Anda di halaman 1dari 5

Praktikal 4 : Asid Karboksilik, Ester dan Amida Tujuan : Untuk menyediakan satu sampel ester dan menyiasat sifat

fizikal ester. Pengenalan Ester merupakan sekelas sebatian kimia dan kumpulan berfungsi. Ester terdiri daripada asid organik atau tak organik yang sekurang-kurangnya satu kumpulan -OH (hidroksil) digantikan oleh kumpulan -O-alkil (alkoksil). Jenis ester yang paling biasa ialah ester asid karboksilik (R1-C(=O)-O-R2), ester lain termasuk ester asid fosforik, asid sulfurik, asid nitrik, dan asid borik.[1] Ester yang meruap mempunyai bau dan terkandung dalam minyak wangi, minyak pati dan feromona yang menyebabkan buah-buahan mempunyai bau. Etil etanoat dan metil etanoat merupakan pelarut penting, ester asid lemak membentuk emak dan lipid, dan poliester merupakan plastik penting. Ester siklik dipanggil laktona. Ester boleh disintesiskan dalam tindak balas pemeluwapan antara asid dan alkohol dalam proses yang dikenali sebagai pengesteran Bahan/ Radas: Etanol, Asid Etanoik, Asid Sulfurik pekat, Larutan 5% Sodium Bikarbonat, minyak, air suling, Larutan sodium klorida, bikar, Radas penyulingan, corong paip, kelalang bertapak bulat, Kelalang kon, Silinder penyukat, Termometer, Kondenser Liebeg, Penunu Bunsen, Kaki Retort dan pengepit, tungku kaki tiga, gabus dua lubang. Blok kayu. Langkah-langkah: A. Menyiasat sifat fizikal Ester 1. Tuangkan kira-kira 5 cm3 larutan etil etanoik kedalam abung uji. Bau larutan dicatatkan. 2. Tuangkan kira-kira 5 cm3 air suling dan campurkan ke dalam ester dan campuran digoncangkan dengan cermat. Keterlarutan ester di dalam air dicatatkan. 3. Ulang langkah 1 dan 2 menggunakan aseton dan air suling digantikan dengan spirit bermetil.

Keputusan : Sifat Pelarut Air Pemerhatian Dua lapisan terbentuk, etil etanoat berada dilapisan atas dan air di bahagian bawah. Etil etanoat tidak larut dalam air. Aseton Satu larutan yang homegenus di hasilkan. Etil etanoat larut dalam aseton. Spirit bermetil Satu larutan yang homogenus terbentuk. Etil etanoat larut dalam spirit bermetil.

B. Untuk menyediakan satu sampel ester. 1. Campurkan kira-kira 50 cm3 etanol dengan 50 cm3 larutan asid etanoik ke dalam 250 ml kelalang bontot bulat. 2. Campurkan dengan berhati-hati 10 cm3 asid sulfurik pekat ke dalam larutan sambil di pusarkan. Campurkan beberapa keping cip pendidihan kedalam campuran tersebut. 3. Sediakan radas seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 1. 4. Panaskan campuran dibawah refluks selama sejam. 5. Alihkan punca api dan biarkan campuran sejuk dalam suhu bilik. 6. Tuangkan campuran yang telah sejuk kedalam corong pemisah dan tambahkan 25cm3 air sejuk. Goncangkan corong pemisah tersebut. 7. Asingkan lapisan bawah dengan lapisan atas yang organik. Buangkan larutan berair. 8. Campurkan 25 cm3 5 % larutan sodium bikarbonat dan goncangkan corong pemisah dan asingkan lapisan yang berada di bawah. 9. Ulang langkah 8. 10. Tambahkan 25cm3 air dan goncangkan corong pemisah. Asingkan larutan yang berair. 11. Tambah 5 cm3 larutan kalsium klorida kontang. Kacau campuran tersebut secara cermat. Asingkan lapisan larutan berair.

12. Perhatikan sebatian organik tersebut dan hidu baunya.

Rajah 1: Penghasilan ester Soalan: 1. Terangkan makna tindakbalas pengesteran. Tindakbalas pengesteran ialah tindakbalas di antara asid karboksilik dan alkohol untuk menghasilkan sebatian ester. 2. Tuliskan persamaan kimia untuk mewakili tindakbalas antara asid etanoik dan etanol. CH3 COOH + C2 H5 OH CH3 COOC2H5 + H2O

3. Apakah fungsi bagi asid sulfurik pekat dalam eksperimen ini? Asid sulfurik bertindak sebagai pemangkin atau agen pengontangan untuk mempercepatkan tindakbalas proses pengesteran dengan menyerap air yang terbentuk.

4. Terangkan kaedah yang lain untuk menyediakan etil etanol. Dengan cara eksperimen yang ringkas iaitu campuran sama banyak etanol dan asid etanoik sebanyak 3cm3 kedalam tabung uji. Goncangkan dengan cermat dan titiskan beberapa titis asid sulfurik pekat ke dalam campuran. Campuran dipanaskan perlahan-lahan sampai mendidih. Kemudian campuran dituangkan ke dalam bikar kecil yang mempunyai air. Ester yang berbau wangi akan terhasil dan terapung di permukaan air. 5. Apakah fungsi larutan 5% sodium bikarbonat cair dalam eksperimen ini? Untuk mengekstrak lebihan sisa asid dalam larutan etil asetat menjadi garam sodium yang larut didalam air yang berada di lapisan bawah. 6. Terangkan penggunaan kalsium klorida kontang dalam eksperimen ini? Bertujuan agar ion Ca2+ dapat menarik ion-ion karbonat yang ditambah sebelumnya sehingga membentuk garam CaCl2 dan CaCO3 yang mudah dipisahkan kerana membentuk endapan di dasar bikar agar hasil lebih jitu dan murni. 7. Bandingkan keterlarutan etil etanoat dalam air, aseton dan spirit bermetil. Terangkan pemerhatian anda. Sifat Pelarut Air Pemerhatian Dua lapisan terbentuk, etil etanoat berada dilapisan atas dan air di bahagian bawah. Etil etanoat tidak larut dalam air. Aseton Satu larutan yang homegenus di hasilkan. Etil etanoat larut dalam aseton. Spirit bermetil Satu larutan yang homogenus terbentuk. Etil etanoat larut dalam spirit bermetil.

8. Namakan ester terhasil daripada pengesteran tindakbalas antara asid butanoik dan etanol. Etil butanoat

9. Tuliskan persamaan kimia mewakili tindakbalas di atas. C3H7 COOH + C2H5OH Langkah berjaga-jaga: 1. Pastikan radas dikendalikan dengan berhati-hati dan disusun dengan betul mengikut gambarajah. 2. Berhati-hati semasa menggunakan asid pekat kerana fungsinya boleh mengkakis. 3. Elakkan proses penyejukan serta- merta kerana ia akan mengakibatkan keretakan pada radas yang diperbuat daripada kaca. Refleksi Kebanyakan ester mempunyai bau manisan dan di gunakan sebagai bahan perasa atau perisa dalam bahan makanan. Misalnya , etil metanoat diguna sebagai essence raspberry dan 3-metilbutil etanoat sebagai essence pear. Ester juga digunakan sebagai pelarut organic dan sebagai pengawet bahan makanan. Ester di campur dengan plastik untuk mengubah sifat plastik agar lebih lembut. Walau bagaimanapun ester semulajadi ciptaan Allah amat banyak terdapat dalam buah-buahan dan sebagainya. Aroma ester inilah yang membangkitkan rasa selera atau nafsu untuk makan. Aroma terapi juga menggunakan ester dalam penghasilan minyak aroma terapi tersebut dan haruman yang menyenangkan ini juga dapat mententeramkan jiwa dan mengurangkan stress. Lihatlah keagungan Allah dan belajarlah ciptaannya melalui ilmu sains, Insyaallah kita dapat manfaat daripadanya. C3H7COOC2H5 + H2O

Bibliografi: 1. Toh Kim Kau. (1999). Bantuan Studi Lengkap SPM Kimia Tingkatan 4& 5, Petaling Jaya: Sasbadi Sdn. Bhd. 2. Chemistry Go Green diakses pada 1 April 2012, http://alipart.blogspot.com/2011/03/pembuatan-etil-asetat.html