Anda di halaman 1dari 9

Mata Pelajaran Tahun Tarikh Masa Bil Murid

: Pendidikan Jasmani : 1 Cempaka : 28/9/2011 : 8.00 pagi :6

Standard Kemahiran : Kecergasan Tajuk Fokus : Kelenturan :Berkebolehan melakukan aktiviti yang meningkatkan kapasiti aerobik. Standard Pembelajaran : 3.3.1 Melakukan aktiviti regangan static dan dinamik pada otot-otot utama : 4.3.1 Mengetahui teknik regangan yang betul : 5.4.2 Memperlihatkan rasa seronok melakukan aktiviti dalam kumpulan. Pengalaman sedia ada : Murid pernah mempalajari asas regangan dalam kelas

sebelum ini. Hasil Pembelajaran :

Psikomotor : Murid dapat melakukan sekurang-kurangnya 2 daripada aktiviti regangan secara static dengan taknik yang betul. Kognitif :Murid dapat menyebutkan bahagian badan yang terlibat dalam aktiviti regangan. Afektif :Murid berkerjasama semasa melakukan aktivitit regangan.

Penerapan nilai Penggabungjalinan Kesepaduan Alatan ICT

: Kerjasama,keyakinan : Kekuatan otot : Matematik (mengira) :Wisel,tilam,bakul,bola :Komputer,alat pembesar suara

Bahagian/Masa Permulaan 5 minit

Aktiviti Memanaskan badan - Lari setempat

Fokus Pengajaran 1.Guru akan beri arahan kepada murid untuk beratur dalam barisan. 2.Guru akan memberi bantuan kepada murid jika mereka tidak dapat melakukannya. 3.Jika guru meniup wisel 1 kali,murid berlari perlahan. 4.Guru meniup 2 kali,murid belari laju. 5.Guru meniup panjang,murid akan berhenti. 6.Ulang sebanyak 3 kali.

Organisasi

Catatan TKP 1.Kinestatik 2.Lingustik Nilai

X X X X X X

1.Kerjassama 2.Tolong Menolong Alatan 1.Wisel 2.Tilam

Regangan - Tangan

1.Murid berdiri dalam barisan . 2.Peluk badan sendiri dengan dua belah tangan dengan sekuat yang boleh. 3.Kira sehingga 8. 1.Kaki buka seluas bahu. 2.Bengkokkan badan ke kanan dan kira sehingga 8. 3.Kemudian bengkok ke kiri dan kira sehingga 8. 1.Duduk di atas lantai. 2.Buka kaki seluas yang boleh. 3.Kira sehingga 8.

Penunjuk = Guru X = Murid

-Pinggang

- Kaki

Langkah 1 (7 minit)

Pergerakan statik -Bentuk 1.Berdiri tegak.Kedua-dua belah tangan dirapat ke atas. 2.Tangan didepakan dengan perlahan. 3.Kemudian kaki pula dibuka perlahan-lahan sehingga seluas yang boleh. 1.Murid duduk di atas lantai. 2.Kaki disilangkan. 3.Rapatkan dada ke kaki dan tangan peluk pada kedua dua belah kaki. 1.Murid meniarap di atas tilam. 2.Tangan diluruskan ke depan. 3.Kaki di rapatkan. 4.Cuba angkat tangan dan kaki pada masa yang sama dengan melentikkan badan.Ikut kemampuan murid. 5.Guru perlu sentiasa menjaga keselamatan murid.

1.Murid berdiri dalam barisan dan menghadap guru.

X X X X X X

- Mengecilkan badan

- Aksi Superman

Bahagian/ Masa

Aktiviti

Fokus pembelajaran 1. Secara berpasangan,

Organisasi TKP

Catatan

Langkah 2 ( 7minit )

1. Tolak bahu kawan 2. Berdayung kaki bengkok

menghadap rakan dan keduadua tangan pegang bahu rakan. 2. Mendengar arahan guru dan menolak bahu rakan.

1. Kinestatik 2. Linguistik

Nilai

XX XX XX

1. Keyakinan 2. Keberanian

1. Secara berpasangan, satu murid baring dan bengkokkan lutut lebih kurang 90. 2. Pasangan satu lagi mencangkung di depan kaki rakan yang baring. 3. Kedua-dua murid berpegangan tangan. 4. Apabila guru beri arahan, murid yang mencangkung

Alatan 1. Wisel 2. Tilam Penunjuk = Guru X = Murid

akan menarik rakan yang baring naik dan dia baring. 5. Aktiviti berterusan sehingga arahan henti diberikan. Kemuncak ( 8 minit ) Permainan kecil orang buta hantar bola 1. Murid berdiri sebaris dan hulurkan tangan ke depan tanpa sentuh rakan untuk mengambil jarak. 2. Murid pertama akan ambil bola yang berada di depan dalam bakul dan lentikkan badan ke belakang untuk hantar bola kepada rakan. 3. Rakan di belakang akan meneruskan sehingga murid terakhir. 4. Murid terakhir akan masukkan bola ke bakul di belakang dia. 5. Semasa aktiviti dijalankan, muzik akan dimainkan. X = Guru = Murid
Bakul

TKP 1. Kinestatik 2. Interpersonal

X X X X X X
Bakul

Nilai 1. Keyakinan 2. Kerjasama

Alatan 1. 2. 3. 4. 5. Bakul Bola Wisel Komputer Speaker

Penunjuk

Apabila muzik dihentikan dan bola berada di tangan mana-mana murid, murid tersebut akan dihukum tarik telinga naik turun tiga kali. 6. Setelah semua bola habis dihantar. Murid putar setempat 180 dan ambil bola dalam bakul meneruskan aktiviti.

Gerak kendur Penutup 5 minit - Tangan 1. Murid berdiri dalam barisan . 2. Peluk badan sendiri dengan dua belah tangan dengan sekuat yang boleh. 3. Kira sehingga 8. 1. Kaki buka seluas bahu. 2. Bengkokkan badan ke kanan dan kira sehingga 8.

TKP 1.Kinestatik 2.Lingustik Nilai

X X X X X X

1.Kerjassama 2.Tolong Menolong Alatan 1.Wisel 2.Tilam

-Pinggang

3. Kemudian bengkok ke kiri dan kira sehingga 8. Penunjuk - Kaki 1. Duduk di atas lantai. 2. Buka kaki seluas yang boleh. 3. Kira sehingga 8. = Guru X = Murid