Anda di halaman 1dari 22

SKRIP DAN TREATMENT TELEMOVIE : PAUTAN KASIH SKRIP ASAL: JAMILAH HJ JAAFFAR

1. Suasana di lapangan terbang Terminal 2 Kota Kinabalu, Lily sedang menyorong troli dengan 2 beg pakaian dan sebuah kotak tiba-tiba kotak terjatuh dekat perhentian teksi , kebetulan seorang pemuda berpakaian kemas (Danny) lalu dan menolong Lily
DIALOG:

LILY: Oh dear . Em . (sedikit mengeluh kerana kotak terjatuh)

DANNY: boleh saya bantu ?...

2.Lily sambil tersenyum hanya mengganguk kepalanya.Kemudian Danny berseloroh serta bertanyakan sama ada Lily sudah ada kenderaan. DIALOG DANNY: wah berat kotak ini . kalau cik yang angkat saya risau nanti tangan cik tu sakit pula..da ada teksikah ? LILY : ada kat depan tu DANNY : O.k.. saya angkatkan beg dan kotak ni

3.. aksi orang keberatan angkat kotak)Lily hanya mengangguk tidak sempat menjawab). Mereka berbual seketika Danny bertanya hala tuju Lily lalu bertanyakan no telefon Lily.Danny dengan gaya tergesa-gesa mengeluarkan hand phone. DIALOG DANNY: Allright dah settle. Cik nak ke mana ?

( menjawab sambil tersenyum) LILY:) Oh .. ke UMS terima kasih ya kerana bantu angkat beg saya

DANNY : alah.. perkara kecil ja oh masih study kah? Tahun berapa ? Lily : Ya.. tahun akhir saya pergi dulu ya DANNY : nanti dulu (seolah-olah menahan) boleh I minta no telefon you ? LILY : (sambil mengangguk kepala dan memberikan no h.phone) DANNY: O.k da

5. Lily bergegas masuk ke dalam teksi dan teksi pun beredar tanpa mengenalkan diri masing-masing. Danny masih berdiri dengan wajah tersenyum melihat teksi beredar dan berkata seorang diri

DIALOG : DANNY: Bye jumpa lagi .

LATAR : Dewan kuliah 6. Lily berjalan di kawasan dewan Kuliah, pelajar sibuk lalu lalang di University Malaysia Sabah, tiba-tiba telefon bimbitnya berdering dia bertanya dalam hati(monolog) barulah menjawab panggilan telefon. DIALOG: LILY : em no siapa pula ni (monolog) Hello DANNY : hello masih ingat saya? LILY : ha . siapa ni? DANNY: Saya Danny LILY : Danny ? (wajah berkerut kehairanan) Danny yang mana ?

7. Lily berhenti seketika untuk menjawab panggilan telefon. Lily melihat telefon bimbit dengan wajab berkerut kemudian berjalan perlahan sambil berbual di telefon bimbitnya. Dia merasa hairan kerana tidak mengenali suara si pemanggil setelah diingat oleh Danny barulah dia kenal dan menunjukkan reaksi positif terhadap pemanggil. DIALOG DANNY: oh ya saya lupa nak kenalkan diri semasa kita di lapangan terbang semalam.

(wajah masih dalam kehairanan ) LILY : ya lah saya pun lupa nak Tanya. DANNY : saya lah orang yang bantu awak angkat beg dan kotak di lapangan terbang .ingat tak ? LILY : oh ya . Maaf encik Danny, saya terlupa la dan saya pun lupa ucap terima kasih pada encik Danny DANNY : tak pa it s o.k

LILY : ya encik Danny

ada apa yang boleh saya bantu ?

DANNY : Tak da la . Cuma saja nak Tanya khabar you .da selamat sampai ke UMS kah? LILY (dengan wajah tersenyum ) : da sampai da emm tapi.. saya rasa peliklah kenapa saya ringan hati bagi no telefon saya pada Encik Danny? DANNY : panggil ja Danny tak payah berencik-encik. Em.. saya pun hairan kenapa saya tergerak hati nak bertelefon dengan cik er ..siapa nama you? LILY: oh, nama saya Lily Chia Pui Lee. Panggil Lily saja. DANNY: eh.. cantik nama tu.. macam nama bunga . saya suka nama you LILY : Ya ?..terima kasih DANNY : saya rasa legalah da tau nama you LILY ( tersenyum ) : Ya kah ? . DANNY : Ya memang lega tapi saya tak pernah minta no orang perempuan sebelum ni. LILY : Ya kah ? (sambil senyum sinis)

