Anda di halaman 1dari 5

Pilih satu soalan sahaja: Lukis gambar beberapa ekor rama-rama sedang berterbangan berhampiran pokok bunga.

Lukis dan tampal dengan menggunakan teknik mozek sebuah pasu bunga. Hasilkan corak yang menarik pada topi hari lahir. Membuat corak bentuk geometri seperti segitiga atau segiempat sama secara berulang-ulang. Lakarkan sebuah ROBOT CIPTAAN SAYA dan tampal lakaran tersebut dengan menggunakan teknik kolaj. Gunakan kreativiti anda untuk menghasilkan kad ucapan Selamat Hari Lahir yang menarik.

1.

2.

3. 4.

5.

6.

Pilih satu soalan sahaja: Dengan menggunakan teknik gosokan, hasilkan gambar buah-buahan. Hasilkan satu teknik montaj yang bertemakan Wajah Manusia. Hasilkan corak alas meja dengan menggunakan teknik cetakan menggunakan keratan ubi kentang / bawang / pelepah pisang / bendir atau apa sahaja yang sesuai. Hasilkan sejambak bunga dengan menggunakan teknik capan. Gunakan kreativiti anda untuk menghasilkan satu penanda buku yang menarik. Lukis dan warnakan corak kain batik yang pernah kamu lihat.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Pilih satu soalan sahaja: Gambarkan pemandangan yang indah di sawah padi. Membuat corak berulang-ulang yang menarik untuk hiasan dinding. Hasilkan satu pembalut hadiah yang menarik dengan menggunakan teknik tiupan. Lakarkan sejambak bunga dengan menggunakan teknik kolaj dan tampalan. Lukis satu majlis atau perayaan yang pernah anda hadiri. Hasilkan satu poster bertajuk BUKU TEMANKU.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Pilih satu soalan sahaja: 1. Gambarkan satu pemandangan yang indah di tepi sebatang sungai. Lukiskan gambar anda sedang mengikuti aktiviti perkhemahan bersama rakan. Hasilkan topeng muka yang menarik dan berwarna-warni. Buat corak berulang-ulang dengan menggunakan teknik cetakan menggunakan apa sahaja bahan yang sesuai. Hasilkan model keris dan sarungnya daripada manila kad. Hasilkan satu poster bertajuk CINTAI ALAM SEKITAR.

2.

3.

4.

5. 6.

Pilih satu soalan sahaja: 1. Anda berada di alam khayalan. Gambarkan suasana di tempat tersebut. Gambarkan satu pemandangan, anda berada di taman permainan bersama rakan-rakan. Hasilkan satu corak alas pinggan dan cawan yang menarik dengan menggunakan teknik lipatan dan guntingan. Hasil lipatan dan guntingan tersebut hendaklah ditampal di atas kertas lukisan. Hasilkan corak berulang dengan menggunakan teknik cetakan bermotifkan bunga. Blok cetakan boleh dihasilkan dengan menggunakan kentang atau sebagainya. Hasilkan satu topeng muka haiwan. Hasilkan satu corak batik dengan menggunakan teknik resis.

2.

3.

4.

5. 6.

Anda mungkin juga menyukai