          

Muka Depan UPSR PMR SPM Masalah Anda Bahasa Catatan Peribadi Kajian Kerja Kursus Website Misteri Pendidikan Pengkritik Blog Kalendar Aktiviti

Tawaran Iklan Di bawah Ini Akan Tamat Pada Bila-bila Masa:    SENARAI PEMENANG 12 PASUKAN 1 JUARA - JIKA ANDA BOLEH MEMBACA AYAT INI, ANDA MEMANG BERTUAH! CARA MENGHASILKAN SALJI DI MALAYSIA. ANDA JUGA BOLEH LAKUKANNYA! CARA MENDAPATKAN PREPAID MURAH DAN BAGUS MENERUSI HOTLINK!

Ahad, November 12, 2006
Contoh Penghargaan Untuk Kerja Kursus Sejarah dan Kajian Geografi Tempatan
Adakah adik-adik bermasalah dalam merakamkan penghargaan terhadap orang-orang tertentu yang telah banyak membantu adik-adik dalam menyiapkan kerja Kursus Sejarah atau kajian Geografi Tempatan adik-adik. Contoh penghargaan ini boleh dipakai dalam mana-mana jenis kerja kursus atau tugasan lain seperti Kemahiran Hidup dan sebagainya. Penghargaan selalunya mengandungi 3 bahagian utama iaitu:

1. Pembukaan 2. Kredit: Nama-nama penyumbang atau penyokong 3. Penutup

Saya berpendapat adik-adik tentu tidak ada masalah dalam menyusun ayat untuk perenggan pembukaan dan penutup dalam penulisan penghargaan adik-adik. Namun untuk ruangan kredit, perlu disebutkan nama-nama orang yang telah membantu secara langsung atau tidak langsung dalam kajian adik-adik.

 

Secara langsung bermaksud orang yang terlibat dalam kajian kerja kursus ini iaitu cikgu, rakan-rakan sekelas, orang sumber, rujukan dan seumpamanya. Secara tidak langsung ialah orang-orang yang membantu perkara-perkara yang mungkin menjadi faktor kejayaan atau mempermudahkan adik-adik dalam kerja kursus ini seperti memberi sokongan moral, kewangan, makanan, tempat tinggal dan sebagainya.

Sebelum adik-adik melihat contoh, berikut adalah asas-asas penulisan penghargaan yang mudah berdasarkan Teknik Acuan Ayat Amiene Rev. Untuk maklumat lanjut mengenai teknik acuan ini sila klik pada bahagian Karangan & Esei. Adik-adik boleh mengisi ruangan kosong di dalam acuan ayat ini dengan nama orang-orang tertentu mengikut kesesuaian.

ACUAN AYAT KREDIT 1: Kepada ________________ khususnya, yang telah banyak membantu dan memberikan kerjasama kepada saya dalam mencari bahan-bahan penting bagi digunakan dengan tujuan menyempurnakan kajian kursus ini.

ACUAN AYAT KREDIT 2: Seinfiniti perhargaan dan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada ______ selaku _____ saya yang terlalu banyak membantu, membimbing dan juga sebagai pemudahcara saya sepanjang proses menyiapkan ___ ini. Tanpa tunjuk ajar yang begitu jitu dan padu daripada beliau, mana mungkin saya akan dapat menghasilkan satu ____ yang baik.

ACUAN AYAT KREDIT 3: Jutaan penghargaan juga diucapkan kepada semua ______ yang terlibat secara langsung ataupun tidak langsung dalam pembikinan _______ ini.

Di bawah ini terdapat beberapa contoh yang boleh dijadikan panduan untuk adik-adik. Contoh pembuka 1: Pertama sekali, saya ingin melahirkan syukur ke hadrat Allah di atas segala petunjuk dan hidayah-Nya. Alhamdulillah, Kerja Kursus Sejarah ini telah berjaya disiapkan dengan ilham, kurnia dan petunjuk yang telah dianugerahkan oleh-Nya. - Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi besar kita Muhammad s.a.w dan kepada ahli keluarganya, seterusnya kepada para sahabat baginda dan para tabi'n, para alim ulama sehinggalah kepada sekelian hamba-hamba Allah yang mengikuti jejak langkah mereka.

Contoh kredit 1:

memberikan ganjaran pahala yang besar kepada semua hamba-hamba-Nya yang sentiasa membantu dalam menegakkan agama-Nya. Contoh penutup 1: Semoga Allah s.w. Kepada Cikgu Amien yang telah banyak memberikan sokongan. Contoh kredit 3: Seterusnya kepada sekelian muslimin dan muslimat yang telah membantu menjayakan kerja kursus ini. galakan dan perangsang yang sepenuhnya kepada saya untuk meneruskan usaha menyudahkan kerja kursus ini. Contoh penutup 2: Tidak lupa juga untuk mengucapkan berbanyak terima kasih kepada rakan-rakan yang banyak memberi sokongan dan dorongan disamping idea-idea yang bernas pada masa saya ketandusan idea seperti Zantinita.w. . membimbing dan juga sebagai pemudahcara saya sepanjang proses menyiapkan kerja kursus ini.Terima kasih yang amat terhingga kepada kedua orang tua saya yang telah mendidik dan mengasuh saya dari kecil hinggalah ke hari ini dalam keta'atan kepada Allah s.. Kepada pihak Pentadbiran Sekolah Sukan Bandar Penawar khususnya. Contoh Kredit 4: Seinfiniti perhargaan dan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada Cikgu Amien selaku penyelia kerja kursus saya yang terlalu banyak membantu. Amin. mana mungkin saya akan dapat menghasilkan satu kerja kursus yang baik. Contoh kredit 2: Seterusnya kepada semua para asatizah dan guru-guru yang pernah dan yang masih mengajar saya. Mohd Asri. yang telah banyak membantu dan memberikan kerjasama kepada saya dalam mendapatkan surat kelulusan untuk melakukan kajian di tempat kajian.t. Wei Sum dan juga mana-mana nama lagi yang mungkin terlibat. Nurhidayati. Jutaan penghargaan juga diucapkan kepada semua penduduk Kampung Selamat yang terlibat secara langsung ataupun tidak langsung dalam pembikinan kerja kursus ini. Tanpa tunjuk ajar yang begitu jitu dan padu daripada beliau. Terima kasih sekalung budi. Kepada sekalian guru-guru di bawah ini yang telah memberikan keizinan mereka untuk disiarkan hasil tulisan mereka di dalam laporan kerja kursus ini: * Cikgu Syamsul Hairi bin Saidi * Cikgu Mubin bin Mudin * Cikgu Mohd Tarmizi bin Omar * Cikgu Mohd Ridzuan bin Musa * Cikgu Mohd Amien bin Mohd Yasin dan juga kepada asatizah-asatizah yg lain yang turut sama memberikan keizinan mereka.t.

Ditulis oleh Amiene Rev pada 12:20 AM Label: Kajian dan Kerja Kursus Comments (31) Echo 31 Items marlene thnx a lot.Bassett. Saya juga merakamkan ucapan terima kasih kepada Cikgu Amien kerana sanggup berkorban meluangkan masa untuk menyemak hasil kerja kursus saya ini. terima kasih. England. Saya juga terhutang budi kepada Public Record Office. Pusat Kajian Asia Tenggara di University of Hull. Saya ingin menyampaikan penghargaan yang setinggi-tingginya kepada Dr. Kew serta Perpustakaan Tun Seri Lanang. Tidak ketinggalan juga penghargaan untuk rakan-rakan di Kelas 3 Olimpik yang turut sama membantu dari segi memberi tunjuk ajar dan idea dalam usaha untuk me. Sekian. kerana dengan limpah kurnianya maka dapatlah saya menyiapkan Kajian Geografi Tempatan ini. Kejayaan semua usaha ini sangat bergantung kepada sokongan dan kerjasama semua rakan-rakan terutama Saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang sentiasa memberikan sokongan kepada Penerbit UTM selama ini. Dalam menyiapkan buku ini saya mendapat sokongan dan bantuan daripada pelbagai pihak. you really helped me a lo wth my sejarah folio . David K.. Kajian Geografi Tempatan/Kerja Kursus Sejarah dapat disiapkan tepat pada masanya. kerana bimbingan dan teguran yang sangat berharga semasa membuat kerja kursus ini. bekas Pengarah.. UKM atas kerjasama yang diberi kepada penulis semasa menjalankan penyelidikan. Penghargaan khusus dirakamkan kepada __________________ yang telah mendidik UTM dengan jayanya selama lapan tahun sehinggalah saya mengambil alih tugas ini pada 1 November 2005.Contoh Penghargaan Ringkas: Syukur kepada Tuhan sekalian alam. Contoh Penghargaan Ringkas 2: Saya ingin mengucapkan syukur kepada Tuhan kerana dengan izin-Nya.

2007. 2007. 10:16:02 AM – Like – Reply Liked by Nur Cahaya mas thx a lot coz contoh penghargaaan di atas sedikit sebanyak dpt mmembantu saya dlm menyiapkan laporan sy.tak lah saya pening2 lg. November 01. 8:57:08 PM – Like – Reply Liked by Guest jimmy maklumat ini banyak membantu saya untuk menyiapkan kajian saya Thursday. June 28.. this stuff is really helpme... 10:57:33 AM – Like – Reply . 5:53:42 PM – Like – Reply black sakura thanx a lot.. 10:55:18 AM – Like – Reply mas thx a lot coz contoh penghargaan di ats byk membantu saya dlm menyiapkan laporan saya. 2007. Monday. taklah saya pening2 lg. Thursday. October 08. 2007. November 01..Sunday. 2007. Thursday.. June 24.

kepada Tuhan kita bersyukur kerana dengan izinNya. April 17. February 22.. 2008. April 27. Friday. 9:38:17 AM – Like – Reply Liked by Nur Cahaya 3 Guests tokki wow baguh. bagus. maka dapatlah manusia itu saling bantu membantu sesama manusia. Kepada manusia kita berterma kasih. aku ni bodo sikit tapi faham gak la.ROHIMATUL BINTI MAT YUSSUF semoga dpt mnjdi rujukan yg baik. ia bertitis-titisan menjadi hujan. Sunday. 2008. dan langit itu ciptaan Siapa? Thursday. 11:55:02 AM – Like – Reply lala thank alotz coz help me in this folio. hope to be the greatest helpest -----------------------------------------------o Maklum balas Amiene Rev: Alhamdulillah. 2008. dari awan segumpal asalnya. 5:01:50 PM – Like – Reply .. Seperti sejuknya air yang mengalir..

baru kena saman asalamualaikum dan selamat petang terima kasih kerana telah menunjukkan cara2 pembikinan penghargaan maklumla dah tua2 baru nak buat folio. folio tidak mengenal usia. Samasama. ------------------------------------------------o Maklum balas Amiene Rev: Waalaikum salam! Tak apa.. 2008.. 2008. May 03. 9:59:20 PM – Like – Reply . May 05. huhu terima kasih banyak. 6:17:43 PM – Like – Reply mastura salam... :p Monday.me xxhazimboy93xx Saturday. Monday. 2:57:43 PM – Like – Reply Liked by Guest Mo SiaNG_MaN who wan pk me. 8:30:25 PM – Like – Reply Rei Himura Kanzaki trime kasih be banyak!!!Moga ALLAH memurahkan rezeki kamu. ------------------------------------------------o Maklum balas Amiene Rev: Sama-sama. April 28. May 04. contoh separuh lengkap folio geo ada x? pening la nk cari osaka lagi. Sunday... 2008.. 2008.

. leh tolong mcm mana nk buat esei !? Monday. hujan batu di negeri sendiri. Penggunaan peribahasa.. manusia mati meninggalkan nama.. masak sebiji di atas peti. tetapi biarlah kiasan tu kena dengan mesej yang hendak disampaikan. Untuk tujuan penghargaan juga." Jika adik pandai mengubahsuai pantun." bagi perbincangan yang melibatkan tokoh-tokoh sejarah. May 12.harap web ni mendapat sambutan. Wednesday. emm. 8:51:19 PM – Like – Reply Liked by Guest Suhaila Hello. hutang budi kubawa ke mati. Contoh yang lain seperti. 2008. Contohnya pantun: "pisang emas dibawa belajar. May 07.cnur farhanah tak leh ke masukkan kiasan klu leeh gi tau cara.??? bukannyerr x tau tapi saje je nak taye. adik boleh juga masukkan pantun rekaan sendiri yang menggunakan unsur-unsur kebudayaan dan tradisi Melayu.. --------------------------------------------------o Maklum balas Amiene Rev: Boleh. Contohnya."Harimau mati meninggalkan belang. kiasan atau pepatah Melayu lama ini juga boleh dijadikan penilaian betapa kita menghargai budaya dan bahasa bangsa kita.. "hujan emas di negeri orang. hutang emas boleh kubayar. 3:43:00 PM . baik lagi negeri sendiri" yang menggambarkan betapa kita setia menyukai negara sendiri berbanding negara orang lain... Kalau hendak masukkan peribahasa atau pepatah pun boleh.. 2008. boleh dimasukkan elemen yang sesuai yang berkaitan dengan menghargai jasa dan budi orang yang telah membantu kita.

2008.Terima Kasih Kepada Penaja CLICK Iklan Di Atas Untuk Informasi Tambahan Carian Pantas Iklan Nuffnang 160 .– Like – Reply Liked by Guest huiro berikan contoh penghargaan yang amat menarik negan peribahasa dan penghargaan yang panjang Wednesday. 1:11:56 PM – Like – Reply Liked by Guest Social Networking by Echo Catatan Terbaru Catatan Lama Laman utama Langgan: Comment Feed (RSS) Iklan Nuffnang 336 . June 04.

