Anda di halaman 1dari 3

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN DUA-SK KEMAHIRAN BAND PERNYATAAN STANDARD Membaca 3 Mengetahui,memahami dan

memberikan respons terhadap perkara yang didengarditutur, dibaca dan ditulis DESKRIPTOR B3 DB1 ; Membaca, memahami dan mengenalpasti idea daripada pelbagai bahan EVIDENS B3 DB1 E1 : Menyatakan idea daripada bahan yang dibaca AKTIVITI PENTAKSIRAN Bahan: lembaran kerja (Contoh dialog)

Langkah Pentaksiran: Murid membaca dialog.

INSTRUMEN PENTAKSIRAN STANDARD PRESTASI BAHASA MALAYSIA TAHUN DUA-SK

NAMA;........................................................ KELAS;................................ RUJUKAN : B3 DB1 E1

TARIKH;...............

ARAHAN ; Baca dialog dan jawab soalan secara lisan. Ahmad : Selamat pagi Abu. Abu : Selamat pagi. Ahmad : Saya lihat setiap petang kamu sibuk. Apa yang kamu buat? Abu : Setiap petang saya membantu bapa saya di kebun. Ahmad : Sejak bilakah kamu menolong bapa kamu berkebun? Abu : Tiga bulan yang lepas. Ahmad : Apakah tanaman yang ditanam oleh bapa kamu? Abu : Macam-macam ada. Sawi, timun, kacang panjang, tomato dan cili.

Ahmad Abu

: Selain kamu, siapa lagi yang membantu bapa di kebun? ; Emak, abang dan kakak turut membantu bapa di kebun. : Oh, rajinnya mereka! : Abang dan kakak sedang bercuti semester sekarang. ; Tentu kamu mendapat banyak wang daripada hasil jualan sayur tersebut? : Adalah sikit, tetapi wang tersebut saya simpan di bank. : Baiklah Abu, saya hendak ke kedai. Ada barang yang hendak dibeli. : Saya pun hendak ke kebun. Jumpa lagi.

Ahmad Abu

Ahmad Abu

Ahmad Abu

Contoh ransangan : 1. Dialog ini menceritakan tentang apa? 2. Siapakah yang berbual? 3. Mereka berbual di mana?