Anda di halaman 1dari 13

KERJA BATA

C1001/UNIT3/1

KERJA BATA
OBJEKTIF AM
Memahami konsep kerja bata, jenis-jenis bata dan kegunaannya, bahagian-bahagian bata, jenis-jenis bata potong dan kegunaannya, jenis-jenis tembok dan susunannya serta jenis-jenis sambungan mortar.

Unit

3

OBJEKTIF KHUSUS
Di akhir unit ini anda dapat :  Menerangkan jenis-jenis ikatan dalam kerja bata.  Menghuraikan ciri-ciri ikatan bata serta peraturan susunannya.  Mentakrifkan perbezaan antara kemas ikat sambung dan kemas ikat timbul.  Menerangkan fungsi-fungsi kemas ikatan sambung dan kemas ikat timbul.  Mengenal pasti jenis-jenis kemas ikat.

polisas.nizam.dewi.maill

dewi. Sambungan mortarnya merupakan bentuk huruf V.1 Ikatan sisi bata Ikatan ini khas digunakan pada tembok yang tebalnya setengah bata atau 112. Antara ikatan ini yang biasa digunakan di Malaysia ialah ikatan sisi bata.2 Ikatan kepala bata Tiap-tiap lapisan dalam tembok yang dibina dengan jenis ikatan ini mengandungi kepala bata sahaja. ikatan Inggeris dan ikatan Flemish. 3.1.KERJA BATA C1001/UNIT3/2 INPUT 3.1(a). Pembinaannya bermula dengan satu lapisan bata sisi. Oleh sebab itu ia digunakan pada jenis binaan yang tertentu seperti tembok sekatan. Ikatan ini disusun dengan menyambungkan bata pada kepalanya. Rajah 15 :Pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata Sumber : Teknologi Binaan Bangunan DBP ( Tan Boon Tong ) 1994 polisas.2 menunjukkan pandangan hadapan dan pelan bagi sebahagian tembok lengkung yang dibina dengan ikatan kepala bata. Tujuan ikatan bata adalah untuk mendapatkan ikatan bata yang kuat. semperong dan tembok-tembok dalam struktur berangka di mana tiada beban berat yang disokong. Contoh ikatan ini ditunjukkan dalam rajah 3. susunan bata yang cantik dan menarik dan sesuai dengan kerja ikatan. Tembok yang dibina dengan ikatan ini tidak mempunyai keupayaan tanggung yang tinggi.nizam.maill . Lekapnya ialah ½ bata. Jenis ikatan ini sesuai digunakan pada binaan asas atau pada tembok yang berbentuk bulat atau melengkung.5mm.1 JENIS-JENIS IKATAN KERJA BATA Terdapat pelbagai jenis ikatan dalam kerja menyusun bata. ikatan kepala bata. tembok landasan.1. 3. Rajah 3. lapisan yang kedua pula dimulakan dengan satu bata setengah diikuti dengan bata sisi penuh dan seterusnya.

3. Ikatan ini disusun dengan satu lapisan kepala bata diikuti lapisan sisi bata berselang seli. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada sudutnya mewujudkan lekap yang seragam iaitu ¼ bata. Kegunaan pada penutup setengah ini adalah untuk mengelakkan sambungan tegak yang berterusan dan memberi lekap yang seragam iaitu suku bata.4 Ikatan Flemish Ikatan ini mengandungi kepala bata dan sisi bata disusun berselang seli dalam satu lapisan yang sama.1.1. Ikatan jenis ini adalah dianggap sebagai ikatan yang kuat sekali antara ikatan-ikatan kerja bata kerana ia tidak mengandungi sebarang sambungan tegak yang berterusan. semua bata di bahagian dalam disusunkan secara melintang.3 Ikatan Inggeris Ikatan ini adalah yang paling meluas digunakan. Sambungan tegak yang berterusan berlaku di dalam di dalam tembok tetapi tidak kelihatan pada permukaan tembok.nizam. Pada tembok yang tebal. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada lapisan kepala bata.dewi. Ikatan ini dapat menghasilkan kedua-dua belah muka tembok yang lebih rata dibandingkan dengan ikatan yang lain. Jika sebelah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish dan sebelah yang lain pula menunjukkan susunan Inggeris maka ia dinamakan ‘Flemish Tunggal’. Rajah 16 (b) menunjukkan pelan tegak hadapan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Inggeris. Apabila kedua-dua belah permukaan tembok menunjukkan susunan Flemish ia dinamakan ‘Flemish Kembar’. Rajah 16 (e) menunjukkan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan yang dibina dengan ikatan Flemish. Oleh sebab itu.KERJA BATA C1001/UNIT3/3 3. ikatan ini sesuai digunakan untuk membina tembok yang tidak akan dilepa. polisas.maill .

maill .KERJA BATA C1001/UNIT3/4 Rajah 16 : Jenis-jenis ikatan Bata Sumber : Teknologi Binaan Bangunan DBP ( Tan Boon Tong ) 1994 polisas.nizam.dewi.

