Anda di halaman 1dari 8

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN KEMAHIRAN IKHTISAS HOKI

Tarikh: 8 Mei 2012 Masa: 8.00 pg 8.40 pg Bil Pelajar: 13 0rang Tunjang pembelajaran: Kemahiran menggelecek Tajuk pembelajaran: Cara- cara menggelecek Fokus pembelajaran : Teknik menggelecek Pengetahuan awal murid/pelajar: memukul dan menahan bola dengan cara yang betul Objektif pembelajaran: Psikomotor: 1. Pelajar dapat menunjukkan cara menggelecek dengan teknik yang betul 2. Pelajar dapat melakukan kemahiran menggelecek dalam jarak 25 ela tepat pada sasaran dengan kadar 80%. Kognitif: 1. Pelajar dapat membezakan 3 jenis kaedah menggelecek dengan betul 2. pelajar dapat mengenalpasti untuk menghantar bola dari satu kedudukan ke sasarannya. Afektif: 1. Pelajar dapat menunjukkan kerjasama melakukan aktiviti latihan seperti aktiviti regangan dan memanaskan 2. pelajar dapat mengemukakan kemahiran yang beransur imaginatif. badan

KBKK/Kemahiran sains: Persediaan murid/pelajar: pakaian sukan,kayu hoki,bola hoki,bip Persediaan guru:

RANCANGAN MENGAJAR MASA OBJEKTIF PENGAJARAN KEMAHIRAN ALATAN Masa 10 min Memanaskan badan (Latihan dengan kayu & bola ) : 40 MINIT : Latihan dan Permainan : Mengelecek : kayu hoki, bola hoki , kon
Aktiviti/latihan organisasi Tumpuan latihan

Pegang kayu dengan tangan kiri di bahagian atas dan tangan kanan di pertengahan batang kayu. Tangan di sebelah bawah hendaklah dalm posisi untuk mengawal kayu. Ketuk bola ke udara dengan bahagian muka rata kayu. Jangan ketuk bola lebih tinggi dari 25 cm.

-membantu kordinasi mata serta tangan. Ia juga menggalakkan pemain memandang bola dan dapat pegangan ( grip ) asas.

20 min mengajar & latihan

1.

MENGGELECEK LONGGAR

menggelecek ini ( open / loose dribble ) digunakan apabila pemain hendak menggerakkan bola dengan cepat, dengan i. melepaskan diri dengan bola daripada pemain lawan.

1. Teknik mengelecek
2. Penerangan &

tujuan

demonstrasi

ii. 2.

berlari dengan bola ke arah gol.

MENGGELECEK INDIAN

Menggelecek Indian sangat berguna jika pemain hendak menukar arah daripada kanan ke kiri atau sebaliknya, dan melalui cara ini pemain boleh melarikan diri daripada pihak lawan.
MENGGELECEK RAPAT

3.

Ansur Maju 1. 1. Pemain A berjalan/berjogging sambil membawa kayu hoki (tanpa bola). 2. Bongkokkan badan seolaholah sedang membawa bola. 3. Lari secara lurus 20 meter dan kembali ke tempat permulaan. 4. Pastikan pemain memegang kayu dengan betul.

Ansur Maju 2. 1. Pemain berjalan sambil mengelecek bola di garisan lurus 20 meter. 2. Pastikan bola sentiasa berada pada garisan dan dekat dengan kayu hoki.

3. Tambahkan kelajuan apabila pemain sudah menguasai kemahiran. 4. Ulang aktiviti ini. Ansur Maju 3. 1. Pemain A akan menggelecek bola di atas garisan S. 2. Pastikan bola sentiasa berada di atas garisan. 3. Mulakan dengan berjalan kemudian tambahkan kelajuan apabila pemain sudah menguasai kemahiran. 4. Ulang aktiviti ini. Ansur Maju 4. 1. Pemain mengelecek rapat 20 meter dalam kumpulan. 2. Pemain A mengelecek bola kepada D dan akan menyambung diri di belakang F. 3. Pemain D pula mengelecek bola kepada pemain B dan akan menyambung diri di belakang C.

4. Teruskan aktiviti ini sehingga pemain dapat menguasai

kemahiran dengan baik. Ansur Maju 5. 1. Pemain A mengelecek bola di antara skitel dan memberikan bola kepada pemain C. Kemudian pemain A akan menyambung diri di belakang D. 2. Teruskan sehingga semua pemain melakukan aktiviti ini. 3. Pastikan pemain mengelecek dengan cara yang betul. 4. Mulakan dengan berjalan kemudian tambahkan kelajuan apabila pemain sudah menguasai kemahiran. 5. Ulang aktiviti ini. Ansur Maju 6. 1. Pemain akan mengelecek mengelilingi bulatan gelung rotan. 2. Pemain A akan menggelecek kesemua gelung rotan dan akan memberikan bola kepada B. Pemain A akan menyambung diri di belakang C. 3. Teruskan sehingga pemain menguasai kemahiran ini. 4. Apabila pemain sudah

menguasai kemahiran, tambahkan kelajuan.

10 min (Aktiviti Pemulihan)

1. Pemain akan mengelecek bola secara lurus dan kemudian mengelilingi skitel. 2. Pemain A akan memberikan bola kepada pemain B dan menyambung diri di belakang pemain B. 3. Apabila pemain sudah menguasai kemahiran, tambahkan kelajuan.

1. Kawalan bola 2. Teknik mengelecek.

10 min KemahiranMengelec ek (Aktiviti Pengayaan.)

1. Pemain A akan mengelecek rapat ke hadapan dan kemudian menolak kepada pemain B. 2. Pemain B yang menerima bola akan mengelecek rapat ke hadapan dan kemudian menolak semula kepada pemain A. 3. Ulangi aktiviti ini dengan menambah kelajuan.

Perhatian kepada mengaplikasikan kemahiran mengelecek. -Mengawal bola -Pergerakan -Berani mencabar pihak lawan

10 min (warm Down )

Larian kendur 1-2 pusingan padang( jogging ) dan buatkan regangan secara perlahanlahan. 1. Perlahankan aktiviti kepada intensiti rendah : * Lari anak * Berjalan 2. Regangan otot pada intensiti sederhana. * Regangan statik (dari bawah ke atas)

Refleksi kendiri:

Refleksi penyelia: