LAPORAN DISIPLIN 2007 SMK TAMAN MUTIARA RINI 2, JB BIL 1 AKTIVITI Program Ponteng Kelas Sifar HASIL / PENCAPAIAN

Peratus kes ponteng kelas dikurangkan. TINDAKAN Unit disiplin menyediakan buku program ponteng kelas sifar yang dipantau oleh setiap penyelaras disiplin bagi setiap tingkatan iaitu ; a. T2: Pn. Adriayati Adi : Cik Law b. T3: En. Zaini Zainal c. T4: En. Subramaniam d. T5: En Sa’adon A.Rahman Setiap guru matapelajaran hendaklah mengisikan buku tersebut sekiranya terdapat pelajar yang ponteng semasa P&P. Penyelaras disiplin setiap tingkatan akan menyemak buku program ponteng sifar dan mengambil tindakan kepada pelajar yang ponteng lebih daripada 3 kali. Antara tindakan disiplin ialah i. Rotan ii. Mengeluarkan surat amaran A1, A2 dan A3. iii. Gantung dan Buang sekolah. Secara keseluruhan, kes pelajar yang merokok berkurang pada tahun ini. Program ini juga disokong oleh Program Ponteng Kelas Sifar yang berjaya dilaksanakan. Hanya ada beberapa orang pelajar yang ditangkap dan disyaki merokok. Pelajar ini telah diambil tindakan rotan seperti dalam pekeliling KPM.

-

Kebanyakan pelajar berada didalam kelas semasa P&P berjalan.

-

-

-

Tindakan diambil kepada pelajar yang kerap ponteng kelas.

-

2

Program Membasmi Rokok

-

Kes pelajar yang merokok dapat dikurangkan.

-

-

Rekod salahlaku pelajar dilakukan secara berterusan dan difailkan. Kes pergaduhan sepanjang tahun 2007 dapat dikurangkan. - 4 Kursus Dalaman Pengurusan Disiplin Kepada Semua Guru Guru-guru telah diberikan kursus pengurusan disiplin bagi menangani masalah disiplin pelajar di bilik darjah. Merah: Berat (Jenis kesalahan rujuk kepada slip salahlaku) . - 5 Kawan Ku. Disamping itu juga pelajar dirujuk kepada kaunselor Guru semakin berkemampuan untuk menyelesaikan masalah disiplin pelajar. Kebanyakan pelajar yang kerap datang lewat adalah pelajar yang sama.BIL 3 AKTIVITI Kempen Lewat Sifar HASIL / PENCAPAIAN Masih ramai pelajar yang datang lewat ke sekolah iaitu selepas pukul 7.15am. Kuning: Ringan b. - TINDAKAN Perlaksanaan kempen ini masih perlu diperbaiki untuk tahun hadapan. Biru: Sederhana c. Laporan kes-kes disiplin dibilik darjah oleh guru matapelajaran meningkat. Tindakan telah diambil oleh guru pengawas dengan menghubungi ibu bapa dan mengeluarkan surat amaran kepada pelajar yang kerap datang lewat. b) Pergaduhan sesame kaum sebanyak 2 kes. a) Pergaduhan antara kaum sebanyak 6 kes. 6 Pengurusan Disiplin - - Unit disiplin telah menyediakan slip salahlaku untuk kegunaan guru matapelajaran melaporkan setiap jenis kesalahan disiplin mengikut warna: a. Sahabat Ku - - - Pelajar disusun dalam kelas mengikut kedudukan yang ditentukan oleh guru tingkatan berdasarkan bangsa dan dimasukkan dalam buku pengurusan kelas.

H. J) dari tingkat 3 ke tingkat 1 (Ground floor ) telah mengurangkan kadar kebisingan dan pergerakan pelajar semasa P&P. - . Damendran a/l Ellapan (4LK) 3. G. - TINDAKAN / HASIL Unit disiplin telah menukarkan kedudukan kelas T2 (E. Lee Yee Nee (3F) 6. 1. Antara pelajar yang telah dikenalpasti menunjukkan perubahan sikap yang lebih baik ialah. Teng Sze Ming (4PD3) 5. Penggunaan buku pengurusan kelas yang baru mula berkuatkuasa pada bulan Julai 2007. - 7 Peningkatan disiplin pelajar - Sehingga akhir tahun 2007. Sentiasa memantau pergerakan pelajar T2 semasa P&P.BIL AKTIVITI HASIL / PENCAPAIAN Kebisingan dan pergerakan pelajar tanpa kebenaran semasa pertukaran waktu P&P bagi pelajar T2 dapat dikurangkan. terdapat beberapa orang pelajar yang telah dikenalpasti menunjukkan perubahan sikap yang lebih baik. Diong Teng Teng (4PD2) 4. - - - Mengurangkan kes ponteng kelas. Adruce Anak Jamin (3F) 7. Gan Wei How (3F) - - Penambahbaikan buku pengurusan kelas sedia ada. Buku pengurusan kelas akan disemak oleh guru Penyelaras Disiplin setiap tingkatan. Muhd. Unit disiplin telah menyediakan buku pengurusan kelas format baru bagi mengantikan buku pengurusan yang sediada. Nurfahmi Saharuddin (4PD3) 2. F. Penyelaras disiplin setiap tingkatan akan mengambil tindakan mengikut peraturan sekolah. I.

Statistik kes salahlaku - - - - - - . Nur Syahira Adiba M. Mohd. Mohd.BIL AKTIVITI HASIL / PENCAPAIAN TINDAKAN 8. ponteng sekolah dan kesalahan-kesalahan yang berulang. Thiaga Rajan a/l Jayaraman (4PD3) 12. Seramai 153 orang pelajar telah disenaraikan dalam maklumat SSDM dengan pelbagai salahlaku sepanjang tahun 2007. Hamid (5PD3) 9. Lokman Abd. Seramai 35 orang pelajar telah digantung sekolah. Hamid (3G) 10. Kes salahlaku yang paling ketara dilaporkan ialah datang lewat ke sekolah iaitu - Pelajar yang diambil tindakan gantung sekolah. Salleh (5PD3) 11. Ia terdiri daripada 23 orang pelajar sesi petang dan 130 orang pelajar sesi pagi. Pelajar peralihan dan tingkatan 1 adalah antara pelajar yang paling kurang melakukan salahlaku disiplin. Statistik menunjukkan bahawa pelajar tingkatan 3 adalah antara pelajar yang paling ramai diambil tindakan iaitu sebanyak 48 orang dan diikuti dengan pelajar tingkatan 2 sebanyak 43 orang. - Pada tahun ini seramai 42 orang pelajar telah dikenakan tindakan buang sekolah kerana melakukan pelbagai kesalahan seperti pergaduhan. Shah Radzi Abd. Chia Jia Ye (2I) 8 Maklumat SSDM - Pelajar yang diambil tindakan buang sekolah.

Disediakan Oleh. . (MARYATI BINTI KEMAT) KETUA GURU DISIPLIN SMK TAMAN MUTIARA RINI 2 JOHOR BAHRU. ………………………………. ………………………………… (HAN JOT KHIM) PENOLONG KANAN HEM SMK TAMAN MUTIARA RINI 2 JOHOR BAHRU. Disahkan Oleh.BIL AKTIVITI HASIL / PENCAPAIAN TINDAKAN sebanyak 36 kes dan ponteng sekolah sebanyak 26 kes.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful