1

Laporan Minit Mesyuarat Disiplin SMK Kabogan II Kali Kedua 2011

Tarikh Masa Tempat

: 27/7/2011 (Rabu) : 12.00 Tengahari : Bilik Gerakan SMK Kabogan II

1. Kehadiran Mesyuarat

Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Nama En. Abdul Samad Sulaiman En. Mahathir Hj. Kabolani Pn. Rudiah Muhadar En. Redwan Mokhtar En. Muhammad Ishak Zaini Pn. Maznah Hj. Abd. Rashid Pn. Norhayati Ramli Abd Rahman Jamuan Haslinda @ Anita Mohd Buang Abdul Rasid Surubaya

Jawatan Penolong Kanan HEM Penolong Kanan Petang Ketua Bidang Bahasa Ketua Unit Disiplin Setiausaha Unit Disiplin Unit Pengawas Sekolah Unit Akhlak dan Sahsiah Unit Spot Check Unit Spot Check Ketua Unit Disiplin Petang

Tidak hadir:

1. En. Noralam Ahmad 2. Pn. Rugayah 3. En. Ali Nanjala

Agenda Mesyuarat Unit Disiplin Kali Kedua: Bil Agenda/ Perkara Tindakan 1. Perutusan Pengerusi Penolong Kanan HEM 1. 1.2 2. Abd Samad Sulaiman selaku Penolong Kanan HEM SMK Kabogan II dengan dukacita mengumumkan bahawa ini adalah kali terakhir beliau akan mempengerusikan Mesyuarat Disiplin kerana akan bertukar ke SMK Abdullah II. Unit Pengawas 2.2 Pengerusi mendoakan agar Unit Disiplin SMK Kabogan II terus berjaya dalam menangani masaah disiplin dan membentuk peribadi palajar. Unit Kes dan Siasatan 4.1 En. Unit Akhlak dan Sahsiah 7. Untuk rujukan: Senarai Unit Disiplin yang diputuskan pada Mesyuarat Unit Disiplin kali pertama (1/2/2011): Unit 1. Unit Bimbingan dan Kaunseling 5. . Unit Spot Check Sidang Pagi Cikgu Maznah Cikgu Haslinda Cikgu Abd Rahman Sidang Petang Cikgu Abd Rashid Cikgu Noralam Cikgu Rugayah 3. Unit Kebersihan Cikgu Redwan Kaunselor Cikgu Redwan Ustazah Norhayati Cikgu Ali Cikgu Ramsa Ustaz Ishak Cikgu Rahim 3. Unit Data 6.

3 Unit Pengawas Sekolah: 1. 2.1 Pengesahan minit mesyuarat yang lalu 2. Pemeriksaan ke atas pelajar diadakan sebulan sekali. Haslinda 3. Unit Kes dan Siasatan Unit Spot Check 3. 2. Terdapat pengawas sekolah yang tidak jujur dengan guru.2 Minit dicadang oleh En. Unit Pengawas Cikgu Rudiah 3. Tulisan berconteng di kelas 3A hampir kepada suspek tetapi .1 Laporan Setiap Unit 3.3 2.4 Unit Spot Check: 1. Terdapat pengawas yang berambut panjang. Abd Rahman dan disokong oleh Pn. Cikgu Samad meminta agar pemeriksaan dijalankan seminggu sekali. 4. Kursus kepimpinan ditangguhkan ke tahun hadapan kerana Ketua Unit Disiplin kekangan keewangan dan masa. 2.2 Ketua Unit Disiplin: 1. 3. akibatnya kreadibiliti pengawas dipandang rendah oleh pelajar yang lain. mereka berada di kelas sewaktu perhimpunan rasmi sekolah sedang berlangsung. Ada segelintir pengawas yang melakukan kesalahan disiplin. Terdapat pelajar yang bukan pengawas tetapi mengaku dilantik menjadi pengawas oleh cikgu Redwan iaitu Zaidani di kelas 5B. Beberapa kes penting berjaya diselesaikan. 5.5 Unit Kes dan Siasatan: 1.

Ustaz Ishak meminta agar guru disiplin yang baru dilantik bagi menggantikan Cikgu Rahim dan Cikgu Ramsa yang bertukar.4 setelah disiasat didapati masa kejadian tidak sama. 4 saspek baru dipanggil termasuk salah seorang darinya adalah pengawas. Unit Data 3. 2. 2. saspek digugurkan.1 Hal-hal lain: 1. 3. Tindakan dan nasihat diberikan kepada pelajar yang Unit Akhlak dan Sahsiah bermasalah dari segi akhlak dan sahsiah.6 Unit Data: Unit disiplin pagi telah ambil tindakan. Pelajar dikerah untuk solat di surau pada waktu Zohor dan Asar. .7 Unit Akhlak dan Sahsiah: 1. 4. Perlu keselarasan surat pergantungan pelajar 5. namun unit disiplin petang masih belum ambil tindakan. jadi mereka perlu diberi perhatian lebih. Cikgu Haslinda meminta Cikgu Redwan membantu Cikgu Rasid melakukan pemotongan rambut pelajar sidang petang kerana Cikgu Rasid ada banyak kelas. Banyak masalah disiplin sidang petang timbul dari pelajar kelas 2B. 4. Cikgu Rasid menyatakan bahawa tugas beliau di kelas agak banyak justeru komitmen yang beliau dapat berikan untuk Unit disiplin menjadi berkurangan. 3.

9.5 6. 7. Justeru tindakan tegas mesti diambil serta merta bagi pelajar yang didapati bersalah. Ustaz Ishak mencadangkan agar para pengawas dikumpulkan dan diberikan motivasi dan nasihat sekurang-kurangnya sebulan sekali bagi mengekalkan semangat dan jati diri mereka di tahap yang tinggi. Cikgu Samad menekankan tentang keperibadian pengawas: perlu mencari pengawas yang benar-benar boleh bekerja sahaja. 8. Minit Disediakan Oleh: ……………………… Ustaz Muhammad Ishak Zaini (S/U Disiplin SMK Kabogan II 2011) Minit Disemak Oleh: …………………… En. 10. Isu pemakaian pelajar. SMK Kabogan II) . Cikgu Redwan menyatakan bahawa pengawas dikumpulkan sebulan dua kali. Cikgu Mahathir menekankan bahawa tugas-tugas disiplin tidak boleh kendur dari awal tahun sehingga akhir tahun. Redwan Mokhtar (Ketua Unit Disiplin. tindakan tegas perlu diambil bagi pelajar yang menyalahi etika pemakaian sekolah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful