Anda di halaman 1dari 2

1)

Peraturan,

cara

bermain

dan

cara

untuk

mengira

pemenang.

i.

Gelanggang galah panjang di lakar diatas tanah yang lapang. Panjang dan lebar bergantung kepada pelukis garisan dan bilangan pemain. Selalunya satu petak galah panjang berukuran lebih kurang 2 meter x 1.5 meter.

ii.

Selepas pemilihan dilakukan, setiap kumpulan akan melakukan pemilihan ketua. Ketua dari kedua-dua kumpulan akan mengundi siapa yang menjaga gelanggan dan siapa yang menempuh gelanggang.

iii.

Selepas penentuan, kumpulan yang menjaga gelanggang akan menjaga gelanggang dengan berpijak diatas garisan yang dilukis tadi. Ketua akan menjaga garisan tengah dan bebas pergi kemana-mana garisan depan atau belakang.

iv.

Kumpulan menempuh gelanggang akan berkumpul di depan, seterusnya ketua akan menyapakan tanganya dengan ketua pihak lawan. Seterusnya merka belari masuk ke dalam gelanggang.

v.

Penjaga akan mejaga kawasannya agar pihak penempuh tidak melepasi garisan yang dijaganya.

vi.

Penempuh akan menempuh sampai melepasi garisan paling akhir tanpa disentuh oleh penjaga gelanggang dan kemudiannya berpatah balik.

vii.

Kemenangan tercapai apabila orang yang telah melepasi garisan paling akhir melepasi garisan permulaan. Dan permainan diteruskan sehingga ada pemain yang ingin berhenti.

2) Borang markah. ( Galah panjang ) PUSINGAN 1 KUMP A1 B1 PUSINGAN 2 KUMP A2 B2 PUSINGAN PENENTU JOHAN KUMP JOHAN P1 JOHAN P2 PUSINGAN PENENTU NAIB JOHAN KUMP N/JOHAN P1 N/JOHAN P2 SKOR JUMLAH SKOR JUMLAH SKOR JUMLAH SKOR JUMLAH

KEPUTUSAN AKHIR JOHAN NAIB JOHAN : A1 / A2 / B1 / B2 : A1 / A2 / B1 / B2

Anda mungkin juga menyukai