaabah sewaktu nabi Muhammad (s.a.w) hendak dilahirkan. 3. Murid mendengar cerita. 4. Guru menyebut tarikh kelahiran dan peristiwa penting pada masa itu.

Gambar kaabah dan gajah. Disiplin, kerjasama, berani, tekun,sabar.

5. Murid menyebut semula dan mengingati tarikh tersebut.

Langkah 2 ( 10 minit )

.Kelahiran nabi Muhammad ( s.a.w ). Isnin 12 Rabiulawal tahun gajah. - 20 April 571 masihi Nasyid: `Tercipta satu lembaran sejarah.

1. Guru mendengarkan nasyid, pada murid melalui radio kaset. 2. Murid mengikut guru bernasyid bersamasama . 3. Guru meminta murid menyebut tarikh kelahiran nabi Muhammad (s.a.w). 4. Murid menyebut tarikh kelahiran nabi Muhammad (s.a.w) 5. Guru meminta murid menyenaraikan semula kisah yang terjadi pada masa kelahiran nabi Muhammad (s.a.w). 6. Murid menyebut peristiwa yang terjadi mengikut peringkat.

Radio kaset, gambar kaabah dan gajah. Disiplin, berani, bekerjasama, tanggungjawab, ikhlas, sabar.

Penutup ( 3 minit )

Rumusan pelajaran.

1. Guru merumuskan isi pembelajaran hari ini. 2.Guru mengucapkan terima kasih atas kerjasama yang diberikan.

Ikhlas, bersyukur.

Refleksi kendiri : Ulasan penyelia / pembimbing :