Ini adalah supaya beban-beban titik di atas dinding itu diagihkan sama rata kepada batu bata di bawahnya bagi mengelakkan berlakunya kegagalan struktur.maill . Ini dilakukan terhadap dinding bata muka.  Kemas ikat timbul pula dibuat untuk memudahkan kerja melepa pada masa hadapan. Antaranya ialah ikatan tembok taman Inggeris. Di antara kemas ikat ini ialah timbul kumai dan timbul julur. 3. Di antara kemas ikat ini ialah condong atas.  Kemas ikat sambung ialah proses mengemas sambungan semasa mengikat bata. ikatan Dutch.5 JENIS-JENIS KEMAS IKAT Terdapat pelbagai jenis kemas ikat yang digunakan dalam kerja-kerja kemasan penerapan bata.KERJA BATA C1001/UNIT3/5 3.5 Lain-lain ikatan bata Selain dari ikatan yang tersebut.2 CIRI-CIRI IKATAN BATA SERTA PERATURANNYA Sistem atau cara bata di susun membentuk sebuah dinding dinamakan sebagai susunan. Ianya tidak sesuai untuk kemasan dinding luar. ikatan tembok taman Flemish.nizam. Sambung “struck “ atas pula sesuai untuk bata tekan yang licin. ikatan bata perangkap tikus.3 PERBEZAAN KEMAS IKAT SAMBUNG DAN KEMAS IKAT TIMBUL Kemas ikat merupakan proses terakhir pengemasan sebuah dinding bata bagi menghasilkan rupa yang cantik.  Kemas ikat timbul ialah proses mengemas sambungan yang dilakukan selepas pembinaan. ikatan palang Inggeris. condong bawah. sambung V dan sambung rata. 3. Antara jenis kemas ikat yang biasa digunakan ialah: Sambung “struck” bawah iaitu juga dipanggil santak. Prinsip yang digunakan dalam membentuk susunan bata ialah ikatan tegak untuk sesuatu lapisan itu hendaklah tidak kurang daripada ¼ bata daripada ikatan tegak lapisan di sebelah atas dan di sebelah bawahnya. ikatan bata silverlock dan ikatan raking.4 FUNGSI-FUNGSI KEMAS IKAT TIMBUL DAN KEMAS IKAT SAMBUNG  Kemas ikat sambung dilakukan untuk mengelakan takungan air pada dinding luar.dewi. terbenam. 3. 3. ikatan Monk. Ada dua cara untuk melakukan kemas ikat iaitu kemas ikat timbul dan kemas ikat sambung. terdapat juga beberapa jenis ikatan yang sering digunakan untuk membina tembok.1. polisas. kekunci.

nizam.maill . Ia amat sesuai bagi binaan yang menggunakan bata muka tetapi memerlukan kedalaman sambungan yang sama.KERJA BATA C1001/UNIT3/6 Sambung terbenam juga dipanggil keruk.dewi. Sambung julur pula dibuat untuk memudahkan kerja melepa pada masa hadapan. Kerja ini memerlukan alat untuk menghasilkan ikatan yang kemas dan baik. gosokkan permukaannya dengan kepingan kayu atau permukaan yang bertekstur. Sambung rata dibuat sama rata dengan permukaan dinding atau tembok bata dan sesuai untuk semua kedudukan. polisas. Untuk memperolehi kemasan bertekstur. Sambung V ini akan kelihatan kecil atau sempit.

nizam.. Terangkan dengan ringkas jenis ikatan bata inggeris 3. 2.. Nyatakan perbezaan-perbezaan kemas ikat sambung dan kemas ikat timbul MAKLUM BALAS 3A polisas. Nyatakan jenis-jenis ikatan bata...dewi.maill . AKTIVITI 3A 1.KERJA BATA C1001/UNIT3/7 SILA BUAT AKTIVITI DIBAWAH.

