Anda di halaman 1dari 8

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5 Tarikh Masa Tempat Tahun (Kelas) Bilangan Murid Tunjang Pembelajaran

Tajuk Sub-Tajuk Objektif : 20 Januari 2012 (Jumaat) : 0730 0800 pagi : Gelanggang Bola Keranjang : Tahun 5 : 9 orang : 1. Kecergasan : 1.2 Kekuatan : Tekan tubi : Pada akhir proses p&p ini, murid-murid dapat:

Psikomotor : (i) Tekan tubi dengan teknik yang betul dan tepat sebanyak 3 daripada 5 kali percubaan. (ii) Tekan tubi dengan teknik yang betul dalam situasi permainan. Kognitif : (i) Menyatakan konsep kekuatan. (ii) Menyatakan kepentingan pengawasan keselamatan semasa melakukan aktiviti yang melibatkan kekuatan otot. Afektif : (i) Bertanggungjawab menjaga keselamatan semasa menjalankan aktiviti. (ii) Bekerjasama dan bertolak ansur semasa menjalankan permainan. Kemahiran Berfikir Pengalaman sedia ada Penerapan nilai Panggabungjalinan BSPP : Menyatakan dan mengaplikasikan : Murid-murid pernah mempelajari aktiviti kekuatan semasa Tahun 4. : Bekerjasama dan bertoleransi : Sains dan Matematik : Kon (9), Wisel (1)

BAHAGIAN / MASA Memanaskan Badan (5 minit)

AKTIVITI 1. Memanaskan badan Singa dalam Kurungan

BUTIR MENGAJAR / FOKUS P&P 1. Membuat satu bulatan. 2. Dua orang murid di tengahtengan bulatan bertindak sebagai singa untuk menyentuh murid-murid lain yang bertindak sebagai arnab. 3. Singa perlu merangkak untuk menangkap arnab. 4. Arnab perlu melompat supaya tidak ditangkap oleh singa. 5. Murid-murid yang ditangkap oleh singa akan menjadi singa yang baru.

ORGANISASI Bebas dan berselerak A A

ALATAN / CATATAN

S A S A A A Petunjuk: S = Singa A = Arnab A

2. Aktiviti regangan dari kepala ke kaki.

Lakukan perkara-perkara berikut sambil mengira sehingga lapan setiap satu perlakuan: 1. Berdiri lurus. Dongak kepala ke atas sambil menekan dagu. 2. Tarik bahagian belakang kepala dengan kedua-dua belah tangan. 3. Tolak pipi kiri ke kanan dengan tangan kiri. 4. Tolak pipi kanan ke kiri dengan

tangan kanan. Semi Bulatan 5. Luruskan tangan kanan dan tarik hujung jari-jari dengan M M M tangan kiri. M 6. Lakuan sebaliknya. 7. Letakkan tangan kanan di M belakang kepala dengan jarijari menyentuh tulang belikat (scapula) kiri. Tangan kiri M menarik (meregang) siku G kanan. 8. Lakuan sebaliknya. 9. Buka kaki ikut keselesaan, Petunjuk: bongokkan badan dan sentuh G = Guru tanah. M = Murid 10. Letak tangan pada bahagian tepi pinggang dan lentik badan sehingga mampu. 11. Letakkan tangan kiri silang di hadapan abdomen dan bengkokkan badan ke kiri. 12. Lakukan di sebelah kanan. 13. Angkat lutut kanan dan tahan dengan tangan. 14. Lakuan sebaliknya. 15. Berdiri atas hujung kaki. 16. Berdiri menggunakan tepi kaki. 17. Berdiri menggunakan bahagian dalam kaki. 18. Tarik nafas tiga kali.

M M

M M M Perkembangan (15 minit) Demostrasi guru 2.1 Tekan tubi 1. Guru membuat demostrasi tekan tubi 2. Tekan tubi dengan gaya dan posisi yang betul. M M M M Kon (9)

M G
G

Stesen 3

1. Latih tubi 2.1 Tekan tubi.

1. Berjalan laju ke stesen 1. Tekan tubi sebanyak 5 kali di stesen 1. 1. Berjalan laju ke stesen 2. Dari stesen 2, merangkak ke stesen 3.

Stesen 2

2.2 Merangkak beruang

Stesen 1

Petunjuk: G = Guru M M M = Murid M = Skital M


M M M M M M

M M M M M

M M M M M

Kemuncak (7 minit)

Pertandingan Bersyarat Latihan litar: Tekan tubi dan Kereta Sorong.

Latihan litar 1. Murid-murid dibahagikan kepada 3 kumpulan. 2. Dalam setiap kumpulan, bentuk pasangan masingmasing. 3. Apabila isyarat diberikan, A1 dan pasangannya, A2/ (B1 dan B2, C1dan C2 ) berjalan dengan laju ke stesen 1. 4. Dari stesen 1, A1 dan A2 tekan tubi 5 kali. 5. Dari stesen 1, A1 dan A2 berjalan laju ke stesen 2. 6. Dari stesen 2, A1 dan A2 akan membentuk kereta sorong, di mana A2 akan memegang dan mengampu di bawah lutut A1 dan menyorong A1 ke hadapan hingga ke stesen 3. 7. Dari stesen 3, A1 akan memegang dan mengampu di bawah lutut A2 dan menyorong A2 ke hadapan hingga ke stesen 2. 8. Dari stesen 2, A1 dan A2 akan berlari laju balik ke garis permulaan. 9. Kemenangan dan kedudukan ditentukan dengan kumpulan yang cepat menghabiskan permainan dengan kemas dan mengikut syarat permainan.

Stesen 3

Stesen 2

Stesen 1

G A1 A2 A3 A4 A1 A2 A3 B1 B1 B2 B2 B3 B3 B4 C1 C1 C2 C2 C3 C3 C4 D1 D2 D3 D4

A5 C5 D5 Petunjuk: B5 G = Guru A6 D6 A1, B1, C1B6 sebagainya = dan C6 A6 B6 C6 D6 Murid A7 B7 C7 D7 =Skital B7 A7 C7 D7 A8 A8 B8 B8 C8 C8 D8 D8

Penutup (3 minit)

1. Menyejukkan badan

1. Aktiviti sama dengan memanaskan badan. 2. Bermula dari kaki dan tamat di bahagian kepala. 3. Kiraan sehingga empat sahaja. 4. Tarik nafas tiga kali perlahan dan hembus kuat yang terakhir.
Semasa melakukan aktiviti tekan tubi, kita perlu melakukan dengan teknik yang betul dan tepat supaya kita boleh menjaga keselamatan. Kita perlu bertoleransi dengan rakan yang tidak begitu pandai atau cepat dalam permainan. Salah satu sebab kejayaan dalam sesuatu aktiviti adalah kerjasama antara ahli dalam kumpulan.

M M M M M M M

M
2. Rumusan Pelajaran 2.1 Rumusan kognitif & Psikomotor 2.2 Rumusan Afektif - Penerapan Nilai - Pujian / Teguran

M G

Petunjuk: G = Guru M = Murid

3. Kerja Susulan

Perhatikan dalam siaran TV aktiviti sukan yang banyak memerlukan kekuatan.

BORANG CATATAN REFLEKSI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ISU/ PERKARA YANG DIBERI BUKTI / ANALISIS / PENJELASAN CADANGAN TINDAKAN SUSULAN (PENCEGAHAN / PENAMBAHBAIKAN)

KEKUATAN / KELEBIHAN

KELEMAHAN / KEKURANGAN

Disemak oleh Guru Pembimbing

Disemak oleh Pensyarah Pembimbing

Tandatangan : Nama : Encik Phang Kong Jan Tarikh:

Tandatangan : Nama : Cik Lucy Rossy Sylvester Tarikh:

Ulasan Pensyarah / Guru Pembimbing:

_________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ Tandatangan Pensyarah : Tandatangan Guru Pembimbing:

__________________________ (Cik Lucy Rossy Sylvester)

_____________________________ (Encik Phang Kong Jan )