Anda di halaman 1dari 5

De Islam

Wie over de Weg naar Welgelegen in Otrobanda rijdt kan de Kalifah Omarmoskee bijna niet missen. Het is de enige moskee op Curaao en is herkenbaar aan de slanke minaret die boven de andere gebouwen uitsteekt. Deze moskee is het gebedshuis van de ruim duizend moslims die op het eiland wonen. Door Froukje Sijtsma

Moslims geloven in Allah en noemen hun geloof Islam. De moslimgemeenschap op Curaao is betrekkelijk jong, vertelt imam Adnan Rayeha. De religieuze leider van de moslims op het eiland woont zelf sinds 2005 op het eiland. Rond de zevende eeuw van de westerse jaartelling ontstond dit geloof in Saoedi-Arabi en verspreidde zich vervolgens over de rest van de wereld. Ongeveer vijftig zestig jaar geleden kwamen er ook moslims naar Curaao toe .

Op dezelfde locatie als waar deze moskee nu staat, stond eerder een protestants gebouw Het grondgebied werd later aan Curaaose moslims verkocht, die het in de jaren zeventig en tachtig gingen uitbreiden. In 2005 hebben we deze stenen moskee gebouwd. Het is betaald door de eigen gemeenschap, want veel moslims op Curaao zijn ondernemers. De Curaaose regering wil vast bijdragen aan faciliteiten als we er om zouden vragen, maar dat hebben we nooit gedaan.

Adnan legt uit dat niet alle moslims op het eiland uit Arabische landen afkomstig zijn. Onze gemeenschap bestaat deels uit Arabische moslims, maar er zijn ook mensen uit Bangladesh, India, Suriname, Trinidad en andere landen uit het Caribisch gebied. De moslims op Curaao zijn voornamelijk Soennieten, maar de imam vertelt dat er ook enkele sjiietische moslims op het eiland zijn. Er zijn wat kleine verschillen tussen hoe Soennieten en Sjiieten geoven, maar op Curaao komen we allemaal samen in dezelfde moskee en bidden we met elkaar.

Allah vraagt van ons om meer van de profeet te houden dan van onszelf
Sjahada
De Islam steunt op vijf zuilen, vertelt Adnan. De belangrijkste zuil van ons geloof is onze geloofsbelijdenis. Wij noemen dat de sjahada. Wij geloven dat er geen andere god is dan Allah en dat Mohammed zijn profeet is. Wij geloven niet in andere goden of standbeelden. Moslims aanbidden alleen Allah, en wij geloven dat Mohammed naar de mensheid is gekomen om ons te leiden. Allah vraagt bovendien van ons om meer van de profeet te houden dan van onszelf.

Salat
De Sjahada moet je zien als de poort tot de Islam. De andere vier zuilen zijn zaken die Allah van ons vraagt te doen, zodat we leven als goede moslims . Allah ons om vijf keer per dag tot Hem te bidden op vastgestelde tijden en op vrijdagmiddag is onze speciale salat. Tussen grof geschetst vijf uur s ochtends en acht uur s avonds bidden moslims.

Tijdens het gebed, oftewel salat, bidden wij de soeras uit de Koran tot Allah. Soeras zijn de verzen uit ons heilige boek. We vragen in ons gebed vergiffenis voor onze zonden. In Arabische landen, waar vrijwel iedereen moslim is, legt iedereen het werk neer om naar de moskee te gaan om te bidden. Omdat moslims op Curaao in de minderheid zijn, gaat niet iedereen naar de moskee om te bidden. Allah vraagt moslims voor wie het mogelijk is om naar de moskee te gaan, maar anders mogen ze ook thuis of op het werk bidden.

Zakat
Adnan vertelt dat er in de Koran staat dat moslims naast hun dagelijkse gebeden, zakat moeten geven. Zakat zijn bedoeld om armere mensen te kunnen helpen. Moslims moeten ieder jaar twee en een half procent van hun inkomen afstaan. Dus afhankelijk van hoeveel je verdient draag je bij en kunnen hulpbehoevende mensen worden geholpen.

Mekka
De vijfde zuil van de Islam is de pelgrimsstocht naar Mekka. Deze reinaar de stad Mekka in SaoediArabi wordt hadj genoemd. En keer in je leven moet je naar deze stad gaan om tot Allah te komen en zo als herboren mens terug te komen. Je bent dan helemaal vrij van zonden. Voor moslims is deze stad bijzonder,

Ramadan
Allah vraagt daarnaast van moslims om n maand per jaar te vasten. Die vastenperiode heet de Ramadan. In die maand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niets eten en drinken en ook mogen ge-trouwde mensen geen seks met elkaar hebben. Als de zon onder is gegaan, dan pas mogen mensen weer eten en drinken. Alleen volwassen mensen vasten. Kinderen, zwangere vrouwen of oude en zieke mensen hoeven niet te vasten. De bedoeling van Ramadan is dat moslims zich bezinnen en leren verlangens te bedwingen.

