Anda di halaman 1dari 20

A fantasy szerepjtk pszicholgiai vonatkozsai

Szakdolgozat
rta: Juza Katalin ( <="" a=""> kaska@freemail.c3.hu ) Debrecen 1995. Dolgozatom trgya, a fantasy szerepjtk nhny vtizeddel ezeltt kezdte meg hdt krtjt, s mra vilgszerte ismertt vlt. A jtk npszersgnek, s a krltte forrong vitnak tbb olyan vonatkozsa van, amely szmot tarthat a pszicholgus trsadalom rdekldsre. Munkmmal szeretnk rvilgtani ezen sokak szmra tisztzatlan jelensg nhny lnyegi aspektusra. Az els rszben ember s jtk viszonyt elemzem, ezen bell jtk s kultra kapcsolatval, a jtk fogalmval s ismrveivel, az e trgykrrel kapcsolatos tudomnyos elmletekkel s a jtk fejldsi fzisaival foglalkozom. Majd ismertetem a fantasy szerepjtk rendszert, a szakirodalomban elfordul rokon jelensgeket, a legelterjedtebb ilyen tpus jtkrendszer szablyait, a jtk mdjt, s tisztzok nhny olyan fogalmat, amelynek ismerete nlkl hiba prblnnk kzelebb kerlni e szrakozsi forma lnyeghez. A kvetkez rszben adatokat szolgltatok a jtk npszersgvel kapcsolatban, s megksrelem feltrni a lebilincsel hats htterben rejl pszicholgiai mozgaterket. Ezen tnyezk rzkeltetsre szolgl ezt kvet elemzsem, melynek trgya egy gynevezett kalandmodul, azaz a jtkosok ltal letre keltett trtnet. Ezutn a jelensg megtlsvel kapcsolatos vitba nyjtok bepillantst, klns tekintettel a jtkot rt tmadsokra, s egyben kifejtem a bennem kialakult vlemnyt s sajt, e tren szerzett tapasztalataimat. Vgl a fantasy szerepjtk, illetve egy hasonl mintra felptett, s pszicholgiai clokra is alkalmass tett rendszer alkalmazsi lehetsgeirl ejtek nhny szt.

Ember s jtk, avagy a Homo ludens-rl


Kultra s jtk
Korunk embere, a modern ipari trsadalom s a nagyvrosok gyermeke tbbnyire mindennapos kemny munkval igyekszik magnak s csaldjnak minl jobb letkrlmnyeket teremteni. Kiskortl kezdve szmtalan ismeretet s szablyt kell elsajttania, elvrsok sornak kell megfelelnie, hogy felnttknt kpes legyen az nll letvezetsre. A fejlett ipari trsadalom sajtossga az is, hogy a felntt lete nagyrszt olyan feladatokbl ll, amelyek nmagukban kellemetlenek vagy kzmbsek, de semmikppen nem lvezetesek, s kapcsolatuk az ember kzvetlen szksgleteivel nem szembetn. Taln ppen ennek a fraszt ktelessgekkel teli letmdnak tulajdonthat, hogy a modern felntt oly komolyan veszi magt s nnn lett. Ez kitnik az elnevezsekbl is, amelyeket nmagrl alkotott: Homo sapiens, azaz gondolkod ( rtelmes, blcs ) ember, avagy Homo faber, vagyis alkot ember. Ennek megfelelen a legtbb ember a nem ltfontossg tevkenysgeket, mint amilyen a jtk, komolytalannak s mellkesnek, ha nem ppen gyansnak tartja a felnttek letben. Ugyanakkor idealizlja is a jtkot, mint "spontn, felszabadult, dt, ktetlen" tevkenysget, amely a gyerekek s a nagyon gazdagok privilgiuma. Kivtelt kpez ezall a sport s szerencsejtk nhny formja, amelyek risi npszersgnek rvendenek. Az az arnytalanul nagy jelentsg, amit az emberek nhny "nemzeti" sportgnak tulajdontanak, kulturlis "mtermknek" tekinthet - ezt bizonytja, hogy egy ms kultrbl jtt szemly szmra az adott sportg cltalannak s lvezhetetlennek tnhet. ( Az intzmnyeslt versenysport egybirnt mr szinte tvolabb ll a jtkossgtl, mint az a munka, amit vgzje hivatsnak tekint, s lvezettel, st szenvedllyel z. ) Loizos szerint " A jtk emberi fogalom, melyet olyan tevkenysgre hasznlnak, amely ms, mint a munka, st, ellenttes vele."(Loizos,19??) A fenti felfogs kpviselje ugyancsak elcsodlkozna, esetleg megsrtdne, ha Homo ludensnek, azaz jtkos embernek neveznk, amint tette azt Johann Huizinga. Szerinte " az emberi kultra a jtkban, jtkknt kezddik s bontakozik ki." St, "Az emberi kzssg fontos tnykedsei mind jtkkal vannak tszve." Kiemeli a beszdet, amelyben "Minden elvont fogalom kifejezsre metafora kell s minden metafora mgtt szjtk rejlik.", a mtoszt s a kultikus cselekedeteket, amelyek az rtelmezsben "tiszta jtkok, a sz legnemesebb rtelmben". Beszl a jtk s a komolysg ellenttrl, amelyet azonban alaposabb vizsglat utn megkrdjelez.(Huizinga,19??) Mindazok, akik lttak mr gyermeket teljesen elmerlni a jtkban, egyet fognak rteni vele.

Huizinga rszletesebben is kifejti, mit rt azalatt, hogy a kultra a jtkban gykerezik: nem azt, "hogy a kultrlet klnbz tevkenysgei kztt a jtknak fontos szerepe van, azt sem, hogy a kultra fejldsi folyamat rvn jtkbl szrmazik, olyan mdon, hogy valami, ami eredetileg jtk volt, olyasmiv lett, ami nem az, s most kultrnak lehet nevezni. " Ehelyett " a kultra jtkbl keletkezik", "kezdetben jtsszk a kultrt." Azaz, a kultra alaptnyezi jtkos formban jelennek meg az adott csoportban, majd, megszilrdulsuk utn a jtkos elem httrbe szorul.(Huizinga, 19??) Vitatott krds, mennyire tekinthetjk a jtkot az emberi faj sajtjnak. Loizos pldul elklnti az ember jtkt az llatoktl, s figyelmeztet, hogy az egyik tanulmnyozsbl fakad megllaptsokat ne vonatkoztassuk fenntartsok nlkl a msikra. Huizinga viszont ppen azrt tekinti a jtkot a kultrnl is sibb jelensgnek, mert a kultra mindig emberi trsadalmat felttelez, mg a jtkkal, annak minden lnyeges vonsval egytt mr az llatoknl is tallkozhatunk. Egyni megtls krdse, ki mennyire fogadja el Huizinga nzeteit a kultra s a jtk viszonyrl - azt viszont senki nem tagadhatja, hogy a jtk a kezdetektl rsze az emberi kultrnak. Ez esetben pedig rdemes elgondolkodnunk Roger Lewin albbi sorain: "A kultra nem csupn kiegszti, fejleszti s kiterjeszti a hozz kpest logikailag s genetikailag elsdleges, organikusan megalapozott kpessgeket, hanem gy tnik, hogy maga is sszetevje ezeknek a kpessgeknek. Egy kultra nlkli emberi lny valsznek nem egy j adottsg, de "kiforratlan" majom lenne, hanem egy teljesen rtelme fosztott s kvetkezskppen lehetetlen szrny." "Ms szavakkal, a kultra nem csupn egyike azoknak az gyes dolgoknak, amiket az emberek csinlnak. Nem valamifle rads egy nagyon okos llat kpessgeinek sorban. A kultra, mivel az emberr vlsszerves rsze volt, szerves rsze az emberi ltnek is." Ezek utn feltehetnnk a krdst minden "komoly felnttnek", aki elnz mosollyal nz jtkosabb trsaira: ha Huizinga szavaiban egy szemernyi igazsg is ltezik, hol tartana az emberi faj ma a jtk ( s a tbbi gynevezett nem ltfontossg tevkenysg ) nlkl?

A jtk jellemzi, jtk- defincik


A jtk azoknak a jelensgeknek a krbe tartozik, amelyeket pontosan definilni szinte lehetetlen, br ha krlrjuk, mire gondolunk, minden rtelemmel br lny tudja, mirl van sz. ( Az ilyen jelleg fogalmakrl gyakran kiderl, hogy valamely archetpushoz kapcsoldnak. ) Mindenesetre vannak olyan jellegzetessgek, amelyek tekintetben a legtbb jtkkal foglalkoz szerz egyetrt, miszerint azok a jtk lnyeghez tartoznnak. Ezek kzl taln a legfbb ismrv a jtk rme. Legyen sz akr a gyermek, akr a felntt jtkrl, a tevkenysget kellemes rzsek ksrik: rmteli izgalmat nyjt, lebilincsel. Vagy ahogy a gyermek jtkviselkedsrl rjk (s annak sajtos tudati megfeleljrl, az n. jtktudatrl): "A jtsz gyerek ltalban ders, ellazult (mg a jtk feszltsgben is), mentes a gondtl (nem az erfesztstl!), tevkenysge a jelenben rvnyes; mg a tbb szakaszos, clhoz kttt jtkaira is a pillanatrl pillanatra vltakoz lmny rme jellemz. "Mindez az esetek tbbsgben igaz a felnttek jtkra is (amennyiben az valban jtkos viselkeds). A jtk rmtelisgnek fnyes bizonytka, hogy ha brmely kls hats megszaktja a tevkenysget, a rsztvevk ers frusztrcis reakcit adnak. (Mrei, Bint, 19??) A jtk egy tovbbi lnyeges vonsa, amely elklnti ms, szintn rmteli tevkenysgektl: az rmlmny a jtkban nem valamely szksglet kielgtsbl szrmazik, amely clt a jtk ltal rjk el a jtk nmagban rmforrs, maga az tls, a jtklmny lvezetes. "Olyan szfrban szkel, amely a lt, a faj- s nfenntarts biolgiai folyamatain tl fekszik." (Huizinga, 19??) Ennek ellentmond az a tapasztalat, hogy a jtk olyan ltalnos rtelmi kpessgeket alapoz meg, s a trsas rugalmassg kialakulsban is oly nagy szerepe van, hogy az emberi trsadalomban felttelv vlik mind az nll letvitelnek, mind a msokkal val sikeres egyttlsnek. Ez viszont lehet a jtk eredmnye, (esetleg a jtkszksglet magyarzata), de semmikppen nem clja az egyn jtkos viselkedsnek. Nem azrt jtszunk, hogy fejlesszk magunkat, hanem mert rmnket leljk benne. A fenti gondolatot megfordtva eljuthatunk a jtk egy jabb megklnbztet jegyhez: tudniillik hogy spontn, nindtotta cselekvs, s semmikppen nem valamely cl elrsnek eszkze. Ugyancsak nem nevezhetjk jtknak a kls vagy bels knyszer, ktelessg indtotta tevkenysget, mg ha pontrl pontra megfelel is a kls szemll szmra valamely ismert jtkfolyamatnak - kivve persze, ha a jtkos idkzben megleli a maga rmforrst abban, amit amgy is tennie kell. A jtkot ksr rmrl nagy ltalnossgban elmondhat, hogy a feszltsgszablyozsbl szrmazik. Freud pszichoanalitikus elmlete szerint a jtk feszltsgcskkenst eredmnyez. A feszltsgredukci

lehet a jtk formai elemeinek, a jtkmdnak az eredmnye (pl. funkcirm, hatkonysg rme, ismtls rme), de nagyon sok esetben a jtk tartalma is ezt a clt szolglja (pl. olyan tmk lejtszsa, amelyek agresszv rzsekkel, bntudattal, illetve szorongssal telt lmnyekhez kapcsoldnak). jabb kutatsi eredmnyek szerint az ember nem a benne lv feszltsgek egyszer elvezetsre, hanem egy optimlis szint belltsra trekszik, amely a pszich leghatkonyabb mkdst, s a legkellemesebb kzrzetet biztostja. Az optimlisnak rzett feszltsgi szint egyni klnbsgeket mutat, s mint kiderlt, vannak olyan szemlyek, akik kifejezetten lvezik a "spannolt" llapotot (az ilyen, n. "ingerkeres" szemlyisg kimutatsra szolgl a Zuckermann-fle SSS-skla). Ez a jelensg magyarzatot nyjt arra, mirt kedvelik egyesek azokat a jtkokat, amelyben a kockzat, veszly a kzponti elem (pl. szerencsejtk nagy ttekben). A jtkok nagy rszre a kt szlssg keveredse jellemz, ppen gy, miknt azt az irodalmi, drmai mvek tbbsgnl is tapasztalhatjuk: vagyis izgalmat, feszltsget bresztenek, majd feloldjk azt, s gy a megknnyebbls, esetleg a katharzis lmnye rvn vlnak lvezetess. Legknnyebben szlelhet az n. fantziajtkokban, de ltalban a tbbi jtkos viselkedsre is igaz, hogy a mr emltett specilis tudati llapottal, a jtktudattal vagy "mintha-tudattal" jrnak egytt. (Termszetesen ennek felttele a tudat kialakulsnak bizonyos fejlettsgi szintje.) Ezalatt a tudat megkettzdse, mgpedig realits s fikci kettssgnek egyttes jelenlte rtend. Ebben a kognitv llapotban a jtkos egyszerre tl s szemll, vagyis mikzben akr teljesen beleli magt a jtkba, s emiatt ers rzelmeket l t,. pontosan tudja, hogy "ez csak jtk". Ez a ketts tudatllapot fontos tnyezje a jtk terpis alkalmazsnak pldul a pszichodrmban. Ahogyan a jtk kognitv szinten elklnlt egysget alkot, gy idben s trben is elhatroldik a mindennapi let esemnyeitl. A trbeli klnvls megnyilvnulhat egszen konkrtan, kijellt jtkplya vagy jtktbla esetn, de a hatr reprezentldhat csupn a rsztvevk tudatban is - mindenesetre a jtktr minsgileg ms, vagy legalbbis megvltozik a jtk idejre a kznsges trhez kpest. gy pldul bizonyos trgyak, elemek a trben specilis funkcit kapnak a jtkon bell, amely meghatrozza a velk val bnsmdot is (prblnnk csak egy arasszal is odbb helyezni a futballoz fik ltal a fldre helyezett, kapu kijellsre szolgl melegtfelst!). Az idbeli elklnltsg tmjt rinti a mr emltett tny, miszerint a jtk ideje rks jelen, az lmnyek rvnyessge ezen bell pillanatrl pillanatra vltozik (amint azt az explorci nehzsgeivel kzd gyermekterapeutk nagyon is jl tudjk). Ez a specilis idminsg a jtk ideje alatt fennll - vagyis ha ezt felismerjk, megtalljuk a jtk kezdett s vgt, amelyek tbbnyire igen marknsan szlelhetk. Ezeket az alapvet ismrveket sszefoglalva, termszetesen nem a teljessg ignyvel lve, a jtknak egy olyan defincijt fogalmazhatjuk meg, miszerint a jtk olyan nmagrt val tevkenysg, amelynek sajt, bels rmforrsa van, s ez a feszltsgi szint szablyozsban rejlik. Emellett a jtk nll, ms lmnyektl minsgileg elklnl egysg, s ez mind kognitv szinten, mind trben - idben val kiterjedst tekintve rvnyes.

Jtkelmletek
Ahogyan mai, teljestmnyre, racionalitsra s clszersgre belltdott trsadalmi rtkrendnkben a jtknak csak a "haszontalan mostohagyerek" szerepe juthatott, gy tkrzdik ez a tendencia a tudomnynak a jtkhoz val viszonyban is. Azaz, miknt a jtk ma is tekintlyes rszt kap mindennapjainkban, szmtalan tudomnyos rendszerben, filozfiai, pszicholgiai s antropolgiai teriban tallhatunk gondolatokat s meghatrozsokat e jelensggel kapcsolatosan. Mgis, ezek az elmletek tbbnyire valamely nagyobb logikai rendszerben hatrozzk meg a jtk helyt, s a rendszer fogalmi kategriit hasznljk annak lersra. Kifejezetten a jtk lnyegnek, trvnyszersgeinek s az ember letben betlttt szerepnek tisztzsra azonban nagyon kevesen vllalkoztak, vagyis nll jtkelmletekkel a legutbbi idkig alig tallkozhattunk. A klnbz, a jtkrl alkotott elmletek, nzetek rendszerezsnl lnyegben hasonl sorrend szerint haladok, mint amely Benedek Lszl: Jtk s pszichoterpia c. knyvnek bevezetjben szerepel. (Benedek, 1992) Eszerint elszr a krnyezeti - biolgiai megkzeltsekkel foglalkozom, majd rtrek a jtk pszicholgiai teriira, ezen bell a jelensgnek az rtelmi s rzelmi fejldssel kapcsolatos vonatkozsaira sszpontost elmletekre, valamint jtk s kreativits kapcsolatra. Vgl nem hagyhatom figyelmen kvl a jtknak a trsadalmi szerkezethez val viszonyt, a szerepelmleti megkzeltseket. Gadamer "Igazsg s mdszer" c. mvben teljesen eredeti nzpontbl szemlli a jtkot: objektv jelensgknt, amelyben a termszeti folyamatok tkrzdnek. Azaz szerinte nem a szubjektum

tevkenysge rvn jn ltre a jtk, hanem mint ltalnos termszeti jelensg, megnyilvnul a jtsz lnyekben (akik szintn a termszet rszei). (Gadamer,id. Benedek, 1992) Amita Darwin evolcis elmlete forradalmastotta az sszes, llnyekkel foglalkoz tudomnygat, a figyelem kzppontjba a fennmaradsrt val kzdelmet, a clszersgre val trekvst helyezte. Ez a szemllet alapos dilemma el lltja kpviselit, ha a jtk ilyen jelleg magyarzatra trekednek. A jtkos tevkenysg ugyanis nemcsak kevs clszersggel br, de bizonyos helyzetekben akr kifejezetten veszlyes lehet, a fennmarads eslyeit cskkentheti - pl. felhvhatja a termszetes ellensgek figyelmt a jtkban elmerlt fiatal llatokra. A jtk biolgiai elmletei teht tvittebb, kevsb szembeszk clokat jellnek meg a jtk mozgatrugiknt. gy pldul Spencer terijban a jtk az energia-felesleg levezetsre szolgl. (Spencer,id. Benedek,1992) Ezt az elkpzelst sokan kritikval illettk, mivel tbb problmra nem ad vlaszt, mint pldul arra, hogy mirt volna szksg ppen ilyen sszetett, sajtos bels szerkezettel s trvnyszersgekkel rendelkez tevkenysgre a puszta energia- lecsapolshoz, illetve, hogy mirt nem jtszanak bizonyos fajok soha, akkor sem, ha fnyz krlmnyek kz kerlnek, mg kzeli rokonaiknl a jtk a fiatal llatok alapvet viselkedsformja ( ld. pldul az egereket s patknyokat). Groos elkpzelst, melyben a jtk feladatt a ksbbi, felntt letben fontos tevkenysgek gyakorlsban ltja, sokan elfogadjk. (Groos, id. Benedek,1992) Tbb megfigyels altmasztani ltszik ezt az elmletet, pldul az a jelensg, hogy a fiatal llat jtkban gyakran megjelennek a felntt viselkedsre emlkeztet elemek, br nem adekvt sorrendben s szituciban. Ellene szl viszont Groos elmletnek az a megfigyels, mely szerint az izolci (amely termszetesen magban foglalja a jtk megvonst is) slyosabb krt okoz a kifejlett llatok viselkedsben azoknl a fajoknl, amelyek egyltaln nem jtszanak. Ugyancsak nem ad magyarzatot a teria a felnttek jtkra. A biolgiai jtkelmletek ltalnos kritikjul felhozhat, hogy a jtkot igen nagy mrtkben meghatrozzk a trsadalmi s kulturlis tnyezk, gy az olyan megkzelts, amely ezeket figyelmen kvl hagyja, nem adhat magyarzatot e jelensgkr egszre. Mivel a jtknak sok meghatroz s specilis lelki sszetevje van, termszetesnek mondhat, hogy helyet kap szmos pszicholgiai elmletrendszerben, s minthogy a gyermek letben a jtknak jval nagyobb, mondhatni dnt jelentsge van, a legtbb pszicholgiai elkpzels a jtkrl a fejldsllektan terletn szletett. Ezek kzl is kiemelkedik Piaget koncepcija, melyben jtk s rtelmi fejlds sszefggst trgyalja. Ebben kifejti, hogy a gyermek a kezdeti idszakban egy vgyvezrelt, autisztikus belltds vilgban l. Ebbl a helyzetbl alakul ki a kls krlmnyek hatsra az a kt vilg, amelyek egyike, a jtk s fantzia vilga az rmelv uralma alatt ll, (ez tulajdonkppen a kezdeti autisztikus vilg maradvnya); mg a msik, amely idvel egyre inkbb eltrbe kerl, a felnttek relis vilga, mely a valsgelvnek megfelelen mkdik. Piaget terijt ezrt a "kt vilg elmletnek" is nevezik. (Piaget, id. Benedek, 1992) Piaget fejldselmlete szerint az egyre adekvtabb alkalmazkods kialakulsa kt, egymst kiegszt pszichs funkcinak, az asszimilcinak s az akkomodcinak ksznhet. Mrei gy jellemzi ezen kt funkcit: "Az asszimilcival a vilgot alaktom magamhoz, az akkomodcival magamat alaktom a vilghoz." (Mrei, id Benedek, 1992) A jtkban, szemben az utnzssal, a gyermek msik alapvet viselkedsformjval, az asszimilci dominancija rvnyesl az akkomodcihoz kpest. A pszichoanalzis eredmnyei a jtk jelensgnek egy msik aspektust trjk fel: jtk s rzelmek viszonyt. Amint azt mr a jtk lnyegi sajtossgainak trgyalsnl rintettem, a jtk feszltsgcskkent funkcijval legelszr Freud foglalkozott. maga ugyan nem alkotott kln jtkelmletet, de esettanulmnyaival elindtja a jtk tovbbi analitikus orientcij vizsglatt. A jtkot gy tekinti, mint az rmelv s a realitselv tkzsbl szrmaz feszltsg kreatv feldolgozst (ez az elkpzelse rokonsgot mutat a piageti kt vilg- terival). A jtk ezen elaborcis funkcijra alapoznak az analitikus jtkterpik is. Erik Erikson szemlletben a jtk a tapasztalatszerzs gyermeki formja, amely nagy teret, szabadsgot s a kvetkezmnyektl val relatv mentessget biztost a jtsz szemlynek ahhoz, hogy szmos helyzetben kiprblhassa magt, s ktetlenl azonosulhasson klnbz trgyakkal s emberekkel. Mivel a jtkban nagymrtkben fggetlenthetjk magunkat a realitstl, az mdot nyjt arra, hogy ideiglenesen flbe kerekedjnk a trnek, idnek, oksgnak s trsadalmi szksgszersgnek. A jtk s a kreativits rzkelheten rokon jelensgek, st, a jtktevkenysgek egy j rszt besorolhatjuk a kreatv cselekvsek krbe. A kt fogalom abban is hasonl, hogy kimert defincit nyjtani rluk szinte lehetetlennek tnik. A jtk, mint kreatv lmny jelenik meg Winnicot pszicholgiai rendszerben. Winnicot abbl indul ki, hogy a gyermek csak abban az esetben hajland lemondani az

rmelvrl a realitselv javra, ha lete kezdetn egy "j objekttel", vagyis az n. "elg j anyval" kerl kapcsolatba. Ez esetben az anyt, illetve az anyamellet, az n. "elsdleges trgyat" egynek rzi magval hiszen az azonnal kielgti szksgleteit, amint kvnja. Ksbb azonban ezt az illzit megzavarja a hiny llapota, ilyenkor a csecsem egy n. "tmeneti trggyal" (pl. takar) helyettesti az anyt. Ez a trgy a klvilgbl szrmazik, de a csecsem felruhzza fantziival - gy egy hatrmezsgyn foglal helyet kls s bels kztt, megalkotsa pedig az els kreatv "cselekedetnek" tekinthet. Ksbb az tmeneti trgy tadja helyt az n. "tmeneti jelensgeknek", amelyek egy bizonyos "potencilis trben" zajlanak. Ebben a trben zajlik s ezekhez a jelensgekhez tartozik a jtk s a fantzia is: ezek sorn a gyermek szintn relis objekteket von be a potencilis trbe, s kreatv aktusok ltal felruhzza ket fantziival. Ez a folyamat az alapja a felntt ember mvszetnek s alkot munkjnak is. Winnicot a jtknak igen nagy jelentsget tulajdont. gy r rla: "A jtk univerzlis, rsze az egszsgnek: a jtk segti a nvekedst s gy az egszsget, a jtk csoport-kapcsolatokhoz vezet el, a pszichoterpiban a kommunikci egy mdja, s vgl a pszichoanalzis is a jtknak egy igen magas formja, melyben nmagunkkal s msokkal kommuniklunk. (Winnicot, id. Benedek, 1992) Idzhetnk mg szmtalan pszicholgiai elkpzelst, amely roppant eredeti mdon, j s rdekes oldalrl vilgtja meg a jtkot, de a jtk-terik rendszerezse meghaladja dolgozatom kereteit, s nem is clja annak. Az eddig felvillantott jtkszemlletek arra taln mdot adtak, hogy rzkelhessk, mennyire heterogn s sokrt jelensggel llunk szemben. Mivel dolgozatomban a jtkot, mint az emberi kultra egy lnyegi sszetevjt vizsglom, rvid elmleti ttekintsem megbocsthatatlanul hinyos volna a jtk trsadalmi aspektust rint gondolatok nlkl. Heller gnes erklcsi szempontbl vizsglja mind a jtk vilgt, mind a trsadalmat. Vlemnye szerint mg az letben nincsenek morlisan tiszta helyzetek, a jtkban annyi csupn a ktelessgnk, hogy betartsuk a jtkszablyokat - ezen tl szabadon cselekedhetnk. Normlis krlmnyek kztt a jtk segt "belenni" a trsadalomba, de az elidegeneds eltorzthatja ezt a folyamatot: akr gy, hogy a jtkos a ridegg s rtelmetlenn vlt vilgbl menekl a jtkba, akr gy, hogy az emberek az letre is a jtk morljt alkalmazzk, azaz csak bizonyos szablyok betartst rzik ktelessgknek: ez felmenti ket a valdi felelssg all, de letket seklyes ltszatt teszi. Jtk s trsadalom viszonyban a leginkbb knlkoz krds a trsadalmi szerepjtszs krdse. Heller a szereppel val azonosuls mrtkt vizsglja. Azt az szrevtelt teszi, hogy a szociabilits optimlis fokt nem az jelenti, ha valaki brmely konvencionlis szerephez vlogats nlkl idomul - az jt szemlyisgek s nagy egynisgek mindig elutastottak bizonyos szerepeket s szablyokat. (Heller, id. Benedek, 1992) A szereppel val identifiklds mrtke elvezet a szereptvolts fogalmhoz, amelyet Goffman vezet be. Ahogyan a mechanikus gpeknek is van bizonyos megengedett elmozdulsa, "jtka", gy a trsadalmi szerept jtsz ember is rendelkezik egy trrel , amelyben hol inkbb nmagt, hol pedig az elrt szerepet jtssza. (Goffman, id. Benedek,1992) rdekesen jelenik meg ez a problma dolgozatom voltakppeni trgynl, a fantasy szerepjtknl, mivel ott a szerep- distancils gyakran szksgess vlik, ha a jtkot nem akarjk elrontani. Ezzel a krdssel rszletesebben is foglalkozom majd a szerepjtk elemzse sorn.

A jtk fejldse. A fejldsi szakaszokra jellemz jtkformk


A fejldsllektan nagy vitihoz tartozik az a mig eldntetlen krds, hogy a gyermek fejldse folyamatos, avagy peridusokban zajlik. Br Piaget az ugrsok nlkli, folyamatos fejlds mellett foglal llst, mgis elklnt ngy f peridust: az rzkszervi-mozgsos intelligencia, a szemlletes intelligencia, a konkrt mveletek s a formlis logika szakaszait. Ezeknek a peridusoknak megfelelen hrom alapvet jtkformt klnt el: az els peridusra jellemz gyakorl jtkokat, a msodikhoz kapcsold szimbolikus vagy fantzia-jtkokat, s a konkrt mveletek kialakulsa utn megjelen szablyjtkokat. (Piaget, id. Benedek, 1992) Az els szakaszban, a gyakorl jtkoknl, amelyek tlnyom rsze a testtel s annak mkdseivel kapcsolatos jtkok, a legfontosabb rmforrsok a funkcirm, amely oldja az rs feszltsgt, illetve a kompetenciarm, a hatkonysg rme, amely tapasztalati bizonysgot nyjt a kialakulban lv nrl. A dolgozatom trgyt kpez jtk szempontjbl kiemelt fontossga a msodik s harmadik jtkformnak van. Ezek kzl idben elszr az n. szimbolikus vagy fantziajtkok jelennek meg, amelyeket szoks "sznlel jtknak", vagy egyszeren csak gyerekjtknak is nevezni. Az angolban a "play" sz felel meg ennek a jtkformnak. Mivel ez a szimblumkpzs fzisa, amelyben a gyermek fantzija kiteljesedik, s egyben a szinkrtikus, srtett gondolkods s lmnyfeldolgozs fzisa is, ennl

a jtkformnl vlik igazn fontoss a jtktartalom, a tma feszltsgredukcis szerepe. Klnsen fontos ez azrt is, mert erre az idszakra jellemz a magasabb feszltsgi szint: hiszen a freudi diplis fzissal esik egybe, a szlk irnti ambivalens rzsek s az ebbl fakad bntudat knos lmnyeivel, melyeket a gyermek belevetthet jtkba, s ott megmunklhatja. Ugyancsak erre a fejldsi fzisra jellemz, hogy az utnzs s az identifikci mechanizmusai, amelyek mr korbban is megjelentek, felersdnek, s egyre szertegazbb vlnak. A jtkon bell ez a szerepjtk kialakulsban nyilvnul meg. A gyermek sok vltozatos szereppel azonosul, amelyeknek tmjt vals lmnyeibl merti. A szerepjtk is fejldsi folyamaton megy t, melynek kiindul fzisban a jtk mg a cselekvshez ktdik, amelyet a gyermek a krnyezetbl tvesz. Ksbb a trgy kap kiemelt fontossgot, a szerepet a konvencionlisan hozz tapad trgy hitelesti ( az az orvos, akinek tskja van). Vgl kialakul az a szerepfogalom, amelynek rvnyessgt ,a trsas relci, a kiegszt szerepek meglte jelenti (az az orvos, akinek betegei vannak). (Mrei, Bint, 19??) A szerepjtk a szimbolikus jtkok legismertebb formja. Termszetes, hogy ide soroljuk, hiszen nem jelenlv szemlyeket s dolgokat helyettestenek benne jtktrgyakkal s cselekvsekkel. Br szerepjtkot is lehet egyedl jtszani, fantzia s jtkszerek segtsgvel kiegsztve a hinyz szerepeket, mgis elmondhatjuk, hogy a szerepjtk risi jelentsge a tg azonosulsi lehetsgeken kvl abban ll, hogy ltala nyernek egyre nagyobb teret a jtkban a trskapcsolatok. A gyermekek jtknak legksbb kialakul formja, amely tvezet a felnttek jtkaihoz, a szablyjtkok, az n. "igazi" trsasjtkok, avagy "game"-ek. Ezek az iskolskorra jellemzek, bennk mr nem a trtnet, a tma, hanem a formai elemek a lnyegesek: vagyis a (gyakran igen bonyolult) szablyrendszer, amely korltokat llt a jtkban megjellt cl elrsvel, illetve az ehhez szksges cselekvssel szemben, gy prbra teszi a gyermekek erejt, gyessgt, tallkonysgt vagy logikai kszsgt stb. - a jtk tpustl fggen. A szablyjtkok kztt tallunk nhny igazn rgi, az korban is jtszott formt - mivel a kzkedvelt jtkokat a gyermekek eltanuljk egymstl, gy (kis vltoztatsokkal) genercirl genercira rkldnek. A fentieken tl van egy risi klnbsg a fantziajtk s a szablyjtk kztt: mg a fantziajtkot kifejezetten csak nmagrt, a tevkenysg rmrt jtsszk, a szerepjtknl emellett megjelenik a versengs, vagyis a gyzelem megszerzse, s a veresg elkerlse, mint cl. Bettelheim gy fogalmazza meg a kt jtktpus klnbsgt, hogy amg a ktetlen fantziajtkban a gyermek maga llt fel csakis ott s akkor rvnyes szablyokat (pl. hogy ki kit jtszik el), s a jtk tapasztalatai ltal sajt kaotikus bels vilgban teremt rendet, addig a trsasjtkoknl rgztett, kollektvan elfogadott szablyok rvnyesek (amelyeknek relatv rvnyessgt s megvltoztathatsgt a gyermek csak rett sszel, a serdlkor kezdete tjn ismeri fel), azaz itt a gyermek a kls rendet fogadja el, s a szablyok keretein bell, az ellenfl stratgijnak figyelembe vtelvel igyekszik elrni cljt, vagyis a gyzelmet. (Bettelheim, 19??) Az ltalam vizsglt fantasy szerepjtk a fentiek kzl egyik kategriba sem sorolhat be. Mr a neve is ezt mutatja, mivel br nlunk ltalban csak szerepjtk nven ismerik, hasznlatos az "RPG" rvidts is, amely az angol "role-playing game" kifejezs szrmazka. Ez tkletesen kifejezi a fantasy szerepjtk "ketts ktst": az RPG ugyanis egyrszt tg teret ad a fantzinak s kreativitsnak, sajt elkpzelseink megvalstsnak, s nagyon fontos szerepe van benne a tematikusnak, a mesnek, a szimbolikusnak. Msrszt viszont olyan rszletes, kidolgozott szablyrendszerrel rendelkezik, amelynek elsajttsa s betartsa komoly intellektulis kihvst jelent, mg a felntt szmra is, s ezek a szablyok minden egyes jtkrendszernl kln hivatalos szablyknyvben rgztettek. Mivel a fantasy egy fiktv valsgban jtszdik, a szablyok rszben ennek rzkletes, valszer szimulcijt, rszben a jtk egyenslyt, ezltal lvezetessgt szolgljk. A fantasy RPG ezen klns kettssgrl, s ennek hatsairl s kvetkezmnyeirl a ksbbiekben, a jtk rszletes ismertetse utn mg rok nhny gondolatot. Ugyancsak ezutn trgyalom a gyzelem s clok megjelensnek szintn egszen specilis voltt a fantasy szerepjtkban. Bevezetmben elszr a jtk s az ember kapcsolatrl, jtk s kultra viszonyrl idztem fel nhny gondolatot. Ezutn igyekeztem megfogalmazni a jtk jelensgnek lnyegi sajtossgait, majd egy rvid krstt tettem a jtkkal foglalkoz tudomnyos elmletek tern. Vgl a jtk fejldsi fzisait s ennek megfelel jtktpusokat ismertettem, annak nhny vonatkozsval a fantasy szerepjtkra nzve. Dolgozatom kvetkez rszben rtrnk ennek a specilis jtktpusnak, vizsgldsom trgynak minl rszletesebb ismertetsre.

http://www.math.bme.hu/%7Epvarhe/rpg/cc/szjadnd.html

Egy jtk, amely meghdtotta a vilgot. A fantasy roleplaying game ismertetse


A fenti cm alatt egy ltalnos szerepjtk ismertet s az AD&D rendszer lersa tallhat. Csak annak rdemes vgigolvasnia, aki nem jratos a szerepjtk vilgban, illetve ebben a rendszerben.

A fantasy szerepjtk npszersgrl s annak felttelezett pszicholgiai tnyezirl


A fantasy RPG-t jtszk szmt illetleg inkbb csak becslsek lteznek, amelyeket a klnbz szerepjtk-szablyknyveket s kiegsztket terjeszt cgek ksztettek, tbbnyire a knyvek eladsi rtja alapjn. Szmszer becslseket csak a magyarorszgi szerepjtkosokrl sikerlt szereznem, attl a vllalkozstl, akik a hazai piacon meghatroz szerepet jtszanak. Ezek az adatok csak hozzvetlegesek, mivel a cg nem szolgltatta ki pontos eladsi statisztikit. Az aktv szerepjtkosok szmt haznkban az els magyar nyelv szablyknyv, a mr emltett M.A.G.U.S. eladsi rtja alapjn krlbell 50 ezerre teszik, s vlemnyk szerint krlbell ktszer annyi azoknak a szma, akik rintkezsbe kerltek a szerepjtkkal s alkalomadtn jtszanak is. Tbbsgk 1-2 ve ismerkedett meg az ilyen jelleg jtkrendszerekkel, az ennl rgebben jtszk szma 10 ezer krl lehet, k viszont meglehetsen stabil populcit kpeznek. k nem a M.A.G.U.S.-sal, hanem tbbnyire az AD&D-vel, illetve elenysz hnyaduk ms klfldrl "importlt" jtkrendszerrel kezdte a szerepjtkkal val ismerkedst. Az AD&D terjedsnek haznkban komoly gtat szabott, hogy a forgalmaz cg a mai napig nem jrult hozz, hogy a jtk magyar nyelven megjelenjen, gy a jtkosoknak vagy rtenik kellett angolul, vagy hozz kellett jutniuk a meglehetsen elterjedt, hullmz minsg "kalzfordtsok" valamelyikhez. A szerepjtkos populci sszettelrl egy amerikai, nem hivatalos felmrs (sajnos, pontosabbat a forrsrl nem sikerlt kidertenem) azt mutatta ki, hogy tlnyomrszt hmnem, 24 v alatti, fehr br tanulk (nem nellt szemlyek) jtszanak RPG-t. A jtkosok sszettele a klnbz stlus jtkrendszerek szerint is vltozik. Amint mr emltettem, kezdetben szinte mindenki az AD&D-vel, esetleg ma mr valamelyik "rhajs-fantasyvel" kerl kapcsolatba. Az iskola befejezse utn pedig a tbbsg vagy felhagy a szerepjtkkal, vagy tnyergel ms jtkrendszerekre. Magyarorszgon ilyen jelleg felmrs mg nem hivatalos mdon sem kszlt. Az utbbi idkben a jtk segdanyagait forgalmaz cgek azt tapasztaltk, hogy vsrl kznsgk szlesedett: rszben egyre tbb 11-13 ves kiskamasz jtszik szerepjtkot, rszben a 24 v flttiek is piacot jelentenek mr: k azok a rgi jtkosok, akik felnttknt tovbbra is foglalkoznak szerepjtkkal. A szerepjtk npszersgt termszeten maga az a tny is bizonytja, hogy a jtk kiegsztinek, (a klnbz kasztok kziknyveinek, a szrnyek "enciklopdijnak", vilg- lersoknak, stb.) forgalmazsa akkora zlet, hogy j nhny nemzetkzi mrtkben is jelents vllalkozst "eltart". Mivel jmagam is csaknem 5 ve aktv jtkos vagyok, s ezalatt klnbz vrosokban, tbb klnbz kor s sszettel trsasgban is jtszottam, volt alkalmam nhny megfigyelst tenni a jtkosokkal kapcsolatban. A tovbbiakban ezek kzl vzolnk nhnyat, termszetesen annak tudatban, hogy ezek szubjektv benyomsaim, amelyek rvnyessgt semmi nem igazolja. Vlemnyem szerint nlunk a szerepjtk kt populciban virgzik a leginkbb: az egyik egyszer letkori csoport, a serdlkorak, a msik pedig az egyetemistk. A fik arnya elspren nagyobb, becslseim szerint legalbb 5-6-szorosa a lnyoknak. Viszont ha egy klubon bell megjelentek a ni jtkosok, oda ltalban ksbb is csatlakoznak lnyok. Valamint megfigyeltem egy olyan jellemzt, amelyet megerstett az is, hogy tbb szemly tlem fggetlenl is hasonl szrevtelnek adott hangot: a jtkosok kztt az tlagnl gyakrabban fordulnak el a valamilyen fizikai, vagy kls megjelensbeli htrnnyal kzd, illetve az rzelmileg rendellenesen reagl, feltnen gtlsos, kapcsolatteremtsi nehzsgekkel kzd, vagy ersen diszharmonikus csaldi relciban l szemly. Ez a megfigyelsem sszhangban ll azokkal az irodalmi adatokkal is, amelyeket a szerepjtkrl szl rsz elejn, a keretjtkokkal vagy folytatlagos jtkokkal kapcsolatban idztem, s amelyek szerint fleg a valamilyen szempontbl frusztrlt, htrnyos helyzet gyermekek kezdemnyeznek ilyen jtkokat, br k elssorban a kls, krnyezeti tnyezk szerept emelik ki. Vlemnyem szerint annyi ebbl a kevs s hinyos adatbl is kiderl, hogy a szerepjtk bizonyos, elg jl krlhatrolt csoportokra meglehetsen nagy hatst gyakorol, s ha szmtsba vesszk, hogy a 70es vekben kezdte meg "vilghdt tjt", az irnta val rdeklds pedig mg Amerikban sem cskkent - nem nevezhet rpke divathbortnak. Egy ilyen horderej jelensg mindenkppen megrdemeln, hogy

