BAB 5 : RAJAH Konsep

Rajah merupakan bahan grafik yang mengandungi maklumat dan data. Maklumat dan data geografi dipersembahkan secara menarik,jelas dan mudah difahami.

Jenis-Jenis Rajah a. Rajah bergambar
i. ii.

rajah kitaran rajah aliran

b. Peta minda

Contoh-contoh rajah
i. Rajah Aliran

Peta Minda .ii. Rajah Kitaran iii.

Kumpulkan maklumat Tandakan perkara-perkara penting yang berkaitan dengan topik Pilih rajah yang sesuai Lakarkan rajah Masukkan maklumat dalam lakaran Lengkapkan rajah dengan tajuk dan label Langkah-Langkah Mentafsir Rajah i.Langkah –Langkah Melukis Rajah i. Perhatikan tajuk rajah Perhatikan petak-petak yang dikaitkan dengan tajuk utama(peta minda) Perhatikan gambar-gambar yang menunjukkan urutan proses(rajah) Tafsirkan nota-nota ringkas yang didapati dari peringkat permulaan hingga peringkat akhir . ii. iv. vi. iii. iv. iii. ii. v.

Biasanya simbol-simbol ini digunakan dalam peta pelancongan. Peta Pelancongan Peta pelancongan menggunakan tiga simbol i. Simbol bergambar Simbol angka Simbol huruf . iii.BAB 6 : PETA Peta Bergambar Konsep Peta bergambar merupakan peta yang mengandungi simbol bergambar. ii. Simbol-simbol ini menunjukkan kedudukan atau taburan ciri geografi dalam peta.simbol huruf dan simbol angka.

Contoh peta pelancongan yang menggunakan simbol bergambar. Mentafsir Peta Pelancongan Langkah-langkah mentafsir peta pelancongan i. ii. iii.simbol angka dan simbol huruf.arah mata angin dan petunjuk Perhatikan ciri fizikal dan budaya Kenal pasti kedudukan atau taburan ciri fizikal dan budaya Gunakan titik rujukan yang sesuai semasa menerangkan kedudukan ciri tersebut Tafsir saling berkaitan antara ciri fizikal dengan ciri budaya tersebut . v. Perhatikan tajuk peta. iv.

kitaran udara C. kitaran ekosistem D. kejadian bayu laut . Rajah di atas menunjukkan A.Bab 5 : Rajah Soalan 1 berdasarkan rajah di bawah. kitaran hidrologi B. 1.

D. kepentingan tumbuhan semulajadi kesan penerokaan hutan terhadap alam sekitar faktor-faktor yang mempengaruhi pembalakan pemeliharaan dan pemuliharaan tumbuhan semulajadi 3. Antara berikut.pernyataan manakah berkaitan dengan rajah tersebut ? I . I. flora dan fauna mengalami kepupusan II . B. II dan III B .Soalan 2 dan 3 berdasarkan rajah di bawah. 2. II. kawasan tadahan semakin berkurangan IV . Z mungkin mungkin sekali A. I. hidupan liar kehilangan habitat semulajadi A . Berdasarkan maklumat yang diberikan. I. II dan IV C . C. keseimbangan ekosistem terjamin III . III dan IV D . III dan IV .

Antara berikut yang manakah benar tentang rajah di atas I . II dan III C . kawasan daratan mengalami tekanan tinggi IV. 4. udara lebih sejuk dipermukaan laut III .Soalan 4 berdasarkan rajah di bawah. I dan IV . I dan II B . kawasan daratan lebih panas II. III dan IV D . udara bergerak dari daratan ke lautan A .

. . II dan III B . pokok muda ditebang III.Soalan 5 dan 6 berdasarkan rajah di bawah. II dan IV C . I . menebang pokok pemeliharaan hutan penyelidikan pokok pemuliharaan hutan 6. . pokok matang ditebang II . 5. I. III dan IV . I . jentera digunakan untuk menebang pokok IV . usaha penanaman semula dijalankan A . Rajah di atas menunjukkan proses A B C D . II. III dan IV D . Pernyataan manakah benar tentang rajah di atas ? I .

