Anda di halaman 1dari 3

Pelajaran : Pendidikan Jasmani Tarikh : 16 April 2012 Tahun : 4 Arif Masa : 7.45 Pagi 8.15 Pagi Bil.

. Murid : 30 Orang Tunjang 2 : Kemahiran Tajuk : Olahraga Sub-tajuk : Lari Pecut 100 meter Objektif Pengajaran Dan Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran, murid akan dapat: Psikomotor : melakukan 4 aktiviti ansur maju lari pecut sebanyak 5 kali percubaan bagi setiap satu gaya pada pelbagai jarak. Kognitif : menyatakan empat jenis aktiviti ansur maju lari pecut yang dilakukan. Afektif : bekerjasama dan bersungguh sungguh melakukan aktiviti pembelajaran. Penggabungjalinan : Bahasa Melayu, Sains, Matematik, Bahasa Inggeris PSA : Pelajar pernah berlari dengan pelbagai gaya dan pelbagai tingkat kelajuan. BBM : Penanda, tali, blok permulaan (starting block, Kayu pelepas, Kon Penerapan nilai : Peka pada situasi, patuh kepada arahan, sabar, bersungguh-sungguh Kemahiran Generik : (a) Membanding beza dan menyatakan teknik berlari pecut yang tepat dengan berjalan pantas.
(b) Pelajar dapat memahami dan mempraktikkan kemahiran lari pecut100 meter dengan teknik yang betul.

BAHAGIAN Permulaan Memanaskan badan (+ 5 minit)

AKTIVITI Meningkatkan - Kadar nadi - Regangan otot

FOKUS PEMBELAJARAN Otot am dan spesifik 1) Berlari sekeliling padang 1) Otot sisi leher - Berdiri tegak dan membengkokkan leher ke sisi dengan tapak tangan - Ulang dengan sebelah kanan leher 2) Otot bahagian luar lengan, bahu dan sisi - Hulur kedua-dua tangan ke atas; tapak tangan kanan bertemu tapak tangan ke kiri dengan regangan ke atas dan sedikit ke belakang. - Ulang semula regangan 3) Pergelangan kaki dan kuadrisep - Memegang bahagian hujung kaki kanan dengan tangan kanan - Tarik kaki kea rah punggung kanan sehingga terasa tegang. - Ulang dengan kaki kiri.

ORGANISASI Sekumpulan besar pemain

ALATAN/ CATATAN 8 Kon

x x x x

x x x x

Pengenalan (+ 10 minit)

Teknik memecut 100 meter

Penerangan tentang fasa lari pecut 100 meter - Murid ditunjukkan jarak larian 100 meter. 1) Fasa Permulaan - Murid diterangkan bagaimana memulakan larian dengan menggunakan blok permulaan (starting block)

Individu x x x x x x x x

8 Kon Blok permulaan (starting block)

REFLEKSI: ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ Kekuatan : ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ Kelemahan : ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ Cadangan : ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________

Anda mungkin juga menyukai