Anda di halaman 1dari 7

TESELASI

PENGENALAN Teselasi bermaksud penyusunan berulang sebuah model atau corak untuk memenuhi satu permukaan atau bidang. Corak tersebut tidakboleh bertindih dan tidak mempunyai ruang kosong di antara satu corak dengan corak yang lain. Terdapat 3 jenis teselasi iaitu teselasi sekata, teselasi separuh sekata dan teselasi tidak sekata.

TESELASI SEKATA Teselasi sekata merupakan sepenuhnya dari polygon sekata kongruen. Semuapertemuan bucu bertemu bucu.Hanya terdapat tiga teselasi sekata yangmenggunakan segitiga sama sisi, segi empat tepat dan segi enam. Gambar dibawah adalah contoh teselasi sekata.

TESELASI SEPARUH SEKATA Teselasi separuh sekata dicipta dengan dua atau lebih jenis polygon sekata yang dipasangkan bersama-sama sedemikian rupa supaya polygon yang sama dalam susunan kitaran yang sama mengilingi setiap bucu.Terdapat lapan jenis teselasi ini yang merangkumi pelbagai kombinasi segi tiga sama sisi, segi empat sama sisi, segienam,octagon dan dodecagon.

TESELASI TIDAK SEKATA

Teselasi tidak sekata adalah di mana tidak ada halangan dalam susunan polygon di sekeliling kenderaan. Terdapat nombor infiniti di dalam teselasi. Coraknya mungkin lebih tepat dipanggil mozek atau corak jubin. Teselasi boleh direka dengan mempersembahkan satu atau lebih operasi asas, translasi, putaran dan juga pantulan.

CONTOH-CONTOH TESELASI YANG TERDAPAT DI KAWASAN SEKOLAH

Gambar di atas adalah salah satu contoh teselasi sekata. Teselasi ini merupakan pagar pra sekolah yang sedang dalam proses pembinaan.