Anda di halaman 1dari 4

Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Islam Tahun 4 Tajuk: Adab Bertanya /Tarikh/ Hari: 21.3.2012/ Rabu Masa: 8.

15 pagi- 8.45 pagi /Kelas: 4B Bil. Pelajar :40 orang. M/ Pelajaran: Pendidikan Agama Islam Objektif: 1. Di akhir pembelajaran ini pelajar boleh menyatakan adab-adab bertanya. 2. Menyenaraikan adab bertanya dan akibat tidak mengamalkannya. Pengetahuan Sedia Ada: Murid selalu bertanya guru ketika belajar. Konsep: Bertanya dengan sopan. Bahan: Slide, Papan putih, Manila kad, lap top, tayangan video, lambaran kerja dan buku tulis. Nilai: Rajin dan bekerjasama. Pengetahuan Sedia Ada: Murid selalu bertanya guru ketika belajar. Refleksi: Murid berlatih bertanya dengan bahasa yang sopan.

Langkah/ Masa Set induksi 5minit 1 5 Minit

Isi Pelajaran

Aktiviti guru

Aktiviti Murid

Catatan

Menonton video melalui slide

Guru memperlihatkan video melalui slide

Murid melihat video adab bertanya melalui slide

Slide

Pengenalan Adab bertanya

Guru bertanya kepada 2,3 orang murid berkenaan gambar adab bertanya yang terdapat dalam video.

Murid menjawab Murid mendengar guru menerangkan berkenaan adab bertanya melalui yang terdapat pada video

Slide

2 10 Minit

Manusia memerlukan komunikasi dengan orang. Adab bertanya: Memberi salam, meminta izin sebelum bertanya Ikhlas, munasabah, tidak menyinggung, ucap terima kasih. Faedah dan akibat tidak beradab. Kelebihan beramal dengan adab bertanya. Nilai-nilai murni Latihan

Guru memperlihatkan pelajaran adab bertanya melalui slide. Guru menerangkan adab bertanya, faedah dan akibat tidak beradab. Guru menunjukkan contoh perkataan untuk bertanya.

Murid mendengar penerangan daripada guru. Murid membaca isi penting adab bertanya, faedah dan akibat yang tidak beradab yang telah ditayangkan oleh guru. Murid melihat contoh perkataan untuk bertanya di papan putih.

Slide Manila kad

3 10 Minit

Guru menerangkan kelebihan bertanya dengan sopan. Guru menayangkan animasi adab bertanya dan nasyid Guru memberikan soalan lambaran kerja.

Murid melihat dan mendengar penjelasan guru melalui slide. Murid menjawab soalan yang disoalkan oleh guru. Murid menampal lambaran kerja dalam buku tulis dan menjawab soalan.

Slide Lambaran kerja Buku tulis Gam, gunting

Penutup 5 minit

Nasihat :Selalulah bertanya dengan sopan.

Guru mengakhiri sesi pembelajaran dengan memberi nasihat. Murid boleh menyiapkan latihan di rumah

Murid mendengar nasihat guru. Murid menyiapkan latihan dan boleh menyiapkan dirumah juga.

ADAB BERTANYA 1. Memberi salam sebelum bertanya 2. Minta izin sebelum bertanya 3. Bertanya dengan ikhlas 4. Menggunakan bahasa yang sopan 5. Pertanyaan yang tidak menyinggung 6. Pertanyaan yang munasabah dan sesuai. 7. Mengucapkan terima kasih. FAEDAH BERADAB 1. Tidak sesat jalan 2. Disukai masyarakat

3. Ramai kenalan 4. Dapat menyelesaikan urusan AKIBAT TIDAK BERADAB 1. Sesat jalan 2. Hajat tidak dapat ditunaikan 3. Dibenci masyarakat 4. Susah mendapat bantuan.

Anda mungkin juga menyukai