Anda di halaman 1dari 37

2/15/2012

KULIAH 8 TEKNIK-TEKNIK PEMIKIRAN KREATIF

PEMIKIRAN LATERAL
Istilah pemikiran lateral dicipta oleh de Bono pada 1967. Pemikiran lateral digunakan untuk berfikir di luar kotak Di luar batas idea-idea yang sudah lama digunakan dan yang dipercayai baik serta betul. meliputi proses-proses berfikir yang unik, luar biasa, terkeluar dan menerokai sudut-sudut pandangan baru. berkait dengan pemikiran perseptual dan intuitif yang menerbitkan persepsi/ perspektif baru.

2/15/2012

PEMIKIRAN PARALEL
Istilah pemikiran paralel dicipta oleh de Bono pada tahun 1994. Tidak menilai atau menghukum dan dapat menerima segala kemungkinan. Menerima segala idea bertindihan dan bertentangan. Melihat kepada kelebihan setiap idea secara bebas dan berasingan.

PROGRAM CORT
Tujuan program ini ialah untuk Menghargai pemikiran sebagai satu kemahiran Membangunkan kemahiran berfikir secara praktikal Menggalakkan individu melihat secara objektif pemikiran dirinya dan orang lain. Program ini mengandungi 6 bahagian CoRT, iaitu CoRT 1 : keluasan persepsi. CoRT 2 : organisasi proses berfikir. CoRT 3 : interaksi, argumen, pemikiran kritis CoRT 4 : pemikiran kreatif. CoRT 5 : maklumat dan perasaan. CoRT 6 : tindakan.

2/15/2012

CORT 1
7 teknik dalam CoRT 1: PMI Plus, Minus, Interesting AGO Aims, Goals and Objectives APC Alternatives, Possibilities, Choices CAF Consider All Factors OPV Other Peoples Views C&S Consequence and Sequel FIP First Important Priorities
5

CORT 1
Plus, Minus, Interesting (PMI)
Tujuan Berfikir : Meluaskan fikiran tentang sesuatu situasi. Elakkan reaksi beremosi. Mengembangkan idea. Contoh: Komputer menggantikan guru dalam sekolah. Arak boleh digunakan untuk tujuan perubatan. Perceraian mengelakkan perbalahan dalam rumahtangga.

Consider All Factors (CAF)


Tujuan Berfikir : Meninjau semua aspek situasi dengan lengkap dan menyeluruh. Elakkan terlupa faktor yang penting. Contoh: Apakah hadiah yang sesuai untuk hari guru anda?

2/15/2012

CORT 1
Consequence and sequel (C&S)
Tujuan Berfikir : menjangka apa yang akan berlaku selepas sesuatu cadangan dijalankan.meramal kesan dan akibat bagi keputusan tersebut. Contoh: Belajar al-Quran dengan tulisan rumi. Melakukan solat dengan meninggalkan semua perkara sunat.

Aims,Goals, Objectives (AGO)


Tujuan Berfikir : Sentiasa menumpukan perhatian terhadap tujuan asal supaya matlamat tercapai. Elakkan perkara yang tidak berkenaan. Contoh: Apakah AGO hidup anda?

First important prioriti (FIP)


Tujuan Berfikir : Menentukan prioriti. Elakkan perkara yang tidak patut diutamakan Contoh: FIP semasa memilih pasangan hidup.
7

CORT 1
Alternatives, Possibilities, Choices (APC)
Tujuan Berfikir : Memikirkan beberapa perkara dengan serentak. Menentukan pilihan yang terbaik. Elakkan pemikiran sehala sahaja. Contoh: Peperiksaan dihapuskan. Cari APC.

Other Peoples Views (OPV)


Tujuan Berfikir: Mengambil kira pandangan orang lain sebelum membuat keputusan. Contoh: Remaja mesti berada di rumah selepas jam 9 malam.

2/15/2012

ENAM TOPI BERFIKIR


Enam Topi Berfikir diperkenalkan oleh de Bono sekitar awal 1985 Teknik ini menyediakan satu rangka untuk pemikiran paralel dan menghubungkannya dengan pemikiran lateral. Terdapat enam gaya atau cara pemikiran yang diberikan mengikut warna tertentu.

Kenapa Topi?
Mudah dipakai dan ditanggalkan. Topi melambangkan peranan. Budaya masyarakat di Barat bertopi.
9

Topi Putih
Jenis pemikiran: analitikal Imaginasi: Fikir tentang kertas putih Fungsi:
Indicate neutrality Melihat fakta & maklumat yang telah ada. Mengenalpasti maklumat yang sepatutnya ada. Mencari dan mendapatkan maklumat yang belum ada. Gunakan pengetahuan dan pengalaman.