foglalkozzunk vele. Mint jtkos, aki kzvetlenl megtapasztalhattam, milyen rzs a szerepjtk, s mint leend pszicholgus, aki ebbl a szemszgbl is vizsglni kezdtem a jelensget, meggyzdssel lltom, hogy a jtk npszersge s vonzereje sszetett, tbbrteg pszicholgiai hatsmechanizmuson alapul. A tovbbiakban megksrelem ezen tnyezk feltrst s megvilgtst - azaz megprblok magyarzatot adni arra, mirt jtszik oly sok ember veken keresztl nagy lelkesedssel fantasy szerepjtkot. A pszicholgiai tnyezk trgyalsnl az egyedi fell haladok az ltalnos fel, vagyis az egyn sajtos, csak r jellemz szemlyisgszerkezetbl fakad motvumoktl a kortrscsoport s a hasonl lethelyzet jellemz problmin s feszltsgein t a trsadalmi-kollektv szksgletekig s hinyossgokig. Egyni szinten vlemnyem szerint legersebben a jtk nyjtotta kompenzcis s vgyteljest lehetsgek hatnak a legersebben, s ppen ezrt vonzza a jtk maghoz a valamilyen szempontbl htrnyos helyzet, magukat nehezebben rvnyest embereket. A hagyomnyos kiskamasz- s serdlkori jtkok tbbsge sok mozgssal jr, gyessget s llkpessget ignyel. Cherfas:Ez csak jtk c. tanulmnyban arrl r, hogy napjainkban ezeket a jtkokat is egyre inkbb kiszortjk a felnttek krben is kzkedvelt sportgak, amelyekre a fenti kvetelmnyek fokozottan rvnyesek. A fizikai htrnnyal kszkd (tlslyos, gyetlen, stb.) fiatalok szmra az ilyen jtkokban bizony nem sok babr terem. Radsul legtbbszr csapatok versenyjtkrl van sz, ahol az egyn gyenge teljestmnye a tbbieket is htrnyos helyzetbe hozza: az ilyen gyereket gyakran kizrjk a jtkbl, gnyoljk, s elbbutbb maga is kerlni kezdi a hasonl helyzeteket. gy a fizikai lemarads rossz szocilis pozcihoz vezethet. Az elnytelen megjelens ennek kialakulshoz nmagban is elg, s az illett is mlyen rinti, klnsen a klsejkre kimondottan rzkeny kamaszoknl, akik kzl mg az tlagos megjelensek is rkk elgedetlenek magukkal. Azok a serdlkorak s fiatalok teht, akik a hagyomnyos ton nem talltak magukra a trsasgban, nagyon szvesen fordulnak a szerepjtk fel, klnsen, ha kreatvak s j fantzival, szellemileg j kvalitsokkal rendelkeznek. A jtk mind a fikci, mind a valsg tern krptlst nyjthat szmukra. Egyrszt, a jtkban azonosulhatnak olyan rendkvli kpessgekkel megldott, nagyszer lehetsgekkel rendelkez hskkel, akik nagy tetteket visznek vgbe, s ezltal mginkbb hatalmasakk vlnak. Msrszt, itt nincs szksgk azokra a kpessgekre, amelyekben k a gyengbbek, hiszen a jtk tisztn szellemi jelleg. Vgl, mivel a jtk letkori sajtossgaik rvn (amirl a trsas tnyezknl rszletesebben is szlok majd) a tbbi hasonl kor gyermek szmra is vonz, gy knnyen kialakulhatnak olyan csoportok, amelyekben a msklnben httrbe szorul fiatal jtkmesterknt vagy j jtkosknt a figyelem kzppontjba kerlhet, s nagyon is npszerv vlhat. A jtkmesteri szerep is kln vonzervel br, hiszen ezzel mg az imnt emltett hsknek is "flbe kerekedhetnek" egy szinttel, s a vals csoportban vezet szerepbe kerlnek. Ms folyamatok kerlnek eltrbe akkor, ha nem fizikai vagy kls megjelensbeli, hanem rzelmi problmkkal kzd fiatal kerl kapcsolatba a szerepjtkkal. Rjuk leginkbb a jtk "mintha"-jellege, kiss regresszv, a kisebb gyermekek fantziajtkainak szabadsgt s kvetkezmnymentessgt idz lgkre hat felszabadtan, s az, hogy "valaki ms" szerepben vdettebbnek rzik magukat, knnyebben kezdemnyeznek kontaktust, st olyan interakcikba is belevondnak, amelyekhez hasonlkra a val letben sohasem vllalkoznnak. Mivel gy j oldalukrl mutatkozhatnak meg trsaik eltt, az szocilis sttuszuk is javulhat ezltal. Ehhez azrt hozz kell tenni azt is, hogy a jtk ilyen jelleg felszabadt hatsa nem mindig rvnyesl, st elfordulhat akr az ellenkezje is, vagyis hogy valakit gtlsoss tesz, hogy "ennyit kell beszlnie" s szerepelnie, illetve az, hogy tisztn verblis eszkzkkel kell megjelentenie egy elkpzelt lnyt, s annak szerepben rugalmasan reaglni a helyzetekre. Eddig arrl rtam, mirt foglalkozhatnak a problms vagy frusztrlt emberek szvesen a szerepjtkkal. Nyilvnval viszont, hogy az aktv jtkosok tbbsge nem ezrt jtszik - mivel nincs tbb vagy slyosabb ilyen problmja, mint brmely ms tlagos embernek. Az esetkben mr ms tnyezk szerept is figyelembe kell venni. A serdlkorak esetben nem klnsebben nehz megrtennk, mirt vonzdhatnak egy ilyen tpus jtkhoz. Erikson identits- pszicholgijban a serdlkor legfbb feladatnak azt tartja, hogy amit az eddigi szakaszokban a gyermek megtanult s belsv tett, azt rendszerbe foglalja s egysges identitss formlja. Ha gy nzzk, a serdlkor analgija a bb-llapot, amelyre az is jellemz, hogy amilyen kemny s sprd kifel a burok, olyan "cseppfolys" s kplkeny a bels vilg. A serdl keresi nmagt ezrt sok szerepet lt magra, s idnknt kvethetetlenl vltogatja ket. Ugyanezen okbl vonzdik az idelokhoz, amelyekkel azonosulhat. "Vilgmegvlt" s jt, aki krlelhetetlenl kritizlja a "besavanyodott" idsebbeket - hogy is ne akarna nagy s hsi tetteket vgrehajtani? Nehezen tjkozdik s gyakran eltveszti az arnyokat - ppen ezrt vonzzk az olyan vilgosan elklnthet, nagy

ellenttprok, mint a J s a Gonosz, a Rend s a Kosz vgletei. A kamaszok, s klnsen a fik vonzdnak a kaland, kockzat, az embert prbra tev helyzetek irnt - hiszen k is egy nagy prbattel, a felntt vls s a nagyvilgba val kilps hatrn llnak. (A jtkos karakterek tbbsge indulskor nem sokkal idsebb, mint kamaszkor tulajdonosaik, s k is ppen azzal vannak elfoglalva, hogy megkeressk a helyket a nagyvilgban.) Vgl pedig, s nem utolssorban, jl tudjuk, mennyi testi-lelki feszltsggel kell egy serdlnek megkzdenie, amelyek mellett, ha nem akar lemaradni trsaitl, tovbbra is fegyelmezetten s jl kellene teljestenie az iskolban... A jtk, amellett, hogy sajt vilgban rdekes tmpontokat s szmtalan azonosulsi lehetsget nyjt, teret biztost annak is, hogy a jtkos tlhesse tetteinek kvetkezmnyeit, a vllalt szerepre adott kls reakcikat, de csak a jtk "mintha"-vilgban, gy, hogy ezek a kvetkezmnyek vajmi kevss befolysoljk vals lett. Tovbb nagyon sok indulatot s feszltsget "dolgozhat bele" tbb- kevsb elaborlt formban a jtkba, hasonlkppen ahhoz, amint azt kisgyermekkori jtkaiban tette, amelyekre mr valsznek nem is emlkszik. (Ha egy pillanatra visszatrnk az eriksoni modellhez, az a tny, hogy a serdlk visszatrnek egy olyan jtkformhoz, amelyet mr egy korbbi korszakban tlhaladtak, de ezt magasabb szinten, ignyeikhez illeszked formban jtsszk, sszhangban ll a korbbi tapasztalatok jrarendezsnek s magasabb szint egysgbe foglalsnak gondolatval.) Az egyetemistk szerepjtknl is felbukkanhatnak nyomai a fenti tnyezknek, hiszen az a nhny v, amely a kt csoportot egymstl elvlasztja, figyelembe vve a fejlds temnek egyni klnbsgeit, nem is olyan sok. Azt viszont semmikppen nem mondanm, hogy az egyetemistk kzl a "kiforratlanabbak", "gyerekesebbek" jtszannak szerepjtkot - az sszkp meglehetsen vegyes. Vlemnyem szerint itt ms szempontokat is rdemes figyelembe venni. Az egyetemista br felntt llampolgrnak szmt, valjban nagyon ritkn fggetlen csaldjtl. A levlsi peridus jelentsen megnylik, ami mind a fiatalra, mind a csaldra nzve megterhel, spedig nemcsak anyagilag. A szlk tbbsge tovbbra is befolyst kvn gyakorolni gyermekk letvezetse fltt, s gyerekszerepbe, vagy kamaszpozciba (oppozciba?) knyszertik amit az mr nehezen tolerl. Sokan letk nagyobb rszt mr nllan lik, ms vrosban, ahol senki nem szl bele letkbe, s ezutn mg nehezebb visszazkkenni a rgi kerkvgsba. A knyszert er pedig nemcsak kvl van, hanem abban a lelkiismereti nyomsban is, ami a fiatalok tbbsgnl megvan: nagyon is jl tudjk, hogy szleik nlkl igen nehezen, vagy sehogy sem vgezhetnk el tanulmnyaikat. Ebbl a felems pozcibl, se nem gyerek, se nem felntt llapotbl fakad az a nha mr szinte idealizlt vgy, hogy sajt sorsukat maguk irnythassk, s szabadon lhessenek. Ugyanakkor azt is jl tudjk, mr dolgoz ismerseik s rgi osztlytrsaik tapasztalataibl, hogy a felntt letben sem biztos hogy az htott szabadsg s nllsg vr rjuk. A karakterek kalandoz-sorsa magban srti ezen vgyakat, hiszen szabad, fggetlen s ntrvny, mgis romantikus s intenzv, teht a velk val jtk vgyteljest funkcival br. A msik vonzert az egyetemistk krben az jelentheti, amelyrl mr korbban is rtam: a jtk csoportforml ereje. Az angol vagy amerikai egyetemistk krben a klnbz kluboknak, trsasgoknak s csoportoknak nagy hagyomnya van. Nlunk ez mg kevsb formlis keretek kztt, de lnyegben hasonlan zajlik: mindenki igyekszik tartozni valahov, csoportok s kzssgek formldnak, a rgebbi trsasgok j ismersket szippantanak be. A szerepjtk knlja az alkalmat arra, hogy krltte sszeverdjenek az emberek, s a kzs jtkok sorn sok mindent meg is tudnak egymsrl, ami tjkozdsi pontot jelent, hogy kivel hajtanak ennl mlyebb, barti viszonyt is kialaktani. Termszetesen a fent lertakon kvl mg szmos tnyez szerepet jtszhat abban, hogy mirt kezd el egy egyetemista vagy egy serdl fantasy szerepjtkot jtszani. De minden indtkot sszegyjteni remnytelen vllalkozs volna, s a felsoroltak is ppen elegend indoklst nyjtanak arra nzve, hogyan vlhatott a szerepjtk rvid id alatt ennyire npszerv. Van azonban egy mg mlyebb szintje annak a hatsnak, amelyet az emberre a fantasy szerepjtk gyakorol. Emiatt beszlhetnk vlemnyem szerint "szerepjtk- rletrl, szenvedlyrl, ezrt van oly lebilincsel hatssal a rsztvevkre a jtk, s ezrt rzdik gyakran napokig egy jl "eltallt" jtk hangulata, ezrt kell annyit beszlnik rla. Dolgozatomat annak boncolgatsval kezdtem, hogy korunk embere sokat vesztett jtkossgbl. Van azonban egy msik, nagyon fj vesztesg is ami a rci privilgiumnak s a modern trsadalomnak egyarnt ksznhet: azokat a gykereket, azt az eleven sszekttetst vesztettk el, amelyek a mtoszok s misztriumok si szimblumvilghoz, mshonnan nzve a pszich idtlen, kollektv tapasztalatainak trhzhoz kapcsoldott. Jung gy r errl a jelensgrl "Az ember s szimblumai"c. mben: "Az gynevezett civilizlt tudat szilrdan klnvlt az alapvet sztnktl. m ezek az sztnk nem tntek el, csupn a tudatunkkal val kapcsolatuk veszett el. Ennek kvetkezmnyeknt arra knyszerlnek, hogy indirekt mdon nyilvnuljanak

meg (...)." Napjainkban az elidegeneds rzse s az egzisztencilis szorongs vlt szinte a "termszetes", vagy legalbbis megszokott llapott. Gykrtelensgnket figyelembe vve ez nem is csoda, hiszen ltnk rtelmt a vilgban csakis ezek a mly szimblumok adhatjk meg. A legjabb pszicholgiai irnyzat, a transzperszonlis llektan az individuum nmegvalstsn tlmutat ignyeknt a transzcendenciaszksgletet jelli meg, amely szerint az ember igyekszik megtallni helyt a dolgok rendjben, hogy , mint mikrokozmosz, sszhangba kerlhessen s eggy vljon a makrokozmosszal. Ehhez viszont mindenkinek meg kell tallni a maga tjt - gy is fogalmazhatnnk, hogy mindenki keresi a maga mesjt. Huizinga szerint a jtk s a kultusz kzeli rokonsgban llnak egymssal. Mindkettre jellemz a kilps a kznsges, mindennapi idbl s trbl, az nnepi, felfokozott hangulat. A szent rtus mindig valamely "misztikus valravlts", amely az let szebb, jobb ttelt szolglja: a pueblo indinok Napmisztriumai pldul a Nap felkeltt voltak hivatottak biztostani. De nem idegen ez a gondolkods a jtsz gyermektl sem, aki szmra a valsg s jtk hatra csak elmosdottan s tjrhatan jelenik meg: ami az egyikben trtnik, hatssal lehet a msikra. A msik oldalon pedig, az archaikus kultrk ritulis szertartsaiban a komolysg s az tls mellett mindig megtallhatjuk a sznlels, a "csak gy tenni" lmnyt is. A szerepjtk vilgban a rgi mtoszok s legendk hseivel s szrnyetegeivel tallkozhatunk, egyegy modul trtnetben a kalandozknak hasonl utat kell bejrniuk, hasonl prbkat kell killniuk, mint a mesk, vagy az eposzok hseinek, s meg kell tallniuk helyket, llst kell foglalniuk a J s Gonosz, Rend s Kosz szakadatlan harcban. Vannak kalandok, amelyekben a beavatsi szertartsok elemeit fedezhetjk fel. Msik, igen gyakori motvum az almerls az alvilgba, ahol klns kalandok s hallos csapdk egyarnt vrnak a mersz vllalkozra, akinek legtbbszr meg kell szereznie, fel kell hoznia onnan valamit. Tallkozhatunk lezrt szobkkal, s szrnysges Kapu reivel, idz pentagrammkkal s elszabadult, pusztt dmonokkal, akik stt varzslk fktelen hatalomvgynak kvetkeztben trnek a vilgra, kv vltoztat medzkkal s baziliszkuszokkal, kincsket s ldozataikat rz srknyokkal. Oldalakon keresztl sorolhatnm azokat a szerkezeti elemeket, szimblumokat, amelyeket a jtk abbl a feneketlen ktbl mertett s olvasztott magba, ahol a lassanknt feledsbe merl si kollektv szimblumok nyugszanak. Dolgozatomban ennek illusztrcijaknt szerepel egy jtkmodul, amelynek fbb vonulatt s nhny kiemelt szimblumt majd rszletesebben is elemzem. Szmomra gy tnik, mintha a fantasy szerepjtk is egyike lenne a ksrleteknek a gykerekhez val visszakapcsoldsra, a szimblumok, s ezltal a transzcendens valsg tlsre. Sajnos, ez nem mindig a megfelel ton s formban trtnik. Jung gy r az archetpusokkal val bnsrl: "Azok, akik az archetpusok sajtos rzelmi tnust nem ismerik fel, nem jutnak tbbre, mint hogy kusza mitolgiai fogalmakat kapcsolnak ssze, bizonytand, minden mindent jelenthet - vagy egyltaln semmit sem. Kmiailag minden holttest azonos, de az l egynek nem azonosak. Az archetpusok akkor elevenednek meg, ha valaki megprblja trelmesen feltrni, mirt s mi mdon brnak jelentssel egy adott l individuum szmra." A jtk esetben a szimblumok gyakran nem esnek t ilyenfajta gondos megmunklson. Termszetesen ennek az a f oka, hogy mivel rgta nem lnk ezen dolgok eleven kzegben, nem is igazn tudjuk, hogyan kellene velk bnnunk. A ltben val szmkivetettsge miatt a modern trsadalom gyermeke kihezetten vgyik erre a csodlatos vilgra, de gyakran nem tallja meg a termkeny egyenslyt. Ilyenkor gy jrhat kpletesen mondva, mint aki hirtelen tl sok ssze nem ill telt fogyaszt el - mivel nem kpes megemszteni, alaposan elrontja vele a gyomrt. A tlkapsok ellenre arra is sok pldt lttam, hogy a jtkmodulokat rk, s a jtkosok nagyon finoman, gyakran ntudatlanul is rreztek egy ilyen motvum lnyegre. Ezrt nem mernk egyrtelmen nyilatkozni a jtk e tekintetben vett hasznos vagy kros mivoltrl. Inkbb neveznm egy gretes lehetsgnek, amelynek kibontakozshoz arra van szksg, hogy a megfelel kezekbe kerljn.