Het moet financieel mogelijk zijn


Zelf is Imam Adnan nog niet naar Mekka geweest. Iedere moslim wil graag naar Mekka toe, maar het moet financieel en medisch gezien ook mogelijk zijn. Jaarlijks bezoeken drie miljoen mensen Mekka en daarom heeft Saoedi-Arabi regels opgelegd aan buurlanden om de stroom van pelgrims in goede banen te leiden. Jaarlijks worden er nu maar een beperkt aantal mensen uit die landen toegelaten tot Mekka.

Zonden
Wanneer moslims zondig geweest zijn, moeten ze daar vergiffenis voor vragen, vertelt de Imam. Als moslims hebben gezondigd tegen Allah, dan moeten ze Hem om vergeving vragen, maar wanneer iemand een zonde heeft begaan tegen een ander mens, dan moet hij daarvoor ook vergeving vragen bij degene die hij heeft beledigd of pijn heeft gedaan. Als deze persoon de zonde heeft vergeven, dan pas kan Allah de zonde ook vergeven.

Halal en Haram
Moslims mogen niet alles eten en drinken. Allah vraagt om alcoholische dranken te laten staan, en ook mogen moslims geen varkensvlees eten. Deze zaken zijn onrein, oftewel haram. Het is voedsel dat niet goed is voor ons lichaam. Net als sigaretten. Roken is slecht voor je lichaam en daarom moet je het achterwege laten. Moslims mogen alleen rein voedsel, dus eten dat halal is, nemen. Zo is er in Banda Bou een speciale slager die halal slacht. Ook wordt er veel halal vlees gemporteerd vanuit Zuid-Amerika naar Curaao. Moslims eten alleen vlees als het halal is bereid. Dat houdt in dat het vlees uitgebloed zijn en daarom geslacht moet worden terwijl het nog in leven is. Wij eten geen vlees van die worden geslacht nadat ze al zijn gestorven.

Kledingvoorschriften
Adnan vertelt dat wanneer moslims thuis met hun directe familieleden samenzijn, dat ze dan de kleding mogen dragen die ze willen, maar dat er aangepaste regels zijn als er bezoek komt of wanneer moslims de straat op gaan. Mannen moeten kleding dragen die hun lichaam van buik tot knien bedekt. Vrouwen moeten hun volledige lichaam bedekken, met uitzondering van hun handen en hun gezicht. Dus ook de voeten en de haren mogen niet zichtbaar zijn. Meisjes hoeven dat nog niet, maar wanneer ze volwassen worden moeten ook zij hun lichaam gaan bedekken. Het is een zonde tegen Allah wanneer je die regel niet nakomt.

Seks
Het huwelijk is heilig voor moslims. In onze geloofsgemeenschap is het een zonde als je weigert om te gaan trouwen. Het huwelijk is alleen bedoeld voor een man en vrouw en niet tussen mensen van hetzelfde geslacht. De Imam legt uit dat hij moslims leert om geen enkele seksuele handelingen te verrichten voor het huwelijk. Als een man en een vrouw samen willen zijn, dan moeten ze eerst trouwen. Zoenen en handen vasthouden is niet toegestaan. Geliefden mogen samen praten en naar elkaar kijken, maar als ze echt samen willen zijn dan moeten ze eerst trouwen.

Feesten
Tijdens de Ead al Fitr, het Suikerfeest, komen we samen in de moskee of gaan mensen bij elkaar op bezoek om te vieren dat de vastentijd is afgelopen. Naast het Suikerfeest, vieren moslims het offerfeest Eid Al-Adha waarbij een schaap wordt geofferd. Allah vroeg Ibrahim om zijn zoon Ismail te offeren. Toen Ibrahim zijn zoon zou doodsteken, kwam een engel tussenbeide die vertelde dat Ibrahim een schaap in plaats van zijn zoon mocht offeren, omdat hij had bewezen alles voor Allah over te hebben, zelfs zijn eigen zoon.

Moslim zijn op Curaao


Mensen met verschillende geloven leven vreedzaam naast elkaar op dit eiland. Natuurlijk zijn er problemen op het eiland, maar ik raad mensen aan om onderdeel te worden van deze samenleving en te integreren. Zo vind ik het belangrijk dat iedereen Papiaments leert spreken als ze de taal nog niet kennen. Tijdens het speciale gebed op vrijdag vertel ik de mensen over de problemen in de Arabische landen, maar belangrijker zijn de problemen die we hier op Curaao hebben. Onze focus ligt op de situaties die zich op Curaao voordoen en die moeten we samen als bevolking zien op te lossen.