Anda di halaman 1dari 16

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 KAJIAN KES : SYNDROME

DOWN

PENGENALAN

Kanak-kanak istimewa adalah sebahagian daripada mereka yang tergolong dalam kumpulan orang kehilangan upaya (OKU), iaitu seseorang yang tidak berupaya menentukan sendiri bagi memperoleh sepenuhnya, atau sebahagian daripada keperluan biasa seseorang individu, dan tidak dapat hidup bermasyarakat sama ada dari segi fizikal, atau mental, dan berlaku sama ada sejak dilahirkan, ataupun sesudah itu.

Terdapat enam kategori orang kurang upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:

Kurang Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu. Kurang Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta. Kurang Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya. Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki) Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.

Lain-lain menurut diagnosis perubatan yang merangkumi semua masalah kurang upaya.

Kanak-kanak ini memerlukan rawatan, bimbingan, bantuan, dan perhatian khusus daripada orang di sekeliling mereka. Janganlah kita menyisihkan mereka. Bantulah sedaya upaya kita kerana mereka mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri.

Kanak-kanak istimewa sering dikaitkan dengan ketakupayaan pembelajaran. Sebenarnya, ketakupayaan pembelajaran bukanlah bermaksud bodoh, lembab, malas, atau tahap kecerdasan yang rendah. Dan ini juga bukanlah berlaku akibat daripada perbezaan budaya, status sosial, kekangan ekonomi, dan pengaruh persekitaran. Ketakupayaan pembelajaran bermaksud masalah khusus di dalam otak kanak-kanak ini, yang menjejaskan cara seseorang

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 itu memproses dan bertindak balas terhadap sesuatu maklumat. Terdapat beberapa bentuk ketakupayaan pembelajaran iaitu;

Disleksia - ini adalah ketakupayaan pembelajaran yang menjadikan kanak-kanak itu sukar membaca, menulis, dan mengeja dalam cara yang biasa. ADHD(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) - ini adalah satu gangguan yang menjejaskan keupayaan otak untuk menumpukan atau memfokus kepada sesuatu benda. Misalnya, seseorang kanak-kanak itu mungkin normal, cerdas, dan bijak tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya dan mengawal tingkah lakunya sendiri.

Dispraksia - ini satu ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan masalah dengan gerakan anggota tubuh. Diskalkulia - satu jenis ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan matematik, apabila kanak-kanak itu mengalami masalah dalam pengiraan dan hitungan. Walau berkali-kali diajar dengan cara yang paling mudah, namun di tetap sukar memahaminya.

Autisme - ini pula merujuk kepada ketakupayaan kanak-kanak mengalami dunia persekitarannya, sebagaimana yang dialami oleh rakan-rakannya yang normal. Mereka sukar bercakap dan berbual-bual, sebaliknya mendiamkan diri serta memerlukan bantuan untuk berkomunikasi. Mereka juga bertindak balas dalam cara yang berbeza. Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka. Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenangi. Mereka juga tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya. Jadi, mereka mungkin mengulangulang perkataan-perkataan tertentu, panas baran, dan bertindak balas secara luar biasa.

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093

LITERATURE REVIEW

Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21. Ianya dinamakan sempena John Langdon Down, doktor British yang pertama kali menggambarkannya pada tahun 1866. Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan. Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. Mereka yang mempunyai Sindrom Down berkemungkinan mempunyai keupayaan kognirif lebih rendah berbanding purata, sering kali antara sedikit kepada serdahana terencat akal. Kelemahan perkembangan seringkali ditonjolkan sebagai kecenderungan terhadap pemikiran konkrit atau navet. Sejumlah kecil berhadapan dengan kecacatan akal yang jelas atau teruk. Kebangkalian Sindrom Down dianggarkan sekitar 1 setiap 800 atau hingga 1 setiap 1,000 kelahiran. Banyak ciri-ciri fizikal biasa bagi sindrom Down turut terdapat pada mereka yang mempunyai set kromosom piwaian. Ia termasuk satu garis bukannya dua pada telapak tangan, mata berbentuk badam disebabkan lipatan epikanthik pada kelopak mata, anggota lebih pendek, otot lemah, dan lidah terjulur. Masaalah kesihatan berkait dengan pengidap Down termasuk risiko tinggi bagi kecacatan jantung kongenital, penyakit gastroesophageal reflux, jangkitan telinga (otitis) berulang, apnea tidur obstructive sleep apnea, dan kegagalan thyroid. Campurtangan zaman kanak-kanak awal, penyaringan bagi masaalah biasa, rawatan perubatan apabila diperlukan, persekitaran keluarga yang membantu, dan latihan vokational mampu meningkatkan pembangunan keseluruhan kanak-kanak dengan sindrom Down. Sungguhpun sesetengah masalah genetik fizikal sindrom Down tidak dapat diatasi, pendidikan dan jagaan yang betul mampu meningkatkan kualiti kehidupan. Ciri-ciri mereka yang mempunyai sindrom Down mungkin mempunyai sebahagian atau keseluruhan ciri-ciri fizikal berikut: bukaan mata bujur dengan lipatan kulit epikanthik pada sudut dalam mata, hipotonia otot (poor muscle tone), batang hidung leper, satu garis di tapak tangan (juga dikenali sebagai garis simian), lidah terjulur (disebabkan rongga mulut kecil, dan lidah membengkak berhampiran tonsil), leher pendek, tompok putih pada iris dikenali sebagai tompok Brushfield,[3] lentur melampau pada sendi, kecacatan jantung kongenital, jarak melampau antara ibu jari kaki dengan jari berikutnya, a single flexion furrow of the fifth finger, and a higher

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 number of ulnar loop dermatoglyphs. Kebanyakan individu dengan sindrom Down mempunyai kecacatan akal sekitar rendah (IQ 5070) kepada serdahana (IQ 3550),[4] with scores of children having Mosaic Down syndrome (explained below) typically 1030 points higher.[5] Tambahan lagi, mereka dengan sindrom Down berkemungkinan mempunyai kecacatan teruk yang memberi kesan pada mana-mana sistem badan. Sindrom Down adalah kecacatan kromosom bercirikan kehadiran bahan genetik salinan tambahan pada kromosom 21 manusia, samada keseluruhan (trisomi 21) atau sebahagian (disebabkan translokasi kromosom). Kesan salinan tambahan ini mempunyai perbezaan jelas antara individual, bergantung kepada tahap salinan tambahan, latar belakang genetik, faktor persekitaran, dan peluang rawak. Sindrom Down berlaku pada kesemua populasi manusia, dan kesan seumpamanya telah di dapati pada spesies lain seperti chimpanzee[6] dan tikus. Barubaru ini, penyelidik telah mencipta tikus transgenik dengan kebanyakan kromosom 21 manusia (tambahan kepada kromosom tikus biasa).[7] Bahan kromosom tambahan datang dalam pelbagai cara berbeza. Karyotaip manusia biasa hadir sebagai 46,XX atau 46,XY, menunjukkan 46 kromosom dengan aturan XX bagi betina dan 46 kromosom dengan aturan XY bagi jantan. Trisomi 21 (47,XX,+21) disebabkan oleh keadaan kegagalan (nondisjunction) meiosis. Akibat kegagalan ini, gamete (i.e., sel sperma atau telur) dihasilkan dengan tambahan salinan kromosom 21; dengan itu gamete mempunyai 24 kromosom. Apabila bergabung dengan gamete normal dari pasangannya, embrio kini mempunyai 47 kromosom, dengan tiga salinan kromosom 21. Trisomi 21 adalah punca sekitar 95% sindrom Down yang dikaji, dengan 88% disebabkan oleh kegagalan pada gamete ibu dan 8% disebabkan oleh kecacatan pada gamete bapa. Trisomy 21 biasanya disebabkan sebelum kehamilan, dan kesemua sel dalam badan terjejas. Bagaimanapun, apabila sesetengah sel dalam badan adalah normal dan sesetengah sel mengandungi trisomi 21, ia dikenali sebagai sindrom Down Mosaik (46,XX/47,XX,+21).[10] Ini boleh berlaku dengan dua cara: Keadaan (nondisjunction) pada awal pembahagian sel pada embrio normal mendorong kepada pecahan sel dengan trisomi 21; atau embrio sindrom Down melalui (nondisjunction) dan sesetengah sel pada embrio kembali kepada aturan kromosom normal. Terdapat kepelbagaian pada pecahan trisomi 21, kedua-duanya pada keseluruhan dan sebahagian tisu. Ini merupakan punca 12% dari sindrom Down yang dikaji.[9] Bahan kromosom 21 tambahan yang menyebabkan sindrom Down mungkin disebabkan oleh translokasi Robertsonian. Dalam kes ini, unjuran lengan kromosom 21 melekat pada kromosom lain, seringkali kromosom 14 (45,XX, t(14;21q)) atau ia sendiri (dikenali sebagai