Aplikasi:
berminat untuk mendapatkan fakta dan maklumat. At meetings, to put on white hat is to put aside proposals, arguments & to focus directly on the information.
10

2/15/2012

Topi Hitam
Jenis pemikiran: kritikal & negatif Imaginasi: Fikirkan seorang hakim tegas yang memakai pakaian hitam yang memberi hukuman berat kepada orang bersalah. Fungsi:
Berhati-hati & cuba mengelak daripada melakukan kesilapan, perkara bodoh & yang salah di sisi undang-undang. Sangat mementingkan kebenaran dan realiti - topi logik. Mengenalpasti masalah, risiko dan bahaya

Stail pemikiran ini berguna dan penting tetapi jangan keterlaluan.

11

Topi Merah
Jenis pemikiran: emosional Imaginasi: Fikir tentang merah, bentuk hati, api dan kepanasan. Fungsi:
Melambangkan penuh perasaan. (It is sometimes valuable to get feelings out into the open.) Menggunakan sistem nilai.Menggambarkan perasaan, emosi, intuisi, kecurigaan dll.

12

2/15/2012

Topi Biru
Jenis pemikiran: thinking about thinking Imaginasi: Fikirkan langit & satu overview Fungsi:
Untuk mengawal proses memikir tentang bagaimana mengguna pemikiran Menyediakan agenda untuk memikir; langkah seterusnya dalam pemikiran; boleh meminta topi pemikiran lain; meminta kesimpulan, keputusan, & rumusan. Topi ini boleh komen tentang fikiran yang digunakan.

13

Topi Kuning
Jenis pemikiran: konstruktif dan positif Imaginasi: Fikir tentang cahaya matahari, hari yang cerah Fungsi:
Pemikiran yang penuh harapan (optimism). Melihat sesuatu secara positif Memikirkan tentang kebaikan, kemungkinan, faedah yang mungkin didapati (berasaskan logik) & feasibility iaitu bagaimana sesuatu perkara boleh dilakukan.

14

2/15/2012

Topi Hijau
Jenis pemikiran: kreatif & provokatif Imaginasi: Fikir tentang tumbuh-tumbuhan yang hidup subur Fungsi:
Berminat dengan alternatif, idea baru, penyelesaian, jawapan dan rekacipta baru. Mencari apa yang menarik dan apa yang perlu diubah. Bertoleransi dengan kekaburan dan menerima percanggahan.

15

16

2/15/2012

Kepentingan Enam Topi Berfikir


Boleh digunakan oleh sesiapa sahaja dalam pelbagai keadaan Memperbaiki situasi pemikiran tradisional Mudah menggambarkan dan mengarahkan pemikiran diri dan orang lain

17

ENAM KASUT BERTINDAK


Enam Kasut Tindakan diperkenalkan oleh de Bono pada tahun 1992. Teknik ini dihasilkan ekoran pemahaman de Bono bahawa matlamat kita berfikir bukan hanya terhenti dengan berfikir sahaja tetapi disusuli dengan tindakan. Justeru, kita bukan sekadar menjana idea untuk menyelesaikan masalah atau membuat keputusan tetapi juga perlu memilih dan mereka bentuk pelan tindakan yang sesuai. Mengapa kasut?
Kasut melambangkan tindakan. Situasi yang berbeza, memerlukan jenis kasut yang berbeza. Menjadi budaya masyarakat di Barat untuk berkasut walaupun di dalam rumah.

Enam Kasut Bertindak merupakan perlambangan kepada enam stail tindakan.


18

2/15/2012

Kasut Formal Biru Laut (Navy Formal Shoes)


Warna tentera laut/uniform, dengan drill, rutin & formaliti Lambangkan tindakan membuat kerja rutin & mengikut prosedur formal. Tujuan rutin ialah untuk memastikan keselamatan & mengelakkan kesilapan.

19

Kasut Sukan Kelabu (Grey Sneakers)


Kelabu mencadangkan grey cells; grey matter dalam otak; fog/kabus susah nak melihat. Cara bertindak ini dibuat dalam kekaburan. Berkaitan dengan tindakan penerokaan, penyiasatan, & mengumpul bukti (evidence). Tujuan tindakan ialah untuk mencari maklumat, mengguna maklumat secara maksima, penting bagi membuat keputusan.

20

10

2/15/2012

Kasut Perang (Brown Brogues)


Perang warna praktikal; mencadangkan bumi, yang asas, & kaki berdiri secara stabil di atas bumi; lumpur & kotor; situasi yang tidak jelas Kasut ini diguna untuk kerja susah.Ia adalah lambang tindakan yang pragmatik, praktikal, sensible dan berkesan. Kita buat apa yang terbaik.

21

Boot Oren (Orange Gumboots)


Warna mencadangkan bahaya, letupan, perhatian, amaran. Menggambarkan ahli bomba & pekerja penyelamat Lambang tindakan dalam keadaan cemas, tidak stabil, tidak boleh diramal, kejadian berlaku cepat, berbahaya & tindakan segera diperlukan. Untuk itu kenalpasti punca kecemasan. Kemudian ramalkan kesan negatif dan bertindak menghadapinya.

22

11

2/15/2012

Selipar Merah Jambu (Pink Slippers)


Warna mencadangkan warmth & tenderness; warna feminin menggambarkan rumah, domestik, & keselesaan. Ianya lambang tindakan kasih sayang, belas kasihan, keprihatinan, keikhlasan dan kelembutan. Perkara yang utama ialah mementingkan soal kemanusiaan.

23

Kasut Tunggangan Ungu (Purple Riding Shoes)


Bukan warna biasa & kasut ini hanya untuk tugas spesifik sahaja. Like the general on a horse who leads his army. Warna ini melambangkan Imperial Rome/ Diraja Rome; a color of pomp & position; mencadangkan autoriti & privilege. Bermakna memainkan peranan autoriti /berjawatan Lambang kuasa rasmi, kepimpinan & command (kuasa). Tindakan dibuat berdasarkan kepakaran dan tanggungjawab rasmi bukan atas tindakan peribadi/suka hati. Behavior is guided by role of the position, obligations, expectations & duties of the role: firm, neutral & fair. Example: a boss giving order to his employees
24

12

2/15/2012

Penggunaan Enam Kasut Bertindak


Sukar untuk kita berhadapan dengan satu situasi yang hanya memerlukan satu bentuk tindakan sahaja. Kebiasaannya, kombinasi dua tindakan adalah diperlukan. Namun, adalah tidak mustahil untuk menggunakan lebih daripada dua kasut tindakan untuk menangani permasalahan dalam satu-satu situasi. Tiada sebarang rangka formal untuk menggabungkan penggunaan kasut tindakan. Justeru, kesesuaiannya adalah bergantung kepada pemikir itu sendiri. Contoh:
Padanan kasut kelabu dan oren: penyiasatan yang berbahaya seperti dilakukan oleh polis yang menyamar. Padanan kasut biru dan oren: melakukan prosedur rutin dalam keadaan bahaya seperti mengelak daripada menggunakan lif ketika kebakaran.
25

CREATIVE PROBLEM SOLVING MODEL (CPS)


CPS diformulasikan oleh Alex Osborn pada tahun 1963 Beliau juga merupakan pencipta teknik brainstorming dan pengasas kepada Creative Education Foundation (CEF) setiap orang secara semula jadi memiliki keupayaan kreatif yang tering diabaikan tanpa digunakan sepenuhnya..
26

13

2/15/2012

5 Peringkat Dalam Proses CPS: Osborn


Mencari Fakta (Fact finding)
Peringkat untuk mengumpul data Usaha untuk mengenal pasti semua fakta berkaitan dengan situasi, mencari maklumat yang tidak diketahui tetapi penting untuk memahami situasi. Menyenaraikan perincian tentang situasi/masalah menggunakan 1H5W Contoh:
Who is or should be involved? What is or is not happening? When does this or should this happen? Where does or doesnt this occur? Why does it or doesnt it happen?

How does it or doesn't it occur?

27

5 Peringkat Dalam Proses CPS: Osborn


Mencari Masalah (Problem finding)
Peringkat untuk memperjelaskan masalah Masalah dinyatakan semula untuk memperjelaskan isu. Teknik yang boleh digunakan ialah "In what ways might we" (IWWMW).

Mencari Idea (Idea finding)


Peringkat untuk menjana idea. Usaha untuk mengenal pasti sebanyak mungkin selesaian. Tahap untuk sumbang saran (brainstorming): idea disenaraikan secara bebas tanpa kritikan atau penilaian

28

14

2/15/2012

5 Peringkat Dalam Proses CPS: Osborn


Mencari Penyelesaian (Solution finding)
Peringkat untuk memilih dan memperkukuh selesaian Melibatkan 3 langkah:
Menyenaraikan kriteria penilaian Menilai idea yang diperoleh berdasarkan kriteria tertentu seperti kos, masa, feasibility, acceptability dan manfaat. Memilih satu atau beberapa idea terbaik.

