BUKU PANDUAN KEMASUKAN

BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI

PROGRAM PENGSISWAZAHAN GURU (PPG) PROGRAM JARAK JAUH (PJJ) AMBILAN FEBRUARI 2012

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . Selamat menjadi warga UPSI dan selamat menempuhi alam pengajian tinggi.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI PENDAHULUAN Tahniah dan syabas kepada saudara/i kerana telah terpilih memasuki Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPS Buku Panduan Kemasukan Pelajar Program Pensiswazahan Guru (PPG) PJJ ini disediakan sebagai panduan dan maklumat kepada bakal pelajar mengenai perkara-perkara yang perlu dilakukan semasa saudara/i melaporkan diri dan perkara-perkara yang mesti dipatuhi sebaik sahaja saudara/i menjadi pelajar.

edu.upsi.JPG KE http://umpc.edu.edu.my/kemasukan/PJJ SETUJU TERIMA AKU JANJI DAN IKRAR MAHASISWA UPSI CETAK SURAT TAWARAN ONLINE DI URL http://www.edu.my/kemasukan/PJJ CETAK PELEKAT KENDERAAN http://www.edu.upsi.my SEDIAKAN SALINAN DOKUMEN DAN MASUKKAN KE DALAM SAMPUL BERIKUT: SAMPUL A SAMPUL B : SALINAN DOKUMEN AKADEMIK : SALINAN BUKU AKAUN BANK SEDIA DAN BAWA KOMPUTER RIBA (LAPTOP) UNTUK SESI LATIHAN PENGAJARAN & PEMBELAJARAN (P&P) DI MAKMAL IT (MAKMAL PENTAGON) UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .my/kemasukan/PJJ CETAK BUKU PANDUAN KEMASUKAN PJJ http://www.upsi.upsi.edu.my/kemasukan/PJJ CETAK JADUAL PENDAFTARAN http://www.my/kemasukan/PJJ MUATNAIK GAMBAR DALAM FORMAT .BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI SENARAI SEMAK (Tanda / di kotak yang berkenaan) SEMAK STATUS JAYA TAWAR DI URL http://www.upsi.upsi.

kesenian dan kebudayaan dengan penekanan khusus kepada unsur pendidikan.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI PERIHAL UNIVERSITI Pengenalan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) ditubuhkan pada 1 Mei 1997 melalui Warta Kerajaan P. Misi Universiti Menjana dan menatar ilmu menerusi pengajaran. Lokasi Kampus UPSI memiliki dua buah kampus pengajian.iaitu Kampus Sultan Abdul Jalil Shah dan Kampus Sultan Azlan Shah. teknologi. pengurusan serta bidang-bidang bahasa.manakala Kampus Sultan Azlan Shah di Behrang Ulu masih dalam perancangan. UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . berketrampilan dan bersahsiah mulia dalam bidangbidang sains. kesusasteraan.U. melalui dua buah Perintah iaitu Perintah Universiti Pendidikan Sultan Idris (Perbadanan) 1997 dan Perintah Universiti Pendidikan Sultan Idris (Kampus) 1997. Sehingga kini. cemerlang dalam kepemimpinan pendidikan berlandaskan kegemilangan sejarah serta menerajui perubahan global. bertarikh 24 Februari 1997. kampus utama UPSI terletak di Kampus Sultan Abdul Jalil Shah yang terletak di kawasan bandar Tanjong Malim iaitu di selatan negeri Perak Darul Ridzuan bersempadan dengan negeri Selangor Darul Ehsan. Visi Universiti Menjadi Universiti yang bitara. dalam konteks pembangunan insan untuk mencapai wawasan negara. perundingan dan khidmat masyarakat. Penubuhan UPSI adalah bagi memenuhi keperluan peningkatan pembinaan sumber daya manusia yang berilmu pengetahuan. penerbitan.(A) 132 & 133. penyelidikan.