ANDA JUGA BOLEH LAKUKANNYA! CARA MENDAPATKAN PREPAID MURAH DAN BAGUS MENERUSI HOTLINK! What Is GAP Kids Store? Tawaran Iklan Di bawah Ini Akan Tamat Pada Bila-bila Masa:   KEHEBATAN SAMSUNG GALAXY 7. FIRST SERVE! Malay In Google .My Facebook Amiene Rev Amiene Rev Facebook DUNIA GLAMOUR DAN POPULAR Tawaran Iklan Di bawah Ini Akan Tamat Pada Bila-bila Masa:    SENARAI PEMENANG 12 PASUKAN 1 JUARA .7 .Teknologi Baru! THE MOST AMAZING HANDPHONE WITH 3D TECHNOLOGY. ANDA MEMANG BERTUAH! CARA MENGHASILKAN SALJI DI MALAYSIA. ANDA JUGA BOLEH LAKUKANNYA! CARA MENDAPATKAN PREPAID MURAH DAN BAGUS MENERUSI HOTLINK! MENANGI iPad 2 Tawaran Iklan Di bawah Ini Akan Tamat Pada Bila-bila Masa:    SENARAI PEMENANG 12 PASUKAN 1 JUARA .JIKA ANDA BOLEH MEMBACA AYAT INI.JIKA ANDA BOLEH MEMBACA AYAT INI. ANDA MEMANG BERTUAH! CARA MENGHASILKAN SALJI DI MALAYSIA. FIRST COME.

sudah ada Bahasa Melayu dalam Language Tools.Perjuangan ini selesai. Kini. ChurpChurp RUMAH ANAK YATIM MISSING CHILD .

MISSING CHILDREN Foto Adik Sharlinie FREE E-ZINE .

Template & Design by Amiene Rev Visit Kelantan! Sejarah Jalur Gemilang Bendera Malaysia .Blog Designer Hakcipta Terpelihara Copyright © 2006++ Amiene Rev.

pada setiap 12 Februari. 2008 . pada 13 Februari 1993 di Jalan Stulang Baru.Halimahton Ten tips to improve your teaching .Halimahton . Kampung Melayu Majidee. Johor.Search Engine Optimization CLUSTER MAP Geng Jurnal Yusof Family's Official Blog    New site with lots of updates .Wednesday. 2009 . May 21. Technorati Add Me Tool Add Me! .Jalur Gemilang dicipta oleh Allahyarham Mohamed Hamzah yang ketika itu berusia 29 tahun dan merupakan seorang arkitek di JKR (Jabatan Kerja Raya) di Johor Bahru.Friday.Halimahton What can you do for your kids‟ education? . Allahyarham Mohamed Hamzah meninggal dunia ketika berusia 75 tahun. adalah wajar jika kita memperingati pemergian tokoh terbilang Islam ini. Tokoh: Hassan Al Banna Pada 12 Februari 1949. Johor. 2008 . Bendera Malaysia telah disahkan oleh King George VI pada 19 Mei 1950 dan pertama kali dikibarkan di depan Istana Selangor pada 26 Mei 1950. bagi setiap tahun. Hassan Al Banna telah meninggal dunia. Maka.Wednesday. February 18. May 16. iaitu dua hari sebelum Hari Memperingati Valentinus.

  Testing… . April 05.Monday. April 03. April 02. 2012 Robotic heelflip by Christian Pierce .Thursday.Friday. February 21.Wednesday. 2012 Concept spaceships by Liviu Tudoran . April 30. February 16. July 29. 2012 Concept robot design by Andrea Susini .Tuesday. April 03. March 21.Tuesday. 2012 Artistic Anatomy      Various works by Israel Martinez . February 17. 2012 Concept ships by Joe MacCarthy .Wednesday.Monday. May 13. August 01.Tuesday. 2012 The Wrath of Khan and The Black Keys Posters by Tyler Stout (Lottery Sale Info) Tuesday. 2008 Various works by Victor Wang .Thursday. February 29.Thursday.Tuesday. 2012 Blast book and Remora model kit .Tuesday. 2008 RSS FEED atom| feedburner| rss Apa Kata Mereka? . July 31.Halimahton OMG Posters!      “Passage Through Purgatory” Art Print by John Baizley . 2008 .Iskander Getting kids to enjoy learning .Friday.Wednesday. July 28. 2012 Concept robotics by Christian Grajewski . March 27.Thursday. April 03. August 14. 2008 . 2012 concept robots      Concept robots by Yohann Schepacz . April 03. March 22. 2012 Concept robot illustrations by Ian McQue . 2012 “Mac Wants The Flamethrower” Art Print by Richey Beckett (Onsale Info) .Thursday. 2012 “Tigris” Art Print by Byroglyphics . 2012 concept ships      Selected works by Moebius . 2008 Various works by Sir Lawrence Alma-Tadema .Tuesday. 2008 John Watkiss Solo Exhibition . March 01.Tuesday. 2012 Concept Ships by Thomas Pringle . 2012 Two New Posters by James Flames . 2008 Various works by John Watkiss . April 03.Thursday.Tuesday.

we change our colors often. Inc. where we cast our gaze. We reflect our inner palettes in what we wear.Apple is investigating several issues with iPad„s Wi-Fi connectivity. 46 min yang lalu  Mashable! Apple Is Investigating iPad Wi-Fi Issues [REPORT] . quite possibly involving our relationships. 19 beberapa jam yang lalu  Colour Lover How Colors Change on the Web (or Don‟t) .Friday's SuperMoon full moon signals something is coming to fruition in our lives. according to an internal AppleCare document unearthed by MacRumors.. Amazon says that in March.. what we buy. Urusniaga Melupuskan Harta Terus Berjalan Saya telah menegaskan berkali-kali bahawa semua transaksi yang melibatkan aset dan kepentingan pemilik NFC perlu dibekukan kerana ada kemungkinan besar har.com Reports Sales Figures For Authors in the Lending Library Program Amazon. . 24 min yang lalu  HuffingtonPost Phyllis F.com. Anwar Ibrahim Kerajaan Tidak Beku Harta Pemilik NFC... Mitz: Astrology Now: Friday's SuperMoon Highlights Emotions. announced some interesting figures relating to its ebook lending library.. each time Kindle owners borrowed a KD.As individuals. We have the freedom to enga.… 2 beberapa jam yang lalu  Writerswrite.com's Writer's Blog Amazon. Relationships ..

2 beberapa hari yang lalu  Celebrity Blogsphere Facebook Study Finds Facebook is a Habit-Forming Activity . Sebenarnya saya membuat soalansoalan kerana ingi. 2 beberapa hari yang lalu  chedet..1 hari yang lalu  The Official Google Blog Going global in search of great art ..1. . Today we‟re announcing a major expansion of the Google Art Project.. doctoral student of psychology at the University of Gothenburg.. Australian aboriginal art. Brazilian street graffiti. has conducted Sweden's larget Facebook study ever. Saya ucap terima kasih kepada Hilal Asyraf kerana menjawab dengan panjang lebar soalan-soalan saya.cc JAWAPAN KEPADA HILAL . 2.Kini terdapat peluang mendapatkan RM150 dengan menulis cerita lucah dan ini telah berjaya dikesan! Kenapa ada pihak yang sanggup menawarkan RM150 untuk par. 3 beberapa hari yang lalu  TONTONFILEM Kak Nab Jumpa Pensyarah Media Syok Sendiri 1 minggu yang lalu  Isu dan Berita Hangat Koleksi Novel Lucah Pelajar Di Pasaran! Virus Tahun 70-an Menular Kembali! . The researc. From ..South African rock designs.[image: Facebook]Leif Denti....

Hi semua... 4 beberapa blan yang lalu  Peluang Pekerjaan Jawatan Kosong Project SCM Manager Vacancy SapuraAcergy 2011 .Our Blog Has Moved To: http://petuaceritaberita. terimakasih kerana menyokong boboi selama ini dan kami berharap sokongan anda akan berterusan.2 beberapa minggu yang lalu  Home Tutor Tuisyen Di Rumah Tuisyen Sejarah? Betapa Senangnya Subjek Sejarah . Our expertise comprises of planning and heavy lifting activities d..*SapuraAcergy* is your solution provider for deepwater pipe lay and subsea construction. Kebanyakan pelajar mampu menguasai satu-satu bab atau topik Sejarah dalam masa satu hari. 6 beberapa blan yang lalu  Petua Cerita Berita Laluan Alternatif ke Petua Cerita Berita . biar saya sedikit penjelasan mengenai konsep kump.. 1 bulan yang lepas  SELAMBAKODOK'S HOUSE ..Click HERE to leave a comment… 1 tahun yang lalu  .blogspot.Subjek Sejarah merupakan subjek yang paling mudah untuk dikuasai..com/ 1 tahun yang lalu  Kanye's Blog BALMAIN Distressed sequined cotton top .

COM HTTP://KARYAWANLUARNEGARA. Begitu besar tugas seorang .. 2 beberapa tahun lalu  Yasmin Ahmad A song of longing I'm hoping to use for the ending in Wasurenagusa. Our hearts go to the.COM HTTP://KARYA.The Kuala Lumpur Foundation to Criminalise War is shocked and angered over the Israeli invasion of Gaza since Saturday 27 December 2008. Mahathir Statement on the Israeli Invasion of Gaza . 2 beberapa tahun lalu  Amitabh Bachchan DAY 356(i) . Twitter amienerev .Kami telah berpindah ke HTTP://KARYAWANLUARNEGARA. 2 beberapa tahun lalu  Tun Dr.tersentuh hati saya membacanya........ 2009 Wed 11:08 PM Trusting in God will not ma. 3 beberapa tahun lalu Pandangan Terhormat  zamlina: syahdu menatap titipan cikgu dalam blog..COM HTTP://KARYAWANLUARNEGARA.Prateeksha. Mumbai April 15.COM HTTP://KARYAWANLUARNEGARA.Grup Karyawan Luar Negara Telah berpindah! .

ly/AxPD7I 41 days ago · reply · retweet · favorite amienerev Amiene Rev Samsung Handphone New Generation. sila bertemu dengan kaunselor sekolah anda untuk menangani masalah buli secepat..me/1ytMJ4sc1 38 days ago · reply · retweet · favorite amienerev Amiene Rev AKTIVITI MINGGU INI #FrisoGUTDays sedang berlangsung di 1 Utama dari 22-26 Feb! bit. Apakah faktor tersebut? BARANGAN BERNILAI HARGA RENDAH! HUKUM MEROKOK IALAH HARAM .amienerev amienerev Amiene Rev #FrisoGUTDays EXCITEMENT starts from 9-11 Mar at Sunway Pyramid bit. Check out the #CelcomNexus and scream for Ice Cream Sandwich today! bit.ly/AoVcFY 51 days ago · reply · retweet · favorite Join the conversation BAHAYA PARU-PARU HITAM #TakNak Paru-paru Hitam akibat beberapa faktor.. fb.ly/xkIk5Y 26 days ago · reply · retweet · favorite amienerev Jika anda dibuli di sekolah.

#TakNak HUKUM MEROKOK IALAH HARAM. UBAT TIGER BALM #TigerBalmPlaster Apakah keistimewaan Tiger Balm sehingga anda boleh gunakannya untuk mengubati sakit-sakit badan? TANYA SAMA AMIENE REV BLOGGER CONTRACTS Sukacita dimaklumkan bahawa kontrak penulisan DUKE AMIENE REV .

sudah mencapai kuota yang dikehendaki. DUKE AMIENE REV LOGO DUKE AMIENE REV LOGO Profil Blogger Lihat profil lengkap saya MISSING PERSON . Tawaran kini ditutup.

ABAR: Anugerah Blogger Amiene Rev Ulasan ABAR 2008 .

E-ZINE AMIENE REV 01 E-ZINE AMIENE REV 02 Hikayat Amiene Rev Forum Dragonizer .

..Arkib Blog        ► 2012 (36) ► 2011 (573) ► 2010 (256) ► 2009 (312) ► 2008 (395) ► 2007 (302) ▼ 2006 (187) o ► Disember 2006 (31) o ▼ November 2006 (41)  Ingin Kembali Mencuba  Rekabentuk Web Untuk Myspace  Panduan Mendapat A Dalam Karangan Bahasa Melayu  Dead Boy's Poem  It's All Coming Back To Me  Standing In The Eyes Of The World  Yesterday Once More  Perbezaan Antara Kenalan Dengan Rakan  Polis Jepun VS Darth Vader  Koleksi Rekabentuk Blog  Dibuang Kerja Kerana Menulis Blog Tersebut  Keputusan UPSR 2006 Online  Cakap-cakap: Memperjuangkan Bahasa atau Kepentinga..  Dalam Kegelapan Suram Tragis Berguguran Hujan  Contoh Penulisan Folio Kajian Sejarah Tempatan ..  Kisah Silam Aku  Sudah Gila!  SPM: Hidup dan Matimu?  Pandangan Peribadi Mengenai Kempen Budi Bahasa Dan.

.Sebelum Cicak-Man Ada sebuah kisah c.. Objektif Kajian Sejarah Tempatan Rahsia Mendapat A Untuk Esei Kerja Kursus Sejarah. Folio Kajian Geografi Tempatan Hala Tuju Anak Anda Selepas UPSR dan PMR Lirik Lagu: Spider Dari Telinga Ke Tulang Contoh Penghargaan Untuk Kerja Kursus Sejarah dan . Rahsia Mendapat A Untuk Kerja Kursus Sejarah .Amien 10060 dan Laman Web Penterjemah Bahasa Khas Untuk Puan Ainon Mohd Bilut Filem Aksi.... Rahsia Mendapat A Untuk Kerja Kursus Sejarah .El.. Bistik. Romantis.. ► Oktober 2006 (37) ► September 2006 (13) ► Ogos 2006 (46) ► Jun 2006 (5) ► Mei 2006 (14)                       ► 2005 (60) Kod Pengkritik Blog Letakkan kod ini ke dalam blog anda: <!-BLOG REVIEWER CODE --> <a href="http://dukea mienerev. Sindrom Down dan.El.. Menguji Potensi Murid Menerusi Kajian Geografi Tem..o o o o o  Contoh Kaedah Kajian Sejarah atau Geografi Tempat. Motivasi...... Cinta Cicak . Remaja Akses Internet Tanpa Wayar Tanpa Kebenaran . Open Letter To YOU Buku-buku Yang Dikasihi San Chai Bukan Pembunuh Keputusan UPSR Anak Anda Bagaimana? Isu Derma Organ Dan Rempit Maksud Namaku .blogspot PAUTAN .... Menyayat Hat....

Technorati Tool Bilangan Pengunjung Saat Ini 10 Online Users Carta Top Malaysia Uji Kelajuan Web Uji Kelajuan Web! CQ Counter Anti SPAM Jentera Blogger Sejak 13 April 2008 web stats tracker StatCounter Jaringan Berbalas Promosi .

Monday. Sedikit-sedikit Lama-lama Jadi Bukit: Timbunan Perkataan dan Istilah Di Dasar Blog Duke Amiene Rev               2008 2010 2011 2012 51 6P 7 Keajaiban Dunia A Christmas Carol A.Net      alligators in a pile of treasure . February 15. 2012 bluebison digital coffee table book . 2011 Hakcipta Terpelihara (C) 2008++ oleh Amiene Rev.Sunday. November 13. Bagaimana Menghasilkannya . 2012 squirrel hanging from a branch . 2012 alligator with a globe .Monday.Wednesday. 2012 Penulis Muda. November 14.Wednesday. mekanikal. iaitu Amiene Rev. February 13. disalin semula atau sebaliknya tanpa izin pemilik blog Duke Amiene Rev. Bagi penerbitan yang bersifat komersil.Tuesday.Monday. individu atau pihak terbabit hendaklah membayar royalti kepada Amiene Rev bagi setiap karya atau tulisan yang disiarkan di penerbitan tersebut. December 24. Samad Said Aaron Aziz ABAR Abdul Halim Bustaman Abon Academy Award .Saturday. February 08. 2011 Buah Sastera.Friday. November 28. 2011 Sastera Rakyat. January 13.Carta Blog Penganjur Azmah Nordin      Kenapa Novelis/Cerpenis Perlu Baca Puisi? . 2012 coloring page: pirate alligators in a pile of gold . January 01. February 07. Jom Kita Berkebun! .com sebagai sumber asal.Sunday. 2012 TAWARAN ISTIMEWA TAHUN BARU 2012 . Tidak dibenarkan diterbitkan semula untuk tujuan komersial mana-mana bahagian terbitan ini dalam apa jua bentuk sama ada secara elektronik. iaitu http://dukeamienerev. Cabaran & Idealisme . maka hendaklah dikreditkan kepada nama Amiene Rev sebagai penulis/pengkarya dan pautan laman blog ini.blogspot. Sekiranya terlanjur mengeluarkan apa-apa bahan di dalam blog ini. 2011 BlueBison.

                                                       Adab Adam Shah Adi Wira Adi Wira Sebenar Adibah Ahmad Adibah Noor Adik Sepupu Adiputra Adlin Adlin Aman Ramli Ads Advertisement Adzrin Azhar Afdlin Shauki Agensi Angkasa Negara Aib Aidil Fitri Aidilfitri AIDS Air Asia Online Booking Air Asia Promotion Air Terjun Aizat Akademi Fantasia Akademik Akta Hakcipta Al Quran AL-BAQARAH AL-QURAN Alam Sekitar Alat Pengesan DNA Babi Alien Alif Satar Aliff Aziz Aliran Iktisas Aliran Kesusasteraan dan Kesenian Aliran Perdagangan Aliran Sains Kemanusiaan Aliran Sains Tulen Aliran Sains Tulen Agama Alkohol Along Cham Muhammad Afiq Izzudin Altimet Amiene Rev Amiene Rev Blog Template Amiene Rev Lyrics Amiene Rev Mengelilingi Dunia Amiene Rev's Fantastic Travel Amiens. Amitabh Bachchan ammonia Ana Raffali Anak Angkat Anak Luar Nikah Anak Yatim .

                                                      Anak-Anak Yatim Anak-Anak Orang Miskin Anak-Anak Yatim dan Anak-Anak Orang Miskin Andai Kata Andrew Johnston Andrew Niccol Angah Raja Lawak Angin Ahmar Angkasa Angry Bird TNT Angry Birds Angry Birds Chrome Angry Birds Musical Instruments Angry Birds Radio Angry Birds Rio Angry Birds Singing Choir Animasi Anime Anjing Anjjing Anonymous Anti Spyware Anti Virus Anti Virus Program Anti Virus Software Anugerah Amiene Rev Anugerah Filem Anugerah Industri Muzik Anugerah Skrin Anulus APPLE Arkitek Artikel Artis Arwah AS Asal Usul Asia Asia Tenggara Ask Amiene Rev Askar Astronomi Asyraf Haziq Atap Rumput Atheis Attention Please Avast Avira Avira AntiVir Personal Awal Muharram Awal Ramadhan Awan Dania Awan Yang Terpilu Ayam Ayam Goreng .

                                                      Ayat Al-Quran Ayat-ayat Cinta Azam Azizi Abdullah Azrul Babi Baby Name Badminton Bah Bahasa Bahasa Dusun Bahasa Ibunda Bahasa Inggeris Bahasa Kebangsaan Bahasa Melayu Bahasa SMS Bajet 2012 Bakat Balas Balik Raya Bandaraya Amiens Bangkok Bangladesh Banjir Banjir Besar Bank Negara Banner Tambahan Bantuan Kemanusiaan Barah Barang Dapur Barang Kawalan Barang Tiruan BATA Bateri Battery Batuk Bawal Power Bawang BAWEL Bayar Zakat SMS Bayi Bazigar Beijing Belajar Muzik Online Belanjawan Belanjawan 2012 Belenggu beli iPad 2 beli iPad 2 di Malaysia beli iPad 2 Murah beli iPad 2 Online Bell Ngasri Bencana Bencana Alam .

0 Best Budget Buy Besut Betta Splendens Bhutan Bil Elektrik Bila Cinta Bilut Bini-biniku Gangster Bintik Hitam Pada Wajah Biografi Biologi BioNexus Bisnes Internet Black Black Hole BlackBerry Blog Assignment Blog Design Blog Homework Blog Kaunseling Blog Review Blog Task Blog Template Blogger Blogging Blook BOB HASHIM Bob Kuman BOBOI Bogel Bola Sepak Bonus Gaji Bonus Kakitangan Awam Bonus Pesara Bonus Raya Bowling Bowling Centre Britain Britney Spears Broadband Bronkitis Buah-buahan .                                                      Bendera Malaysia Bendera Perak Bendera Selangor Bentong Beras Berat Badan Berbuka Puasa Berita Bernama Bersetubuh Bersih Bersih 2.

Dr.                                                      Buang Bayi Buat Duit Budak Budak-budak Budaya Budaya Hedonis Budget Bulanan Bulan Muharram Bulan Puasa Buli Buli Di Tempat Kerja Bumbung Taman Bunian Bunkface Bunuh Diri Burger Calon Peperiksaan Cancer Cure Cara Bertemu Jin Cara Lelaki Menilai Wanita Sebagai Calon Isteri Cara Menghilangkan Penat Melampau Cara Menghilangkan Rasa Letih cari Cari Kawan Cartoon Cas Bateri Cat Farish Catatan Amiene Rev Catatan Pembaca Catatan Peribadi Catatan Prof. Amiene Rev Catatan Seorang Guru Catatan Seorang Pesakit Aneroksia Nervosa Catatan Seorang Saintis Catherine Tate CCU Celcom Celebrity Century Fox Cerita Hantu Asrama Cerita Moral Cerita Nescafe Cerita Seram Cerita Teladan CESB Cetak Rompak Charging Battery Charles Xavier Chatter Che Nat Chef Wan Chelsea Chimera ChurpChurp .

Burhanuddin Definisi Definition Demam Peperiksaan Demo Novel Game: Adam Budak Jujur Dera Derma Darah Derma Pembinaan Masjid Derma Pembinaan Surau Devdas Dialog Seks Diamond Black Seed . Donis Comedian Comedy Comic Creator Comment Comment System Services Constantinople CONTEST Contest Online Contoh Surat Kiriman Rasmi Cooking Temperature Crayon Credit Card Critical Care Unit Crocs CUEPACS Cukup Indah Culture Cuti Hujung Minggu Cuti Sekolah cuti sekolah 212 Kementerian Pelajaran Malaysia Cuti Semester Cuti Umum cuti umum 2012 Cuti-cuti Malaysia CyberSecurity Dadah Dagu Dagu Berlapis Daif Dance Darihal Sala dan Ahayihala Darr Dataran Merdeka Datuk Yusof Haslam Daun Ketupat Kering David Teo Dean A.                                                       Cicak Cicakman 2 Cinta Climate Change Clinique Cloudy With A Chance Of Meatballs Colby O&#8217.

                                                       Diari Lama Seorang Mahasiswa Diary Of A Wimpy Kid Diet Digg DiGi Digi Broadband Plan DiGi Opera Mini Digi Package Digi Prepaid Broadband Dil Se Diploma Disiplin Disk Tool Disneyland Doa Doa Akhir Tahun Doa Awal Tahun Doa Mohon Perlindungan Dolar Donovan McNabb Doomsday Dosa-Dosa download Download Anti Virus Download Free Anti Virus Download Free Antivirus Download Free Antivirus Software Download Freeware Download Hantu Kak Limah Balik Rumah Download Microsoft Drama Bersiri Drama Jepun Drama Terbaik Drawing Duit Baru Duit Kertas Duke Amiene Rev Durian Belanda Duta E-Zine Amiene Rev Ekonomi Eksoskeleton Ella Eman Manan English English to Malay Ensiklopedia Blog Entrepreneur Epilog Syurga Cinta Episode Guide Era FM Ernő Rubik Escalator Euro Evolusi KL Drift .

                                                      Exo Squad Fable Story Facebook Facebook Closing Down Facebook Ending Facebook Endng Facebook March 15 Facebook Shutdown Facebook Shutting Down Faizal Tahir Fakta Filem Falsafah Amiene Rev Falsafah Kebangsaan Falsafah Pendidikan Kebangsaan Falsafah Pendidikan Negara FAMA Fara Fauzana Farah Asyikin Favourite FBI Fenomena Visual Fenomena YouTube Fernanda M Andrade Fidyah fILEM aksi Filem Animasi 3D Filem Barat Filem Congkak Filem Crayon The Movie Filem Drama Filem Duyung Filem Hantu Kak Limah Balik Rumah Filem Jin-Notti Filem Karak Filem Keluarga Filem KL Gangster Filem Komedi Filem Komedi Seram Filem Kongsi Filem Luar Negara Filem Lucah Filem Malaysia Filem Megamind 3D Filem Melayu Filem Muzikal Magika Filem Ngangkung Filem Ombak Rindu Filem Rapunzel Filem Romantik Filem Seram Filem Skyline Filem Surrogates Filem Tempatan Filem Terbaik .

Film Synopsis Find Friend Fitnah Flight Attendant Folio Sejarah Kota A Famosa Foods For The Rest Of My Life Forward E-mail Foto Foto Kucing France Fraud Free Free Anti Virus Free Anti Virus Software Free Blog Template FREE GIFT Freeware Friendster Friendster Comment Frostmourne Full Metal Alchemist .                                                      Filem Thailand Filem The Fourth Kind Filem X-Men Filianti Vlee Film Hantu Kak Limah Balik Rumah.Brothers G-Force Gadget Gaji gaji baru 2012 Gaji Kakitangan Awam gaji kakitangan kerajaan 2012 Galileo High School Gambar Bogel Gambar dan Peta Kota A Famosa Gambar Kereta Gambar Kucing Gambar Makhluk Asing Gandum Gangguan Teksual Gasing Gejala Sosial Genetik Gerhana Matahari Gliese 581G Global Warming Glosari GMP Godam Golden Beachball Golden Eggs Google Chrome Google Language Tool .

                                                       Grafik Grand Prix Green Lantern Greenhouse Effect GreenWomen greg vezina Griffindor Guinea Pig Guppy Gusi Peace Price Foundation H1N1 Habbatus Sauda Hacker Hadis Hadis Palsu Hafiz AF7 HaFYS haiku Haiwan Haji Hak Asasi Hal Jordan halal Halal Haram halimaton Hamas Handphone Hans Isaac Hansel and Gretel Hantu Kak Limah Balik Rumah Hd Trailer Hantu Kak Limah Balik Rumah Movie Haq Haqqul Yakin Harakah Harga Barang harga iPad 2 di Malaysia Harga Passport Hari Hari Kebangsaan Hari Kemerdekaan Hari Kiamat Hari Malaysia Hari Raya Hari Raya Rumah Terbuka Hari Seniman Harry Potter Harun Salim Bachik Hasan Head Or Tail Hedonisme Hema Malini Herbal Essence Heroes Hiburan Hijab Sang Pencipta .

Halal Hulu Langat hydrofuel i-City Ibadat Iblis Ibu Bapa Ibu Robotku Sayang ICD-UX200F ICU Ikan Hilsha Ikan Pari Ikan Pelaga IKIM FM iklan Ilusi Optik Imam Abu Hanifah Imigresen Immigration Immortal IMR Imuda In Time Individu Indonesia Infection Insha Allah Instanet Institut Pengajian Tinggi Swasta Institut Penyelidikan Perubatan Insurans Am Intensive Care Unit Interesting places in Kedah .                                                      Hikayat Amiene Rev Hikayat Merong Mahawangsa Hikmah Himitsu Hip Hop HIRO Histeria HIV Hoax Holiday Quotes Home Tuition Honda Honduras hot Hot FM Hotel Hotlink HPA Hubungan Sesama Manusia Hukum Agama Hukum Berpuasa Hukum Sembelihan.

                                                      Interesting places in Langkawi International Version Internet Internet Account Internet Bro Internet Browser Internet Connection Internet Radio Invididu Ipad 2 iPad 2 Malaysia iPad Touch Screen iPad2 iPhone IPPH IPT IPTS IQ Test Ironi Is Facebook Shutting Down Islam Island Hopping Isma AF7 Israel Istana Di Rimba Istanbul iTalk Itik Jaafar Taib Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA Jabatan Meteorologi Jabatan Penerangan Malaysia JADUAL GAJI BARU SSM 2012 Jadual Gaji Kakitangan Awam Kerajaan jadual gaji kakitangan kerajaan Jahat Jakarta JAKIM Jalan Tujuh Pemikiran Jalil Hamid Jalur Gemilang Jam Antarabangsa Jambu Janji Tingkap Kuasa Jawatan Kosong Jaya Bhaduri Jenayah Jennifer's Body Jepp Jepun Jeragat Jeram Linang Jeram Pasu .