Merancang tindakan (Action planning/acceptance finding)


Peringkat untuk merangka pelan tindakan Pelan tindakan adalah pelan yang mengandungi langkah-langkah spesifik yang perlu diambil dan jadual untuk melaksanakannya. Usaha untuk mendapatkan penerimaan bagi selesaian, menentukan pelan tindakan dan melaksanakan selesaian.
29

PROBLEM-BASED LEARNING (PBL)


Satu kaedah pembelajaran yang mana pelajar menghadapi sesuatu masalah, diikuti dengan satu proses inkuiri sistematik yang berpusatkan pelajar. Bukan suatu pendekatan pembelajaran baru tetapi kini menjadi satu inovasi pendidikan disebabkan perkembangan semasa seperti revolusi internet & pelbagai disiplin (contoh: perniagaan, kejuruteraan & arkitek).

30

15

2/15/2012

Konsep Asas PBL


Pengenalan PBL adalah berteraskan kepada
Learning pyramid Active Learning Strategy
Collaborative learning Learn in small groups with a high level of interaction Self-directed learning Student assume major responsibility for the acquisition of information and knowledge.
31

Definisi PBL
Howard Barrows (2000): PBL is an education process that requires the learner to go through the same activities during learning that are valued in the real world The intent is to challenge the learner with problems found in practice both as a stimulus for learning and focus for organizing what has been learned for later recall and application to future work.
32

16

2/15/2012

Pendekatan PBL
It changes the starting point as well as the roles in teaching and learning process.
Existing Content Lecturer Student PBL Problem Facilitator Learn New Knowledge
Proble m Solver

33

Situasi Pendidikan Di Malaysia


Sistem pendidikan masih berorientasikan peperiksaan
Kemahiran dan pemahaman mendalam kurang ditekankan Kemahiran generik juga diabaikan Lebih mementingkan bilangan A

Kesan
Tidak berupaya mengeluarkan pendapat dan pandangan. Kekurangan pengetahuan am Kurang menguasai ilmu dalam sesuatu bidang Tidak berupaya menangani sesuatu perubahan Kelemahan kemahiran interpersonal Tidak mempunyai ketahanan dan ketabahan Guru sama ada di sekolah rendah mahupun sekolah menengah telah sebati dengan teknik suapan Kaedah pembelajaran yang tidak sihat ini berterusan
34

17

2/15/2012

Fungsi PBL
Masalah digunakan untuk merangsang perasaan ingin tahu dan minat terhadap tajuk yang diberi mengintegrasikan pengetahuan dan kemahiran berdasarkan modul pelbagai disiplin mendapatkan pengetahuan secara pembelajaran kendiri mendidik pelajar bekerja dan menyesuaikan diri dalam kerja kumpulan. memperbaiki dan membina kemahiran berkomunikasi pelajar. membina keupayaan menyelesaikan masalah pelajar. menggalakkan motivasi kendiri, rasa ingin tahu dan berfikir membuat proses p&p itu sesuatu yang menggembirakan.

35

Kepentingan PBL
Pelajar menyimpan lebih banyak pengetahuan, lebih lama dan mengulang guna pengetahuan tersebut. Kaitkan teori dengan praktis Pemikiran tahap tinggi: kritikal dan kreatif penglibatan aktif pelajar Bertanggungjawab terhadap pembelajaran Menggalakkan pembelajaran kolaboratif Mempelajari pelbagai disiplin ilmu Empowers students with learning and life skills.
36

18

2/15/2012

Ciri-ciri PBL
Pelajar perlu bertanggungjawab dan merancang pembelajaran mereka sendiri Masalah ialah detik permulaan sesuatu pembelajaran pengetahuan baru Masalah mencabar pengetahuan, sikap dan keterampilan semasa pelajar Guru berperanan sebagai fasilitator untuk memandu pemikiran pelajar untuk mencapai hasil pembelajaran Pelajar terlibat dengan pembelajaran kendiri dan kolaboratif Pelajar perlu mengintegrasikan pelbagai sumber dan disiplin pengetahuan
37

PBL vs Kaedah Konvensional


Elemen Peranan guru Mod pembelajaran Matlamat pembelajaran Lokus kawalan PBL Fasilitator Dicetuskan oleh masalah Konvensional Content expert & purveyor of knowledge Pemindahan pengetahuan daripada guru kepada pelajar Ditentukan oleh guru Guru mengarahkan dan pelajar pasif menerima

Dirunding di antara guru dan pelajar Pelajar bertindak aktif dengan panduan guru

38

19

2/15/2012

PBL vs Kaedah Konvensional


Elemen PBL Konvensional

Sosial

Pelajar belajar melalui interaksi, Pelajar belajar perbincangan dan peerbersendirian teaching
Integrasi dan aplikasi di antara content dan development of process skills Kombinasi jurnal, portfolio, pembentangan, self/peer evaluation, laporan bertulis, peperiksaan dll Deep learning Memahami kandungan pelajarn Selalunya peperiksaan bertulis

Hasil pembelajaran Penilaian

Pendekatan

Surface learning
39

Proses PBL
Stage 2 Problem Identification

Stage 1 Group Setting

Stage 3 Idea Generation

Stage 6 Synthesis & Application Stage 7 Reflection & Feedback

Stage 4 Learning Issues

Stage 5 Self-directed Learning


40

20

2/15/2012

Alat Pemikiran PBL: Carta FILA


Akronim kepada Facts, Ideas, Learning Issues dan Action Plan Alat yang digunakan untuk membantu proses berfikir pelajar semasa melakukan PBL.
Facts
- What you know? - Information extracted from the problem scenario

Ideas
- What you need to know? - possible causes/ideas based on facts identified

Learning Issues
- What you need to learn? - phrased as questions.

Action Plan
- Activities to be carried out

41

KULIAH 10

21

2/15/2012

Sumbangsaran
Kaedah paling berkesan dalam perbincangan secara berkumpulan Kaedah ini sesuai terutamanya dalam mengemukakan pandangan terhadap sesuatu isu atau topik dalam masa yang singkat. Percambahan fikiran Cara yang paling baik untuk memperluaskan topik yang hendak di selidiki adalah dengan mengemukakan beberapan soalan asas sebagai panduan

43

Faedah Sumbangsaran
Bebas mengeluarkan idea Tidak menjemukan Aktif dalam perbincangan Banyak idea dihasilkan Penilaian dan penghakiman tidak diutamakan Mengubahsuai dan adaptasi dari idea orang lain

Rujuk: Teknik sumbangsaran dan Teknik Pengajaran Sumbangsaran

44

22

2/15/2012

TEKNIK PEMIKIRAN LAZIM: SUMBANGSARAN (Osborn, 1963)

Diguna untuk merangsang idea-idea & pandangan tambahan oleh ahli-ahli pasukan. Diguna dalam banyak entiti pengurusan & korporat untuk menjana idea bagi produk & proses, dan menyelesaikan masalah. Amat popular disebabkan prinsip utamanya tangguhkan kritikan. Osborn mengatakan kritikan akan menjejaskan penjanaan idea kreatif & fleksibel. Penangguhan kritikan menghasilkan sikap kreatif dan iklim kreatif (keselamatan psikologi).
45

SUMBANGSARAN
Teknik ini mudah kerana tidak perlukan latihan. Hanya perlu terangkan beberapa prinsipnya sahaja. Ahli mempunyai peluang bercakap. Peranan ketua kumpulan amat senang, sebagai fasilitator sahaja. Idea dicatat di papan tulis/kertas mahjong yang mana ahli kumpulan boleh melihat, menilai, menggabung, merubah idea-idea. Untuk berkesan, saiz kumpulan harus antara 10-12 orang dari pelbagai latihan, pengalaman, jantina untuk meningkatkan sumber & kepelbagaian idea. Ahli kumpulan harus juga dari rank lebih kurang sama. Kadang-kadang, agenda juga boleh diberi kepada ahli 46 lebih awal sebelum mesyuarat sumbangsaran.