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 isokromosom, 45,XX, t(21q;21q)). Salah cabang (disjunction) biasa mendorong kepada gametes mempunyai peluang besar bagi mencipta gamete dengan tambahan kromosom 21. Sindrom Down translokasi sering kali dirujuk sebagai sindrom Down familial. Ia merupakan punca 2-3% daripada kes sindrom Down yang dikaji.[9] Ia tidak menunjukkan tanda diakibatkan oleh usia ibu, dan berkemungkinan juga disebabkan oleh bapa atau ibu. Jarang sekali, kawasan kromosom 21 akan melalui penyalinan. Ini akan mengakibatkan salinan tambahan sebahagian, tetapi bukan kesemua gen pada kromosom 21 (46,XX, dup(21q)).[11] Sekiranya kawasan disalin mempunyai gen yang bertanggung jawab bagi ciri-cir fizikan dan mental sindrom Down, individual tersebut akan menonjolkan ciri-ciri tersebut. Punca ini amat jarang, dan tidak terdapat kadar anggaran kes.

Kejadian sindrom Down dianggarkan pada 1 setiap 800 hingga 1 setiap 1000 kelahiran.[13] Pada 2006, Pusat Kawalan Penyakit (Center for Disease Control) menganggarkan kadar sehingga 1 setiap 733 kelahiran hidup di Amerika Syarikat (5429 kes baru setiap tahun).[14]

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sekitar 95% dari ini adalah trisomi 21. Sindrom Down berlaku dikalangan semua ethnik dan semua golongan tahap ekonomi. Usia ibu memberi kesan kepada risiko kehamilan bayi dengan sindrom Down. Pada ibu berusia antara 20 hingga 24, risikonya adalah 1/1490; pada usia 40 risikonya adalah 1/60, dan pada usia 49 risikonya adalah 1/11.[12] Sungguhpun risiko meningkat dengan usia ibu, 80% kanakkanak dengan sindrom Down dilahirkan pada wanita bawah usia 35,[15] menunjukkan kesuburan keseluruhan kumpulan usia tersebut. Selain usia ibu, tiada faktor risiko lain diketahui. Tidak terdapat bukti kesan usia pada bapa.

METHODOLOGI

Kajian dibuat keatas kanak-kanak berkeperluan khas seperti berikut: NAMA JANTINA : Nur Hafifah bt Bahari : Perempuan : 16 Jun 2001

TARIKH LAHIR ALAMAT ETNIK

: Bt 7 Jln Sidang Baba, Bukit Rambai Melaka. : Melayu

JENIS KECACATAN : Lewat perkembangan kerana Sindrom down

Melalui pemerhatian dan temubual didapati kanak-kanak ini menghadapi masalah seperti masalah tingkah laku berikut: Dapat menguruskan diri serta melakukan apa sahaja sekiranya dilatih dan dididik dengan nilainilai murni umpamanya mencium tangan, bersalam, makan sendiri, ucapkan terima kasih, minta maaf dan sebagainya. Belajar melalui pemerhatian Cara Penambahbaikan Pengajaran & Pembelajaran Untuk Kanak-Kanak ini ialah mengambilkira spesifikasi berikut, Umur biologikal tidak sama dgn umur akal

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Otak manusia berkembang pesat dalam masa 0-2 tahun. Oleh itu kanak-kanak dgn SD perlu menjalani ISP pada tahap umur 0-3 tahun dan EIP dari 3 6 tahun sebelum menjalani pendidikan khas di sekolah Setiap orang dari mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan berlainan. Oleh itu memerlukan RPI yang bersesuaian

Memerlukan bahan pengajaran yang berpandukan deria penglihatan dan bukan deria pendengaran Mempunyai kesukaran mengeluarkan kata-kata (tidak dapat bertutur sebagaimana beliau memahami pertuturan) Program Pemulihan perlu berjalan seiring disekolah Pemulihan Pertuturan, Pemulihan CaraKerja dan Fisioterapi (Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas- 3PK); Kelambatan penguasaan bahasa menyebabkan mereka mempunyai pengetahuan am yang kurang jika dibanding dgn murid biasa; Mereka mempunyai daya ingatan yang singkat dan pengajaran perlu diulangi; Perlu diberi peluang untuk menggunakan respon motor umpamanya menggunakan isyarat tangan; Pengajaran & pembelajaran perlu menyeronokan untuk mereka mengikuti secara aktif.

Keperluan Khas Murid, Kasih Sayang dan Penerimaan Keluarga dan Masyarakat Sokongan Padu dari setiap Ahli Keluarga Menjalani Program ISP, EIP dari lahir Menjalani Program Pemulihan Terapi Pertuturan, Terapi Pekerjaan (OT) Menjalani Ujian Saringan Penglihatan & Pendengaran sebelum Mendaftar ke Sekolah Mendapat Pendidikan Pra-Sekolah, Rendah, Menengah, Vokasional Peluang Pekerjaan & Penjanaan Pendapatan Hidup Berumah-Tangga Surjit & Carrie Kesejahteraan Hidup di Usia Emas

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093

Keperluan Khas Keluarga Menerima Hakikat & Reda dengan Kurniaan Tuhan Sabar Sokongan Padu sesama Ahli Keluarga, Keluarga Terdekat & Masyarakat Mendapat Maklumat Bagi Membesarkan Anak dengan SD Menjadi Ahli Persatuan

Keperluan Khas Prasarana Sekolah Suasana Selamat Pintu masuk di kunci pada waktu persekolahan Masyarakat Sekolah Pengetua, Guru, Murid & Staf Pentadbiran & Keselamatan yang prihatin & memahami tingkahlaku murid SD Asesibiliti kelas yang sesuai Tiada longkang besar, penempatan yang sentral, tingkat bawah

Keperluan Khas Guru Sabar, Penyayang & Passionate Memahami Tingkahlaku murid SD dan bagaimana untuk menangani sekiranya timbul masalah Mendapat latihan secukupnya mengenai RPI(Student-Based) dan Teknik Mengajar yang bersesuaian Garispanduan untuk perlaksanaan kurikulum dibekalkan kepada Guru Bantuan & Khidmat Bantu dari JPN & JPK Kreatif di dalam Pengajaran & Pembelajaran Bekerjasama dengan Ibu-Bapa Murid SD bagi kesinambungan P&P

Keperluan Khas Kurikulum/Bahan Pengajaran/Teknik Pengajaran Kurikulum Alternatif Bahan Pengajaran Buku Teks & Buku Latihan perlu dicetak dalam huruf besar

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Teknik Membaca & Menulis menggunakan kaedah phonetik /e-Extra Bahan Pengajaran yang sesuai untuk visual learners umpama Alat Bantu Mengajar, Softwares, Picture Enhance Communication System. Teknik Pengajaran yang kreatif & Cross-Curricular

Menggalakkan penampilan idea-idea kreatif & inovatif dalam perlaksanaan pembelajaran dari kalangan guru-guru melalui forum atau simposium berkala

Keperluan Khas Pentaksiran Pentaksiran serta pensijilan alternatif yang berasaskan pencapaian kemahiran dan diiktirafkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia & Kementerian Sumber Manusia Pentaksiran berbentuk formatif dan bukan summative

PENEMUAN (FINDINGS)

Ramai pernah mendengar namun ramai juga cetek pengetahuan mengenainya. Ia bukan penyakit moden atau penyakit 'orang kaya', malah Sindrom Down (SD) tidak tepat dikatakan penyakit. SD tidak boleh diubati. Ia terjadi kerana keadaan baka tidak normal. Dianggarkan SD terjadi pada kadar satu bagi setiap 650 kelahiran. Perkembangan mental dan fizikal kanakkanak SD lambat berbanding kanak-kanak biasa. Kanak-kanak SD perlu pendidikan khas seawal mungkin agar dapat membantu mereka berdikari. SD terbahagi tigaTrisomi, Translocation dan Mosaic. Tidak kira jenis apa, kanakkanak SD boleh dikenali melalui wajah mereka yang hampir sama. Masalah kesihatan dihidapi kanak-kanak SD:

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093

Sakit jantung berlubang Mudah mendapat selesema, radang tenggorok, radang paru-paru Kurang pendengaran Lambat/bermasalah bertutur Penglihatan kurang jelas

Suasana membesarkan kanak-kanak SD:

Suasana persekitaran penting, membantu pembesaran kanak-kanak SD. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat.

Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka.

Kanak-kanak SD perlu berasa selamat, disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat. Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar.

Disiplin perlu diterap pada usia awal. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan. Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai.

Membantu kanak-kanak SD bertutur Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur. Mereka wajar dibantu pada usia awal. Antara langkah perlu diambil:

Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka. Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka. Jangan terlalu banyak bertanya. Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab.

Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami. Sambil bertutur, buat aksi atau lakonan. Latihan berterusan. Pilih masa sesuai, terutama ketika mereka masih segar dan aktif.

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093

Tumpu kepada satu perkara. Beri masa, peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru.

Guna setiap peluang, berinteraksi dengan mereka. Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka.

Peringatan kepada ibu bapa:


Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru, melalui boneka. Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak. Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan. Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu. Boneka pilihan atau kesayangan, dapat dijadikan pendorong. Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah, mereka boleh dibiarkan bermain sendirian.

Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. Mereka perlu bergaul, memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan.

Cadangan kepada ibu bapa Jangan berasa sedih jika dikurnia anak SD. Ibu bapa perlu tabah dan atasi perasaan itu dengan menyayangi, membimbing dan mengajar mereka seperti anak normal. Ibu bapa perlu membuat rujukan doktor, sekiranya mendapati anak mereka SD. Dapatkan maklumat mengenainya, dengan menghubungi pusat SD. Jadi ahli persatuan SD, cara itu anda dapat bertukar pengalaman dan berkongsi maklumat demi kebaikan anak. Ciri fizikal kanak-kanak SD :

Hidung kemek Lidah tebal dan kerap terjelir Tapak tangan lebar Tapak tangan ada hanya satu lipatan Jari kelengkeng tangan melengkung Jarak ibu jari kaki dengan jari kedua, lebar Leher pendek dan besar

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093

Kelopak mata berlipat-lipat Sendi longgar Otot lembik

Kepentingan permainan Permainan penting membantu pembesaran setiap kanak-kanak. Ia membantu pemahaman mereka mengenai kehidupan. Melalui permainan juga, kanak-kanak SD menjadi cerdik dan berkeupayaan memahami hubung kait, sebab dan akibat. Permainan selidik dan jelajah - tertarik kepada semua benda - mengutip dan membelek objek - menggigit, membaling dan menggosok objek pada permukaan lantai, untuk mendapatkan tindakbalas - merangkak dan bertatih serta berminat membuka almari, laci, bakul atau kotak. Permainan membina dan kognitif misalnya, mencantum gambar berdasarkan corak, bentuk atau warna Permainan sosial - ketawa apabila digeletek - bermain sembunyi-sembunyi Permainan khayalan - berpura-pura menjadi orang lain dalam suasana berbeza - bermain masak-masak

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Permainan merangsang pergerakan otot - berlari, melompat, memanjat, menari dan mengayuh basikal Permainan bahasa - meniru gaya cakap - menyanyi

KESIMPULAN DAN CADANGAN Rawatan yang dilakukan kepada pesakit sindrom down sebelum ini adalah rawatan komplikasi penyakit. Misalnya kalau dia mengalami masalah jantung, itulah yang dirawat. Begitu juga dia dia berhadapan dengan masalah usus atau leukemia.

Buat masa ini penyakit sindrom down tidak boleh dirawat kerana ia adalah penyakit genetik berkaitan lebihan kromosom. Sebagai penyakit yang dikaitkan dengan faktor genetik, sindrom down adalah penyakit seumur hidup. Tiada rawatan boleh menyembuhkannya dan saintis masih giat menjalankan penyelidikan bagi mencari kaedah menangani sindrom down atau sekurang-kurangnya membantu memperbaiki kesihatan penghidapnya.

Justeru rawatan yang dilakukan oleh BCRO menerusi sel stem daripada fetus arnab (teknologi yang disebut sebagai Xenotransplan stem sel) adalah mengembalikan sebahagian kecil fungsi kemanusiaan pesakit itu. Misalnya, jika kanak-kanak berkenaan kurang tumpuan, selepas menjalani terapi sel stem mungkin ia membantu meningkatkan tahap tumpuan. Atau jika dulu, pesakit lemah dari segi pergerakan motor, selepas terapi sel stem mungkin berlaku sedikit peningkatan. Namun, untuk memulihkan pesakit daripada sindrom down sepenuhnya seperti yang dipercayai oleh kebanyakan ibu bapa, adalah tidak benar. Xenotransplan sel stem tidak berupaya melakukannya.

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Xenotransplantation adalah pemindahan sel, organ atau tisu haiwan kepada manusia. Berbanding pemindahan organ haiwan kepada manusia, pemindahan sel (disebut xenotransplan atau xenograft) kurang dikenali walaupun didakwa sudah 70 tahun dijalankan. Kebanyakan kajian dan penerbitan mengenainya dilakukan dalam bahasa Russia dan Jerman.

BCRO menjalankan prosedur xenotransplan bersandarkan kajian dan hasil kajian oleh Prof Dr Franz Schmid di Jerman pada awal 1950-an yang mendakwa 62 peratus daripada 3,000 kanakkanak sindrom down yang dirawat pada usia muda dapat menghadiri tabika awam dan 27 peratus dapat ke sekolah biasa bersama kanak-kanak normal lain.

Berbanding xenotransplan sel stem, kajian dan eksperimen mengenai xenotransplan yang membabitkan organ haiwan kepada manusia dimulakan secara saintifik sejak 1960 dan berterusan hingga kini. Misalnya, pada 1993 sum-sum tulang dan buah pinggang seekor babun dilakukan di Pittsburgh, Amerika. Namun, penerimanya berhadapan dengan jangkitan 26 hari kemudian.

Xenotransplan organ sangat mengujakan kerana secara umum, dunia perubatan barat merekodkan 10 orang meninggal dunia kerana kegagalan mencari ganti organ yang bermasalah. Justeru, untuk saintis, kemungkinan haiwan menjadi penderma organ kepada manusia adalah berita paling menggembirakan. Sehingga kini, binatang yang dianggap paling sesuai sebagai lubuk organ gantian adalah babi. Sehingga kini juga, banyak kajian dan penyelidikan mengenainya dilakukan

Bagaimanapun dalam konteks xenotransplan sel stem pula, BRCO memperoleh sumber sel stem daripada koloni arnab yang dibiak secara tertutup.

Justeru sel stem daripada janin arnab ini tidak sama dengan sel stem embrionik manusia atau pun darah tali pusat.

Sel stem janin arnab ini berpotensi merangsang pertumbuhan semula tisu yang rosak. Dalam konteks pesakit sindrom down pula, ia berupaya menghilangkan ciri wajah mongoloid selain membantu perkembangan motornya.

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093

Sel stem yang disuntik kepada pesakit itu pula adalah mengikut jenis sel pada tisu atau organ yang rosak. Justeru, wujud kemungkinan pesakit memerlukan suntikan lebih daripada satu jenis sel untuk penyakit yang membabitkan kerosakan beberapa jenis sel badan. Pesakit sindrom down berhadapan dengan masalah pertumbuhan saiz badan yang lebih kecil berbanding rakan seusia mereka dan perkembangan kognitif yang lembap.

Justeru, rawatan sepatutnya dimulakan pada peringkat awal (antara usia 0 hingga 12 bulan).

Menurut kajian mungkin hanya satu sel (satu suntikan) diperlukan bagi kanak-kanak pada usia 0 hingga 12 tahun tetapi bagi kanak-kanak yang berusia dua ke tiga tahun setengah, mereka mungkin memerlukan dua suntikan. Satu sel bersamaan satu suntikan pada bahagian punggung manakala kos untuk satu suntikan adalah RM27,000 dan prosedur itu dijalankan di Malaysia oleh BCRO. Kata Dr Abdul Halim, kesan terhadap kanak-kanak secara umumnya akan dilihat antara dua ke empat bulan selepas suntikan. Jika tiada kemajuan, mungkin satu lagi sesi diperlukan. Walaupun hampir semua pesakit sindrom down memiliki ciri-ciri yang sama, mereka berbeza personaliti. Justeru, semua faktor itu diambil kira selain usia memulakan rawatan dan tahap kerosakan sel otak. Sel terapi digunakan memperbaiki fungsinya setara manusia sihat bukan untuk memulihkan sindrom down. Ia penyakit yang tiada ubat setakat ini kerana sindrom down masalah genetik, katanya. Mengapa fetus arnab? Dr Abdul Halim berkata, haiwan lain berhadapan dengan pelbagai penyakit misalnya lembu dengan penyakit lembu gila, tetapi tidak pada arnab apatah lagi arnab yang dibiak khas dalam koloni yang tertutup sejak beberapa generasi. Tambahan lagi, katanya, penerima sel stem janin arnab tidak perlu mengambil ubat anti penolakan seperti yang perlu dilakukan oleh penerima organ. Teknologi yang dibangunkan BCRO mungkin baik, namun satu hakikat yang tidak boleh ditolak, sel stem belum dibuktikan secara saintifik sebagai ubat ajaib yang boleh menyembuhkan semua jenis penyakit. Malah, keberkesanan sel stem dari darah tali pusat bayi juga masih diperdebatkan manfaatnya.

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Justeru, apabila ada pihak mendakwa sel stem (walau daripada mana sumbernya) boleh menangani pelbagai penyakit, ia adalah dakwaan yang kurang tepat. Sehingga kini, keberkesanan sel stem dalam menyembuhkan penyakit masih pada peringkat kajian. Belum ada bukti klinikal yang diiktiraf dunia perubatan antarabangsa mengenai keberkesanan sel stem.