                                                     

Jerawat Jimak Jin Jintan Hitam Joanna

Job Vacancy
Johan

Johor
Johor Bahru Josephine Belasco Josh Groban

Jozan
JPJ Julia Robert jumlah kenaikan gred SBPA

Jurnal Pengembaraan
Justin Timber Blake Jutawan Kad Bank Kad Kredit Kad Merah

Kad Pengenalan
Kad Pintar

Kad Ucapan
Kaedah Numerologi Kafe Internet

Kajian dan Kerja Kursus
Kajian Geografi Tempatan Kajian Sejarah Tempatan
Kaki

Kakitangan Awam
Kakitangan Kerajaan Kakitangan Sokongan Kerajaan

Kal Ho Na Ho
Kalau Berpacaran kalendar 2012

Kalendar Aktiviti
kalendar cuti sekolah 212

Kalendar Islam
kalender 2012 kalender 2012 Malaysia Kalkulator Zakat Kamera Kampung Kaya

Kamus Ejaan Bahasa Melayu Online
Kanak-kanak
Kanak-kanak Hilang

Kanser
Kanser Otak Karak

Karak Highway

Karangan dan Esei
Karya Eksperimentasi

Karya Kreatif

                                                    

Karyawan Kasih sayang

Kasut
kata

Kata-kata Hikmah
Kata-kata Pembakar Semangat Kata-kata Semangat

Kaunseling
Kaunselor
Kazakhstan KB Mall KB Mall Runtuh KDPNKK

Keagamaan
Keajaiban Al Quran
Kebudayaan
Keburukan Facebook Kedah Kedai Online

Keistimewaan Solat Keko - Kisah Anak Kucing Yang Menjadi Guru

Kekosongan Jawatan
Kelantan
Kelapa Kelaparan Kemaafan Kemalangan Jalan Raya Kemalangan Sukan Kemaluan Kematian

Kementerian Kesihatan
Kemerdekaan Kemuliaan Allah

Kenaikan Gaji
kenaikan gaji tahunan 2012 Kenaikan gaji tahunan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA)

Kenderaan
Kening Kentucky Fried Chicken Kepenatan Kepenatan Melampau Kepingan Puzzle

Keputusan PMR Keputusan SPM
Kereta Terbang

Kerja Kosong
Kerja Kursus Sejarah

Kerjaya

Kertas Soalan UPSR PMR SPM
Kes Buli
Kesalahan Bahasa Kesan Rumah Hijau

Keselamatan Jalan Raya

                                                      

Kesenangan Kesenian Kesialan Sosial

Kesihatan
Kesungguhanku Kesusahan Ketagih Kevin Rose

Kewangan
Keychain KFC Khabar Angin

Khasiat
Khinzir

Kiamat
Kiamat 2012 Kisah Hantu Asrama

Kisah Seorang Guru Kisah Seram

KITAB
Klasik Nasional KLCC kLIP 3GP

Klon
Koc Kolam Air Panas Koleksi Cerita Seram Komen Peringatan Komen Persahabatan Komen Sabar

Komen Sosial
Komen Tanggungjawab Komen Urusan KOMSAS Konflik Konjunktivitis Konsep

Kontroversi
Kosmo Kota Bharu Kota Tinggi KPDNKK KRU Studio KTMB Kuah

Kuala Lumpur Kucing
Kucing Jutawan Kuliah Budaya Kulit Buku Kurang Tidur Kurikulum Kuruskan Muka Tembam Kutu Kyuubi

Little Miss Sunshine Lisa Surihani Litar Antarabangsa Sepang Live Radio Liwat Logo Logo Kementerian Lohong Hitam London Long Senik Mulut Merah Love Lukis Lukisan Lumpuh Luqman Al-Hakim Lyric Maal Hijrah Machang Magneto Maharaja Lawak .                                                      Labuan Lagu Patriotik Lagu dan Lirik Lagu Inspirasi Sukan Lagu Rakyat Lagu Tema Lagu Tradisional Lagu Untukmu Laktosa Lalu Lintas Laman Web Langkawi Language Tools Larian 100 Jam Laskar Pelangi latest Lavender Heights Lawak Lebuh Raya Lee Chong Wei legal Legendaris Lelaki Lelong Let Me In Letih Levi Lirik Amiene Rev Lirik Lagu Lirik Lagu Indonesia Lirik Lagu Inggeris Lirik Lagu Maher Zain Lirik Lagu Melayu Lirik Lagu Nasyid Lirik Lagu.

                                                      Maharaja Lawak Mega Maher Zain Majalah Digital Majalah Fantasi Makam Mahsuri Makanan Halal Makanan Percuma Makanan Segera Maksud Levi Malaikat Jibrail Malam Malaysia Malaysia Boleh Malaysian Dreamgirl 2 Audition Dates Malique Mamat Mandi Hadas Manga Manga Tutorial Mangsa Keganasan Manusia Tertua Marah Masa Depan Masalah Dagu Berlapis Masalah Kesihatan Mata Mata Bionik Mata Ganjaran Mata Merah Mata Wang Kenering Matematik Matt Reeves Maulidur Rasul Mawi Maxis Maya Karin Mazhab Hanafi McDonald MEDIA Meet Uncle Hussain Meet Uncle Hussein Megris Mei Melaka Melayu Melukis Membongkar Misteri Memori Di Ireland Mengandung Mengumpat Menyesal Merawat Kanser Merdeka Metafizik .

                                                      Michael Bay Michael Jackson Microsoft Microsoft Security Essentials Mighty Eagle Migrain Mikaeel Abdullah Militan Milla Jovovich Mimpi Minyak Minyak Hijau Minyak Wangi Misi Sekolah Missing Person Misteri Misteri Jalan Lama Misteri Rumah Tua Mistik Mizz Nina Molly Monalisa Most Expensive Motivasi Motivation Story MotoGP Motosikal Movie Facts Movie Poster Movie Quotes Movie Review Movie Synopsis mp3 MP3 Player Msjbox muat Muat Turun mudah Mudah.Com.My Muka Tembam Mulut Celupar Murung Music Radio Mut Mutant mutiara Mutiara Kata Muzium Negara My Life As A Blogger My Name Is Khan MyGreenOil MyKad mylist myminicity .

0 National Bridge Model Competition 2007 Nazmi Negeri Sembilan Nescafe 3 In One nescafe competition Nescafe contest answer Nescafe contest form Nescafe Kick Start Nescafe Malaysia New Moon NiagaKit Niat Puasa Nidji Nik Aziz Nikki Nikon D3000 Nikon D60 Ning Baizura Nintendo Nobel Non-Smartphone Noorkhiriah Shapie Noorkumalasari Nopen Nostalgia Nostradamus Novel Mini Novelet Novelis Amiene Rev Nuffnang Nurin Jazlin NUTP Nyamuk Obes Obesiti OKU One Single Impression Online Online Contest online game Online Job Online Music Education System Open House .                                                      MySpace MySpace Comment Myvi Nabil Najwa Nama Bayi Namawee Namikaze Minato Nasha Aziz Nasi Kukus Nasi Lemak 2.

                                                      Open Source Opera Operasi Malaysia Operation Malaysia Oprah Orang Bunian Orang Hilang orkid Orlando Bloom Os Osama Osama Laden Osbon Oscar Osman Ali OST Lagenda Budak Setan OST Laskar Pelangi OST Sutera Maya Otak Kiri Otak Kanan P.Ramlee Pahang Pain Pak Arab dan Kedai Kebab Pak Ku Shadat Palestin Pameran Panda Cloud Anti Virus Pandang Ke Depan Pandangan Panduan Panduan Pekerjaan Panduan Penulisan Skrip Panduan Puasa Pantai Paranormal Parodi Parody Parrot Fish Parut Jerawat PAS Pasaran Pasir Putih Passport Malaysia Antarabangsa PATI Patriotik payperpost PBB Pediatrik Pejabat PEKELILING PERKHIDMATAN GAJI BARU SSM 2012 Pekerja Pekerjaan Di Internet Pekerjaan Internet PEKIDA .

                                                      Pelajar Pelajar Cemerlang Pelajar Malaysia Pelajar Universiti Pelancongan Pelayar Internet Pelik dan Seram Peluang Pekerjaan Pemakanan Pemandangan Pemborong Pembuli Siber Pembulian Pemburu Mimpi Pemerhati Tersembunyi Pemimpin Penagih Dadah Penawar Batuk Penawar H1N1 Penawar Kanser Pencalonan ABAR Pencegah Batuk Pencegahan Pendapat Pendatang Asing Pendengaran Pendidikan Pendidikan Teknik dan Vokasional Penempatan Guru Penerbitan Penerbitan Filem Pengajaran Bukan Alasan Pengambilan Anak Angkat Pengangkutan Awam Pengesahan Jawatan Penggodam Pengguna Pengiklanan PENGIRAAN PEMINDAHAN GAJI BARU SSM 2012 Pengkritik Blog Penglipur Lara Pengulas Blog Pengumuman Pening Kepala Penipuan Penjagaan Kulit Muka Penjajahan Jepun Penjara Penjenayah Siber Penulis Penulis Blog Penyakit Batuk Penyakit Jantung Penyakit Kaki .

                                                      Penyelidikan Peperiksaan Peraduan Peraduan Online Peragut Perak Perakam Suara Perang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional Perceraian Percetakan percuma Percutian Perdana Menteri Malaysia Perfume Perhatian Perhimpunan Bersih Perisian Perisian Beta Perisian Percuma Peristiwa dan Isu Semasa Perjuangan Perkahwinan Perlantikan Tetap Perlindungan Kenderaan Perlis Permainan permainan online Permainan Tradisional Permainan Wau Perniagaan Online Perodua Perodua Myvi Extreme Perodua Nautica Persahabatan Persatuan KenaSepak Malaysia Persatuan Penerbit Kecil Persaudaraan Persetubuhan Personaliti Personaliti Amiene Rev Perubatan Perumahan Perusuh Petikan Novel Petir Petrol Petua Petua Cepat Tidur Lena Petua Imam Syafie Petua Kecantikan Petua Kempiskan Perut Petua Menghilangkan Jerawat Petua Menghilangkan Parut Jerawat .

                                                      Petua Mudah Bersalin Petua Murah Rezeki Phaedra Pheonix Jones Philadelphia Eagles Phishing Piala AFF Suzuki Piano Tutorial PIBG PIMAI Pipi Tembam Piranha Piring Terbang Plagiat Planet Baru Planet Hitam Planet Of The Apes Planetarium Negara Plaza Tol PLKN PMR POD Politik Ponteng popular Popular Question Pos Masalah Anda Poster Filem PPSMI Prabayar Practice English Prasekolah Prihatin Private Call Private Tutor Prize Profesion Perguruan Professor X Program Pendidikan Khas Integrasi Masalah Pendengaran Program Penyelesaian Menyeluruh Pekerja/Pendatang Asing Tanpa Izin Program Realiti Programming Projek Negara Musim Sejuk Promosi Prostat Protein Proton Proton MPV Proton Persona Psikologi PTPTN PTS Puasa Puisi .

A.H.A.N R2 Radio Radio Blog Radio Era Radio IKIM Radio Internet Radio Muzik Radio Nasyid Radix Fried Chicken Radja Ragut Rahsia Misteri Rahsia Tarikh Lahir Raja Raja Lawak Raja Lawak Astro Raja Lawak Musim Ke-5 Ram Jaane Ramadhan Ramalam rambut Ramlee Awang Murshid Rantau Panjang Ratu Anai-Anai Razorhawk Read Write Poem Real Life Superhero Real Superhero Red Riding Hood Redback Rekabentuk Bangunan Unik Rekabentuk Buku-buku PTS Rekod Bilangan Ikan Betta Remaja Remp-IT Renren Renungan RESEPI ALA RESTORAN TERKENAL Resepi Ikan Resepi Resipi Daging Lembu Resepi Sedap dan Mudah .Mangsa Fitnah Que Haidar QWERTY BlackBerry R.                                                      Pujaan Malaya Pulau Pinang Pulau-Pulau Di Langkawi Punca Penat Punggung Pusat Boling Pusat Pembangunan Keluarga Putera Katak Qazaf Qazaf .M.

                                                      Resipi dan Petua Masakan Restoran Chinoz Revolutionst Rewards Points Rezeki Rise Of The Planet Of The Apes Risiko Nyawa RLSH rm Road Block Rodric Rules Rogol Romantis Selatan Rompak Roof Garden Rooftop Rootkits Rubik Cube Rumah Anak Yatim Rumah Anak Yatim Malaysia Rumah Terbuka Rune Blade Russell Crowe Rusuhan Saalat Time Sabah Saber Rider Sabotaj 3 Saehu Sah Sahabat Saham Sains Sains Al Quran Sajak Sajak Amiene Rev Sajak Cinta Sakit Belakang Sakit Jantung Sakit Kepala Sakit Mata Sakit Pinggang Sakit Tulang Belakang Salamworld Salamworld.com Salji Salman Khan Samsung Galaxy Tab San Francisco Sao Paulo Sara Hidup Sarawak Satira Sayur-sayuran .

                                                       SBP SBPA Scammer Sebat Secret Admirer Sejarah Sejarah Blog Duke Amiene Rev Sejarah Forum Dragonizer Sejarah Islam Sekolah Berasrama Penuh Sekolah Khas Sekolah Kluster Sekolah Pendidikan Khas Sekolah Teknik Sekolah Vokasional Sekolah Wawasan Seks Selamat Malam Selangor Selebriti Sembahyang Seminggu Untukmu Semut Senaman Senaman Dagu Senarai Rumah Anak Yatim Senawang Sengat Seni Senyum Seoul Sepah Sepah Two Sepahtu Sepang SERU Setiap Gambar Ada Cerita Seven Wonders Shah Alam Shah Rukh Khan Shaheizy Sam shampu Shilpa Lee Shuffle Shuib Siber Siber Kafe Sikap Indonesia Yang Menyinggung Perasaan Rakyat Malaysia Simpulan Bahasa Sina Weibo Singapura Singgang Sinopsis Sinopsis Filem Siswazah .