Bahasa Cina Pend. Bahasa Tamil Pend. Sains Pend. Sekolah Rendah Pend. Seni Visual Pend. Jasmani & Kesihatan Pend. AT08J AT23J AT34J Pend. Bahasa Melayu Pend. Matematik SEKOLAH RENDAH SEKOLAH MENENGAH UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . Sains Sukan PROGRAM Pend. Perakaunan Pend. Satu sesi akademik mengandungi dua (2) semester iaitu Semester Satu (1) dan Semester Dua (2). Fakulti dan program yang terlibat adalah: FAKULTI KOD PROGRAM AT05J Bahasa dan Komunikasi AT50J AT62J At33j Sains Kemanusiaan At32j At35j At14j Sains dan Matematik AT16J AT03J Sains Sukan & Kejurulatihan AT59J Pengurusan dan Ekonomi Seni. Geografi Pend. UPSI menjalankan program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan bagi Program Pensiswazahan Guru (PPG) PJJ UPSI dengan usaha sama Kementerian Pelajaran Malaysia.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI Fakulti Dan Program Ijazah Sarjanamuda Pendidikan bagi Program Pensiswazahan Guru (PPG) PJJ UPSI Pada Ambilan Februari 2012 ini. Islam Pend. Sejarah Pend. Komputeran dan Industri Kreatif Pendidikan dan Pembangunan Manusia Sistem Akademik Universiti mengamalkan Sistem Semester.

Melibatkan diri secara aktif dalam aktiviti kokurikulum Mempunyai kesihatan yang baik. Berumur 47 tahun dan ke bawah pada tahun 2012. Syarat Penerimaan Masuk 1.1 anda adalah seorang penuntut yang sedang mengikuti kursus di maktabmaktab perguruan atau institusi-institusi pendidikan tinggi dalam atau luar UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .3 Calon yang masih dikenakan tindakan tatatertib atau sedang dalam proses tindakan tatatertib. anda akan dianggap menolak tawaran. Sekiranya Universiti tidak menerima pengesahan daripada anda. Anda mesti mengesahkan penerimaan tawaran ini dengan segera melalui laman web http://www. Memiliki Diploma Pendidikan/Perguruan atau Sijil Perguruan.2 2. PJJ KPM/OUM). 4.1 1. 3. Tidak berdaftar dengan mana-mana institusi pengajian sebagai pelajar sepenuh masa dan separuh masa / sambilan dengan tajaan KPM. Mempunyai rekod prestasi perkhidmatan yang baik dalam penilaian prestasi 3 tahun yang terkini. Peraturan-peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib)1993.4 2.5 Mempunyai pengalaman mengajar sebagai guru terlatih secara terus .edu.6 2.upsi.menerus lebih daripada 3 tahun.2 3.1 3.1.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI SYARAT – SYARAT TAWARAN KEMASUKAN 1.3 2.my/kemasukan/PJJ.2 Warganegara Malaysia Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma (PPPLD) yang sedang berkhidmat di Sekolah Rendah/Sekolah Menengah/Sekolah Bantuan Kerajaan/Pejabat Pelajaran Daerah/Jabatan Peajaran Negeri/Bahagian di bawah kelolaan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).3 1.5 1. Calon yang tidak menamatkan kursus terdahulu tanpa alasan yang munasabah (Contoh: PGSR. Peminjam tegar pinjaman pelajaran Kerajaan. 4. Telah disahkan dalam jawatan. (Lahir pada atau selepas tahun 1965). Calon Yang Tidak Layak Memohon 3.4 1. 1. Syarat Tambahan 2.1 2. Telah membuat perisytiharan harta tidak melebihi 5 tahun bawah peraturan 10.1 Tawaran ini terbatal sekiranya : 4.

2 anda gagal melaporkan diri.4 5.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI negara atau sedang mengikuti program pendidikan jarak jauh atau seumpamanya di institusi-institusi pendidikan tinggi tempatan.5 UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . tidak melibatkan diri dalam sebarang kegiatan yang menghalang perjalanan dan urusan Universiti seperti memulaukan kuliah dan sebagainya atau melibatkan diri dengan kegiatan–kegiatan yang boleh menjejaskan nama baik Universiti.1. menghormati para pegawai dan pensyarah Universiti.2 5.1 mematuhi undang-undang negara dan undang-undang Universiti iaitu Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971. 4. walaupun anda telah mengesahkan penerimaan tawaran ini.3 5. 5. menjelaskan semua yuran/bayaran-bayaran yang dikenakan pada tarikh yang ditetapkan oleh Universiti 5. 4. anda dikehendaki: 5. Statut. Kaedah dan Peraturan dan keputusan yang dibuat oleh pihak berkuasa Universiti dari semasa ke semasa. sentiasa memelihara nama baik Universiti dan menjaga harta serta kemudahankemudahan perkhidmatannya dari dirosakkan oleh sesiapa juga. Etika Pelajar Sepanjang tempoh pengajian. Perlembagaan Universiti.2 UPSI berhak menarik balik tawaran ini pada bila-bila masa atau menyingkirkan anda pada mana-mana peringkat tempoh pengajian apabila didapati kenyataan dan maklumat yang anda berikan adalah tidak benar.

2 6.2.1 setiap pelajar hendaklah berpakaian yang sesuai dan kemas iaitu berseluar panjang dengan berbaju kemeja lengan panjang dan bertali leher. aksesori dan pewangi secara sederhana. Memakai kasut yang menutup jari kaki. Pelajar Islam digalakkan bertudung tetapi tidak menutup sebahagian atau seluruh daripada muka (berpurdah).1. seperti berbaju kurung. berambut pendek.2.5 UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . Memakai seluar yang bersesuaian. memakai pakaian sukan yang sesuai semasa bersukan atau berekreasi.2 Peraturan Pakaian Pelajar Perempuan 6.1 Peraturan Pakaian Pelajar Lelaki 6. kemas dan tidak menjolok mata.5 6.2 6. Baju mestilah berlengan panjang atau paras siku dan tidak sendat serta tidak menunjukkan bentuk tubuh badan. Fesyen rambut tidak keterlaluan dan perlu bersesuaian dan kemas.3 6. Memakai “make-up”.1. Pakaian jeans tidak dibenarkan sama sekali.2.1 Setiap pelajar hendaklah berpakaian yang sesuai.2. Peraturan Pakaian Sepanjang tempoh pengajian.1.. memakai kasut kulit dan berstoking. lereng kaki dan tumit.1.2. 6. memakai seluar panjang yang bersih. Jeans dan kemeja T tidak dibenarkan sama sekali. Bahagian bawah baju hendaklah dimasukkan ke dalam bahagian seluar pada paras pinggang. anda dikehendaki mematuhi Peraturan Pakaian yang ditetapkan seperti berikut: 6.1.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI 6. kemas dan sopan.4 6. kemas dan tidak mencecah kolar baju.4 6. bersih dan sopan.3 6. 6. kebaya labuh atau pakaian etnik masing-masing yang sesuai.

2 Pakaian kuliah/tutorial dan urusan rasmi universiti Lelaki Perempuan : pakaian pejabat/bertali leher : pakaian pejabat 3. Bayaran Yuran Pendaftaran Pelajar-pelajar PPG (PJJ) UPSI ditanggung sepenuhnya oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI 7. Gambar 3.2 UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .my. PERSEDIAAN SEBELUM MELAPOR DIRI 1. 3.1 Saudara/i WAJIB muatnaik (upload) gambar tersebut dalam bentuk ‘softcopy’ ke URL ini iaitu http://umpc. Persediaan Pakaian dan Keperluan Lain Saudara/i dikehendaki membawa pakaian dan keperluan berikut: 2. Tarikh akhir proses ‘upload’ adalah sebelum 15 Februari 2012.edu. Menangguh kemasukan dianggap menolak tawaran. Kuliah Perjalanan kuliah akan dimaklumkan oleh pihak Pusat Program Luar (PPL) semasa hari pendaftaran. 2. 8.upsi.1 Pakaian semasa melapor diri Lelaki/Perempuan : Pakaian pejabat 2. Sila pastikan gambar yang dimuatnaik adalah mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan dan saudara/i perlu menyemak dari semasa ke semasa status foto yang dimuatnaik ke URL tersebut dari semasa ke semasa. Anda juga tidak dibenarkan menangguh kemasukan ke UPSI. Program Yang Ditawarkan Program yang ditawarkan kepada anda adalah muktamad dan anda tidak dibenarkan menukar program pengajian.

hanya salinan (fotostat) sijilsijil/dokumen yang disahkan sahaja diterima untuk urusan pendaftaran. Matriks) di tengah sampul surat 4. 1 Salinan (fotostat) Surat Pengesahan Jawatan vii. K/P dan No. 1 Salinan (fotostat) Surat Beranak iii. 2. 1 Salinan (fotostat) Kad Pengenalan yang telah dipalang TINDAKAN Saudara/i dikehendaki : 1.2 SAMPEL SAMPUL A A4 Size ii. Saudara/i diWAJIBKAN untuk menyediakan DUA (2) jenis sampul surat untuk dimasukkan dokumen-dokumen yang berkaitan seperti tertera dalam jadual di bawah:DOKUMEN i.1 Saudara/i dikehendaki membawa sijil-sijil asal dan 1 salinan (fotostat) sijil-sijil akademik/dokumen lain yang telah disahkan. Pendaftaran Pelajar (No. 1 Salinan (fotostat) Kad OKU (jika berkenaan) UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . Sijil dan Salinan Sijil (Serahan pada hari Pendaftaran) 4. Labelkan sampul dengan label SAMPUL A (AKADEMIK) di sudut atas kanan sampul. 1 Salinan (fotostat) Keputusan Akhir atau Keseluruhan Sijil/Diploma Perguruan iv. 1 Salinan (fotostat) MUET vi.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI 4. Catatkan nama. 1 Salinan (fotostat) Diploma Perguruan v. no.

2. Matriks) di tengah sampul surat Saudara/i dikehendaki membuka akaun bank (manamana bank di Malaysia) dan menyerahkan satu salinan Buku Bank/Slip Pembukaan Akaun di Kaunter Bendahari pada hari pendaftaran.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI SAMPEL DOKUMEN TINDAKAN SAMPUL B 9 X14 Salinan (fotostat) buku bank/slip Saudara/i dikehendaki : pembukaan akaun. no. 1. Labelkan sampul Contoh: dengan label SAMPUL B (AKAUN BANK) di sudut atas kanan sampul. Catatkan nama. Pendaftaran Pelajar (No. Jika telah mempunyai akaun bank (mana-mana bank di Malaysia) sebelum ini tidak perlu lagi membuka akaun baru. K/P dan No. UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .

SESI LATIHAN PENGAJARAN & PEMBELAJARAN (P&P) Saudara/i dikehendaki mengikuti Sesi Latihan Pengajaran & Pembelajaran (P&P) di Makmal IT (Pentagon) bersebelahan dengan Dewan SITC selepas Sesi Pendaftaran. Sesi pendaftaran merangkumi dua sesi iaitu Pendaftaran Kemasukan dan Sesi Taklimat oleh pihak UPSI dan BPG. tempat dan masa yang dinyatakan dalam Surat Tawaran. Sila bawa komputer riba (laptop) bagi memastikan sesi latihan ini berjalan dengan lancar. Sesi pendaftaran akan diadakan selama satu (1) hari sahaja.BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI PENDAFTARAN DAN SESI TAKLIMAT PENDAFTARAN Saudara/i dikehendaki mendaftar diri pada tarikh. SESI PENDAFTARAN DAN TAKLIMAT 1. KPM. PETA KE UPSI DAN LOKASI PENDAFTARAN UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS . 2.

4506268 .4506932 05.Cuti Belajar .Pusat Pembelajaran UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS NO.Perjanjian Pembiayaan .4506929 05.Surat Tawaran .TELEFON 05. Bahagian Pendidikan Guru (BPG) PERKARA .Surat Tawaran BPG .Pembahagian Kumpulan .Tarikh Lapor Diri .4506930 03-88841323/1223 Pusat Program Luar (PPL) 05 – 4506167 05 .Jadual Kuliah .BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI PERTANYAAN Sekiranya saudara/i mempunyai kemusykilan mengenai tawaran ini sila hubungi: PEJABAT Bahagian Hal Ehwal Akademik Unit Peningkatan Akademik.Proses Pengajaran dan Pengajaran .Modul PJJ .

BUKU PANDUAN KEMASUKAN PELAJAR PPG PJJ UPSI UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful