Anda di halaman 1dari 2

Soalan:

Setiap kali menjelang musim perayaan, harga barang keperluan akan melambung tinggi. Bekalan bahan makanan dan barangan juga kekurangan. Bincangkan peranan masyarakat dalam membendung masalah ini.

Pendahuluan : Setiap kali di negara Malaysia, apabila menjelang musim perayaan, harga barang keperluan yang dijual di pasaran sangat tinggi. Selain itu, barangan yang dijual juga kekurangan. MASALAH : IDEA 1. Permintaan pengguna yang tinggi terhadap sesuatu HURAIAN Disebabkan terlalu ramai pembeli, penjual mengambil kesempatan untuk menjualnya dengan harga yang tinggi. Pembeli sanggup membeli sesuatu dengan harga tinggi kerana musim perayaan hanya disambut setahun sekali. Pengguna suka membeli barang pada saat-saat akhir Pengguna tidak berfikir dengan awal tentang kenaikan harga barang apabila membuat keputusan pada saat-saat akhir Sesetengah peniaga sengaja menaikkan harga bekalan jualan dengan alasan kekurangan bekalan Terdapat juga peniaga yang menaikkan harga barangan menjelang musim perayaan dengan alasan pembekal dan pengimport mengenakan harga yang tinggi Peniaga menyorok barangan untuk mendapatkan keuntungan .

2. Tidak merancang masa pembelanjaan dengan betul .

3. Sikap peniaga yang mementingkan keuntungan

PERANAN :

IDEA

HURAIAN

1. Masyarakat perlulah membuat persediaan awal

2. Peranan peniaga dalam mengehadkan bilangan jualan kepada masyarakat ramai.

Masyarakat sepatutnya membeli sesuatu barangan tersebut awal sebelum menjelang musim perayaan Apabila sesuatu barang tersebut habis dijual sebelum menjelang musim perayaan, stok baru akan di import. Oleh itu, barangan tersebut tidak akan berkurangan dengan cepat Pasaraya sepatutnya mengehadkan bilangan jualan barang kepada setiap orang Misalnya, barangan yang mempunyai potongan harga lumayan perlulah di hadkan jualannya kepada setiap seorang pembeli Kerajaaan sepatutnya menaikkan gaji petani Semakin ramai bilangan petani, bekalan makanan tidak akan berkurangan dengan cepat Petani seharusnya diberi penghormatan yang banyak oleh rakyat Ini akan dapat mengelakkan seseorang daripada membeli barangan secara berlebihan di samping menjimatkan wang Oleh itu, akan dapat mengelakkan bekalan bahan makanan dan barangan daripada berkurangan Biasanya kita berhadapan dengan situasi yang menarik kita untuk berbelanja seperti membeli sesuatu barang sedangkan ia sebenarnya tidak perlu bagi kita. Tarikan mungkin disebabkan oleh harga murah, sukar didapati pada masa dan tempat lain - pada hal kita tidak perlu

3. Peranan masyarakat dalam memajukan bidang pertanian atau produk hiliran.

4. Peranan masyarakat dalam merancang pembelanjaan.

Penutup :

Kesimpulannya, masyarakat perlulah peka terhadap peningkatan harga barang menjelang musim perayaan. Ini kerana terdapat sesetengah peniaga yang ingin mengambil kesempatan untuk menjadi kaya terutamanya musim perayaan. Oleh itu, masyarakat perlulah berfikir dengan cekap supaya tidak mudah terpedaya.