                                                       Siti Nurhaliza Situasi Six Pack Sixth Sense skim baru kenaikan gaji Skim Simpanan Pendidikan Nasional SKMM Skop Production Skrip Drama SKRIP SEBABAK SmartCard SMS Snowwalk Soal Jawab Agama Sofea Jane Software Solat Tarawih Solat Terawih song SONY Sony Ericsson K660i Sos Tomato Soursop spa ikan Spammer Special Agent Speech SPM SPNB Spoof SSM SSPN Stacy Stalker Star Trek Steve Jobs Steve Spielberg Steven Spielberg Stewardess Monogatari STPM Streaming Streamyx Street Dance Stres Stress Student Project Suami dan Isteri Suara Rakyat Suara Untuk Semua Subjek Tambahan Subjek Wajib SPM Subuh sufiah yusuf Suhaimi Mior Hassan Sukan .

                                                      Sukan Sea Sukarelawan Sunday Scribbling Sungai Sungai Kelantan Sungai Lui Super Heroes Superdefense Superhero Surah Yasin Surat khabar Surat Kiriman Rasmi Surat Pekeliling Surat Pembaca Surau Suria KLCC Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Suruhanjaya Pilihan Raya Susu Susu Kambing Susu Lembu Susu Manusia Susun Silang Kata Swades Sweeney Todd Swordtail Syaitan Syamsul Yusof Synopsis Hantu Kak Limah Balik Rumah Syok Tabiat Buruk Tabib Cina Tahun Baru Tahun Hijrah Taiping takwim persekolahan 2012 takwim sekolah 2012 Talented Children tamadun dunia Taman Pulau Payar Tambah Tinggi Tanah Runtuh tandas Tanggungjawab Amiene Rev Tanjung Rhu Tanya Sama Amiene Rev Tarian Tarikh Lahir tarikh pembayaran gaji Tasik Dayang Bunting Taylor University College Technical School Tekanan Darah Tinggi Tekanan Perasaan .

                                                      Tekanan Perasan Teknologi Teknologi Pembelajaran Teladan Telaga Tujuh Telefon Telefon Bimbit Telemovie Televisyen Telinga Telur Ayam Tembam Tempat-tempat Menarik Temubual Temuduga Terbuka Tenpin Boling Teori Terapi Hati Dingin terapi ikan Terapi Menghargai Diri Menerusi Blog Terengganu Terenggganu Terminator Salvation Terrafugia Transition Terus Terang Testimony Thailand The Story of Amiene Rev The Ugly Truth Theseus This Is It This Is Not My Sandwich Thundercats Tidur Lambat Tingkatan 4 Tips Juara AF Tips Peperiksaan Tips Teknologi TM TM Net Tokek Tokoh Tokoh Dunia Tokyo Tour Tourism TOYOL Tradisional Tragedi Trailer Transformers Travel Travian Analyser Travian Cheat .

                                                      Travian Map Travian Online Browser Game Travian Tool Travianjavascript:void(0) TRON TRON Legacy Tuan Guru Tuan Tanah Tugasan Blog Tuisyen Tuisyen Di Rumah Tujuh Keajaiban Dunia Tukya Tulang Belakang Tulisan Amiene Rev turun Tutor TV Online TV Show Quotes TV Shows Twitter Ubahsuai Genetik Uban Ubat Batuk Ubat Kanser Ubat Tumor Ucapan Ucapan Ramadhan Ucapan Selamat Berpuasa Ucapan Selamat Hari Lahir Uji Bakat Uji Minda Ujian IQ Ujian Personaliti Ular Ulasan ABAR 2008 Ulasan Blog Ulasan Buku Ulasan Buku Akademik Ulasan Buku Pendidikan Ulasan Drama Ulasan Filem Ulasan Laman Web Ulasan Maharaja Lawak Mega Ulasan Manga Ulat Umpat Umum Undang-undang Underwater World Universiti Universiti Terbuka UPM UPSR .

                                                       UPU USB USB Port usb Storage Usia Panjang Ustaz Haji Ahmad Sarwat Uzumaki Naruto V For Vendetta Vanidah Imran Viagra Vid Video Video Bacaan Al Quran Video Bogel Virtual Keyboard Virtual Piano Virus Vision School Vitamin E Voice Recorder Volunteer Wabak Wajah Seiras Waktu Antarabangsa Waktu Imsak Waktu Maghrib Waktu Sahur Waktu Solat Wallpaper Wang Bantuan Persekolahan Wang Kertas Wang Xiao Yang Wanita Wanted War Horse Waranti Waterfall Wawasan Open University Website Website Review What You Waiting For What's Your Number Wii Fit Windows 7 Winter Nara Project Wirawan Wireless wma Women WonderPet Woodlands World Clock WTO X-Men X-Men Characters .

                  X-Men Intro Yang Sempurnakan Ku Yasmin Ahmad Yeh Jo Des Hai Tera You Raise Me Up YouTube Zainal Abidin Hassan Zaini Kosnin Zakar Zakat Badaniah Zakat Fitrah Zakat Harta Zakat Maliah Zaman Jepun Zina Zizan Zizi AF7 Zodiak .

.Selamat. Thorndike dan Skinner menghuraikan perubahan tingkah laku sebagai hasil proses pembelajaran adalah kerana berlakunya perhubungan stimuli (rangsangan) dengan tindak balas organisma.diguna dan dimanfaatkan pula oleh orang lain. pelaziman klasik. Kini dan Insyaallah Selama-lamanya Cikgu Carilah ilmu walau di mana jua kita berada dan kemudian sampaikanlah pula kepada orang lain kerana apabila kita mati kelak.  Perubahan tingkah laku  Perolehan tabiat dan sikap  Berlandaskan teori  Tindak balas terhadap rangsangan  Pembelajaran melalui pelaziman  Tingkah laku luaran  Dipengaruhi oleh peneguhan  2 jenis. pelaziman operan dan pembelajaran melalui pemerhatian. melainkan 3 perkara dan salah satu darinya adalah ilmu yang diperoleh.  Perubahan pembelajaran ini berlaku melalui empat proses iaitu perhubungan.. tiada apa yang dapat membantu kita.  Rumusannya. -pelaziman klasik -pelaziman operan .. 23 May 2011 Murid dan Alam Belajar : Bab 3 : Teori-teori Pembelajaran BAB 3 TEORI-TEORI PEMBELAJARAN 1) Teori Behaviouris:  Teori Behaviorisme juga dikenali sebagai mazhab behavioris.  Parlov.  Sesuatu rangsangan yang berkaitan dengan rangsangan yang lain akan mendatangkan pembelajaran yang dikenali sebagai pelaziman.Cikgu Semasa Dulu.  menyatakan bahawa pengajaran dan pembelajaran akan mempengaruhi segala perbuatan atau tingkah laku murid sama ada baik atau sebaliknya. Monday.  diperkenalkan oleh Ivan Pavlov dan dikembangkan oleh Thorndike dan Skinner..

setiap rangsangan akan menimbulkan gerak balas pembelajaran boleh berlaku akibat kaitan antara rangsangan dengan gerak balas 6) Konsep Pelaziman Operan Thorndike.2) Prinsip teori tingkah laku:     Murid terlibat dengan aktif Bahan disusun dalam urutan Maklum balas secara langsung Berikan ganjaran dan motivasi 3)        7 Elemen utama behaviouris: Menarik perhatian murid Objektif perlu jelas Rangsang proses ingat semula Bahan yang merangsang Bimbingan berterusan Ada tugasan dan soalan Buat penilaian 4) Konsep Pelaziman Klasik Ivan Pavlov.        Kaitkan tugasan dengan pengalaman Kaitkan tajuk dengan rangsangan dan tindak balas Kukuhkan rangsangan dengan latihan Perlukan motivasi Kata kunci teori ini ialah pembelajaran melalui perkaitan.  Pembelajaran melalui R-G  Pelaziman berlaku bila ada rangsangan  Hukum pembelajaran -Hukum kesediaan -Hukum latihan -Hukum kesan . o Generalisasi o Diskriminasi o Penghapusan 5) Prinsip Pembelajaran Pavlov.

  Pembelajaran berlaku jika ada rangsangan dan tindak balas berulang Kemukakan konsep pengukuhan -pengukuhan positif -pengukuhan negatif 8) Aplikasi Pembelajaran Skinner. ulangkaji. serta pengukuhan dalam keadaan yang menyeronokkan memberi ganjaran atau peneguhan untuk respons atau gerak balas yang betul daripada murid          7) Konsep Pelaziman Operan Skinner. guru harus menggunakan motivasi yang sesuai mengukuhkan pertalian antara rangsangan dan gerak balas murid dengan membanyakkan aktiviti latihan. rangsangan perlu diwujudkan pembelajaran boleh berlaku melalui usaha cuba jaya konsep hukum kesediaan boleh diaplikasikan di dalam bilik darjah guru perlu menyediakan peluang untuk murid-murid menikmati kejayaan agar mereka terus terdorong untuk belajar latihan dan pengulangan akan meningkatkan keberkesanan pembelajaran untuk meningkatkan tahap kesediaan belajar. guru perlu herhati-hati apabila memberi peneguhan negatif kepada murid kerana mereka mungkin akan dianggap sebagai hukuman. ImpIikasi Teori Pembelajaran Behavioris Terhadap Pengajaran dan Pembelajaran  Gerak balas positif dapat dipupuk  Pengulangan akan mengukuhkan ingatan  Perkaitan membantu membina konsep  Satu rangsangan yang diganti rangsangan lain membantu membina konsep (rangsangan terlazim )  Pengalaman positif dengan tugasan pembelajaran menghasilkan tindak balas terlazim . aplikasi. pembelajaran merupakan suatu rangkaian yang terikat iatu pembentukan dan pengukuhan rangkaian saraf antara situasi dengan gerak balas.       pemberian peneguhan positif apabila murid melakukan sesuatu tingkah laku yang diingini hendaklah secara bersistematik. ganjaran yang diberi haruslah bersesuaian dengan umur murid. wujudkan ganjaran mengikut kadar kepayahan tingkah laku yang diingini. implikasi teori Pembelajaran Thorndike terhadap pembelajaran. untuk mempelajari tingkah laku. gerak balas yang diperoleh hasil dari rangsangan haruslah dikukuhkan untuk membentuk pelaziman. guru perlu memberikan keutamaan kepada latihan dan gerak balas yang berulang-ulang.

-persepsi -penanggapan Implikasi Teori Ausubel Ke Atas Pengajaran dan Pembelajaran • Ketika mengajar.  Pembelajaran melalui proses penyelesaian masalah dan celik akal  Proses mental yang aktif  tidak bersetuju dengan teori stimuli-tindak balas yang menyatakan pembelajaran berlaku kerana stimuli-tindak balas dan latihan berulang-ulang  Hasilkan Teori Pembelajaran Gestalt  Pembelajaran libatkan 2 proses. Implikasi Hierarki Pembelajaran Gagne Kepada Pembelajaran Murid. Bruner. Pembelajaran ini lebih kekal.         Membimbing membuat generalisasi dengan tepat dan perkaitan pelbagai contoh Kemahiran membuat diskriminasi Latihan perlu diberikan untuk mengukuhkan rangsangan terlazim dengan gerak balas terlazim Sesuatu kemahiran atau teknik yang baru dipelajari hendaklah diberi peneguhan berterusan ( Dikekalkan /dikukuhkan ) Penggunaan peneguhan positif membawa kepada keseronokan Prinsip penghapusan ( pelaziman operan) adalah sesuai untuk memodifikasikan tingkah laku Membantu murid menguasai konsep diskriminasi ( pelaziman operan ) memperolehi ilmu dan kemahiran dengan tepat Menggunakan prinsip Jadual peneguhan Skinner untuk merancang dan melaksanakan peneguhan berterusan 9) Teori Kognitif.bermakna dan menyeronokkan. guru perlu mengambil kira pengetahuan sedia ada murid-murid bagi menjamin kesesuaian bahan dan aktiviti pengajaran yang disediakan. Gagne dan Ausubel. . • Ausubel menekankan pembelajaran bermakna. • Guru digalakkan untuk menggunakan pembelajaran penemuan kerana ini melibatkan penyiasatan. • Bergantung kepada motivasi luaran dan dalaman. • Proses pembelajaran bermula daripada rangsangan luar.  ahli-ahli psikologi kognitif yang terkenal dengan teori ini adalah seperti Kohler. kajian sendiri. perkaitan antara isi pelajaran dengan pertalian antara pengalaman baru dengan pengalaman lama. pengumpulan maklumat dan sebagainya. Ini bermakna guru perlu berusaha ke arah membantu murid memahami sesuatu konsep. • Fasa maklum balas adalah terpenting kerana fasa ini dapat mengukuhkan konsep ilmu yang diperolehi.

-sensorimotor -pra operasional -operasi konkrit -operasi formal 12) Teori Kognitif Lee Vygotsky.  2 jenis. murid memainkan peranan yang lebih besar dalam menentukan kemajuan masing-masing 11) Teori Kognitif Jean Piaget. penanggapan. -kognitif -sosial Implikasi Teori Pembelajaran Konstruktivis Terhadap Pengajaran dan Pembelajaran. -proses permodelan . motivasi. mentafsir dan meramal maklumat yang diterima. -proses dan peringkat  Proses. • Guru hendaklah merancang dan melaksanakan strategi pengajaran seperti soalan-soalan terbuka dan dialog yang meluas agar berpadanan dengan respon murid serta menggalakkan mereka untuk menganalisis.• Proses ini berkait rapat dengan konsep kesediaan. ingatan dan lupaan dan pemindahan pembelajaran 10) Teori Konstruktivis. • Penilaian adalah sebahagian proses pembelajaran. Oleh itu.  Pembelajaran melalui.pengamatan. -Asimilasi -Akomodasi  Peringkat.  Dipopularkan oleh Piaget  2 jenis.  Proses penaakulan melalui interaksi sosial  Zon perkembangan proximal -perkembangan sebenar -perkembangan berpotensi 13) Teori Pembelajaran Sosial.  Kognitif berkembang dengan pembesaran kanak-kanak  Penekanan kepada.

