Anda di halaman 1dari 6

Tahap satu- Mendefinisikan masalah murid-murid Contoh 1: Kaunselor : Apa khabar ?

Terima kasih banyak kerana sudi datang ke sini. Kita ada masa 40 minit, ceritakan pada saya apa yang merunsingkan saudara dan ianya boleh dilanjutkan jikalau saudara rasa ianya wajar dilanjutkan. Apa yang diperkatakan dalam sesi ini akan saya rahsiakan. Klien : Saya betul-betul bingung sekarang. Mak dan ayah hari-hari bertengkar dan terus bertengkar, tak pernahpun ambil peduli tentang saya; hidup ke mati ke sayani...dalam masa yang sama saya perlu terus tinggal bersama mereka. Itulah...ikut hati memang nak larikan diri. Contoh 2: Kaunselor : Mungkin ia akan membantu jika saya memberitahu tentang perkara asas dalam kaunseling anda Klien : Baiklah

Kaunselor : Tujuan kaunseling adalah untuk membantu atau membimbing anda dalam membincangkan bersama persoalan anda. Tugas saya sebagai kaunselor adalah untuk mendengar dan memahami apa yang anda rasa dan fikirkan. Kemudian kita akan bersama-sama mencari langkah-langkah bagi persoalan anda. Klien : Baiklah. Tapi apa pula yang perlu saya lakukan, Puan. Kaunselor : Tugas anda adalah membantu saya untuk memahami apa yang anda rasa dan fikirkan. Anda perlu memberi maklumat, membuat keputusan yang sesuai dan memberitahu saya perkara-perkara yang perlu untuk mencapai objektif anda. Klien :Adalah susah untuk menangani masalah saya ini , Puan. Kaunselor : Itulah menjadi pokok utama di sini. Kita akan cuba bersamasama memfokuskan pada sasaran spesifik yang ingin anda capai. Adakalanya sasaran atau objektif ini hanya sebahagian kecil daripada permasalahan anda dan kita akan bersama-sama menanganinya dari yang ringan kepada yang lebih berat. Klien :Oh!.begituJadi, maksud Puan kita cuma membincangkan satu persoalan sahaja dalam satu masa?. Kaunselor : Tepat sekali. Satu lagi, saya mahu anda tahu bahawa kaunseling adalah secara sukarela. Anda boleh menamatkan sesi pada bila-bila masa. Sesi ini adalah peribadi dan sulit. Saya tidak akan memberitahu kepada sesiapa

masalah anda kecuali dengan izin anda. Sesi kita akan mengambil masa lebih kurang 30 minit. Selalunya, ia akan memerlukan sebanyak 5 sesi untuk menangani bersama beberapa masalah anda, bergantung juga kepada keperluan anda. Sekarang, adakah anda ada soalan. Klien berikan : Tidak ada. Saya jelas dengan penjelasan yang telah puan

Tahap dua- Menjelaskan Jangkaan Kanak-kanak Klien : Saya tak bersalah cikgu. Saya cuma saksi sahaja dalam kes ini.... Kaunselor : Cikgu dengar Amir kata Amir tidak sepatutnya dipersalahkan... Klien : Yalah cikgu, mana boleh saksi pula hendak didakwa dan dijatuhi hukuman. Ini tidak adil, cikgu! Cikgu, saya mahu Sulaiman ditukar kelas. Saya tidak rela untuk sama kelas dengan Sulaiman lagi. Benci betul saya terhadap dia. Dialah yang menyebabkan saya disebat oleh guru disiplin. Kaunselor : Amir rasa sekolah tidak adil, betul begitu? (Soalan tertutup) Klien : Ya...tak adil sama sekali. Kaunselor : Hmm...(mengangguk-angguk). Walau bagaimanapun, tindakan meminta Sulaiman memindah kelas sebenarnya luar daripada bidang kuasa kita. Tetapi kita boleh memilih untuk hidup dalam keadaan lebih riang.

