Anda di halaman 1dari 3

RPH Pendidikan Islam Tahun 6

Persedian Rancangan Pengajaran dan Pembelajaran Harian

Mata Pelajaran : Pendidikan Islam Tahun : 6 Smart Bilangan Murid : 26 orang Umur : 12 Tahun Tarikh : 18 April 2012 Masa : 30 minit Tajuk : Adab dan Akhlak Islamiyah Sub Tajuk : Adab Rehlah Hasil Pembelajaran : Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran pelajar akan dapat ; a) Menyebut konsep rehlah dengan betul b) Menyatakan tempat-tempat yang sesuai untuk berehlah. c) Menyatakan adab-adab berehlah Pengetahuan Sedia ada : Pelajar telah mengetahui tentang pentingnya kebersihan dalam Islam dan pentingnya menjaga alam sekitar Penerapan Nilai : Bersyukur, Bersih, Amanah dan Cintakan Alam Sekitar Sumber P&P : Gambar, LCD,Lembaran kerja

Langkah/Masa

Isi Kandungan

Aktiviti P&P

Catatan

Set Induksi (3minit )

Menunujukkan gambar kawasan rehlah seperti di tepi pantai dan kawasan air terjun yang dicemari oleh sampah sarap.

1) Murid diminta merenung gambar yang ditayangkan. 2) Murid diminta menyatakan apa yang terdapat dalam gambar yang ditayangkan 3) Guru mengaitkan dengan tajuk hari ini 1) Guru menerangkan konsep rehlah dan berkongsi pengalaman murid-murid ketika berehlah. Murid melihat tayangan Video berkaitan tempat-tempat yang sesuai untuk berehlah 2)Murid menyenaraikan Tempat-tempat rehlah yang mereka ketahui. Dan juga berkongsi pengalaman ketika berada di tempat rehlah 1) Murid-murid menyenaraikan adabadab rehlah seperti i. niat yang baik ii. tempat yang sesuai dan selamat iii.pakaian yang sopan dan menutup aurat iv.menjaga keselamatan dan perilaku ketika berehlah seperti tidak membuang sampah merata-rata dan mematahkan tumbuhtumbuhan sesuka hati. 2) Guru menerapkan nilai mengagungkan kebesaran dan keajaiban ciptaan Allah S.W.T disamping cintakan Alam Sekitar.

Kemahiran berfikir: Reflektif Teknik: Sumbangsaran BBM: Gambar

Langkah 1 (10 minit)

Definisi Rehlah

Teknik: Soal Jawab BBM: LCD

Langkah 2 (10 minit)

Adab-adab rehlah

Langkah 3 (5 minit)

Penilaian

Guru memberi lembaran kerja kepada murid;i-murid menjawab soalan kefahaman mengenai adab rehlah.

Penutup (2 minit)

Rumusan dan Refleksi * Islam menitik beratkan aspek kebersihan * Kebersihan di tempat rehlah sangat penting demi menjaga alam sekitar daripada tercemar dan menjaga ekosistem. * Menjaga adab-adab berehlah dapat memupuk sikap cintakan alam sekitar.

Guru membuat kesimpulan bahawa Islam menekankan soal kebersihan dan hubungkait kepentingan alam sekitar dalam kitaran hidup manusia.