Anda di halaman 1dari 4

PENGUASAAN DALAM KEHIDUPAN DAKWAH DAN PENDAKWAH

(Al-Ustaz Fathi Yakan)

:Maksud Penguasaaan
Menarik orang lain - walaupun mereka berbeza - manusia tidak sama. Kejayaan dai - mampu menarik orang. Penguasan - kemampuan peribadi, akhlak, sifat iman dan anugerah - jadi paksi. Tanpanya - bukan dai dan tiada dakwah.

:Kemampuan tidak sama


Tapi perlu ada minima - tanpa minima burukkan dakwah - orang lari dari dakwah -hujjah keatas Islam - meruntuh bukan membina. Perlu orang hidup untuk dakwah dan dakwah hidup dengannya. Hadis manusia dengan ilmu - batu, tanah subur & tanah kontang. Kejayaan Dakwah - perlukan penguasaan ini - sunnatullah - perlu kayakan dakwah dengan orang yang punyai penguasaan. Jenis Penguasaan - dalaman dan luaran -luaran sebelum intima, dalaman selepas intima. Luaran: mendapatkan bahan mentah dari luar - dalaman: memproses untuk digunakan. Hubungan keduanya erat.

:PENGUASAAN LUARAN
Membawa orang kepada yakin dan menggabung diri - sukar -perlu tuntutan. Beberapa syarat yang perlu ada untuk penguasaan: Faham Islam Qudwah Sabar Lemah lembut Memudahkan Tawadhu Manis Muka Pemurah dan pemaaf Berkhidmat untuk orang lain. 1. Faham Islam Mesti ada kadar minima - halal haram, baik buruk, akidah dll fikrah yang jelas. Al-Quran bezakan orang ada ilmu dan tidak. Nabi suruh belajar - ilmu dengan belajar. Orang yang tidak mempunyai apa-apa tidak mungkin boleh memberi apa-apa. Perlu ditarik manusia lebih dulu kepada Islam, bukan kepada kumpulan wala akan kepada tanzim. Wujud fanatik kepartian kerana ajak kepada kumpulan dan bukan ceritakan keindahan Islam. Sebab : jahil tentang Islam. Ilmu yang perlu juga - memahami realiti masyarakat dan kesesatan mereka berbicara mengikut bahasa mereka - banyak salah faham mereka. Pengalaman UFY : Dai politik yang tidak tahu Islam - sesat dalam politik. Manusia kompleks - lebih susah dari peperangan - pelbagai ragam, ideologi, jiwa, emosi dll - spt rumah sakit besar - perlu banyak ilmu pelbagai segi.
1

2. Qudwah Bahasa perbuatan lebih kuat. Orang yang mengajak - tanpa dibuat sendiri - tiada madu. Pengalaman UFY : Tok Guru yang dinanti - cakap kotor, tidak wara, mengambil duit derma dll - diusir dari sebuah negeri ke lain. Hujjah kepada Islam dan fitnah kepada dakwah. DaI perlu istiqamah - Ayat-ayat celaan : surah sof dll. Hadis-hadis: Ahli syurga melihat ahli neraka Wujudnya dai jenis ini dalam dakwah- meruntuh apa yang dibina oleh sahabat daI lain. Perlu bersihkan jamaah dari anasir begini - bahaya lebih besar dari manfaat. 3. Sabar Tidak sempit dada dan bosan - manusia pelbagai ragam. Manusia yang teruk - perlu dihadapi dan dipergauli - perlu masa. Madu tidak memahami adab - perlu sabar. Pengalaman UFY : Tutup pintu, letak gagang, pilih madu dll - gagal dalam dakwah. DaI sebenar - hidup untuk orang lain bukan untuk dirinya - menelan kepahitan hidup untuk kebahagiaan orang lain. Pahala dakwah dan bimbing manusia dari alam jahiliyyah besar - kerana perlukan kesabaran dan kesusahan - mendengar, menasihati, menziarahi, memberi hadiah .. tanpa jemu. Pengalaman UFY : DaI dengan keluarganya penagih arak - sabar - terima - dakwah - terpikat - sakit - di hospital - ditampar - gugur sekelip mata. Ayat-ayat sabar : hlm. 37-39, Hadis : 39-41. 3. Lemah lembut Tabiat manusia - sukakan kelembutan, benci kekerasan. Tugas daI bukan hanya menyampaikan - tapi hidup dengan fikrah- guna semua sebab yang mendorong hati manusia. Pelu rasa kasihan belas - lepaskan dari cengkaman jahiliyyah. Tidak menganggap madu musuh - anak murid yang perlukan belaian dan kasihsayang. Ayat-ayat : hlm 43 Hadis : Allah lembut dan sukakan kelembutan. (hlm. 44-45) Contoh kelembutan Rasulullah saw: Rasul dengan Orang Badwi, dengan Yahudi peminta hutang. 4. Memudahkan Kemampuan manusia berbeza - hadis: berjalanlah mengikut yang paling lemah. Ada daI suka beratkan - menyalahi manhaj Rasul - tidak bezakan hukum, melemparkan tuduhan dan label kepada orang lain. Perlu faham awlawiyyat (prioriti) dalam amal. Bukan bermakna meninggalkan prinsip dan memudah-mudah - tiada kompromi. Dalam perlaksanaan - boleh tadarruj - Kesah Rasul dengan berhala. Hadis-hadis: hlm. 50-51. Dai mesti mudah dipergauli dan bergaul. Pengalaman UFY : dai yang hebat ilmu tapi hebat dalam dakwa dan didakwa di mahkamah. Ihsan dan pemaaf - sifat daI juga dengan binatang. 5. Tawadhu
2

Takabbur dan ego - bina benteng dan terasing. Tanda-tanda: Tidak bercampur dengan miskin. Ambil berat pasal pakaian Tidak bercakap kecuali bila ramai. Terlalu bunga bahasa - hilang maksud. Puji diri dan bangga ilmu sendiri. Sifat tawadhu daI: hidup dengan semua orang menerima semua orang bercakap semua orang ziarahi semua orang kasihi semua orang khidmat bukan minta khidmat tidak putus hubungan Hadis: hlm 57-58. Qudwah tawadhu Nabi: Salam kepada kanak-kanak. Hamba perempuan bawa Nabi round. Nabi di rumah - tolong isteri. Lelaki tanya masalah semasa khutbah Nabi saw. Lelaki kampung jemput Nabi makan roti gandum. Wanita tak senonoh dengan Nabi. Kesah tawadhu para sahabat: Umar al-Khattab menaiki unta. Umar naik keldai dibelakang budak. Umar dengan air wudhu. Lelaki Syam ajak Salman pikul buah tin (tak tahu Salma adalah Gabenor). 6. Manis Muka & tutur kata. Muka tanda hati. DaI mesti latih manis muka - walaupun hati sedih dan marah. Pandai pilih perkataan - sesuai dengan tempat. Pengalaman UFY : DaI di Mesir - masa ceramah dapat surat - terus - anaknya meninggal. Perlu check apa yang keluar dari mulutnya. Ayat-ayat : hlm. 64-66 Hadis : 66-68 Rasulullah saw orang paling manis muka dan lembut tutur katanya. 7. Pemurah dan pemaaf Dakwah sentiasa hadapi keadaan perlukan pengorbanan duit - rela dan tidak fikir panjang - mungkin peluang terlepas. Ada daI kedekut - banyak hilang peluang. Dalam dakwah - semua perkara murah -dunia untuk manusia. Melayan tetamu - perlu pemurah - kesah sahabat yang penat - ditawar oleh sahabat ke rumahnya. Bertukar hadiah - bukan jalan dakwah. Semua kebaikan Islam - perlukan pemurah. Ayat : hlm 73-77. Hadis : 78-79. 8. Berkhidmat untuk orang lain. Masalah manusia - banyak halang dari terima Islam - daI mesti cuba hilangkan.
3

DaI cuba setakat terdaya - kerana masalah terlalu banyak. Dakwaan kasih dan ukhuwwah bukan hanya dakwaan. DaI mesti kerja untuk kerehatan orang lain, gembira dengan gembira mereka dan sedih dengan sedih mereka. Mesti sentiasa berhubung dan tahu masalah -Rasul dengar semua orang untuk tahu masalah. Pengalaman UFY : DaI yang jadi tempat tumpuan untuk selesaikan semua masalah - daI lain tegur - mereka tak faham - dakwah adalah praktik, bukan teori. Masalah pendakwah : datang dalam majlis dan sempena sahaja. DaI ambil prioriti untuk selesai masalah. Semua kerja dan khidmatnya - mesti hubungkan dengan dakwah dan fikrah. Hadis-hadis: hlm 85-88.