23

2/15/2012

KELEMAHAN SUMBANGSARAN

Ahli-ahli tidak mengikuti prosedur sumbang saran yang dicadangkan Ahli-ahli mungkin mempunyai jangkaan atau ekspektasi yang tidak realistik Ahli-ahli diamkan diri dan tidak memberi sumbangan Ahli-ahli tidak mempunyai pengetahuan mencukupi tentang sesuatu subjek dan memberi cadangan yang tidak menepati kehendak cara penyelesaian masalah Setengah individu lebih kreatif bekerja seorang daripada dalam kumpulan
47

SYNECTICS
Perkataan Greek syn bermakna bersama, digabung dengan ethics. Maksudnya gabungan pelbagai elemen berbeza yang tidak penting. Pendekatan synetics berasaskan teknik-teknik analogi & metafora. Founder: William J. J. Gordon (1961) Bertujuan untuk menyediakan satu struktur /panduan untuk seseorang mengamalkan kreativiti Kerja awal: untuk membangunkan kumpulan kreatif dalam organisasi industri bagi menyelesaikan masalah & membangunkan produk Kebanyakan masalah diselesaikan dengan cara logikal Apa seharusnya kita buat apabila cara lama tidak mencukupi atau sesuai untuk membuat sesuatu kerja?
48

24

2/15/2012

KAEDAH SYNECTICS
Terdapat 3 jenis latihan synetics: Analogi Secara Langsung (Direct analogy)

Perbandingan antara dua objek/konsep yang mudah. Perbandingan tidak semestinya identikal dalam semua aspek. Tujuan utama mendapatkan satu pandangan baru kepada sesuatu idea/masalah. Contoh:
Bayangkan seorang caveman tidak dapat menangkap ikan dengan lembing kayunya. Walaupun terdapat banyak ikan tetapi caveman tidak dapat menangkap ikan yang cukup untuk keluarganya. Apakah yang harus dibuat oleh caveman? Sekiranya bilik darjah seperti satu padang yang besar, Apa yang menjadi lalang? Bagaimana lalang mempengaruhi iklim kelas (contoh: pelajar lain)?
49

KAEDAH SYNECTICS
Analogi Peribadi (Personal analogy)

Memerlukan pelajar berempati dengan idea/objek yang dibandingkan. Pelajar dikehendaki membayangkan diri sebahagian daripada masalah/idea. Contoh:
Bayangkan diri anda sekeping coklat. Anda berada pada rak dengan kawan-kawan coklat lain. Seorang budak perempuan masuk ke kedai dan meletak RM1.00 di atas kaunter lalu menunjuk kepada anda. Anda nampak semua giginya berwarna kuning dan mempunyai gigi yang rosak. Apakah perasaan anda? Apa yang difikirkan oleh anda? Apakah akan berlaku sekiranya anda ialah satu mop yang amat cekap? Apa rasa agaknya berada dalam sebiji lemon?

50

25

2/15/2012

KAEDAH SYNECTICS
Analogi Simbolik (Symbolic Analogy) / Compressed conflict
Juga digelar sebagai book titles atau oxymoron Lazimnya terdiri dari huraian dua perkataan tentang sesuatu objek. Perkataan-perkataan yang diguna biasanya berlawanan makna. Contoh: Musuh peramah (Friendly foe) Angry game Intelligent mistake Right wrongness Gentle toughness (untuk menghuraikan tayar, fabrik tahan koyak, basikal jarak jauh)
51

SENARAI ATTRIBUT / ATTRIBUTE LISTING (Crawford, 1978)

Cara lebih spesifik yang boleh diguna dalam sesi sumbang saran Dalam teknik ini, sesuatu atribut/kualiti spesifik dalam barang diaplikasikan kepada barang lain. Melibatkan proses kreatif dan teknik pemikiran kreatif yang praktikal. 2 jenis senarai atribut:
Attribute modifying Attribute transferring

Kedua-dua strategi boleh diguna secara individu / dalam kumpulan


52

26

2/15/2012

SENARAI ATTRIBUT / ATTRIBUTE LISTING (Crawford, 1978)


2 jenis senarai atribut:

Attribute modifying
Senaraikan atribut utama (ciri-ciri/bahagian/dimensi) sesuatu objek/proses, kemudian fikirkan idea-idea untuk memperbaiki setiap atribut. Senarai atribut (substitution method) diajar dalam kursus kejuruteraan

Attribute transferring
Nama lain untuk pemikiran analogikal. Contoh pertanyaan: What else is like this?, What else have others done?, Where could we find an idea?, What have worked before? , What would professionals do? Kita boleh meminjam idea atribut dari McDonalds, Star Wars movie dll.
53

SENARAI IDEA (Idea Checklist)


Satu senarai idea mencadangkan idea secara langsung dan tidak langsung. Paling terkenal ialah senarai idea Osborn (1963) yang mengandungi 73 soalan mendorong pemikiran kreatif.
Sesuaikan (Adapt)? Ubahsuai (Modify)? Besarkan (Magnify)? Kecilkan (Minify)? Gantikan (Substitute?) Susun semula (Rearrange)? Terbalikan (Reverse)? Gabungkan (Combine)?
54

27

2/15/2012

KBKK
Kemahiran Berfikir Kritis Kebolehan menilai kemunasabahan sesuatu idea & bersifat evaluatif. Kemahiran Berfikir Kreatif Kebolehan mencerna & menghasilkan idea asli & bersifat generatif. Idea baru terhasil melalui ilham atau gabungan idea-idea yang ada.

