Ap Chagi / Front Snap Kick

1) Langkah pertama dimulakan dengan langkah bersedia (Matsoge Junbi Sogi).

2) Kemudian angkat kaki belakang dengan posisi kedua kaki tetap rapat dan lutut dilengkuk membentuk sudut 90 darjah.

3) Selepas itu, kaki ditendang ke depan dengan bebola kaki dan setelah menendang kaki diturunkan ke depan untuk pemula. Semakin tinggi sasaran tendangan maka kaki depan diangkat semakin tinggi untuk mendapatkan tendangan yang berkesan dan kuat.

1

Dollyo Chagi / Roundhouse kick

1) Langkah pertama dimulakan dengan langkah (Matsoge Junbi Sogi).

2) Ketika kaki belakang sudah diangkat, putar badan 90 darjah manakala gunakan kaki di depan untuk menyokong atau menyeimbangi badan semasa

melakukan tendangan.

3) Selepas memutarkan badan 90 darjah, kaki belakang akan ditendang ke depan dengan bebola kaki. Setelah menendang kaki diturunkan ke posisi asal.

2

3 . 2) Gerakkan badan dan kaki belakang ke depan semasa melakukan tendangan. Tendangan adalah menggunakan bebola kaki.Bituro Chagi / Twisting Kick 1) Mula dengan langkah bersedia (Matsoge Junbi Sogi).

kaki diletakkan ke posisi asal dengan langkah bersedia. (Matsoge Junbi Sogi) 4 . Selepas habis membuat tendangan.3) Berputar dalam keadaan berdiri dan melakukan tendangan dengan berat badan ditumpukan ke bahagian kaki yang tidak melakukan tendangan.

2) seterusnya melakukan tendangan dengan melompat untuk meninggikan tendangan.Twio Ap chagi / Jumping Front Snap Kick 1) Langkah di mulakan dengan keadaan langkah bersedia (Matsoge Junbi Sogi). 5 .

3) Gerakkan kaki ke atas dengan keadaan kaki yang lurus untuk melakukan tendangan dengan menggunakan bebola kaki. Selepas melakukan tendangan. 6 . kaki diletakkan ke posisi asal.

lutut dibengkokkan dan kaki menghala ke belakang. 3) Kemudian dengan menggunakan bebola kaki. Selepas itu.Dwi Chagi / Back Kick 1) Langkah dimulakan dengan keadaan bersedia. (Matsoge Junbi Sogi) 2) Seterusnya. 7 . kaki diletakkan ke posisi asal. kaki akan ditendang ke atas untuk melakukan tendangan ke belakang.

kaki diletakkan di posisi asal.Mom-dollyo Chagi / Turning Kick 1) Langkah dimulakan dengan keadaan bersedia. 8 . (Matsoge Junbi Sogi) 2) Semasa melakukan tendangan. badan akan diputar dan pada masa yang sama kaki diangkat ke atas. Selepas tendangan tersebut. 2) Kaki akan menuju ke atas dan seterusnya mengendur ke belakang.

Yup Chagi / Side Kick 1) Langkah dimulakan dengan keadaan bersedia. 9 . 3) kemudian halakan badan ke arah berlawanan dengan sasaran dengan berat badan ditumpukan pada kaki yang tidak melakukan tendangan. (Matsoge Junbi Sogi) 2) Angkat kaki belakang yang akan melakukan tendangan dalam garisan yang lurus sambil membengkokkan lutut.

Selepas tendangan dilakukan.4) Seterusnya dengan menggunakan bebola kaki. tendang ke arah sasaran dengan menggunakan pisau kaki secara kuat. 10 . kaki diletakkan kembali ke posisi asal.

4) Langkah yang seterusnya ialah mengangkat kaki ke atas sehingga ke paras maksimum. 11 . (Matsoge Junbi Sogi) 2) Kemudian.Neryo Chagi / Downward Kick 1) Langkah dimulakan dengan langkah bersedia. 3) Selepas itu. kaki diangkat sehingga ke paras kepala dengan berat badan ditumpukan ke bahagian kaki yang tidak melakukan tendangan. kaki belakang yang hendak melakukan tendangan diangkat ke atas.

kaki diletakkan ke bawah semula dan kembali kepada posisi asal.5) Selepas melakukan tendangan. 12 .

tolak kaki ke depan dengan keadaan kaki yang lurus.Millyo Chagi / Push Kick 1) Langkah dimulakan dengan keadaan bersedia. 13 . lutut dibengkokkan dan kaki dihalakan ke depan. 4) Dengan menggunakan bebola kaki. 3) Kemudian. (Matsoge Junbi Sogi) 2) Langkah seterusnya ialah angkat bahagian lutut sehingga ke paras dada.

5) Selepas melakukan tendangan. 14 . tolak kaki ke belakang dan letakkan ke bawah dalam posisi asal.

pusingkan badan dengan kepala memandang ke belakang. 15 . 4) Semasa memusingkan badan ke belakang lakukan tendangan dengan menggunakan bebola kaki secara serentak. kaki yang hendak ditendang diangkat ke atas. 2) Selepas itu. 3) Kemudian.Golcho Chagi / Hook Kick 1) Langkah pertama dimulakan dengan langkah bersedia (Matsoge Junbi Sogi).

Selepas melakukan tendangan. Kaki yang menendang tersebut boleh dilandaskan di bahagian depan atau belakang. kaki diletakkan ke posisi asal.5) Kaki ditendang mengikut pusingan badan sehingga ke belakang seperti mencangkul. 16 .

17 .Bandae Dollyo Chagi / Reverse Turning Kick 1) Langkah pertama dimulakan dengan langkah bersedia (Matsoge Junbi Sogi). kaki diletakkan ke posisi asal. 2) Kaki belakang di angkat dan pusing dengan badan secara serentak dengan kepala memandang ke belakang. Selepas selesai melakukan tendangan. 3) Lakukan tendangan dengan menggunakan tumbit kaki.

serentak dengan tangan. Selepas melakukan tendangan.Yeop Cha Jirugi / Side-piercing kick 1) Langkah pertama dimulakan dengan langkah bersedia (Matsoge Junbi Sogi). 18 . kaki diletakkan ke posisi asal. tendang dengan menggunakan bebola kaki dalam keadaan pantas. 3) Seterusnya. 2) Tangan diangkat ke paras dada manakala lutut dilengkuk membentuk sudut 90 darjah sebelum melakukan tendangan.

2) Lutut dilengkuk membentuk sudut 90 darjah dengan tangan di paras pinggang manakala kepala memandang ke belakang.Dwi Cha Jirugi / Back-piercing kick 1) Langkah pertama dimulakan dengan langkah bersedia (Matsoge Junbi Sogi). 19 . tendang kaki ke belakang manakala tangan kekal pada paras pinggang dengan melakukan tangkisan. kaki diletakkan ke posisi asal. 3) Seterusnya. Selepas melakukan tendangan.

kaki diletakkan kembali ke posisi asal.Yobap Cha Busugi / Side Front Snap Kick 1) Langkah pertama dimulakan dengan langkah bersedia (Matsoge Junbi Sogi). 2) Kemudian angkat kaki belakang dengan posisi kedua kaki tetap rapat dan lutut dilengkuk membentuk sudut 90 darjah. 3) Seterusnya dengan menggunakan bebola kaki. Selepas tendangan dilakukan. 20 . tendang ke arah sasaran dengan menggunakan pisau kaki secara kuat.

kaki diletakkan kembali ke posisi asal. 2) Seterusnya. 21 . lutut dibengkokkan dan kaki menghala ke belakang manakala kepala juga memandang ke arah belakang. tendang ke arah sasaran dengan menggunakan pisau kaki secara kuat. Selepas tendangan dilakukan. 3) Seterusnya dengan menggunakan bebola kaki.Dwi cha Busugi / Side Back Kick 1) Langkah pertama dimulakan dengan langkah bersedia (Matsoge Junbi Sogi).

2) Kaki belakang di angkat dan pusing dengan badan secara serentak dengan kepala memandang ke belakang.Twio bandae dollyo chagi / Jumping reverse turning kick 1) Langkah pertama dimulakan dengan langkah bersedia (Matsoge Junbi Sogi). 3) Seterusnya. Selepas tendangan dilakukan. 22 . tendang dengan melompat sambil kaki di arah ke belakang begitu juga dengan kepala memandang ke depan. kaki diletakkan kembali ke posisi asal.

2) Kemudian. Selepas tendangan dilakukan. 3) Kaki dipusingkan ke arah sisi untuk melakukan tendangan. kaki belakang dihalakan ke depan dengan kaki dalam keadaan lurus. 23 . kaki diletakkan kembali ke posisi asal.Sewo Chagi / Vertical Kick 1) Langkah pertama dimulakan dengan langkah bersedia (Matsoge Junbi Sogi).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful