Anda di halaman 1dari 8

De wereldgodsdiensten

GODSDIENST = RELIGIE

Welke godsdienst heb jij?

Welke godsdiensten ken je nog?

..

.
1

Hoe heten de gelovigen? (gelovigen = mensen die erin geloven)


Verbind de juiste woorden met elkaar.

Christendom Islam

Joden Hindoes

Jodendom
Hindoeisme Boeddhisme

Moslims
Boeddhisten Christenen

Waar bidden ze?


Verbind met het juiste prentje.

Joden Moslims Christenen Boeddhisten

Boeddhistische tempel

Synagoge

Moskee

Kerk

Hindoes

Hindoestische tempel

Het heilig boek


Joden, christenen en moslims hebben een heilig boek. Welk boek hoort bij welke godsdienst?

Christendom
Koran

Islam

Jodendom
Bijbel

Thora

1 god of vele goden?


Welke godsdienst gelooft in 1 god en welke in meerdere goden? Vul in: Hindoesme, Islam, Christendom, Jodendom, Boeddhisme godsdienst met 1 god Naam?

godsdienst met meerdere goden

Namen?

Wie is de profeet?
Weet jij welke profeet bij welke godsdienst hoort?

Christendom Islam Jodendom Boeddhisme

Abraham = stamvader Jezus Christus Mohammed Boeddha = Siddharta

Kan je deze profeten herkennen?

..

Welke feesten vieren de Moslims?


Het Offerfeest (Id al-Adha): Met dit feest vieren de Moslims het einde van de bedevaart naar Mekka (hadj). Het is ook het feest van het offer van Abraham. Op deze dag slachten de mensen een schaap en verdelen het vlees. Een deel is voor de familie en een deel is voor de armen.

Het Suikerfeest (Id al-Fitr): Met dit feest vieren de moslims het einde van de vastenmaand of ramadam. Het feest heet in ons land Suikerfeest omdat er dan veel gesnoept wordt! De mensen eten op deze dag ook veel fruit en dadels.

Ken je nog andere feesten van de Moslims? Schrijf ze hier maar op: ..
5

Welke feesten vieren de Joden?


Het Lentefeest (Pesach): De Joden vieren het einde van de slavernij onder de Egyptenaren. Het feest duurt 7 dagen! De mensen mogen alleen platte broden eten (matze).

De Grote Verzoendag (Jom Kippoer): Op deze dag gaan de Joden niet werken. Het is een dag van vasten en bezinning. De mensen gaan naar de synagoge. Veel mensen zijn in het wit gekleed. Op het einde van de dag blazen ze op een grote hoorn (sjofar). Dit is het einde van het feest, maar ook het begin van een nieuwe start.

Het Loofhuttenfeest (Soekot): Het feest duurt 7 dagen. De mensen eten dan in hutten. Ze denken aan vroeger: toen moesten de Joden 40 jaar lang in hutten leven in de woestijn, nadat ze gevlucht waren uit Egypte.

Het Lichtfeest (Chanoeka): Op deze dag wordt de terugkeer van het licht in de tempel van Jeruzalem gevierd. Overal in de synagogen en in de huizen worden kaarsen aangestoken op een speciale kandelaar met 9 kaarsen!

Ken je nog andere feesten van de Joden? Schrijf ze hier maar op: ..

Welke feesten vieren de Hindoes?


Het Lentefeest (Holi): Op deze dag vieren de Hindoes het begin van de lente. De avond ervoor steken de mensen grote vuren aan. Hierop verbranden ze een pop van de stoute heks Holika. De volgende dag wordt er veel plezier gemaakt! De mensen gooien poeder in alle kleuren over elkaar heen.

Het lichtfeest (Divali): Dit is het feest van de 1000 lichtjes. Overal steken mensen kleine olielampjes aan. Het is een feest voor Lakshmi, de godin van het licht en van het geluk.

Ken je nog andere feesten van de Hindoes? Schrijf ze hier maar op: ..

Welke feesten vieren de Boeddhisten?


Het Boeddha-feest (Wesak): Op deze dag herdenken de Boeddhisten de geboorte, verlichting en dood van Boeddha. Het feest wordt altijd gevierd tijdens de volle maan van de maand mei. De huizen worden mooi versierd met bloemen en overal hangen lichtjes.

Ken je nog andere feesten van de Boeddhisten? Schrijf ze hier maar op: ..
7

Welke feesten vieren de Christenen?

Pasen: Op deze dag vieren de Christenen dat Jezus uit de doden is opgestaan: de verrijzenis van Jezus Christus. Het is ook het einde van de vastentijd. De mensen verstoppen gekleurde of chocolade eieren in de tuin en de kinderen mogen die dan zoeken.

Kerstmis: Op deze dag vieren de Christenen de geboorte van Jezus. Op kerstavond is er in de kerk een middernachtsviering; dan gaan de mensen s nachts naar de kerk! De mensen zetten een dennenboom in hun huis die ze versieren met lichtjes, ballen en slingers. Onder de boom staat vaak een klein stalletje. Dit doet de mensen eraan denken dat Jezus is geboren in een stal. (De kerstman heeft niets te maken met Jezus of met de godsdienst. De kerstman is eigenlijk een uitvinding van de Amerikanen!)

Ken je nog andere feesten van de Christenen? Schrijf ze hier maar op: ..
Afbeeldingen komen van Wikipedia