Anda di halaman 1dari 27

Soalan ulangkaji set 1 JSU Isu dan Trenda(mengikut topik) Soalan Struktur 1. Pengasingan Definisi: dikenali sebagai segregrasi.

.merupakan pemisahan atau pengasingan antra 1 kumpulan dgn kump yg lain. Pemisahan berlaku dlm beberapa keadaan, antaranya dari segi kawasan tempat tinggal, sistem persekolahan, pengangkutan dan kemudahan awam. Cth : sekolah pendidikan khas pendengaran dan penglihatan Isu: Kesan kepada murid Positif Mendapat tumpuan lebih Kemudahan yg lengkap Kurang masalh disiplin Kesan pembelajaran lebih baik Negatif Kurang peluang interaksi dgn murid normal Masalah penyesuaian dalam masyarakat Kurang dapat perhatian dan terpinggir Kurang mendapat perhatian dan tanggungjawab ibubapa dan masyarakat. Meningkatkan kecenderungan melabel dan menyalah label ke atas pelajar-pelajar bekeperluan khas. Sokongan dan kerjasama Sokongan dan kerjasama dr pelbagai pihak I. Kerajaan Peruntukan kewangan yang terus dari kerajaan Pengurusan kewangan Sekolah Bertaraf Pusat Tanggungjawab (PTJ) Sekolah bertaraf PTJ mendapat pertambahan sumber peruntukan dan kuasa berbelanja yang memudahkan pengetua membuat perancangan tentang pembangunan akademik, kokurikulum dan pengirisan sekolah II. Kerjasama pelbagai disiplin Guru Pegawai Perubatan Ahli terapi Ahli psikologi Isu : Ibubapa :

Sifat kebergantungan yang tinggi terhadap pihak sekolah. Sikap menyerahkan anak sepenuhnya dibawah jagaan sekolah Menganggap sekolah seperti pusat jagaan kanak-kanak. Masyarakat : Kurang kerjasama Kurang pendedahan mengenai pendidikan khas. Masalah Pembelajaran Sebagai 1 Kontinum Kontinum = kelompok Lokasi kedudukan bangunan / kelas yang terasing Masalah ruang yang terhad Sosial pergaulan yang terhad dengan warga sekolah kurang penglibatan dalam aktiviti sekolah Kurangnya sokongan pihak pentadbir layanan sebagai golongan kelas kedua kurangnya peruntukan kewangan sikap kurang senang pihak pentadbir apabila murid pendidikan khas mengambil peperiksaan awam Layanan sebagai golongan kelas kedua. Kurangnya peruntukan kewangan Sikap kurang senang pihak pentadbir apabila murid pendidikan khas mengambil peperiksaan awam. Kurang perkongsian pintar diantara pihak sekolah dengan pihak bukan kerajaan (NGO) Masalah kekurangan kepakaran serta bahan mengajar di sekolah-sekolah khas. NASOM = kepakaran untuk kanak-kanak austism. 2.Khidmat Guru Pendamping definisi Guru yang memiliki pengetahuan dalam bidang pk membantu @ bekerjasama dgn guru biasa dalam pembelajaran inklusif Peranan Mendampingi guru kelas dlm menyiapkan kegiatan yg berkaitan dgn bahan unt mengajar Mendampingi murid dlm menyelesaikan tugasan dan beri arahan yang tepat, jelas Memilih dan melibatkan rakan sebaya untuk kegiatan sosialisasi Menyusun aktiviti yg dapat dilakukan di dlm kelas dan luar Menekankan keberhasilan dan pemberian ganjaran yg sesuai Pemberian dendaan terhadap TL yang tidak sesuai Menyediakan rekod pemerhatian bagi membolehkan ibu bapa mengikuti perkembangan anak Tugas :

Membantu guru merancang dan mengubahsuaikan aktiviti-aktiviti dalam pembelajaran. Membimbing dan berbincang mengenai proses pengajaran dan pembelajaran yang sesuai untuk murid. Berperanan sebagai penilai pengajaran guru asas.

Kepentingan ; - Meningkatkan aktiviti pengayaan dan pemulihan di dalam kelas KBSR; termasuklah muridmurid yang telah diinklusifkan. Ia telah dilaksanakan sejak 1994 lagi Memperkemangkan kebolehan murid-murid dalam aspek akademik, perkembangan sosial, komunikasi, tingkah laku, psikomotor dan ketrampilan diri. memastikan guru asas dapat memberi perhatian kepada tugas-tugas mengajar. jawatan ini juga penting apabila berlaku transformasi pendidikan termasuk apabila kerajaan melaksanakan penilaian berdasarkan sekolah kelak. menjamin kualiti pengajaran guru asas dapat dipertingkatkan terutama apabila kerajaan kini mahu memberi perhatian untuk memperkukuhkan beberapa mata pelajaran seperti Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu dalam kalangan pelajar

kelayakan dan kewibawaan Sekurang-kurangnya mendapat kursus sijil khas di institut perguruan atau institut pengajian yang diiktiraf. menjadi tenaga pengajar di sekolah. mempunyai pengalaman dalam mengajar. merancang pelbagai alat dan bahan bantu mengajar serta pelbagai kaedah dan teknik pengajaran dan pembelajaran (P&P). Memberi Komitmen yang menyeluruh Mudah didekati, mesra dan mampu menyelesaikan masalah. Berjumpa dan berbincang dengan guru asas, ibu bapa dan pihak berkaitan untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang kelakuan, tabiat, kesihatan. Melaksanakan penilaian berterusan untuk mengetahui kemajuan murid. cara pelaksanaan Guru pendamping bersama guru asas akan mengajar samada didalam kelas atau diluar kelas. Membantu menyediakan bahan,peralatan dan buku yang bersama guru asas sebelum sesi P&P. Mengurus pergerakan dan aktiviti murid pendidikan khas 3.Komunikasi Halangan guru pk dgn guru biasa fizikal, bahasa, sikap penghantar, sikap penerima, persekitaran Fizikal: Ketiadaan bilik yang sesuai dan kondusif. Jika ad pun blik kecil, sempit dan kurang selesa. Ada kelas di bilik stor, kantin dan tempat-tempat lain yang tidak sesuai. Kekurangan peralatan/perabut di bilik pemulihan seperti rak dan almari.