DANNY: Ha itu yang pelik LILY : entahlah saya tak tau DANNY : Maaf telefon you.

mungkin kita ada chemistry kot?...

saya pun rasa.. macam pelik juga

.. baru sekali tegur terus minta no

LILY : sebenarnya saya tak pernah bagi no telefon pada orang yang saya tak kenal.. DANNY : tapi saya ingin berkenalan awak sudikah? LILY : em tengok keadaan .maksud saya, biar saya fikir dulu. Kalau saya sudi , saya akan call. DANNY : O.K . tak pa berkenalan. Bye.. LILY : Bye.
8. Lily mematikan telefon bimbit berhenti seketika dan seperti termenung jauh sambil mengetap

you fikirlah dulu

tapi cik Lily jangan risau saya ikhlas nak

bibir dengan wajah keliru

9. Menunjukkan shot (i) aksi Lily dan Danny yang sering berhubung di telefon seperti sepasang kekasih.Lily bertelefon dalam bilik sambil baring atas kaltil.Danny pula dengan wajah ceria di pejabatnya.

10. Liliy menjawab panggilan telefon semasa keluar dari pejabat Sekolah Pendidikan & Pembangunan Sosial UMS masa itulah Lily memaklumkan dia akan menjalani praktikum di SMK Matungong, Kudat). DIALOG : LILY : hello Danny DANNY : Ya hello LILY : Danny ada hal I nak bagi tahu you, saya tidak menganggukah? DANNY : tidaklah , ha cakaplah.. LILY : I kena buat praktikum di SMK Matunggong, Kudat.. dekat kampung awak kan?.. DANNY : em jauh tu sanggupkah nak mengajar budak kampung. LILY: I memang nak jadi cikgu tidak kira di mana sahaja dihantar , saya sedia berkhidmat.

DANNY : ya kah? You boleh tahan kah duduk dekat kampung ? LILY : Siapa kata tak boleh? Saya o.k lah DANNY: bila you lapor diri ? LILY : Minggu depan, I buat praktikum empat bulan kat sana? DANNY : You pergi dengan siapa? LILY : Ha.. itulah pasal I call you. Nak minta tolonglah ni.. sebab roommate I memang orang sana tapi dia balik esok I tak dapat ikut dia, ada hal nak urus lagi di sini. I pergi hari Isnin so boleh you temankan. Tapi I tahu you kerja kan?

DANNY : Ha tahu pun orang ni kerja tapi sayang punya pasal tak apa I ambil cuti emergency. LILY: Ya ? (wajah riang) O.K. Saya tunggu dekat hostel jam 8.00 pagi .

DANNY : Kena awal sikit , jauh tu . Nak tiga jam perjalanan. Jam 7.00 o.k LILY : O.k fine. (sambil mengetap bibir dengan wajah keliru)

11. Di pejabat Danny meletakkan telefon lalu memanggil setiausaha beliau melalui intercom
menyuruh membawa sekali borang cuti dia maklumkan akan bercuti pada hari isnin.

DIALOG DANNY : Suzie boleh you masuk sekejab dan bawa sekali borang cuti , saya nak ambil cuti pada hari Isnin depan.

12.Marcus memandu , Zarinah duduk di sebelah. Mereka dalam perjalanan balik ke Kota Belud.
Marcus menghantar Zarinah balik ke kampung dan singgah sebentar di pekan Kota Belud untuk ke Tamu membeli sedikit barang untuk keluarga Zarinah.

DIALOG: MARCUS : Inah, l nak tau ,bagaimana reaksi ibu bapa Inah bila tahu perhubungqan kita ni? mereka restukah kita kalau kita ada ikatan?

ZARINAH : em sebenarnya Inah sudah ceritakan pada emak Inah , em.. dia macam O.k ja tapi bapa Inah, I belum pasti. MARCUS : Jadi macam mana? Dia tak marah kah kalau nampak anak dara dia ni ada boyfriend? ZARINAH : La apalah you ni macam bapa Inah tu kolot sangat. MARCUS : Ya .. lah nanti disimbah nya dengan air pili bomba.. pa macam ? ZARINAH : tidaklah dia O.k bah sebenarnya Inah lagi risau penerimaan keluarga you terhadap Inah. MARCUS : Inah jangan risau nanti pandailah saya bincang dengan nenek dan uncle Tonny. Abang Danny tiada masalah dia faham keadaan kita..tapi I gementar ni..