Tahap tiga- Membuat penerokaan tentang usaha kanak-kanak untuk menyelesaikan masalah Klien : Saya betul-betul bingung sekarang. Mak dan ayah hari-hari bertengkar dan terus bertengkar, tak pernahpun ambil peduli tentang saya; hidup ke mati ke sayani...dalam masa yang sama saya perlu terus tinggal bersama mereka. Itulah...ikut hati nak lari aje, tapi sayang pula saya punya 'study' kat sekolah ni. Kaunselor : Nadia benar-benar kebingungan sekarang...(Parafrasa) Klien : Yalah...mana tak bingung, orang lain ada ibu bapa juga tapi tak adalah asyik nak bergaduh, ambil peduli juga tentang anak mereka......(mula menangis teresak-esak) Kaunselor: Hmm...cikgu dapat rasakan Nadia bukan saja bingung tapi sedih dengan situasi ini, bukan? (Refleksi perasaan dan pertanyaan tertutup)

Klien : (Senyap dan terus menangis teresak-esak) Kaunselor: (Selepas beberapa ketika). Ok....Nadia benar-benar bingung dan sedih sekarang. Hmm...mungkin Nadia boleh jelaskan lagi apa agaknya yang benar-benar membingungkan awak? (Soalan terbuka) Klien : Yalah cikgu...Nadia bingunglah cikgu. Bingung dalam membuat pilihan antara nak terus tinggal dengan mak dan ayah yang tak pedulikan Nadia atau lari saja dari rumah!!

Tahap empat- Membuat penerokaan tentang usaha baru kanak-kanak ke arah penyelesaian masalah Kaunselor : Cikgu dengar Nadia benar-benar kecewa dengan sikap mak dan ayah. Tadi Nadia ada menyatakan mereka bergaduh setiap hari, tidak ambil peduli terhadap Nadia...tapi mungkin Nadia boleh jelaskan lagi kerana cikgu belum betul-betul mengerti apa agaknya yang membuatkan Nadia kecewa terhadap mereka (Pertanyaan terbuka) Klien : Iyalah...pertamanya mereka sibuk sangat bekerja dan terus bekerja. Kemudian balik ke rumah ada saja dipertengkarkan tentang masalah duitlah, rumah bersepahlah, siapa nak bayar bil dan macam-macam lagi. Pendek kata kalau mereka tak bertengkar, tak sah....sepatutnya mereka tanyalah Nadia dah makan ke....kerja rumah Nadia dah buatke...apake...dahlah Nadiani anak tunggal! Bagi Nadia, sikap diorang ni sikap tak ambil pedulilah....tak sayanglah kat anak! Kaunselor :Nadia sebenarnya boleh memilih untuk terus berada dalam keadaan sedih atau berusaha untuk menyatupadukan keluarga anda. Saya percaya adalah amat rugi jikalau Nadia terus meninggalkan keluarga tersayang itu.

Tahap lima- Memperoleh komitmen kanak-kanak untuk mencuba satu cara penyelesaian yang telah dikenal pasti Kaunselor :Nadia sebenarnya boleh memilih untuk terus berada dalam keadaan sedih atau berusaha untuk menyatupadukan keluarga anda. Saya percaya adalah amat rugi jikalau Nadia terus meninggalkan keluarga tersayang itu. Klien : Saya rasa saya perlu cuba berbaik-baik dengan kedua-dua ibu bapa saya. Dah lah orang lain katakan tiada yang lebih besar dan penting melainkan ibu bapa kandung kita.

Tahap enam- menamatkan sesi kaunseling Kaunselor : Kita telah bertemu sebanyak lima sesi, saya lihat saudara bertambah gembira sekarang. Saudara juga menyatakan yang saudara telah berjaya berbaik-baik dengan ibubapa saudara. Jadi, saya rasa bolehlah kita memberhentikan hubungan kaunseling ini. Saya harap saudara berjaya di dalam kehidupan kelak.

