Anda di halaman 1dari 8

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN(RPH

)

Mata pelajaran Tunjang Tajuk Sub- tajuk

Tarikh : 12 Ogos 2011 : Pendidikan Jasmani Hari : Jumaat : Kemahiran Masa : 8.00 – 9.00 pagi (60M) : Bola tampar Tahun : 5 bijak : Menghadang bola Bil Murid : 36 orang

Hasil pembelajaran : Pada akhir pembelajaran ini,murid akan dapat Psikomotor :  Melakukan kemahiran menghadang sekurang-kurangnya 3 ulangan dengan teknik yang betul dan selamat

Kognitif :  Menamakan sekurang-kurangnya 2 otot yang terlibat dalam kemahiran menghadang dengan betul dan tepat  Menyatakan sekurang-kurangnya 3 aspek keselamatan semasa aktiviti menghadang dijalankan dengan betul dan tepat Afektif :

 Menunjukkan kerjasama dengan rakan semasa melakukan aktiviti menghadang  Menunjukkan semangat berpasukan dengan bertepuk tangan kepada rakan semasa menjalankan pertandingan

setiap kumpulan haruslah mengumpul mata. Petunjuk : = murid = net Murid akan melompat berpasangan setinggi yang boleh dengan menggunakan teknik yang betul = lompat . Pemain berdiri di depan jaring dan cuba melompat setinggi yang boleh untuk melakukan hadangan dengan kedua-dua belah tangan tanpa bola. Cara bermain: Bagi bola kepada rakan pasukan dengan toss bola tinggi Rakan pasukan harus melompat untuk mendapatkan bola Alatan : bola tampar sketel Perkembangan Langkah 1 ( Menghadang tanpa bola.Fasa Strategi/ Aktiviti Focus Pembelajaran Organisasi Catatan Permulaan ( 5 minit ) Mobiliti : Permainan kecil -Murid – murid dibahagikan kepada 2 kumpulan (A dan B) .

C dan D) Kumpulan A dan B saling menghadap manakala C dan D Kumpulan A dan C akan toss bola Kumpulan B dan D akan Toss sambut Alatan : Bola tampar ( 2 biji) Sambut .B.Teknik menghadang: Badan dan tapak tangan menghadap jaring Lompat dengan kedua-dua belah kaki Luruskan keduadua belah tangan ke atas Jarakkan jari-jari tangan Mata pandang arah pergerakan bola Fleksikan keduadua belah lutut semasa mendarat Aktiviti 2 Pemain akan dibahagikan kepada empat kumpulan ( A.

= kumpulan A = kumpulan B = kumpulan C = kumpulan D Aktiviti 3 Sama seperti aktiviti 2 Tetapi murid akan menggunakan servis overhead manakala kumpulan yang berasingan akan menghadang bola dengan teknik yang betul Servis overhead Sambut Alatan : Bola tampar ( 2 biji ) Sambut Servis Ov erhead Petunjuk : = kumpulan A = kumpulan B = kumpulan C = kumpulan D Aktiviti 4 Murid akan dibahagikan kepada empat kumpulan Alatan : . Petunjuk : Ulang perlakuan ini 10 kali dan tukar peranan selepas itu.menyambut bola.

( A.D. Pemain kumpulan B dan D cuba menghadang bola tersebut Petunjuk : = kumpulan A = kumpulan B = kumpulan C = kumpulan D Servis overhead ang Menghad Mengumpan Men Menghadang tampar ( 2 biji ) Kemuncak Aktiviti 5 Menghadang bertiga Pelajar akan dibahagikan kepada 6 kumpulan ( A.C. Bola Kumpulan A dan C akan melakukan mengumpan bola Kumpulan B dan D akan menghadang bola gumpan Pemain kumpulan A dan C akan menggerakkan bola ke kanan dan kiri. Menghadang Servis .C dan D).B.B. Manakala kumpulan C akan menghadang bola dari pemain kumpulan A.E dan F ) Pemain kumpulan A akan melakukan servis overhead kepada kumpulan B.

Kumpulan D.Kaki Soal jawab dan maklum balas mengenai aktivitii - Menurunkan kadar nadi pelajar.E dan F melakukan aktiviti yang sama Penutup ( 5 minit ) Membuat aktiviti regangan. .Kepala . Mengelakkan kecederaan otot selepas melakukan aktiviti = guru = murid .Tangan .