Anda di halaman 1dari 4

NOTA II

BAB 5 MUSIM Musim merupakan salah satu daripada pembahagian besar di dalam jangka masa tahunan, pada umumnya berdasarkan pada perubahan tempoh setahun berdasarkan cuaca. Musim terjadi akibat putaran tahunan Bumi mengelilingi Matahari dan kecondongan paksi Bumi berbanding satah putaran. Musim a) Iklim Sederhana Musim bunga, musim panas, musim luruh dan musim sejuk b) Iklim Tropika musim kering, musim lembap

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

KEJADIAN EMPAT MUSIM

TARIKH

KEDUDUKAN MATAHARI

KEJADIAN

HEMISFERA UTARA

HEMISFERA SELATAN

TEMPOH SIANG DAN MALAM

21 MAC

TEGAK DI KHATULISTIWA

EKUINOKS

MUSIM BUNGA (FEBAPRIL)

MUSIM BUNGA (FEBAPRIL)

SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG - KU 24 JAM SIANG - KS 24 JAM MALAM - SIANG LEBIH PANJANG DI HU

21 JUN

TEGAK DI SARTAN (HU)

SOLSTIS

MUSIM PANAS (MEIJULAI)

MUSIM SEJUK (MEI-JULAI)

23 SEPT

TEGAK DI KHATULISTIWA

EKUINOKS

MUSIM LURUH (OGOS-OKT)

MUSIM BUNGA (OGOS OKT)

SIANG DAN MALAM SAMA PANJANG

22 DIS

TEGAK DI GARISAN JADI (HS)

SOLSTIS

MUSIM SEJUK (NOV-JAN)

MUSIM PANAS (NOVJAN)

-KU 24 JAM MALAM - KS 24 JAM SIANG -SIANG LEBIH PANJANG DI HS

PERUBAHAN IKLIM Perubahan iklim adalah perubahan jangka panjang iklim dalam tempoh masa dari berdekad ke berjuta tahun. perubahan bermusim jangka panjang dalam corak suhu,

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

pemendakan kelembapan angina musim.

Punca daripada proses-proses dinamik di Bum daya-daya luaran termasuk kelainan pada kepanasan cahaya matahari kegiatan manusia.

KESAN RUMAH HIJAU Apakah itu kesan rumah hijau? Kesan rumah hijau merupakan fenomena yang sangat berkait rapat dengan pemanasan global.

Proses Kesan Rumah Hijau Kesan rumah hijau berlaku apabila komposisi gas-gas rumah hijau seperti, karbon dioksida, karbon monoksida, nitrogen dioksida meningkat melebihi tahap normal. Secara amnya, di dalam atmosfera sesuatu ruang tertutup, komposisi gas ini tidak akan melebihi 0.03%. Apabila komposisinya meningkat, molekul-molekul gas ini yang bersifat penyimpan haba, akan memerangkap haba lalu melambatkan proses pembebasan haba.

Kesan Rumah Hijau Menyebab berlakunya pemanasan global Kawasan yang mengalami pencemaran yang teruk akan lebih mengalami suhu yang lebih panas Pemanasan global akibat kesan rumah hijau akan menganggu iklim dunia akibat suhu yang tidak menentu.Flora dan fauna juga turut diganggu aturan atau kitaran hidupnya seperti bunga di kawasan sejuk berbunga lebih cepat dari kebiasaan dan sebagainya

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI

Kenaikan suhu dunia akan mencairkan ais terutamanya di Artik.Walaupun mengambil masa,kesannya pastilah buruk kerana pencairan ais ini akan menyebabkan kenaikan paras air laut yang mampu menenggelamkan kawasan rendah termasuklah pulau-pulau kecil di seluruh dunia.Dijangka ais di Artik akan cair kesemuanya pada tahun 2099.

Punca Berlaku Kesan Rumah Hijau Faktor semulajadi seperti letusan gunung berapi yang membebaskan pelbagai gas antaranya sulfur dan oksida. Faktor manusia iaitu melakukan pencemaran dan membebaskan pelbagai gas seperti karbon dioksida,karbon monoksida,nitrogen oksida,CFC,halon dan sebagainya.Gas-gas inilah yang membentuk satu layer atau lapisan yang menghalang pembalikan sinaran ultraunggu matahari secara semula jadi.Lapisan ini juga akan menyebabkan gas yang lain turut berkumpul di lapisan ini. 1.Membebaskan gas berbahaya daripada kilang,kereta dan sebagainya.(pencemaran udara) 2.Menggunakan alatan yang membebaskan CFC . 3.Penggunaan racun serangga serta baja kimia turut membebaskan gas kesan rumah hijau 4.Penternakan berskala besar turut membebaskan gas ammonia yang menyumbang pencemaran alam sekitar serta membentuk kesan rumah hijau.

www.WanitaSihat.com PISMP SAINS SEMESTER 5 2012 IPGKDRI