Di antara kemas ikat ini ialah timbul kumai dan timbul julur. semua bata di bahagian dalam disusunkan secara melintang. Kegunaan pada penutup setengah ini adalah untuk mengelakkan sambungan tegak yang berterusan dan memberi lekap yang seragam iaitu suku bata.nizam. kekunci. Ada dua cara untuk melakukan kemas ikat iaitu kemas ikat timbul dan kemas ikat sambung  Kemas ikat sambung ialah proses mengemas sambungan semasa mengikat bata. condong bawah. ikatan inggeris dan ikatan flemish. Ikatan jenis ini adalah dianggap sebagai ikatan yang kuat sekali antara ikatan-ikatan kerja bata kerana ia tidak mengandungi sebarang sambungan tegak yang berterusan. Ini dilakukan terhadap dinding bata muka. terbenam. Sebiji bata penutup setengah mestilah ditempatkan selepas kepala bata penjuru pada lapisan kepala bata. 3.KERJA BATA C1001/UNIT3/8 1. Ikatan Inggeris Ikatan ini adalah yang paling meluas digunakan. Ikatan ini disusun dengan satu lapisan kepala bata diikuti lapisan sisi bata berselang seli. Rajah 3. Perbezaan kemas ikat sambung dan kemas ikat timbul Kemas ikat merupakan proses terakhir pengemasan sebuah dinding bata bagi menghasilkan rupa yang cantik. polisas.  Kemas ikat timbul ialah proses mengemas sambungan yang dilakukan selepas pembinaan.3 menunjukkan pelan tegak hadapan sebuah tembok yang dibina dengan ikatan Inggeris. 2. Pada tembok yang tebal. sambung V dan sambung rata.maill . Antara ikatan ini yang biasa digunakan di Malaysia ialah ikatan sisi bata.dewi. ikatan kepala bata. Kerja bata terdapat banyak jenis ikatan untuk menyusun bata. Di antara kemas ikat ini ialah condong atas. Jenis-jenis ikatan kerja bata ialah.

3. kekatak / lubang d.nizam.. Terangkan dengan ringkas proses pembuatan bata tanah liat yang dihasilkan di kilang-kilang bagi kegunaan industri binaan yang besar.. polisas. sambungan tindih f. bata tanah liat amat meluas digunakan.. 2. hujung terhenti. bergerigi g. Maksudkan istilah-istilah berikut : a. terangkan dengan jelas prinsip-prinsip utama dalam pengikatan batu bata. Dalam industri binaan. 5.maill .. Lukiskan contoh-contoh blok simen berikut : a.KERJA BATA C1001/UNIT3/9 PENILAIAN KENDIRI 1.dewi. Dengan bantuan gambarajah. sisi bata c. blok berongga c. blok padu b. SELAMAT MENCUBA. blok bersel d. Nyatakan dan lukiskan jenis-jenis bata tanah liat yang terkini yang digunakan dalam industri binaan. 4. kepala bata b. blok berliang. aris / segi bata e..

Bata tekanan adalah lebih mampat dan saiznya lebih seragam. hasilnya bata tekanan. Tanah yang telah dipotong dawai itu dimasukkan ke dalam mesin tekanan. membolehkan polisas. Bancuhan yang telah ditekan keluar dari mesin dipotong dengan dawai dikenali sebagai bata potong dawai. Membentuk bata Terdapat dua kaedah menghasilkan bata iaitu bata potong dawai dan bata tekanan. tempat tanah tersebut digaul dengan sedikit air dan ditekan keluar melalui satu acuan dan dipotong dengan dawai mengikut saiz bata. kemudian dimasukkan ke dalam satu mesin penghancur untuk dihancurkan sehingga halus. Bata-bata tersebut juga boleh dikeringkan dengan stim dan hendaklah disusun berjarak 50 mm antara satu sama lain. Antara proses pembuatan bata tanah liat ialah persediaan tanah. Setelah itu dimasukkan pula ke dalam mesin pengisar.KERJA BATA C1001/UNIT3/10 MAKLUM BALAS 1. Pengeringan Bata basah iaitu bata yang baru ditekan atau dipotong dawai disusun dalam sebuah pondok dan dibiarkan menjadi kering dengan bantuan udara.dewi. Persediaan tanah Tanah liat digali daripada lombongnya dengan traktor penyodok atau jengkaut.maill . membentuk bata.nizam. pengeringan dan pembakaran. 2. Nama dan Lukiskan.

