Anda di halaman 1dari 7

SEJARAH TESELASI Teselasi telah wujud selama berabad tahun lamanya dan masih digunakan sehingga ke hari ini.

Walaubagaimanapun, kajian teselasi dalam matematik mempunyai sejarah yang agak singkat. Menurut artikel History of Tesellation (2011), pada tahun 1619, Johannes Kepler telah menjalankan satu kajian pertama teselasi yang telah didokumentasikan. Beliau menulis tentang regular dan semiregular teselasi dimana bentuk-bentuk initelah dikenal pasti sebagai rangka pesawat dalam bentuk poligon. Dalam jangka masa dua ratus tahun kemudian, pada tahun 1891, E. S Federov membuktikan bahawa setiap sudut pesawat itu dibina berasaskan satu daripada tujuh belas bentuk isometri yang berbeza. Secara tidak langsung, kajian Federov ini telah memperkenalkan kajian teselasi dalam matematik. Selain darpada Federov, antara ahli pakar matematik yang melakukan kajian terhadap tajuk teselasi ni ialah Shubnokovdan Belov (1951), dan Heinrich Heesch dan Kl\ienzie (1963). Penyumbang yang paling terkenal adalah pelukis Belanda, MC Escher (1898-1972). M.C. Escher adalah seorang yang amat dihormati oleh ahli matematik, serta ahli-ahli sains walaupun beliau tidak mempunyai latihan formal dalam bidang sains atau matematik. Beliau adalah seorang yang rendah diri yang menganggap dirinya bukan seorang artis mahupun pakar matematik. Beliau paling terkenal untuk struktur beliau apa yang dipanggil, seperti Ascending and Descending, Relativity, Transformation Prints, seperti Metamorphosis I, Metamorphosis II and

Metamorphosis III, Sky & Water I dan Reptiles. PENGENALAN TESELAS 'Tessera' dengan perkataan latin bermaksud kiub batu kecil. Mereka digunakan untuk membuat 'tessellata' - mozek gambar yang membentuk lantai dan tilings di bangunan Rom Istilah ini telah menjadi lebih khusus dan sering digunakan untuk merujuk kepada gambar atau jubin, kebanyakannya dalam bentuk haiwan dan hidupan lain, yang meliputi permukaan kapal terbang dengan cara yang simetri tanpa bertindih atau meninggalkan jurang.

Teselasi di sini bermakna bentuk; seperti segitiga, poligon dan segi empat sama dan corak; yang memaparkan haiwan, orang, dan sebagainya, yang dibuat dengan cara yang saling berulang-ulang seperti teka-teki jigsaw yang mudah. Bentuk-bentuk ini mengisi permukaan, biasanya kapal terbang 2D, tanpa jurang atau pertindihan. Selain itu, dinding batu, lantai ubin, dan dinding di dapur dan bilik mandi, dan kaki lima adalah permukaan yang dikira sebagai teselasi. Selain daripada itu,Pearce (2000) mennyatakan teselasi, dalam erti kata yang mudah diwujudkan apabila bentuk diulangi berkali-kali meliputi kapal terbang tanpa apa-apa jurang atau pertindihan. Apabila bentuk individu digabungkan bersamasama dengan tiada jurang atau pertindihan untuk mengisi ruang rata seperti siling, dinding atau lantai, ianya dikenali sebagai ubin atau tilling.

JENIS-JENIS TESELASI Empat Jenis Simetri dalam satu binaan Terdapat 4 cara untuk bergerak motif ke kedudukan lain dalam corak. Ini telah diterangkan oleh Escher. (Tesellation, 2011). 1. Translation Terjemahan adalah bentuk yang diterjemahkan adalah semata-mata, atau merosot, seluruh karya dan seri sekali lagi di tempat lain. Terjemahan menunjukkan bentuk geometri dalam penjajaran yang sama seperti yang asal, ia tidak berpaling atau flip.

2. Refleksi/ Berbalik Refleksi adalah satu bentuk yang telah dibalik. Paling sering dibalik terus ke kiri atau ke kanan (lebih paksi "y") atau dibalik ke bahagian atas atau bawah (lebih daripada satu paksi "x"), renungan juga boleh dilakukan pada satu sudut. Jika gambaran telah dilakukan dengan betul, anda boleh menarik garisan bayangan melalui tengah-tengah, dan kedua-dua bahagian akan simetri imej "cermin". Untuk mencerminkan bentuk di seluruh paksi adalah untuk plot titik khas yang sepadan bagi setiap titik dalam bentuk asal.

3. Putaran Putaran berputar corak di sekeliling mata, berputar. A putaran, atau seterusnya, berlaku apabila sesuatu objek bergerak dalam fesyen bulat di sekitar titik pusat yang tidak bergerak. Satu contoh yang baik putaran adalah salah satu "sayap" roda pin yang bertukar di sekitar titik pusat. Putaran sentiasa mempunyai pusat, dan sudut putaran.

4. Reflection Glide Pada meluncur refleksi, renungan dan terjemahan digunakan serentak lebih suka yang berikut oleh Escher, Berkuda. Tiada simetri reflectional, tidak ada sama simetri putaran.

CONTOH-CONTOH TESELASI