Plda a szerepjtk szimblumrendszerre. Egy jtkmodul elemzse.


A mellkletben szerepl kalandmodult az "Oktarin" 24 rs szerepjtk-versenyen magamnak is volt szerencsm vgigjtszani. Mivel versenyjtkrl volt sz, a jtkosok 30 olyan karakter kzl vlaszthattak, amelyeknek j nhny kpessge, jelleme, frtkei stb. elre meghatrozottak voltak, br egynisgket a jtkos alakthatta ki. Kttt volt az is, hogy egy csapatban ngy f indulhatott. (Ajnlatos volt teht a jl bevlt Harcos - Tolvaj - Pap - Varzsl szereposztst kvetni.) Maga a jtkmodul sem egy

ember alkotsa, nagy egysgeit ms-ms emberek rtk, s bizonyos rszeket ltaluk lefordtott, nyomtatsban megjelent n. "gyri" modulbl is vettek t. A trtnet sszefoglalva a kvetkez: Ngy ismers kalandoz elvllal egy megbzatst egy felszentels eltt ll templom papnjtl. Egy szent ereklyt kell elhozniuk valahonnan az reg Hegyekbl, amely a legendk szerint a vilg vge, az emberek s istenek fldjnek hatra. Mindannyian kapnak egy holdkamulettet, amelynek el kell vezetnie ket a szent trgyhoz amely egy legends hs, Kullervo mgikus baltja, amelyet szivrvnyszn aura vez... (Kullervo a Kalevala egyik tragikus sors hse, aki kisgyermekkorban elveszti, majd ksbb jra megtallja szleit, de addigra a korai izolci jvtehetetlen krosodst okozott szemlyisgben. Akrmit tesz, balul t ki, balsorsnak a betetzdse, hogy tvedsbl szexulis kapcsolatba lp lenytestvrvel. Vgl nkezvel vet vget letnek: kardjba dl.) A hegyek fel az t az Ezerves Erdn t vezet, amely soha nem volt kznsges hely, de vtizedek ta varzslat (tok?) alatt ll. Az erdben egy Kosz-teremtette krgyrn tvelyegnek, s tallkozhatnak tmad szrnyekkel, de jszndk segtkkel is, akiket azonban elbb meg kell nyernik (a kis emberknek enni adni, a boszorknyt hrom cskkal szpp varzsolni). gy rtkes trgyakat, s tbaigaztst nyerhetnek az reg Hegyek fel. A holdkvek vilgtani kezdenek, amikor a kalandozk a helyes utat vlasztjk, s befel indulnak egy barlangban, amelyben hamarosan nagy fradsg vesz rajtuk ert s elalszanak. Klns helyen brednek fel: egy fantasztikus pletekkel teli, de lakatlan vrost tallnak, egy idegen vilgban, ahol hrom hold ll mozdulatlanul az gen. Tallnak egy holdkbl kszlt pletet, amelyet amulettjeikkel ki tudnak nyitni, s amely voltakppen egy kripta. Egy szarkofgon t alereszkednek a fld alatti labirintusba. Itt tallnak egy ajtt, amelynek hinyzik a kulcsa, s egy, Kullervrl s a baltrl szl verset. Szmtalan hallos csapda s pusztt szrny, kv vltoztat baziliszkusz, arcot csapdba ejt tkr, tkozott trgyak s ms viszontagsgok kztt megtallhatjk a baltt rejt ajt kulcst. A kulcs viszont igen knnyen kiesik a kzbl s eltrik, ekkor elmt prbl talls krdsek, vagy hallos harc rn juthatnak el vgre a keresett fegyverig. Nem rlhetnek azonban sokig kincsknek, mert megszerzsvel elszabadtanak egy rnykherceget, aki, ha csak igen nagy szerencsjk nincs, megli ket. A "halottak" viszont mintegy lombl bredve ott talljk magukat, s a baltt, abban a barlangban, ahol a varzslom ert vett rajtuk. Vissza is viszik a szent trgyat a megbziknak, akik viszont nem azok, akiknek mondtk magukat, s csapdba csaljk ket. A fejsze segtsgvel megidznek egy dmont, akinek fel akarjk ldozni a kalandozkat. A szabaduls s a dmon legyzse kls segtsggel ugyan, de sikerl; a gonosz balttl viszont nekik kell megszabadulniuk. Annyi tbaigaztst kapnak, hogy a Zld Hlgyet kell megkeresnik, egy blcs, aki az erdn tl l s taln segthet nekik. R is bukkannak a Hlgyre, aki egy srknyzvegy, s akkor hajland segteni nekik, ha visszaszerzik a tojsait, amelyek egy repedsen t barlangjbl egy mkd vulkn barlangjaiba zuhantak. A csapat msodszor is alszll, forrsg, tzlnyek, lvatavak kztt hajszoljk az ellopott tojsokat. Ha vgl sikerl megszereznik ket, a srkny elrulja, hogy elbb a balta aurjt kell eltntetnik. Megfejti a versben, hogy milyen erkkel br a balta, s elmondja, hogy minden napkeltekor, egy ellenttes hats varzslattal lehet ezeket semlegesteni - ilyenkor egy-egy szn eltnik. Vgl a baltt, amely mg mindig mgikus, a Zenl Kristlyok Barlangjban lv tba kell dobniuk. Nhny tovbbi viszontagsg utn a karakterek szerencssen betutajozhatnak a barlangba, ahol a Teremts Dalnak teri dallama hallatszik. t kell kelnik egy klnleges, a sznkr szneiben pompz tavirzsalevelekkel bortott tavon, a helyes sznsorrendben lpegetve. ldozatot kell elhelyeznik egy oltron, avagy megkzdenik az rzvel, s ha sikerrel jrtak, bedobhatjk a baltt a vzbe, s egy hatalmas er visszarepti ket az erdbe. A trtnet f vonulatt a mesk s mtoszok elemzshez hasonlan megksreltem pszicholgiai szempontbl is vgigjrni. A ngy karakter felfoghat a Jung ltal lert "pszichs mandala" ngy f funkcijnak, ahogy prblnak alkalmazkodni a kls helyzetekhez s ki-ki a maga eszkzeivel segti az elrehaladst a mesben. Kzelebbrl megnzve, a ngy fkaszt kzl a Harcosok kpviselhetik az intuitv tpust (a hagyomnyos kzifegyverekkel folytatott harc nagymrtkben a lehetsgek ntudatlan felmrsre, s az eszerint val azonnali cselekvsre, valamint az ellenflre val rhangoldsra pl), a Tolvajok az rzkel funkcit (a kzzelfoghat dolgok irnti vonzalom, az lelmessg s j tjkozds, az gyessg, s az is bizonytja, hogy k rtenek a hallgatzshoz a csapdk felismershez is). A Papok az rz aspektus megjelenti (szubjektv tletek s elktelezettsgek, a j-rossz, fekete- fehr, szentszentsgtelen kategrik felttlen kpviselete, istenkbe s az ltala kpviselt rtkekbe vetett rajong hitk miatt), a Varzslk pedig a gondolkods (hatalmukat hossz tanulmnyok rn, a vilgot irnyt erk s trvnyek ismerete tjn szerzik, legfontosabb frtkk az intelligencia). A jtk teht tulajdonkppen kt szinten zajlik, egyrszt a karakterek, mint individuumok keresik a helyket s trtnetket a jtk

vilgban, ms oldalrl viszont a mesl jtszatja el a maga trtnett, gy nzve a szereplk jelenthetik akr az intrapszichs tnyezit, akr letnek fontos szereplit. (Hiszen szre kell vennnk, hogy a jtkmester igenis ers befolyst gyakorol a karakterek cselekedeteire: tulajdonkppen a kvetkezmnyekkel szablyozhatja ket.) Ha a fentiekbl indulunk ki, az rtelmezsben a kzs kalandra indul parti alkothat egyttesen egy individulis pszichs struktrt, st annak is a klvilggal kapcsolatba kerl, alkalmazkodst szolgl mechanizmusait. Jelen esetben ezt a partit egy negatv ni minsget kpvisel szemly, a fpapn megtvesztette, s hibs cllal indtotta el. A npmeskhez hasonlan eltvednek az elvarzsolt erdben, ahol segtkre tallnak (akiket, szintn a meskbl ismeretes mdon, meg kell elbb maguknak nyerni, csak ezutn llnak rendelkezskre). Majd alszllnak a labirintusba. (A labirintus-motvum a jtkmodulok tbbsgben elfordul szimblum, amelyre majd rszletesebben is kitrek, itt a tudattalanba val almerls tekinthet elsdleges jelentsnek.) Itt szmtalan csapda, megtveszt esemny s a szemfnyveszts ms jelkpei fogadjk ket: hiszen maguk is megtvesztettek, s a tudattalan sokszor "tisztbban lt", mint a tudatos nnk. (Ilyen jelkp pl. a tkr, amelybe nzve nem sajt arcukat, hanem az elz beletekintt ltjk, st az arcok helyet is cserlnek). De a tkrk jelenlte a szembeslsrl is szl - ahogy von Franz rja: "lmokban a tkr a tudattalannak az egynt objektven "tkrz" hatalmt szimbolizlhatja - eddig taln mg soha nem ltott kpet adva az lmodnak sajt magrl. Csak a tudattalan rvn nyerhet ilyen kp, ami egybknt gyakran megrz s felkavar a tudatos pszich szmra, hasonlan a grg mitolgiabeli Gorg-fhz, melynek pillantsa kv vltoztatta az embereket, s akire csak tkrbl lehetett rnzni." A Gorg vagy Medza kzeli rokonsgot mutat a trtnetben is szerepl baziliszkusszal, amely szintn kv vltoztat tekintetvel, s amelyet szintn tkrrel, (illetve a mtosz szerint tkrfnyes pajzzsal) lehet legyzni, visszaverve re pillantst s varzst. Vgl azonban csak rbukkannak a keresett fejszre, amely azonban az els pillanattl bajt hoz rjuk: elszabadtja az rnykherceget (!), amely aztn elpuszttja ket. A hallt azonban jjszlets kveti, vagyis lmbl bredve a parti gy hiheti: sikerrel jrt. Ezutn visszatrnek a megbz nfigurhoz, akirl vgl kiderl az igazsg: Loki kvetje, aki becsapta s kihasznlta a kalandozkat. (Loki, a bajkever skandinv isten az let legkorbbi, fejletlen szakasznak, az sztnssgnek s gtlstalan impulzivitsnak a kpviselje. A fpapn viszont matriarcha, ezt a holdkvek fltti ellenrzse is bizonytja. Ha egy lomban tallkoznnk ezzel a kpzettel, tulajdonthatnnk egy nagyon korai gyerekkorbl szrmaz srls miatt fejletlen, infantilis llapotban maradt llekrsznek, melyet az nz, csak sajt magval trd, taln szintn retlen anyban val csalds okozhatott...) A felhozott trgy segtsgvel gonosz erket szabadt a kalandozkra, akiket fel akar ldozni a megidzett dmonnak. A dmonok gyakorta jelentik az elme megbetegedst, legalbbis az archaikus civilizciban gy mondtk: megszllta a dmon, rdg. Itt is valami hasonlrl lehet sz: egy jabb csalds ni rszrl, amely felsznre hozza az eredeti traumt, olyan "dmont" szabadt el, amelynek a parti csaknem ldozatul esik, s amelyet csak kls szemlyek tudnak elzni (a vros vezeti, amelyben mind a vros, mind a vezet fontos, a vros a Rend s tudatossg szimbluma, a vezet pedig jelenthet lelki vezett is). Egy idre sikerlt visszazni a dmont, a balta azonban mg a partinl van. Szabadulniuk kell tle, mgpedig lehetleg pt, gygyt mdon, mert elpuszttst megksrelni mg nagyobb tragdihoz vezethet. A krzisben mg segthettek a jszndk emberek, de gygyulni mindenkinek magnak kell. Ennek tja pedig hossz s fradsgos: sz szerint "tzn-vzen t" kell megtallniuk. Elszr is meg kell nyernik, mintegy "megszeldtenik" a srknyt (aki ltalban a regresszv tendencik s a ni minsg negatv, elnyel aspektusnak kpviselje), azltal, hogy visszaszerzik tojsait, vagyis a csalds miatt "trnjtl megfosztott" negatv anya-, s ni archetpust visszahelyezni szerepbe, mert a konstruktv jrarendezshez az erire is szksg van. Ahhoz, hogy ez sikerljn, a karaktereknek mintegy "tisztttzbe" kell almerlnik. Majd meg kell tagadniuk az rtalmas hatsokat, gy, hogy egyenknt megismerkednek velk, s a hasonl, de ellenttes eljel minsggel sszekapcsolva rtalmatlann teszik ket. Vgl visszatrnek a kezdetekhez, a legkorbbi lmnyekhez (Teremts Dala, s a vz, mint a magzati llapot megfelelje), ahol megszabadulhatnak a balta terhtl, s megtallhatjk az si egyenslyt s harmnit. Ekkor visszatrhetnek, immr a Tuds Ktjn t, a vrosba s a mindennapi letbe. Termszetesen nem lltom azt, hogy a versenyen rsztvev szerepjtkosok mindannyian ezt az utat jrtk vgig a jtk sorn. lmnyk valamivel intenzvebb, mint a mest hallgat gyermek, vagy a rgi nekmondk kznsg, hiszen az azonosuls foka jval ersebb lesz azzal, hogy k jelentik meg a fszereplket. Taln a misztriumjtkok rsztvevinek lmnytpushoz lehetne leginkbb hasonltanom ezt a folyamatot, hiszen ott is az aktv dramatikus megjelents dominl a passzv befogadssal szemben, a szerepjtknak viszont nincs semmilyen ritulis clja, s azrt hangulata is profnabb, htkznapibb. Azt is

