Anda di halaman 1dari 81

AESOPUS LLATMESK

MEGLEPETS KNYVEK
Suzy Almonds: 101 dolog, amit j lett volna tudni a frfiakrl Marty Ashton: 101 dolog, amit j lett volna tudni a nkrl Suzy Almonds: 101 dolog, amit j lett volna tudni a prkapcsolatrl Jane Asher: 101 dolog, amit j lett volna tudni a hzassgrl Jane Asher: 101 dolog, amit j lett volna tudni a gyerekekrl Jane Asher: 101 dolog, amit j lett volna tudni a kltzsrl Marty Ashton: 101 dolog, amit j lett volna tudni az autkrl Melissa D. France: Micimack kis illemtanknyve Ethan Mordden: Micimack kondiknyve A. R. Melrose: Micimack sztra Joan Powers: Micimack kis tmutatja Joan Powers: Fles borongs tmutatja David Heller: Kedves Isten! David Heller: A Mennyorszg klassz hely lenne, ha nem kne elbb szvrohamot kapni Mark Twain: dm s va naplja Karinthy Frigyes: Egy nt szeretni Karinthy Frigyes: Betegek s orvosok Stan Smith: tperces krimik Hy Conrad: Tkletes gyilkossgok? Jim Sukach: tperces krimik 3. Roald Dahl: A Szerelem illata Gre Gbor: Gre Gbor bir r knyve Gre Gbor: Tapasztalatok Gre Gbor: Gre Martsa lakodalma Gre Gbor: Durbints sgor Gre Gbor: Bojgs az vilgba Gre Gbor: A Pesti r Aesopus: llatmesk Brsony Istvn: Vadsztska

Aesopus LLATMESK
Sarkady Jnos

AISZPOSZ S

MESI

SZUKITS
KNYVKIAD

A L A P T V A 1 9 29

A fordts az albbi kiads alapjn kszlt: Hausrath: Corpus fabularum Aesopicarum (Lipsiae 1957)

1. A sas s a rka
A sas s a rka bartsgot fogadtak egymsnak, s elhatroztk, hogy egyms kzelben fognak lakni. gy tartottk ugyanis, hogy az egytt laks megersti a bartsgot. A sas egy magas fra telepedett, s ott klttte ki fikit, a rka pedig az alatta lv boztban klykezett meg. Mikor azonban egyszer a rka kiment vadszni, a sas lelem hjn leszllt a boztba, s elragadva a rkaklykeket, fikival felfalta ket. Amint a rka megrkezett, s ltta, hogy mi trtnt, klykei pusztulsa ppen gy elkesertette, mint az, hogy nem llhatott bosszt fldi llat ltre ugyanis nem tudta ldzni a madarat. Ezrt flrellt mert csak ez marad meg a gyengk s tehetetlenek szmra , s megtkozta ellensgt. A sasnak azonban nemsokra meg kellett bnhdnie a bartsg meggyalzsrt. A mezn ugyanis kecskt ldoztak, s lecsapott, s elragadott az oltrrl egy mg tzes bels rszt. Ahogy fszkbe vitte, hirtelen belekapott a szl, s a vkony s szraz gallyak lngra lobbantak. A fikk, amelyeknek mg nem ntt ki a szrnyuk, megprkldtek, s a fldre zuhantak. A rka pedig odafutott, s a sas szeme lttra mindet felfalta. A mese bizonytja, hogy a bartsg megsrti, ha el is kerlik a megsrtettek bosszjt, az isteni igazsgszolgltats ell nem meneklhetnek.

Fordtotta

SARKADY JNOS

ISSN 1418 415 X ISBN 963 9278 58 0

Hungarian translation Sarkady Jnos, 1969 Hungarian edition Szukits knyvkiad, 2000 Lektor: Barna Ildik Trdels, kpszerkeszts: ITBooks, Ills Tibor Tipogrfia, sznre bonts: A-SznVonal Bt. Szerkeszt: Tth Rbert Felels kiad: Szukits Lszl Szegedi Kossuth Nyomda Kft. Felels vezet: Gera Imre

2. A sas, a cska s a psztor


A sas lecsapott egy magas sziklrl, s elragadott egy brnyt. A cska megltta ezt, s irigysgben utnozni akarta. Neki is lendlt, s nagy szrnycsapkodssal egy kos htra szllt le. De ahogy karmai beleakadtak annak gyapjba, nem tudott felszllni, csak csapkodott. Vgl a psztor szrevette a dolgot, odafutott, megfogta a cskt, s levgta a szrnytollait. Mivel ppen este fogta el, hazavitte a gyermekeinek. Mikor azok krdezskdtek, hogy mifle madr ez, gy felelt: Ahogy n ltom, cska, de sasnak kpzeli magt. Ugyangy az ersebbekkel val versengs semmire sem vezet, s amellett mg nevetsgess is tesz.

tle krt helyet a biztonsgos kltshez. Zeusz megengedte neki, hogy az lben rakjon fszket. Mikor a bogr ezt megltta, piszokbl egy golyt csinlt, majd felreplt vele, s Zeusz lbe ejtette. Zeusz le akarta dobni a szemetet, de ahogy felugrott, elfeledkezett a tojsokrl, s azokat is ledobta. Azt mondjk, ettl fogva jrja az, hogy a sasok nem kltenek abban az idben, mikor ganajtrk is vannak. A mese azt tantja, hogy meg kell fontolni: senki sem gyenge annyira, hogy ha gyalzatot szenved, ne tudna bosszt llni rte.

4. A csalogny s a slyom
A csalogny egy magas fn lt, s szoksa szerint nekelgetett. A slyom, amely ppen meghezett, megltta, lecsapott r, s megragadta. A pusztuls eltt ll csalogny krte t, hogy eressze el, s erstgette, hogy gysem lakik jl vele a slyom, ha teht hes, nagyobb madarak utn kell vetnie magt. De a slyom flbeszaktotta: Igazn bolond lennk, ha eleresztenm azt, ami a karmaim kz kerlt, s azt kergetnm, amit mg nem is ltok. A mese azt bizonytja, hogy ugyanilyen esztelenek azok az emberek is, akik tbbet remlnek az elrhetnl, s a kezk kzt lv dolgokat elszalasztjk.

3. A sas s a ganajtr
A sas egy nyulat ldztt. A nyl, mivel senkinl sem tallt segtsget, ahhoz fordult, akit a vletlen az tjba hozott: megltta a ganajtrt, hozz fordult ht knyrgsvel. A bogr btortotta t, s amikor megltta a kzeled sast, krte, hogy ne hurcolja el azt, aki tle segtsget krt. A sas azonban gyet sem vetett a kis bogrra, s felfalta a nyulat. Ettl kezdve azonban a bogr bosszt forralt: figyelte a sas fszkt, s valahnyszor az klteni akart, felreplt, s legrdtette s sszetrte a tojsokat. Vgl a mindennnen elldztt sas Zeuszhoz meneklt, s 6

5. A vadkecskk s a kecskepsztor
A kecskepsztor kihajtotta kecskit a legelre, s ltta, hogy vadkecskk kz keverednek; mikor aztn beesteledett, valamennyit behajtotta a sajt barlangjba. Msnap nagy vihar kerekedett, gyhogy nem tudta a nyjat a szokott legelre kihajtani, s gy otthon etette meg ket. A sajtjainak csak kevs lelmet adott, ppen csak hogy ne hezzenek, az idegeneknek viszont tbbet halmozott oda, hogy azokat is maghoz desgesse. Mikor azutn a vihar vget rt, mindet kihajtotta a legelre, a vadkecskk azonban a hegyekhez rve azonnal elfutottak. Mikor pedig a psztor hltlansggal vdolta ket, amirt elhagytk, br nagyszer elltst kaptak tle, visszafordultak, s gy szltak: ppen ezrt mg jobban rizkednk tled; mert ha minket, akik tegnap kerltnk hozzd, tbbre becsltl a rgieknl, vilgos, hogy ha ezutn msok is hozzd kerlnek, azokat meg elibnk helyeznd. A mese bizonytja, hogy nem kell szvesen fogadni azok bartsgt, akik rgi bartaiknl tbbre becslnek minket, mg jak vagyunk; meg kell gondolnunk, hogy ha flttnk is eljr az id, msokkal bartkoznak szsze, s azokat fogjk tbbre tartani.

6. A macska s a madarak
A macska meghallotta, hogy valamelyik udvarban a szrnyasok betegeskednek. Orvosnak lczta magt, fogta a mestersghez szksges eszkzket, odament, s az udvar eltt megllva megkrdezte tlk, hogy rzik magukat. Azok nyomban megfeleltek neki: Jl ha te elmgy innen. gy van ez az emberek kzt is: a hitvnyak nem csapjk be az okosokat, mg ha teljes erejkkel tettetik is a segteni akarst.

7. A rka s a kecskebak
A rka beleesett egy ktba, s knytelen-kelletlen lenn maradt, mivel kptelen volt felmszni. Amikor a kecskebak a szomjsgtl hajtva ugyanahhoz a kthoz jtt, megltta t, s megkrdezte, j-e a vz. A rka balesett szptgetve hosszasan dicsrte a vizet, elmondta, milyen j, s biztatta a kecskt, hogy jjjn le is. Az meg, hogy lthassa a vizet, s szomjt is olthassa, meggondolatlanul leugrott. Mikor azutn a rkval egytt a kijuts utn kezdtek nzni, a rka kijelentette, hogy valami hasznosat gondolt ki mindkettjk javra. Ha te mondotta a falhoz tmasztod els lbaidat, s lehajtod a szarvaidat, n a htadon felfutok, s utna tged is kihzlak. A kecske kszsgesen engedelmeskedett ennek a msodik javaslatnak is. A rka a lbrl a htra ugrott, majd a szarvaira t9

maszkodva feljutott a kt szjhoz, s mr tvozott is. Mikor pedig a kecske szidni kezdte, amirt megszegte megllapodsukat, a rka visszafordult, s csak ennyit mondott: Bartom, ha annyi eszed volna, amennyi szr van a szaklladban, nem mentl volna le, mieltt a feljvetel lehetsgt meg nem vizsgltad. gy az okos embereknek is elbb a dolgok kimenetelt kell megvizsglni, s csak azutn belefogniuk.

gyok nlad n, akinek nem a teste, hanem az esze tarka. A mese bizonytja, hogy a testi szpsgnl tbb az szbeli kivlsg.

10. A rka s a majom


A rka s a majom egytt vndoroltak, s kzben az elkelsgrl vitatkoztak. Mindketten sokat beszltek mr, mikor elrtek egy temethz. A majom odatekintett, s felshajtott. Mikor a rka ennek okt krdezte, a majom a sremlkekre mutatott, s gy szlt: Ht hogyne jajgatnk, mikor seim szabadonbocstottjainak s rabszolginak sroszlopait ltom? A rka gy felelt erre: Hazudj csak, amennyit akarsz, hiszen ezek kzl gysem kl fel senki, hogy megcfoljon tged. gy az emberek kztt is a hazudozk akkor krkednek leginkbb, amikor nincs, aki megcfolja ket.

8. A rka s az oroszln
A rka sohasem ltta az oroszlnt. Mikor azutn vletlenl szembetallkozott vele, els ltsra annyira megijedt tle, hogy kis hjn belehalt. Msodik tallkozsuk alkalmval is megijedt ugyan, de mr nem annyira, mint legelszr. Mikor pedig harmadszor is ltta, annyira nekibtorodott, hogy oda is ment hozz elbeszlgetni vele. A mese bizonytja, hogy a szoks a flelmetes dolgokat is megszeldti.

11. A rka s az egr 9. A rka s a prduc


A rka s a prduc a szpsg fltt versengtek. Mikor a prduc egyre csak testnek tarkasgval bszklkedett, a rka mosolyogva szlt: Mennyivel szebb va10 A rka a felfuttatott szln rett frtket ltott, s szerette volna megenni, de nem sikerlt elrnie. Az egr ezt ltva mosolygott rajta, s gy szlt: Semmit sem ehetsz. A rka nem akart szgyenben maradni az egr eltt, s ezrt gy szlt: Mert mg retlenek. 11

A mese a hitvny s j szra nem hallgat embereket szgyenti meg.

12

13

12. A csonka fark rka


Egy rknak a csapda levgta a farkt, s ezutn szgyenben elviselhetetlennek rezte az letet. Tmadt azonban egy menttlete: htha a tbbi rkt is be lehetne ugratni ugyanebbe, hogy gy a kzs bajjal sajt csonkasgt elleplezhesse. ssze is csdtette mindet, s buzdtotta ket, hogy vgjk le k is a farkukat, eladta, hogy az nemcsak rosszul ll nekik, hanem tlsgos slyt is akaszt rjuk. Egyikk azonban mosolyogva felelt neki: Bartom, ha veled nem esik meg, nem ajnland neknk sem. Ez a mese azokra alkalmazhat, akik a tbbieknek nem jindulatbl, hanem sajt rdekk szerint adnak tancsot.

szlt: Ha bvben vagy is az ellenrveknek, azt hiszed, azrt n nem eszlek meg? A mese bizonytja, hogy a bnre elsznt hitvny termszet, ha tetszets rggyel nem teheti, akkor leplezetlenl is elkveti tettt.

14. A halsz s a kis hal


A halsz kivetette hljt, de csak egy ajkt fogott. A halacska knyrgtt neki, hogy egyelre engedje el, mert mg kicsi, ksbb pedig, amikor mr megntt, fogja ki jra, nagyobb haszna lesz belle. Bolond lennk felelte a halsz-, ha a kezemben lv hasznot eleresztenm, s a bizonytalan remnyt hajszolnm. A mese bizonytja, hogy inkbb a meglv hasznot kell vlasztani, ha kicsi is, mint a remnybelit, mg ha az nagy is.

13. A macska s a kakas


A macska megfogta a kakast, s fel akarta falni, de alaposan meg akarta indokolni. Belekezdett ht a vdaskodsba, s kijelentette, hogy zavarja az embereket, mikor jszaka kukorkol, s nem hagyja aludni ket. Mikor a kakas arra hivatkozott, hogy sajt hasznukra teszi ezt, mert szokott munkjukra kelti fel ket, msodszorra ezt vetette ellene: De erklcstelen termszet is vagy! A kakas azzal vdekezett, hogy ezt is gazdi hasznra teszi, mert a tykok gy tojnak szmukra sok tojst. A macska kifogyva az rvekbl, gy 14

15. A rka s a tskebokor


A rka felmszott a svnyre, de majdnem lecsszott, s belekapaszkodott a tskebokorba. Tske ment a talpba; a rka szrnyen szenvedett, s szidta a bokrot, hogy mikor segtsgrt fordult hozz, az mg nagyobb bajt okozott neki. A tskebokor azonban nevetve vlaszolt: Bolond vagy, ba15

rtom, ha belm akartl kapaszkodni, hiszen magam szoktam mindenkibe beleakaszkodni. gy az emberek kztt is ostobk azok, akik olyanokhoz fordulnak segtsgrt, akiknek mr termszete a gonoszkods.

mentette meg, s errl egy szt sem ejt, a rka azonban gy szlt vissza: Megkszntem volna neked, ha kezed mozdulata is szavaidhoz hasonl lett volna.

18. A kakasok s a fogoly 16. A rka s a krokodil


A rka s a krokodil az elkel szrmazson vitatkoztak. Miutn a krokodil mindenflt elsorolt eldei elkelsgrl, s vgl azt is hozztette, hogy gyakorltr-vezeti tisztsget viselt sktl szrmazik, a rka mosolyogva jegyezte meg: Ha nem mondand is, ltszik a brdn, hogy sok gyakorlaton mentl keresztl. Ugyangy a hazudoz embereket is a tnyek cfoljk meg. Egy ember kakasokat tartott a hzban. Mikor tallt egy elad szeldtett foglyot, azt is megvette s hazavitte, hogy egytt nevelje amazokkal. Azok azonban csipkedni kezdtk, s ldztk, gyhogy a fogoly elbsult, s azt hitte, azrt nzik le, mert ms fajtbl val. Kevssel ksbb azonban, ahogy ltta, hogy a kakasok egyms ellen is viaskodnak, s nem hagyjk abba, mg nem vreznek, gy szlt magban: n mr nem is neheztelek ezekre, amirt megvertek, mert ltom, hogy mg egymst sem kmlik. A mese bizonytja, hogy az eszes emberek knnyebben elviselik msok ggjt, mikor ltjk, hogy azok az viket sem kmlik.

17. A rka s a favg


A rka meneklt a vadszok ell. Amint megpillantott egy favgt, knyrgtt neki, hogy rejtse el t. Az biztatta, hogy menjen csak be az kunyhjba, s ott bjjon el. Nemsokra odartek a vadszok, s megtudakoltk a favgtl, hogy nem ltta-e erre jnni a rkt. Az hangosan bizonykodott, hogy nem ltta, de ugyanakkor kezvel intve jelezte, hova rejtztt el. Mikor a rka ltta, hogy eltvoznak, elbjt, s sz nlkl elosont. A favg szidni kezdte, hogy 16

19. A megdagadt has rka


Az hes rka, amikor egy faodban megltta a psztoroktl otthagyott kenyeret s hst, bemszott s megette. A hasa azonban megdagadt, s mivel gy nem tudott kimszni, shajtozott s sirnkozott. Egy msik arra jr rka, amint meghallotta jajveszkelst, odament hozz, s megkrdezte, mi a baja. Mi17

kor megtudta, mi trtnt, gy szlt: Maradj csak itt, amg jra olyan leszel, mint amikor bementl, s akkor knnyen kijhetsz. A mese azt bizonytja, hogy a nehz krdseket az id oldja meg.

felemelte, s gy szlt hozz: Milyen fej, s nincs benne agyvel! A mese jl illik a kivl megjelens, de tehetsgtelen emberre.

20. A jgmadr
A jgmadr magnyt kedvel llat, amely mindig a tengeren jr. Rla beszlik, hogy az emberek ldzse ell meneklve, a tengerparti szirteken szokott fszkelni. Mikor klteni akart, egy hegyfokra ment, felfedezett egy parti sziklt, s ott klttte ki fikit. Egyszer azonban, amikor zskmny utn jrt, az trtnt, hogy a heves szltl hullmz tenger kicsapott egszen a fszekig, elnttte azt, s elpuszttotta a fikkat. A jgmadr, mikor megjtt, s szrevette, mi trtnt, gy szlt: n szerencstlen! a fldet kerlve ide menekltem, s ez a szikla mg sokkal htlenebb volt hozzm. Ugyangy nmely emberek, mikzben az ellensgtl rizkednek, szre sem veszik, hogy az ellensgnl veszlyesebb bartok kz kerlnek.

21. A rka az larchoz


A rka beosont egy szobrsz mhelybe. Mindent tkutatott, s amikor egy tragikus larcra bukkant, 18 19

22. A rossz szndk ember


Egy gonosz ember megllapodott egy msikkal, hogy hazugsgot bizonyt r a delphoi jshelyre. Amint a jsls megkezddtt, egy verebet fogott a kezbe, s eltakarta a kpenyvel. gy ment be a szentlybe, megllt, s megkrdezte, hogy l-e, amit a kezben tart, vagy lettelen. Az volt a terve, hogy ha lettelent mond a jslat, lve mutatja fel a verebet, ha meg lt, megfojtja, s gy hzza el. Az isten azonban tltta gonosz tervt, s azt felelte: Hagyd abba, ember: hiszen rajtad ll, hogy amit fogsz, l legyen vagy lettelen. A mese bizonytja, hogy az istensget nem lehet becsapni.

23. A szntvet s a farkas


A szntvet levette az igt, s itatsra hajtotta kreit. A farkas, mikor hesen s tpllkot keresve rbukkant az ekre, elszr az krk hmjt nyalogatta krl, s szre sem vette, hogy bedugta a nyakt; mivel nem tudta kihzni, elvonszolta az ekt a szntfldre. A szntvet odajtt, megltta t, gy szlt: , te gonosz, brcsak a rablst s gonoszsgot elhagynd, s ttrnl a fldmvelsre. Ugyangy a hitvny emberek, mg ha derekassgot mutatnak is, nem tallnak hitelre. 20 21

24/A. A fecske s a madarak


Mikor a fagyngy teremni kezdett, a fecske megrezte a szrnyasokra leselked veszedelmet. sszehvta az sszes madarat, s azt tancsolta nekik, hogy felttlenl vgjk ki a fagyngyket hordoz tlgyfkat, ha pedig ez meghaladja az erejket, menekljenek az emberekhez, s knyrgjenek hozzjuk, hogy a fagyngy erejnek felhasznlsval ne fogdossk ssze ket. A tbbiek azonban kinevettk t mint fecsegt, pedig az emberekhez meneklt. Azok megegyeztek vele, s laktrsukul fogadtk. gy trtnt, hogy a tbbi madarakat sszefogdossk s megeszik az emberek, csak a fecske az, amely menekltknt nyugodtan fszkelhet a hzaikban is. A mese bizonytja, hogy akik elre ltjk a jvt, azok ltalban kikerlik a veszedelmeket is.

vlemnye a leghelyesebb: a vrosokban telepedett le, s ott lt, a hzakban az emberek szomszdsgban klttt, s semmi bntdsa nem esett. A tbbi madr kitartott amellett, hogy megeszik a magot, mint minden baj okt: gy azonban meghztak, s mg inkbb fogdostk s ettk ket. Rossz vlemnyk mellett azonban kitartottak, s elhatroztk, hogy nem maradnak tovbb az emberek kzelben, hanem a levegben fognak repdesni. Ugyangy azok az emberek, akik llekjelenltk tancsra hallgatnak, megmeneklnek a veszedelemtl.

25. A rka s a kutya


A rka beosont a szoptats juhok nyja kz, felragadott egy brnyt, s gy csinlt, mintha megcskoln. Egy kutya megkrdezte: Mit csinlsz? Ddelgetem, s jtszom vele felelte a rka. A kutya azonban gy szlt: Most pedig, ha el nem ereszted a brnyt, kutya mdon fogok bnni veled. A knnyelm s ostobn tolvajkod emberre illik ez a mese.

24/B.
A fecske sszehvta a madarak gylst, s azt javasolta, hogy legjobb lesz, ha nem ellensgeskednek az emberekkel, hanem bartsgot ktnek velk, s jindulatot tanstanak irntuk. Egy msik madr azonban ellentmondott neki: Ha mg tbb lenmagot esznk, s nem hagyunk egyet sem, akkor nem lesz mibl hlkat fonni ellennk. Kiderlt, hogy a fecske 22

26. A bkk
Kt bka, mikor a t kiszradt, szertejrt, s azt kutattk, hogy hol telepedhetnnek le. Amint egy kthoz rtek, az egyik azt ajnlotta, hogy aggodalom nlkl 23

ugorjanak be. A msik azonban gy szlt: Ha ez a vz is kiszrad, hogy tudunk majd kijnni? A mese azt tantja, hogy ne intzzk hebehurgyn dolgainkat.

Ugyangy az emberek kzt is vannak, akik fradozst sznlelnek, mialatt msok dolgoznak.