Halangan komunikasi guru pk dan rakan guru Guru pk memisahkan diri dan pengajaran daripada kurikulum biasa Guru aliran perdana menyamakan guru pendidikan khas seperti juga pelajar pendidikan khas "lembap dan tidk ada sifat kepimpinan ." Tidak memahami bidang tugas pk Lokasi bilik guru dan bangunan pk Pelabelan guru pk sbg guru kelas ke 2 Kebanyakan guru pk bukan dari opsyen sebenar Guru-guru tidak mahu bersama-sama melakukan aktiviti Guru aliran perdana turut menyamakan guru pendidikan khas seperti juga pelajar pendidikan khas "lembap dan tidk ada sifat kepimpinan Cara Atasi: berbaik dengan semua guru fahamkan mereka jika tidak faham tarik minat mereka jika ada yang mula bertanya kenalkan pada guru2 aliran perdana tentang siapa kita... peranan kita lah tu... jgn harap orang datang dan bertanya tentang kita Halangan komunikasi sekolah dgn ibu bapa Sibuk dgn kerjaya Enggan libat diri dgn akt sekolah Kurang pendedahan ttg pk Malu dgn stigma masy terhadap pk Latar belakang keluarga Melepaskan tanggungjawab menjaga anak kepada guru PK: seolah2 pengasuh Kurang sokongan terhadap penganjuran aktiviti di sekolah. terhadap keistimewaan yg dterima ank cth elaun dguna utk kpntingan diri ibubp Kebanyakan ibu bapa tidak memberi kerjasama yang sewajarnya kepada guru-guru. Pada pandangan mereka, kelas pendidikan khas hanyalah seperti pusat asuhan kanak-kanak dan guru-guru pendidikan khas adalah pengasuhnya. Ibu bapa melepaskan tanggungjawab menjaga anak mereka kepada guru seperti melepaskan batuk di tangga. Cara Atasi komited dan pastikan anak mereka mendapat intervensi sewajarnya melalui kerjasama yang mantap antara rumah dengan sekolah. paduan antara ibu bapa dan guru di sekolah dieratkan supaya ibu bapa memainkan peranan yang sama pentingnya dengan sekolah atau para guru. Kompetensi Kendiri Definisi kompetensi Definisi : Kemampuan untuk melaksanakan satu tugas, peran atau tugas, kemampuan mengintegrasikan pengetahuan, ketrampilan-ketrampilan, sikap-sikap dan nilai-nilai pribadi, dan kemampuan untuk membangun pengetahuan dan keterampilan yang didasarkan pada pengalaman dan pembelajaran yang dilakukan.

jenis kompetensi kompetensi kendiri kompetensi sosial 8.1 Kompetensi kendiri Definisi: Pengetahuan, ketrampilan dan kemampuan karakter yg membentuk kompetensi iaitu pengetahuan, ketrampilan, konsep diri dan nilai-nilai dan motif seseorang. Meliputi: - Kesedaran kendiri - Pengurusan kendiri - Motivasi kendiri 8.1 a) Kesedaran kendiri Definisi : Keadaan di mana seseorang mempunyai pengetahuan mengenai kesedaran, kefahaman mengenai dirinya, persekitarannya dan penciptanya. Bererti seseorang mengenali emosi dan kesannya Cara tingkatkan kesedaran kendiri murid Guru memberikan peneguhan positif dan pujian kepada murid. Mewujudkan sistem ekonomi token. Sentiasa mengambil berat terhadap muridnya. Menjadi role-model kepada murid Mengenali tabiat dan tingkah laku murid dengan lebih mendalam. Memberi kesedaran tentang matlamat hidup 8.1 b) Pengurusan kendiri Definisi: - Boleh menguruskan diri sendiri dengan baik. Cara tingkatkan: Memperbanyak amali dalam kelas Mampu urus diri Terang cara betul untuk urus diri Buat demostrasi ttg pengurusan diri Menegur serta merta bila murid buat kesilapan Beri bimbingan semasa murid mengurus diri 8.1 c) Motivasi kendiri Definisi: - Semangat yang kuat pada diri sendiri yang mendorongnya untuk berusaha dan melakukan sesuatu dengan tujuan untuk mencapai kejayaan Jenis motivasi - Intrinsic ( dalaman)

Ekstrinsik (luaran)

Cara tingkatkan : Guna murid2 yg mempunyai sahsiah baik jadi role model Lantik murid jadi ketua kelas Galak murid luah isi hati Tingkat keyakinan diri dan emosi yang stabil 8.2 Kompetensi social Definisi : - Hubungan erat dengan penyesuaian sosial dan kualiti interaksi antara diri sendiri dengan persekitaran. Meliputi : - Kesedaran sosial - Kemahiran sosial Kesedaran social Definisi: Keupayaan untuk membina, mengekalkan, mengembangkan hub serta ketrampilan dlm menjalankan hub mesra dgn org lain Jenis kesedaran social Membangun Individu Lain - Kesedaran keperluan pembangunan individu lain dan membantu untuk peningkatan Kesedaran Organisasi - Keupayaan membaca perubahan emosi selaras dengan perubahan semasa Berorientasi Perkhidmatan - Boleh menjangka, mengenal pasti dan memenuhi keperluan individu Empati - Sedar akan perasaan dan keperluan orang lain dan mengambil berat Melayani Kepelbagaian - Membina peluang-peluang melalui pelbagai ragam manusia Cara tingkatkan Memperbanyakkan aktiviti dalam kumpulan Mewujudkan interaksi pelbagai hala antara murid dan guru, murid-murid Menggunakan kaedah inkuiri penemuan dalam aktiviti p&p Menggalakkan murid bercerita tentang diri masing-masing Kemahiran social Definisi: Tingkah laku yang bersesuaian untuk berinteraksi di rumah, sekolah dan bersama masyarakat. Dalam bentuk material, kestabilan emosi, peningkatan kekuatan fizikal, intelek dan spiritual. kemahiran yang membantu kita menjalin hubungan sosial yang lebih baik seperti:

- Membina persahabatan - Berbual dengan orang lain - Mempunyai budi pekerti yang baik - Mempunyai rasa empati terhadap orang lain Jenis kemahiran social Pengaruh - Menggunakan pelbagai teknik untuk memujuk Pemangkin Perubahan - Memulakan hala tuju baru serta mengurus dan memimpin perubahan Komunikasi - Menyampaikan maklumat yang jelas dan meyakinkan Kepimpinan Berinspirasi - Memandu dan mendorong desakan visi Cara tingkatkan: Menggalakkan murid berani kehadapan Mewujudkan perhubungan positif Melakukan aktiviti seperti berlakon, bercerita dan menyanyi Isu kompetensi muris - Kurang pengiktirafan kepada murid yangberjaya dipulihkan - murid kerap ponteng sekolah. - Sikap negatif murid terhadap pelajaran ada yang malas, tidak berminat belajar,kurang motivasi, kurang berusaha, tidakaktif dan tidak berani mencuba. - Murid yang bermasalah kesihatan tidakdapat mengikuti pelajaran dengansempurna.Murid cacat anggota/pekak dan bisu ditempatkan di kelas-kelas pemulihankhas. - Murid terlalu lemah untuk menguasaipelajaran Pembentukan sikap positif Membina sikap positif murid Aktiviti perbincangan dlm kump Murid yakin dgn kebolehan diri Galak kerjasama dlm kumpulan Penerapan nilai murni dlm p&p Wujud situasi pembelajaran yg berkesan Bimbingan berterusan Diberikan kpd murid pk supaya mereka sentiasa menyayangi dan menghormati guru, cth ucapan salam Bimbingan ibu bapa - ibu bapa memberikan contoh yang baik untuk pembentukan sikap yang baik murid khas - Beri kaunseling, motivasi membentuk sahsiah yang baik Isu bimbingan berterusan: - kurang ransangan - tiada bimbingan berterusan di rumah atau dalam kelas perdana - kurang perkongsian pengalaman dengan individu pemulihan yang telah berjay -

Esei 1.Pelabelan Pelabelan Definisi Pelebelan: didefinisikan sebagai mengecap seseorang mempunyai sesuatu sifat yang tidak baik seperti jahat, suka menipu dan sebagainya. Pelebelan juga boleh dianggap sebagai satu tanggapan atau penilaian yang dibuat berdasarkan pandangan individu itu sendiri terhadap esuatu perkara. Implikasi kepada murid Kebaikan P&p fokus kepada KAUB Dapat perkhidmatan khusus ikut keperluan Masalah murid difahami Wujud kesedaran masy mengenai oku Keburukan Perasaan rendah diri dan diskriminasi Patah semangat untuk belajar Sifat pemalu yang tinggi Ibu bapa ambil kesempatan atas keistimewaan yg diberi Implikasi kepada ibu bapa Kebaikan Kenalpasti kkuatan dan kelemahan anak Kesedaran dan pengetahuan ttg pk Mendapat kemudahan dari segi bantuan drp kerajaan dan NGO Keburukan Tidak dapat terima persepsi masyarakat terhadap anak mereka Tekanan psikologi dan rendah diri Implikasi kepada guru Kebaikan Memudahkan guru buat rpi Memudahkan pengukuran tahap murid Membantu dlm kenalpasti faktor yg sbb kecacatan atau masalah Keburukan Guru disamataraf dgn murid Persepsi negatif guru pk Dikatakan tidak bergaul dgn guru biasa Dipandang gol kelas ke 2 Implikasi terhadap sekolah Keburukan Hubungan komuniti guru dengan guru khas akan renggang.

Pemantauan akan sering berlaku di sekolah Menerima impak daripada ibu bapa murid

kesan pelabelan murid kurangkeyakinan, motivasi rendah ibu bapa tidak setuju anak dimasukkan dlm pk guru kurang brmotivasi

2.Aspek ibu bapa Aspek ibu bapa Persepsi terhadap sekolah Meletakkan tangungjawab pada guru dan sekolah Menyalahguna elaun Memandang rendah keupayaan guru Peluang berinteraksi Kurang terliabt dgn aktiviti yg dianjurkan pihak sekolah Sibuk dgn tugas Hanya ibu yang ambil berat Kolaboratif kurang dgn pihak spt terapis, doktor dll pihak sekolah semata-mata isu aspek ibu bapa - Malu, rendah diri - tidak melibatkan diri, - tidak mahu anak ditempatkan dalam program pemulihan - Stigma masyarakat- akibat dosa ibu bapa 3.Pentadbiran Pendidikan Khas(may be G.Besar/penyelaras pk) Peranan penyelaras 1. Pentadbiran umum Btk & grak jwtn kuasa pk Sdiakan tkwim, rancang, selia & bantu pjlnn aktvt pk Bri taklimt kpd phk pngurusan & guru tntg pngurusn kls khas Pastikn file kls khas yg dikms kini Uruskn pjumpaan dgn ibu bpa & gru Pastiikn kokurikulm khs dilksana 2. Pengurusn hal ehwal guru Calonkn nma guru pk dlm kurssus

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

Pastikn smua guru pk bwhnya dpt elaun Pastikn gru pk xdislh guna phk sek. Hem Pastikn mrd pk didaftarkn Hantr boring pmohonan kemasukan & prtukaran mrd pk ke unit pk, jpn /mlalui ppd Pastikn smua mrd pk didaftr dgn jkm Pastikn p[mohonan bantuan kwangan mrd yg lyk di hntr & diproses sblm trk ttp Bantikn bantuan kwangan ditrima, durus dgn cekap Pastikn mrd pk jalani ppriksaan / ujian unklusif dan dpt pnjmn bku teks. Bantu urus pmohinan prtukaran mrd Pastikn mrd dpt sjil tmn prsekolahan. Pengurusan data Data & lporan kls dikms kni & hntr ke ppd Pastikn salinan data & laporan disimpan Pengursan stok Pastikn barangan yg dihntar JPK,JKM & unit khas diletakkn dlm PK Pastikn sjil akaun penerimaan dilengkapi sblm dihntr ke unit khas Pastikn alatan kpuyaan kls khs x dislh guna Semak buku stok yg disediakan. pengurusan kewangan pastikn pruntukan PCG kls dituntun awl thn pastikn tntutan slaras pruntukn PCG buat anggaran blnja semak baki pruntukan semak status kewangan & pnyata akaun pengurusan kls sdiakn praturan patsikn suasana kls selesa pastikn kprluan alatan cukup pengurusan p&p sdiakn jadual pnyeliaan & slia pnp pastik bku prsediaan & RPI ada semak & pastikn rekod prestasi mrd brhubung dgn s/u ppriksaan sek utk daftr mrd yg nk amek ppriksaan awm. Pngurusn diri Jd role model Mainkn pranan gru pmbmbing & kaunseling kpd smua gru

Guru besar:

Latihan 2 jlskan bagaimana proses penempatan pendidikan knk2 khas di Malaysia Syarat kemasukan murid ke program di Sekolah Pendidikan Khas ialah: Berumur tidak kurang dari 5 tahun (Program Prasekolah di Sekolah Pendidikan Khas) Berumur 6+ hingga 14+ tahun (Program Pendidikan Rendah di Sekolah Pendidikan Khas) Berumur 13+ hingga 19+ tahun (Program Pendidikan Menengah di Sekolah Pendidikan Khas) Disahkan oleh pengamal perubatan Boleh mengurus diri tanpa bantuan orang lain. Polisi pemilihan dan penempatan murid: o Akuan pegawai perubatan o Kad OKU o Lampiran A ke JPN ( Pengesahan penempatan ) Prosedur Kemasukan Murid i. Ambil borang pendaftaran kanak-kanak dengan keperluan khas ii. Isi 4 salinan borang dan buat pemeriksaan bersama doktor pakar di hospital / klinik Kerajaan /hospital / klinik swasta iii. Borang yang lengkap diisi perlu di bawa ke sekolah berhampiran untuk pendaftaran iv. Proses penilaian kanak-kanak oleh Pegawai Unit Pendidikan Khas bersama guru yang dilantik bagi temuduga. v. Tawaran penempatan ke program Pendidikan Khas vi. Tempoh percubaan penempatan selama satu bulan Pengesahan penempatan di program Pendidikan Khas apkh yg dimaksudkan dgn pengsealiran pengsealiran sama macam inklusif, Seorang murid yang telah disahkan menghadapi masalah yang boleh menjejaskan pembelajaran boleh ditempatkan di kelas biasa untuk menerima pendidikan bersama-sama dengan murid yang tidak mengalami masalah. Jenis penempatan ini dikenali sebagai pendidikan inklusif atau pengsealiran (mainstreaming) ntuk segolongan murid yang tidak mengalami masalah teruk, mereka boleh diberi penempatan di mana mereka akan menghabiskan sebahagian besar masa pembelajaran dalam kelas biasa atau aliran perdana tetapi untuk waktu-waktu tertentu dikeluarkan untuk menerima perkhidmatan atau bantuan khas untuk memulihkan aspek-aspek kelemahan tertentu. Jenis penempatan tersebut dinamakan penempatan bilik resos

nyatakan kpntingan pndidikan inklusif Untuk mengelak drp diskriminasi dlm pendidikan & kemudahan yg telah dibekalkan oleh pihak Kemen. Pelajaran. Mningkatkan ksedarn murid normal tentang murid PK bhw mereka juga adlh sebahagian drp ahli masyarakat. Murid khas brpeluang mnyesuaikan diri dgn rkn sebaya yg normal & menyertai aktiviti yg disediakan Memberi pengetahuan dan kemahiran kpd murid khas setanding dgn murid normal untuk meningkatkan konsep kendiri mereka.

nyatakan syart2 pndidikan inklusif boleh Berjaya prasyarat utk mnjyakan inklusif (Abdul Rahim Selamat, 1994) pmhmn, pnerimaan dan keupayaan guru utk mlksankn pend. inklsf pmhmn n pnerimaan pljr trhdp pend. Inklsf pmhmn n pnrimaan ibu bapa thdp pend. inklusif penyediaan kmdhn yg dpt mmnhi kprluan fzkl utk mnmpung khdrn pljr khas pmhmn n komitmen pentadbir n staf sek penyediaan tnga pgjr brgrk, guru resos n multidisiplinary. penyediaan n pgubahsuaian fizikal, abm dll pnyediaan lthn khas pmhmn n krjasama semua golongan msyarakt stmpa

bncngkan cabaran2 dalm pk di malaysia Isu-Isu Dalam Pendidikan Khas 1) Kemudahan Fizikal kekurangan bilik-bilik terapi ( bilik snoozlen, bilik muti sensori, bilik toys), terapi yang penting untuk perkembangan deria motor kasar dan halus tidak dapat dijalankan dengan sebaik mungkin tiada kemudahan jalan untuk pengguna wheelchair akibatnya menyusahkan pengguna wheelchair dan memerlukan bantuan org lain untuk bergerak ruang kelas yang sempit / hanya dibahagikan dengan petisyen kesannnya menyebabkan gangguan yang bising kepada murid di ruang sebelah yang lain 2) Profesionalisme guru sikap guru yang malas dan tidak bersungguh-sungguh mengajar murid-murid yang bermasalah pembelajaran sekaligus menyebabkan murid-murid terabai dan ketinggalan guru pendidikan khas seringkali dianggap tidak mempunyai kerja yang banyak akibatnya guru pendidikan khas kerap disuruh melakukan aktiviti untuk murid-murid di aliran perdana. Contoh membuat aktiviti sukan sekolah tahunan. Akibatnya bebanan guru pendidikan khas bertambah -wujudnya guru sandaran tidak terlatih dalam program pend khas akibat daripada itu kanakkanak khas menjadi mangsa guru yang tidak terlatih (di marah atau diherdik dan dipukul) 3) Kewangan

4) 5) 6) 7)

8) 9)

10)

isu kewangan berkaitan elaun kanak kanak khas yang disalahgunakan oleh ibu bapa. Akibatnya terdapat murid yang tidak membayar yuran atau tidak dapat membayar wang untuk mengikuti apa apa program yang dianjurkan elaun guru pendidikan khas menarik perhatian ramai guru aliran perdana, akibat daripada permohonan guru aliran perdana ke aliran khas mampu menyebabkan kualiti terjejas bajet yang tidak mencukupi menyebabkan banyak alatan kemudahan fizikal tidak dapat disediakan, program juga tidak dapat dijalankan dengan lebih banyak. Murid akan ketinggalan dan tidak merasa keseronokan kerana bosan terpakasa mengikuti pnp di kelas sahaja. Program Intergrasi/ pengasingan tidak mampu mengintergrasikan keseluruhan murid dengan sepenuhnya akibaat daripada perbezaan jadual waktu rehat dan belajar pengasingan kelas bilik darjah di sekolah pengasingan aktiviti seperti aktiviti sukan. Hanya antara murid-murid berkeperluan khas sahaja dan sebaliknya Program inklusif bebanan guru aliran perdana bertambah kerana terpaksa cuba memahami karenah kanak-kanak berkeperluan khas. Akibatnya guru tidak akan dapat mengajar kanak-kanak itu dengan sebaiknya. wujud pendiskriminasian antara murid yang normal dan murid yang berkeperluan khas. Akan wujud perbezaan ruang sosial kerana kurangnya sifat menghormati terhadap golongan ini Pentadbir dan Pentadbiran Sekolah tidak mementingkan akan kebajikann murid di program intergrasi kerana beranggapan murid ini tidak menyumbang kepada kenaikan peratus prestasi sekolah murid-murid pendidikan khas tidak diberi galakan sepatutnya untuk mengambil peperiksaan awam kerana dikhuatiri peratus sekolah menurun isu penempatan murid yang tidak layak dimasukkan sekolah atas dasar peribadi antara ibu bapa dan pihak tertinggi sekolah. Akibatnya menyusahkan pihak guru di program intergrasi. kesilapan penempatan murid, sebagai contoh murid yang mengalami masalah pendengaran dimasukkan bersama dengan murid masalah pembelajaran. Akibatnya murid itu tadi akan dipinggir. Pelabelan isu melabel kanak-kanak khas seperti mata sepet kepada kanak-kanak sd. Boleh menyebabkan mereka berasa rendah diri dan malu melabel kanak-kanak berkeperluan khas sebagai kanak-kanak cacat. Boleh mewujukan jurang sosial antara kanak-kanak normal dengan khas Pentaksiran dan Penilaian terdapat pentaksiran yang dijalankan tidak sesuai dengan keupayaan murid kerana menggunakan ujian pentaksiran daripada negara luar. penilaian yang tidak telus akibat sikap pilih kasih daripada guru boleh memberi kesan yang buruk. Sebagai contoh, penilaian yang tidak telus semasa membahagikan murid mengikut kelas berdasarkan aras kebolehan memberi kesan buruk kepada murid semasa mengikuti proses pnp di kelas. diskriminasi terhadap kanak-kanak khas untuk mengikuti peperiksaan awam Penglibatan ibu bapa wujud ibu bapa yang tidak mengambil berat dan hanya mengharapkan sekolah semata-mata. Contoh aspek pengurusan diri tidak ajar anak di rumah dengan sebaiknya. Akibatnya anak-anak mungkin akan kencing di dalam kelas dan tidak tahu membersihkan diri

ibu bapa yang tidak menggalakkan anak-anak mereka mengikuti apa jua program kerana dikhuatiri memberi kecederaan kepada anak-anak mereka kurangnya sikap yakin ibu bapa terhadap anak-anak mereka.

ulang kaji 3
1. Segregrasi dalam pelaksanaan program Pendidikan Khas dan Isu permasalahan yang dihadapi

dalam pelaksanaan secara segregrasi.


dikenali sebagai segregrasi.merupakan pemisahan atau pengasingan antra 1 kumpulan dgn kump yg lain.Pemisahan berlaku dlm beberapa keadaan, antaranya dari segi kawasan tempat tinggal, sistem persekolahan, pengangkutan dan kemudahan awam. Cth : sekolah pendidikan khas pendengaran dan penglihatan Kesan kepada murid Positif Mendapat tumpuan lebih Kemudahan yg lengkap Kurang masalh disiplin Kesan pembelajaran lebih baik Negatif Kurang peluang interaksi dgn murid normal Masalah penyesuaian dalam masyarakat Kurang dapat perhatian dan terpinggir Kurang mendapat perhatian dan tanggungjawab ibubapa dan masyarakat. Meningkatkan kecenderungan melabel dan menyalah label ke atas pelajar-pelajar bekeperluan khas.

2. Guru Pendamping & peranan yg dapat membantu meningkatkan penguasaan sesuatu kemahiran pelajar berkeperluan khas
definisi Peranan Guru yang memiliki pengetahuan dalam bidang pk membantu @ bekerjasama dgn guru biasa dalam pembelajaran inklusif Mendampingi guru kelas dlm menyiapkan kegiatan yg berkaitan dgn bahan unt mengajar Mendampingi murid dlm menyelesaikan tugasan dan beri arahan yang tepat, jelas Memilih dan melibatkan rakan sebaya untuk kegiatan sosialisasi Menyusun aktiviti yg dapat dilakukan di dlm kelas dan luar Menekankan keberhasilan dan pemberian ganjaran yg sesuai Pemberian dendaan terhadap TL yang tidak sesuai Menyediakan rekod pemerhatian bagi membolehkan ibu bapa mengikuti perkembangan anak

3. kemahiran interpersonal cara menggalakkan interaksi yang sihat dengan muridnya.