 Kategorikan Pembelajaran kepada 2 jenis.  proses pembelajaran meliputi pemerhatian. pemikiran. 15) Pendekatan Humanistik.  Pembelajaran melalui proses 4 proses.  murid meniru sesuatu kemahiran daripada kecekapan demonstrasi guru sebagai model dan akan menguasai kemahiran itu jika mereka memperoleh kepuasan dan peneguhan yang berpatutan.-pemerhatian -peniruan  Tingkah laku sosial.  unsur-unsur pembelajaran utama ialah pemerhatian dan peniruan  tingkah laku model boleh dipelajari melalui bahasa. . -pembelajaran kognitif yang tidak berguna -pembelajaran eksperiential  Pembelajaran bergantung kepada emosi  Pentingkan peranan guru  Murid perlu sokongan motivasi Implikasi Teori Humanis Terhadap Proses Pembelajaran. peniruan dengan tingkah laku atau gerak balas yang sesuai. contoh dan teladan. -perhatian -mengingat -reproduksi -peneguhan  ciri teori pemodelan Bandura adalah seperti berikut. peringatan. -keagresifan -persaingan -peniruan model 14) Teori Sosial Bandura.  menitikberatkan perkembangan persendirian individu sosial yang sihat.

pemikiran kreatif.  tidak begitu mengambil berat tentang metodologi pengajaran jika dibandingkan dengan hubungan secara peribadi mereka dengan murid serta peranan murid sebagai pembantu proses pengajaran dan pembelajaran.  matlamat utamanya ialah mencapai sempurna kendiri bagi setiap individu.  Bawa jumpa pakar  Galakkan keistimewaan mereka  Sabar  Bantuan dalam pembelajaran  Amalkan kasih sayang  Lakukan aktiviti bersama  Berikan kebebasan terbatas  Ganjaran Posted by Syed Ismail at 15:52 Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook 0 comments: Post a Comment Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) Laman Utama .  menggalakkan perkembangan psikologikal secara langsung dalam situasi pendidikan. programnya berorientasi penemuan dan tidak mementingkan pembelajaran resepsi (penerimaan). locus of control.  meningkatkan motivasi. 16) Bantu kanak-kanak perpendidikan khas. maruah diri.  lebih berpusatkan murid. identiti kendiri dan aspek-aspek fungsional lain manusia.  perasaan dan keinginan murid serta autonomi individu senatiasa dihormati. kepekaan interpersonal.

Murid dan Alam Belajar. Antara bidang yang dibincangkan adalah Subjek Kemahiran Belajar..SELAMAT MENDIDIK. Guru dan Cabaran Semasa. Pengurusan Bilik darjah dan Tingkah Laku.khususnya berkaitan pendidikan demi memajukan anak bangsa.. Budaya dan Pembelajaran.Pengantar Pendidikan. UNTUK PENDIDIK.... Murid dan Alam Belajar Guru dan cabaran Semasa Isu Semasa Penulisan Buku dan Artikel Pengantar Pendidikan About Me Syed Ismail Bahan yang saya kemukakan dalam blog ini adalah khas untuk golongan pendidik yang ingin berkongsi maklumat.. View my complete profile Followers Kandungan Blog ... dan Asas Kepemimpinan dan Perkembangan Profesionalisme bagi pelajar PISMP IPG KPM dan Subjek Ilmu Pendidikan khusus bagi pelajar KPLI IPG KPM dan IPTA amnya.Gunakanlah blog ini untuk mendapatkan seberapa banyak maklumat untuk anda.Dari PENDIDIK.          Budaya dan Pembelajaran Pengurusan Bilik Darjah dan Tingkah Laku Ilmu Pendidikan KPLI Kemahiran Belajar Asas Kepemimpinan dan Perkembangan Profesionalisme.

 Asas Kepemimpinan:Nota Bab 1: Konsep Mengajar Seba...  Budaya: Bab 2 Kesedaran kepelbagaian Sosio Budaya  Budaya: Bab 1 Budaya dan Kepelbagaian Kelompok di ...Pendekatan..  Pengantar: Tema 2: Tajuk 2:Kepelbagaian Murid dan .. Powered by Blogger....  Murid dan Alam Belajar : Bab 3 : Teori-teori Pembe...  Guru dan Cabaran Semasa: Bab 2: Guru dan Perundang...  Pengantar: Tajuk 3:Guru Sebagai Satu Profesion  Pengantar: Tajuk 2: Falsafah Pendidikan Kebangsaan. .....  Budaya: Bab 7 Pelan Tindakan Mewujudkan Persekitar..  Murid dan Alam Belajar : Bab 6 : Motivasi dan Pemb.. Template images by molotovcoketail.  Pengantar: Tema 2: Tajuk 5:Globalisasi dan Cabaran...  Kemahiran Belajar:Bab 2:Proses Kemahiran Belajar  Kemahiran Belajar:Bab 1:Pengenalan Kemahiran Belaj.  Guru dan Cabaran Semasa: Bab 1: Isu dan Cabaran Pe.  Pengantar: Tema 2: Tajuk 4:Pendidikan dan Pembangu.  Budaya: Bab 6 Kemahiran Komunikasi Guru  Budaya: Bab 5 Pembinaan Persekitaran Bilik Darjah ......  Murid dan Alam Belajar : Bab : Pembentukan Persek..  Pengantar: Tema 2: Tajuk 1:Pendemokrasian Pendidik.  Asas Kepemimpinan: Nota Bab 4: Peringkat Perkemban....  Pengantar: Tajuk 1:Konsep Pendidikan dan Matlamat . Nota Bab 7: Struktur Organisasi.....575 Travel template...  Murid dan Alam Belajar : Bab 1 : Alam Belajar  Tema Hari Guru  Kerjaya dan Kenaikan Pangkat Guru  Soalan EDU 3106  Budaya: Bab 7 Pelan Tindakan Mewujudkan Persekitar...  Pengantar: Tema 2: Tajuk 3:Permuafakatan dan Pemba.  Asas Kepemimpinan: Nota Bab 8: Perkembangan Profes..  Murid dan Alam Belajar : Bab 4 : Model. ▼ 2011 (38) o ▼ May (38)  Guru dan Cabaran Semasa: Bab 3: Gangguan Emosi Dal..  Asas Kepemimpinan: Nota Bab 5: Peranan Guru Sekola..  Asas Kepemimpinan...  Murid dan Alam Belajar : Bab 2 : Konsep Pengajaran....  Budaya: Bab 4 Ketaksamaan Peluang Pendidikan  Budaya: Bab 3 Implikasi Kepada Kepelbagaian Sosio .....  Soalan EDU 3104 Total Pageviews 21.  Asas Kepemimpinan: Nota Bab 2: Etika Keguruan dan ...  Murid dan Alam Belajar : Bab 5: Perbezaan Individu......

. tiada apa yang dapat membantu kita. pelaziman operan dan pembelajaran melalui pemerhatian.  Rumusannya. Monday.  Perubahan pembelajaran ini berlaku melalui empat proses iaitu perhubungan.Selamat.. Thorndike dan Skinner menghuraikan perubahan tingkah laku sebagai hasil proses pembelajaran adalah kerana berlakunya perhubungan stimuli (rangsangan) dengan tindak balas organisma. 23 May 2011 Murid dan Alam Belajar : Bab 3 : Teori-teori Pembelajaran BAB 3 TEORI-TEORI PEMBELAJARAN 1) Teori Behaviouris:  Teori Behaviorisme juga dikenali sebagai mazhab behavioris..  Perubahan tingkah laku  Perolehan tabiat dan sikap  Berlandaskan teori  Tindak balas terhadap rangsangan  Pembelajaran melalui pelaziman  Tingkah laku luaran  Dipengaruhi oleh peneguhan  2 jenis. melainkan 3 perkara dan salah satu darinya adalah ilmu yang diperoleh.diguna dan dimanfaatkan pula oleh orang lain. -pelaziman klasik -pelaziman operan 2) Prinsip teori tingkah laku:  Murid terlibat dengan aktif .  Sesuatu rangsangan yang berkaitan dengan rangsangan yang lain akan mendatangkan pembelajaran yang dikenali sebagai pelaziman.  menyatakan bahawa pengajaran dan pembelajaran akan mempengaruhi segala perbuatan atau tingkah laku murid sama ada baik atau sebaliknya.  Parlov.. pelaziman klasik.Cikgu Semasa Dulu.  diperkenalkan oleh Ivan Pavlov dan dikembangkan oleh Thorndike dan Skinner. Kini dan Insyaallah Selama-lamanya Cikgu Carilah ilmu walau di mana jua kita berada dan kemudian sampaikanlah pula kepada orang lain kerana apabila kita mati kelak.

o Generalisasi o Diskriminasi o Penghapusan 5) Prinsip Pembelajaran Pavlov.  Pembelajaran melalui R-G  Pelaziman berlaku bila ada rangsangan  Hukum pembelajaran -Hukum kesediaan -Hukum latihan -Hukum kesan  pembelajaran merupakan suatu rangkaian yang terikat iatu pembentukan dan pengukuhan rangkaian saraf antara situasi dengan gerak balas.        Kaitkan tugasan dengan pengalaman Kaitkan tajuk dengan rangsangan dan tindak balas Kukuhkan rangsangan dengan latihan Perlukan motivasi Kata kunci teori ini ialah pembelajaran melalui perkaitan.   Bahan disusun dalam urutan Maklum balas secara langsung Berikan ganjaran dan motivasi 3)        7 Elemen utama behaviouris: Menarik perhatian murid Objektif perlu jelas Rangsang proses ingat semula Bahan yang merangsang Bimbingan berterusan Ada tugasan dan soalan Buat penilaian 4) Konsep Pelaziman Klasik Ivan Pavlov. . setiap rangsangan akan menimbulkan gerak balas pembelajaran boleh berlaku akibat kaitan antara rangsangan dengan gerak balas 6) Konsep Pelaziman Operan Thorndike.

guru perlu memberikan keutamaan kepada latihan dan gerak balas yang berulang-ulang.       pemberian peneguhan positif apabila murid melakukan sesuatu tingkah laku yang diingini hendaklah secara bersistematik. ulangkaji. guru harus menggunakan motivasi yang sesuai mengukuhkan pertalian antara rangsangan dan gerak balas murid dengan membanyakkan aktiviti latihan. guru perlu herhati-hati apabila memberi peneguhan negatif kepada murid kerana mereka mungkin akan dianggap sebagai hukuman.   Pembelajaran berlaku jika ada rangsangan dan tindak balas berulang Kemukakan konsep pengukuhan -pengukuhan positif -pengukuhan negatif 8) Aplikasi Pembelajaran Skinner. aplikasi. ganjaran yang diberi haruslah bersesuaian dengan umur murid. untuk mempelajari tingkah laku.         implikasi teori Pembelajaran Thorndike terhadap pembelajaran. ImpIikasi Teori Pembelajaran Behavioris Terhadap Pengajaran dan Pembelajaran  Gerak balas positif dapat dipupuk  Pengulangan akan mengukuhkan ingatan  Perkaitan membantu membina konsep  Satu rangsangan yang diganti rangsangan lain membantu membina konsep (rangsangan terlazim )  Pengalaman positif dengan tugasan pembelajaran menghasilkan tindak balas terlazim  Membimbing membuat generalisasi dengan tepat dan perkaitan pelbagai contoh  Kemahiran membuat diskriminasi  Latihan perlu diberikan untuk mengukuhkan rangsangan terlazim dengan gerak balas terlazim . wujudkan ganjaran mengikut kadar kepayahan tingkah laku yang diingini. gerak balas yang diperoleh hasil dari rangsangan haruslah dikukuhkan untuk membentuk pelaziman. rangsangan perlu diwujudkan pembelajaran boleh berlaku melalui usaha cuba jaya konsep hukum kesediaan boleh diaplikasikan di dalam bilik darjah guru perlu menyediakan peluang untuk murid-murid menikmati kejayaan agar mereka terus terdorong untuk belajar latihan dan pengulangan akan meningkatkan keberkesanan pembelajaran untuk meningkatkan tahap kesediaan belajar. serta pengukuhan dalam keadaan yang menyeronokkan memberi ganjaran atau peneguhan untuk respons atau gerak balas yang betul daripada murid 7) Konsep Pelaziman Operan Skinner.

. • Proses ini berkait rapat dengan konsep kesediaan.  Pembelajaran melalui proses penyelesaian masalah dan celik akal  Proses mental yang aktif  tidak bersetuju dengan teori stimuli-tindak balas yang menyatakan pembelajaran berlaku kerana stimuli-tindak balas dan latihan berulang-ulang  Hasilkan Teori Pembelajaran Gestalt  Pembelajaran libatkan 2 proses.bermakna dan menyeronokkan. • Ausubel menekankan pembelajaran bermakna. • Bergantung kepada motivasi luaran dan dalaman. Gagne dan Ausubel. perkaitan antara isi pelajaran dengan pertalian antara pengalaman baru dengan pengalaman lama.  ahli-ahli psikologi kognitif yang terkenal dengan teori ini adalah seperti Kohler. ingatan dan lupaan dan pemindahan pembelajaran 10) Teori Konstruktivis. Sesuatu kemahiran atau teknik yang baru dipelajari hendaklah diberi peneguhan berterusan ( Dikekalkan /dikukuhkan )  Penggunaan peneguhan positif membawa kepada keseronokan  Prinsip penghapusan ( pelaziman operan) adalah sesuai untuk memodifikasikan tingkah laku  Membantu murid menguasai konsep diskriminasi  ( pelaziman operan ) memperolehi ilmu dan kemahiran dengan tepat  Menggunakan prinsip Jadual peneguhan Skinner untuk merancang dan melaksanakan peneguhan berterusan 9) Teori Kognitif. penanggapan. kajian sendiri. • Guru digalakkan untuk menggunakan pembelajaran penemuan kerana ini melibatkan penyiasatan. -persepsi -penanggapan Implikasi Teori Ausubel Ke Atas Pengajaran dan Pembelajaran • Ketika mengajar. Pembelajaran ini lebih kekal. guru perlu mengambil kira pengetahuan sedia ada murid-murid bagi menjamin kesesuaian bahan dan aktiviti pengajaran yang disediakan. Ini bermakna guru perlu berusaha ke arah membantu murid memahami sesuatu konsep. • Proses pembelajaran bermula daripada rangsangan luar. Implikasi Hierarki Pembelajaran Gagne Kepada Pembelajaran Murid. Bruner.pengamatan. pengumpulan maklumat dan sebagainya. motivasi. • Fasa maklum balas adalah terpenting kerana fasa ini dapat mengukuhkan konsep ilmu yang diperolehi.