27. A kirlyt kr bkk 29. Az jjeli madr


A bkk bnkdtak szervezetlensgk miatt, mert nem volt uralkodjuk. Kveteket kldtek ht Zeuszhoz, s krtk, hogy adjon nekik kirlyt. Zeusz ltta egygysgket, s egy fadarabot dobott a tba. A bkk elszr megrmltek a csobbanstl, s a t mlybe merltek. Ksbb azonban, mivel a fadarab mozdulatlan volt, felmerszkedtek, s vgl mr annyira lenztk, hogy felmsztak, s rtelepedtek. Mivel mltatlannak tartottk, hogy ilyen kirlyuk legyen, msodszor is Zeuszhoz fordultak, s krtk, hogy cserlje ki a kirlyukat, mert nagyon lusta. Zeusz ekkor megharagudott, s vzikgyt kldtt rjuk, amely megfogta s felfalta ket. A mese bizonytja, hogy jobbak a lusta uralkodk, mint a haragos termszetek. Egy madr jszaka az ablakban kapaszkodott, s nekelt. A denevr odajtt, s megkrdezte az okt, mirt van nyugton nappal, s nekel jszaka. A madr azt felelte, hogy nem ok nlkl teszi ezt, mert egyszer nappal nekls kzben elfogtk, s azta megokosodott. De nem most kellene magadra vigyznod mondotta a denevr , amikor semmi haszna nincs, hanem mg mieltt elfogtak volna. A mese bizonytja, hogy ha mr megesett a baj, haszontalan az utlagos megfontols.

30. A menyt s Aphrodit 28. Az krk s a tengely


Az krk hztk a szekeret. Mikor a tengely nyikorgott, htrafordultak, s gy szltak: Bartom, mi hzzuk a terhet, s te nygsz? 24 A menyt beleszeretett egy szp ifjba, s knyrgtt Aphrodithoz, hogy vltoztassa t nv. Az istenn megknyrlt szenvedsn, s csinos lenny vltoztatta. gy aztn az ifj, mikor megltta t, megszerette, s hazavitte felesgl. ppen hlszobjukban ltek, mikor Aphrodit ki akarta prblni, 25

hogy alakja megvltozsval a termszett is megvltoztatta-e a menyt, s egy egeret engedett be kzjk. Az erre megfeledkezett az j krlmnyekrl, felugrott az gybl, s az egr utn rohant, hogy megegye. Az istenn pedig megharagudott r, s ismt visszavltoztatta t rgi alakjba. Ugyangy a hitvny emberek, mg ha alakjukat meg is vltoztatjk, termszetkn nem tudnak vltoztatni.

31. A fldmves s a kgy


A kgy odacsszott a fldmves gyermekhez, s agyonmarta. Az apa fjdalmban fejszt ragadott, odallott a kgylyukhoz, s leste, hogy ha kijn, azonnal agyonsse. Mikor a kgy elbjt, odavgott a fejszvel, de elhibzta, csak a mellette lev sziklt vgta meg. Ksbb vatossgbl hvta a kgyt, hogy kibkljn vle. De az gy felelt: Sem n nem lehetek jindulat veled szemben, ha ltom a meghastott kvet, sem te velem szemben, ha fiad srjra nzel. A mese bizonytja, hogy a nagy ellensgeskedseket nem knny megvltoztatni.

32. A fldmves s kutyi


Egy fldmvest a tl beszortott a majorjba. Mivel nem tudott kimenni, s lelmet szerezni magnak, 27

26

elszr a juhokat ette meg. Aztn, ahogy a tl mg tovbb is tartott, a kecskket fogyasztotta el. Harmadszorra pedig, mivel semmifle enyhls sem kvetkezett be, a sznt krkre kertett sort. Mikor a kutyk lttk, mi trtnik, gy szltak egymshoz: Meneklnnk kell innen, mert ha a gazda nem kegyelmezett az krknek, munkatrsainak, hogy fog neknk irgalmazni? A mese bizonytja, hogy legjobban azoktl kell rizkedni, akik mg a hozzjuk tartozkkal szemben sem tartzkodnak a gazsgtl.

mg nagyobb bajba jutottak. Az rn ugyanis, hogy nem tudta, mikor van a kakasok rja, mg korbban keltette fel ket. Ugyangy sok ember szmra sajt terve lesz bajnak oka.

35. Az asszony s a tyk


Egy zvegyasszonynak volt egy tykja, amely mindennap tojt egy tojst. Az asszony azt hitte, hogy ha tbb lelmet vet neki, naponta ktszer is fog tojni. gy is tett, de ennek az lett a kvetkezmnye, hogy a tyk elhzott, s mg egy tojst sem tojt. A mese bizonytja, hogy sok ember, aki kapzsisgbl tbbre vgyik, a meglevt is elveszti.

33. A csigk
Egy fldmves fia csigkat pirtott. Mikor hallotta, ahogy pattogtak, gy szlt hozzjuk: Nyomorult llatok, ti, amikor a hzatok g, nekeltek? A mese bizonytja, hogy minden alkalomhoz nem ill cselekedet szgyenletes.

36. A vndorok s a medve 34. Az asszony s a szolglk


Egy munkaszeret zvegyasszony a kakasszra mg jszaka fel szokta klteni szolgllnyait munkra. Az rks munktl agyongytrt lnyok gy gondoltk, hogy meg kell fojtaniuk a hz kakast, azt hittk ugyanis, hogy az a bajok oka, mert jszaka felbreszti rnjket. Mikor azonban ezt megtettk, 28 Kt bart egytt vndorolt; egyszerre egy medve bukkant fel elttk; erre az egyik futsnak eredt, felmszott egy fra, s ott elbjt. A msik viszont, akit a medve mr majdnem elkapott, elnylt a fldn, s holtnak tettette magt. Mikor a medve odadugta az orrt, s krlszaglszta, visszatartotta a llegzett. Azt mondjk ugyanis, hogy ez az llat nem nyl a halotthoz. Mikor aztn a medve eltvozott, a msik lemszott a frl, s megkrdezte, hogy mit sgott 29

a flbe a medve. pedig gy felelt: Azt, hogy ezentl ne jrjak egytt olyan bartokkal, akik nem tartanak ki a veszlyben. A mese bizonytja, hogy a szerencstlensg mutatja meg, kik az igazi bartok.

37. A menyt
A menyt besurrant a kovcsmhelybe, s krlnyalogatta az ott hever reszelt. Termszetesen kidrzsldtt a nyelve, s ersen vrzett. azonban rvendezett, mert azt gondolta, hogy a vasbl nyalt le valamennyit addig, amg csak a nyelvt egszen le nem koptatta. A mese azokra vonatkozik, akik viszlykod hajlamukkal sajt maguknak rtanak.

38. A fldmves s a kgy


Egy fldmves tl idejn hidegtl megdermedt kgyt tallt; megsznta, s keblre helyezte. m a kgyba, ahogy felmelegedett, azonnal visszatrt igazi termszete, agyonmarta jtevjt. Az pedig haldokolva gy szlt: Megrdemlem a sorsom, amirt a gonoszon megknyrltem.

30

31

A mese bizonytja, hogy a hitvnyak nem vltoznak meg, mg akkor sem, ha nagy jttemnyben rszeslnek.

Ugyangy a hitvny letmdot folytat emberek elbb elpusztulnak, mintsem j tra trhetnnek.

41. A delfinek s a kis hal 39. A kutya harapta ember


Egy embert kutya harapott meg, s krbejrt, s keresett valakit, aki meggygytan. Valaki azt ajnlotta, hogy le kell a vrt egy darab kenyrrel trlni, s odadobni a haraps kutynak. A sebeslt azonban mosolyogva felelte: Ha ezt teszem, akkor aztn biztos, hogy a vros sszes kutyja meg fog harapni. Ugyanilyen az emberek hitvnysga is: ha kedveskednek neki, csak mg merszebb vlik a gazsgok elkvetsre. A delfinek s blnk egymssal kzdttek. A csata mr hossz ideje tombolt, mikor felmerlt egy kis hal, s megprblta sztvlasztani ket. Az egyik delfin azonban nevetve szlt r: Inkbb elviseljk, hogy harcolva pusztuljunk el egyms ltal, mint hogy te lgy kztnk a dntbr. Ugyangy nmely semmireval ember viszlyok idejn ltszik valakinek.

42. A szarvas s az oroszln


A szomjas szarvas egy forrshoz ment. Amint ivs kzben megltta tkrkpt a vzben, dicsrte agancst, ltva milyen nagy s szp, lbait viszont csrolta, amirt vkonyak s gyengk. Mg ezzel foglalkozott, amikor egy oroszln jelent meg, s zbe vette t. A szarvas futni kezdett, s jval meg is elzte az oroszlnt. Ameddig puszta volt a sksg, az ell fut szarvas biztonsgban volt, de mikor egy erds helyre rt, ott az agancsa beleakadt az gakba; nem tudott tovbb futni, s az oroszln elkapta. Mikor mr haldokolt, gy szlt maghoz a szarvas: n szerencstlen! 33

40. A bkk
Kt bka lt egyms szomszdsgban. Az egyik a mly s az ttl tvol es tban lakott, a msik az tszli pocsolyban. A tavi bka biztatta a msikat, kltzzk t hozz, hogy jobb s biztonsgosabb letben legyen rsze. Az azonban nem hajlott a szra; azt mondogatta, hogy mr elszakthatatlanul megszokta a helyt mg csak egy arra halad szekr agyon nem gzolta. 32

Az rztt meg, amit rulnak hittem, s amiatt pusztulok el, amiben nagyon bizakodtam. Ugyangy bartaink kzl gyakran azok mentenek meg a veszedelmekben, akikre gyanakodtunk, s azok rulnak el, akikben megbztunk.

43. A mhsz
A mhsz gazdasgba tvolltben betrt egy idegen, s ellopta a mzet s a viaszt. Mikor a gazda megjtt, s ltta az res kasokat, melljk llt, s vizsglgatta ket. A mhek pedig, mikor megjttek a mezrl, ahogy ott talltk t, fullnkjukkal nekiestek, s szrnyen helybenhagytk. Erre gy szlt hozzjuk: Nyomorult llatok, ti azt, aki ellopta a viaszotokat, bntatlanul elengedttek, engem pedig, aki gondoskodom rlatok, sszeszurkltok? Ugyangy nmely ember tudatlansgban nem rizkedik ellensgeitl, de bartait mint rosszakarkat eltasztja magtl.

kedett. A haj felfordult, mindnyjan szva prbltak kimeneklni; szott a majom is. Egy delfin szrevette, s azt hitte, hogy ember: ezrt a htn vitte kifel. Amint a Peiraieuszhoz, Athn kiktjhez rtek, a delfin azt tudakolta a majomtl, hogy athnie. A majom kijelentette, hogy az, st elkel ottani szlktl szrmazik. A delfin aztn azt krdezte, hogy ismeri-e a Peiraieuszt. A majom azt hitte, hogy egy embert emleget, s azt felelte, hogy az illet meghitt j bartja neki. A delfin a hazugsg miatt megharagudott: lemertette, s vzbe fojtotta a majmot. A hazug emberre alkalmazhat.

45. A szarvas
Egy fl szemre megvakult szarvas a tengerpartra ment, s ott legelt; p szemvel a szrazfld fel nzett, figyelte, jnnek-e a vadszok, vak szemvel pedig a tenger fel fordult, mert onnan semmi veszlyt nem vrt. Csakhogy ppen arra hajztak nhnyan, szrevettk s lenyilaztk t. Haldokolva gy szlt nmaghoz: n szerencstlen, a szrazfldtl mint ellensgtl rizkedtem, s sokkal vszesebb vlt szmomra a tenger, amelyhez menekltem. Ugyangy azok a dolgok, amelyek felttelezsetek szerint veszlyesek, sokszor hasznosakk vlnak, azok pedig, amelyeket dvseknek gondoltatok, veszlyeseknek bizonyulnak.

44. A delfin s a majom


Szoksuk azoknak, akik a tengeren utaznak, hogy mltai kutykat s majmokat visznek magukkal ti szrakozsul. gy egy ember tengeri tra indulva, majmot vitt magval. Mikor Szunion mellett jrtak (ez Athn hegyfoka), trtnetesen nagy vihar kere34

35

46. A szarvas s az oroszln


Egy szarvas a vadszok ell meneklt, s egy barlanghoz jutott, amelyben egy oroszln lakott, s oda futott be, hogy elrejtzzk. Az oroszln azonban megragadta, s elveszetten gy szlt: , n szerencstlen, aki az emberek ell menekltem, s egy vadllatnak szolgltattam ki magamat. Ugyangy vannak emberek, akik a kisebb veszlyek ell meneklnek, s nagyobb bajokba vetik magukat.

Egy hzban sok egr volt. Egy macska megtudta ezt, odament, egyenknt elfogta s megette ket. A szntelenl pusztul egerek vgl a lyukakba rejtztek. A macska, mivel ettl kezdve nem tudott elkapni egyet sem, kieszelte, hogy csellel fogja kicsalogatni ket. Ezrt felmszott egy szegre, lecsngtt rla, s holtnak tettette magt. Az egyik egr azonban, amint a lyukbl kibjt, megpillantotta t, s gy szlt: H, te, neked ugyan nem jvk el akkor sem, ha zsk lesz is belled. A mese bizonytja, hogy az eszes emberek, mikor msok gonoszsgt kitapasztaltk, mr nem engedik magukat azok kpmutatstl megtveszteni.

47. A szarvas s a szl


A szarvast vadszok ldztk, s egy szllugas al rejtztt. Mikor tovbbmentek, azt hitte, hogy mr nem vehetik szre, s enni kezdte a szl leveleit. Az egyik vadsz azonban visszafordult, szrevette t, s drdjval megsebezte. A haldokl szarvas shajtva szlt nmaghoz: Megrdemlem a sorsom, mert megmentmet, a szltkt bntottam. Ez a mese elmondhat az olyan emberekrl, akik megbntjk jteviket, s ezrt az isten megbnteti ket.

49. A legyek
Az lskamrban kimltt a mz. A legyek rszlltak, enni kezdtek, s dessge miatt nem mentek el rla. De mikor gy odaragadt a lbuk, hogy fel sem tudtak szllani, fuldokolva mondottk: Mi szerencstlenek, akik rvid gynyr miatt pusztulunk el. Ugyangy a mohsg sokak szmra sok baj okv vlik.

50. A rka s a majom 48. A macska s az egerek


Az oktalan llatok gylsn a majom tncra perdlt, s olyan tetszst aratott, hogy kirlly vlasztottk. A rka megirigyelte ezt tle, s amikor felfedezett egy 37

36

csapdban lv hsdarabot, odavezette a majmot. Azt mondta neki, hogy kincset tallt, de nem magra gondolt, hanem kirlyi tiszteletajndkul neki sznta, s biztatta, hogy vegye el. Az meg gyantlanul odament, s a csapda meg is fogta. Ahogy vdolta a rkt, amirt cselt vetett neki, az gy vlaszolt: Majom, ht ilyen sszel akartl uralkodni az oktalan llatok fltt? Ugyangy azok, akik vigyzatlanul fognak bele valamibe, nemcsak bajba jutnak, de mg nevetsgess is vlnak.

Az oktalan llatok gylsben elllott a majom, s tncot mutatott be. Nagy sikert aratott, s mindenki dicstette; erre a teve megirigyelte, s szerette volna ugyanazt elrni. Ezrt killt is, s megprblt tncolni. Csinlt is sok ostobasgot, gyhogy az llatok haragjukban bottsekkel zavartk el t. Azokra illik ez a mese, akik irigysgbl kivlbbakkal versenyeznek, s megbuknak.

53. A kt ganajtr bogr


Egy szigetecskn legelt egy bika; ennek ganajbl tpllkozott kt ganajtr bogr. A tl belltakor az egyik ajnlotta a msiknak, hogy repljn t a szrazfldre, hogy neki egymagnak elg lelme legyen, meg a szrazfldre tkelve hzza t a telet. Hozztette azt is, hogy ha sok lelmet tall, hozzon majd t neki is. Amaz t is ment a szrazfldre, s ott sok trgyt tallt, de hgat: ott maradt ht, s azzal tpllkozott. Mikor elmlt a tl, ismt visszareplt a szigetre. Mikor a msik ltta, milyen kvr s egszsges, krdre vonta, hogy grete ellenre mirt nem hozott neki semmit. Az viszont gy felelt: Ne engem szidj, hanem a helyi adottsgokat: mert ott jl lehet tpllkozni, de nem lehet semmit elhozni. Ez a mese illenk azokra, akiknek a bartsga csak a megvendgelsre korltozdik, de azon tl semmit sem hasznlnak bartaiknak.

51. A szamr, a kakas s az oroszln


Egy gazdasgban lt egy szamr s egy kakas. Az hes oroszln, amint megltta a szamarat, be akart trni, hogy felfalja. De ahogy a kakas elkukorkolta magt, a zajra megrettent s megfutamodott mert azt meslik, hogy az oroszlnok flnek a kakas hangjtl. Erre a szamr nekibuzdult br az a kakastl ijedt meg , s kirohant, hogy ldzbe vegye. Amikor azonban mr tvolabb rtek, az oroszln visszafordult, s felfalta a szamarat. Ugyangy egyes emberek, ha ltjk ellensgeik megalztatst, ezen gy felbtorodnak, hogy mire szbe kapnak, mr ldozatul esnek azoknak.

52. A majom s a teve 54. A malac s a juhok


38 39

A malac egy juhnyjba tvedt, ott legelt. Egyszer a psztor megfogta t: hangosan sivtott, s kaplzott. A brnyok szidtk hangoskodsrt, s gy szltak r: Ht minket nem fognak meg folyton? s mi mgsem jajgatunk. A malac azonban gy felelt: Nem ugyanaz, ha titeket s ha engem fognak meg. Mert titeket a gyapj vagy a tej miatt fog meg a gazda, engem azonban a hsomrt. A mese bizonytja, hogy mltn jajgatnak azok, akiknek nem a vagyonuk forog kockn, hanem az letk.

55. A rig
Egy mirtuszligetben ldeglt egy rig, s a gymlcsk dessge miatt nem is hagyta el a helyet. A madarsz megfigyelte, mennyire ragaszkodik ahhoz a helyhez, s lpvesszvel megfogta. A hall percben gy szlt a rig: n szerencstlen, aki az lelem dessge miatt az letemet vesztem el. A mrtktelen s a kjelg emberre cloz.

56/A. Az aranyat toj liba


Egy ember szerfltt tisztelte Hermszt: ezrt egy aranytojsokat toj libt ajndkozott neki. Az azonban nem tudta kivrni, mg aprnknt meggazdagszik, s mert azt gondolta, hogy bell a liba sznarany41

40

bl van, levgta. Az trtnt azonban, hogy nemcsak szmtsban csaldott, hanem a tojsokat is elvesztette: bell ugyanis csak hst tallt. Ugyangy sokszor a kapzsi emberek, mikzben mg tbbre htoznak, a kezkben levt is elvesztik.

hogy ez nem rjuk tartozik. Utna azonban egy varjt pillantott meg, amely egy fn lve hol felfel nzett, hol a fld fel hajlott; ezt is elmondta Teiresziasznak. Az pedig mosolyogva szlt: Nos, ez a varj az gre s a fldre eskszik, hogy, ha te akarod, visszakapom az kreimet. Ezt a mest alkalmazhatjuk a tolvaj emberre.

56/B. Az aranyat toj tyk 58. A kgy s a vzikgy


Egy embernek volt egy tykja, amely aranytojsokat tojt. Azt hitte, hogy bell is sznaranybl van, s ezrt levgta; de a belsejt ppolyannak tallta, mint a tbbi tykt. gy, br azt remlte, hogy nagy gazdagsgra lel, a kicsit is elvesztette. A mese bizonytja, hogy meg kell elgedni a meglevvel, s kerlni kell a telhetetlensget. A kgy egy forrshoz ment, s inni akart. Az ott tanyz vzikgy megakadlyozta ebben, s megharagudott, amirt az nem elgszik meg a sajt terletvel, hanem az lakhelyre is betolakszik. A veszekeds mind hevesebb lett, mg megegyeztek, hogy megvvnak egymssal, s a gyztes lesz a vz s a fld is. Amikor megllapodtak az idpontban, a bkk a vzikgy irnti gylletbl a kgyhoz mentek, s btortottk azzal az grettel, hogy k is mellette fognak harcolni. Megkezddtt a kzdelem, a kgy harcba szllt a vzikgyval, de a bkk semmi egyebet nem tudtak csinlni, csak hangosan brekegtek. A kgy, miutn gyztt, krdre vonta ket, amirt br azt grtk, hogy egytt harcolnak vele nemcsak hogy nem segtettk a csata folyamn, de nekeltek is kzben. Azok azonban gy vlaszoltak: Tudd meg, bartom, hogy a mi szvetsgnk nem a tettekben, hanem a szavakban van. A mese bizonytja, hogy ahol tettekre volna szksg, ott a szbeli segtsg semmit sem r. 43

57. Hermsz s Teiresziasz


Hermsz prbra akarta tenni Teiresziaszt, vajon valban tud-e jsolni. Ezrt ellopta kreit a mezrl, majd ember alakjban bejtt a vrosba, s nla szllt meg. Mikor Teiresziasznak hrl hoztk, hogy a jszg eltnt, maga mell vette Hermszt, s a klvrosba ment, hogy a lopsra vonatkozlag jsjelet talljon. Megkrte t, mondja meg, milyen madarat lt. Hermsz elszr egy sast ltott, amely balrl jobbra replt, s ezt kzlte vele. De azt felelte, 42

Ugyangy a knnyelm gyermekeket sem szabad krhoztatni, ha a szleik nevelik ket gy.

59. A kutya s gazdja


Egy embernek volt egy mltai kutyja s egy szamara. A kutyjval el szokott jtszadozni, s amikor msnl lakomzott, mindig hozott valamit szmra is, s ahogy az hozzfutott, s farkt csvlgatta, odadobta neki. A szamr megirigyelte ezt; odaszaladt is, s gy ugrndozott, hogy megrgta a gazdjt. Az erre haragjban megverette a szamarat, elvezettette, s a jszolhoz kttette. A mese bizonytja, hogy nem mindenki ugyanarra val.

61. A kgy s a reszel


Egy kgy becsszott a kovcsmhelybe, s ajndkot krt a szerszmoktl; kapott is tlk. Mikor a reszelhz rt, azt is felszltotta, hogy adjon neki valamit. De az mosolyogva vlaszolta: Egygy vagy, ha azt hiszed, hogy tlem kapsz valamit, hiszen nem adni, hanem mindenbl elvenni szoktam. A mese bizonytja, hogy ostobk azok, akik a fsvnyektl valami hasznot remlnek.

60. A kt kutya
Egy embernek kt kutyja volt, az egyiket vadszatra tantotta be, a msikbl hzrzt csinlt. Ksbb pedig, valahnyszor a vadszkutya vadszatra ment, s fogott valamit, abbl rszt vetett a msiknak is. A vadszkutya bosszankodott, s szidta a msikat, hogy kijr, s mindennap fradozik, amaz meg semmit sem csinl, hanem csak az fradsga eredmnybl dzsl. Amaz azonban gy felelt neki: Ne engem krhoztass, hanem a gazdnkat, aki nem munkra nevelt, hanem arra, hogy msok munkjbl ljek. 44

62. A kgy s a rka


A kgy egy tviscsomn szott a folyn. Megltta t a rka, s gy szlt: Illik az ilyen hajhoz ez a hajs. A hitvny emberre vonatkozik, aki szennyes dolgokkal foglalkozik.