III dan IV D . I. kemudahan sistem pengairan taburan sungai pencemaran sungai kepentingan sungai 8. . I. sungai diguna untuk kegunaan domestik IV . sungai merupakan jalan perhubungan III . Pernyataan manakah benar tentang peta minda di atas ? I . III dan IV . II dan IV C . . II dan III B . I. sungai menjadi sempadan semulajadi II .Soalan 7 dan 8 berdasarkan rajah di bawah 7. II. . Tajuk yang sesuai untuk peta minda di atas ialah A B C D . sungai dapat mencegah kejadian banjir A .

III dan IV . pinjaman modal III . bahan mentah A . P dan Q mungkin sekali I. I dan II B . . 9.Soalan 9 dan 10 berdasarkan rajah di bawah. taraf perintis IV . I dan III C . Rajah di atas menerangkan tentang A B C D . penggunaan industri moden II . . . langkah-langkah mengembangkan industri desa kelebihan industri desa peranan industri desa kelemahan sektor industri desa 10. II dan IV D .

I. memilih simbol-simbol yang menarik III. II dan III B . Antara berikut. perhatikan petunjuk dan arah mata angina IV . simbol warna III .II dan III B . II dan IV C . mengkaji simbol budaya dan simbol fizikal A . simbol angka A . II. III dan IV langkah untuk mentafsir peta bergambar ? . II dan IV C . I. I. II. I. simbol bergambar II .BAB 6 : PETA 1. simbol huruf IV . III dan IV D . I. meneliti tajuk pada peta II . I. III dan IV D . III dan IV 2. yang manakah merupakan langkahI. Simbol-simbol yang selalu digunakan dalam peta peta pelancongan ialah I .

III dan IV . I dan II B . Ciri budaya yang terdapat di atas peta ditunjukkan oleh I . simbol angka IV . simbol huruf III .Soalan 3 dan 4 berdasarkan kepada peta di bawah. 3. simbol tulisan A . II dan IV D . simbol bergambar II . I dan III C .

Antara berikut yang manakah menunjukkan ciri fizikal dalam peta di atas ? I . Pulau Pasir III .• Hulu Selangor • Sepang • Hulu Langat 4. . . I dan III C . Apakah persamaan ketiga-tiga kawasan yang disenaraikan di atas ? A B C D . . Lapangan Terbang KLIA Padang Golf Air Terjun Taman Pertanian Soalan 5 hingga soalan 7 berdasarkan peta di bawah. Teluk Cempaka A . 5. Istana Seri Anjung IV . II dan IV D . III dan IV . I dan II B . Tugu keris II.

Taman Negara Meranti Air Terjun Purau Gunung Unggul Tasik Seputeh . Ladang getah III . . Gunung Unggul II. II dan III C . I dan II B . . I dan IV • Tempat rekreasi • Tempat berkelah dan mandi manda 7.6. II dan IV D . Istana Seri Anjung IV . Maklumat di atas dapat dikaitkan dengan A B C D . . Ciri fizikal yang dapat anda lihat jika anda menaiki kereta api dari barat daya ke timur laut sepanjang landasan kereta api ialah I. Taman Negara Meranti A .

. Bukit Tinggi . Pusat pelancongan di negeri Pahang Kawasan tanah tinggi di negeri Pahang Tempat bersejarah di negeri Pahang Lokasi taman-taman Negara di Malaysia • Kawasan eko pelancongan • Mempunyai flora dan fauna yang unik 9. . Jeram Besu D . Teluk Cempedak C .Soalan 8 hingga soalan 10 berdasarkan peta di bawah. . Hutan Simpan Endau-Rompin B . 8. tajuk yang manakah sesuai bagi peta di atas ? A B C D . Maklumat di atas dapat dikaitkan dengan A . Antara berikut.

II dan III D . I dan II B . Kota Gelanggi III .• Pusat peranginan tanah tinggi • Mempunyai tempat penginapan • Suhu yang sederhana 10. III dan IV . Tanah Tinggi Cameron A . Tempat pelancongan yang dapat dikaitkan dengan maklumat di atas ialah I . I dan IV C . Bukit Fraser II . Teluk Cempedak IV .

5. 9. 8. 8.C BAB 6 : PETA 1. 3. 7.JAWAPAN BAB 5 : RAJAH 1. 5. 4.B . 10 A B C A D C D A A . 2. 6. 9. 3. 4. 2. 10 C C A B C D B A A . 6. 7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful