Anda di halaman 1dari 3

Alapfogalmak

rta: Administrator 2011. janur 07. pntek, 14:04 A legtbb fogalmat s kifejezst, amit az zletben hasznlunk a kommunikci sorn megtalljtok az zletpt Kziknyvben, melyet megrendelhettek a webruhzbl. Az albbi fogalom gyjtemny nem helyettesti ezt a knyvet, nem tr fel sszefggseket, csupn a fogalmakat ismerteti. Network 21: Tallkozhatsz vele gy is: Network Twentyone [ejtsd: netvrk tven(t)i van] 1989-ben az USA alakult nonprofit oktatsi szervezet, melynek clja az Amway fggetlen vllalkozk tmogatsa. Alapti: Jim s Nancy Dornan (USA) Magyarorszgon is van irodjuk, van sajt knyvkiadjuk, tbb mint 20 nyelven - tbbek kztt magyarul is - rendszeresen jelentetnek meg j knyveket, CD-ket. Valamint az Amway-el egyttmkdve s annak felgyeletvel rendeznek klnbz zletpt tallkozkat.Az zletpts mdszere (hogy hogyan pthetnk egy stabil fogyaszti hlzatot az Amwayben) a Network 21 szervezetben dolgoz legsikeresebb zletemberek szakmai tapasztalataira pl. Nhny dolgot fontos tisztzni a Network 21-el kapcsolatosan: 1., Nem azonos az Amway-el. 2., Az Amway ruhzban nem kaphatak a kpzsi anyagok. 3., A kpzsi anyagoknak nincs pontrtkk. 4., A kpzsi anyagok vsrlsa nem ktelez az zletptknek, pusztn csak javasolt 5., A kpzseken, szeminriumokon val rszvtel szintn nem ktelez, csupn javasolt. Azoknak a fggetlen vllalkozknak, akik szeretnnek egy fogyaszti hlzatot felptve "anyagilag fggetlenn" vlni azoknak elengedhetetlen a Network 21-el val egyttmkds, hiszen egy nagy szervezetben folyamatosan vannak j indulk s ezeknek a kpzst "t lehet adni" a Network 21-nek, hiszen a Network 21 CD-in, knyvein s szeminriumain az j belpk tanulhatjk a hlzatptst. A Network 21-en kvl mg legalbb 10 oktatsi szervezet mkdik a vilgban, mely az Amway fggetlen vllalkozk kpzst hivatottak szolglni. Azonban mind kzl a legnagyobb s az Amway ltal is leginkbb javasolt - globlisan mkd - rendszer a Network 21. Sok olyan kpzsi rendszer is van, amit az Amway hivatalosan nem fogad el. Magyarorszgon hasonl oktatsi rendszer mg a Diamond Alliance [ejtsd: djmond alliansz] amirl hallhattok. Azonban lnyegesen kisebb mret, kevesebb hlzatpt hasznlja. Pontos adatok ugyan nincsenek a birtokunkban, azonban becslseim szerint ma magyarorszgon az sszes "Amway-es"-nek mintegy 80-85%-a a Network 21 szisztmt hasznlja az zletptshez. A Network 21 kpzsi anyagait itt a team21.hu webruhzban tudod beszerezni, valamint nagyobb rendezvnyeken vannak rust standjaik, ahol a Network21 alkalmazottai szolglnak ki. Ilyen rendezvnyek pl.: Openek, BBS-ek, WES-ek. Ezeken a rendezvnyeken vannak gynevezett BSM (Business Support Material - zletpt segdanyagok) standok, ahol szabadon vsrolhatnak az Amway tagok.

Amikor egy ilyen BSM standnl szeretnl kpzsi anyagot vsrolni, a Network 21 dolgozi krdezni fogjk tled, hogy ki a felsvonali platind, illetve Gymntod, erre a krdsre illik tudni vlaszolni. BSM - anyagok: zletpt segdanyagok. CD-k, Knyvek, Jegyek, stb. Mivel mi a Network 21 szisztmval ptjk az zletnket, az segdanyagaikat hasznljuk. A Network 21 kpzsi anyagait itt a team21.hu webruhzban tudod beszerezni, valamint nagyobb rendezvnyeken vannak rust standjaik, ahol a Network21 alkalmazottai szolglnak ki. Ilyen rendezvnyek pl.: Openek, BBS-ek, WES-ek. Ezeken a rendezvnyeken vannak gynevezett BSM (Business Support Material - zletpt segdanyagok) standok, ahol szabadon vsrolhatnak az Amway tagok. Amikor egy ilyen BSM standnl szeretnl kpzsi anyagot vsrolni, a Network 21 dolgozi krdezni fogjk tled, hogy ki a felsvonali platind, illetve Gymntod, erre a krdsre illik tudni vlaszolni. FKP: A Network 21 ltal kiadott Folyamatos Kpzsi Program rvidtse. Havonta kiadnak 4db CD-t, (+1CD-t a vezetknek) melyre el lehet fizetni. Aktulis rrl a webruhzban tjkozdhatsz. Ezeket a hangfelvteleket tbbsgben Magyarorszgon ksztik BBS-eken, vagy WES-eken. A CD-ken olyan eladk beszlnek, akik mr felptettek stabil nagy zleteket s a tapasztalataikat adjk t. A kpzsi programon val rszvtel nem ktelez, csak javasolt. OPEN: Nyilvnos Marketing Terv bemutat. Az orszg tbb pontjn ltalban heti rendszeressggel megrendezsre kerl elads, ahol egy Platina, vagy afltti bemutatja az zleti tervet. Ezeknek a rendezvnyeknek tbb cljuk is van. Egyrszt azok az zlettrsak, akik mg nem tudjk elmondani a marketing tervet, azok elhozhatjk a jelltjeiket ezekre a tallkozkra, ahol egy profi tolmcsolsban kerl bemutatsra a marketing terv. Ilyenkor az elad az adott zlettrs "szcsve". Az OPEN lehetsget ad arra is, hogy tallkozhass az aktv felsvonaladdal s bemutatsd neki a jelltedet, tovbb szemlyes konzultcis lehetsg is egyben. Amennyiben a jellted mr belpett a te 1/1 Marketing Terveden, vagy egy Csaldi Marketing Terven, akkor is clszer elhozni az Openre, ahol ltni fogja a csapatot, s igazbl a felsvonalad fogja elindtani az OPEN utn. Az elads utn vidd oda a jelltedet a felsvonaladhoz, hasznld a felptst s a felsvonalad (ha jl csinlod a felptst) el fogja tudni indtani a jelltedet. Mondhatnm azt is, hogy MINDEN j jelltedet, belpdet vidd el az OPEN-re legalbb egyszer, ha igazn nvekedni akarsz, azonban mint minden ms ez sem ktelez, csak javasolt. MARKETING TERV: A marketing terv nem ms mint az zleti lehetsg bemutatsa. Azrt MARKETING (reklm), mert amit csinlunk az egy fogyaszti hlzat ptse szjreklm tjn, s azrt TERV, mert egy 2-5 ves tervet mutatunk meg a jelltnknek (ennyi idbe kerl aktv munkval egy Gymnt zlet felptse). Tulajdonkppen azt ajnljuk fel a jelltnknek, hogy a csapatunk s a mi tmogatsunkkal Gymnt lehet belle. A Marketing Terv Bemutat nem ms, mint ennek a folyamatnak a felvzolsa.

Marketing Tervet mondhatunk szban is egy kv mellett, azonban a leghatkonyabb, ha rajzoljuk - akr egy szalvtra, vagy egy fehr lapra - (mert az embereknek tbb mint 80%-a vizulis tpus s jobban rti, ha ltja is amirl sz van). Sokszor meslik is Gymntok az eladsaikban, hogy : "...rajzoljuk a krket..." ilyenkor egy ilyen Marketing Terv Bemutatra utalnak. Vannak - a Network 21 ltal kiadott - elre elksztett - papr alap - gynevezett lapozgats Marketing Tervek, vagy npszerbb nevn FLIPCHART-ok [ejtsd:flipcsrtok], melyet szintn megrendelhetsz a webruhzbl (tbbfle mretben kaphat a zsebknyv mrettl (A6-os mret) egszen nagyokig (A3-as mret). A kisebb mret (A6-os) egy ni tskban is elfr, a nagyobbakkal (pl A3, vagy mg nagyobb A2-es) egy egsz csoportnak is bemutathatod az zleti koncepcit. Tovbb igen npszerek a PowerPoint bemutatk, melyek ugyangy mkdnek mint a flipchartok, csak ezeknek a segtsgvel a szmtgpeden is be tudod mutatni az zleti koncepcit. Ezek az elektronikus bemutatk gynevezett di-kbl llnak. 1-1 dia tartalmazza a kpeket, brkat s szvegeket, ugyangy mint a Flipchatoknl. Sok esetben ezek a PowerPoint bemutatk gynevezett "animcikat" (mozgsokat) is tartalmaznak, melyek mg rthetbb s ltvnyosabb teszik a prezentcidat. A letlthet dokumentumok kztt tbb ilyet is tallsz. Igyeksznk beszerezni minden nevesebb Gymnt sajt diit, s amelyik hozzd legkzelebb ll, azt akr ki is nyomtathatod, vagy lementheted egy pendrive-ra s felhasznlhatod a szmtgpeden, laptopodon, vagy akr egy okostelefonon. A letlthet videk menpontban az egyes eladk OPEN eladsait is megtallod, hogy meg tudd nzni, hogy az egyes diknl mirl beszlnek. 1/1 MT: vagy 1/1 marketing terv. Hvjk mg egy az egyben bemutatnak. Ez egyszeren annyit jelent, hogy 4-szemkzt mutatod meg valakinek a marketingtervet. Ez az zletptsnek egy kevsb hatkony mdja, mert mg ha be is lp a jellted az zletedbe, akkor ezt fogja msolni (ezt fogja utnozni) s gy nagyon lassan lehet haladni. Ezt a fajta bemutatt jobb, hogy ha csak az rdeklds felkeltsre hasznlod (rviden 5 percben) s meghvod a jelltedet egy... ...Csaldi Marketing Tervre, vagy egy OPEN-re, ami sokkal hatkonyabb mdja a hlzat ptsnek, ugyanis ha a jellted is el kezd dolgozni, akkor ezt fogja msolni (utnozni) gy elfordulhat az is, hogy egy hnap leforgsa alatt tbb mint 100-200 embernek tudod bemutatni az zleti koncepcit heti pr ra rfordtssal, mg egy az egyben bemutatkkal ez szinte lehetetlen. Szval csak vgszksg esetn alkalmazd az 1/1 MT-t.