rdemes figyelembe venni, hogy a szimblumok hatsukat inkbb a tudattalanban, mint a tudatos nre fejtik ki. A fent lert rtelmezsi sma egyeseket kzelebbrl is rinthet, mivel egyni lettrtnetk valahol hasonlan rintkezik a kollektv tudattalannal. Msok szmra a mondanival kevss szemlyes, mivel az problmik nem erre a smra rmelnek, de ppen a kollektv tartalom miatt tudnak k is azonosulni s beleolvadni a jtkba. A fenti rtelmezsben mr tallkozhattunk a labirintus szimblumval, amelynek jelentsrtegeivel s megjelensvel a klnbz kultrkban szeretnk egy kicsit kln is foglalkozni. A labirintus motvuma csaknem egyids az emberisggel. gy tnik, ez a szimblum ellenllhatatlanul vonzza az irodalom s kpzmvszet mvelit, de feltn rendszeressggel megjelenik a legklnbzbb kultrk mitolgijban s kultuszaiban is. Els megjelenst a neolitikum korbl, az n. "megalit" kultrbl ismerjk, ahol a srkamrkat elzr kveken jelent meg a spirlrajzolat, a labirintus geometriai absztrakcija. A labirintus s a spirl gy kezdettl fogva sszekapcsoldik a hall metafizikustranszcendens problmjval, a hallba s onnan vissza, az jjszlets fel vezet utat jelkpezi. Ausztrlia trzsi kultriban a beavatsi szertarts utn a frfiak megkapjk az n. csurungt, egy ovlis alak, spirldsztssel elltott trgyat, amelybe az sk szellemei halluk utn belekltztek. A gyermek szletse s a nemi aktus kapcsolatt nem ismerik, gy tartjk, hogy amikor a frfi megforgatja a csurungt, a szellem behatol egy kivlasztott n mhbe, s aztn jra megszletik. Nluk teht a labirintus a hall s jjszlets kztti, kztes llapot helye. Az indonz mtoszok szerint ha az ember halla utn is emberknt akar lni, el kell jutnia Hainuvelhez, a hall birodalmnak kirlynjhez. Ennek tjt egy kilencszeres spirl vgigtncolsval jelentettk meg. A babiloni kultra eredetmtosza a labirintushoz ktdik, pontosabban a vzisten s az anyaisten a labirintusban vgbement szent nszhoz, hieros gamoshoz. Nluk a labirintus beteggygyt helyet, szlszobt, a frfier helyrelltsra szolgl helyisget is jelent. Ugyancsak Babilonban a labirintus a bl megfelelje is, amelyben foly katabolikus s anabolikus folyamatok szintn a hall s jjszlets analgii. Egyiptomban gyakran tallunk labirintusbrzolsokat, amelyekbe egy emberi alak van belegyazva. Ezeket ugyancsak gyakorta ksri a skorpi brzolsa, ami a hieros gamost szimbolizlja. De a labirintus, mint valdi tveszt is megtallhat nluk, mgpedig a piramisokban, ahol a srkamrhoz ugyancsak gasbogas, s hallos csapdkkal elltott t vezet. A labirintusok legnevezetesebbike Krta szigetn, Knssos vrosban tallhat. A mtosz szerint Daidalos ptette, Mins kirly krsre, hogy oda rejtsk a Mintaurost, a kirly felesgnek, Pasiphanak egy tengerbl jtt biktl szletett szrnyeteg-gyermekt. A szrnyeteg emberldozatokat kvetelt, amg az ifj Thseus meg nem lte, majd vissza nem trt Ariadnnak, a kirly lenynak segtsgvel, aki egy gombolyag fonalat adott neki, hogy ezt kvetve sikerljn visszatallnia. Thseus magval viszi, majd elhagyja a lenyt, akit aztn Dionysos vesz maghoz. A fenti trtnetrl a kutatsok sorn kiderlt, hogy nem az eredeti, si szveg, hanem annak a patriarchlis grg kultra ltal tformlt vltozata. Maga a labrys sz a "fldalatti reg, bnya" mellett jelent ldozati fejszt, ketts brdot is, amelynek brzolsa sokhelytt meg is jelent a krtai labirintusban, ahol eredetileg egy fldistenn lakott, s taln hozz kapcsoldott az ldozati brd s az emberldozatok motvuma. Pasipha s a bika nsza egy korbbi, Eurpa s Zeusz kztt ltrejtt szent nsz megismtldse, Zeusz ott is bika kpben jelent meg. Eurpa emberfrje Asterin volt (aki Mintauros alteregja is), s maga Mins is az gyermeke. Egy rgi nyelvvltozattal rt tbla Ariadnt "a Labirintus rnjeknt" emlti. Eszerint a fistenn, a matriarcha, vagyis maga a labirintus, s a mellrendelt isteni bika Dionysos. A labirintus az anyai test s az anyamh szimbluma is, amelybe a hmnem isten belhatol, majd benne jjszletik. Ez a hieros gamos, a labirintusban foly szent nsz. A labirintus motvuma s a spirl absztrakt geometrikus formja a kpzmvszetben mindig egy jabb kultra kialakulsa idejn jelenik meg, amikor is az keresi a vlaszt a lt s nemlt nagy metafizikai krdseire, s igyekszik kialaktani sajt vilgszemllett, vilgrendjt. A kultra virgzsa s hanyatlsa idejn a labirintus lettelen lesz, veszt intenzitsbl, s inkbb csak ornamentikus elemknt, vagy gy sem jelenik meg. A keresztny kultrban is a fentiek rvnyesltek, vagyis a romn korban, pl. a korai frank kultrban, vagy Lombardiban gyakoriak a labirintusbrzolsok, belsejkben nha szrnyekkel. A gtika idejn a motvum megjelense ritkbb lesz, br nha feltnik a katedrlisok padljn. Ilyen pldul a rmai Santa

Maria Maggiore-bazilika, amelynek kzepn Mria megkoronzsa, egy ersen szublimlt hieros gamosbrzols tallhat. A ksbbi kzpkorban az alkimistk hasznltk gyakorta a labirintus s spirl szimblumt. A nyugati kultra fellendlsvel az eluralkod racionalizmus httrbe szortja s inkbb a dekorci s a szrakozs terletre korltozza e motvumokat. De a modern kor mvszetben mintegy j vilgrend hrnkeknt, a spirl s labirintus jjled. A kpzmvszettel szemben az irodalmi alkotsokban a labirintusmotvum egy- egy trtnelmi korszak vgn, az adott kultra szellemisgnek sszefoglalst nyjt nagy, tfog alkotsokban jelenik meg. A Gilgames-eposzban a hsnek egy alvilgi lnyt, Chumbabt kell meglnie, aki egy tvesztszer varzserdben lakik, s arca blfodrokbl ll. Vergilius Aeneisben lerja az Alvilgot, melynek kapujn Aeneas a krtai labirintus rajzt ltta. Dante Isteni sznjtkban "valdi spirllabirintikus ton ereszkedik le a pokol mlyre. A spirl kzepn Lucifer, az rdg snyldik, akit klnben a kzpkorban Mintaurossal azonostottak." Goethe Faustja ugyancsak a alvilgba szll le, hogy ott felkeresse az Anykat. Egy msik helyen, Homonculus s Galatea hieros gamosnl a szirnek tnca a spirltnccal mutat rokonsgot. Nietzsche, a zsenilis, de bomlott elmj filozfus leveleiben Wagnert Mintaurossal, Cosimt Ariadnval, magt pedig Dionysossal azonostotta, aki nevben egy alkalommal gy szlt Ariadnhoz: "Ich bin dein Labyrinth.". A labirintus kzppontjba vezet tra gy tallhatunk r, hogy "egy tvonalat nem folytatunk, hanem letrnk rla egy msik, elvezet tra, s azon megynk tovbb." De ez mg csak az t egyszerbb fele. Ahogy Vergilius mondja: "knny a leszlls az alvilgba, de visszatrni onnan, fradsgos munka". A pszich s a kognitv folyamatok szintjn a logika az "egyenes" utat kveti, az errl val letrs, vagyis egyik gondolatrl a msikra tvlt asszocici pedig a "grbe" t. gy juthatunk el a "kzppontig", azaz a tudattalanhoz. Ezen pszicholgiai nzetbl fakad rtelmezs szerint "a labirintus a tudattalan autoszimbolikus, nmagt lekpez projekcija. Ariadn fonala pedig ebben a szimblumrendszerben nem ms, mint a szabad asszocici." (Paneth, 19??) A labirintus kollektv szimbluma gyakran jelenik meg az lmokban is. Jung az tveszt kaotikus, eltvelyt, sszezavar mivoltt a matriarchlis jelleg, a labirintuson val thaladst "a kollektv tudattalan misztikus vilgba trtn beavats" analgijnak tekintette. (Jung, 19??) A junginusok szerint a fldalatti tveszt az "rnykos oldalnak", a tudattalannak felel meg, rejtlyessge, amely vonzza az embert, a tudattalanban rejl ismeretlen lehetsgeket jelkpezi. (von Franz, 19??) A fantasy irodalmban s magban a fantasy szerepjtkban a labirintus szinte minden modul elmaradhatatlan eleme. Kerlhetnek a karakterek az tvesztbe azrt, mert kincsekre vadsznak, vagy egy lnyeges informcit tartalmaz iratot, esetleg egyb fontos trgyat keresve, de vrhat rjuk a kzppontban f ellenfelk is. A pldul szolgl modul kzponti labirintusban, a Kirlysrok lomvlgyben tallhat kripta mlyn nagyon sok olyan motvum megjelenik, amely a labirintus szimbolikjnak fenti ttekintsben is szerepelt. A tudattalan uralmra utal, hogy a karakterek lmukban lik t az esemnyeket. Az alvilgot s a hall birodalmt a kripta s a szarkofgok jelkpezik, s a hall s jjszlets lmnye is tnylegesen megtrtnik. A labirintus matriarchlis jellegt a holdk-plet szimbolizlja. Kln rdekessg, hogy az ldozati fejsze motvuma is megjelenik, mint Kullervo baltja, amelynek a parti ksbb csaknem ldozatul esik. Mindezek az rnyalatok a legkisebb szndkossg nlkl kerltek a trtnetbe, mivel a modul alkoti (a jtkon kvl) nem foglalkoznak elmlyltebben sem a rgi korok mitolgijnak szimbolikjval, sem pszicholgival. Amit ezekbl a trtnetekbl mertenek, azt nem ilyen megfontolsok alapjn teszik, hanem mert vonznak talljk, mert tetszik nekik. Vlemnyem szerint ennek alapja az az igny, amelyrl mr szltam, s egyike a jtk mozgatruginak: a kollektv szimblumok s a mitolgiai motvumok, vagyis a transzcendens lmnyek szimbolikus kifejezdsnek "hvsa", amelyre a modern kor gyermekeinek lelkben is valami megcsendl s felel. Mindeme rzkenysg mellett fellelhetk a plda-modulban azok a mr emltett tpusos hibk is, amelyekkel a szerepjtkban gyakran tallkozunk: az arnyok elvesztse s az ebbl fakad tlzsfoltsg, tldsztettsg. Az egsz modult vgigolvasva, s klnsen 24 ra alatt vgigjtszva a szimblumok, jelkpes figurk s esemnyek olyan radata zdul rnk (s tudattalanunkra), amelyet meglehetsen nehz feldolgozni s megemszteni. Tapasztalataim azt mutatjk, hogy br sokakat valban elfrasztott a jtk, ami mr csak a maratoni idtartam miatt sem csoda, ennek ellenre roppant lelkesen s nagy tetszssel fogadtk, s azok a kezd jtkosok, akik ppen ismerkedtek a szerepjtkkal, gy nyilatkoztak, hogy tovbbra is folytatni szeretnk azt. (Termszetesen mindez csak annyit jelent, hogy az intenzv szerepjtk

rvid tvon pozitvan befolysolja a rsztvevk hangulatt, s semmit nem mond a tovbbi hatsokrl.) A jtk srtettsgn tl voltak azonban konkrtabb kifogsaim is, gy pldul durvn stlustrnek reztem a modul vge fel a "fejleharap nyl" s az "antikiai szent kzigrnt" epizdjt, amelyek egy ismert komikus filmbl lettek kiemelve. Ezek az elemek ppen npszerst clzattal, az "ismert pon" hatsra ptve kerltek be a modulba - vlemnyem szerint cskkentettk az tls mlysgt, s gy nem nveltk a trtnet rtkt.

Kreativits vagy szenvedlybetegsg, netn az rdg mve? Vitk a szerepjtk megtlse krl
Amita a szerepjtk annyira elterjedtt vlt, hogy lte bekerlt a kztudatba, nagyon sok ellentmondsos reakcit vltott ki, s ezen bell heves tmadsokat is. A msik szlssget egyes jtkosok kpviselik, akik szerint ez a jtk "a legjobb tallmny a meleg vz ta", azaz komolyra fordtva a szt, kritiktlanul dicstik kedvenc idtltsket. Ezzel a vitval mr pszicholgiai krkben is tallkoztam, s szembekerlk vele szinte minden alkalommal, amikor kiderl, hogy szerepjtkot jtszom. ppen ezrt nem hagyhatom sz nlkl azt a jelensget, hogy a jtk ltalban keveseket hagy kzmbsen. A kvetkez rszben igyekszem csoportostani a klnbz llsfoglalsokat, rveket s ellenrveket, majd megfogalmazom sajt nzeteimet, amelyeket a tmval kapcsolatban kialaktottam. Tisztban vagyok ugyan azzal, hogy aktv szerepjtkosknt vlemnyem semmikppen nem tekinthet objektvnak, viszont rendelkezem azzal az elnnyel, hogy a jtkkal kapcsolatban nem puszta beszmolkra hagyatkozom, hanem sajt lmnyeimre s ismereteimre. Mivel nagyobb hibnak reznm, ha jtkosi mivoltombl fakadan nem foglalkoznk ezzel a krdskrrel, csak annyit tehetek, hogy igyekszem a klnbz elkpzelseket a pszicholgus szemszgbl s annak felelssgvel vizsglni. Elsknt azokrl a tmadsokrl kell szlnom, amelyek a szerepjtkot egyenesen veszlyforrsnak tekintik, s olyan eseteket emltenek, amelyekben jtkosok lltlag elvesztettk realitsrzkket, s a val letben is "folytattk" a jtkot, karakterk szerepben. A jtk ilyetn "elfajulsbl" lltlag bncselekmnyek, pszichotikus reakcik szrmaztak. Ezek a vdak nagyon slyosak, ppen ezrt felttlenl megfontolandak. Viszont azt is tudni kell, hogy soha mg szisztematikus vizsglatokat nem vgeztek arra nzve, vajon valban gyakoribbak volnnak a bncselekmnyek s az elmebetegsgek a szerepjtkosok krben, mint a hasonl sszettel norml populciban. Arrl sem esik sz az ilyen esetek emltsekor, vajon nem volt-e ms elzmnye is az illet szemly(ek) lettrtnetben az agresszv aktusnak, vagy pszichotikus epizdnak. Nem tudni, milyen csaldi krlmnyek kztt ltek, milyen krlmnyek kzepette trtnt az eset: mindenki elegendnek tartja annak a tnynek a leszgezst, hogy szerepjtkosokrl volt sz, s a jtkkal kapcsolatos cselekedetekrl. Vlemnyem szerint amg a fenti krdsek nem tisztzdnak, addig a krds, hogy valban a jtk okozta volna-e a tragdikat, nem eldnthet. rdemes azonban figyelembe venni azt is, hogy tudjuk, szerepjtkot ma mr az egsz vilgon nagyon sok fiatal jtszik. Trvnyszer, hogy kzttk is elforduljanak a fentiekhez hasonl esetek, hiszen az tlag npessgre is jellemzek. Tovbb azt a megfigyelsemet mr kifejtettem, hogy a problmkkal kzd szemlyek a kompenzcis lehetsgek miatt klnsen vonzdnak a szerepjtkhoz. Nehz volna teht megtlni, mi az ok s mi az okozat, vagyis azrt jtszik valaki szerepjtkot, mert szemlyisge srlt, s ebbl fakadan realitskontrollja gyenge, vagy a fenti srlsre a szerepjtk folyamn tett szert. Tudvalev dolog, hogy a pszichotikus tveszmk tartalma is a valsgbl mertdik, s azok gyakorta logikus rendszert kpeznek, amelynek csupn a kiindulpontja hibs. Tny, hogy a fantasy fiktv vilga kivl alapanyaga lehet a pszichotikus tveseszmknek, de hogy egy jtkforma nmagban pszichzist okozzon, azt nem tartom valsznnek. Bizonyra szerepet jtszik ebben az is, hogy br meglehetsen sok jtkost ismerek, kztk elgg szlssges egynisgeket is, s ugyancsak szmos jtkban vettem rszt az vek sorn, a fentiekhez hasonl jelensgekkel sem szemlyesen, sem jtkostrsaim beszmoliban nem tallkoztam. Soha egyetlen jtkostrsam nem adta jelt a jtk befejeztvel, hogy mg mindig azonosult volna karaktervel, st a jtk alatt is gyakoriak az olyan dialgusok, amelyek a rsztvevk, s nem a karakterek kztt zajlanak. A "szereptvolts" jelensge is gyakran elfordul: a jtkosok kerlhetnek olyan informcik birtokba, amellyel karakterk nyilvnvalan nem rendelkezik. Ennek legegyszerbb pldja, amikor a karakter Bbjvarzslat hatsa al kerl, amely azzal jr, hogy fenntartsok nlkl vonzdik s lojalitst mutat a varzslat alkalmazja irnt. A jtkos tkletesen tisztban van azzal, hogy mi trtnt, s ez kinek ksznhet, de jtkon belli cselekedeteit a karakter tudatlansgnak s a varzslat hatsnak megfelelen kell vgrehajtania, s ha nem gy tesz, trsai s a jtkmester figyelmeztetni fogjk

(termszetesen ugyancsak jtkon kvl). A ketts tudat, amely mindenfajta jtk jellemzje, normlis esetben, p szemlyisg jtkosoknl a szerepjtkon bell is mkdik, s kijelli a hatrt a realits s fikci kztt. A fantzia s annak jtkban val megnyilvnulsa kztti egyik alapvet klnbsg ppen abban ll, hogy a jtkban korltok is rvnyeslnek. Ezek lehetnek fizikaiak, de mestersgesen teremtettek is. A fantziban a kvetkezmnyek megfordthatk s meg nem trtntt tehetk, a jtkos cselekvs esetn azonban mr rvnyesl a klvilg kontrollja is, ha nem is olyan drmai mrtkben, mint a jtkon kvli szitucikban. Mindenfajta trsasjtkra rvnyes, hogy ppen a kontrollfunkcikat ersti, illetve arra tant, hogyan elgtsk ki szksgleteinket a szablyok biztostotta keretek kztt. (Bettelheim,19??) Mindez rvnyes a szerepjtkra is, ahol a jtkmester hivatott elltni a kontrollfunkcikat, de ezt igen gyakran megteszik maguk a jtkosok is, figyelmeztetve egymst a jogosulatlan cselekedetre. A tlzott realizmus helyett gyakorta elfordul eset ppen a tlzott intellektualizmus, amely a vgelthatatlan szablyok kztti "mazsolzgatsban" nyilvnul meg, ilyenkor a jtkosok abban versengenek, ki ismeri jobban s rszletesebben a szablylersokat, s hosszan vitatkoznak azoknak az adott helyzetre val alkalmazsa fltt. Teht a trsak jelenlte kontrollt biztost, ahhoz pedig, hogy egy trsasgban mindenki egyszerre vesztse el realitstudatt, vlemnyem szerint olyan specilis helyzet kell, amely nmagban is kiszmthatatlan reakcikat eredmnyezhet. A szerepjtkkal kapcsolatos gyanakvsnak s flelmeknek tpot adhat az a jelensg is, amelyre mr korbban cloztam, miszerint a jtkosok maguk is gyakran keltik maguk krl az rtetlensg lgkrt. Valban zavar lehet, klnsen egy aggd szl vagy nevel szmra, amikor azt ltja, hogy a fiatalok egy asztal krl lve szmra teljesen rthetetlen, br nyilvnvalan magyar kifejezseket hasznlva izgatottan trgyalnak, s klns kockkkal doblnak, majd bejelentik, hogy eltalltak valakit, aki ott sincs, vagy megltek egy szrnyet, esetleg ppen meghaltak... A jtk utni "megcscsl" beszlgetsek pedig hemzsegnek az effle zavarba ejt kifejezsektl, amelybl csak azt lehet kihallani, hogy rmiszt dolgokrl lehet sz. A jtkosok radsul ltalban csak olyankor veszik a fradsgot, hogy szhasznlatban is megklnbztessk magukat a karakterktl, ha a dolog a tbbi rsztvev szmra sem egyrtelm, msklnben felvltva hasznljk az egyes szm els szemlyt s a karakter nevt harmadik szemlyben, ami aztn betetzheti a riaszt hatst. Az ismeretlenre s kaotikusra adott flelmi reakci aztn eredmnyezheti a megalapozatlan rmhrek vlogats nlkli elfogadst s terjesztst. Ezt tmasztja al az is, hogy az ilyesfajta trtneteket ltalban azok meslik, akik abszolt homlyos vagy tves informcikkal rendelkeznek a szerepjtkrl. Magam rszrl nagyon kvnatosnak tartanm, hogy a szerepjtkkal kapcsolatos "titokzatos homly", ami annyi flrerts forrsa lehet, megsznjn - s remlem, e dolgozat is egy lpst jelent ebben az irnyban. Vgl ismt csak Bettelheimet idznm: "gyszlvn nincs olyan emberi tevkenysg, amellyel ne lehetne visszalni, akr patolgis nvdelemre, akr knyszeres clokra hasznlva ket. m a puszta tny, hogy ez lehetsges, mg nem sokat rul el a dolog valdi termszetrl." (Bettelheim, 19??) A kvetkez dolog, amit sokan a szerepjtk hibjul rnak fel, nem fggetlen a fenti aggodalmaktl, br kevsb szlssges nzeteket kpvisel, ppen ezrt kevsb is tnik irrealisztikusnak. Ide sorolhatk azok a nzetek, amelyek szerint mivel a szerepjtkban a jtkosok negatv rtkekkel azonosulnak, agresszv s destruktv ksztetseik ezltal megersdnek. Vagyis: azzal, hogy a jtk a gonoszsg "izgalmas titokzatos s vonz" oldalt hangslyozza, felszabadtja az egybknt gtolt, elfojtott agresszv hajlamokat, s ezzel krostja a jtkosok szemlyisgt. Val igaz, hogy a jtkosok kzl sokan szvesen vlasztanak gonosz jellem karaktert. A szerepjtkos csoport ltalam lert fejldsi fzisai kzl klnsen rvnyes ez az els, kialakulsi idszakra, amikor a j jellem vlasztsa mondhat kurizumnak. Ez rokon jelensg lehet a jtkterpik ama tapasztalatval, hogy a terpia kezdetn gyakori az agresszv szimblumok tmeges megjelense, mgpedig annl inkbb, minl ersebben el vannak fojtva ezek a tendencik a valsgban. (Polcz, 19??) Tbbszr is szba kerlt mr az a tny, hogy a jtkosok kztt gyakrabban tallkozhatunk valamilyen htrnyos megklnbztetsben rszesl, s ennek kvetkeztben ersebben frusztrlt szemlyekkel. A frusztrcinak pedig, mint tudjuk, egyenes kvetkezmnye az agresszv ksztetsek magasabb szintje. Radsul a fizikailag gyetlen, vagy ersen gtolt s cskkent nbizalm fiatal a legelfogadottabb formban, a sportban vagy az enyhn agresszv sznezet versenyjtkokban sem tudja "kilni" ezen impulzusait. Nem csodlkozhatunk teht rajta, hogy a szerepjtkba belpve egy darabig szinte "elrasztjk" a jtkot agresszv s destruktv fantziikkal. Egy keleti kzmondsban, a hrom dolog kztt, amelyben - az megtlsk szerint - a nyugati ember becsapja magt, szerepel az agresszi is. Val igaz, trsadalmunkban az agresszi a tabuk kz sorolhat,

mikzben mr kzhelyszmba megy annak emltse, hogy a tvhradban, az jsgokban hemzsegnek a bncselekmnyekrl s egyb agresszv esetekrl szl hradsok, a szervezett sport igen sok formjban a siker a megfelel keretek kz szortott, st esetenknt az gyesen lczott agresszv cselekvstl fgg, s a legtbb szlt igen kevss tlti el aggodalommal, ha figyermeke egy lsportolt vlaszt pldakpl. "Ha nyerni olyan nagyszer, s veszteni olyan szrny, ugyanilyen igaz, hogy a gyztesek azrt gyznek, mert agresszvak. A problmt itt az jelenti, hogy jllehet a szellemi s fizikai agresszi a dominancia s a cscs elrsnek megengedett eszkze, ugyanakkor rosszalljk, klnsen ha tl nyltan jut kifejezsre. Ez ugyangy tkrzdik a jtkokban, mint az letben. " (Cherfas, 19??) Mindezzel korntsem azt szeretnm mondani, hogy az agresszi helyes s btortand dolog, pusztn arra hvnm fel a figyelmet, hogy a civilizlt ember letnek is szerves rszt kpezik az agresszv megnyilvnulsok, s a szocializci sem eredmnyezheti az erszakossg megsznst, csupn gtls s elfojts al helyezi az elemi, nylt, fizikailag agresszv kitrseket s elvrja annak tfordtst burkolt, szublimlt, tttelesebb formkba, mint a verblis, metakommunikatv, szellemi agresszi. De nzzk meg kicsit kzelebbrl a jtkon belli agresszv megnyilvnulsokat. Arrl mr tbbszr is sz esett, hogy ritka kivtelektl eltekintve az ellensges cselekedetek nem egymsra, hanem a jtkmester ltal "felknlt" szrnyekre, tmadkra, ellenfelekre irnyulnak. Ezt az elnyt a rsztvevk mg a hagyomnyos gyermekjtkokban sem lvezhetik, ott ugyanis legtbbszr csapatok kzdenek egymssal, vagy mindenki egy bizonyos szerepre kijellt szemllyel. A szerepjtkon belli agresszi mindig szimbolikus s ttteles, hiszen soha nem a jtkosok bntalmaznak vagy csapnak be valakit, hanem a karaktereik - amint kiablni, veszekedni kezdennek egymssal vagy a jtkmesterrel, az a jtk azonnali megszakadst eredmnyezn. Vgl az agresszi csakis verblis szinten fejezdik ki, hiszen a jtk maga nem cselekv s aktv. Az agresszv aktusok ugyangy bejelentssel zajlanak, mint az sszes tbbi jtkcselekvs, azaz kzlm, hogy "t most megtmadom". Az egyetlen valban tevleges rsze a tmadsnak, amelyen annak sikere mlik, a kockval val dobs. Az agresszi kifejezst a jtkra alapoz pszichoterpikban sem tiltjk, csupn terelik az tttelesebb, szocializltabb formk fel. Pl. ha a gyerek r akar taposni valamire, felknljk neki az t jelkpez bbut, hogy azzal jtssza el az agresszv cselekvst. (Polcz, 19??) A fantasy szerepjtkban az erszakos tett ilyen tdolgozsa teljesen spontn mdon alakult ki, s ltalban ugyanazt is eredmnyezi: ha a rsztvevk kijtszottk magukat ezen a szinten, tovbblpnek az individualisztikus nmegvalsts, majd a kooperci fzisai fel. A sznvonalas, rnyalt jtk gyakorta nemhogy btortan a negatv hskkel "romantikusan" azonosulni vgy jtkost, hanem rbreszti vlasztsnak bizonyos kvetkezmnyeire. gy a jtkon bell a j jellem karakterek nknt segtik egymst s nha mg ldozatokra is hajlandk egymsrt - a gonosz jellemek a legkevsb sem tartanak ssze, st rivlisai egymsnak. Egy gonosz karakter stt gyleteiben csak magra szmthat, s ha elrulta magt, akkor egyb dolgokban sem fogja tmogatni senki. Pedig a kalandozsors veszlyes, embert prbl helyzeteit a karakterek gyakran csak gy lhetik tl, ha vilgnzetkre val tekintet nlkl egyttmkdnek. Ez rbresztheti ket arra, hogy clszerbb tolernsan viselkedni msok elveivel s letfelfogsval, illetve ltalban vett klnbzsgvel szemben - amely tapasztalat a val letre kivettve sem tnik haszontalannak. Vlemnyemet teht gy foglalhatnm ssze, hogy a szerepjtk egyrszt nem kimondottan agresszv jtkforma, s nem btortja a cltalan, erszakos rombolst. Mivel a jtkban tudattalan ksztetsek s indulatok is kifejezdnek, ezek kztt lesznek kifejezetten agresszv sznezetek is, de ezek csakis az elaboratv feldolgozs tjn, a megfelel irnyba s kifejezsi md fel terelve rvnyeslhetnek. Ez a folyamat egyrszt megersti az ilyen jelleg indulatok kifejezsnek fenti, szocializlt tjt, msrszt a negatv kvetkezmnyek elmaradsa feloldja az ezzel kapcsolatos szorongst s bntudatot, ezltal megknnyebblst, felszabadult rzst okoz. Gondolataimat Orwell szavaival zrom: "Ha egy szocialista azt ltja, hogy gyermekei katonkkal jtszanak, az rendszerint ersen nyugtalantja: de azt mr nem tudja megmondani, hogy mivel jtsszk a gyerek az lomkatonk helyett. Az lom- pacifistk valahogy nem ltszanak igazn megfelel megoldsnak." (Orwell, id. Bettelheim, 19??) Serdlkor szerepjtkosok szleitl hallottam ezidig leggyakrabban az albbi panaszt: amita gyermekk a szerepjtkkal foglalkozik, rdekldse beszklt, egyre tbb idt tlt szerepjtkkal, mikzben a tanulst elhanyagolja, ami esetenknt mr a tanulmnyi eredmnyeiben is megmutatkozik, s egyb, korbban kedvelt elfoglaltsgaival, pldul sporttal, hobbyval is felhagy a jtk kedvrt. A jtk mintegy "narkotikumknt" mkdik s szenvedlly vlik, amely mr-mr veszlyes mreteket lt, s a szl aggdik, hogy gyermeke kockra teszi jvjt.