Komunikasi interpersonal Proses komunikasi antara individu (lebih dari seorang individu). proses komunikasi diantara seseorang dengan seseorang yang lain.atau antara maknusia proses komunikasi ini sangat berkesan kerana ia melibatkan unsur maklum balas serta berdasarkan lapangan yang sama. cara guru galak interaksi dgn murid
Mengadakan aktiviti berkumpulan Sentiasa berkomunikasi antara satu sama lain seperti melaksanakan aktiviti sesi soal jawab di dalam kelas

Menerapkan nilai menghormati antara satu sama lain Menetapkan peraturan dan undang-undang yang bersesuaian untuk mewujudkan persekitaran yang selamat di dalam kelas seperti tidak mengejek rakan yang lain. Membuatkan murid-murid rasa disayangi dan dihargai oleh guru dan rakan rakan yang lain

4. Isu pelabelan dan implikasi yang timbul


Definisi Pelebelan: didefinisikan sebagai mengecap seseorang mempunyai sesuatu sifat yang tidak baik seperti jahat, suka menipu dan sebagainya. Pelebelan juga boleh dianggap sebagai satu tanggapan atau penilaian yang dibuat berdasarkan pandangan individu itu sendiri terhadap esuatu perkara. 4.1 a) Implikasi kepada murid Kebaikan P&p fokus kepada KAUB Dapat perkhidmatan khusus ikut keperluan Masalah murid difahami Wujud kesedaran masy mengenai oku Keburukan Perasaan rendah diri dan diskriminasi Patah semangat untuk belajar Sifat pemalu yang tinggi Ibu bapa ambil kesempatan atas keistimewaan yg diberi 4.1 b) Implikasi kepada ibu bapa Kebaikan Kenalpasti kkuatan dan kelemahan anak Kesedaran dan pengetahuan ttg pk Mendapat kemudahan dari segi bantuan drp kerajaan dan NGO Keburukan Tidak dapat terima persepsi masyarakat terhadap anak mereka Tekanan psikologi dan rendah diri 4.1 c) Implikasi kepada guru Kebaikan Memudahkan guru buat rpi Memudahkan pengukuran tahap murid Membantu dlm kenalpasti faktor yg sbb kecacatan atau masalah Keburukan Guru disamataraf dgn murid Persepsi negatif guru pk Dikatakan tidak bergaul dgn guru biasa Dipandang gol kelas ke 2 Implikasi terhadap sekolah Keburukan Hubungan komuniti guru dengan guru khas akan renggang. Pemantauan akan sering berlaku di sekolah Menerima impak daripada ibu bapa murid kesan pelabelan murid kurangkeyakinan, motivasi rendah ibu bapa tidak setuju anak dimasukkan dlm pk

5.

guru kurang motivasi

Allen (1969) menerangkan mengenai (Normalisasi, Keadilan & penghormatan)

Allen (1969) Normalisasi Kemudahan ( rem, tempat berjalan kaki untuk masalah penglhatan, telefon brill utk mslh penglihatan) Kurikulum ( mengikut keperluan dan tahap keupayaan murid. Cnth, matematik, jangan cakap aje guna pembilang untuk mengira) Sosial ( aktiviti sosial yang melibatkan... orng ramai. Contoh, p dinner jangan lupa bawa untuk bertemu, berbual, beri perhatian, bagi sokongan) Kesihatan (vitamin, rawatan. Contohnya, memberi bekalan vitamin atau makanan tambahan untuk meningkatkan kemampuan fizikal dan perkembangan kanak-kanak OKU) Teknologi (telefon, kenderaan, komputer. Contohnya, adakan komputer yang mempunyai suara untuk masalah penglihatan. Kenderaan yang mempunyai brek yang boleh menggunakan tangan untuk masalah CP/anggota) Keadilan Pekerjaan ( walaupun ada masalah kognitif, jangan persiakan mereka punya kemahiran. Berikan pekerjaan yang boleh memberi mereka pendapatan. Contohnya, menampal setem di surat. Mereka bekerja di pejabat untuk bantu menampal setem di surat2 sahaja) Kemudahan ( kenderaan awam seperti bas, LRT). Khususkan kenderaan yang membolehkan mereka pergi ke tempat yang dituju tanpa bantuan orang lain atau perlukan peneman. Memberi keutamaan kepada mereka agar boleh menggunakan kenderaan awam seperti orang lain) Kewangan (hak dalam duit yang patut mereka dapat. Conthnya, gaji adalah setimpal dengan apa yang mereka kerjaka. Jangan kerja berat gaji sikit sebb mereka belum tahu mengira) Pendidikan ( kemasukan ke IPTA atau melanjutkan pelajaran. Walaupun mereka mempunyai masalah anggota sahaja, mereka tidak diberi peluang untuk belajar kerana kecacatan yang dialami. Golongan seperti mereka hanya minority sahaja dan menyebabkan mereka tiada kemudahan dan kepentingan untuk masuk ke dalam university Penghormatan Pujian (memberi pujian walaupun ucapan tahniah untuk menaikan semangat mereka Ganjaran (ganjaran sosial atau barangan boleh merangsang tingkahlaku positif) Pengiktirafan (walaupuan ada masalah kognitif atau anggota, beri peluang mereka mengajukan pendapat dan menjadi ketua untuk menguruskan sesuatu. Mereka akan berasa bertanggungakawb terhadap apa yang damanahkan. Bagi mereka ia adalah satu penghargaan dan kepercayaan orang lain kepada dirinya.) Jawatan ( bukan satu jawatan yang sangat bsar, tapi cukup menjadikan mereka orang yang mempunyai kepentingan dalam organisasi. Contohnya murid di dalam kelas, mereka di beri peluang jadi ketua untuk mengawal kumoulan merekad alam melaksanakan tugasan yang diberikan secara berkumpulan. Mereka boleh memengang jawatan tersebut dan dgunakan sebagai pengalaman yang berguna)
6.

Sumbangan guru meningkatkan perkembangan kanak-kanak khas secara menyeluruh.

7. Proses Pendaftaran Kanak-Kanak ke Program Pendidikan Khas Langkah 1: Mula Kanak-kanak disyaki mengalami masalah pembelajaran oleh guru atau ibu bapa. Langkah 2: Mengenalpasti Mengenalpasti kanak-kanak yang disyaki mempunyai masalah kurang upaya. Pengesahan murid berkeperluan khas oleh pengamal perubatan di hospital kerajaan, pusat kesihatan atau klinik swasta bagi tujuan penempatan, dan mendapatkan saringan awal daripada Kementerian Kesihatan Malaysia. Langkah 3: Pendaftaran Daftarkan kanak-kanak kurang upaya dengan Jabatan Pendidikan Negeri untuk mendapatkan pendidikan bersesuaian. *Juga daftarkan kanak-kanak kurang upaya dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan perkhidmatan bersesuaian. Langkah 5: Kelayakan Kanak-kanak kurang upaya yang disahkan telah bersedia ke sekolah akan disaring di peringkat Jabatan Pendidikan Negeri untuk tujuan penempatan. *Kanak-kanak yang disahkan belum bersedia ke sekolah, mempunyai kecacatan yang serius, ataupun tidak layak syarat-syarat kemasukan Program Pendidikan Khas Kementerian Pendidikan Malaysia, akan dirujuk kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan pemulihan bersesuaian melalui Pemulihan Dalam Kommuniti (PDK). Langkah 4: Penempatan Murid akan diberi peluang penempatan sama adalah Sekolah Pendidikan Khas atau Program Pendidikan Khas Integrasi. Penempatan akan dibuat berdasarkan alamat yang terdekat dengan sekolah atau Program Pendidikan Khas. Langkah 5: Tempoh Percubaan Murid yang ditempatkan dengan Program Pendidikan Khas Kementerian Pendidikan Malaysia diberi tempoh percubaan selama 3 bulan. Langkah 6: Kekekalan

Selepas tempoh percubaan, murid yang berjaya mengikuti Program Pendidikan Khas akan dikekalkan dalam program. Murid yang gagal mengikuti Program Pendidikan Khas KPM akan dirujuk balik kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan pemulihan bersesuaian melalui Pemulihan Dalam Kommuniti (PDK)

Soalan ulangkaji 4

1.Huraikan kelemahan y menyebabkan guru khas kurng berkesan dlm melksanakn pnp

2. sikap guru yang malas dan tidak bersungguh-sungguh mengajar murid-murid yang bermasalah pembelajaran sekaligus menyebabkan murid-murid terabai dan ketinggalan tidak merancang pengajaran yang ingin dilaksanakan dengan sistematik kurang pengetahuan dalam mengaplikasikan teknik atau kaedah yang bersesuaian untuk digunakan semasa proses pnp wujudnya guru sandaran tidak terlatih dalam program pend khas akibat daripada itu kanak-kanak khas menjadi mangsa guru yang tidak terlatih (di marah atau diherdik dan dipukul) tiada motivasi yg tinggi utk mendidik murid-murid pk. terdapat guru yang hanya mementingkan elaun khas disebabkan itu hasil kerja tidak berkualiti.

jelaskan 5 isu berkaitan (penyelewengan) peruntukan kewangan


Terdapat ibu bapa yg menyalahgunakan elaun khas rm150 yg diberikan kepada anak-anak mereka Tdapatnya peruntukan yg disalurkan utk program pk di sek x disalurkn kpd program pk oleh pihak pntadbirn krn memperuntukkan kpd aktvt di aliran perdana Peruntukan elaun khas kpd murid lambat diberi kerana digunakan untuk tujuan aktiviti sekolah yang lain Pihak pentadbir kurang membantu dlm menguruskan hal ehwal kewangan utk ppki krn murid-murid dikatakan x membantu dlm mningkatkan % sekolah Wujudnya sesetengah guru yg menguruskan kewangan di program pk yg menyalahgunakan wang yg disalurkan buat pembelian brangan utk murid di program pk tanpa ikut prosedur yg betul bg mmperolehi keuntungan yg lebih.

3. 5 peranan guru pk dlm mengurus peruntukan kewangan


Memastikan peruntukan PCG kelas pendidikan khas dituntut sepenuhnya pada awal setiap tahun, Memastikan tuntutan pelarasan peruntukan PCG kelas pendidikan khas dibuat apabila terdapat pertambahan bilangan murid pendidikan khas (mengikut syarat pekelilingan kewangan semasa), Membuat Anggaran Belanja Mengurus (ABM) bersama-sama dengan pihak pentadbir sekolah dan guru-guru pendidikan khas, Menyemak baki peruntukan PCG kelas pendidikan khas dari masa ke semasa dan memaklumkan kepada semua guru pendidikan khas, Menyemak status kewangan dan penyata akaun tabung kelas pendidikan khas yang disediakan oleh bendahari kelas.

Peranan guru dalam peruntukan kewangan murid - mengemaskini fail2 peribadi murid - memastikan jum. Murid - memastikan setiap murid mempunyai bku simpanan - memberikan nasihat 4. jelaskan 5 tujuan ujian diagnostic
Kesan perkembangan murid secara menyeluruh Kenalpasti pelbagai potensi murid Kenalpasti kelebihan dan kekurangan murid Rangsang aktiviti ikut keperluan Memberi panduan kepada guru untuk menyediakan satu rancangan pengajaran

5. 5 jenis sokongn yg blh diberikan oleh pihak pengurusan sek kpd prog pk
kerjasama kenaikan pangkat penghargaan dan pengiktirafan kebajikan

kerja berpasukan

6. 4 kelebihan pengasingan yang dilaksanakan dalam pk


Mendapat tumpuan lebih Kemudahan yg lengkap Kurang masalh disiplin Kesan pembelajaran lebih baik

7. huraikan 3 faktor y menyebabkan pengasingan dlm prg pk

8. peranan guru pendamping dlm membantu prog pk


Mendampingi guru kelas dlm menyiapkan kegiatan yg berkaitan dgn bahan unt mengajar Mendampingi murid dlm menyelesaikan tugasan dan beri arahan yang tepat, jelas Memilih dan melibatkan rakan sebaya untuk kegiatan sosialisasi Menyusun aktiviti yg dapat dilakukan di dlm kelas dan luar Menekankan keberhasilan dan pemberian ganjaran yg sesuai Pemberian dendaan terhadap TL yang tidak sesuai Menyediakan rekod pemerhatian bagi membolehkan ibu bapa mengikuti perkembangan anak

9. apakh y dimaksudkan dgn kesedaran kendiri Keadaan di mana seseorang mempunyai pengetahuan mengenai kesedaran, kefahaman mengenai dirinya, persekitarannya dan penciptanya. Bererti seseorang mengenali emosi dan kesannya

10. nyatakan ciri-ciri kesedaran kendiri y positif Esei


1. Terdapat isu yang menyatakan bahawa pihak pentadbir kurang menghayati pelaksanaan prog pk di sek. Knape? Bagaimana untk mengatasi isu di atas?
Isu kerjasama dari pihak sekolah guru besar tidak memahami konsep pendidikan khas guru aliran perdana tidak mengiktiraf pendidikan khas

Dapat mengenal kelebihan diri dengan baik Tidak merasakan kekurangan diri sebagai halangan. Menjelaskan tindakan dan tingkah laku anda Berinteraksi dengan orang lain dengan baiik Mempunyai sifat empati yang baik Mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Mempunyai kemahiran interpersonal yang baik dengan orang lain Mudah didekati orang lain Mudah mesra dan disukai ramai

pihak sekolah hanya meletakkan program pendidikan khas dipinggiran pihak pejabat tidak memberi kerjasama dari segi keperluan kewangan dan kebenaran untuk aktiviti luar Sikap kurang senang pihak pentadbir apabila murid pendidikan khas mengikuti peperiksaan awam menjatuhkan graf peperiksaan awam sekolah Layanan pihak pentadbir terhadap guru dan murid pendidikan khas sebagai golongan kelas kedua.

Isu peluang mrd pend. Khas mnduduki peperiksaan awam murid pendidikan khas tidak perlu mengambil peperiksaan awam memandangkan perkara ini juga tidak wajib untuk mereka soalan peperiksaan awam yang diduduki oleh murid pendidikan khas dengan murid perdana adalah sama tidak adil bagi murid khas kerana tahap akademik mereka Cara mengatasi isu kerjasama dengan pihak sekolah Program pendedahan dikalangan semua pihak pentadbir bagi sekolah-sekolah yang baru membuka program ini dan juga pihak pentadbir yang baru berkecimpung dalam dunia pendidikan khas tertamanya Guru Besar.Persefahaman pengurusan penyelaras pendidikan dan Guru Besar perlu bertambah baik. Dialog berterusan antara guru Pendidikan Khas, Guru Besar dan pihak Jabatan Pendidikan Khas . Agar penyampaian maklumat lebih telus dan terkini untuk memantapkan persefahaman.

2. Huraikan kekangan y terpaksa dihadapi oleh prog pk dlm melaksanakan model stesen (10 m)
Kurang pengetahuan dlm kalangan guru pk untuk membina stesen yang menarik Kekurangan tenaga guru pk yang pakar untuk mengendalikan stiap stesen. Misalnya bagi stesen matemtik, kekurangn cikgu matemtik di program pk boleh menyebabkan gangguan untuk stesen berjalan dengn lancar. Memerlukan peruntukan yang banyak dalam membina setiap stesen. Contoh nk bina stesen muzik ttp tiada bajet untuk beli brg muzik untuk lengkapkan stesen tadi Kurangnya kemudahan fizikal seperti bangunan untuk program pk yang kecil untuk dibuat banyak station. Jadi station tidak dapat diwujudkan( kelas sempiy, kurang ruang pengajrn mencukupi untuk kelas khas) Menyukarkan setengah pelajar yang mengalami masalah fizikal spt sukar berjalan untuk bergrakke tempat yang lain, misalnya cp. Kekurangan peruntukan untuk membina kelas khas yang mempunyai kemudahan yang lengka

1. Bincangkan kelebihan jika mnjalankn model kiosk


Proses p&p lebih mdah apabila minda murid tersebut tercabar bukannya dalam keadaan bosan atau rehat. sesuai untuk dilaksanakan kepada murid pendidikan khas - murid PKBP berpeluang merasa kepelbagaian suasana pembelajaran. beri peluang guru untuk mengaplikasikan kepelbagaian kemahiran serta kreativiti mereka. akan menarik minat murid untuk belajar. berdasarkan kecerdasan yang pelbagai. Murid murid pendidikan khas yang agak lambat dalam memahami pembelajaran akademik mungkin lebih cenderung kepada kesesuaian kecerdasan dan minat mereka. 2.

Sbg guru pk bincangkan bagaimana anda blh meningkatkan kefahaman pengurusan sekola.

3.

peranan y blh diamainkan oleh ibu/bpa untuk meningkatkan keberkesanan prog pk

4.

5 peranan y blh dimainkan oleh pasukan pelbagai disiplin dalam


fisioterapi dan terapi pertuturan didapati perkhidmatannya di hospital-hospital kerajaan yang telah menyediakan pakar-pakar mengikut bidang kemahiran yang diperlukan; Pihak kerajaan juga telah menubuhkan pusat Pemulihan Dalam Komuniti, (PDK) di bawah kelolaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang memberi peluang kepada ahli masyarakat untuk melibatkan diri dengan program-program dan juga aktiviti- aktiviti bersama-sama dengan golongan OKU ini. Masyarakat: sokongan moral dan semangat kepada murid-murid khas terutama apabila mereka akan meninggalkan bangku sekolah dan perlu menyesuaikan diri dengan masyarakat; Persatuan-persatuan yang telah ditubuhkan dan disertai oleh pihak-pihak yang terbabit secara langsung dengan murid khas dan juga sukarelawan dari kalangan ahli profesional yang mempunyai kepakaran dalam bidang tertentu seperti kesihatan, perubatan, pedidikan dan lain-lain;

8.

hraikan mengapa phk pntadbir kurang menghayati plaksanaan PK di sekolah. Bagaimana isu ini dapat di atasi?

9. Rancangkan perkara2 y perlu ada dlm kls PK.

10. Jelaskan peranan PPM. - . Menjaga Hal Ehwal Murid Pendidikan Khas - Pengurusan Bilik Darjah/Bangunan Pendidikan Khas - Pengurusan Dokumen dan Stok Pendidikan Khas - Perjalanan Pengajaran dan Pembelajaran - Pengurusan / Pergerakan dan Aktiviti Murid Pendidikan Khas (Mobiliti - Tugas Sewaktu Cuti Sekolah
PENGHURAIAN KERJA BAGI SKIM PERKHIDMATAN PEMBANTU PENGURUSAN MURID 1. SKIM PERKHIDMATAN 1.1 Pembantu Pengurusan Murid Gred N17, N 22 2. PERINGKAT ORGANISASI 2.1 Kelas Akademik Pendidikan Khas 3. RINGKASAN TUGAS 3.1 Bertanggungjawab menjalankan tugas-tugas membantu guru di kelas-kelas akademik pendidikan khas di bawah kelolaan Kementerian Pelajaran Malaysia. 4. SKOP FUNGSI DAN BIDANG TUGAS Pembantu Pengurusan Murid ( PPM ) bertanggungjawab ke atas tugas-tugas seperti berikut:4.1 Menjaga Hal Ehwal Murid Pendidikan Khas 4.2 Mengawasi murid semasa perubahan P&P/ sewaktu guru 4.3 Menjaga murid yang sakit sementara menunggu kedatangan ibu bapa/penjaga/ semasa urusan ke hospital. 4.4 Membantu merawat kecederaan ringan yang dialami oleh murid. 4.5 Bersama murid pada perhimpunan rasmi sekolah. 4.6 Menjadi contoh dan teladan yang baik kepada murid dari segi tingkah laku, tutur bahasa dan kekemasan diri. 4.7 Membantu menguruskan murid baru. 4.8 Membantu mengambil dan menghantar buku rekod kedatangan murid ke pejabat. 4.9 Membantu mengawasi murid sewaktu RMT dan semasa rehat. 5. PENGURUSAN BILIK DARJAH/ BANGUNAN PENDIDIKAN KHAS Bertanggungjawab membuka dan menutup kelas serta memastikan kelas dalam keadaan terurus sebelum dan selepas P&P. 5.1 Memastikan kebersihan dalam dan luar bilik darjah/bangunan Pendidikan Khas. 5.2 Memastikan kebersihan di dalam dan di luar tandas Pendidikan Khas. 5.3 Membantu murid menjaga projek pendidikan khas seperti kebun, taman dan lain-lain. 5.4 Membantu menjaga keselamatan alatan di dalam dan di luar bilik darjah/ bangunan Pendidikan Khas. 5.5 Membantu menyediakan ruang maklumat dan mengemaskini papan kenyataan dari semasa ke semasa. 5.6 Membantu mewujudkan suasana bilik darjah yang kondusif. 5.7 Membantu menceriakan dalam dan luar bilik darjah/bangunan Pendidikan Khas. 5.8 Membantu memastikan kandungan peralatan dalam peti ubat dan alat pemadam api masih boleh digunakan. 6. PENGURUSAN DOKUMEN DAN STOK PENDIDIKAN KHAS 6.1 Membantu menyusun fail Pendidikan Khas dengan teratur dan mudah diperolehi. 6.2 Membantu dalam pengurusan surat menyurat. 6.3 Membantu mengemas kini data murid setiap bulan. 6.4 Membantu mengemas kini rekod dan fail murid. 6.5 Membantu membuat inventori peralatan dan perabot di dalam kelas. 7. PERJALANAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 7.1 Membantu menyediakan bahan,peralatan dan buku yang diminta oleh guru sebelum sesi P & P 7.2 Membantu mengurus masalah tingkahlaku murid semasa P&P sekiranya perlu. 7.3 Membantu menguruskan murid semasa aktiviti P&P sekiranya perlu. 7.4 Membantu murid inklusif di kelas aliran perdana sekiranya perlu.

8 PENGURUSAN/PERGERAKAN DAN AKTIVITI MURID PENDIDIKAN KHAS (MOBILITI) Membantu: 8.1 Menguruskan murid yang tidak mampu berjalan atau bergerak dengan sendiri untuk ke sesuatu tempat . 8.2 Setiap aktiviti terapi dan aktiviti luar contohnya terapi renang, terapi berkuda, senamrobik, terapi refleksiologi, aktiviti sukan dan aktiviti lawatan. 8.3 Mengawasi pergerakan murid ketika mereka menjalani aktivitim kokurikulum. 8.4 Menghantar dan mengambil murid inklusif di kelas aliran perdana. 9 TUGAS SEWAKTU CUTI SEKOLAH 9.1 CUTI PENGGAL Memastikan: 9.1.1 Bilik darjah dan tandas di blok pendidikan Khas sentiasa bersih, kemas dan selamat. 9.1.2 Semua peralatan kelas dalam keadaan selamat dan tidak rosak. 9.1.3 Projek Pendidikan Khas seperti kebun, taman dan lain-lain sentiasa dijaga dengan baik. 9.1.4 Menghubungi Guru Penolong Kanan Pendidikan Khas/ Penyelaras sekiranya diperlukan untuk tindakan segera. 9.2 CUTI AKHIR TAHUN Memastikan: 9.2.1 Bilik darjah dan tandas di blok pendidikan Khas sentiasa bersih, kemas dan selamat. 9.2.2 Semua peralatan kelas dalam keadaan selamat dan tidak rosak 9.2.3 Projek Pendidikan Khas seperti kebun, taman dan lain-lain sentiasa dijaga dengan baik. 9.2.4 Menyemak stok dan inventori. 9.2.5 Melabel dan mengemaskini sistem fail. 9.2.6 Menyediakan borang-borang dan fail untuk pendaftaran murid baru. 9.2.7 Menghubungi Guru Penolong Kanan Pendidikan Khas/Penyelaras atau Guru Pendidikan Khas yang lain sekiranya diperlukan untuk tindakan segera. 10. TUGAS-TUGAS RASMI LAIN YANG DIARAHKAN DARI SEMASA KE SEMASA OLEH PIHAK PENGURUSAN

11. Huraikan ciri2 guru PK yang baik.

12. Bncangkan peranan gru PK.

13. Huraikan objktif PK.

14. Berikan cabaran y masih mengekang keberkesanan pelaksanaan program PK.

15. jelaskan proses P&P y berkesan.

16. Nytakan langkah2 penyampaian pengajaran y berkesan. mengikut rancangan pengajaran yang ditetapkan hsl pmblajarn mstilah ssuai dgn pngthuan sedia ada mrd proses pnp mestilah dilakukan dgn sistematik & teratur pmilihn bhn aktvt metilah ssuai dgn stiap lngkh pngjrn penilaian dilakuakn sepanjang tempoh pengajaran oleh guru untuk megenal pasti keberkesanan proses pnp 17. Rancangkan kemahiran komunikasi interpersonal y boleh digunakan oleh guru sewaktu guru

mengajar jika terdapat gangguan oleh murid2bri isyart non verbal yg ssuai spt mmik muka yg bssuaian utk mnegur mrd yg mmbuat gngguan di dlm kls Merapatkn jurang antra gru & mrd sprti bertegur sapa secara baik dengan tujuan mengeratkan hubungan Guru mengingatkan kembali murid mengenai peraturan di dalam kelas. bri msa kpd mrd utk brfikir sejenak tntang ksalahn yg mreka lakukan dgn cra brdiam diri soal murid mengapakah mereka melakukan gangguan di dalam kelas (minat atau tidak pengajaran pada hari itu)

4. Terangkan bagaimana guru boleh mengalakkan interaksi y sihat antra muridnya.


Mengadakan aktiviti berkumpulan Sentiasa berkomunikasi antara satu sama lain seperti melaksanakan aktiviti sesi soal jawab di dalam kelas Menerapkan nilai menghormati antara satu sama lain Menetapkan peraturan dan undang-undang yang bersesuaian untuk mewujudkan persekitaran yang selamat di dalam kelas seperti tidak mengejek rakan yang lain. Membuatkan murid-murid rasa disayangi dan dihargai oleh guru dan rakan rakan yang lain

5. bagaimana ibu bapa dpt membentuk kompetensi kendiri kanak-kanak PK di rumah dan di

sekolah.

6. Dlm konvensyen mengenai hak kank2 1989,ianya merumuskan bahawa seorang knk2 kurang upaya mempunyai hak2 ? - trgkn hak2 tersebut.

struktur

1.walaupun prog pend khas telah dijalankan secara intensif sejak thun 80 an tetapi pelaksanaan program masih lagi tidak dapat dijalankan a. apakah halangan yg menjekaslan pelakasanaan kelas PK

b. keberkesanan kelas PK

2. a.3 faktor dalam pelaksanaan kelas inklusif Tahap komitmen guru Krjasama guru & ibu bapa Sokongn pnuh GB Blngn mrd dlm kls xlbh 30org Insentif diberi kpd gru yg trlibt dlm inklusif Pend counseling kpd mrd PK

b. perbezaan aspek pengurusan kelas PK

3. a. analisa kesan pelabelan murid lembam

b. 3 langkah mengatasi masalah pelabelan

4.a. huraikan masalah yg timbul akibat kompetensi pelbagai

b. cadangkan langkah mengatasi kepelbagaian kompetensi agar PnP berkesa

ESEI 1. analisa kekuatan dan kelemahan 4 model pengurusan kelas Model hewett
Kebaikan:

Penggunaan internet atau bahan interaktif yang lebih menarik dan boleh membina motivasi murid. Menggalakkan murid mahir dalam penggunaan ICT. Pengumpulan bahan maklumat dari pelbagai sumber. Menggalakkan murid membuat penerokaan dalam pencarian sumber maklumat

Kelemahan: Guru yang tidak mahir dalam penggunaan online teaching akan mengambil masa yang lama. Sekiranya tiada pengawasan daripada guru, murid akan meneroka laman-laman sesawang yang tidak sesuai atau tidak berfaedah.

Model montesori Model stesen Model kiosk


Kelebihan: o Proses p&p lebih mudah apabila minda murid tersebut tercabar bukannya dalam keadaan bosan atau rehat. o sesuai untuk dilaksanakan kepada murid pendidikan khas - murid PKBP berpeluang merasa kepelbagaian suasana pembelajaran. o beri peluang guru untuk mengaplikasikan kepelbagaian kemahiran serta kreativiti mereka. akan menarik minat murid untuk belajar. o berdasarkan kecerdasan yang pelbagai. o Murid murid pendidikan khas yang agak lambat dalam memahami pembelajaran akademik mungkin lebih cenderung kepada kesesuaian kecerdasan dan minat mereka. kelemahan o banyak perlu diubah terhadap struktur fizikal kelas PKBP yang ada sekarang seperti keluasan kelas perlu ditambah dan alat bantu mengajar yang lebih kreatif dan sesuai dengan fizikal, pemikiran dan keperluan murid.