Anda di halaman 1dari 13

PERSEDIAAN RANCANGAN MENGAJAR PERMAINAN SOFTBAL Mata Pelajaran Tingkatan Tunjang pembelajaran Tajuk Pembelajaran Fokus Pembelajaran Pengetahuan

Sedia ada Objektif : Pendidikan Jasmani : 3 Cemerlang : Kemahiran : Permainan Sofbol : Kemahiran Memadang : Pelajar telah diajar asas membaling dan menyambut bola sofbol. : Sepanjang sesi pengajaran dan pembelajaran ini, pelajar dapat; a) Psikomotor, i) ii) b) Kognitif, memadang bola leret secara statik dan dinamik sekurang-kurang 8 kali dalam 10 percubaan. memadang bola leret yang melantun dengan kemas Masa Bil Pelajar :40 Minit : 39 Orang

c) Afektif i) ii) Nilai KBKK Peralatan menunjukkan komitmen sepanjang sesi pengajaran dan pembelajaran. memupuk semangat kesukanan semasa menjalankan aktiviti.

: Kerjasama, semangat kesukanan, ingin tahu, jujur. : Membanding beza, menghubungkait, mencirikan. : Skitel, Gelung rotan, bola sofbol, glove sofbol, wisel, carta anatomy.

Fasa/Masa Permulaan (10minit)

Aktiviti 1. Melakukan aktiviti memanaskan badan secara dinamik. 2. Pengenalan kemahiran memadang

Butiran Mengajar 1. Pelajar di arahkan untuk membuat aktiviti memanaskan badan secara dinamik sebelum pembelajran di mulakan. 2. Guru menerangkan kemahiran memadang di dalam sofbol.

Organisasi 1. Pelajar diarahkan untuk membuat dua barisan.

Catatan 1.Mengelakkan kecederaan berlaku,

G PPPPPPPPPP PPPPPPPPPP
G=Guru P=Pelajar

2.Pemain hendaklah memakai pelindung matahari dengan

Fasa perkembangan (20minit)

Pelajar dibahagikan kepada 2 kumpulan sama banyak. Setiap kumpulan akan membuat aktiviti secara berpasangan Setiap kumpulan akan bergerak ke kawasan yang ditetapkan.

SPF (sun protection factor) 30 atau lebih tinggi. Pelindung matahari juga harus tahan peluh dan tahan air.

Ansur maju

3.Semua pemain
1.Memadang bola leret. a) Cara dan teknik memadan g bola leret. b) Memadan g bola leret static.

1. Pelajar bergerak ke kawasan permainan 2. Guru memberi penerangan dan tunjuk cara memadang bola leret yang betul 3. Posisi sedia ketika memadang -Buka kaki seluas bahu -Fleksi kedua-dua lutut -Tundukkan badan ke hadapan. -Tangan berada di hadapan badan. -Tumpukan perhatian pada pergerakkan Bola.
-Kaedah atau cara

perlu terhidrat. Air harus disediakan sebelum, semasa dan selepas semua permainan dan latihan. Air yang terbaik, tetapi minuman sukan dan jus boleh menjadi alternatif yang terbaik.

memadang cara bola leret.

Elakkan minuman berkaffein, kerana kaffein adalah diuretik, yang bertindak untuk mendehidrasi badan. 4.Penangkap dikehendaki memakai topeng kerana mereka menangkap boal

Jenis bola leret statik. Fasa Persediaan -Bahu menghadap kearah sasaran. -Berat badan pada kaki belakang. -Genggam bola dengan kemas. -Ekstensi tangan membaling ke

yang datang pada kelajuan lebih daripada 70 batu sejam.Ini boleh menyebabkan kecederaan yang besar jika penangkap tidak

belakang. -Mata pandang ke arah sasaran. - beri tumpuan kepada bola. Fasa perlaksanaan - tangan rendah, bukakan glove dan menghala ke arah bola. - badan hendaklah menghadap ke arah bola. - gunakan kedua-dua belah tangan. - perhatikan bola sehingga tiba ke glove. - Pelajar melakukan aktiviti memadang bola leret statik sebanyak 10 kali. Jenis bola paras pinggang Fasa perlaksanaan Pelajar akan beralih ke peringkat kedua

memakai topeng. 5.Guru menerangkan Aspek Keselamatan kepada pelajar.


-Patikan glove berkeadaan baik dan selamat digunakan -Perangkap bola dalam poket glove untuk mengelakkan kecederaan pada jari atau tapak tangan. -Jerit nama rakan yang akan menyambut bola supaya bersedia

Pelajar

berada

dalam

keadaan

bertindak.

bersedia dengan membengkokkan lutut(memasang kekuda). Bukakan glove dan menghala ke arah bola. perhatikan bola sehingga tiba ke Glove. Pelajar melakukan aktiviti memadang bola paras pinggang sebanyak sepuluh kali.

Kemuncak (5 minit)

Permainan kecil

Pelajar dibahagikan kepada empat kumpulan sama banyak.

Setiap pelajar dalam setiap


kumpulan dikehendaki membuat balingan menggunakan bola tenis terhadap kon yang berada dalam hulahoop dengan tepat. Pelajar lain membuat barisan dalam keadaan bersedia dan menunggu giliran. Setiap pelajar dibenarkan membuat balingan sebanyak 3 kali. Kumpulan dengan mata tertinggi dikira pemenang.

Penutup (5minit)

Refleksi Cooling down

Melakukan aktiviti kelonggaran otot secara dinamik ( cooling down) Sesi soal jawab dengan memilih pelajar secara rawak mengenai cara memadang bola leret statik.