CONTOH PENUH: Bob : Nampaknya keadaan menjadi semakin baik sekarang. Saya berjaya mendapat satu kerja melukis pelan di kompleks apartmen. Akhir-akhir ini Sue jarang bersama saya. Keadaan menjadi lebih baik nampaknya. Kaunselor : (Senyap) Bob : Saya sebenarnya melakukan yang terbaik di apartmen itu. Bos saya ada mengatakan begitu juga. Saya sebenarnya ingin menunjukkan kepada awak apa yang telah saya lakukan. Ya, saya rasa keadaan akan menjadi baik. Hujung minggu ini saya akan membawa Sue dan Sonny pergi mendaki bukit. Kaunselor : Ehm..ehm.mmm Bob : Ya, ini adalah perubahan yang sebenarnya. Saya tidak pernah melakukan perkara sebegini sepanjang usia saya. Kami sebenarnya menikmati masa bersama dengan baik tetapi setelah berlakunya insiden di menara api dekat Iron Mountain(memandang kepada kaunselor). Kaunselor : Ehmehmmm. Bob : Emm..apa yang berlaku sebenarnya adalah asing bagi saya. Kami memanjat menara selepas makan tengah hari, sambil bernyanyi-nyanyi kami akhirnya sampai ke kemuncak itu. Saya mula menikmati pemandangan yang indah itu, tiba-tiba saya baru teringat bahawa saya telah meninggalkan Sonny di atas pagar itu dan tiba-tiba perasaan saya menjadi cemas. Kaunselor : Ok, kekalkan perasaan cemas itu dan ceritakan dengan panjang lebar lagi mengenainya kepada saya. Bob : Yaketika itu perasaan cemas telah menguasai diri saya. Saya sangat takut jika tiba-tiba Sonny terjatuh. Saya nak dia memegang saya, maksud saya ialah saya nak memegang dia dengan kuat. Kaunselor : Baiklah, cuba untuk kekalkan perasaan cemas itu dan biarkan ingatan itu bebas dalam pemikiran anda. Beritahu saya peristiwa yang mulamula sekali terlintas dalam pemikiran anda.

Bob : (Diam seketika. Matanya merenung ke lantai). Saya melihat diri saya memanjat Trail Ridge Road di Rocky Mountain Park. Ketika itu saya berusia dalam 5 atau 6 tahun. Ketika itu ayah mempunyai rencananya yang tersendiri. Saya ingat lagi ketika dia meniti di atas pagar tersebut. Saya dapat melihat dia, dia bangun dan berjalan di atasnya. Saya masih ingat lagi, saya dan ibu sangat cemas apabila melihat dia tiba-tiba dia hilang keseimbangan badan dan nyarisnyaris terjatuh. Ia kelihatan sungguh pucat. Kaunselor : Jadi, bila anda berada di atas menara api, anda merasa sangat cemas terhadap Sonny dan begitu juga perasaan anda terhadap bapa anda apabila melihat beliau hampir-hampir terjatuh. Bob : Ya? Kaunselor : Nampaknya sekarang saya dapat melihat tangan anda menggeletar. Bob : Saya sangat cemas sekarang. Apakah maksud ini semua? Kaunselor : Anda keliru dan mengalami kesukaran. Apa yang anda fikirkan sekarang? Bob : Saya mengalami perasaan yang sama pada Sonny dan pada ayah saya. Perasaan cemas yang sama. Kedua-duanya berada di tempat tinggi, saya tidak suka kepada tempat tinggi. Kaunselor : Baiklah, anda seolah-olah merasai perasaan yang sama dalam kedua-dua situasi. Adakah dengan cara ini anda dapat meluahkan pengalaman zaman kanak-kanak anda sekarang? Bob : Oh Tuhan! Diri saya tidak memberi apa-apa makna kepada bapa saya. Beliau tidak pernah memberikan perhatian terhadap saya. Trip itu adalah salah satu dari beberapa kali untuk dia tidak bersama saya. Beliau meninggal sebaik sahaja pulang dari trip itu, awak tahu Kaunselor : Jadi, pengalaman anda bersama Sonny di atas menara api itu banyak mempunyai hubung kaitnya dengan pengalaman awal anda bersama bapa anda. Ingat tak, tadi anda berkata bahawa anda ingin memegang anak anda dengan rapat ketika di menara. Sebelum itu, ingat tak anda berkata sesuatu? Bob : (Memandang dengan pandangan yang kosong). Tidak, kenapa? Kaunselor : Kedengaran seolah-olah saya tidak dapat menjejaki apa yang anda maksudkan. Anda baru saja mengatakan bahawa ayah anda meninggal sebaik sahaja pulang dari lawatan itu.

Rujukan: http://familiharmoni.blogspot.com/2009/03/menyoal-dan-meneroka-dalamsesi.html http://www.psb1.uum.edu.my/ks/sskp/2001-2002%20Sem%201/GE3373.pdf http://mazitakaunselor.blogspot.com/2010/02/pendekatan-psikodinamik.html http://www.scribd.com/doc/4711162/Memulakan-Proses-Kaunseling http://www.scribd.com/doc/4656749/Peringkat-proses-kaunseling