55

Strategi berfikir Proses berfikir yang lebih tinggi peringkatnya & mengandungi beberapa langkah yang melibatkan beberapa kemahiran berfikir kritis & kreatif menuju ke arah menkonsepsi, membuat keputusan & menyelesaikan masalah. Kemahiran berfikir menaakul pelincir dalam membantu kita membuat pertimbangan secara logik & rasional kepada semua kemahiran berfikir & strategi berfikir.
56

KBKK

28

2/15/2012

MODEL KEMAHIRAN BERFIKIR


Kemahiran Berfikir Kritis
Menaakul
Logik Rasional Mencirikan Membandingkan & membezakan Mengumpul & mengelaskan Membuat urutan Menyusun mengikut keutamaan Menganalisis Mengesan kecondongan Menilai Membuat kesimpulan

Kreatif
Menjanakan idea Menghubung kaitkan Membuat inferens Meramalkan Membuat hipotesis Mensintesiskan Mengitlak Membuat gambaran mental Menganalogikan Mereka cipta

Strategi Berfikir
Mengkonsepsikan Menyelesaikan masalah Membuat keputusan
57

TEKNIK-TEKNIK INGATAN
Akronim Akrostik Ritma dan lagu Chunking Latihan Peta minda

58

29

2/15/2012

AKRONIM
Contohnya: UPSI (Universiti Pendidikan Sultan Idris), FAM (Football Association of Malaysia), RTM (Radio Televisyen Malaysia), SCUBA (Self Contained Underwater Breathing Apparatus).

59

AKROSTIK
huruf pertama dari setiap perkataan digunakan untuk mengingat. tidak membentuk satu perkataan baru, sebaliknya huruf pertama dari setiap perkataan akan digunakan untuk membentuk satu perkataan yang baru dan seterusnya membentuk satu ayat. Contoh:
Dia Baru Cuci Tingkap (operasi matematik: Darab dan Bahagi sebelum Campur dan Tolak) Kings Phil Came Over for the Genes Special (Kingdom, Phylum, Class, Order, Genus, Species) All Boys Like Girls (Antrasit, Bitumin, Lignit, Gambut)
60

30

2/15/2012

RITMA & LAGU


Kita boleh menggunakan ritma, rentak dan lagu untuk mengingati maklumat dengan lebih baik. Sebagai contoh, kebanyakkan kanak-kanak diajar mengingati huruf-huruf abjad mengikut rentak "Twinkle, Twinkle, Little Star." Bagaimanapun, teknik ini lebih menekankan kepada penghafalan dan bukannya pemahaman.

61

CHUNKING
Kaedah ini kebiasaanya digunakan untuk mengingati nombor. Apabila kita menggunakan chunking untuk mengingat, kita akan mengurangkan jumlah item yang dipegang oleh memori dengan menambahkan jumlah saiz setiap item. Sebagai contoh, untuk mengingati nombor 64831996, kita boleh cuba mengingati deretan nombor tersebut sebagai 64 83 19 96 (membentuk beberapa jumlah nombor). Kita tidak perlu mengingati kesemua lapan nombor tersebut secara berasingan, sebaliknya kita cuma perlu mengingati empat pasang nombor yang lebih besar.
62

31

2/15/2012

LATIHAN
Pengulangan juga merupakan suatu alat bantu memori yang baik. Sebagai contoh, untuk menghafal satu senarai. Kita boleh cuba mengingat lima perkara yang ada di dalam senarai secara berulang-ulang, jika kita ingin menambah satu lagi perkara, ulangi semula penghafalan dari awal beserta dengan penambahannya dan ulang proses tersebut jika terdapat sebarang penambahan dalam senarai. Untuk memudahkan lagi proses menghafal perkara yang banyak atau senarai yang panjang, kita boleh pecahkan maklumat kepada pecahan-pecahan yang lebih kecil seperti kaedah chunking yang disebutkan sebelum ini.
63

Peta Minda
Diasaskan oleh Tony Buzan Suatu lakaran grafik pemikiran individu Menjadikan sesuatu yang tersirat kepada yang tersurat. Satu kaedah mengingat dan mencatat nota yang berkesan kepada pelajar kerana hanya fakta-fakta penting sahaja yang dimasukkan ke dalam peta minda.