ZARINAH : Pasal apa pula ? hai orang tentera laut pun tau juga takut kah? MARCUS : kan nak bertemu bakal bapa mertua, pegawai bomba pula tu. Sebelum pergi rumah you kita beli buah tangan untuk adik-adik you?

ZARINAH : O.K tak da masalah.. nak beli kat mana? MARCUS : Kita singgahlah sekejap dekat tamu. ZARINAH : O.K ( mengangguk dan senyum)

13. Marcus dan Zarinah berada di kawasan tamu membeli buah-buahan dan kueh mueh . kemudian mereka ke rumah Zarinahd di Kota Belud.

14. Depan asrama pelajar UMS, Sabah.Lily menunggu siap dengan beg pakaian dan kotak. Tidak lama kemudian Danny muncul dengan keretanya. Sebelum bertolak ke Kudat, mereka berserapan di cafeteria asrama .

15. Lily sampai di sekolah melapor diri kemudian keluar dari pejabat sekolah menuju ke tapak meletak kereta dan masuk kereta. Semasa dalam kereta Danny bertanya kalau Lily sudi singgah di rumah neneknya.

DIALOG: DANNY : Nak terus ke rumah kawan you atau singgah dulu di rumah nenek I. boleh juga I kenalkan you pada nenek dan adik-adik I

LILY : O.k juga cadangan awak tu. Tapi nenek you bolehkah menerima kedatangan saya? (NADA BERGURAU) DANNY : Jangan risaulah nenek dan adik beradik saya semua o.k ja..nanti I bagi tahu mereka I jumpa you tengah jalan kesian tengok you dengan beg dan kotak tu sebab tu bawa you pergi rumah nenek , nak tumpangkan pula

LILY : He..jangan pandai-pandai nak buat cerita.. Saya takut nenek awak marah sebabsaya bukan orang sini

DANNY : Ya..lah saya bagi tahu juga setujukah? LILY : Ya lah (sambil menjeling manja)

perempuan cantik ni buah hati saya pa macam

16.Di kaki lima rumah nenek Danny. Kelihatan nenek Danny yang sibuk memuat rantai manik perhaiasan adik-adik Danny tiada di rumah

DIALOG ; DANNY : Nenek buat apa tu (..sambil bersalaman)

NENEK : kamu pula Danny. Lama kamu tidak balik? Nenek rindu betul dengan kamu

DANNY : saya sibuk, banyak kerja nak buat.

NENEK : siapa ni Danny?

DANNY : Oh ya. Nek , ini Lily, kawan saya. Dia pelajar Universiti Malaysaia Sabah, dia datang ke sini buat Latihan mengajar, jadi saya tolong hantar.

LILY : Apa Khabar nek?(sambil bersalaman) NENEK : Baik..kamu duduk dulu biar nenek buat air minuman. LILY : tidak apa nenek, jangan susah-susah kami dah minum tadi.. NENEK : Tidak pa la DANNY: Er.. duduk lah sini sejuk sikit dekat kipas. LILY : mana ibu bapa awak ? DANNY : (diam terkenang flashback)

17.Flasback- Zaman kanak-kanak Danny, ayahnya meninggal dunia masa umur 8 tahun (mayat terbujur kaku di ruang tamu). Ibunya menghilang diri sewaktu balik dari sekolah meninggalkan dua adiknya yang masih kecil sejak itu mereka dijaga oleh nenek.

18.Nenek datang membawa air minuman untuk dihidangkan. Lily mengambil dulang hidangan dari tangan nenek Danny dan menghidangkan minuman untuk mereka.

DIALOG : NENEK : kamu minumlah , nenek nak siapkan kerja nenek ni. LILY : nenek tidak minum sama? DANNY : nenek memang begitu asyik dengan kraftangan nya saja.minumlah nek..

19.Nenek Danny mengambil anyaman manik dan meneruskan kerjanya,, Lily datang menghampiri dan membelek hasil kerja yang telah dibuat oleh nenek Danny. Lily berbual dan memjui kehalusan kerja nenk danny dan Danny juga akhirnya menghampiri dan duduk bersama neneknya.

DIALOG : LILY : Cantik dan halus kerja tangan nenek, kraftangan suku kaum di sini hampir sama dengan suku kaum di Sarawak. NENEK : kamu orang Sarawak kah ?

DANNY : (datang menghampiri ) Ya nek..Lily orang Cina Sarawak tapi dia fasih cakap melayu. NENEK : Kalau cina mana pandai cakap Rungus. Nenek suka kalau pandai cakap rungus LILY : saya cuba belajar dari kawan, mungkin suatu hari nanti saya boleh cakap rungus. NENEK : Ya kah ? ( tersenyum sinis).

20. Nenek menyambung kerjnya kemudian dia menyuruh Danny dan Lily makan bila Lily mempelawa dia makan sekali nenek hanya tunduk tidak melayan pelawaan Lily, Danny memberi isyarat kepala agar mereka pergi ke ruang dapur dia tidak ambil peduli reaksi neneknya.

NENEK : Kamu Sudah makan kah Danny? Kalau belum baik pergi makan, nenek ada goreng ikan masin dengan sambal bambangan.

DANNY : eh.. sedap tu.. mari kita makan dulu lepas makan baru saya hantar you ke rumah kawan you. LILY : Ya boleh..er nenek tidak makan sama ?
22. Di ruang tamu rumah nenek dan Uncle Tonny berbual tentang Danny yang membawa seorang gadis ke rumah mereka, danny muncul kemudian sambil mengemaskan pakaian seolaholah baru selesai mandi. DIALOG : NENEK : siang tadi si Danny ada bawa seorang budak perempuan.

TONY : wah.. ada makna tu mak, mungkin buah hati dia, siapa budak tu.

NENEK : itulah mak tidak senang hati, budak cina , orang Sarawak pula tu..hai.. (mengeluh)

TONY : Cina? macam tiada orang tempatan yang dia pilih?

NENEK : Kau cakap baik-baik dengan dia mak kurang setuju pilihan dia, nanti pisang berbuah dua kali, ibu dia bukan orang sini tengoklah apa jadi?

DANNY : (tiba-tiba muncul ) eh uncle Tony? TONY : Ah.. Danny kau apa khabar? DANNY : saya sihat ja.. uncle pa macam? UNCLE : Sihat juga NENEK: Kamu berbual lah Tony, mak dah mengantuk ni..

TONY : Mak pergi berehatlah dulu . Saya dan Danny belum ngantuk lagi..

DANNY : macam mana tempat kerja uncle? Banyak tempahan gong sekarang ni?

TONY : tidaklah berapa sibuk, faham sajalah tempahan tidak menentu, uncle sekarang ni buat kerja sampingan juga, adalah tanam pisang di kebun datuk kau.

DANNY : Banyak pokok pisang yang uncle tanam dan benih dapat dari mana pula ?

TONY : Adalah seribu pohon, mula-mula dapat dari jabatan pertanian daerah ni, tapi sekarang benih pokok tu dah bertambah, beranak-ranak pula..

DANNY : jadi, macam mana uncle nak jual? Ada pasaran kah di daerah kita ni?

TONY : memanglah kalau harap jual di sini susah juga, tapi ada orang yang datang pajak pisang tu untuk di bawa ke Bandar.

DANNY : Syukurlah uncle, ada juga pendapatan tambahan.

TONY ; ya lah.. kita saja yang kena bekerja keras. Kalau harap makan gaji , berapa saja upah yang bos Uncle bagi tiada tempahan tiada lah upah.

DANNY : uncle dah larut malam ni, besok saya kena balik awal ke Kota Kinabalu, saya kerja petang esok.

TONY : Danny, sebelum kau masuk tidur ada hal Uncle nak cakap ni.

DANNY: Apa dia uncle ?

TONY : beginilah Danny, uncle terus terang saja pada kau, nenek kau tu ada bagi tau, yang kau ada bawa budak perempuan jumpa nenek.

DANNY : la budak apa pula dia tu dah jadi cikgu bukannya budak (tergelak)

TONY : ala maksud uncle kawan perempuan kau lah..kata nenek orang luar, bukan orang kita. Dia tidak setuju kalau kau berkawan dengan orang luar macam tiada lagi gadis di Sabah ni yang kau pilih.