• Guru hendaklah merancang dan melaksanakan strategi pengajaran seperti soalan-soalan terbuka dan dialog yang meluas agar berpadanan dengan respon murid serta menggalakkan mereka untuk menganalisis.  Pembelajaran melalui. • Penilaian adalah sebahagian proses pembelajaran. -kognitif -sosial Implikasi Teori Pembelajaran Konstruktivis Terhadap Pengajaran dan Pembelajaran. -Asimilasi -Akomodasi  Peringkat. -proses permodelan -pemerhatian -peniruan  Tingkah laku sosial. murid memainkan peranan yang lebih besar dalam menentukan kemajuan masing-masing 11) Teori Kognitif Jean Piaget. -keagresifan -persaingan .  Proses penaakulan melalui interaksi sosial  Zon perkembangan proximal -perkembangan sebenar -perkembangan berpotensi 13) Teori Pembelajaran Sosial.  Kognitif berkembang dengan pembesaran kanak-kanak  Penekanan kepada. -proses dan peringkat  Proses. 2 jenis.  Dipopularkan oleh Piaget  2 jenis. mentafsir dan meramal maklumat yang diterima. Oleh itu. -sensorimotor -pra operasional -operasi konkrit -operasi formal 12) Teori Kognitif Lee Vygotsky.

15) Pendekatan Humanistik.  menitikberatkan perkembangan persendirian individu sosial yang sihat.  proses pembelajaran meliputi pemerhatian.  programnya berorientasi penemuan dan tidak mementingkan pembelajaran resepsi (penerimaan).  murid meniru sesuatu kemahiran daripada kecekapan demonstrasi guru sebagai model dan akan menguasai kemahiran itu jika mereka memperoleh kepuasan dan peneguhan yang berpatutan.  matlamat utamanya ialah mencapai sempurna kendiri bagi setiap individu.  Pembelajaran melalui proses 4 proses.  lebih berpusatkan murid. pemikiran. -perhatian -mengingat -reproduksi -peneguhan  ciri teori pemodelan Bandura adalah seperti berikut.  unsur-unsur pembelajaran utama ialah pemerhatian dan peniruan  tingkah laku model boleh dipelajari melalui bahasa. peringatan. peniruan dengan tingkah laku atau gerak balas yang sesuai. . contoh dan teladan.-peniruan model 14) Teori Sosial Bandura.  Kategorikan Pembelajaran kepada 2 jenis.  perasaan dan keinginan murid serta autonomi individu senatiasa dihormati. -pembelajaran kognitif yang tidak berguna -pembelajaran eksperiential  Pembelajaran bergantung kepada emosi  Pentingkan peranan guru  Murid perlu sokongan motivasi Implikasi Teori Humanis Terhadap Proses Pembelajaran.

16) Bantu kanak-kanak perpendidikan khas.. locus of control.  meningkatkan motivasi.  menggalakkan perkembangan psikologikal secara langsung dalam situasi pendidikan. maruah diri. kepekaan interpersonal.  Bawa jumpa pakar  Galakkan keistimewaan mereka  Sabar  Bantuan dalam pembelajaran  Amalkan kasih sayang  Lakukan aktiviti bersama  Berikan kebebasan terbatas  Ganjaran Posted by Syed Ismail at 15:52 Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook 0 comments: Post a Comment Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) Laman Utama      Budaya dan Pembelajaran Pengurusan Bilik Darjah dan Tingkah Laku Ilmu Pendidikan KPLI Kemahiran Belajar Asas Kepemimpinan dan Perkembangan Profesionalisme. identiti kendiri dan aspek-aspek fungsional lain manusia. tidak begitu mengambil berat tentang metodologi pengajaran jika dibandingkan dengan hubungan secara peribadi mereka dengan murid serta peranan murid sebagai pembantu proses pengajaran dan pembelajaran.. pemikiran kreatif. .

Guru dan Cabaran Semasa.... View my complete profile Followers Kandungan Blog  ▼ 2011 (38) o ▼ May (38)  Guru dan Cabaran Semasa: Bab 3: Gangguan Emosi Dal..SELAMAT MENDIDIK. Antara bidang yang dibincangkan adalah Subjek Kemahiran Belajar...  Guru dan Cabaran Semasa: Bab 1: Isu dan Cabaran Pe..Pengantar Pendidikan. Murid dan Alam Belajar. .. dan Asas Kepemimpinan dan Perkembangan Profesionalisme bagi pelajar PISMP IPG KPM dan Subjek Ilmu Pendidikan khusus bagi pelajar KPLI IPG KPM dan IPTA amnya. UNTUK PENDIDIK..Dari PENDIDIK.  Guru dan Cabaran Semasa: Bab 2: Guru dan Perundang..khususnya berkaitan pendidikan demi memajukan anak bangsa. Budaya dan Pembelajaran..     Murid dan Alam Belajar Guru dan cabaran Semasa Isu Semasa Penulisan Buku dan Artikel Pengantar Pendidikan About Me Syed Ismail Bahan yang saya kemukakan dalam blog ini adalah khas untuk golongan pendidik yang ingin berkongsi maklumat..Gunakanlah blog ini untuk mendapatkan seberapa banyak maklumat untuk anda. Pengurusan Bilik darjah dan Tingkah Laku.

. . Murid dan Alam Belajar : Bab 4 : Model........... Asas Kepemimpinan: Nota Bab 4: Peringkat Perkemban.. Pengantar: Tajuk 1:Konsep Pendidikan dan Matlamat . Pengantar: Tema 2: Tajuk 2:Kepelbagaian Murid dan . Pengantar: Tema 2: Tajuk 5:Globalisasi dan Cabaran..... Asas Kepemimpinan: Nota Bab 2: Etika Keguruan dan ..Pendekatan. Murid dan Alam Belajar : Bab 3 : Teori-teori Pembe.. Pengantar: Tema 2: Tajuk 3:Permuafakatan dan Pemba.. Nota Bab 7: Struktur Organisasi. Budaya: Bab 2 Kesedaran kepelbagaian Sosio Budaya Budaya: Bab 1 Budaya dan Kepelbagaian Kelompok di . Budaya: Bab 7 Pelan Tindakan Mewujudkan Persekitar... Murid dan Alam Belajar : Bab 1 : Alam Belajar Tema Hari Guru Kerjaya dan Kenaikan Pangkat Guru Soalan EDU 3106 Budaya: Bab 7 Pelan Tindakan Mewujudkan Persekitar... Asas Kepemimpinan......                                   Kemahiran Belajar:Bab 2:Proses Kemahiran Belajar Kemahiran Belajar:Bab 1:Pengenalan Kemahiran Belaj.. Powered by Blogger. Budaya: Bab 4 Ketaksamaan Peluang Pendidikan Budaya: Bab 3 Implikasi Kepada Kepelbagaian Sosio . Asas Kepemimpinan: Nota Bab 8: Perkembangan Profes... Template images by molotovcoketail.. Pengantar: Tajuk 3:Guru Sebagai Satu Profesion Pengantar: Tajuk 2: Falsafah Pendidikan Kebangsaan... Murid dan Alam Belajar : Bab 5: Perbezaan Individu.. Murid dan Alam Belajar : Bab : Pembentukan Persek. Asas Kepemimpinan:Nota Bab 1: Konsep Mengajar Seba. Soalan EDU 3104 Total Pageviews 21.575 Travel template. Murid dan Alam Belajar : Bab 2 : Konsep Pengajaran. Asas Kepemimpinan: Nota Bab 5: Peranan Guru Sekola... Budaya: Bab 6 Kemahiran Komunikasi Guru Budaya: Bab 5 Pembinaan Persekitaran Bilik Darjah .. Murid dan Alam Belajar : Bab 6 : Motivasi dan Pemb......... Pengantar: Tema 2: Tajuk 4:Pendidikan dan Pembangu..... Pengantar: Tema 2: Tajuk 1:Pendemokrasian Pendidik..

pelaziman operan dan pembelajaran melalui pemerhatian. Monday. Kini dan Insyaallah Selama-lamanya Cikgu Carilah ilmu walau di mana jua kita berada dan kemudian sampaikanlah pula kepada orang lain kerana apabila kita mati kelak.  diperkenalkan oleh Ivan Pavlov dan dikembangkan oleh Thorndike dan Skinner.  Perubahan pembelajaran ini berlaku melalui empat proses iaitu perhubungan.  Perubahan tingkah laku  Perolehan tabiat dan sikap  Berlandaskan teori  Tindak balas terhadap rangsangan  Pembelajaran melalui pelaziman  Tingkah laku luaran . Thorndike dan Skinner menghuraikan perubahan tingkah laku sebagai hasil proses pembelajaran adalah kerana berlakunya perhubungan stimuli (rangsangan) dengan tindak balas organisma..Selamat.  menyatakan bahawa pengajaran dan pembelajaran akan mempengaruhi segala perbuatan atau tingkah laku murid sama ada baik atau sebaliknya.  Parlov. pelaziman klasik.Cikgu Semasa Dulu. tiada apa yang dapat membantu kita.  Sesuatu rangsangan yang berkaitan dengan rangsangan yang lain akan mendatangkan pembelajaran yang dikenali sebagai pelaziman... 23 May 2011 Murid dan Alam Belajar : Bab 3 : Teori-teori Pembelajaran BAB 3 TEORI-TEORI PEMBELAJARAN 1) Teori Behaviouris:  Teori Behaviorisme juga dikenali sebagai mazhab behavioris. melainkan 3 perkara dan salah satu darinya adalah ilmu yang diperoleh..diguna dan dimanfaatkan pula oleh orang lain.  Rumusannya.

 Dipengaruhi oleh peneguhan  2 jenis. -pelaziman klasik -pelaziman operan 2) Prinsip teori tingkah laku:     Murid terlibat dengan aktif Bahan disusun dalam urutan Maklum balas secara langsung Berikan ganjaran dan motivasi 3)        7 Elemen utama behaviouris: Menarik perhatian murid Objektif perlu jelas Rangsang proses ingat semula Bahan yang merangsang Bimbingan berterusan Ada tugasan dan soalan Buat penilaian 4) Konsep Pelaziman Klasik Ivan Pavlov. setiap rangsangan akan menimbulkan gerak balas pembelajaran boleh berlaku akibat kaitan antara rangsangan dengan gerak balas 6) Konsep Pelaziman Operan Thorndike. o Generalisasi o Diskriminasi o Penghapusan 5) Prinsip Pembelajaran Pavlov.        Kaitkan tugasan dengan pengalaman Kaitkan tajuk dengan rangsangan dan tindak balas Kukuhkan rangsangan dengan latihan Perlukan motivasi Kata kunci teori ini ialah pembelajaran melalui perkaitan.  Pembelajaran melalui R-G  Pelaziman berlaku bila ada rangsangan  Hukum pembelajaran .

untuk mempelajari tingkah laku.-Hukum kesediaan -Hukum latihan -Hukum kesan  pembelajaran merupakan suatu rangkaian yang terikat iatu pembentukan dan pengukuhan rangkaian saraf antara situasi dengan gerak balas. serta pengukuhan dalam keadaan yang menyeronokkan memberi ganjaran atau peneguhan untuk respons atau gerak balas yang betul daripada murid          7) Konsep Pelaziman Operan Skinner.   Pembelajaran berlaku jika ada rangsangan dan tindak balas berulang Kemukakan konsep pengukuhan -pengukuhan positif -pengukuhan negatif 8) Aplikasi Pembelajaran Skinner. guru harus menggunakan motivasi yang sesuai mengukuhkan pertalian antara rangsangan dan gerak balas murid dengan membanyakkan aktiviti latihan. implikasi teori Pembelajaran Thorndike terhadap pembelajaran. ImpIikasi Teori Pembelajaran Behavioris Terhadap Pengajaran dan Pembelajaran  Gerak balas positif dapat dipupuk  Pengulangan akan mengukuhkan ingatan . guru perlu herhati-hati apabila memberi peneguhan negatif kepada murid kerana mereka mungkin akan dianggap sebagai hukuman. wujudkan ganjaran mengikut kadar kepayahan tingkah laku yang diingini. guru perlu memberikan keutamaan kepada latihan dan gerak balas yang berulang-ulang. ulangkaji. ganjaran yang diberi haruslah bersesuaian dengan umur murid. rangsangan perlu diwujudkan pembelajaran boleh berlaku melalui usaha cuba jaya konsep hukum kesediaan boleh diaplikasikan di dalam bilik darjah guru perlu menyediakan peluang untuk murid-murid menikmati kejayaan agar mereka terus terdorong untuk belajar latihan dan pengulangan akan meningkatkan keberkesanan pembelajaran untuk meningkatkan tahap kesediaan belajar. aplikasi. gerak balas yang diperoleh hasil dari rangsangan haruslah dikukuhkan untuk membentuk pelaziman.       pemberian peneguhan positif apabila murid melakukan sesuatu tingkah laku yang diingini hendaklah secara bersistematik.

guru perlu mengambil kira pengetahuan sedia ada murid-murid bagi menjamin kesesuaian bahan dan aktiviti pengajaran yang disediakan. Perkaitan membantu membina konsep  Satu rangsangan yang diganti rangsangan lain membantu membina konsep (rangsangan terlazim )  Pengalaman positif dengan tugasan pembelajaran menghasilkan tindak balas terlazim  Membimbing membuat generalisasi dengan tepat dan perkaitan pelbagai contoh  Kemahiran membuat diskriminasi  Latihan perlu diberikan untuk mengukuhkan rangsangan terlazim dengan gerak balas terlazim  Sesuatu kemahiran atau teknik yang baru dipelajari hendaklah diberi peneguhan berterusan ( Dikekalkan /dikukuhkan )  Penggunaan peneguhan positif membawa kepada keseronokan  Prinsip penghapusan ( pelaziman operan) adalah sesuai untuk memodifikasikan tingkah laku  Membantu murid menguasai konsep diskriminasi  ( pelaziman operan ) memperolehi ilmu dan kemahiran dengan tepat  Menggunakan prinsip Jadual peneguhan Skinner untuk merancang dan melaksanakan peneguhan berterusan 9) Teori Kognitif. Bruner. Pembelajaran ini lebih kekal. -persepsi -penanggapan Implikasi Teori Ausubel Ke Atas Pengajaran dan Pembelajaran • Ketika mengajar. pengumpulan maklumat dan sebagainya. • Guru digalakkan untuk menggunakan pembelajaran penemuan kerana ini melibatkan penyiasatan.  ahli-ahli psikologi kognitif yang terkenal dengan teori ini adalah seperti Kohler. • Proses pembelajaran bermula daripada rangsangan luar. Implikasi Hierarki Pembelajaran Gagne Kepada Pembelajaran Murid. perkaitan antara isi pelajaran dengan pertalian antara pengalaman baru dengan pengalaman lama. Gagne dan Ausubel. kajian sendiri. • Ausubel menekankan pembelajaran bermakna. Ini bermakna guru perlu berusaha ke arah membantu murid memahami sesuatu konsep. .  Pembelajaran melalui proses penyelesaian masalah dan celik akal  Proses mental yang aktif  tidak bersetuju dengan teori stimuli-tindak balas yang menyatakan pembelajaran berlaku kerana stimuli-tindak balas dan latihan berulang-ulang  Hasilkan Teori Pembelajaran Gestalt  Pembelajaran libatkan 2 proses.bermakna dan menyeronokkan.