Sajnos, ez a problma valban fennll. Magam is tallkoztam mr fiatalokkal, akik vlemnyem szerint tlzsba vittk a fantasy irodalom s a szerepjtk lvezett, s nem tudtk relis szempontokat is figyelembe vve beilleszteni napirendjkbe, egyb fontos teendik mell. (Egyetemistknl az ilyen problmk jval ritkbbak, egyrszt mert idbeosztsuk jval rugalmasabb, msrszt a legtbben kzlk valamivel rettebben tudjk megtlni az egyes tevkenysgek fontossgi sorrendjt, s nem hagyjk, hogy "fejkre dljn a hz".) Ez a szenvedlybetegsgekhez hasonl jelensg nemcsak a szerepjtkkal kapcsolatban bukkan fel, hanem olyan, rtalmatlannak tn tevkenysgi formknl is, mint a szmtgpes jtk, vagy a Tetris-jtkok, lnyoknl a fzetes regnyek olvassa, de egyes esetekben az egyszer tvnzs is. Mivel klnbz tevkenysgek vltjk ki ugyanazt a hatst, a httrben valsznek ltalnosabb, pszicholgiai s szociolgiai sszetevket is tartalmaz tnyezk llhatnak, amelyek sszekapcsoljk a felsorolt idtltsi formkat. A modern trsadalom "betegsgei" kzl az ltalnos unalom problmjt Fromm fogalmazta meg. szerinte a emberek tbbsge ezt a knz rzst egyszer ingerek vltozatos ismtelgetsvel prblja elzni, ehhez azonban mindig jabb s jabb ingerforrsokra van szksgk. (Fromm, 19??) A serdlk fantasy szerepjtka gyakran megreked ezen a szinten, vagyis a vltozatossgot az nyjtja, hogy a jtkmester mg tbb hatalmat, szinte emberfltti kpessgeket s klnleges varzstrgyakat ad a karaktereknek, majd egyre borzasztbb s veszlyesebb szrnyeket mszroltat le velk, hogy aztn jabb kincshalmokat s mgikus csodaszereket talljanak. Ez a fajta jtk tnyleg szenvedlly vlhat, mert ahhoz hogy megrizze rdekessgt, egyre tbb s tbb kell belle, egyre ersebb stimulns ingerekkel. (A jtkosok a maguk zsargonjban ezt "tpolsnak" nevezik, s igen sokan maguk is lenzik.) Sajnos azonban ezt a jelensget tmogatja a fantasy trtnetnek szmomra legkevsb szimpatikus vonsa, az zletieseds. A fiatal jtkosokat egyre jabb s jabb jtkrendszerek s a hozzjuk tartoz kiegsztk knlata fogadja, amelyek kzl sokan sznvonalukban a televzi nyugati csatorninak vgelthatatlan rajzfilmsorozataira emlkeztetnek. Ezzel az informcimennyisggel s szablytmeggel megbirkzni csaknem lehetetlen, gy a jtkosok energiit ez kti le, nem pedig a jtk minsgben val elrelps. Ahelyett, hogy tletesebben, kreatvabban, sszetettebb jellemeket s szemlyisgeket kialaktva jtszannak, egyms utn "habzsoljk be" a legjabb kiadvnyokat. Termszetesen ez a forgalmaz cg szmra sokkal nagyobb zletet jelent, hiszen magas sznvonalon ugyanazon a rendszeren bell akr vekig is el lehetne jtszani. Ugyanezt a jelensget Bettelheim ms oldalrl kzelti meg. Rgebbi korokban a felnttek hasonl jtkokat jtszottak, mint a gyerekek, s egyltaln nem tartottk ezeket "gyerekesnek" vagy szgyellnivalnak. Arrl mr dolgozatom legelejn rtam, hogy korunkban a nem ltfontossg tevkenysgek igen kevs megbecslsnek rvendenek. Ugyanakkor az lettempnk annyira felgyorsult, hogy a legtbb ember hajszoltan, tlfesztetten knytelen lni nemcsak ahhoz, hogy elbbrejusson, de a mr elrt nv megtartshoz is. Az idvel val versenyfutsba gyermekeink is egyre fiatalabb korban beleknyszerlnek. A mai teljestmnycentrikus vilgban negatv, inproduktv jelensgnek tartjk, ha egy serdl "csak gy brndozik", pedig ezalatt alkothatn meg sajt bels vilgt, amelyben kreativitsa kifejezdhet s fejldhet. A fantziban val elmerlshez id kell, s ha a "versenyistllban" nevelt fiatalt ettl megfosztjk, valsznek kevsb ignyes szrakozsi formk fel fordul. Ezekben viszont soha nem tallhat elegend rmet, s ha hinyrzett hasonl eszkzkkel prblja megszntetni, a lavina elindul. (Bettelheim, 19??) Mindebben ktsgtelenl sok igazsg van, de meg kell rtennk a szlk rveit is, akik szerint ha mr gyermekk ebben a vilgban szletett, itt is kell majd lelnie az lett, s ezrt nem tekinthetk "jnak" azok a tevkenysgek, amelyek jvbeli lehetsgeiktl fosztjk meg t. Az emltett, potencilisan szenvedlly vl szrakozsi formk kzl a fantasy RPG annyiban elklnl, hogy kevsb mechanikus, aktvabb rszvtelt kvn, s csoportos tevkenysg. A szerepjtkosnak gondolkodnia kell s dntseket hoznia, mikzben trsaival kommuniklva lpseiket sszehangoljk, s alkalmazkodni prblnak a legklnbzbb fiktv szitucikhoz. Ignyesebb fantasyhveknl ehhez hozzjrul az a mveltsg, amelyet a trtnelmi korok s legendk vilgban val bvrkods nyjt. Vlemnyem szerint tisztbban ltnnk ebben a tekintetben is, ha felmrsek kszlnnek egyrszt sszehasonltskppen a szerepjtkosokhoz hasonl sszettel populciban, a fiatalok idbeosztsrl s szabadids tevkenysgkrl; msrszt magukat az rintetteket is megkrdeznnk korbbi napirendjkrl s szrakozsi formikrl. A szerepjtk esetleges negatv hatsait ttekintve akrhonnan indulunk is ki, mindentt tallkozunk a jtkmester szerepnek kivteles fontossgval. Mr a jtk lersa sorn lthattuk, mennyire sszetett

funkcit kell elltnia, hnyfle szitucit kell kezelni tudnia. Ehhez nagyon sok tapasztalat, s nem csekly pszicholgiai rzk kell. ppen emiatt elkpzelhetnek tartom azt is, hogy egy j vezeti kpessgekkel rendelkez s "karizmatikus", de ktes erklcsisg egyn jtkmesteri szerepben szndkosan rossz irnyba befolysolhat egy csoportot. Ebben az esetben viszont a jtk csupn eszkz, amelyet rosszhiszemen s tisztessgtelen clokra hasznlnak fel. Felmerlhet bennnk az tlet, hogy taln jobb volna, ha a leend jtkmestereknek valamilyen szelekcin kellene tesnie, mieltt vezetni kezdennek. Ez a problma azonban egyenlre megoldhatatlannak tnik. Egyrszt nem tudni, ki dnthetn el, melyek az alkalmassghoz felttlenl szksges tnyezk. Msrszt a szerepjtk lnyege az a spontaneits, hogy brki kiprblhatja, ezen az ton terjedt el az egsz vilgon, s ha ezt korltoznk, az valsznek a vgt jelenten. A jrhat t taln az volna, hogy a jelenleg is gyakorta szervezsre kerl tallkozkon lehetsget biztostannak a jtkmestereknek a tapasztalatcserre s a megmrettetsre, amely gy nem korlt s ktelessg volna, hanem olyan rtk, amelyre az illet joggal bszke lehet. gy a klnll trsasgok is tbb informcit szerezhetnnek egymsrl, s lenne viszonytsi alapjuk, hogy felismerjk, ha valaki gyengn vezet. Minderre termszetesen senkit nem lehet knyszerteni, de az e tren trtn elrelps sokat javthatna a szerepjtk megtlsn.

A szerepjtk pszicholgiai alkalmazsnak lehetsgeirl


Dolgozatomban sok sz esett mr a jtknak az emberi pszichre gyakorolt elnys hatsairl. Ezeket sszegezve megllapthatjuk, hogy a jtk szerepe mind az rtelmi, mind az rzelmi fejlds s kibontakozs szempontjbl alapvet fontossggal br. A korbban kialakul, ktetlenebb jtkformk egyrszt hozzjrulnak a pszich rendezettebb bels vilgnak kialakulshoz, msrszt a tudattalan indulatok kivetlse rvn elsegtik a bels feszltsgek szablyozst. A ksbbi jtkformk, a szablyjtkok, trsasjtkok pedig a klvilghoz val alkalmazkods szempontjbl nagyon fontosak, mind a trsas tanuls, a kooperci s a szocilis szerepek elsajttsra nzve, mind a vgyak s clok korltok, szablyok kztti megvalstsa s az erre szolgl stratgik kialaktsa tekintetben. (Bettelheim, 19??) Mivel a Fantasy szerepjtk a "play" s a "game" jellegzetessgeivel egyarnt rendelkezik, a fenti hatsok integrltan, sztvlaszthatatlanul tvzdnek benne. Vannak viszont olyan pszicholgiai sszetevk, amelyek specilisan a Fantasy RPG-re jellemzek, s amelyek rvn lehetsges volna a jtk mintjra megalkotni egy olyan rendszert, amely kifejezetten pszicholgiai clokat szolglhatna. Az ilyen jtkrendszer egyrszt diagnosztikai tmpontokat szolgltathatna, msrszt alkalmas volna mind csoportos nismereti s szemlyisgfejleszt munkra, mind egyni alkalmazsra, pldul az aktv imagincis technikkkal sszekapcsolva. Az ilyen clzattal kszl szerepjtknl a karakterek kialaktsban a vletlenszersg szerept a minimlisra cskkenthetnnk (pldul oly mdon, hogy a frtkeket kockadobs helyett a jtkos maga hatrozhatn meg, egy bizonyos fix sszpontszm tetszleges sztosztsval), s a szemlyisg kidolgozst tovbb finomthatnnk. A ksz karakterek ismeretben, esetleg tovbbi feltr munka utn, szemlyisgvizsgl eljrsok adatait is figyelembe vve a vezetssel foglalkoz szakember elkszthetn a jtkmodul tervezett, amelyben a megoldand helyzetek mind tartalmi szempontbl (a felhv jelleg s a szimblumok gondos megvlasztsa rvn), mind struktrjban s dinamikjban kapcsoldna a jtkosokat foglalkoztat problmkhoz. A jtk utn a pszichodrmhoz hasonlan csoportos megbeszls kvetkezne, amely mr nem a "megcscsls" szintjn zajlana, hanem egyrszt fokozatosabb tenn a jtk szintjrl a realitsba val visszatrst, msrszt hozzjrulhatna az nismereti tudatossg fejlesztshez, az tls s a kls visszajelzsek sszevetse ltal, vgl pedig alkalmat szolgltatna a konfliktusok, tapasztalatok tudatostsra, a keletkezett s feldolgozatlanul maradt feszltsgek szintjnek normlis mrtkre val cskkentsre. A szerepjtk ilyen tren val alkalmazsval kapcsolatos elkpzelseimet a kvetkez gondolatokkal szeretnm altmasztani: egyrszt a jtk sok szempontbl prhuzamba hozhat a legismertebb, jl bevlt jtkdiagnosztikai s jtkterpis mdszerekkel, mint pldul a vilgjtk, bbjtk, illetve a pszichodrma. Msrszt a jtkon bell a kifejezsi lehetsgek szinte korltlanok, a felknlt szimbolikus s tematikus anyag roppant gazdag, s egyni tovbbfejlesztse akadlytalanul megvalsthat. A jtk jellege, tudatossgi szintje tmogatja azokat a regresszv tendencikat, amelyek rvn a jtkos eljuthat a problmi gykert kpez korai lmnyekhez s traumkhoz, ekzben viszont a "msnak lenni" kettssgnek ksznheten lvezheti a "mintha"- lmny vdelmt s biztonsgt.

A "Fantasy szerepjtk" rendszernek pszicholgiai szempontok figyelembe vtelvel vgzett vizsglatn bell a kvetkez lpst a mgiarendszer llektani aspektusainak elemzse, a trkpek s vilgbrzolsok tri s idi szimbolikjnak feltrsa jelenthetn. Ajnlatos volna kiterjeszteni a tanulmnyozs kereteit ms jtkrendszerekre is, gy pldul a Fld jvjvel, s jelenvel foglalkoz jtkokban megjelen vilgszemllet s a teremtsmtoszokra emlkeztet motvumok sajtossgainak trgyalsra. Szisztematikus megfigyelsek alkalmazsa, s jegyzknyvben rgztett adatok elemzse ltal a jtkon bell ltrejv csoportdinamikai folyamatok konkrtabb megfogalmazst s elhatrolst nyerhetnnek. Hasznos informcikat szolgltathatnnak a szerepjtkos populcirl a minl tbbfle szemlyisgvizsgl eljrssal, minl nagyobb mintn vgzett kutatsok. Ilyen felmrsekre alkalmas eszkz volna pldul a Zuckermann-fle "SSS" skla, amely tbb faktoron keresztl mri az ingerkeres belltds mrtkt. Vgezetl, a jtk nismereti s terpis alkalmazsnak megalapozshoz elengedhetetlenl szksgesek volnnak a szerepjtkosok krben, mind egyni, mind csoportos mretekben vgzend longitudinlis, kvetses vizsglatok.