DANNY : Uncle bagi saya orang mana pun asal usulnya sama sahaja, yang penting hati dan budi bahasa nya. Saya dah lama duduk di Bandar tapi entahlah saya susah nak cakap, saya tidak pula terpikat dengan gadis di sini. Walau pun dia bangsa Cina tapi saya lihat dia tiada masalah dengan cara dan budaya kita.

TONY ; Jadi kau mau juga berkawan dengan budak tu..

DANNY : apa salahnya kalau saya berkawan, kalau ada jodoh kami, saya akan meminang dia.

TONNY : Kau sudah pastikah, pilihan kau ni tepat? Nenek kau tu tidak mahu perkara sama berulang macam yang dialami oleh mendiang bapa kamu, tengoklah selepas saja bapa kamu meninggal, kamu adik beradik pula ditinggalkannya.

DANNY : Uncle jangan ungkit kisah kedua orang tua saya, mesti ada sebab ibu kami tinggalkan kami, saya tidak percaya bagaimana seorang ibu boleh tinggalkan anak-anak nya kalau tidak ada tekanan dari pihak tertentu.

(NADA MARAH) TONY : maksud kau kami yang memberi tekanan kepada dia ?

(KELIHATAN SERIUS) DANNY : Sudahlah uncle , saya tidak mau dikata anak yang biadap pula ..bagilah saya peluang menentukan corak kehidupan saya. Kalau ada , jodoh, saya akan berkahwin dengan Lily Chia Pui Lee

22.Danny beredar ke bilik tidur meninggalkan bapa saudaranya di ruang tamu.

23. Marcus dan Zarinah dalam kereta dalam perjalanan ke rumah nenek Marcus, mereka dating untuk menziarahi nenek Marcus di samping untuk menyampaikan maksud untuk bertunang. Latar dan suasana di serambi rumah dan juga ruang tamu.

DIALOG MARCUS : tak mau singgah ke pekan dulu nak makan atau minum?

ZARINAH : Tak perlulah Inah masih kenyang, nantilah kalau dah lapar Inah bagi tau . Tadi pun sebelum bertolak Inah ada beli sedikit buah tangan untuk adik dan nenek mark, tak payah lah singgah kat pekan lagi ,kita kan nak cepat .Cuma Letih la duduk lama dalam kereta ni. MARCUS : jadi Inah tidak sukalah balik kampung saya? ZARINAH : La.. siapa yang kata tidak suka? Inah Cuma letih la ..sebab lama duduk dalam kereta ni. Lain orang kata lain pula dia kata? MARCUS : Kenapa merajuk ? ZARINAH : tidaklah ( senyum)Kalau merajuk pun rugi ja.. mana ada orang nak pujuk? MARCUS : Tau pun ah kita da sampai,, tu pun nenek , dia memang selalu duduk di serambi tu sambil buat kerja dia. MARCUS : pergilah tengok nanti. 24.Marcus dan Zarinah keluar dari kereta, nenek merenung tajam menunjukkan reaksi marah bila melihat zarinah gadis keluar dari kereta, nenek beredar dari serambi tempat selalu dia menganyam perhiasan manik dan terus masuk ke rumah. Marcus yang mengejar neneknya mohon dan merayu agar neneknya sudi berkenalan dengan Zarinah.

DAILOG NENEK : eh.. si Marcus pula yang datang, entah siapa yang dia bawa tu( berkata seorang diri) MARCUS : Nek .

25.Zarinah muncul di ruang tamu dan menyapa nenek serta bersalaman. Nenek membalas dengan senyuman nipis. DIALOG ZARINAH : nenek.., nenek apa khabar NENEK : emmm baik. duduklah . saya ke dapur dulu.. ZARINAH : Maaf nek kalau kami menyusahkan nenek, Boleh saya tengok anyaman yang nenek buat tu? NENEK : pergilah..

26.Zarinah bergerak ke serambi untuk melihat kerja tangan nenek Marcus.

27.Marcus ke dapur cuba memujuk neneknya. DIALOG MARCUS : nenek.. saya datang ni nak bagi tau suatu perkara. NENEK : ya.. aku memang dapat agak .. lelaki mana boleh bawa anak orang sesuka hati, kau mau kahwinkan? MARCUS : err..(angguk) ya nek. Itu sebab saya minta tolong nenek dan uncle Tony tolong urus. NENEK : Aku dah tua.. mana boleh aku urus, kau minta Uncle kau urus..ingat senang kah mau kahwin dengan orang melayu. Kau bukan Islam bapa dia setuju kah? MARCUS : nenek maafkan saya nek saya sudah lama mau tukar agama.. Sejak di sekolah lagi saya minat dengan agama Islam. Saya Cuma minta nenek faham kehendak saya, saya sayang nenek, walaupun saya memeluk Islam kasih sayang saya pada nenek dan keluarga tidak berubah. NENEK : Marcus, nenek bukan menghalang tapi nenek takut kau berubah bila berkahwin dengan dia. MARCUS : percayalah nek.. Zarinah tu baik, ibu bapa dia pun bersedia menerima saya dan ahli keluarga kita.