63. A kecskegida s a farkas


45

Egy kecskegidt, amely elmaradt a nyjtl, zbe vett a farkas. A gida visszafordulva gy szlt a farkashoz: Belenyugszom, farkas, hogy a te zskmnyod legyek. De hogy ne dsztelenl haljak meg, fuvolzz, hadd tncoljak egyet. Erre a farkas fuvolzni kezdett, s a gida tncolt; a kutyk azonban meghallottk ezt, s elkergettk a farkast. A farkas mg visszafordult, s gy szlt a gidhoz: Ugyancsak megjrtam, de nem is kellett volna mszros ltemre fuvolst jtszanom. A tanulsg az, hogy akik az alkalom ellenre tesznek valamit, hoppon maradnak, mg attl is, ami mr az vk volt.

64. A farkas s a kecskegida


Egy kecskegida a hz tetejn llott, s onnan kignyolta a hz mellett elmen farkast. De az csak gy szlt hozz: Nem te gnyolsz ki, hanem a hely. A mese bizonytja, hogy a krlmnyek ersebbekkel szemben is btorsgot adnak.

65. A cska s a madarak


Zeusz kirlyt akart lltani a madarak lre, s kitzte a napot, amelyen mind jelenjenek meg eltte, 47

46

hogy a legszebbet tegye meg kirlyukk. A cska pedig, ltva, hogy maga milyen csnya, elment oda, s a tbbi madarak kihullott tollait sszeszedte, felrakta, s magra erstette. gy esett, hogy szebb lett mindenkinl. Elrkezett a kitztt nap, s az sszes madr Zeusz el jrult. Zeusz szpsge miatt a cskt akarta kirlyukk tenni; de a madarak feldhdtek, s mindegyik letpte a sajt tollt rla: gy a cska ismt csak cska lett. A mese bizonytja, hogy azok az emberek, akik adssgokat csinlnak, mg nluk a ms pnze, valakinek ltszanak, de amikor megadjk, ugyanolyanok, mint kezdetben.

idejbl rszt adott az embernek, is fedl al kerlt. Ezrt van az, hogy az emberek, amg a Zeusztl kapott idt lik, jk s romlatlanok; amikor a ltl kapott veket, dicsekvk s bszklkedk; elrve az krtl kapott veket, erteljesen dolgoznak; a kutytl kapott veket tltve pedig haragosak s mogorvk. Ezt a mest alkalmazhatjuk a haragos s rossz termszet regemberre.

67. Zeusz s a teknsbka


Zeusz lakodalmn vendgl ltta az sszes llatot. Egyedl a teknsbka maradt el. Kutatva az okot, msnap megkrdezte tle, hogy mirt nem jtt el egyedl a lakomra. Az erre gy felelt: Mert legjobb otthon. Erre Zeusz megharagudott, s elrendelte, hogy a hzt ezentl a htn hordozza. Ugyangy sok ember inkbb azt vlasztja, hogy egyszeren s magnyosan ljen, mint fnyzen msok trsasgban.

66. A l, az kr, a kutya s az ember


Mikor Zeusz megteremtette az embert, rvid letv tette t. Az azonban felhasznlta az eszt: mikor bellt a tl, hzat ptett magnak, s ott tlttte az idt. Egyszer, mikor nagyon hideg lett, s esett az es, a l mr nem brta ki, hanem futva ment az emberhez, s krte, hogy fogadja be a fedele al. Az ember viszont azt felelte, hogy ezt csak akkor teszi meg, ha a l veinek egy rszt tadja neki. Az szvesen meg is adta ezt. Nem sokkal ksbb megjelent az kr is, amely szintn nem tudta kibrni a telet. Az ember neki is azt mondta, hogy nem fogadja be, ha nem ad neki az veibl valamennyit, s amikor az rszt adott, akkor szllst is kapott. Vgl a hidegtl gytrten megrkezett a kutya is, s miutn 48

68. Zeusz s a rka


Zeusz kedvelte a rka rtelmt s ravaszsgt, s rruhzta a kirlysgot az oktalan llatok fltt. Ki akarta azonban prblni, hogy sorsa vltozsval megvltozik-e moh termszete is, ezrt, amint gya49

loghintn vittk, egy ganajtr bogarat kldtt elje. A rka nem tudott uralkodni magn, amint a bogr krlrepdeste a gyaloghintt, hanem mltsgt meghazudtolva felugrott, s megprblta elfogni. Zeusz pedig megharagudott r, s ismt rgi llapotba helyezte vissza. A mese bizonytja, hogy a hitvny emberek, mg ha fnyes szerephez jutnak is, nem vltoztatjk meg a termszetket.

70. A tonhal s a delfin


A tonhal, amelyet egy delfin ldztt, nagy csapkodssal meneklt, s mivel az mr majdnem utolrte, szre sem vette, s a nagy lendlettl kivetdtt a partra. Ugyanaz a lendlet azonban a delfint is kidobta a partra. Ahogy ezt a tonhal megltta, felje fordult, s haldokolva gy szlt hozz: Mr nem is fjdalmas a hall, mert ltom, hogy hallom okozja velem egytt pusztul el. A mese bizonytja, hogy az emberek knnyen elviselik a szerencstlensget is, ha ltjk, hogy annak okozit is sjtja a balsors.

69. A hangya s a tcsk


Hideg tl volt, s vihar zdult le az Olmposzrl. De a hangya sok gabont hordott ssze mg arats idejn, s elraktrozta a hzban. A tcsk meg egy lyukba bjt, s majd meghalt az hsgtl s a nagy hidegtl sanyargatva. A hangyhoz knyrgtt ht: adjon neki az lelembl, hadd egyen egy kis bzt, s is letben maradna. A hangya viszont gy szlt hozz: Ht hol voltl a nyron? Mirt nem gyjtttl lelmet az aratskor? nekeltem s gynyrkdtettem a vndorokat felelte a tcsk. A hangya nagy nevetssel felelte erre: Ht akkor tlen meg tncolj. A mese arra tant bennnket, hogy mi sem val elbbre, mint gondoskodni a betev falatrl, s nem henylni.

71. A madarsz s a mrges kgy


A madarsz fogta az enyvet s a ndvesszket, s elment vadszni. Megltott egy magas fn l rigt, s azt akarta megfogni. Kifesztette a vesszket, s merev tekintettel, feszlt figyelemmel frkszte a levegt. Ahogy felfel nzett, nem is vette szre, hogy egy mrges kgy fekszik a lbai eltt, s rlpett. Erre az felgaskodva nekiugrott, s megmarta. A madarsz haldokolva gy szlt nmaghoz: n szerencstlen, mst akartam elejteni, s nem vettem szre, hogy magam leszek a hall zskmnya. Ugyangy azok, akik msok ellen cselt sznek, hamarabb esnek sajt maguk szerencstlensg ldozatul.

50

51

74. A hd 72. A rk s a rka


A rk kimszott a tengerbl, s letelepedett a parton. Az hez rka, amint megltta t, odafutott, s elfogta. Az pedig mieltt felfalta volna gy szlt: Megrdemlem a sorsom, mert tengeri llat ltemre szrazfldiv akartam lenni. Ugyangy az emberek kzl azok, akik a hozzjuk ill dolgokat elhagyjk, s a nem nekik valval ksrleteznek, megrdemelten jrnak szerencstlenl. A hd mocsrban l ngylb llat. Azt mondjk, hogy nemi szervei gygyszati clokra felhasznlhatk. Ha valaki megltja, s zbe veszi, a hd, mivel tudja, mirt ldzik, amg csak gyors lbait hasznlhatja, menekl, hogy teljes psgben mentse meg magt. De ha krlfogjk, leharapja s eldobja herit, s gy menekl meg. Ugyangy az eszes emberek, ha letkrl van sz, nem trdnek a vagyonnal.

73. A teve s Zeusz 75. A kertsz s a kutya


A teve megltta a szarvaival bszklked bikt, s irigykedve r, maga is hasonlt kvnt. Ezrt Zeuszhoz fordult, s krte t, hogy adjon neki szarvakat. Zeusz azonban megharagudott r amiatt, hogy nem ri be teste nagysgval s erejvel, hanem mg tbbre is vgyik, s nemcsak hogy szarvakkal nem ruhzta fel, hanem mg a flbl is lecspett egy darabot. Ugyangy sokan, akik kapzsisgbl a msokra vetnek szemet, szrevtlenl a magukt is elvesztik. A kertsz kutyja beleesett a ktba, s erre lemszott utna, hogy felhozza. Amint lert hozz, a bajba jutott kutya azt hitte, hogy dobta a vzbe, s megharapta. A prul jrt kertsz erre gy szlt: Megrdemlem, amit kaptam. Mirt is akartalak kimenteni a bajbl, mikor magad vetetted magadat a mlybe? A hltlan s jtevivel szemben igazsgtalan emberre vonatkozik.

52

53

76. A tolvajok s a kakas


Egy hzba tolvajok lopztak be, de nem talltak mst, mint egy kakast; megfogtk, s tovbblltak vele. Mikor meg akartk lni, a kakas krte, hogy ne bntsk, hiszen hasznos az emberek szmra, mert jjel virrasztva felkelti ket a munkra. Azok azonban gy feleltek: Annl inkbb vgznk veled, mert ha ket felbreszted, minket nem hagysz lopni. A mese bizonytja, hogy a hitvny embereknek az a legellenszenvesebb, ami a derk embereknek a leghasznosabb.

77. A cska s a hollk


Egy tbbieknl nagyobb cska lenzte a fajtjabelieket, a hollkhoz trsult, s gy vlte, hogy velk kell lnie. Azok azonban felismertk klsejrl s hangjrl, s kivertk t maguk kzl. gy aztn, mivel azok elztk, ismt visszatrt a cskk kz. De ezek meg, bosszankodva ggje miatt, nem fogadtk be maguk kz. gy trtnt, hogy sem egyik, sem msik fajtval nem lhetett egytt. Ugyangy azok az emberek, akik a hazjukat elhagyjk, s tbbre becslik a klfldet, ott sem jut54 55

nak megbecslshez, honfitrsaik pedig elfordulnak tlk.

Ugyangy azok az emberek is, akik kivlbbakkal versengenek, nem rik el ugyanazt, s ezenfell mg nevetsgess is vlnak.

80. A cska s a rka 78. A holl s a rka


A holl hst lopott, s egy fra telepedett vele. A rka megltta ezt, s meg akarta kaparintani a hst. Odallt ht, s dicsrni kezdte a hollt, hogy milyen nagy s szp; kijelentette, hogy leginkbb t illeti meg a kirlysg a madarak kztt, s ez biztosan sikerlne is, ha mg hangja is lenne. Az meg akarta mutatni, hogy hangja is van, hatalmasat krogott, s kzben kiejtette a hst a csrbl. A rka odafutott, elragadta a hst, s gy szlt: Nos, holl, ha eszed is volna, nem akarnl mindenki fltt uralkodni. A mese illik az esztelen emberre. Az hes cska egy fgefra telepedett. Csak retlen fgket tallt rajta, ezrt ott maradt, hogy megvrja, amg megrnek. A rka megltta, hogy ott idztt, s miutn megtudta az okt is, gy szlt: Csaldsz, bartom, ha a remnyben bzol, amely csbt ugyan, de egyltaln nem tpll. A viszlykod emberre illik.

81. A varj s a kutya


A varj ldozatot mutatott be Athnnak, s a kutyt is meghvta a lakomra. Az gy szlt hozz: Minek pazarlod hibavalan az ldozatokat? Hiszen az istenn annyira utl tged, hogy a jsjeleidet megfosztotta hitelktl. A varj erre gy felelt: Tudom, hogy haragszik rm, s ppen azrt ldozom neki, hogy kibkljn velem. Ugyangy sokan nem restellnek flelmkben az ellensgeikkel is jt tenni.

79. A varj s a holl


A varj irigykedett a hollra, amirt az jsjeleket ad az embereknek, s feltrja a jvt; ezrt tanstani akarta, hogy is kpes ugyanerre. Mikor megpillantott nhny kzeled vndort, egy fra szllott, s azon lve hangosan krogott. Azok a hangra odafordultak, s megdbbentek; de aztn az egyik nevetve szlt: Gyernk csak tovbb, bartaim, ez csak egy varj, aki krog, de jsjelet nem ad. 56

82. A holl s a kgy


57

Az lelem hjn lev holl, ahogy megltott egy napos helyen szenderg kgyt, lecsapott r, s elragadta. Az azonban visszafordult, s megmarta t. Haldokolva gy szlt a holl: n szerencstlen, olyan zskmnyra leltem, amelytl elpusztulok. Ez a mese elmondhat az olyan emberre, aki kincset tall, de az lete ezzel veszlybe kerl.

dott vissza. Mikor a rka megltta ezt, gy szlt: Nyomorult, te kergeted az oroszlnt, mikor mg a hangjt sem llod ki? Ezt a mest lehet alkalmazni olyan elbizakodott emberekre, akik a sokkal hatalmasabbakat prbljk csapdba ejteni, de ha azok szembefordulnak velk, azonnal visszariadnak.

83. A cska s a galambok


Egy cska ltta a galambhzban a jl tpllt galambokat, fehrre festette magt, s kzjk ment, hogy j mdjukbl rszt kapjon. Azok, amg nyugton volt, azt hittk, hogy is galamb, s odaengedtk; de aztn mikor megfeledkezett magrl, s megszlalt, felismertk a hangjt, s elkergettk. Miutn elvesztette az ottani eltartst, jra visszament a cskk kz; de azok a szne miatt nem ismertk meg, s kirekesztettk maguk kzl. gy , aki kettbl akart rszeslni, egyhez sem jutott hozz. Teht neknk is meg kell elgednnk a magunkval; gondoljuk meg, hogy a kapzsisg semmit nem hasznl, st mg a meglevtl is megfoszt.

85. A szkevny cska


Egy ember cskt fogott, lbra fonalat kttt, s a finak adta. A cska nem brta az letet az emberek kztt, s ezrt egy vatlan pillanatban elszktt, hogy visszatrjen a fszkhez. Ktelke azonban rcsavarodott az gakra, s nem tudott felszllni. Halla eltt gy szlt nmaghoz: n szerencstlen, nem brtam a szolgasgot az embereknl, s szre sem vettem, hogy az letemet is elvesztem. Ez a mese illik azokra az emberekre, akik kisebb veszlyektl akarnak meneklni, s szrevtlenl nagyobb bajokba jutnak.

86. A kutya s a mszros


Egy kutya belopzott a mszrszkre, s mg a mszros srgtt-forgott, elkapott egy szvet, s elfutott vele. Ahogy a mszros odafordult, s megltta, gy szlt: Ht te, akrhol vagy, ezentl lesz gondom rd. Mert nem vetted el a szvemet, ellenkezleg, nekem adtl szvet. 59

84. A kutya s a rka


Egy vadszkutya oroszlnt ltott, s zbe vette; de amikor az visszafordult, s elbdlt, rmlten kotr58

A mese bizonytja, hogy a bajok sokszor tanulsgg vlnak az emberek szmra.

ha jra az l eltt ltsz, akkor majd ne vrj a lakodalomra. Ugyangy az okos emberek, ha kimeneklnek a veszedelembl, ksbb rizkednek tle.

87. A hst viv kutya 89. Az hes kutyk


Egy kutya hsdarabbal a szjban egy folyamon szott t. Ahogy megltta nmaga tkrkpt a vzben, azt hitte, hogy az egy msik kutya, amelyik nagyobb darab hst visz. Ezrt elengedve a sajtjt nekiltott, hogy amazt is elragadja. De ennek az lett az eredmnye, hogy mindkettt elvesztette: azt nem rhette el, mert nem is ltezett, emezt pedig elsodorta a foly. A mese jl illik a kapzsi emberre. Az hes kutyk meglttk, hogy egy folyban brket ztatnak. Mivel nem frhettek hozzjuk, elhatroztk, hogy elbb kiisszk a vizet, s gy frkznek a brkhz. Az eredmny az lett, hogy addig ittak, mg megpukkadtak, mieltt elrtk volna a brket. Ugyangy nmely ember a haszon remnyben hibaval fradsgot vllal, s tnkremegy, mieltt elrn azt, amit megkvnt.

88. A kutya s a farkas


A kutya az l eltt aludt. Ahogy a farkas megltta, megfogta, s meg akarta enni. De a kutya knyrgtt, hogy egyelre mg engedje el: Most sovny s vkony vagyok mondta. De a gazdim lakodalmat akarnak tartani. Ha most elengedsz, ksbb kvrebb leszek, s gy falhatsz fel. A farkas r is llt, s egyelre elengedte, nhny nap mlva azonban visszajtt, s ahogy ltta, hogy a kutya a hz tetejn hever, hvta, hogy jjjn le, s emlkeztette a megllapodsra. Az azonban nevetve felelte: Nos, farkas, 60

90. A kutya meg a nyl


A vadszkutya elfogott egy nyulat. Bele-beleharapott, s kzben a szjt nyalogatta. Az meg panaszosan szlt: Bartom, hagyd mr abba vagy a harapst, vagy a kedveskedst, hogy megtudjam: ellensgem vagy jakarm vagy-e. A mese a ktszn emberre alkalmazhat.

91. A sznyog s a bika

61

A sznyog a bika szarvra telepedett, sokig ott ldglt. Mikor aztn kszlt elszllni, megkrdezte a biktl, akarja-e, hogy mr elmenjen. Az mosolyogva mondta: Nem vettem szre, hogy jttl, azzal sem trdm, ha elmgy. Ezt a mest alkalmazzuk a jelentktelen emberre, aki sem jelenltvel, sem tvolltvel nem rt s nem is hasznl.

92. A teve
A tevt knyszertette gazdja, hogy tncoljon; erre gy szlt: Nemcsak akkor vagyok gyetlen, mikor tncolok, hanem mikor jrok is. A mese illik minden emberre, aki nem azt teszi, amit tud.

93. A nyulak s a bkk


A nyulak belttk, milyen gyvk, s elhatroztk, hogy ngyilkosok lesznek: leugranak valahonnan. El is mentek egy sziklhoz, amely alatt egy t fekdt. Az ott l bkk meghallottk a lbdobogst, s a t mlybe menekltek. Az egyik nyl, mikor megltta ket, gy szlt a tbbiekhez: Mr ne ugorjunk le, lm, vannak mg nlunk is gyvbb llatok. 62 63

Ugyangy az emberek szmra msok szerencstlensge sajt bajaik vigaszv lesz.

A mese bizonytja, hogy azokat, akik knnyen hisznek az ellensgeiknek, ha megfosztottk magukat elnyeiktl, knnyen legyzhetik ellensgeik, br elbb rettegtek tlk.

94. A sirly s a hja 96. Az oroszln s a bka


A sirly lenyelt egy halat, de a torka kzben megrepedt; ott fekdt holtan a tengerparton. A hja, amint megltta, gy szlt: Megrdemelten jrtl gy, mert szrnyas ltedre a tengeren akartl lni. Ugyangy azok, akik sajt gyeiket elhagyjk, s a nem nekik val dolgokkal foglalkoznak, mltn jutnak tnkre. Az oroszln, mikor meghallotta a bka brekegst, megfordult a hangra, s azt hitte, hogy valami nagy llat lehet. Egy kis ideig vrt, s megltta, amint az eljtt a tbl: aztn odament hozz, eltaposta, s gy szlt: Senki se ijedjen meg a hangtl, mg meg nem nzte, honnan jn. A nagyhang emberre illik, aki csupn fecsegni tud.

95. Az oroszln s a fldmves


Egy oroszln beleszeretett egy fldmves lenyba, s meg is krte a kezt. Az apnak nem akardzott vadllathoz adni lenyt, de kikosarazni sem merte flelmben; ezrt a kvetkezt eszelte ki: mivel az oroszln llandan srgette, azt mondta neki, hogy lenyhoz mlt vlegnynek tartja t; de csak gy adhatja hozz, ha a fogait kihzatja, s a karmait levgatja, mert ezektl fl a lenya. Az oroszln szerelmben szvesen alvetette magt mindkt felttelnek. Ezutn azonban a fldmves mr nem flt tle, s amikor megjelent nla, bottal verve zavarta el. 64

97. Az oroszln s a rka


Az oroszln elregedett, s sajt erejbl mr nem tudta megszerezni a tpllkt; elhatrozta teht, hogy csellel fog hozzjutni. Bevette magt egy barlangba, s ott leheveredve megjtszotta a beteget; aztn a ltogatsra jv llatokat megfogta s felfalta. Mr sok llat elveszett gy, mikor megjelent a rka, aki tltott a cselen, s a barlangtl tvol llva rdekldte meg, hogy van. Roszszul felelte az oroszln, s megkrdezte, mirt nem jn be hozz. Bemennk 65

n felelte a rka , ha nem ltnm, hogy sok nyom megy befel, de kifel egy sem. Ugyangy az eszes emberek a jelekbl elre ltjk, s gy el is kerlik a veszedelmeket.

ves most mr sajt magt fltette, s kinyitotta az ajtt. Ahogy aztn az oroszln eltvozott, a fldmves jajgatott. Mikor a felesge meghallotta, gy szlt: gy kell neked! Mirt akartad magaddal sszezrni, mikor mr messzirl is remegned kell tle? Ugyangy azok, akik az ersebbeket felingerlik, megrdemelten szenvednek krt.

98. Az oroszln s a bika


Az oroszln egy nagy test bikra fente a fogt, s csellel akarta t hatalmba kerteni. Ezrt azt mondta, hogy juhot vgott, s meghvta t a lakomra; azt tervezte ugyanis, hogy ha majd lehever, vgez vele. A bika meg is rkezett, s ltta, hogy ott a sok st s a nagy nyrsak, de a juh sehol; nem szlt semmit, csak indult visszafel. Mikor az oroszln szemre vetette ezt, s krdre vonta, mirt megy el ok nlkl, hiszen semmi baja nem trtnt, gy felelt: Nem oktalanul teszem ezt. Ltom ugyanis, hogy ez az elkszlet nem juhra, hanem bikra van mretezve. A mese bizonytja, hogy az eszes embereket nem tvesztik meg a hitvnyak mesterkedsei.

100. Az oroszln s a nyl


Az oroszln egy alv nylra bukkant, s meg akarta enni. Ekzben megltott egy arra halad szarvast; otthagyta ht a nyulat, s annak a nyomba eredt. A nyl a zajtl felriadt s elfutott; az oroszln pedig sokig ldzte a szarvast, de mikor nem tudta elfogni, visszament a nylhoz. Kzben azonban mr az is elmeneklt elle. Erre gy szlt nmaghoz: Megrdemeltem ezt, amirt a kezem kztt lev zskmnyt elszalasztottam, s kecsegtetbb prdra vetettem szemet. Ugyangy nmely emberek nem elgszenek meg a mrskelt haszonnal, s kzben elszalasztjk azt is, ami a kezk kzt van.