64

32

2/15/2012

Peta Minda
Alat berkesan yang mendorongkan pemikiran kreatif. Membolehkan kita merangka, mencatat nota, merekod maklumat/peristiwa, merancang aktiviti, membuat sesuatu persembahan dan sebagainya. Bentuk peta minda adalah pelbagai, iaitu bergantung kepada kreativiti pengguna. Perkara penting yang diberikan pertimbangan agar mudah, menarik dan bermakna kepada pengguna.

65

Contoh Peta Minda

66

33

2/15/2012

Kepentingan Peta Minda


Merangsangkan pancaindera dan fungsi otak serta memudahkan pemahaman
Teks yang ringkas dan mudah difahami serta saiznya yang tidak begitu kecil dapat mengelakkan mata berasa letih serta seterusnya mengelakkan diri seseorang itu berasa bosan untuk membacanya. Bahan grafik seperti garisan anak panah, segi empat dan bulatan dapat digunakan untuk membentuk jaringan bagi memudahkan pemahaman bagi satu-satu topik. Gambar-gambar yang dilukis bagi melambangkan sesuatu isi pada teks dapat menjelaskan lagi pemahaman serta mengukuhkan daya ingatan dengan cara mencerdaskan daya gambaran mental yang ada pada setiap individu.

67

Kepentingan Peta Minda


Latihan dalam pasukan
Peta minda dapat dilakukan melalui satu pasukan. Ini dapat menggalakkan pelajar-pelajar belajar secara kolaboratif dan koperatif.

Pencetusan idea
Lakaran yang dibuat yang merangkumi teks, grafik dan gambar dapat mempergiatkan lagi kreativiti seseorang individu ke arah pencetusan idea.

Perkembangan potensi
Lakaran grafik dan gambar dapat memperkembangkan potensi kemahiran motor yang ada pada pelajar-pelajar.
68

34

2/15/2012

Kepentingan Peta Minda


Kemahiran Menganalisis Setiap fakta yang dibaca terlebih dahulu perlu dianalisis dan kemudian menyusunkannya untuk membentuk satu lakaran. Latihan seumpama ini adalah amat diperlukan ke arah pembentukan sikap yang analitikal. Mengikut seorang penulis Dilip Mukerjea (1969) dalam bukunya bertajuk Superbrain, melalui pemetaan minda seseorang itu dapat learn MORE, remember MORE, use LESS paper, invest LESS effort
69

Membuat Keputusan dan penyelesaian masalah


Membuat keputusan dan Penyelesaian maslaah: proses mental yang seseorang bertindak untuk memilih satu pilihan yang terbaik daripada beberapa pilihan yang ada berdasarkan tujuan dan kriteria terteentu. Alat berfikir yang boleh digunakan ialah 1. Peta Minda 2. Pengurusan Grafik Membuat Keputusan Seseorang perlu mengetahui atau kaedah membuat keputusan dan penyelesaian masalah.
70

35

2/15/2012

Langkah-langkah Penyelesaian Masalah


Menyedari Masalah

Memahami Masalah

Meneroka pilihan-pilihan penyelesaian Masalah

Meninjau kesan akibat pilihan yang dibuat

Memilih pilihan terbaik sebagai penyelesaian


71

Membuat Keputusan
Contoh soalan-soalan untuk membuat keputusan 1. Apakah pilihan-pilihan / alternatif yang mungkin ..? 2. Apakah akibat sesuatu pilihan .? 3. Apakah kriteria-kriteria untuk membuat keputusan untuk ..? 4. Pilihan yang manakah yang terbaik berdasarkan kepada kriteria ...?
72

36

2/15/2012

Penyelesaian Masalah
Contoh soalan-soalan untuk menyelesaikan masalah

Apakah sebenarnya yang menyebabkan (masalah) ...itu berlaku ? 2. Apakah cara-cara yang mungkin untuk menyelesaikan (masalah) itu ? 3. Cara penyelesaian manakah yang terbaik untuk menyelesaikan (masalah) ...itu. Mengapa ? 4. Apakah kesan-kesan bagi setiap cara penyelesaian yang telah dilaksanakan ? 5. Apakah andaian kesan yang terjadi jika mana-mana satu cara penyelesaian itu dilaksanakan ?
1.
73

Rumusan
Setiap pelajar boleh memilih teknik-teknik kreatif bagi membuat keputusan dan penyelesaian masalah.

74

37