Anda di halaman 1dari 2

CADANGAN PENAMBAHBAIKAN

Berdasarkan pengamatan dan penelitian saya, meskipun terdapat beberapa masalah yang dihadapi semasa menjalankan aktiviti BIG namun beberapa cadangan penambahbaikan harus diutarakan untuk melancarkan lagi perjalanan program. Antara cadangan penambahbaikan yang boleh diambil ialah : 1. Tandas Memastikan tandas bersih dan tidak tersumbat.Tandas yang disediakan di tapak program amat mendukacitakan kerana terdapat banyak tandas yang tersumbat malah kurang menyelesakan peserta. Tekanan air juga sangat rendah menyebabkan peserta perlu menadah air untuk keperluan harian selama berada disitu.

2. Peralatan Pihak pengurusan program harus memastikan peralatan seperti kayak dan lain-lain mencukupi untuk setiap peserta. Hal ini demikian kerana peserta harus menunggu giliran untuk melaksanakan setiap aktiviti dan ia memakan masa yang lama.

3. Keselamatan AJK keselamatan perlu memastikan setiap peserta menjalankan tugas berjaga malam kerana terdapat segelintir peserta yang tidak melaksanakan tugasan mereka. Selain itu juga, sekurang-kurangnya seorang pensyarah penasihat harus bergerak bersama-sama peserta ke tempat berkayak untuk memastikan keselamatan peserta berada ditahap yang meyakinkan.

4. Kebersihan

Berdasarkan pemerhatian, kawasan tapak program adalah bersih namun demikian, kawasan pengumpulan dan pelupusan sampah tidak diselenggara dengan baik. Hal ini boleh mendatangkan lalat dan menyebabkan kehadiran bau kurang menyenangkan di tapak program. Oleh itu, ajk kebersihan harus memastikan sampah dilonggokkan di kawasan yang lebih jauh daripada tapak program dan seterusnya dibakar.

5. Tempat memasak Jika dilihat, keadaan di tempat memasak tidak terlalu kondusif kerana makanan yang telah dimasak terdedah kerana tidak ditutup malahan sinki tersumbat menyebabkan air bertakung. Selain itu juga, tempat membasuh diluar tidak disediakan khemah. Cadangan untuk memastikan perkara ini menjadi lebih baik ialah pihak pengurusan hendaklah meyediakan tudung saji bagi memastikan makanan tidak terdedah dan harus mempunyai alat untuk mengepam sinki daripada tersumbat. Tambahan pula, bagi khemah atau payung mestilah dipasang di kawasan membasuh.