99. Az oroszln s a fldmves


Az oroszln bement a fldmves istlljba. Az ember foglyul akarta ejteni, s ezrt rzrta a kaput. Az oroszln, mikor nem tudott kimenni, elszr a juhokat lte meg, azutn az krk ellen fordult. A fldm66

101. Az oroszln s a delfin

67

Mikor az oroszln elvetdtt a tengerpartra, s megltta a delfint, szvetsgre szltotta fel, mondvn, hogy leginkbb nekik illik bartoknak s szvetsgeseknek lennik, mert egyik a tengeri, a msik a szrazfldi llatok kirlya. A delfin szvesen bele is egyezett. Nem sokkal ksbb az oroszln a vadbika ellen harcolt, s segtsgl hvta a delfint. Az prblt is kijnni a partra, de nem sikerlt neki, s erre az oroszln rulssal vdolta. A delfin azonban gy felelt: Ne engem szidj, hanem a termszetet, amely tengeri llatt tett, s nem enged a szrazfldre mennem. Teht neknk is, ha bartsgot ktnk, olyan szvetsgeseket kell vlasztanunk, akik a bajban mellnk tudnak llni.

102. Az egrtl megijedt oroszln


Az alv oroszln szjn vgigszaladt egy egr; erre az felugrott, mindenfel forgoldott, s kereste, mi futott rajta t. A rka ltta ezt, s gnyolta, hogy oroszln ltre megijedt egy egrtl. De az oroszln gy felelt: Nem az egrtl ijedtem meg, csak szemtelensge miatt haragszom. A mese arra tantja az eszes embereket, hogy a kis dolgokat vegyk semmibe.

103. Az oroszln s a medve


68 69

Az oroszln s a medve szarvasgidt talltak, s harcolni kezdtek a zskmnyrt. Mikor mr szrnyen elbntak egymssal, szdelegve, flholtan nyltak el. Amint a rka arra ment, s megltta ket, ahogy ott hevertek, felkapta a kztk fekv gidt, s elszaladt vele. Azok meg lbra sem tudtak llni csak gy szltak: Mi szerencstlenek, ht a rka kedvrt kzdttnk? A mese bizonytja, hogy okkal mltatlankodnak azok, akiknek ltniuk kell, hogy fradozsuk gymlcseit holmi jttmentek szaktjk le.

105. Az oroszln s az egr


Az alv oroszln szjba befutott egy egr; az oroszln felbredt, megfogta az egeret, s meg akarta enni. Az egr knyrgtt, hogy eressze el, s meggrte, hogy ha letben marad, meg fogja neki hllni. Az oroszln erre elnevette magt, s futni hagyta t. Nemsokra azonban tnyleg megtrtnt, hogy az egr hlja rvn meneklt meg. Vadszok csapdjba esett ugyanis, akik ktllel egy fhoz ktztk. Ahogy ott jajgatott, meghallotta az egr, odasietett, elrgta a ktelet, s megszabadtva t, gy szlt hozz: Annak idejn kinevettl engem, mert nem hitted, hogy viszonzst kapsz tlem; de most megtudhattad, hogy az egerek is tudnak hlsak lenni. A mese bizonytja, hogy a helyzet vltozsakor mg a hatalmasok is rszorulnak a gyengbbekre.

104. Az oroszln, a szamr s a rka


Az oroszln, a szamr s a rka szvetkeztek egymssal, s elmentek vadszatra. Mikor mr sok zskmnyt ejtettek, az oroszln megparancsolta a szamrnak, hogy ossza szt kzttk. Az fel is osztotta hrom rszre, s felszltotta az oroszlnt, hogy vlasszon kzlk; az azonban megharagudott, felfalta a szamarat, majd megparancsolta a rknak, hogy vgezze el a felosztst. A rka az egszet egybehalmozta, magnak csak egy kicsit hagyott, s gy knlta az oroszlnnak, hogy vegye el. Az oroszln megkrdezte, hogy ki tantotta meg t ilyen jl osztani, mire a rka gy felelt: A szamr sorsa. A mese bizonytja, hogy az emberek szmra a msok bajai okulsul szolglnak. 70

106. Az oroszln s a szamr


Az oroszln s a szamr szvetkeztek egymssal, s elmentek vadszatra. Mikor elrtek egy barlanghoz, amelyben vadkecskk voltak, az oroszln a bejrat eltt lesett a kijv kecskkre, a szamr pedig bement, s ordtva kzjk rontott, hogy megriassza s kikergesse ket. Mikor az oroszln mr sokat sszefogott, kijtt a szamr is, s megkr71

dezte tle, hogy derekasan kzdtt-e, s jl megszalajtotta-e a kecskket. Az pedig gy felelt: Tudd meg, hogy n is megrmltem volna tled, ha nem tudom, hogy csak szamr vagy. Ugyangy a hencegket mltn kinevetik azok, akik ismerik ket.

107. A farkasok s a brnyok


A farkasok fentk a fogukat egy juhnyjra, de nem tudtk hatalmukba kerteni ket, mert a kutyk rkdtek flttk. Ezrt elhatroztk, hogy csellel rik el cljukat. El is kldtk kveteiket, s krtk a juhokat, hogy adjk ki nekik a kutykat. Azzal rveltek, hogy azok az okai az ellensges viszonynak, s ha kezkbe adjk ket, azutn mr bke lesz a kt fl kztt. A juhok nem lttk elre a jvt, s kiadtk a kutykat. A farkasok pedig, miutn azok mr hatalmukban voltak, a vdtelenl maradt nyjat knnyszerrel elpuszttottk. Ugyangy azok a vrosok, amelyek vezetiket knynyen elruljk, maguk is knnyen az ellensg kezbe kerlnek.

A farkas a szntfldn jrtban rpt tallt; mivel nem tudta megenni, otthagyta, s tovbbment. Mikor tallkozott a lval, elvezette t a szntfldre, s elmondta neki, hogy rpt tallt, de nem ette meg, hanem fenntartotta szmra, mert szvesen hallgatja a fogai csattogst. De a l gy vlaszolt neki: Bartom, ha a farkasok meg tudnk enni az rpt, nem rszestetted volna elnyben a fled a gyomroddal szemben. A mese bizonytja, hogy a hitvny termszetek, mg ha derknak mutatjk is magukat, akkor sem tallnak hitelre.

109. A farkas s a kecske


A farkas megltta a kecskt, amint az egy szikla tetejn legelt. Mivel nem tudott felmszni hozz, biztatni kezdte, hogy jjjn lejjebb, nehogy vletlenl lezuhanjon, s mg megtoldotta, hogy itt nla a rt fve pomps. A kecske azonban gy felelt: Nem engem hvsz te legelni, hanem magadnak hinyzik az ennival. Ugyangy a hitvnyaknak nem hasznlnak mesterkedseik, amikor olyanoknak prblnak rtani, akik mr ismerik ket.

108. A farkas s a l

110. A farkas s a brny

72

73

A farkas megpillantott egy brnyt, amely a foly partjn ivott, s elhatrozta: szpen megokolja azt, hogy felfalja. Ezrt feljebb llva szemre hnyta, hogy felzavarja a vizet, s nem hagyja t inni. Erre a brny azt felelte, hogy pp csak a szja szlvel iszik, s egybknt sem zavarhatja a vizet, mikor ll lentebb, a farkas pedig feljebb. A farkas elesett ettl az rgytl, s most gy beszlt: De tavaly szidtad az apmat! A brny erre azt felelte, hogy akkor mg nem is lt; a farkas viszont gy szlt: Ne faljalak fel, csak azrt, mert bvben vagy a mentsgeknek? A mese bizonytja, hogy azokkal szemben, akik el vannak sznva az igazsgtalansgra, nem rvnyesl az igazsgos vdekezs sem.

112. A farkas s a vnasszony


Az hes farkas elesget keresve vndorolt. Mikor elrt egy majorhoz, meghallotta, hogy egy regasszony egy sr gyereket fenyeget: ha abba nem hagyja, odaadja a farkasnak. A farkas azt hitte, hogy komolyan beszl, s ott is maradt. Mr beesteledett, de a szavaknak nem lett semmi kvetkezmnye. Ek kor a farkas eltvozott, s gy szlt: Ebben a majorban az emberek mst mondanak s mst cselekszenek. Ez a mese az olyan emberekre illenk, akiknl a szavakat nem kvetik megfelel tettek.

111. A farkas s a kcsag


A farkas csontot nyelt; krbejrt ht, s keresett valakit, aki meggygytan. Mikor tallkozott a kcsaggal, azt krte meg, hogy fizetsg fejben hzza ki a csontot. Az bele is dugta a fejt a farkas torkba, kivette a csontot, s aztn krte a fizetsget. Amaz azonban gy felelt: Ht te nem rlsz annak, hogy a farkas torkbl pen hzhattad ki a fejedet, hanem mg fizetsget is kvnsz? A mese bizonytja, hogy a hitvnyak rszrl a jttemny legnagyobb viszonzsa csak az, ha nem szenvednk tlk igazsgtalansgot.
*A grgben a hollt s a zr kampjt ugyanaz a sz jelenti: ko74 rax.

113. A farkas s a brny


Egy jllakott farkas, mikor megltott egy fldn elterlt brnyt, megsejtette, hogy tle rmlt meg, azrt esett ssze; odament hozz, btortani kezdte, s kijelentette, hogy ha hrom igazsgot mond neki, futni engedi. A brny erre kezdte mondani, hogy elszr is br ne tallkozott volna vele; msodszor, ha mr gy hozta a sors, lett volna vak a farkas; harmadszor pedig: Br veszntek el mind gonoszul, gonosz farkasok, amirt ellensgeink vagytok, pedig sohasem 75

bntottunk titeket. A farkas pedig mltnyolta szintesgt, s futni engedte. A mese bizonytja, hogy az igazsg sokszor mg az ellensgre is hat.

kpes mg lelmet sem szerezni magnak. Ekkor megltott egy brnyt, s azt krte, hogy hozzon neki vizet a kzeli folybl. Mert ha te italt adsz nekem mondotta , lelmet majd csak tallok magamnak. A brny azonban gy felelt: Ha n italt adok neked, te engem fogsz lelemnek felhasznlni. A mese a gonosz emberre illik, aki kpmutatssal leplezi cselszvnyt.

114. A farkas s a psztor


Egy farkas llandan kvette a nyjat, de nem bntotta a juhokat. A psztor eleinte gy rizkedett tle, mint az ellensgtl, s flve szemmel tartotta. Mivel azonban szntelenl a nyomukban volt, de semmit sem prblt elrabolni, vgl mr azt gondolta, hogy ez a farkas inkbb rizjk, mint cselszv ellensgk. Mikor valamilyen gy miatt a vrosba kellett mennie, rhagyta a juhokat, s eltvozott. Az meg kihasznlta az alkalmat, s a nyj nagy rszt elpuszttotta. Mikor a psztor hazajtt, s ltta a megtizedelt nyjat, gy szlt: Megrdemeltem ezt a bajt, mert minek bztam farkasra a juhokat. Ugyangy, akik kapzsi emberekre bzzk, mltn vesztik el letteiket.

116. A nstny oroszln s a rka


A nstny oroszlnt csrolta a rka, amirt egsz letben csak egy klykt szl; az viszont gy felelt: De oroszlnt. A mese bizonytja, hogy a szpsg nem a sokasgban, hanem a kivlsgban van.

117. A farkas s a kos


A farkas kergette a kost, de az bemeneklt egy szentlybe. A farkas hvogatta kifel, s ijesztgette, hogy a pap fel fogja ldozni az istennek, ha megfogja; de a kos gy felelt: Inkbb vlasztom azt, hogy az isten ldozata legyek, mint hogy te pusztts el. A mese bizonytja, hogy azoknak, akiknek gyis meg kell halniuk, jobb a tisztessges hall. 77

115. A farkas s a brny


A farkassal szrnyen elbntak a kutyk; gy sszeviszsza harapdltk, hogy csak elnylt, s nem volt 76

118. A nyulak s a rkk


Egyszer a nyulak hborba keveredtek a sasokkal, s felszltottk a rkkat, hogy kssenek velk szvetsget. Azok azonban ezt feleltk: Segtennk nektek, ha nem tudnnk kik vagytok, s kikkel harcoltok. A mese bizonytja, hogy azok, akik az ersebbekkel viszlykodnak, sajt letket sem becslik.

119. A gyermek s a holl


Egy asszony jslatot krt kisgyermekre vonatkozlag, s a jsok elre megmondottk, hogy holl fogja elpuszttani. Emiatt flelmben nagy ldt kszttetett, s abban rizte a gyermeket, hogy a holl el ne puszttsa. Ettl kezdve gy etette, hogy a megfelel idben felnyitotta, majd ismt rcsapta a fedelet, de a gyermek egyszer vigyzatlanul kihajolt. gy trtnt, hogy a lda zrkampja tszrta a homlokt s meglte t. A mese bizonytja, hogy a vgzet elhrthatatlan.*

120. A mhek s Zeusz


78 79

A mhek irigyeltk az emberektl mzket, ezrt Zeuszhoz mentek, s krtk t, adja meg nekik, hogy azt, aki kaptraikhoz kzeledik, fullnkjuk szrsval meglhessk. Zeusz azonban megharagudott rjuk gonoszsguk miatt, s gy rendelkezett, hogy ha megszrnak valakit, vesztsk el a fullnkjukat, st azzal egytt az letket is. Ez a mese azokra a gonosz emberekre illenk, akik azt se bnjk, ha maguknak is rtanak, csak msokat bnthassanak.

A mostani hangya valamikor rgen ember volt. Fldmvelssel foglalkozott, de nem elgedett meg a sajt munkja eredmnyvel, hanem szemet vetett a msokra is, s folyton lopkodta a szomszdok termst. Zeusz megharagudott r kapzsisga miatt, s tvltoztatta azz az llatt, amelyet hangynak neveznek. De csak az alakja vltozott, a termszete nem; mert mig is szertejr a szntfldeken, sszeszedi msok bzjt s rpjt, s elraktrozza magnak. A mese bizonytja, hogy a hitvny emberek termszete mg akkor sem vltozik meg, ha nagyon megjrjk.

121. Az egerek s a macskk


Az egerek s macskk kztt folyt a hbor. Az egerek folyton veresget szenvedtek, ezrt aztn sszegyltek, s megllaptottk, hogy ezt a fejetlensg miatt kellett elszenvednik. Ezrt teht kivlasztottak nhnyat maguk kzl, s vezrekk vlasztottk ket. Ezek ki akartak tnni trsaik kzl, s ezrt szarvakat illesztettek a fejkre. Megkezddtt a csata, s gy esett, hogy az egrsereg veresget szenvedett. A tbbiek a lyukakhoz futottak, s knnyen be is bjtak; de a vezrek a szarvuk miatt nem tudtak bejutni; gy megfogtk s megettk ket. A nagyzols sokaknak bajt okoz.

123. A hangya s a galamb


A szomjaz hangya inni akart, s lement egy forrshoz, de majdnem belefulladt. A galamb a mellette ll frl letrt egy gat, s odadobta; a hangya felmszott r, s gy megmeneklt. Kzben egy madarsz a kzelkben llva mr ksztette a csapdjt, s meg akarta fogni a galambot. A hangya azonban megcspte a madarsz lbt, mire az megrzta a ndvesszket, s gy elszalasztotta a galambot. A mese bizonytja, hogy alkalomadtn a gyengk is tudnak segtsget nyjtani.

122. A hangya
80 81

124. A lgy
A lgy beleesett a hsos fazkba. Mikor mr fuldokolni kezdett a levesben, gy szlt nmaghoz: Ht n mr ettem, ittam, s meg is frdtem; s ha meghalok, azzal se trdm. A mese bizonytja, hogy knnyebben viselik el a hallt az emberek, ha knok nlkl kvetkezik be.

125. A zlltt ifj s a fecske


Egy zlltt ifj elpazarolta atyai javait, s csak egyetlen kpenye maradt. Amikor megpillantott egy id eltt rkezett fecskt, azt hitte, hogy itt a tavasz, s mr semmi szksge a kpenyre; fogta ht, s eladta azt is. Ksbb azonban, mikor ismt tliesre fordult az id, s nagy lett a hideg, megpillantotta a fecskt, megfagyva, holtan, s gy szlt hozz: No, te aztn elintztl engemet s magadat is. A mese bizonytja, hogy minden alkalmatlan idben vgrehajtott cselekedet veszedelmes.

zs vllalkozshoz, a tskebokor ruht adott be, a bvrmadr rezet vsrolt, s ezzel elhajztak. Nagy vihar kerekedett azonban, s hajjuk felfordult; mindenk odaveszett, csak k maguk vergdtek partra. Azta a bvrmadr a rezet kutatva lemerl a mlysgbe, remlve, hogy egyszer majd megtallja; a denevr a hitelezktl flve nappal nem mutatkozik, csak jszaka jr ki vadszni; a tskebokor pedig a ruhkat keresve belekapaszkodik a mellette elmenk kpenybe, abban a hitben, hogy felismeri a sajtjt. A mese bizonytja, hogy azokban a dolgokban jobban igyeksznk, amelyekben elbb baklvst kvettnk el.

127. A denevr s a macska


A denevr leesett a fldre, s egy macska megfogta; a hall eltt llva, knyrgtt letrt. A macska azt felelte, hogy nem engedheti el, mert termszetnl fogva ellensge minden szrnyasnak. A denevr erre kijelentette, hogy nem madr, hanem egr, s gy meg is meneklt. Ksbb ismt leesett, s egy msik macska karmai kz kerlt; azt is krte, hogy ne lje meg. Mikor a macska azt felelte, hogy gyll minden egeret, kzlte vele, hogy nem egr, hanem denevr, s gy ismt megmeneklt. gy trtnt, hogy nevnek megvltoztatsval ktszer is sikerlt megmentenie az lett. 83

126. A denevr, a tskebokor s a bvrmadr


A denevr, a tskebokor s a bvrmadr trsultak egymssal, s elhatroztk, hogy kereskedni fognak. A denevr pnzt vett klcsn, s azt adta a k82

Teht neknk sem kell folyton ugyanazokhoz ragaszkodni, s jusson esznkbe, hogy a helyzethez alkalmazkodk sokszor a nagy veszedelmekbl is megmeneklnek.

mart az ember hasba. Az haldokolva gy szlt: Megrdemlem a sorsom; mirt mentettem meg a biztos halltl, holott egszsgesen is el kellett volna puszttanom? A mese bizonytja, hogy a hitvnysg nem viszonozza a jttemnyt, st mg felbtorodik a jtevkkel szemben.

128. A malac s a rka 130. A szamr s a kertsz


Egy ember kecskt, brnyt s malacot rakott fel a szamarra, gy hajtotta a vrosba. A malac az egsz ton sivalkodott; a rka hallotta ezt, s megkrdezte tle, mirt ordt egyedl, mikor a tbbiek nyugodtan trik a szlltst. A malac gy felelt: De n nem ok nlkl jajgatok. Jl tudom, hogy a gazda a juhot megkmli, csak a gyapjt s tejet veszi el tle, s ugyangy tesz a kecskvel a sajt s gdlyk fejben; de engem nem tud mshogy hasznlni, csak ha levg. Eszerint nem kell gyalzni azokat az embereket, akik a jvend szerencstlensgeket elre ltva, jajonganak. A szamr egy kertsznl szolglt; mivel enni keveset kapott, de verst annl tbbet, Zeuszhoz knyrgtt, hogy szabadtsa meg t a kertsztl, s adja t ms gazdnak. Zeusz erre elkldte Hermszt, s megparancsolta, hogy adjk el a szamarat egy fazekasnak. Mivel itt is rosszul ment a sora, s mg tbb terhet kellett hordoznia, megint Zeuszhoz fordult, Zeusz pedig vgl elrendelte, hogy egy cserzvargnak adjk el. A szamr, amikor megltta, mi a gazdja foglalkozsa, gy szlt: Jobb lett volna nekem elbbi uraimnl, mert ennek, amint ltom, mg a brmet is oda kell majd adnom. A mese bizonytja, hogy a szolgk akkor kvnjk vissza leginkbb els uraikat, amikor msokkal is megprblkoztak.

129. A vndor s a kgy


Egy vndor tli tjn megpillantott egy hidegtl megdermedt kgyt; megsznta, felvette, lbe tette, s melengetni prblta. A kgy nyugton maradt amg dermedtsge tartott, de amint felmelegedett, bele84

131. A st cipel szamr

85

A st cipel szamr egy folyn kelt t. Ahogy egyszer megcsszott, s beleesett a folyba, a s elolvadt, s megknnyebblten llt fel. rvendezett is emiatt; mikor ksbb egyszer szivacsokkal megrakodva rkezett el egy folyhoz, gy gondolta, hogy ha ismt elesik, megknnyebblten tpszkodhat fel, s szndkosan el is esett. De akkor a szivacsok magukba szvtk a vizet, gyhogy a szamr nem tudott felkelni, s ott fulladt meg. Ugyangy nmely emberek sajt terveikkel ntudatlanul bajba juttatjk nmagukat.

132. A szamr s az szvr


A szamrhajcsr felrakta a mlht a szamrra meg az szvrre, s hajtotta ket. Amg sksgon mentek, a szamr brta is a terhet. De amint egy hegyhez rtek, ott mr nem brta vinni, s krte az szvrt, hogy vegye t a teher egy rszt, hogy a tbbit tovbb tudja cipelni. Az azonban semmibe vette szavait; a szamr le is zuhant egy sziklrl, s agyonzzta magt. A hajcsr, nem tudva, mitv legyen, nemcsak a szamr terht rakta t az szvrre, hanem tetejbe mg a szamr brt is. Az pedig holtra fradtan mondta: Megrdemelten szenvedem ezt, mert ha hajland lettem volna egy kicsit knnyteni a szamron, amikor krte, most nem kellene a terhvel egytt mg t magt is hordoznom. 86 87

Ugyangy nmely hitelez, semhogy egy fikarcnyit is engedjen adsainak, inkbb magt a tkt is elveszti.

talak mr boldognak, mert ltom, mekkora bajokkal jr a te dzslsed. gy teht nem kell irigyelni a veszedelmekkel s knokkal jr nyeresget.

133. A szobrot szllt szamr


Egy ember felrakott a szamarra egy istenszobrot, s gy hajtotta be a vrosba. Minden szembejv leborult a szobor eltt. A szamr azt hitte, hogy neki hdolnak gy; bszkn ordtott, s nem volt hajland tovbbmenni. De a hajcsr szrevette, mi trtnt, rvgott a botjval, s gy szlt hozz: , te gonosz, mg csak az hinyzik, hogy az emberek szamr eltt boruljanak le. A mese bizonytja, hogy akik msok javaival hencegnek, nevetsgess vlnak ismerseik eltt.

135. A szamr s a tcskk


A szamr, ahogy a ciripel tcskket hallgatta, elgynyrkdtt szp hangjukban, megirigyelte tlk az lvezetet, s megkrdezte tlk: Mivel ltek ti, hogy ilyen a hangotok? Harmattal feleltk azok. Erre a szamr is kitartott a harmat mellett, mg csak hen nem veszett. Ugyangy azok, akik termszetkkel ellenttes dolgokra htoznak, nem rik el kvnsgukat, st nagy bajokba is kerlnek.