murid memainkan peranan yang lebih besar dalam menentukan kemajuan masing-masing 11) Teori Kognitif Jean Piaget. -proses dan peringkat  Proses.  Dipopularkan oleh Piaget  2 jenis. motivasi. • Guru hendaklah merancang dan melaksanakan strategi pengajaran seperti soalan-soalan terbuka dan dialog yang meluas agar berpadanan dengan respon murid serta menggalakkan mereka untuk menganalisis. Oleh itu. • Fasa maklum balas adalah terpenting kerana fasa ini dapat mengukuhkan konsep ilmu yang diperolehi.  Kognitif berkembang dengan pembesaran kanak-kanak  Penekanan kepada.pengamatan.• Bergantung kepada motivasi luaran dan dalaman. ingatan dan lupaan dan pemindahan pembelajaran 10) Teori Konstruktivis.  Proses penaakulan melalui interaksi sosial  Zon perkembangan proximal -perkembangan sebenar -perkembangan berpotensi . -kognitif -sosial Implikasi Teori Pembelajaran Konstruktivis Terhadap Pengajaran dan Pembelajaran. • Proses ini berkait rapat dengan konsep kesediaan. -sensorimotor -pra operasional -operasi konkrit -operasi formal 12) Teori Kognitif Lee Vygotsky. -Asimilasi -Akomodasi  Peringkat. • Penilaian adalah sebahagian proses pembelajaran.  2 jenis. penanggapan. mentafsir dan meramal maklumat yang diterima.

contoh dan teladan. -perhatian -mengingat -reproduksi -peneguhan  ciri teori pemodelan Bandura adalah seperti berikut.  Kategorikan Pembelajaran kepada 2 jenis. -pembelajaran kognitif yang tidak berguna -pembelajaran eksperiential  Pembelajaran bergantung kepada emosi  Pentingkan peranan guru  Murid perlu sokongan motivasi Implikasi Teori Humanis Terhadap Proses Pembelajaran.  murid meniru sesuatu kemahiran daripada kecekapan demonstrasi guru sebagai model dan akan menguasai kemahiran itu jika mereka memperoleh kepuasan dan peneguhan yang berpatutan. peniruan dengan tingkah laku atau gerak balas yang sesuai. pemikiran. . -keagresifan -persaingan -peniruan model 14) Teori Sosial Bandura.13) Teori Pembelajaran Sosial. peringatan.  Pembelajaran melalui.  Pembelajaran melalui proses 4 proses.  unsur-unsur pembelajaran utama ialah pemerhatian dan peniruan  tingkah laku model boleh dipelajari melalui bahasa.  proses pembelajaran meliputi pemerhatian. -proses permodelan -pemerhatian -peniruan  Tingkah laku sosial. 15) Pendekatan Humanistik.

16) Bantu kanak-kanak perpendidikan khas. menitikberatkan perkembangan persendirian individu sosial yang sihat.  tidak begitu mengambil berat tentang metodologi pengajaran jika dibandingkan dengan hubungan secara peribadi mereka dengan murid serta peranan murid sebagai pembantu proses pengajaran dan pembelajaran. identiti kendiri dan aspek-aspek fungsional lain manusia. maruah diri.  Bawa jumpa pakar  Galakkan keistimewaan mereka  Sabar  Bantuan dalam pembelajaran  Amalkan kasih sayang  Lakukan aktiviti bersama  Berikan kebebasan terbatas  Ganjaran Posted by Syed Ismail at 15:52 Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook 0 comments: Post a Comment Newer Post Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) .  lebih berpusatkan murid.  matlamat utamanya ialah mencapai sempurna kendiri bagi setiap individu. locus of control.  menggalakkan perkembangan psikologikal secara langsung dalam situasi pendidikan. kepekaan interpersonal.  programnya berorientasi penemuan dan tidak mementingkan pembelajaran resepsi (penerimaan). pemikiran kreatif.  perasaan dan keinginan murid serta autonomi individu senatiasa dihormati.  meningkatkan motivasi.

..Gunakanlah blog ini untuk mendapatkan seberapa banyak maklumat untuk anda.. Pengurusan Bilik darjah dan Tingkah Laku..khususnya berkaitan pendidikan demi memajukan anak bangsa... UNTUK PENDIDIK. Murid dan Alam Belajar. View my complete profile Followers . Murid dan Alam Belajar Guru dan cabaran Semasa Isu Semasa Penulisan Buku dan Artikel Pengantar Pendidikan About Me Syed Ismail Bahan yang saya kemukakan dalam blog ini adalah khas untuk golongan pendidik yang ingin berkongsi maklumat.SELAMAT MENDIDIK.Pengantar Pendidikan. Antara bidang yang dibincangkan adalah Subjek Kemahiran Belajar. Guru dan Cabaran Semasa.Dari PENDIDIK... Budaya dan Pembelajaran.Laman Utama           Budaya dan Pembelajaran Pengurusan Bilik Darjah dan Tingkah Laku Ilmu Pendidikan KPLI Kemahiran Belajar Asas Kepemimpinan dan Perkembangan Profesionalisme. dan Asas Kepemimpinan dan Perkembangan Profesionalisme bagi pelajar PISMP IPG KPM dan Subjek Ilmu Pendidikan khusus bagi pelajar KPLI IPG KPM dan IPTA amnya.

Kandungan Blog

▼ 2011 (38) o ▼ May (38)  Guru dan Cabaran Semasa: Bab 3: Gangguan Emosi Dal...  Guru dan Cabaran Semasa: Bab 2: Guru dan Perundang...  Guru dan Cabaran Semasa: Bab 1: Isu dan Cabaran Pe...  Kemahiran Belajar:Bab 2:Proses Kemahiran Belajar  Kemahiran Belajar:Bab 1:Pengenalan Kemahiran Belaj...  Murid dan Alam Belajar : Bab : Pembentukan Persek...  Murid dan Alam Belajar : Bab 6 : Motivasi dan Pemb...  Murid dan Alam Belajar : Bab 5: Perbezaan Individu...  Murid dan Alam Belajar : Bab 4 : Model,Pendekatan,...  Murid dan Alam Belajar : Bab 3 : Teori-teori Pembe...  Murid dan Alam Belajar : Bab 2 : Konsep Pengajaran...  Pengantar: Tema 2: Tajuk 5:Globalisasi dan Cabaran...  Pengantar: Tema 2: Tajuk 4:Pendidikan dan Pembangu...  Pengantar: Tema 2: Tajuk 3:Permuafakatan dan Pemba...  Pengantar: Tema 2: Tajuk 2:Kepelbagaian Murid dan ...  Pengantar: Tema 2: Tajuk 1:Pendemokrasian Pendidik...  Pengantar: Tajuk 3:Guru Sebagai Satu Profesion  Pengantar: Tajuk 2: Falsafah Pendidikan Kebangsaan...  Pengantar: Tajuk 1:Konsep Pendidikan dan Matlamat ...  Budaya: Bab 7 Pelan Tindakan Mewujudkan Persekitar...  Asas Kepemimpinan: Nota Bab 8: Perkembangan Profes...  Asas Kepemimpinan; Nota Bab 7: Struktur Organisasi...  Asas Kepemimpinan: Nota Bab 5: Peranan Guru Sekola...  Asas Kepemimpinan: Nota Bab 4: Peringkat Perkemban...  Asas Kepemimpinan: Nota Bab 2: Etika Keguruan dan ...  Asas Kepemimpinan:Nota Bab 1: Konsep Mengajar Seba...  Murid dan Alam Belajar : Bab 1 : Alam Belajar  Tema Hari Guru  Kerjaya dan Kenaikan Pangkat Guru  Soalan EDU 3106  Budaya: Bab 7 Pelan Tindakan Mewujudkan Persekitar...  Budaya: Bab 6 Kemahiran Komunikasi Guru  Budaya: Bab 5 Pembinaan Persekitaran Bilik Darjah ...  Budaya: Bab 4 Ketaksamaan Peluang Pendidikan  Budaya: Bab 3 Implikasi Kepada Kepelbagaian Sosio ...  Budaya: Bab 2 Kesedaran kepelbagaian Sosio Budaya  Budaya: Bab 1 Budaya dan Kepelbagaian Kelompok di ...  Soalan EDU 3104

Total Pageviews
21,575

Travel template. Template images by molotovcoketail. Powered by Blogger.

� PYZAM.COM BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS �

Wednesday, October 14, 2009
Makanan Seimbang
Makanan seimbang merupakan makanan yang harus dimakan untuk memastikan tubuh badan seseorang berfungsi dengan normal. Makanan seimbang memberikan kita tenaga untuk kegiatan harian. Makanan yang mencukupi, karbohidrat, protein dan lemak secara optimum, kandungan fiber yang mencukupi dan kandungan bahan galian, vitamin dan asid lemak.Makanan yang memberi tenaga dapat membina badan, dan dapat mengelakkan kita daripada mendapat penyakit. Amalan pemakanan sihat adalah satu faktor yang penting ke arah kesihatan sekeluarga dan seharusnya dipupuk dari rumah. Selain daripada menyelerakan dan mampu dibeli, makanan yang dikongsi bersama sekeluarga mestilah berkhasiat dan sihat. Makanan seimbang seharusnya memberi : i. Tenaga makanan yang mencukupi untuk kegiatan harian. ii. Karbohidrat, protein dan lemak secara optimum. iii. Kandungan fiber yang mencukupi iv. Kandungan bahan galian, vitamin dan asid lemak. piramid makanan

Apa itu dia Piramid Makanan?

mineral. capati.Piramid makanan ialah satu carta yang membantu kita untuk merancang pengambilan jenis-jenis makanan dan kuantiti makanan yang sesuai untuk kita setiap hari . roti. biskut. dan ubi keledek. pasta. bubur. tepung gandum mil penuh atau tepung atta. mihun. Hasil Bijirin dan Ubi-ubian Aras 1 Piramid Makanan mengandungi kumpulan makanan yang kaya dengan karbohidrat kompleks. Berapakah kelas makanan terdapat dalam Piramid Makanan? Makanan dibahagikan kepada 5 kumpulan utama yang diletakkan pada paras yang berbeza-beza di dalam Piramid Makanan Malaysia: ARAS 1 Bijirin. bijirin sarapan. makanan daripada kumpulan ini perlu diambil paling banyak. thosai. serat dan sedikit protein. keladi dan kentang. yang merupakan sumber tenaga yang utama. dan roti atau biskut mil penuh. Contoh makanan bagi kumpulan ini adalah nasi. Makanan ini juga membekalkan vitamin. Pilihlah bijirin atau hasil bijirin mil penuh seperti beras perang. Di dalam setiap hidangan. . mi.

mineral dan serat. dan pelbagaikan pilihan di dalamcsetiap hidangan. Makanlah buah-buahan dan sayur-sayuran dengan banyak. Makanan ini kaya dengan vitamin. .ARAS 2 Sayur-sayuran dan Buah-buahan Sayur-sayuran dan buah-buahan terletak di Aras 2 Piramid Makanan.

Contoh hasil tenusu ialah susu. Contoh kekacang adalah kacang soya dan hasilnya (seperti tauhu dan tempe). ikan dan kekacang terletak di Aras 3 Piramid Makanan. vitamin B. keju dan dadih. kerana ianya rendah lemak dan kaya dengan serat. zink dan magnesium. Ayam. Makanan ini kaya dengan protein. kacang dhal dan kacang merah. Makanan ini kaya dengan protein.ARAS 3 Daging. Hasil Tenusu Hasil tenusu juga terletak di Aras 3 Piramid. Pilihlah daging rendah lemak dan buang semua lemak yang kelihatan pada daging dan ayam. Plihlah hasil tenusu rendah lemak. kalsium dan biasanya diperkaya dengan vitamin D. Sekali sekala tukarkan penggunaan daging dengan kekacang. ayam. . Ikan dan Kekacang Daging. zat besi.

ARAS 4 Lemak. Ini menunjukkan hanya sedikit sahaja makanan daripada kumpulan ini yang perlu dimakan. Posted by SINAR at 10:36 AM 0 comments: Post a Comment Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) . minyak dan gula. juga makanan yang kaya dengan bahan ini terletak di Aras 4 Piramid. Minyak dan Gula Lemak.

bakal ahli perniagaan islam dan manusia islam..insyaAllah Kami guru Prasekolah yang berhasrat untuk melahirkan bakal doktor islam. blog ini juga akan dipaparkan dgn artikel serta pautan2 yang menarik.. insyaAllah.Daily Calendar About Me SINAR Salam ukhuwah kepada semua pembaca blog ini.biiznillah View my complete profile Followers Blog Archive  ▼ 2009 (9) o ▼ October (9)  Makanan Seimbang  Aktiviti Pendengaran  Anak itu dilahirkan ke dunia  BBM Tema Bunga  RPH Tema Bunga  BBM Tema Haiwan  RPH Tema Haiwan  to mahirah AKSI ANAK-ANAK CILIK BAKAL PEMIMPIN NEGARA . blog ini diwujudkan bertujuan untuk memudahkan guru Prasekolah untuk mendapatkan info serta bahan-bahan berkaitan dengan sesi P&P Prasekolah. bakal guru islam..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful