Anda di halaman 1dari 4

Subjek Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Tema Bidang pembelajaran Objektif pembelajaran Hasil pembelajaran

: Sains : 28 Mac 2012 : 8.45-9.45 pagi : 5 Arif : 31 murid : Menyiasat daya dan tenaga : Elektrik : 2.2 Memahami litar siri dan selari : Pada akhir pembelajaran, 1. 80% murid dapat mengenalpasti 3 daripada 4 simbol komponen elektrik. 2. 80% murid dapat melukis dua litar lengkap 3. 80% murid dapat mengenalpasti susunan komponen elektrik yang berlainan dalam litar siri dan selari

Kaedah Strategi Kemahiran proses sains Kemahiran berfikir

: Simulasi dan perbincangan : Konstruktivisma : Pemerhatian, berkomunikasi, membuat inferens. :

Menjana idea, membuat inferens, membuat gambaran mental, membanding bezakan. Sikap saintifik dan nilai murni : Menghargai sumbangan sains dan teknologi, bekerjasama, berani mencuba Pengetahuan sedia ada :

Apakah . dan suis kepada tiga orang murid.M: Tidak. gambar suis.M: Ya. mentol. BBM : Gambar bateri. Selain itu. gambar mentol. murid-murid mengetahui cara untuk menjadikan mentol semakin malap atau terang. Siapa yang mahu idea fungsi menjawab perlu angkat Nilai: Menjana 1. Menjana membuat S. Apakh bateri? 2.G: Adakah mentol akan menyala sekarang?kenapa? J. Guru bertnaya sama ada mentol akan menyala atau tidak Pencetusan idea (7 minit) Aktiviti: Cepat’ Kuiz ‘Siapa Guru membahagikan murid KPS: membuat kepada 2 kumpulan. lembaran kerja Fasa/masa Orientasi (3 minit) Isi kandungan Aktiviti: Simulasi membina litar elektrik Aktiviti pembelajaran Guru memberi gambar Catatan KPS: Membuat bateri. Litar lengkap arus dapat mengalir Murid diminta satu untuk litar menghasilkan yang lengkap. Murid juga telah mengetahui funsi suis. Arus tidak dapat mengalir Berani mencuba BBM: Gambar melepaskan tangan. gambaran mental Pelbagai kecerdasan: Visual pergerakan kinestatik Nilai murni: dan Murid berpegangan tangan untuk menunjukkan satu S. pemerhatian KB: idea.Murid-murid telah mempelajarai tentang liatar dan komponennya semasa tahun 3.G: Adakah mentol akan menyala?kenapa? J. Litar tidak litar yang lengkap Guru bertanya tentang litar yang dibina Guru meminta murid yang memakai gambar suis lengkap. Setiap pemerhatian fungsi kumpulan diberikan 2 kad KB: hijau.

 Simbol elektrik  Litar siri dan selari atau Penstrukturan idea (10 minit) komponen Guru menunjukkan simbol.Digunakan untuk menyambung memutuskan litar 2. Membuat inferens. bersama gambarnya.suis? 3. Kumpulan menghargai yang paling cepat angkat sumbangan akan dapat menjawab. komponen Murid memerhati bekerjasama. Apakah mentol? Fungsi komponen elektrik 1. .G: Bolehkah menyusun kita litar siri dan litar selari. Apakah wayar? 4. Menghargai sumbangan Guru menunjukkan gambar sains dan S. Jika sains betul diberikan markah.Mentol-Menyala apabila arus melaluinya.Wayar-Membenarkan arus mengalir dalam litar 3.Suis. teknologi. penerangan guru. Guru menanyakan sama membanding ada bolehkan litar ini bezakan disusun dalam cara yang Nilai: Suis berlainan.Bateri –Membekalkan fungsi fungsi kad tersebut. BBM: Kad hijau.KPS: membuat simbol komponen elektrik pemerhatian. Membuat inferens Komponen Simbol Sel kering Wayar mentol Murid mendengar KB: Menjana idea. dan sumber tenaga elektrik 2. teknologi.

Apakah komponen ini? Guru menunjukkan kembali KPS: komponen kad gambar simbol Berkomunikasi Membuat komponen elektrik kepada KB: fungsi murid-murid mengingat kembali untuk kesimpulan . Refleksi (3 minit) Refleksi 1. Kad mewujudkan lengkap J.dalam cara yang berlainan perbezaan antara kedua. Apakah ini? 2.BBM: tapi masih litar dapat dua litar tersebut yang gambar.M: Ya/Tidak Aplikasi idea (7minit) Aktiviti: ‘Mari melukis’ Guru meminta murid KB: idea BBM: ‘Puzzle’ Menjana melukis litar siri dan selari berdasarkan yang gambar di 2 set ditunjukkan hadapan kelas di dalam buku latihan masing- masing. . Guru membincangkan hasil kerja yang murid.