134. A vadszamr 136. A szamarak Zeusznl


A vadszamr megltta a hzi szamarat egy napos helyen. Odament hozz, s dicsrte jl tpllt testt s nycsiklandoz eledeleit. Ksbb azonban, mikor azt is ltta, hogyan cipeli a terhet, s a hajcsr hogy megy mgtte, s veri botjval, gy szlt: Nem tar88 A szamarak egyszer az lland teherhords s robot miatt mltatlankodva kveteket kldtek Zeuszhoz, hogy szabadtsa meg ket szenvedseiktl. pedig be akarta bizonytani nekik, hogy ez lehetetlen, s 89

azt felelte, hogy akkor szabadulnak meg a rossz sorstl, ha vizeletkbl folyt tudnak fakasztani. Azok azt hittk, komolyan beszl, s azta mig is, ahol egyms vizelett ltjk, ott a tbbiek is krje llva vizelnek. A mese bizonytja, hogy kinek-kinek a kijellt sorsn nem lehet vltoztatni.

odajtt hozz, s krdezte, mirt sntt. A szamr azt felelte, hogy mikor a svnyen tugrottam, tskbe lptem, s krte t, hzza ki a tvist nehogy evs kzben megszrja , s utna akr fel is falhatja. A farkas r is llt, felemelte a szamr lbt, s teljes figyelmt a patjra fordtotta. Ekkor azonban a szamr szjba rgta, s kiverte a fogait. A prul jrt farkas gy szlt: Megrdemelten szenvedtem el ezt, ha apm mszrosnak tantott, mirt kellett nekem az orvosi mestersggel prblkoznom? Ugyangy mltn jrnak rosszul azok az emberek, akik a nem nekik val dolgokkal ksrleteznek.

137. A szamr s a szamrhajcsr 139/A. A szamr s az oroszlnbr


A szamrhajcsr vezette a szamart; ahogy egy kis utat megtettek, a szamr elhagyta a kitaposott svnyt, s egyenesen a sziklk kz nyomult. Mr majdnem lezuhant egy sziklrl, de a hajcsr a farkba kapaszkodott, s megprblta elvezetni onnan. Mikor azonban a szamr teljes erejvel ellenszeglt, elengedte, s gy szlt: Gyzz csak, megjrod ezzel a gyzelemmel. A mese alkalmazhat a veszeked emberre. A szamr oroszlnbrt hzott fel magra, gy, jrt mindenfel, s rmtgette az oktalan llatokat. Ahogy megltta a rkt, megprblt arra is rijeszteni. A rka azonban trtnetesen mr hallotta ordtozst, s ezrt gy szlt hozz: Tudd meg, hogy magam is megijedtem volna tled, ha nem hallottam volna mr az ordtsodat. Ugyangy nmely tanulatlan ember azt hiszi, hogy megtveszt klseje mris valakiv teszi, de sajt fecsegse leplezi le.

138. A szamr s a farkas


A szamr a rten legelt, s megltta, hogy egy farkas r akar tmadni. Erre snttst sznlelt. A farkas 90

139/B. A szamr s az oroszlnbr


91

A szamr oroszlnbrbe bjt, s mindenki azt hitte rla, hogy valdi oroszln. Futva meneklt elle ember, llat egyarnt. De amikor fjni kezdett a szl, leesett rla a br, s prn, meztelenl llt ott; akkor aztn mindenki rrohant, s botokkal meg dorongokkal jl sszevertk. A mese arra tant, hogy szegny ltedre ne utnozd a gazdagokat, nehogy kinevessenek s mg veszlybe is kerlj.

Egy ember prbaidre vett egy szamarat, bevezette sajtjai kz, s a jszol mell lltotta. A szamr pedig otthagyta a tbbieket, s odallt a leglustbb s legfalnkabb mell, amelyik semmit se csinlt. Erre a vev ktfket tett r, elvezette, s visszaadta a gazdjnak. Mikor az megkrdezte tle, vajon alaposan kiismerte-e a jszgot, a vev gy felelt: Nincs szksgem tovbbi prbra, tudom, hogy ppen olyan, mint az, amilyet az sszes kzl bartjul vlasztott. A mese bizonytja, hogy mindenki megmutatja, milyen ember, azzal, hogy milyen bartban leli kedvt.

140. A szamr s a bkk 142. A szamr, a holl s a farkas


A szamr egy rakomny ft cipelve ballagott a mocsron keresztl. Egyszer csak megcsszott, s ahogy elesett, nem tudott felllni, hanem keservesen sirnkozott s nygtt. Mikor a mocsri bkk meghallottk nygseit, gy szltak hozz: Bartom, mit csinlnl akkor, ha annyi idt tltenl itt, mint mi, mikor egy kis esstl mr ennyire sirnkozol? Ezt a mest alkalmazhatnnk a lusta s a legcseklyebb fradsgot is nehezen tr emberre, ha magunk knnyen elviselnk tbbet is. Egy kisebesedett ht szamr a rten legelt. Mikor egy holl rszllt, s megcspte a sebet, a szamr ordtott s ugrlt. A szamrhajcsr tvolabb llt, s csak nevetett rajta. A farkas arra jrva megltta ezt, s gy szlt nmaghoz: Mi szerencstlenek, ha csak megltnak minket, mris ldzbe vesznek, ezen meg akkor is nevetnek, ha a kzelkbe megy. A mese bizonytja, hogy a gazemberek mr messzirl felismerhetk.

141. A szamarat vev ember 143. A szamr, a rka s az oroszln


92 93

A szamr s a rka trsultak egymssal, gy mentek ki vadszatra. Kzben sszetallkoztak az oroszlnnal. Mikor a rka megltta a kzeled veszlyt, az oroszln el jrult, s felajnlotta, hogy kiszolgltatja neki a szamarat, ha szmra a bntatlansgot biztostja. Az oroszln meggrte, hogy el fogja t engedni; erre a rka a szamarat odavezette egy csapdhoz, s gy intzte, hogy beleessen. Az oroszln pedig, ahogy ltta, hogy a szamr mr nem tud meneklni, elszr a rkt kapta el, s csak azutn fordult a msik ellen. Ugyangy azok, akik trsaik ellen cselt sznek, sokszor vatlanul sajt magukat is elpuszttjk azokkal egytt.

Bartom, ht nem megrdemelten kapom a ktszeres abrakot? Teht neknk nem a kezdet, hanem a vgkifejlet alapjn kell megvizsglnunk mindenkinek az llapott.

145/A. A madarsz s a fogoly


A madarsz, akihez ksei vendg rkezett, s nem volt amit elbe adjon, odament a szeldtett fogolyhoz, s azt akarta levgni. A madr a szemre vetette, hogy hltlan, hiszen sok hasznot hajtott neki; elcsalta, s kezre jtszotta a tbbi foglyot, s most mgis meg akarja lni. A madarsz azonban gy felelt: Akkor annl inkbb megllek, ha mg a trsaidon sem knyrlsz. A mese bizonytja, hogy azokat, akik hozztartozikat elruljk, nemcsak ldozataik gyllik, hanem mg azok is, akiknek javra az rulst elkvetik.

144. A szamr s az szvr


A szamr s az szvr egytt mendegltek. A szamr, ltva, hogy mindkettjk terhe egyenl, mltatlankodott s szrnylkdtt, hogy az szvr, br ktszeres abrakra rdemestik, semmivel sem visz tbbet. Ahogy egy kiss elbbre haladtak az ton, a szamrhajcsr, ltva, hogy a szamr nem brja tovbb, elvett ht valamennyit a terhbl, s ttette az szvrre. Mikor mg tovbb mentek, s ltta, hogy a szamr mg jobban elfrad, ismt trakott a terhbl, mg vgl mindent leszedett rla, s trakott az szvrre. Ekkor az a szamrra tekintett, s gy szlt: 94

145/B. A fogoly s a vadsz


Egy ember elfogott egy foglyot, s meg akarta lni. A madr krte, hogy engedje el, s akkor sok foglyot csalogat majd a vadszhoz. A vadsz viszont gy felelt: Annl inkbb megllek, mert a rokonaidat is trbe akarod csalni. A mese bizonytja, hogy akik elruljk bartaikat, maguk is trbe esnek. 95

148. A madarsz s a glya 146. A tyk s a fecske


A tyk kgytojsokat tallt, s nagy gonddal melengetve kiklttte ket. A fecske pedig, mikor megltta t, gy szlt: , te bolond, minek nevelsz ilyen fikkat? Hiszen ha felcseperednek, neked fognak rtani elszr. Ugyangy megszeldthetetlen a gonoszsg, mg ha a legnagyobb jindulattal kezelik is. A madarsz hlkat fesztett ki a darvaknak, s tvolbl leste a zskmnyt. Ahogy a darvakkal egy glya is letelepedett, odafutott, s velk egytt megfogta azt is. A glya krte, hogy ne lje meg t, s felemlegette, hogy nemcsak nincs rtalmra az embereknek, de egyenesen nagyon hasznos, mert a kgykat s a tbbi csszmszkat fogdossa s puszttja; de a madarsz gy felelt: Mg ha egyltaln nem vagy hitvny, akkor is mlt vagy a bntetsre amiatt, hogy a gonoszokkal egytt telepedtl le. Teht neknk is kerlnnk kell a gonoszok trsasgt, nehogy bennnket is bntrsaiknak tartsanak.

147. A madarsz s a pacsirta


A madarsz csapdt lltott a madaraknak. A pacsirta ltta ezt, s megkrdezte, mit csinl. Az azt felelte, hogy vrost alapt, s aztn nhny lpst visszahzdott. A madr hitt a szavnak, odament, s ahogy a csaltket csipegette, szre sem vette, s mr bele is kerlt a hurokba. A madarsz odarohant, s megfogta, mire a pacsirta gy szlt: Ha gy alaptasz vrosokat, akkor ugyancsak sok lakost tallsz. A mese bizonytja, hogy leginkbb akkor nptelenednek el a hzak s vrosok, amikor az elljrk kegyetlenek.

149. A vad- s szeld galambok


A madarsz kifesztette hlit, s szeld galambokat ktztt eljk; azutn elment, s tvolrl figyelte, mi lesz. A vadgalambok odajttek a szeldekhez, s beleakadtak a hurkokba; erre a madarsz odafutott, s kezdte sszefogdosni ket. Azok ekkor megvdoltk a szeld galambokat, hogy rokon ltkre nem figyelmeztettk ket a cselre, de k gy feleltek: Jobb neknk a gazdnkhoz igazodni, mint hozztok!

96

97

ppgy nem gncsolhatk a szolgk sem, ha uraik irnti vonzdsuk elfordtja ket rokonaik szeretettl.

150. A teve
Mikor az emberek elszr lttak tevt, nagysgtl megdbbentek, s rmlten futottak el elle. Id mltval azonban rjttek arra, hogy szeld termszet, s annyira nekibtorodtak, hogy odamentek hozz. Lassanknt felfedeztk, hogy ennek az llatnak epje sincs, s annyira megvetettk, hogy ktfket raktak r, s gyermekekre bztk, hogy hajtsk. A mese bizonytja, hogy a dolgok flelmetessgt a megszoks enyhti.

151. A kgy s a rk
A kgy s a rk egytt ldeglt. A rk szintn s jindulatan viselkedett a kgyval szemben, de az csak gonosz s hitvny maradt. A rk folyton biztatta t, hogy javuljon meg, s kvesse az termszett, de az nem engedett a rbeszlsnek. Ezrt a rk megharagudott, s amint egyszer megltta, hogy a kgy alszik, megragadta a nyakt az olljval, s szortotta, ahogy csak tudta, mg vgzett vele. Ahogy aztn ott ltta a kgyt kinylva, gy szlt hozz: Ba99

98

rtom, nem most kellett volna egyenesnek lenned, amikor mr vged van, hanem mg akkor, amikor buzdtottalak erre, de te nem hittl nekem. Ezt a mest mltn lehet alkalmazni azokra az emberekre, akik letkben hitvnyul viselkednek bartaikkal szemben, s csak halluk utn tesznek jt velk.

154. A sskkra vadsz gyerek


Egy gyerek a fal eltt sskkat fogdosott. Mr sokat sszeszedett, mikor megltott egy skorpit, s azt hitte, hogy az is sska; begrbtette a tenyert, s meg akarta fogni. De az fullnkjt kimeresztette, s rszlt: Prbld csak meg, ha el akarod veszteni azokat a sskkat is, amiket fogtl. Ez a mese arra tant bennnket, hogy nem ajnlatos a jkkal s a gonoszakkal szemben egyformn viselkedni.

152. A kgy, a menyt s az egerek


A kgy s a menyt egy hzban kzdttek egymssal. Az ott tanyz egerek, amelyeket mindkett egyre-msra puszttott, ahogy szrevettk a kzdelmet, elbjtak a ltvnyra. De azok, amint meglttk ket, abbahagytk az egyms elleni harcot, s ellenk fordultak. Ugyangy azok a vrosok is, amelyek belekeverednek a demaggok viszlyaiba, szre sem veszik, hogy mindkt fl zskmnyaiv lesznek.

155. A szomjaz galamb


Egy szomjaz galamb, amint megltott egy kpen egy odafestett vizesednyt, azt hitte, hogy valdi. Ezrt nagy szrnycsapkodssal odareplt, s nekitdtt a kpnek. m gy megjrta, hogy szrnyai sszetrtek, lezuhant a fldre, s egy ottlev ember megfogta. Ugyangy nmely emberek, akik svr vgyukban vigyzatlanul ltnak cselekvshez, veszlybe dntik magukat.

153. A megtaposott kgy


A kgy, mivel sok ember rlpett, panaszra ment Zeuszhoz. Zeusz pedig gy szlt hozz: Ha az elst, aki rd lpett, megharaptad volna, a kvetkez mr nem merte volna ugyanazt megtenni. A mese bizonytja, hogy azok, akik az els tmadkkal szemben megvdik magukat, a tbbiek eltt is flelmesekk vlnak. 100

156. A galamb s a varj


101

Egy galambdcban felnevelkedett galamb igen bszke volt nagyszm fikjra. Mikor a varj meghallotta beszdt, gy szlt: Hagyd csak abba ezt a dicsekvst; mert minl tbb gyermeked van, annl tbbszrs szolgasg miatt kesereghetsz. Ugyangy a szolgk kzt is szerencstlenebbek azok, akiknek a szolgasgban gyermekeik szletnek.

158. A psztor s a kutya


Egy psztornak volt egy igen nagy kutyja, ennek szokta odadobni az elhullott brnyokat. Egy alkalommal, amint a nyj hazatrt, a psztor megltta, hogy a kutya odafut a juhokhoz, s farkt csvlgatja; r is frmedt: Az szlljon a fejedre, amit ezeknek kvnsz! A mese a hzelg emberre illik.

157. A majom s a halszok 159. A psztor s a juhok


A majom egy magas fn ldglt, mikor megltta, hogy a halszok hlt vetnek a folyba, s megfigyelte, mit csinlnak. Mikor pedig a halszok kihztk a hlt, s egy kiss tvolabb reggelihez fogtak, lemszott, s megprblta is ugyanazt csinlni: azt mondjk ugyanis, hogy utnz termszet llat. m belegabalyodott a hlba, s amint gy fogsgba is kerlt, gy szlt nmaghoz: Megrdemlem, ami trtnt velem. Minek prblkoztam ezzel, mikor nem is tanultam halszni? A mese bizonytja, hogy a nem rnk tartoz dolgokkal prblkozni nemcsak htrnyos, de veszlyes is. Egy psztor kihajtotta nyjt a tlgyesbe, s amint megltott egy makktl roskad nagy tlgyft, ruhjt letette, felmszott r, s lerzta termst. A juhok meg, ahogy ettk a makkot, kzben megettk vele szrevtlenl a ruhjt is. A psztor lemszott, megltta, mi trtnt, s gy szlt: Nyomorult llatok, ti msok szmra gyapjat adtok ruhnak, rlam meg, aki tplllak benneteket, mg a ruht is leszeditek? Ugyangy sok ember is ostobasgbl jt tesz azokkal, akikhez semmi kze sincs, hza npvel pedig rosszul bnik.

160. A psztor s a farkasklykk


102 103

Egy psztor farkasklykket tallt, s nagy gonddal felnevelte ket; azt gondolta ugyanis, hogy ha felnvekednek, nemcsak az juhait fogjk rizni, hanem mg a msok juhait is elraboljk, s odahozzk neki. Igen gyorsan meg is nttek, de az els add alkalommal az nyjt tizedeltk meg. A psztor meg shajtozva szlt: Megrdemelten sjtott ez a csaps. Mirt mentettem meg klykkorukban azokat, akiket felntt korukban is puszttani kell? Ugyangy azok, akik a hitvnyakat megmentik, nem veszik szre, hogy mindenekeltt sajt krukra ntenek ert beljk.

161. Az utasok s a holl


Nhny ember valami gy miatt ton jrt, s egy hollval tallkoztak, amely fl szemre vak volt. Felje fordultak, s az egyik azt javasolta, forduljanak vissza ezt jelzi ugyanis ez a madr; de a msik gy vlaszolt: Ugyan hogy tudn ez neknk a jvt megjsolni, amikor sajt megvakulst se ltta elre, hogy vakodott volna tle? Ugyangy az emberek, akik sajt gyeikben ostobknak bizonyulnak, a msok dolgban sem szmthatnak tekintlyre.

Egyszer a rkk sszegyltek a Maiandrosz foly mellett, mert inni akartak belle. Mivel azonban a foly vize sebes sodrs volt, csak egymst biztattk, de egyik sem mert belemenni. Egyikk azonban, hogy a tbbieket lekicsinyelhesse, elretolakodott, s mert kivlbbnak tartotta magt, kinevette gyvasgukat, s merszen a vzbe ugrott. Az ramls a foly kzepre sodorta; a tbbiek csak lltak a parton, s gy szltak hozz: Ne hagyj itt bennnket, fordulj vissza, s mutasd, hogyan lehet odajutni, hadd ihassunk mi is ott veszlytelenl! azonban sodrdva is ezt mondta: zenetem van Miltoszba, s azt akarom elvinni oda; majd ha visszajvk, megmutatom nektek. Azokra illik, akik krkedskkel veszlybe juttatjk nmagukat.

163. A brny nyrs alatt


Egy juh, amelyet gyetlenl nyrtak, gy szlt nyrjhoz: Ha a gyapjat akarod, feljebb nyrj, ha meg a hsra vgysz, egyszerre lj meg, s ne knozz aprnknt. Azokra alkalmazhat a mese, akik gyetlenl fognak a mestersgkhz.

162. Rkk a Maiandrosznl 164. A vakond


104 105

A vakond azt mondja egyszer az anyjnak, hogy: Ltok! Az pedig ki akarja prblni, egy tmjndarabot ad neki, s megkrdezi, hogy az micsoda. A vakond azt feleli, hogy kavics mire az anyja gy szlt: , gyermekem, neked nem csak a ltsod hinyzik, hanem a szaglsodat is elvesztetted. Ugyangy vannak dicsekvk, akik a lehetetlent is meggrik, s a legkisebb dolgokban is csdt mondanak.

A darzs a kgy fejre telepedett, s fullnkjval dfkdve folyton knozta. A kgy gytrdtt, de nem tudta elzni ellensgt. Kicsszott ht az tra, s mikor megltott egy kzeled szekeret, a kerk al tette a fejt, s gy a darzzsal egytt elpusztult. A mese azokra illik, akik a hallt is elviselik, csak hogy ellensgk is velk pusztuljon.

167. A freg s a kgy


Egy fgefa llt az t mentn. A freg megltta az alatta alv kgyt, s megirigyelte hosszsgt. is szeretett volna olyan hosszra nylni, s mellkunkorodva nyjtzkodni prblt, mg csak az erlkdstl szt nem szakadt. gy jrnak azok, akik a hatalmasabbakkal versengenek hamarabb belepusztulnak, mint hogy azokat utolrjk.

165. A darazsak, a foglyok s a fldmves


Egyszer a darazsak s foglyok szomjsgtl knozva odamentek egy fldmveshez, s italt krtek tle; meggrtk, hogy a vzrt a foglyok felssk a szlskertjt, hogy szp frtk teremjenek, a darazsak pedig rzik s fullnkjaikkal elzik a tolvajokat. azonban gy felelt: Van nekem kt krm, amelyek semmit sem grnek, de mindent elvgeznek; inkbb nekik adom a vizet, mint nektek. A bartsgtalan emberre illik ez a mese.

168. A vadkan, a l s a vadsz


A vadkan s a l ugyanazon a vidken ltek. Mivel a vadkan folyton letaposta a fvet, s sszepiszkolta a vizet, a l bosszt akart llni rajta, s a vadszhoz fordult segtsgrt. A vadsz megmondta, hogy msknt nem segthet neki, csak ha eltri a zablt, s elfogadja t lovasnak. A l mindenbe beleegyezett. A vadsz pedig felszllt r, s br meglte a vad107

166. A darzs s a kgy


106

disznt, de azutn a lovat is elvezette, s a jszolhoz kttte. Ugyangy sokan, mg esztelen haragjukban az ellensgen akarnak bosszt llni, sajt magukat msoknak vetik al.

169. A hink
Azt mondjk, hogy a hink vente vltoztatjk a nemket, s egyszer hmek, msszor nstnyek lesznek. Egyszer egy hm hina termszetellenes mdon egyeslt egy nstnnyel. Az erre gy szlt: Bartom, gy tedd ezt, hogy hamarosan ugyanezt fogod elszenvedni te is. Ugyanezt elmondhatn az ppen akkor uralkodnak az, aki utna fog kvetkezni, ha mltatlanul bnnak vele.

170. A hina s a rka


Azt mondjk, hogy a hink neme vente megvltozik, s egyszer hmek, msszor nstnyek lesznek. Mikor egy hina megltott egy rkt, szidta azt, amirt nem kzeledik hozz, br szeretne a prja len109

108

ni. m a rka gy vlaszolt: Ne engem szidj, hanem a termszetedet, mert amiatt nem tudom, hogy a bartom vagy bartnm lennl-e. A ktszn emberre illik.

173. A pva s a cska


A madarak tancsot tartottak, hogy kit vlasszanak kirlynak, s a pva gy vlte, mlt arra, hogy szpsge miatt kirlly tegyk. A madarak hajlottak is erre, de a cska kzbeszlt: Ha uralmad alatt a sas ldz bennnket, hogyan segtesz rajtunk? Az uralkodkat nem a szpsgnek, hanem a hatalomnak kell dszteni.

171. A bika s a vadkecskk


A bika, amelyet egy oroszln ldztt, bemeneklt egy barlangba, ahol vadkecskk voltak. Azok rugdosni s dfkdni kezdtk, de csak ezt mondta: Nem azrt tartztatom vissza magam, mintha tletek flnk hanem attl tartok, aki a barlang eltt ll. Ugyangy sokan a hatalmasoktl val flelem miatt eltrik a hitvnyak ggjt is.

174. A tcsk s a rka


A tcsk egy magas fn nekelt. A rka fel akarta t falni, s ezrt a kvetkezt eszelte ki. A fa alatt csodlta szp hangjt, s hvta, szlljon le, s azt mondta, hogy ltni szeretn, mekkora az az llat, amelynek ilyen hangja van. A tcsk azonban gyantotta a rka cselt; egy levelet tpett, s azt dobta le. A rka azt gondolta, hogy a tcsk, s rrohant az azonban gy szlt r fellrl: Csaldtl, bartom, ha azt hitted, hogy leszllok. Azta rizkedem a rkktl, amita egy rka hulladkban tcskszrnyakat lttam. Az eszes emberek okulnak msok szerencstlensgn.

172. A majom klykei


Azt mondjk, hogy a majmok kettt szlnek, s a klykk kzl az egyiket ddelgetik s gondosan nevelik, a msikat viszont gyllik s elhanyagoljk. Valami isteni vgzet folytn azonban az szokott bekvetkezni, hogy az, amelyre gondot viselnek, elpusztul, mg az, amelyet elhanyagoltak, feln. A mese bizonytja, hogy minden tervnl hatalmasabb a sors. 110

111

175. A teve, az elefnt s a majom


Mikor az oktalan llatok kirlyt akartak vlasztani, a teve s az elefnt ellltak, s versengtek, mert remltk, hogy mindenkit megelznek testk nagysgval s erejkkel. A majom azonban kijelentette, hogy mindketten alkalmatlanok, mert a tevnek nincs epje a gonoszok ellen sem, az elefntnl pedig flni kell, hogy kirlysga alatt egy malac lesz az r. A mese bizonytja, hogy sokszor a legnagyobb gyek is kis dolgok miatt buknak meg.

Ugyangy vannak emberek, akik nem teszik meg nknt s szvesen azt, amit knyszersgbl teljestenek.

177. Zeusz s a kgy


Mikor Zeusz hzasodott, minden llat ajndkot vitt neki, ki-ki amit tudott: A kgy is odacsszott, s egy szl rzst fogott a szjban. Mikor Zeusz megltta t, gy szlt hozz: Mindenki mstl elfogadom az ajndkokat, de a te szdbl nem veszem el. A mese bizonytja, hogy a gonoszoknak mg a kedvessge is flelmetes.

176. A hatty
Azt mondjk, a hattyk halluk eltt nekelnek. Egy ember eladsra knlt hattyra akadt, s mivel hallotta, hogy neki van a legszebb hangja a madarak kztt, meg is vsrolta. Egyszer, amikor lakomavendgei voltak, odament hozz, s megparancsolta neki, hogy nekeljen az ivshoz. A hatty ekkor nma maradt; de ksbb, mikor rezte, hogy halla kzeledik, nekkel siratta el nmagt. A gazdja meg, amikor ezt meghallotta, gy szlt: Ha csupn akkor nekelsz, amikor haldokolsz, ostoba voltam annak idejn, mert csak biztattalak, de nem ltelek meg. 112

178. A pva s a daru


A pva kinevette a darut, s sznt gnyolva gy szlt hozz: Engem arany s bbor bort, te pedig semmi szpet nem viselsz a tollaidon. A daru viszont gy felelt: De n a csillagok kzelben nekelek, s az gi magassgokba replk, te meg, mint a kakas, lent jrsz a tykok kzt. Jobb, ha valakit megbecslnek szegnyes ltzetben, mint ha gazdagsgban pffeszkedve dicstelenl l. 113

179. A diszn s a kutya


A diszn s a kutya a szaporasgrl vitatkoztak. A kutya azt mondta, hogy a ngylbak kzt egyedl klykezik gyorsan; de a diszn gy felelt: Ha ezt mondod, ismerd be azt is, hogy vakokat szlsz. A mese bizonytja, hogy a dolgokat nem gyorsasguk, hanem tkletessgk alapjn kell megtlni.

A vaddiszn egy fa mellett llt, s kszrlte az agyarait. A rka megkrdezte, hogy mirt feni a fogt, mikor sem vadsz, sem ms veszly nem fenyegeti. A vaddiszn vlaszolt: Nem oktalanul teszem ezt. Ha ugyanis veszly fenyeget, nem akkor kezdek foglalkozni a kszrlssel, hanem a kszet hasznlom. A mese azt tantja, hogy a veszlyekre eltte kell felkszlni.

182. A fecske s a kgy


Egy fecske, amely a trvnyszken fszkelt s klttt, egyszer kireplt fszkbl. Egy kgy odacsszott, s felfalta a fikkat. Mikor a fecske hazatrt, resen tallta a fszket, s fjdalmas zokogsra fakadt. Egy msik fecske prblta vigasztalni, hogy nem csak vele trtnt meg, hogy gyermekeit elvesztette. azonban gy felelt: Nem is annyira gyermekeim miatt jajveszkelek, hanem azrt, mert azon a helyen esett rajtam srelem, ahol a megsrtettek segtsget tallnak. A mese bizonytja, hogy a szenvedk szmra slyosabbak azok a csapsok, amelyek onnan rik ket, ahonnan legkevsb vrjk.

180. A diszn s a kutya


A diszn s a kutya civakodtak egymssal. A diszn Aphroditre eskdztt, hogy ha ellenfele nem enged fogaival fogja szthasogatni. A kutya erre megkrdezte tle: nem tudja-e, hogy Aphrodit annyira gylli, hogy ha valaki disznhst eszik, annak nem szabad a szentlybe bemenni. De a diszn gy felelt: Ezzel nem szomortasz meg, csupn azt rulod el, hogy senki sem fog meglni engem. Ugyangy az gyes sznokok sokszor az ellenfeleik szidalmait is dicsrett vltoztatjk.

181. A vaddiszn s a rka


114

183. A tekns s a nyl


115

A tekns s a nyl versengett egymssal, hogy melyikk gyorsabb. Kitztk a clt, s elkezddtt a versenyfuts. A nyl bzott termszetes gyorsasgban, elhanyagolta ht a futst, leheveredett az t mell, s elaludt. A tekns viszont nem felejtette el nehzkessgt, nem hagyta abba a futst, s gy megelzte az alv nyulat, s elnyerte a gyzelmi versenydjat. A mese bizonytja, hogy a hanyag termszetet sokszor legyzi az igyekezet.

fel akarta falni t. A vadszamr azonban gy krlelte: Szabadts meg elbb a fjdalomtl, s hzd ki a tskt a lbambl. A farkas ki is hzta fogaival a tskt, de ekkor a szamr, mihelyt megszabadult lba fjdalmtl, gy megrgta, hogy megdgltt; meg futva a hegyek kz meneklt. A mese arra tant bennnket, hogy nem hlt, hanem inkbb gyalzkodst kapsz a gonosztl, ha jl bnsz vele.

184. A ludak s a darvak


A ludak s a darvak ugyanazon a rten ltek. Mikor vadszok bukkantak fel, a darvak, amelyek knnyek voltak, elrepltek, a slyos ludak viszont lemaradtak, s megfogtk ket. Ugyangy az emberek kzt is, ha a vrosban viszly tmad, a szegnyek, akik knnyen mozognak, knynyebben elmeneklnek egyik vrosbl a msikba, a gazdagok azonban vagyonuk miatt ott maradnak, s sokszor szolgasgba jutnak.

186. A fecske s a varj


A fecske s a varj versenyeztek egymssal, hogy melyikk szebb. A varj gy szlt vetlytrshoz: A te szpsged csak tavasszal virul, de az n testem ellenll a tlnek is. A mese bizonytja, hogy a test kitartsa tbbet r a szpsgnl.

185. A vadszamr s a farkas 187. A teknsbka s a sas


A vadszamarat megszrta egy tske, lesntult, s nagyon szenvedett; fjlalta a lbt, s nem tudott tmenni a folyn. Szembejtt vele egy hatalmas farkas, amely knny zskmnyt ltott benne, s 116 A teknsbka megcsodlta a repl sast, s vgyakozott arra, hogy is repljn. Odament hozz, s krte, hogy brmi ron tantsa meg t is. A sas azt 117

felelte, hogy ez lehetetlen; a teknsbka azonban egyre csak a nyakra jrt, s folyton krlelte. Vgl is a sas felvette t, de mikor a magasba emelkedett, ledobta egy sziklra, ahova lezuhanva hallra zzta magt. Sok nyakas ember nem enged az okosabbaknak, s sajt magnak rt.

188. A bolha s az atlta


Egyszer egy bolha rugrott egy atlta lbra, majd ugrsra kszen belecspett. Az atlta feldhdtt, s nekikszlt, hogy krmeivel teljes erejvel agyonnyomja a bolht. Az azonban a test lendlettl elugrott, s elkerlte a hallt. Az atlta ekkor shajtva gy szlt: , Hraklsz, hogyan fogsz segteni versenytrsaimmal szemben, ha a bolha ellen is csak gy llsz mellettem? A mese bizonytja, hogy nem kell a legkisebb s veszlytelen dolgokban egyenesen az isteneket hvni segtsgl, hanem csak a nagyobb gyekben.

189. A papagj s a macska


118 119

Egy ember papagjt vsrolt, s hzban elengedte, hogy ott ljen. A madr lt is a szabadsggal, felszllt a tzhelyre, rtelepedett, s vidman rikcsolt. A hzi macska csodlkozva krdezte meg tle, hogy kicsoda, s honnan rkezett. A papagj gy felelt: A gazda pp most vsrolt meg. Ejnye, te szemtelenek szemtelenje szlt a macska , alig vagy mg itt, mris gy kiablsz, mikor nekem, aki a hzban szlettem, nem engedik meg ezt a gazdim, hanem, ha ilyet teszek, bosszsan elkergetnek. A papagj azonban gy felelt neki: Menj csak innen, nem egyformn bosszankodnak ugyanis uraink az n hangom s a tied miatt. A mese a gyalzkod emberre illik, aki mindig vdaskodni prbl msok ellen.

Vannak, akik azzal dicsekszenek, amihez nincs erejk.

191. A kutya s a kagyl


Egy kutya, amelyiknek szoksa volt felfalni a tojsokat, megltott egy kagylt; kittotta szjt, s egyszerre lenyelte, mert azt hitte, hogy az is tojs. De megfjdultak a belei, s knldva gy szlt: Megrdemelten szenvedek, mert minden kerek dolgot tojsnak hittem. A mese arra tant bennnket, hogy akik meggondolatlanul fognak a dolgokhoz, nmaguknak rtanak oktalansgukkal.

190. Az egytt vndorl ember s oroszln


Egy oroszln egytt vndorolt egy emberrel. Egyszer csak az ember rkiltott: Hatalmasabb lny az ember az oroszlnnl! Az oroszln meg: Hatalmasabb az oroszln! Ahogy tovbbmentek, az ember rmutatott azokra a faragott oszlopokra, amelyeket emberek ksztettek, s gy brzoltk rajtuk az oroszlnokat, hogy al vannak vetve az embereknek, s gy szlt: Ltod, hol vannak az oroszlnok? Az oroszln azonban gy vlaszolt: Ha az oroszlnok tudnnak faragni, sok embert ltnl az oroszlnok alatt. 120

192. A kt kakas s a sas


Kt kakas harcolt a tykokrt, s az egyik leverte a msikat. A megvert kakas egy rnykos helyen hzta meg magt, a gyztes pedig felreplt, s a hz tetejn harsnyan kukorkolt. Egy sas azonnal lecsapott r, s elragadta t. A msik meg, amelyik elrejtztt a homlyban, ettl kezdve nyugodtan lhetett a tykokkal. A mese bizonytja, hogy az r ellene van a ggsknek, de kegyes az alzatosakhoz.

193. A sznyog s az oroszln


121

A sznyog odaszllt az oroszlnhoz, s gy szlt hozz: Nem flek tled, hiszen nem is vagy ersebb nlam; ha pedig nem, mi a te hatalmad? Hogy karmolsz a krmeiddel, s harapsz a fogaiddal? Ezt a frfival veszeked asszony is megteszi. n ersebb vagyok nlad. Ha akarod, keljnk harcra. Ezzel trombitlni kezdett, rszllt az oroszln kpre, s ott cspte meg, ahol az orra krl szrtelen volt. Az oroszln pedig sajt karmaival marcangolta magt, annyira felbszlt. A sznyog meg, miutn legyzte az oroszlnt, trombitlva s diadalneket zmmgve elreplt. Ekkor beleakadt a pk hljba, s halla eltt kesereghetett azon, hogy a legnagyobbakkal megkzdtt, s egy hitvny lnytl, a pktl vsz el. A mese azokra illik, akik legyzik a legnagyobbakat, s a kisebbektl szenvednek veresget.

tvhez, s szlj a kapusnak, hogy verje meg a ft. A rka odament, hogy szljon, de a kutya mris elugrott, megragadta s sztszaggatta t. A mese bizonytja, hogy az okos emberek, ha valami baj kzeledik feljk, knnyen llnak bosszt ellensgeiken.

195. Az oroszln, a farkas s a rka


A kivnhedt oroszln betegen fekdt a barlangjban. A rka kivtelvel az sszes tbbi llat megjelent kirlyuk ltogatsra. A farkas megragadta a j alkalmat, s bevdolta az oroszln eltt a rkt, hogy az semmire se becsli mindnyjuk uralkodjt, s ezrt nem jtt megltogatni t. Ebben a percben megrkezett a rka, s mg hallotta a farkas utols szavait. Az oroszln mr r is bdlt, de a rka alkalmat krt a vdekezsre. Ugyan kicsoda volt annyira hasznodra az egybegyltek kzl szlt , mint n, aki fhz-fhoz szaladgltam, hogy gygytsod mdjt az orvosoktl kikrdezzem, s megtanuljam? Az oroszln rparancsolt, hogy mondja el azonnal a gygymdot, mire gy felelt: Ha a farkast lve megnyzod, s a brt azon melegen magadra terted. Mr ott is fekdt kitertve a farkas, s a rka nevetve szlt: me, nem rosszindulatra kell indtani az uralkodt, hanem jindulatra. A mese bizonytja, hogy a ms ellen mesterked sajt csapdjba esik.

194. A kutya, a rka s a kakas


A kutya s a kakas bartsgot ktttek egymssal, s egytt vndoroltak. Az jszaka belltakor egy berekhez rtek; a kakas felszllt a fra, s az gak kzt telepedett le, a kutya pedig lent, a fa tvben aludt. Ahogy mlt az jszaka, s hajnalodni kezdett, a kakas szoksa szerint nagyot kukorkolt. A rka meghallotta ezt, s mert fel akarta falni t, odajtt, megllt a fa alatt, s felkiltott hozz: Derk madr vagy, s hasznos az embereknek. Gyere le, hogy nekeljk az jszakai neket, s mindketten feldljnk. A kakas azonban gyant fogva gy felelt: Menj, bartom a fa 122

196. Az sz s az kr
123

Mikor az sz ltta az krt munkja kzben, sajnlkozott annak fradozsn. Beksznttt azonban az nnep, az krt pihenni engedtk, az szt pedig megfogtk, hogy levgjk. Az kr ennek lttn vidman gy szlt: sz, azrt nem kellett dolgoznod, hogy a kell idben levgjanak. A mese bizonytja, hogy a henyre veszly vr.

197. A bbos pacsirta


A bbos pacsirta csapdba esett, s gy jajveszkelt: Jaj nekem, n szerencstlen s nyomorult madr! Nem loptam el senki aranyt, sem ezstjt, se ms rtket, egy kis gabonamag hozta rm a hallt. A mese azokra vonatkozik, akik csekly haszonrt nagy veszedelmet vllalnak magukra.

198. A szamr s a l
A szamr boldognak mondotta a lovat, amirt bkezen s gondosan tplljk, mg mg zabbl sem kap eleget, s rengeteget kell fradoznia. Ezutn azonban hbor trt ki: a lra fegyveres katona szllt fel, mindenfel vgtatott vele, st az ellensg kz is benyomult s a vgn a l ott hevert sebeslten. Ekkor a szamr megvltoztatta a vlemnyt, s sajnlni kezdte a lovat. A mese bizonytja, hogy nem kell irigyelni az uralkodkat s a gazdagokat, hanem fontolra vve a 125

124

rjuk hrul irigysget s veszedelmet inkbb a szegnysget kell elnyben rszesteni.

201. A psztor s a farkas


A psztor jszltt farkasklykt tallt, felszedte, s egytt nevelte a kutyival. Mikor azutn felntt, ha valamelyik farkas juhot rabolt, a kutykkal egytt is ldzbe vette. Ha a kutyk nem tudtk elfogni a farkast, s visszafordultak, tovbb kvette, mg utolrte, s mint farkas, rszt kapott a zskmnybl; azutn is visszatrt. Ha pedig nem akadt farkas, amelyik kvlrl rabolt volna juhot, maga titokban meglte valamelyiket, s a kutykkal egytt felfalta, mg egyszer a psztor gyant nem fogott, s mikor rjtt a titokra, felakasztotta egy fra, s gy vgzett vele. A mese azt bizonytja, hogy hitvny termszet nem tr j erklcst.

199. A sas
Egy magas szikla cscsn lt a sas, s nyl utn frkszett, hogy zskmnyul ejtse. Ekkor egy ember rltt jval; a nyl a sasba frdott, s a vge a tollakkal a szeme eltt llt meg. Ahogy megltta ezt a sas, gy szlt: Ktszeres fjdalom szmomra az, hogy sajt tollaimtl kell meghalnom. A mese bizonytja, hogy szrny az, ha valakit hozztartozi dntenek veszedelembe.

200. A gida s a bak 202. Az jsz s az oroszln


A gida egyszer gy szlt a bakhoz: Apm, te nagyobb s gyorsabb vagy a kutyknl, s ezenfell mg nagy agancsod is van, amellyel vdekezhetsz. Mirt flsz ht tlk? A bak nevetve gy felelt: Igazat mondasz, gyermekem. De azt az egyet tudom, hogy ha kutyaugatst hallok, azonnal magam sem tudom, hogyan futni kezdek. A mese bizonytja, hogy semmifle buzdts nem teszi btorr azokat, akik termszettl fogva gyvk. Egy tapasztalt jsz elment a hegyekbe vadszni. Minden llat elmeneklt elle, ahogy megltta, egyedl az oroszln hvta ki viadalra. Az jsz nyilval megltte az oroszlnt, s gy szlt: Nesze, lsd, milyen a hrnkm, s utna majd n is neked megyek. Az oroszln rmlten megfutamodott. A rka buzdtotta, hogy lljon helyt, s ne menekljn, de az oroszln gy felelt: Bartom, nem fogsz beugratni engem. Ha mr a hrnke is ilyen keserves, nem tudok megllni eltte, mikor maga jn ellenem. 127

126

A mese bizonytja, hogy kerlni kell azokat, akik tvolrl rthatnak.

203. A hatty
Egy gazdag ember ludat s hattyt nevelt egytt, de nem ugyanabbl a clbl: az egyiket neke miatt, a msikat asztala szmra. Mikor pedig a ldnak el kellett szenvednie azt, amirt neveltk, trtnetesen jszaka volt, s a sttsg miatt nem tudtk megklnbztetni ket egymstl. A hatty, amelyet a ld helyett elvittek, ekkor halotti nekbe kezd; s nekvel jelzi termszett, a halltl meg is menekl dalval. A mese bizonytja, hogy a mvszet sokszor elodzza a vget.

204. A gyerek, az apa s a festett oroszln


Egy flnk regembernek egyetlen fia volt, aki szerette a vadszat nemes foglalkozst. Az reg egyszer azt lmodta, hogy a fit oroszln puszttja el. Flt, hogy az lom valra vlik, ezrt szp s magas pletet emeltetett, fit pedig oda zrta, s ott riztette. A hzban a fi gynyrkdtetsre mindenfle 129

128

llatot festetett, kztk volt az oroszln is. A fi azonban annl bnatosabb lett, minl tbbet nzegette az llatokat. Egyszer aztn az oroszln kpe el llt, s gy szlt: Te tkozott llat, miattad, az atym hamis lma miatt zrtak be ebbe a hzba, mint egy brtnbe! Mit csinljak veled? gy szlt, s kezvel a falra vgott, hogy kisse az oroszln szemt. Ekkor azonban szlka frdott az ujjba, amitl daganat s gyullads tmadt rajta egszen az gykig, s a keletkez lztl hamarosan meghalt. gy az oroszln valban elpuszttotta a fit, akinek semmit sem hasznlt apja csele. A mese bizonytja, hogy senki sem meneklhet a vgzet ell.

tktelen ivstl gy lerszegedtem, hogy azt sem tudom, milyen ton jutottam ki. A mese bizonytja, hogy nem kell bzni azokban, akik semmit sem teljestenek.

206. Az szvr
Az rpn meghzott szvr ugrndozott, s ezt kiltotta: Apm a gyors futs l, s n egszen hozz hasonltok. Egyszer azonban szksg lett r, s az szvr futni knyszerlt. Amikor aztn vge lett a rohansnak, keserves llapotban rgtn visszaemlkezett arra, hogy szamr volt az apja. A mese bizonytja, hogy ha az id tekintlyhez juttat valakit, ne feledkezzk meg eredetrl, mert az let bizonytalan.

205. A lakomz kutya


Egy ember lakomt ksztett, s meghvta r j bartjt; kutyja meg egy kutyabartjt hvta meg, mondvn: Bartom, jjj, lakomzz itt velem. A kutya el is jtt, s mikor megltta a nagy lakomt, megllt, s gy elmlkedett: Hej, mekkora boldogsg vr itt engem. Vratlanul jutott osztlyrszeml, s most pukkadsig eszem magamat. Ezt forgatta fejben a kutya, farkt csvlgatta, s rtekintett bartjra, aki meghvta t a lakomra. A szakcs azonban megltta, ahogy farkt ide-oda csvlgatta, elkapta a lbt, s kidobta az ablakon. A kutya lepottyant, s vltve elmeneklt. Mikor aztn a tbbi kutya tallkozott vele, s megkrdeztk tle: Hogyan lakomztl? gy felelt nekik: A mr130

207. A l s a szamr
Egy embernek volt egy lova s egy szamara. Az ton mendegltek, s a szamr gy szlt a lhoz: Vegyl t valamit a terhembl, ha azt akarod, hogy kibrjam. A l azonban nem hallgatott r. A szamr sszerogyott, s a fradtsgtl kimlt. A gazda erre minden terhet a lra rakott, s ezen fell mg a szamr brt is. A l ktsgbeesetten kiltotta: , n szerencstlen! Mi lett velem, nyomorulttal? Nem akartam egy kis terhet tvllalni, s me mindent cipelnem kell, radsul mg a brt is. 131

A mese bizonytja, hogy ha a nagyok sszefognak a kicsikkel, az mindkettjk javra vlik az letben.

210. A katona s a hollk


Egy gyva ember hborba ment. Mikor egyszer a hollk megszlaltak, letette a fegyvereit, egy darabig vrakozott, aztn felvette, s tovbbmenetelt. Amint jra megszlaltak, megint megllt, de vgl gy szlt: Krogjatok csak, ahogy tudtok, bellem ugyan nem esztek. A mese a nagyon gyva emberre vonatkozik.

208. A freg s a rka


A srban lak freg elbjt a felsznre, s gy szlt az llatokhoz: Gygyszerekhez rt orvos vagyok, akr az istenek orvosa, Pain. Ha msokat gygytasz szlt erre a rka , mirt nem gygytottad meg magadat, te snta? A mese bizonytja, hogy ha nincs kznl a bizonyts, minden beszd hibaval.

211. A kgy farka s tagjai


A kgy farka fellzadt a feje ellen, mert gy vlte, hogy a sorrenddel ellenttben neki kell vezetnie, nem pedig engedelmeskednie. gy maghoz ragadta a vezetst, de mert esztelenl mozgott, sajt magt is tnkretette, s sszetrte a fejet is, amely arra knyszerlt, hogy termszetellenesen a vak s sket rszeket kvesse. A mese bizonytja, hogy gy jrnak azok, akik mindenben knyk-kedvk szerint intzik az llamgyeket.

209. A beteg holl


A beteg holl gy szlt az anyjhoz: Anym, knyrgj az istenhez, s ne szomorkodj. Mire azt a vlaszt kapta: Ugyan melyik isten knyrl meg rajtad, gyermekem? Melyikktl nem loptad mg el az ldozati hst? A mese bizonytja, hogy azok, akiknek sok ellensgk van az letben, nem tallnak bartot a bajban.

212. A szamr s a kutya


A szamr s a kutya egytt vndoroltak. Talltak a fldn egy lepecstelt levelet; a szamr felvette, feltrte a pecstet, szthajtotta, s felolvasta, hogy a kutya is hallhatta. Takarmnyrl szlt a levl, sznrl, rprl 133

132

s polyvrl. A kutya kedvetlenl hallgatta a felsorolst, s aztn rszlt a szamrra: Menj lejjebb, kedvesem, egy kicsit, nem tallsz valamit hsflkrl s csontokrl? A szamr vgigment az egsz levlen, de nem tallt semmi olyasflt, amire a kutya vgyakozott. Erre gy fakadt ki a kutya: Dobd a fldre ezt a vacakot, bartom, hiszen nincs benne semmi hasznavehet dolog.

rt kellene ht meghalnom, mikor annyival szerencssebb vagyok az elefntnl, amennyivel nagyobb a sznyognl a kakas? Ltod, mekkora ereje van a sznyognak, hogy mg az elefntot is meg tudja flemlteni.

214. A farkas s a kutya


A farkas megltott egy nyakrvvel megkttt hatalmas kutyt, s megkrdezte: Ki az, aki tged gy megkttt s ilyen nagyra nevelt? Egy vadsz felelte az. De ezt mr nem trn el egy farkas. Jobb nekem az hsg, mint a nyakrv slya. Nem szabad a bajokban sem feladni a harcot.

213. Az oroszln, Promtheusz s az elefnt


Az oroszln sokszor szemre hnyta Promtheusznak, hogy nagynak s szpnek alkotta meg t, llkapcst fogakkal fegyverezte fel, lbait karmokkal erstette meg, s hatalmasabb tette t a tbbi llatnl. s mgis tette hozz , br ilyen vagyok, flek a kakastl. Promtheusz azonban ezt felelte: Mit okolsz engem hibavalan? Mindenem a tied, amit csak meg tudtam alkotni; lelked csupn ebben az egy dologban silny. Az oroszln siratta magt, tkozta gyvasgt, s vgl elhatrozta, hogy meg fog halni. Ez volt a szndka, mikor tallkozott az elefnttal; dvzlte, s megllt, hogy elbeszlgessen vele. Mikor ltta, hogy az folyton mozgatja a flt, megkrdezte: Mi bajod, mirt nem ll meg egy percre sem a fled? Az elefnt pedig, amint ppen krltte zmmgtt egy sznyog, gy felelt: Ltod azt a pici, zmmg valamit? Ha az belemegy a flembe, vgem van. Az oroszln erre gy szlt: Mi134

215. Az ember s a tcsk


Egy szegny ember sskkra vadszott, mikor megfogta a szp hang, ciripel tcskt, s meg akarta lni. A tcsk azonban gy krlelte: Ne lj meg engem hibavalan. Nem bntom a kalszt, a hajtsoknak sem rtok; szrnyam s lbam sszerintve kellemes hangzat dalokat nekelek, s gy gynyrkdtetem a vndorokat. A hangomon kvl semmit sem tallsz bennem. Az ember pedig ennek hallatra elbocstotta t.

216. A fldmves s a szamarak


135

Egy fldmves, aki vidken regedett meg, s sohasem jrt a vrosban, biztatta vit, hogy nzzk meg a vrost. A hziak befogtk a szekrbe a szamarakat, s gy szltak: Hajts csak, ezek a szamarak beszlltanak tged a vrosba. tkzben azonban stt vihar kerekedett, a szamarak eltvedtek, s egy szakadkos helyre vetdtek. Az reg pedig, ltva a veszedelmet, gy kiltott fel: , Zeusz, mit vtettem ellened, hogy gy kell elpusztulnom, mghozz nem dics lovak, sem derk szvrek, hanem hitvny szamarak miatt?! Jobb szpen meghalni, mint gyalzatban lni.

217. A hajs s a fia


Meslik, hogy egy hajsnak volt egy fia, s azt akarta, hogy tanulja ki a grammatikt. Ezrt beadta egy iskolba. Mikor elg idt tlttt el ott, feljutott a grammatika cscsra. Ezutn a fi gy szlt apjhoz: Apm, me, az egsz grammatikt pontosan megtanultam, de a retorikt is meg akarom ismerni. Ez tetszett az apjnak, s ismt beadta az iskolba; tkletes rhtor is lett belle. Nhny nap mlva atyjval s anyjval egytt tkeztek hzukban, s a fi dicsekedett atyjnak s anyjnak, hogy milyen jratos a grammatikban s retorikban. Az apa erre gy szlt a fihoz: Hallottam a retorikrl, hogy az minden tudomny kincseshza, ahogy a boldog Aptsztosz is rja; add ht prbjt a tudomnyodnak. A megkr136

dezett ifj gy felelt: Sztosztom ezt a szrnyast, ahogy a grammatika rendeli, s gy megmutatom nektek, hogy a grammatika valban kivlbb a tbbi tudomnynl. Felszelte a szrnyast, s gy szlt: Neked adom a fejet, atym, mert feje vagy a hznak, s mindenben parancsolsz neknk. Neked pedig, anym, ezeket a lbakat juttatom, mert egsz nap sok a dolgod, s szaladglsz a hzban; lbak nlkl nem msz semmire. Ez a holttest pedig nekem marad, mivel semmi kellemes nincs az letben, hogy lvezzek valamit a sok tanulsbl. Ezzel falni kezdte a szrnyast. Apja azonban feldhdve kapta el elle, s kt rszre osztva gy szlt: Az elbb nem akartam magam sztosztani ezt a szrnyast, de most igen, mgpedig gy, hogy az egyik felt n eszem meg, a msikat pedig anyd. Te meg edd azt, amit a retorikddal szereztl. gy jrjk meg azok, akik ravasz s cselszv beszdekkel szdtenek az letben.

218. Az egr s a bka


Egyszer, amikor mg egy nyelven beszltek az llatok, az egr bartsgot kttt a bkval, meghvta t lakomra, s bevitte egy gazdag ember kamrjba, ahol volt kenyr, sajt, mz, fge, s ami csak j falat, s biztatta: Egyl csak, bka, amibl akarsz. A bka viszonzsul gy szlt hozz: Jjj velem, s te is tltekezz az n javaimbl. De hogy ne szlljon meg a flelem, sszektm a lbadat az n lbam137

mal. sszekttte ht a bka az egr lbt a sajt lbval, beleugrott a tba, s magval hzta a hozzbilincselt egeret is. Az fuldokolni kezdett, s gy szlt: Engem meglsz, de egyvalaki bosszt fog llni rtem. Egy lyv megltta az sz egeret, lecsapott r s elragadta. Vele egytt vonszoldott azonban a bka is, s gy mindkettjket sztszaggatta. A bartok gonosz terve sajt magukra is veszlyt hoz.

Aiszposz s mesi
Az kori grg irodalom tredkessgben is ragyog hagyatkban els pillantsra csak szerny hely illeti meg az aiszposzi mesket; ignytelen rvidsgk, egyszersgk nem versenyezhet a fnyes, kiemelked egyni teljestmnyt kpvisel mvekkel. E ltszlag igen szerny mveknek azonban (ha itt el is tekintnk ksbbi nagy vilgirodalmi hatsuktl, utletktl) megvan a maguk jelentsge, el nem hanyagolhat szerepe az kori irodalom, st ltalban az antik mvelds trtnetben. Az aiszposzi mesk ugyanis szinte az egyetlen nagyobb szabs (legalbbis: nagyobb mennyisg) emlkt jelentik az kori grg np rstalan irodalm-nak, a tbb szempontbl is sajtsgos grg folklrnak, s e mesk azon a trtneti fokon rgzdtek meg, amint az rstalan irodalom ppen tlp az rsos irodalomba. A mesk trtnetnek kezdetei az emberi strtnet homlyban vesznek el. Minden npnek vannak mesi, klnsen ha a mese fogalmt kiss tgabban rtelmezzk. A mesnek az a fajtja azonban, amelyet aiszposzi-nak neveznk, elg vilgosan meghatrozhat ezen a szlesebb terleten bell. Az aiszposzi mest ltalban gy szoktk meghatrozni, hogy erklcsi, tant clzat llatmese; ez nagyjbl igaz is, mert az aiszposzi mesk fszerepli tbbnyire llatok, amelyek emberi beltssal rendelkeznek, s sok tekintetben emberi mdon viselkednek, gyakran jellegzetes embertpusokat szemlyestenek meg br ugyanakkor ltalban bell 139

219. A kutyaklyk s a bkk


Egy vndor klykkutyja a szntelen ttl s a nyri melegtl kimerlve estefel leheveredett aludni egy t partjn a harmatos fben. Ahogy elaludt, a kzelben lev bkk szoksuk szerint egyszerre brekegni kezdtek. Felbredt, s nagyon bosszankodott. Azt hitte, hogy ha odamegy a vz mell, s rugat a bkkra, elhallgatnak, s aztn nyugodtan tud aludni. De amikor tbbszri ksrlet sem hasznlt semmit, eltvozott, s haragosan gy szlt: Ostobbb lennk nlatok, ha ilyen zajos s kellemetlen lnyeket illedelmess s kedvess prblnk tenni. A mese arrl szl, hogy a ggs emberek sem trdnek embertrsaikkal, mg ha ezerszer buzdtjk is ket erre.

138

maradnak sajt llati jellegzetessgeik krn, viselkedsk elgg termszeth. Vannak azonban az aiszposzi mesknek ezen tlmen s ennl fontosabb sajtossgai is. Mindenekeltt feltn a szorosabban vett meseszer elemek s a jellegzetes mesehangulat szinte teljes hinya; formai szempontbl pedig azonnal szembetnik a rvidsg, tmrsg, a lnyegre szortkoz, kihegyezett, csattanra felpl szerkeszts. Az aiszposzi mest nem kell s nem is lehet hosszasan elmeslni, rr s elbvlt, a valsgrl elfeledkez hallgatk krben; termszetes helye az let sodrban van, gyorsan s szellemesen vetik be a beszlgetsbe, gyakran gy, mint egy tall, tt hats viccet vagy anekdott. Az aiszposzi mesk hamarabb jelennek meg a grgsg letben s irodalmban, mint maga Aiszposz. Homrosznl, a lnyegben mg az arisztokrcia vilgt tkrz eposzban a kznp szempontjainak figyelemre mlt jelentkezsei ellenre sem tallkozunk mg ilyen jelleg formjukban, tartalmukban egyarnt npi meskkel. Hsziodosz azonban, a boitiai parasztsg kpviselje, mr egy llatmesvel vdi s hirdeti igazsgt a jogot elcsavar arisztokrata brkkal szemben. A csalogny s slyom trtnete, ez a nem teljesen kifejtett, inkbb utalsknt, pldzatknt felhozott kis letkp, az eurpai irodalom els llatmesje:
Most a hatalmasnak mondom, ha megrti, mesmet. gy szlt egykor a slyom a tarkanyak csalognyhoz, Mg a magasban a felhk kzt karmba ragadta, S az sznalmas hangon srt, szenvedve a horgas

Karmok kzt, de kemny szval tmadta a slyom: , nyomorult, mit nygsz? Az tart, aki sokkal ersebb, S dalnok vagy br, arra cipellek, amerre akarlak, Mgnem elengedlek, vagy rd hezve bekaplak. Balgatag az, ki ersebbel mer szembeszeglni, gysem gyz, csak a szgyenhez mg bnata trsul. Szlt a sebes slyom, szrnyt szlesre kitrva.
(Trencsnyi-Waldapfel I. ford.)

140

Nem sokkal ksbb Arkhilokhosz, a forradalmakkal terhes korszak jellegzetes kltje, az iambosz mfajnak megalaptja ugyancsak az llatmest hasznlja fel mondanivaljnak kifejezsre. Volt apsjelltjt, Lkambszt, aki nneplyes grett megszegte, s lenya kezt msnak adta, a rka s a sas ismert mesjvel tmadja: elmondja a sas trtnett, aki bartsgot fogadott a rkval, de aztn lnokul elpuszttotta annak klykeit. A mese a hitszeg megrdemelt bnhdsvel vgzdik ugyanez a sors vr Lkambszre is. A tmads hatsos lehetett, s alighanem beteljesedett, amivel a klt fenyegette Lkambszt: Egsz vros rajtad nevet st, ha a hagyomnynak hihetnk, a csff tett Lkambsz lenyval egytt felkttte magt. A msik nevezetes plda Arkhilokhosz kltszetben a majom s rka mesje; a hisga miatt prul jrt majom esete figyelmeztethetett mindenkit, aki az arisztokratikus fennhjzst, a hanyatl arisztokrata letformt akarta majmolni. A mesk hasonl szerepvel sok tovbbi esetben tallkozunk az archaikus s klasszikus kori grg141

sgnl. Szoln politikai kltszetben amely kzvetlenl hat kzleti erknt rvnyeslt Athn trtnetben szintn tallunk utalst az llatmese felhasznlsra. Egy-egy ilyen utals a maga rvidsgben is alkalmas volt arra, hogy nvelje a felszlals szemlletessgt, hatst, meggyz erejt. A szolni emlts vilgosan mutatja egyben az llatmese kzismert s kzkedvelt voltt is. A szicliai kardalklt, Sztszikhorosz, ugyancsak aiszposzi mesvel figyelmezteti a himerai npet Phalarisz zsarnoki terveire, s szltja fel ket szabadsguk megvdelmezsre. Lehetne mg szaportani a pldkat, de a lnyeg az eddigiekbl is vilgos. Mr az archaikus korban hangslyozott trsadalmi-politikai mondanivaljuk van ezeknek a mesknek: valsggal fegyverknt hasznljk fel ket, tbbnyire nyilvnos vitkon, gylseken, s jelentsk, clzatuk nemcsak szemlletesen, meggyzen, de teljes vilgossggal, nyltan, minden leplezs nlkl mutatkozik meg. (Az a felfogs, hogy az llatmesk a rabszolgk burkolt kritikjt juttattk kifejezsre uraikkal szemben, csak a rmai korban, Phaedrus kltszetben jelenik meg, s nem felel meg a korai s klasszikus grgsg viszonyainak.) Ami e mesk belltottsgt, morljt illeti, szinte kivtel nlkl a kznp hangja szlal meg bennk, tbbnyire a korai demokratikus ideolgia egyszer, kzvetlen, de mr tudatosult formjban. Br a rnk maradt grg mesegyjtemnyek tbb vszzad termst gyjtik ssze, trzsanyaguk egysges, jellegzetes vonsokat mutat. Akr llatok, akr emberek a szereplk, ezek a mesk a nvtelen kisemberek, az egyszer np vilgt tkrzik, nem142

csak szereplikben s helyzeteikben, hanem egsz felfogsukban is. Ennek a vilgnak nem sok kze van a szorosabb rtelemben vett mesevilghoz, a szmunkra is jl ismert npmesk vilghoz: ez a minden varzsos hangulatot nlklz vilg relis, st kznsges, hinyzanak belle a csodk. A mesk csattansan, sokszor trfsan kilezettek, de ltalban nem dersek s vidmak. Nyomaszt lmnyek, kemny tapasztalatok alapozzk meg azt az illzimentes valsgszemlletet, amely annyira jellemz az aiszposzi meskre. Ez a szemllet elg stten ltja a vilgot, de nem ijed meg, s nem hzdik vissza tle. Mindentt veszedelem leselkedik, csak az lland ber kszenlt tarthat fenn; a vigyzatlan slyosan lakol hibjrt. Sokszor hangzik fel a meskben az , n szerencstlen! s Megrdemeltem sorsomat! felkilts, ez a vgs nkritika, mikor a bajba jutottak felismerik botlsukat, amely pusztulsba vitte ket. Ebben a lgkrben a vdekezs s nmegtarts vgya uralkodik; szmtalanszor hangslyozzk, hogy az oktalan nagyravgys bajt okoz, kis dolgokrt is nagy veszedelembe kerlhetnk, aki tbbfel kapkod, kt szk kzt a pad al kerl, az egyik baj ell futva gyakran mg slyosabba tkznk s gy tovbb. Jl ismert, st unalmas kzhelyek ezek ma a nehz let np mindennapi tapasztalatainak kincset r ltalnostsai voltak annak idejn. A mesk trzsanyagt ltrehoz s hordoz alacsony sor, gyakran elnyomott helyzet rtegek krben nyilvn nagyon gyakori s fjdalmas tapasztalat igazolta azt is, hogy a hatalmasokkal nem j kzelebbi sszekttetsbe kerlni; ltalban a hatal143

masok mohsgt s kmletlensgt sokszor leplezik le a mesk. Ebben a nehz vilgban a veszlyekkel szemben a gyakorlatias sz s gyessg jelenti a leghatsosabb fegyvert. (Jellemzen mutatkozik meg ez a rka gyakori szereplsben, amely ennek a tulajdonsgnak az els szm kpviselje a meskben.) A harcos, btor ellenllsra val buzdts ritkn szlal meg nyltan a meskben; de ritka a megalz megalkuvs is. Az egyenessg, szintesg, barti hsg, sszetarts magasra rtkelt tulajdonsgok, megsrtsk nagy bnnek szmt. A nagyzols, krkeds, hisg, hazugsg s kapzsisg viszont sokszor s kmletlen kipellengrezsben rszesl. Minden pesszimizmus ellenre is tbbszr hangot kap a remny, hogy a gonoszsg vgl mgis elnyeri bntetst, s a gyengk fltt nem mindig gyz a hatalmas. rdekes vonsa a mesknek, hogy erklcsk legalbbis a mesk fejldsnek dnt szakaszban tisztn emberi; ez az erklcs kevs, ltalban korai maradvnyokat rz eset kivtelvel nem tmaszkodik klnsebb vallsos szentestsre, de annl inkbb a kzvetlen, gyakorlati tapasztalatokra s az ezeken alapul jzan beltsra. Magukra utalt emberek erklcse ez, akik nem nagyon szmtanak felsbb hatalmak segtsgre. Segts magadon, Isten is megsegt! ez lehetne a mottja nem egy mesnek. Jellemz, hogy a npmesei vilgban egybknt hitelesknt rvnyesl mgival szemben itt teljes az elutasts. Nhny mesben mr szkeptikus, gnyos hang is megszlal a vallsi hiedelmekkel (elssorban a jslssal) szemben, st 144

elfordul, hogy az istenekbl (elssorban Hermszbl) is trft znek. A mesk teht magukon viselik annak a trsadalmi-trtneti helyzetnek a blyegt, amelyben kialakultak. Olyan emberek rzseit s gondolatait tkrzik, akik elnyomottan lnek, de az let nem tudja elnyomortani ket, a nehz helyzet edzi s neveli is ezeket az embereket, tele vannak gyakorlatiassggal, jzansggal, ravaszsggal, s rendkvl ers bennk az igazsgossg irnti igny. Ebben az elssorban morlis skon megfogalmazott kvetelsben jelenik meg vgyuk a jobb sors, a szabadabb let irnt. Az egsz mesegyjtemny magn viseli a jegyeit annak a nagy eszmei ramlatnak, a jog s igazsg kvetelsnek, amely ksrte s segtette az archaikus kor lendletes fejldst: azt a folyamatot, amely a rendezett poliszllamhoz, az egyre nagyobb tmegek ignyeit kielgt, lett rendez trvnyhozsokhoz, s vgl a fejlds cscspontjaknt a demokrcihoz vezetett. Ez a kialakulban lev mesemfaj magtl rtetd termszetessggel lett lland kifejezsi eszkze, fegyvere a ltrt val harcban annak a felszabadtott rabszolgnak, akitl aztn az egsz mfaj nevt kapta: Aiszposznak. Nagyon kevs az, amit biztosan, vagy legalbbis megkzelt valsznsggel tudunk Aiszposz szemlyrl. Alakjt mr korn legendk tmege vette krl, amely az kor egsz folyamn szzadrl szzadra ntt s tereblyesedett. Legends lettrtnete, a tbb vltozatban fennmaradt n. Aiszposz-regny, amely rnk maradt formjban a ksi korbl szrmazik (st a biznci idkben kapta a vgs sim145

tsokat), bsgesen mesl a hnyatott sors mesemond kalandjairl. E szerint Aiszposz phrg (ms vltozatokban: thrk vagy ld) szrmazs rabszolga Szamosz szigetn. A regny nyomorknak s rtnak, st nmnak vagy dadognak festi. Gazdja a rgebbi adatokban bizonyos Iadmn, a regnyben Xanthosz, a hres, tekintlyes filozfus valjban ostoba s felfuvalkodott ember. Aiszposz csods krlmnyek kzt a klnbz vltozatokban a Mzsk, Iszisz vagy Tkh segtsgvel kapja meg a beszd, illetve a mesls kpessgt. Lazn sszefgg anekdotk sorozata mutatja be, hogyan gyz a rabszolga termszetes esze s humora filozfus-gazdja nagykp, letidegen blcsessge fltt. Az rtatlan viccek mellett megjelennek itt nyersebb, az obszcenitsba tcsap epizdok is, amelyek sorn pl. Aiszposz elcsbtja gazdja felesgt. Ezutn azonban emelkedik az elbeszls szintje. A filozfusok lakomin a rabszolga megoldja azokat a krdseket, amelyekkel szemben a blcs Xanthosz csdt mond. Vgl a politika terre megy t a trtnet. A szamosziakat csodajel rmti meg: egy nneplyen sas csap le a magasbl, elragadja az llami pecstgyrt, s egy rabszolga lbe dobja. A jellel sem a papok s jsok, sem a hres filozfus nem boldogulnak. Aiszposz azonban, akit ezrt a np szabadsggal ajndkoz meg, megfejti, mit rejt a jv; a szamosziakat szolgasg fenyegeti egy idegen kirly rszrl. Ez azonnal be is igazoldik: megjelennek Kroiszosz ld kirly alvetst kvetel kldttei. Aiszposz azonban, aki mr a vros vezetjv emelkedett, rveszi a szamosziakat a kvetels elutast146

sra. Utna azonban nknt Szardszbe utazik, ahol kibkti s a szamosziak bartjv teszi a haragv Kroiszoszt. Itt foglalja rsba hres mesit, s megajndkozza velk a kirlyt. Ezutn elltogat Babilnba, Lkurgosz kirly udvarba is. Itt hosszabb, de vgre is szerencssen vgzd udvari intri kk sorozatba bonyoldik. Keleti utazsa utn tmegy Hellaszba is, a regnyen kvli hagyomny (amelyet elssorban Plutarkhosz A ht blcs lakomja cm mvbl ismernk) szerint itt sszekttetsbe kerl Szolnnal s a tbbi blcsekkel is, bejrja Korinthoszt, Athnt stb. Kroiszosz kldtteknt eljut Delphoiba is. Itt sszetkzsbe kerl a lakosokkal: megsrti hisgukat, s az irigy s feldhdtt delphoibeliek gy llanak rajta bosszt, hogy templomrabls hamis vdjt emelik ellene, s meglik. Az igazsgszolgltats azonban nem marad el: dgvsz sjtja Delphoit, mg csak egy isteni jslat parancsra az egsz Grgorszgbl sszesereglett blcsek vizsglata tisztzza Aiszposz emlkt, s a bn kiengesztelsre a delphoiak emlkmvel tisztelik meg, s hrszkultuszban rszestik a rehabilitlt mesemondt. Mi a trtneti magja ennek a bonyolult, tarka trtnetnek, amelynek csak legfbb mozzanatait tekintettk t az elbbiekben? Knnyebb azt megllaptani, mi bizonyosan legenda, mi kerlt msodlagosan az Aiszposzrl szl elbeszlsekbe, mint azt, hogy mit hagyhat meg mindebbl a kritika trtneti valsgknt. Bizonyos pldul, hogy a babilni udvari kalandok egyszer tvtelt jelentenek az el-zsiai elbeszl irodalombl: eredetijk a jl ismert Ahiqarregnyben olvashat, egyes mozzanatok trtneti 147

szemlyekhez (pl. Biasz, Dmoszthensz) fzd esemnyek tvitelei Aiszposzra. Korai folklorisztikus vndormotvumoktl kezdve nyers, st trgr hang biznci fabliau-kig minden kor hozztett valamit a maga elbeszlskincsbl a trtneti maghoz ha ugyan egyltaln volt ilyen, mert nem egy kutat ezt is ktsgbe vonta. Valban igen kevs az, amelyet az Aiszposz-regnynl korbbi s hitelt rdemlbb forrsok kzlnek hsnkrl. lett a kronolgiai hagyomny elg egyrtelmen az i. e. VI. sz.-ra (annak els felre-kzepre) rgzti. Els komoly forrsunk, Hrodotosz, csak mellkesen tr ki Aiszposzra (II. 134-135). A hres hetra, Rhodpisz trtnetnl megjegyzi: A szamoszi Iadmnnak, Hphaisztopolisz finak volt rabszolganje, rabszolgatrsa Aiszposznak, a mesemondnak. Az ugyanis szintn Iadmn volt, amint a kvetkezbl elgg kivilglik: mert mikor a delphoiak mr sokszor kihirdettk, hogy ki akarja felvenni a vrdjat Aiszposz letrt, senki ms nem jelentkezett, csak Iadmn unokja, egy msik Iadmn vette fel; teht Aiszposz is Iadmn volt. Hrodotosz sokig Szamoszon lt, a krlmnyeket jl ismerte; kzlse egyrtelmen bizonytja Aiszposz trtneti ltezst, amit letrajznak legends-mess elemei miatt rgebben sokszor ktsgbe vontak. (Ez a negatv llspont olyan elkel skre tekinthet vissza, mint Luther s Vico; s az egsz irny llsfoglalst jellemzi, hogy a nagy mlt szzadi filolgus, Welcker, mg idevg tanulmnynak is ezt a cmet adta: Aesop, eine Fabel.) Hrodotosz sem mond azonbon tbbet Aiszposzrl, mint hogy Szamoszban lt az i. e. VI. sz. kzepe tjn, Iadmn rabszolgja volt, s 148

Delphoiban megltk, majd egy jslat parancsra vrdjat fizettek rte. Br a tovbbiakban az i. e. V. sz. folyamn sokszor emltik Aiszposzt (tbbnyire a npszer trfacsinl szerepben jelenik meg, de olyan misztikus elkpzelsekkel is tallkozunk, hogy az istenek visszakldik az alvilgbl) mgis csak az i. e. IV. sz.-ban, Arisztotelsznl tallunk nhny olyan utalst, amelyek kzelebb vihetnek trtneti szemlyisghez. Ezek az adatok els pillantsra keveset mondanak. A delphoi llam egyik tredkben (fr. 487 R) emlti Aiszposz meggyilkolst, s az ezt kvet csapst; A szamoszi llam-ban pedig megjegyzi, hogy Aiszposz mesemondsval tekintlyre tett szert. A Rhtorika egyik helyn (II. 20) ismerteti mint a mesk sznoki felhasznlsnak nevezetes pldjt Aiszposz felszlalst a szamoszi npgyls eltt egy demagg perben. Ezeknek az adatoknak a fontossga nemcsak abban ll, hogy bizonytjk Aiszposz trtneti ltezst, hanem mg inkbb abban, hogy ezen tlmenleg hatrozottan kiemelik kzleti-politikai szerept is. Aiszposz politikai eszkznek hasznlta fel mesit, s mesivel lett kzleti szereplv. Ez a tendencia kezdettl fogva megmutatkozik a grg llatmese trtnetben ezek a mesk politikai jellegek voltak, ahogy egy Arisztophansz-szkholion tmren s tallan megllaptja , de gy ltszik, ez a tendencia ppen Aiszposz mkdsben rte el cscspontjt. A kor viszonyai rthetv teszik ezt: az i. e. VI. sz. Szamoszon az arisztokrata uralom buksnak, a demokrcia s a trannisz tbbszr is vltoz uralmnak kora, amely kedvez lehetsgeket knlt a felszabadult rabszolga rvnyeslsnek. 149

Kevsb foghat meg, miben llt Aiszposz szorosabban vett irodalomtrtneti szerepe. A ksi hagyomny tudni vli, hogy maga rsba foglalta mesit. Ez se nem bizonythat, se nem cfolhat teljes bizonyossggal. A mese esetenknt mr rgebben is bekerlt az rott irodalomba; egszben, mint j, nll mfaj, itt jhetett ltre, de tnylegesen csak jval ksbb foghat meg. Mindenesetre az archaikus kornak pp ez a szakasza tbb j irodalmi mfaj kztk a przai mfajok nagy rsze! kialakulsnak s megszilrdulsnak kora. Aiszposz hagyomnybeli kpben a kiemelked mesl, npi eladmvsz alakjn tl egy nllbb, alkotbb egynisget lthatunk: nemcsak az ismert mesk talpraesett, szellemes alkalmazja, kitn eladja, hanem, gy ltszik, kivteles mrtkben maga is alkot vagy jjalkot mesket. gy jelenik meg pl. Platn egyik hivatkozsban is: Ha ezt ltta volna Aiszposz, mest csinlt volna rla... Aiszposz kzssgi tevkenysgt a mesk kivtelesen alkoti jelleg felhasznlsa, alkalmazsa tlttte ki, s gy rthet, hogy ppen az mkdse jelentette a dnt szakaszt a grg mese fejldsben: az mkdse rvn vlt az llatmese nll, sajt jellegzetessggel br s valsznleg mr ekkor rsos, irodalmi mfajj aiszposzi mesv. Ebbl a szempontbl lnyeges mozzanatnak tekinthetjk azt a vltozst, amely a mesk elnevezsben az i. e. V. sz. folyamn megfigyelhet. Az addig specilis elnevezs nlkl (vagy nha libai, szbariszi stb. nv alatt) szerepl mesket szinte egy csapsra llandan az aiszposzi jelzvel emltik az esetek tbbsgben olyan meskkel 150

kapcsolatban, amelyek megvannak a ksbb is Ai szposz nevhez fztt mesegyjtemnyek anyagban. Ezt a vltozst nehz mssal magyarzni, mint azzal, hogy a kzelmltban mkdtt, nagy hats alkotegynisg teljestmnynek elismerse, szmontartsa nyilatkozik meg benne. Erre a korszakra megy vissza legalbbis alapformjban az az Aiszposz letrl szl npknyv, amelynek ksi leszrmazottjt a ks antikkora kzpkori Aiszposz-regny formjban olvashatjuk. Valsznnek ltszik, hogy ez egyben a mesk els gyjtemnye is volt; ezek a mesk ahogy annak idejn mr Lessing felismerte s hangslyozta kezdetben mindig meghatrozott alkalomhoz ktve jelennek meg, st annak ksznhetik ltrejttket; Aiszposz vlemnyt s tancsait e mesk formjban kzli. Egyes mesknl mg a mai gyjtemnyekben is felismerhet ez az eredeti sszefggs. Ksbb azonban a mesk lassanknt nllsultak, elszakadtak az Aiszposz-letrajztl, mg a klasszikus kor folyamn. (Az Aiszposz-regnybe viszont a kvetkez idkben sok olyan mese, anekdota stb. kerlt be, amelynek az eredeti archaikusklasszikus grg mesekincshez semmi kze.) Az aiszposzi mesk els nll rsos gyjtemnyt, amelyrl mr biztos tudomsunk van, Dmtriosz Phalreusz, Arisztotelsz tantvnya lltotta ssze az i. e. IV-III. sz. fordulja tjn. Nem kvethet pontosan a hagyomnyozs tja, amelyen t ennek a gyjtemnynek (illetve ltalban a korai gyjtemnyeknek) az anyaga a rnk maradt corpusokig, a biznci kor nagyszm (tbb mint szz!) kdexig eljutott. Csak nha foghat meg 151

egy-egy lncszem: az els kzzelfoghat darab egy mesegyjtemnybl egy papiruszlelet (Pap. Rylands Nr. 28), amely az i. sz. I. sz.-bl szrmazik. A szzadok folyamn ez a hagyomny elgazott: egyni alkotk, ismert kltk verses meseknyvei jttek ltre az aiszposzi anyag alapjn, annak tbb-kevsb nll alaktsval s bvtsvel; legkiemelkedbbek s legismertebbek kztk a rmai Phaedrus s a grg Babriosz mve, az i. sz. I., illetve II. sz.-bl. Az aiszposzi mesk elterjedtsgt s kzkedvelt voltt lpten-nyomon tapasztalhatjuk a ks kori grg s latin irodalomban. Plutarkhosz, Lukianosz s a csszrkori irodalom sok ms kiemelked vagy jelentktelen alakja egyarnt sokszor hivatkozik Aiszposzra, idzi, felhasznlja mesit. A meser megbecslse cscspontjt ri el Julianus csszr szavaiban, aki a mese Homrosza, Thukdidsze s Platnja nven emlti az egykori szamoszi rabszolgt. A mesk mr rgen belekerltek az iskolai nevels anyagba; klnsen a rhtoriskolk alapfok kpzsben jtszottak nagy szerepet. A rhtoriskolk gyakorlatai ott is hagytk nyomukat a mesk szvegein: olykor mg simtottak rajtuk, mskor mr merevv s mesterkltt tettk ket. Az aiszposzi mesk szvegei gy, ahogy a biznci kdexekben rnk maradtak nyelvk s stlusuk alapjn hrom nagy csoportra oszthatk, hrom gyjtemny, hromfle szerkeszts nyomt rzik. Az els az n. Collectio Augustana (egy egykori augsburgi kdex utn elnevezve), amely valsznleg mg az i. sz. III. sz.-bl szrmazik. A msodik a Collectio vindobonensis (egy bcsi kdexrl), taln a VI. sz.-bl; szemben az Augustana egyszer, kiegyenslyozott, 152

st szraznak tn stlusval, ez sznesebb, kltibb stlusban mesli el nagyjbl ugyanazokat a trtneteket, de nyelvileg valsgos elvaduls nyomait mutatja. Vgl a harmadik, a Collectio Accursiana (els kiadja, a humanista Bonus Accursius utn) mr a ksbbi biznci renaissance megjult nyelv- s stlustisztogat trekvseit tkrzi. Br az els collectihoz kpest a ksbbiekben egyes mesk elmaradnak, s jakkal bvl az anyag, a dnt tbbsg mindvgig ugyanaz marad, s az egyes collectik azonos mesinek klnbsge a legtbb esetben nem megy tl a megfogalmazs stilris rnyalatain. (Fordtsunk ltalban a legrgibb szveget, az Augustant veszi alapul.) Sarkady Jnos

153

Tartalom
1. A sas s a rka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5 2. A sas, a cska s a psztor . . . . . . . . . . . . . . . 6 3. A sas s a ganajtr . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 4. A csalogny s a slyom . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 5. A vadkecskk s a kecskepsztor . . . . . . . . . . 8 6. A macska s a madarak . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 7. A rka s a kecskebak . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 8. A rka s az oroszln . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 9. A rka s a prduc . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 10. A rka s a majom . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 11. A rka s az egr . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11 12. A csonka fark rka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 13. A macska s a kakas . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13 14. A halsz s a kis hal . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 15. A rka s a tskebokor . . . . . . . . . . . . . . . . 14 16. A rka s a krokodil . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 17. A rka s a favg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15 18. A kakasok s a fogoly . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 19. A megdagadt has rka . . . . . . . . . . . . . . . . 16 20. A jgmadr . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17 21. A rka az larchoz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17 22. A rossz szndk ember . . . . . . . . . . . . . . . 18 23. A szntvet s a farkas . . . . . . . . . . . . . . . 18 24/A. A fecske s a madarak . . . . . . . . . . . . . . . 19 24/B. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19 25. A rka s a kutya . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 26. A bkk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21 27. A kirlyt kr bkk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 28. Az krk s a tengely . . . . . . . . . . . . . . . . . 22 29. Az jjeli madr . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23 154

30. A menyt s Aphrodit . . . . . . . . . . . . . . . . 23 31. A fldmves s a kgy . . . . . . . . . . . . . . . . 24 32. A fldmves s kutyi . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 33. A csigk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 34. Az asszony s a szolglk . . . . . . . . . . . . . . 25 35. Az asszony s a tyk . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 36. A vndorok s a medve . . . . . . . . . . . . . . . . 27 37. A menyt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27 38. A fldmves s a kgy . . . . . . . . . . . . . . . . 28 39. A kutya harapta ember . . . . . . . . . . . . . . . . 28 40. A bkk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29 41. A delfinek s a kis hal . . . . . . . . . . . . . . . . . 29 42. A szarvas s az oroszln . . . . . . . . . . . . . . . 31 43. A mhsz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 44. A delfin s a majom . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 45. A szarvas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 46. A szarvas s az oroszln . . . . . . . . . . . . . . . 33 47. A szarvas s a szl . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33 48. A macska s az egerek . . . . . . . . . . . . . . . . 34 49. A legyek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 50. A rka s a majom . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35 51. A szamr, a kakas s az oroszln . . . . . . . . 35 52. A majom s a teve . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 53. A kt ganajtr bogr . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 54. A malac s a juhok . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37 55. A rig . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37 56/A. Az aranyat toj liba . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37 56/B. Az aranyat toj tyk . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 57. Hermsz s Teiresziasz . . . . . . . . . . . . . . . . 38 58. A kgy s a vzikgy . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 59. A kutya s gazdja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41 60. A kt kutya . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41 61. A kgy s a reszel . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42 155

62. A kgy s a rka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42 63. A kecskegida s a farkas . . . . . . . . . . . . . . . 42 64. A farkas s a kecskegida . . . . . . . . . . . . . . . 43 65. A cska s a madarak . . . . . . . . . . . . . . . . . 43 66. A l, az kr, a kutya s az ember . . . . . . . . 44 67. Zeusz s a teknsbka . . . . . . . . . . . . . . . . 45 68. Zeusz s a rka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45 69. A hangya s a tcsk . . . . . . . . . . . . . . . . . 47 70. A tonhal s a delfin . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47 71. A madarsz s a mrges kgy . . . . . . . . . . 48 72. A rk s a rka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 73. A teve s Zeusz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49 74. A hd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49 75. A kertsz s a kutya . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 76. A tolvajok s a kakas . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50 77. A cska s a hollk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 78. A holl s a rka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51 79. A varj s a holl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 80. A cska s a rka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 81. A varj s a kutya . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52 82. A holl s a kgy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53 83. A cska s a galambok . . . . . . . . . . . . . . . . 53 84. A kutya s a rka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55 84. A szkevny cska . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55 86. A kutya s a mszros . . . . . . . . . . . . . . . . 56 87. A hst viv kutya . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56 88. A kutya s a farkas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56 89. Az hes kutyk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57 90. A kutya meg a nyl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57 91. A sznyog s a bika . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58 92. A teve . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58 93. A nyulak s a bkk . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58 94. A sirly s a hja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59 156

95. Az oroszln s a fldmves . . . . . . . . . . . . . 59 96. Az oroszln s a bka . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 97. Az oroszln s a rka . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 98. Az oroszln s a bika . . . . . . . . . . . . . . . . . 61 99. Az oroszln s a fldmves . . . . . . . . . . . . . 61 100. Az oroszln s a nyl . . . . . . . . . . . . . . . . . 63 101. Az oroszln s a delfin . . . . . . . . . . . . . . . . 63 102. Az egrtl megijedt oroszln . . . . . . . . . . . 64 103. Az oroszln s a medve . . . . . . . . . . . . . . . 64 104. Az oroszln, a szamr s a rka . . . . . . . . 65 105. Az oroszln s az egr . . . . . . . . . . . . . . . 65 106. Az oroszln s a szamr . . . . . . . . . . . . . . 66 107. A farkasok s a brnyok . . . . . . . . . . . . . 67 108. A farkas s a l . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67 109. A farkas s a kecske . . . . . . . . . . . . . . . . . 69 110. A farkas s a brny . . . . . . . . . . . . . . . . . 69 111. A farkas s a kcsag . . . . . . . . . . . . . . . . . 70 112. A farkas s a vnasszony . . . . . . . . . . . . . 70 113. A farkas s a brny . . . . . . . . . . . . . . . . . 71 114. A farkas s a psztor . . . . . . . . . . . . . . . . . 71 115. A farkas s a brny . . . . . . . . . . . . . . . . . 72 116. A nstny oroszln s a rka . . . . . . . . . . . 72 117. A farkas s a kos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 118. A nyulak s a rkk . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 119. A gyermek s a holl . . . . . . . . . . . . . . . . . 73 120. A mhek s Zeusz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74 121. Az egerek s a macskk . . . . . . . . . . . . . . 74 122. A hangya . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75 123. A hangya s a galamb . . . . . . . . . . . . . . . . 75 124. A lgy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76 125. A zlltt ifj s a fecske . . . . . . . . . . . . . . . 76 126. A denevr, a tskebokor s a bvrmadr . 77 127. A denevr s a macska . . . . . . . . . . . . . . . 77 157

128. A malac s a rka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79 129. A vndor s a kgy . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79 130. A szamr s a kertsz . . . . . . . . . . . . . . . . 80 131. A st cipel szamr . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80 132. A szamr s az szvr . . . . . . . . . . . . . . . 81 133. A szobrot szllt szamr . . . . . . . . . . . . . . 82 134. A vadszamr . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82 135. A szamr s a tcskk . . . . . . . . . . . . . . . . 83 136. A szamarak Zeusznl . . . . . . . . . . . . . . . . 83 137. A szamr s a szamrhajcsr . . . . . . . . . . 84 138. A szamr s a farkas . . . . . . . . . . . . . . . . . 84 139/A. A szamr s az oroszlnbr . . . . . . . . . . 85 139/B. A szamr s az oroszlnbr . . . . . . . . . . 85 140. A szamr s a bkk . . . . . . . . . . . . . . . . . 87 141. A szamarat vev ember . . . . . . . . . . . . . . . 87 142. A szamr, a holl s a farkas . . . . . . . . . . . 88 143. A szamr, a rka s az oroszln . . . . . . . . 88 144. A szamr s az szvr . . . . . . . . . . . . . . . 89 145/A. A madarsz s a fogoly . . . . . . . . . . . . . 89 145/B. A fogoly s a vadsz . . . . . . . . . . . . . . . 90 146. A tyk s a fecske . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90 147. A madarsz s a pacsirta . . . . . . . . . . . . . 90 148. A madarsz s a glya . . . . . . . . . . . . . . . 91 149. A vad- s szeld galambok . . . . . . . . . . . . . 91 150. A teve . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92 151. A kgy s a rk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92 152. A kgy, a menyt s az egerek . . . . . . . . . 93 153. A megtaposott kgy . . . . . . . . . . . . . . . . . 93 154. A sskkra vadsz gyerek . . . . . . . . . . . . 94 155. A szomjaz galamb . . . . . . . . . . . . . . . . . . 94 156. A galamb s a varj . . . . . . . . . . . . . . . . . . 95 157. A majom s a halszok . . . . . . . . . . . . . . . 95 158. A psztor s a kutya . . . . . . . . . . . . . . . . . 96 158

159. A psztor s a juhok . . . . . . . . . . . . . . . . . 96 160. A psztor s a farkasklykk . . . . . . . . . . . 96 161. Az utasok s a holl . . . . . . . . . . . . . . . . . 97 162. Rkk a Maiandrosznl . . . . . . . . . . . . . . . 97 163. A brny nyrs alatt . . . . . . . . . . . . . . . . . 99 164. A vakond . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99 165. A darazsak, a foglyok s a fldmves . . . 100 166. A darzs s a kgy . . . . . . . . . . . . . . . . . 100 167. A freg s a kgy . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101 168. A vadkan, a l s a vadsz . . . . . . . . . . . 101 169. A hink . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102 170. A hina s a rka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102 171. A bika s a vadkecskk . . . . . . . . . . . . . . 102 172. A majom klykei . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103 173. A pva s a cska . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103 174. A tcsk s a rka . . . . . . . . . . . . . . . . . . 104 175. A teve, az elefnt s a majom . . . . . . . . . 104 176. A hatty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 105 177. Zeusz s a kgy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 105 178. A pva s a daru . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106 179. A diszn s a kutya . . . . . . . . . . . . . . . . . 106 180. A diszn s a kutya . . . . . . . . . . . . . . . . . 106 181. A vaddiszn s a rka . . . . . . . . . . . . . . . 107 182. A fecske s a kgy . . . . . . . . . . . . . . . . . 107 183. A tekns s a nyl . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109 184. A ludak s a darvak . . . . . . . . . . . . . . . . . 109 185. A vadszamr s a farkas . . . . . . . . . . . . . 110 186. A fecske s a varj . . . . . . . . . . . . . . . . . . 110 187. A teknsbka s a sas . . . . . . . . . . . . . . . 111 188. A bolha s az atlta . . . . . . . . . . . . . . . . . 111 189. A papagj s a macska . . . . . . . . . . . . . . 112 190. Az egytt vndorl ember s oroszln . . . 112 191. A kutya s a kagyl . . . . . . . . . . . . . . . . . 113 159

192. A kt kakas s a sas . . . . . . . . . . . . . . . . 113 193. A sznyog s az oroszln . . . . . . . . . . . . 113 194. A kutya, a rka s a kakas . . . . . . . . . . . . 114 195. Az oroszln, a farkas s a rka . . . . . . . . 115 196. Az sz s az kr . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115 197. A bbos pacsirta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 116 198. A szamr s a l . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 116 199. A sas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 116 200. A gida s a bak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117 201. A psztor s a farkas . . . . . . . . . . . . . . . . 117 202. Az jsz s az oroszln . . . . . . . . . . . . . . 119 203. A hatty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 119 204. A gyerek, az apa s a festett oroszln . . . 120 205. A lakomz kutya . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121 206. Az szvr . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121 207. A l s a szamr . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 122 208. A freg s a rka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 122 209. A beteg holl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 123 210. A katona s a hollk . . . . . . . . . . . . . . . . 123 211. A kgy farka s tagjai . . . . . . . . . . . . . . . 123 212. A szamr s a kutya . . . . . . . . . . . . . . . . 125 213. Az oroszln, Promtheusz s az elefnt . . 125 214. A farkas s a kutya . . . . . . . . . . . . . . . . . 126 215. Az ember s a tcsk . . . . . . . . . . . . . . . 126 216. A fldmves s a szamarak . . . . . . . . . . 127 217. A hajs s a fia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 127 218. Az egr s a bka . . . . . . . . . . . . . . . . . . 129 219. A kutyaklyk s a bkk . . . . . . . . . . . . . 130 Aiszposz s mesi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131 Tartalom . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 145

160