iaitu sambungan tegaknya berterusan (tidak berlekap). misalnya tembok bata yang tebalnya sama dengan lebar bata dikenali sebagai tembok setengah bata. Perbandingan di antara tembok yang terikat dengan tembok yang tidak terikat adalah ditunjukkan dalam rajah di bawah (rajah 2. sambungan yang berterusan itu seboleh-bolehnya hendaklah dielakkan dalam segala kerja bata. Tebal tembok biasanya disebut mengikut saiz bata. Proses ini mengambil masa agak lama biasanya 5 –7 hari bergantung pada keadaan cuaca dan susunannya.5). 3. Beban yang dapat ditanggung oleh tapak AB adalah lebih berat jika dibandingkan dengan beban yang ditanggung oleh CD. Dalam sesuatu tembok yang tidak terikat.  mengikut jenis ikatan yang ditetapkan oleh ahli rekabentuk. kekuatan dan kestabilannya adalah kurang. kemudian dibiarkan sejuk sebelum bata dikeluarkan. Pembakaran boleh dilakukan dengan dengan menggunakan kayu api.dewi. baik dipermukaan mahupun didalam tembok. menyejuk dan mengeluarkan bata dari relau. polisas. Prinsip pertama memastikan kekuatan dan kestabilan tembok yang dibina. Pembakaran Batu bata yang sudah dikeringkan itu perlu dibakar di dalam satu relau supaya menjadi bata yang keras. membakar.maill . Prinsip yang kedua pula mengawal kesenian rekabentuk pada permukaan tembok. gas.KERJA BATA C1001/UNIT3/11 udara bergerak disekelilingnya untuk memudahkan proses pengeringan. Pembakaran dilakukan selama dua hari. Proses ini mengambil masa lebih kurang dua minggu untuk menyusun bata dengan relau. Batu bata ini disusun di dalam relau dengan cara yang tertentu memastikan kesemua bata dapat dibakar dengan sempurna.nizam. batu arang atau minyak bakar. Oleh sebab itu. manakala tembok yang tebalnya sama dengan panjang bata dikenali tembok satu bata. Prinsip-prinsip utama dalam pengikatan bata ialah :  mengadakan lekap ¼ bata atau ½ bata untuk mengelakkan sambungan tegak yang terus menerus. mengering.

maill . e. memberikan bentuk bergerigi. c. bata pengikat mestilah digunakan supaya ia mematuhi kepada prinsip pengikatan. Tujuannya adalah untuk memudahkan kerja penyambungan pada masa hadapan. Maksud istilah-istilah berikut.nizam.dewi. Aris/Segi Bata. Tepi pepenjuru bata.10 menunjukkkan kedudukan bata pengikat dan bata penutup setengah dalam lapisan bata untuk mencegah sambungan yang terus menerus pada tembok bersudut tegak dan tembok persimpangan. Di bawah terdapat beberapa jenis keratan bata khas digunakan memenuhi prinsipprinsip ikatan bata : 4. g. penjuru atau hujung tegaknya tidak disiapkan terus tetapi ditinggalkan ¼ bata atau ½ bata pada lapisan yang berselang seli. Hujung Terhenti Sesuatu tembok yang penjurunya dihentikan(disiapkan untuk secara menegak) ini adalah berlainan dengan tembok yang bersudut. 5.mm x 215mm) Kekatak/Lubang Kesan tekanan di permukaan muka bata.KERJA BATA C1001/UNIT3/12 Apabila dua tembok bertemu. Semasa menerap bata. f. Sambungan Tindih Jarak mendatar bagi tindihan bata sebelah atas dan bata sebelah bawah. Peraturan-peraturan dalam rajah 2. Kepala Bata Permukaan hujung bata (65m x 102. d. Biasanya bata diikat dengan berlekap ¼ bata ataupun ½ bata. a. muka bata menghadap ke atas dan bawah untuk memperolehi ikatan yang kuat. Gerigi Semasa membina tembok. b. Contoh Blok Simen. polisas.5mm) Sisi Bata Permukaan sisi bata (102.

b. Blok Padu Blok Berongga Blok Bersel Blok Berliang C1001/UNIT3/13 TAHNIAH ! SAYA PASTI ANDA DAPAT MEMBERI JAWAPAN YANG TEPAT polisas.nizam. d.maill .dewi. c.KERJA BATA a.