NENEK: Marcus, susah tau kalau kahwin lain bangsa ni kau ingat senang kah?

MARCUS: Nek,orang kahwin campur ini sudah ramai di Sabah ni. Bukan jadi perkara baru.

NENEK : Ya Cuma.. nenek takut, kau berubah kau tidak lagi dengan kami..

MARCUS : Nek... saya tetap tidak berubah hanya kepercayaan agama saja kita berbeza tapi nenek dan uncle Tony serta adik beradik saya tetap darah daging saya,..nenek saya merayu restuilah saya dan Zarinah. (WAJAH SAYU DAN SEDIH) 28. Nenek merenung tajam mata Marcus kemudian menangis teresak-esak).Marcus mencium tangan neneknya. DIALOG: NENEK : Marcus,, nenek sayang kan kamu ..kau buat la apa yang kau fikr baik untuk masa depan kau MARCUS : Terima kasih nek

(SUASANA MERIAH DIRINGI MUZIK DAN PALUAN KOMPANG) 29. Majlis pernikahan Marcus di rumah Zarinah, mereka mengambil gambar kenangan keua-dua keluarga bergambar di hadapan pelamin pengantin. (tanpa dialog Cuma diiringi muzik yang sesuai dan paluan kompang). 30. Mengenai Lily yang bersalaman dengan Pengetua Sekolah menunjukkan dia dan rakannya telah tamat latihan mengajar, di luar pagar sekolah Danny datang menjemput (ada dialog semasa dalam kereta)

DIALOG : DANNY : Tahniahlah dah tamat praktikum, lepas ni kena balik masuk kuliah semula? LILY : ya balik dari cuti sebulan kena kuliah satu semester, saya da tak sabar nak posting , macam seronok dah mengajar . DANNY : jadi hari ni awak nak balik terus ke kampus atau nak singgah dulu rumah nenek.

LILY : Saya fikir elok juga kalau singgah dulu rumah nenek awak, saya nak mengenali lebih rapat dengan keluarga awak. Saya pun boleh juga belajar masakan tradisional dari nenek.Apa macam awak setuju kah? DANNY : Saya tak da masalah, Cuma awak tu boleh kah tahan dengan suasana kampong? LILY : hai awak macam tidak yakin pula dengan saya ? 31.Setelah Sampai di rumah nenek, Danny dan Lily bersalaman, danny memberitahu neneknya hasrat Lily, nenek dan ahli keluarga Danny hanya tersenyum gembira.

DIALOG:

NENEK ; Lily janganlah malu-malu, buatlah macam rumah sendiri kalau letih kamu masuk lah berehat nenek nak ke dapur mau sediakan makan malam .

LILY : nek.. boleh Lily bantu nenek masak? Saya nak belajar masakan tradisi orang sini .

NENEK : kalau kamu berminat , apa salahnya..nenek tunjukkan cara buat inava dan jeruk bambangan.

(kedua-duanya bergerak ke dapur)

32.Lily di bilik kampus, dapat panggilan telefon dari abangnya suruh dia balik, mereka bertengkar di telefon, Lily enggan balik kerana mau menyiapkan laporan praktikumnya. Abang Lily marah dan mengugut akan memberhentikan dia jika dia enggan balik.

DIALOG : LEONARD: Hello Lily . awak apa khabar?Kenapa lama tidak call papa. Mama sangat rindukan kamu..

LILY: hello, Leo.. ha khabar baik ..sorry la bukan tak mau call, aku sibuk lah baru selesai praktikum aku kena buat laporan pula.

LILY : mama apa khabar?

LEONARD: mama macam dulu juga,.. itulah papa suruh kau balik ke kucing.

LILY : tak bolehlah leo.. aku sibuk mau siapkan dulu laporan aku, nanti kalau dah siap aku baliklah sekejap.

LEONARD : eh.. apa kena kau ni? Dulu sikit-sikit kau minta tambang mau balik . sekarang kau macam tidak ingat mama. Atau kau sudah tergila dengan lelaki di sana? Sampai mama dan papa pun kau dah lupa?

LILY: janganlah cakap macam tu aku bukan lupa mama dan papa aku Cuma nak siapkan kerja dulu..

LEORNARD : kau jangan cari pasal Lily. Kalau kau degil aku suruh papa berhentikan kau belajar, bukan ada untung sangat kau belajar. Orang nak jadi ahli perniagaan kau nak jadi cikgu, berapa sangat gaji kau tu nanti?

LILY : Leonard , awak jangan pandang rendah dengan cita-cita aku. Kau tak boleh paksa aku buat apa yang kau mahu. Aku pun berhak memilih jalan hidup sendiri. Aku mau jadi cikgu kerana aku mau berbakti pada negara aku bukan mau jadi kaya raya macam kau.

LEONARD: eh..kalau bukan papa dan aku yang bantu kau ingat kau boleh belajarkah tanpa duit? Kau memang anak derhaka..

LILY : Leonard aku tau tanggungjawab aku tapi aku nak belajar dulu, aku nak tamatkan pengajian aku. Kau faham kah? O.k la Leonard aku bukan nak gaduh dengan engkau..nanti aku balik juga dan memang betul aku dah terpikat dengan pemuda tempatan di sini, kami akan berkahwin bila aku tamat pengajian.

LEONARD ? apa..kau nak kahwin? Eh Lily.. Hello..hello

33.Mengenai Lily balik ke kucing tapi kepulangannya menimbulkan pertengkaran antara dia , bapa dan abangnya. Hanya ibunya yang dapat menerima kehadirannya. Setelah bertengkar dia dihalau oleh bapanya dia balik ke Kota Kinabalu DIALOG :

34. Danny yang sedang duduk di meja makan bersama Lily kehairanan kerana Lily hanya berdiam diri, dia bertanya apa yang yang menjadi punca kesedihan Lily.

DANNY : Kenapa awak nampak sedih saja hari ni ?

LILY : saya saya bergaduh dengan p apa dan abang , mereka menghalang perhubungan kita Danny. Saya dah bagi tau mereka yang saya akan berkahwin dengan lelaki pilihan saya..

DANNY : Lily awak sepatutunya bersabar dulu, biar saya yang datang berjumpa keluarga awak dan meminang awak.Saya malu nanti keluarga awak anggap saya tidak beradat.

LILY : Danny , awak tidak kenal abang saya Leonard, dia sama sekali tidak akan bersetuju dan pasti mempengaruhi kedua ibu bapa saya, malahan saya jadi cikgu ni pun dia marah.Tak apa lah.. biarlah saya yang menentukan masa depan saya..bapa dan abang saya pun dah menghalau saya dari rumah, mereka tidak izinkan saya balik ke Kucing lagi.

35.Latar suasana perkahwinan Danny da Lily mengikut adat tradisi suku Kaum rungus, mereka mulakan hidup sebagai suami isteri, Lily pergi mengajar dihantar oleh Danny sehingga

36. suatu hari semasa berada di rumah, Lily menerima panggilan telefon dari bapanya.

DIALOG ;

MR LEE : Hello, Lily

LILY : Hello papa? Papa apa khabar? Lily minta maaf papa.. Lily .. ..

MR LEE : tidak apa lah Lily, kita lupa saja apa yang sudah berlaku.. mama Lily sekarang sakit kuat.. dia mau Lily balik , dia mau jumpa Lily sebelum dia..

LILY : Pa..mama sakit kuat..(menangis teresak-esak). Lily akan balik..Lily akan jumpa mama..Lily akan balik pa.

DANNY : Kenapa tu sayang?..kenapa dengan mama awak?

LILY : Mama .mama sakit tenat.. mama mau saya balik.. bolehkah saya balik sekejap?

DANNY : Sayang.. demi mama awak, balik lah, ini pun dah dekat cuti semester pertama.. awak balik la segera, awak jagalah mama awak .

37. Lily dan Danny menziarahi mama Lily di hospital, Danny balik seorang setelah menziarahi ibu mertuaya. Kemudian Danny datang lagi menziarahi isteri dan ibunya di Kucing, bapa mertuanya menunjukkan sikap yang positif dan bersalaman dengan Danny.

38. Suatu hari ibunya mula sembuh dari keadaan yang kritikal. Lily menyampaikan berita gembira tentang dirinnya yang telah berbadan dua.

DIALOG LILY : mama, papa saya Ada hal nak sampaikan pada mama dan papa.

PN LEE : kenapa Lily? Kamu tidak sihatkah mama tengok wajah kamu pucat saja..

MR LEE : ya ..wajah Lily tidak bermaya mungkin terlalu penat jaga mama kamu di hospital ni?

LILY : tidak pa..bukan itu , sebenarnya Lily dah mengandung .. jadi Lily mau balik ke Sabah.

MR LEE ; wah bagus lah tu tidak lama lagi bertambahlah ahli keluarga kita.. PN LEE : mama pun tumpang gembira Lily, kamu balik lah ikut suami kau , memang tempat isteri di sisi suami LILY; Kalau mama setuju saya balik lusa ya ma. PN LEE : Ya Baliklah. mama percaya Danny akan menjaga kamu dengan baik, mama berdoa agar kau selamat melahirkan bayi tu.

39. Lily memeluk ibunya, bapanya hanya tersenyum dan mengusap rambut lily dengan penuh kasih sayang.

LILY : terima kasih mama.. memang Lily sangat mengharapkan restu dari mama dan papa. Lily pun selalu berdoa agar mama dan papa sentiasa sihat dan bahagia selalu..

40.Lily melahirkan bayi dan berada di hospital, keluarga lily datang menziarah cucu mereka. Mereka berebut nak mendukung cucu, suasanapun tambah ceria dengan kehadiran Marcus dan zarinah yang juga sarat mengandung.Danny memperkenalkan mereka kepada bapa dan ibu mertua nya. DIALOG DANNY ;Terima kasih mama dan papa sudi melihat Lily dan anak kami.

MR LEE : eh ini cucu pertama kami, mestilah kami datang

PN LEE ; (terbatuk sedikit) apa khabar Lily, mama ada bawa herba untuk kau minum semasa dalam pantang, ingat ya kita orang cina masih amalkan minum ubat tradisional ini. (membetulkan tempat duduk, wajah berkerut menahan sakit tapi masih boleh senyum) LILY : terima kasih mama datang juga. Mama sihatkah dan Leonard kenapa tidak datang?

PN LEE : ya lah macam mama ni susah nak cakap tapi mama mesti datang nak tengok cucu mama. Leonard mau datang tapi tidak ada yang nak urus bisnes papa kamu, dia kirim salam ,dia pun nak bertunang tak lama lagi. LILY : Bertunang? Dengan siapa ma? PN LEE : Dr Melisa, anak Uncle Sapok jiran kita masa di Miri, kamu ingatkah? LILY : Kak Melisa ,anak Uncle Sapok tu..saya masih ingat la mama . MR LEE : ya,, papa pun terkejut si Leonard rupa-rupanya sudah lama simpan rahsia tapi mereka terputus hubungan seketika sebab Melisa pergi sampung belajar, dialah Pakar bedah di hospital Kucing sekarang. LILY : EH.. Saya tidak sangka Leonard mau juga kahwin dengan gadis iban,. PN LEE : Dia kerja di Hospital Besar Kucing, bila kau balik dia pula baru ditukarkan dari hospital Miri. Mama pun tidak sangka dia suka dengan Dr Melisa. 41. tiba-tiba pintu diketuk, Marcus dan isterinya muncul dengan wajah gembira membawa hadiah untuk anak saudara mereka yang baru lahir. Mereka dikenalkan dengan ibu bapa Li;y.

DANNY ; Marcus, Zarinah, masuklah Pa , ini adik saya Marcus dan isterinya zarinah dan ,,Marcus Ini bapa dan ibu mertua saya. MARCUS : Apa khabar uncle, anty? (bersalaman) MR & PN LEE : Khabar baik.. (sambil menghulurkan bayi pada Pn Lee) LILY : na mama tengoklah rupa dia macam siapa?

PN LEE : macam kau pun ada tapi mata sepet sangat macam uncle Leonard dia..hidung macam Danny.

(WAJAH CERIA )

DANNY : tapi saya tengok lebih macam uncle Leonard dia la... Inilah anak tahun arnab mesti comel dan mata pun sepet (semua ketawa).

TAMAT.