Anda di halaman 1dari 7

Kepentingan sarapan pagi

Oleh Hajahfarhana Tarmudi hajahfarhana@hmetro.com.my

SARAPAN dianggap begitu penting untuk memastikan badan sentiasa cergas dan minda cerdas sepanjang hari. Malah sarapan juga sebenarnya penting untuk diamalkan bagi mereka yang ingin mendapatkan tubuh badan menawan. Ringkasnya, sarapan amat penting untuk semua peringkat umur tidak kira bagi kanak-kanak mahupun dewasa bagi memastikan kesihatan tubuh badan terjamin. Menurut Pakar Pemakanan Hospital Pakar KPJ Seremban, Iman Abdul Halim, sarapan pagi adalah satu cara untuk memberikan bentuk badan yang ideal seperti diidamkan. Seseorang yang tidak mengambil sarapan kononnya untuk menurunkan berat badan lebih cenderung mengalami peningkatan berat badan.

Tidak mengambil sarapan berkait rapat dengan masalah obesiti. Kajian menunjukkan individu yang mengalami masalah obesiti kebanyakannya adalah mereka yang tidak mengambil sarapan.

Kajian juga mendapati meninggalkan makanan terutama sarapan menjadikan kawalan berat badan semakin sukar. Seseorang yang tidak bersarapan cenderung untuk mengambil makanan dengan kuantiti yang banyak pada waktu tengah hari dan tidak berkhasiat serta tinggi kalori seperti makanan ringan untuk menghilangkan kelaparan. Beberapa kajian menunjukkan tabiat sebegini akan mengumpulkan lebih banyak lemak badan apabila mereka makan lebih sedikit dan mengandungi kalori tinggi yang diambil secara kerap. Apabila seorang itu mengalami masalah obesiti ataupun berlebihan berat badan, mereka cenderung untuk mendapat penyakit kronik seperti kencing manis dan sakit jantung. Bagi mereka yang mengalami masalah sakit perut, angina (penyakit yang menyebabkan kesakitan dan kesesakan nafas) atau perut tidak selesa, ia tidak sepatutnya dijadikan alasan untuk meninggalkan sarapan. Pilihan makanan yang berkhasiat dan bersih amat penting. Pengambilan sarapan perlu dibiasakan bagi individu yang menganggap ia tidak penting, nasihatnya kepada golongan dewasa yang gemar meninggalkan sarapan setiap hari. Tambahnya, tubuh badan manusia seperti kereta yang perlu diisi dengan minyak supaya boleh bergerak. Badan kita perlu diisi dengan makanan beberapa kali dalam sehari supaya ia boleh berfungsi secara cekap dan dapat melakukan tugas harian lebih baik. Kajian untuk membandingkan antara keberkesanan mental dan fizikal terhadap sekumpulan orang dewasa dalam sehari menunjukkan mereka yang tidak mengambil sarapan semakin kurang cergas menjelang tengah hari. Setiap pagi, selepas beberapa jam kita tidak mendapat bekalan makanan, sangat penting untuk bersarapan supaya ia dapat membekalkan nutrien dan tenaga yang diperlukan tubuh badan untuk melakukan aktiviti seharian. Jika seseorang itu tidak mengambil sarapan, mereka akan berasa letih, lesu, pening, tidak bermaya, mudah marah dan bermasalah untuk menumpukan perhatian. Masa yang lama diperlukan untuk menyelesaikan tugasan terutama jika di tempat kerja. Jika tidak bersarapan, kita cenderung untuk mengambil makanan manis untuk meningkatkan tenaga. Jika seseorang sedang bekerja dan waktu makan tengah hari belum tiba, pada ketika inilah kita cenderung untuk mengambil makanan yang kurang berkhasiat seperti coklat, kerepek atau makanan ringan lain.

Di samping itu, mereka akan berasa sangat lapar dan apabila tiba waktu makan tengah hari, mereka akan mengambil kuantiti makanan yang banyak, jelasnya mengenai kesan bagi mereka yang malas dan tidak mahu mengambil sarapan sebagai rutin harian. Sarapan tidak hanya penting bagi mereka yang inginkan berat badan ideal tetapi juga kepada kanak-kanak yang bersekolah. Pada waktu pagi, setelah lapan hingga 12 jam semalaman tidak mendapat makanan sewaktu tidur, simpanan tenaga adalah rendah. Tumbesaran dan perkembangan otak bergantung kepada pengambilan makanan yang berkhasiat dan seimbang. Apabila mereka tidak mengambil sarapan, untuk menunggu waktu makan seterusnya boleh mengambil tempoh sehingga 18 jam. Tempoh separa kelaparan ini boleh menimbulkan masalah fizikal, intelektual dan tingkah laku mereka. Justeru, sarapan ialah hidangan yang paling penting diambil tetapi masih ramai lagi kanak-kanak tidak menikmatinya. Pengambilan sarapan di kalangan murid-murid membantu daya penumpuan mereka, mempengaruhi tingkah laku semasa proses pembelajaran dan mengurangkan keletihan. Pengambilan sarapan penting tetapi apa yang mereka ambil atau makan perlu juga dititikberatkan. Memilih sarapan yang kaya dengan bijirin penuh, serat, protein, rendah lemak dan gula boleh meningkatkan tahap penumpuan yang memang diperlukan untuk proses pembelajaran. Karbohidrat adalah sumber tenaga utama untuk tubuh badan. Serat membantu dengan memberi rasa kenyang bagi mengelakkan pengambilan makanan berlebihan. Apabila digabungkan dengan pengambilan air yang mencukupi, serat membantu menggerakkan makanan melalui sistem pencernaan, mengurangkan risiko sembelit dan juga menurunkan tahap kolesterol darah, jelasnya. Meninggalkan sarapan juga boleh menjadikan kanak-kanak berasa letih dan tidak bermaya. Hal ini secara tidak langsung mempengaruhi proses pembelajaran mereka. Mood dan tenaga mereka semakin menurun sepanjang waktu pembelajaran jika tidak menjamah sebarang makanan. Kajian menunjukkan kanak-kanak yang mengambil sarapan mempunyai kelebihan jika dibandingkan dengan kanakkanak yang tidak bersarapan.

FAKTA:

Antara sumber nutrien termasuk: Karbohidrat seperti bijiran penuh, beras perang, roti bijirin penuh, sayuran dan buah-buahan. Protein seperti produk tenusu rendah lemak atau tanpa lemak, ayam, ikan, daging, telur dan kekacang. Serat seperti roti bijiran penuh, bijirin sarapan, kekacang, sayuran dan buah. Kepentingan bersarapan: Kecerdasan minda terutama memori yang baik. Keputusan ujian atau peperiksaan yang baik, kedatangan ke sekolah dan mood mereka. Tumpuan dan perhatian yang lebih di dalam kelas.

Pemakanan yang baik secara keseluruhan. Berat badan yang ideal.

http://www.hmetro.com.my/articles/Kepentingansarapanpagi/Article/ http://www.hmetro.com.my/articles/Bijirinsarapanrangsangdayaketahanan/Article/ http://www.hmetro.com.my/articles/Rancangmakananberkhasiat_seimbang/Article/

Metabolisme tubuh manusia


by HDO Balanced Water on Tuesday, June 30, 2009 at 1:50pm

Metabolisme adalah proses pembentukan energi dalam tubuh dengan jalan "membakar" nutrisi makanan / minuman yang masuk sehingga tubuh dapat menjalankan fungsi aktifitasnya secara normal. Zat Nutrisi berupa kalori, protein, karbohidrat, mineral, gula dan vitamin.

Proses 'pembakaran' dilakukan dengan bantuan oksigen (air & hasil pernapasan) termasuk melibatkan enzim kelenjar tubuh sebagai zat pengurai nutrisi.

Air memegang fungsi sangat penting dalam proses metabolisme tubuh tersebut yaitu sebagai media penghantar dalam proses pengurai zat nutrisi (proses bio-kimia). Selain itu,air juga berfungsi sebagai media pelarut untuk mengeluarkan 'sisa' hasil metabolisme tubuh (detok agent) secara proses bio-elektrik. Istilah ilmiah dari proses ini dinamakan proses Ekskresi.

Secara umum, tubuh manusia memerlukan sedikitnya 2 liter air per hari. Masalahnya tidak semau air yang kita minum memiliki karakteristik partikel air yang 'mudah menghantar' dan 'mudah larut' . Apalagi jika kondisi air tersebut memiliki kadar air cenderung asam (pH < 7), maka sel-sel darah (hemogoblin) malahan akan 'melepaskan' atau mengurangi jumlah atom oksigen yang diangkutnya.

Hal tersebut tentunya akan berakibat fatal bagi kesehatan tubuh, karena selain jumlah energi tubuh (hasil pembakaran) akan berkurang proses ekskresi tubuh juga tidak akan bekerja secara optimal (terutama sangat berbahaya bagi kesehatan ginjal).

Sejalan dengan pertambahan usia manusia maka secara alami kualitas dari proses metabilisme akan cenderung menurun. Berdasarkan penelitian, metabolisme tubuh setiap manusia rata-rata akan mengalami kemunduran 2 hingga 5 % perdekade usia.

Medan Listrik "Endogen" Tubuh

Dalam menjalankan fungsi metabolisme tersebut (proses bio kimia & bio elektrik),tubuh memiliki medan listrik Endogen sebagai sistem penggerak utamanya. Medan listrik endogen tubuh juga berfungsi untuk mengontrol aktifitas mekanisme fisiologis tubuh (sistem saraf & otot tubuh) dan proses Ekskresi / pembuangan 'limbah' melalui usus besar (limbah padat), ginjal & kulit (limah cair) serta paruparu (gas).

Demikianlah kualitas kestabilan medan listrik Endogen tubuh menjadi hal yang sangat vital bagi tubuh kita. Namun dikarenakan prosesnya terjadi dalam tubuh, maka kita hanya mampu menjaganya 'dari luar'. Dalam hal ini, HDO Balance Water memiliki 'keistimewaan' karakteristik air yang tidak dimiliki oleh produk lain. Secara ilmiah dapat dibuktikan bahwa muatan (ion listrik) partikel air HDO Balance Water memiliki resistansi (R) 100 kiloOhm(*).

(*) hukum listrik 'Ohm' : I = V/R

Bijirin sarapan rangsang daya ketahanan

ANTARA hadiah terbaik yang boleh diberikan ibu kepada anak ialah memupuk tabiat bersarapan. Mungkin ramai yang masih tidak tahu, sarapan adalah hidangan yang paling penting. Kejayaan memujuk anak mengambil sarapan berkhasiat setiap hari sebelum ke sekolah adalah satu kejayaan bagi kebanyakan ibu di Malaysia. Malah hampir 99 peratus ibu di Asia bersetuju bahawa sarapan adalah sangat penting untuk membolehkan anak mereka mendapat pencapaian yang lebih baik di sekolah. Tahun ini, Nestle mendedahkan lebih banyak berita baik mengenai sarapan! Nestle Koko Krunch dengan susu sebenarnya mempunyai kandungan protein yang sama dengan telur, vitamin C seperti setengah biji oren dan jumlah serat seperti dua keping roti. Usah terkejut. Bijirin sarapan enak yang digemari kanak-kanak ini juga berkhasiat. Ia menyediakan protein yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, vitamin C bagi merangsang daya ketahanan badan dan serat untuk membantu sistem penghadaman.

Jika ia masih tidak mencukupi, bijirin sarapan Nestle diperbuat daripada bijirin penuh yang mengandungi serat, vitamin B dan iron; lebih baik daripada bijirin diperhalus seperti beras atau roti putih yang kehilangan banyak nutrien penting.

Individu yang mengambil sarapan lebih bertenaga dan mampu menjalankan tugas harian dengan lebih baik. Kanakkanak yang bersarapan juga didapati lebih fokus dan aktif di sekolah. Inilah sebabnya sarapan yang berkhasiat (kaya dengan tenaga, vitamin dan mineral) sangat penting untuk kanak-kanak. Mengambil sarapan yang baik contohnya semangkuk Nestle Koko Krunch yang diperbuat daripada bijirin penuh boleh membantu memperbaiki prestasi kanak-kanak di sekolah.

INFO Kandungan khasiat dalam semangkuk Nestle Koko Krunch: > Protein bagi Koko Krunch dengan susu (6.6 gram) = Protein sebiji telur (5.9 gram) > Serat (1.7 gram) = Serat daripada dua keping roti (0.2 gram) > Vitamin C (18 miligram) = vitamin C daripada 1/2 biji oren saiz sederhana (30.7 miligram)