PBS PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 TAHUN 2012

B1D1E1 NILAI : KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN

Penilaian Prestasi Pendidikan Moral KBSM Tingkatan 1
Nama : Kelas : Tarikh :

Jawab soalan-soalan yang berikut.

Alam semesta dicipta oleh

1. Nyatakan LIMA ciptaan Tuhan. a) ______________________________________________________________ b) ______________________________________________________________ c) ______________________________________________________________ d) ______________________________________________________________ e) ______________________________________________________________

KEPUTUSAN:
Page 1

_____________________________________________________________________ c. _____________________________________________________________________ 3. ____________________________________________________________________ b. Nyatakan keistimewaan yang ada pada manusia. a. Nyatakan perbezaan antara manusia dengan haiwan. _____________________________________________________________________ c. _____________________________________________________________________ 2. ____________________________________________________________________ b. Nyatakan keunikan alam semesta ciptaan Tuhan. a. ________________________________________________________________________ KEPUTUSAN: Page 2 .PBS PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 TAHUN 2012 B2D1E1 NILAI : KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN Penilaian Prestasi Pendidikan Moral KBSM Tingkatan 1 Nama : Kelas : Tarikh : 1.

tumbuhan. e) Membuang sampah ke dalam sungai. Pernyataan a) Menjaga alam sekitar b) Membunuh binatang sesuka hati c) Alam dianugerahkan kepada manusia untuk dikongsi bersama dengan haiwan dan tumbuh. Benar/Salah Page 3 .PBS PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 TAHUN 2012 B3D1E1 NILAI : KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN Penilaian Prestasi Pendidikan Moral KBSM Tingkatan 1 Nama : Kelas : Tarikh : Tandakan (/) bagi pernyataan yang benar dan (x) bagi pernyataan yang salah. d) Manusia dijadikan Tuhan untuk menjaga keunikan alam sekitar.

6. Encik Meng menjemput kumpulan penari tarian naga untuk mengadakan persembahan pada hari pembukaan kedai barunya kerana keluarganya mempercayai ia akan membawa tuah. Sebagai anak. Ibu bapa boleh memastikan anak-anak mengekalkan tradisi kekeluargaan dengan cara menghukum mereka jika mereka tidak mengikut pantang larang kekeluargaan. 5. BI 1. Setiap kali mengunjungi ibu bapanya. . 7. L BUTIRAN Pak Long sentiasa mengingatkan anakanaknya supaya mempraktikkan adapt resam dalam keluarga mereka. Saya menyanyikan lagu ‘selamat hari jadi’ kepada bapa sempena hari jadinya. 8. saya selalu memberi layanan yang sopan kepada anggota keluarga yang lebih tua daripada saya. 3. Saya memaafkan kesalahan yang dilakukan oleh adik beradik yang lebih muda. Mei Kuan akan menghulurkan segelas Page 4 YA TIDA K ALASAN 2.PBS PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 TAHUN 2012 KEPUTUSAN : B4D15E1 NILAI : MENGEKALKAN TRADISI KEKELUARGAAN Penilaian Prestasi Pendidikan Moral KBSM Tingkatan 1 Nama : Kelas : Tarikh : Tandakan (/) pada pilihan jawapan anda. 4. Saya menerima adat dan kepercayaan yang diwarisi turun temurun dalam keluarga.

1. E G R N S T 2. Semasa sanak saudara mengadakan majlis perkahwinan. saya membawa buah tangan untuk mereka. saya suka __________________ sopan supaya tidak menjatuhkan maruah keluarga. Keputusan : B4D15E1 NILAI : MENGEKALKAN TRADISI KEKELUARGAAN Penilaian Prestasi Pendidikan Moral KBSM Tingkatan 1 Nama : Kelas : Tarikh : Lengkapkan petak-petak di bawah berdasarkan pernyataan-pernyataan yang diberi. Semasa menziarahi sanak saudara. Semasa ______________ sanak saudara.PBS PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 TAHUN 2012 teh kepada mereka. T R D 4. M Z R 3. E B T Page 5 . B P K N 5. saya akan memastikan saya dan keluarga akan sampai awal dan turut _________________ ahli keluarga yang lain membuat persiapan untuk majlis tersebut. Saya akan ________________ dan ______________ rakan sekiranya mereka bercakap kasar dengan orang yang lebih tua. Kita sebagai generasi muda perlulah meneruskan amalan ______________ keluarga agar tidak hilang ditelan zaman.

PBS PENDIDIKAN MORAL TINGKATAN 1 TAHUN 2012 Keputusan : B6D15E1 NILAI : MENGEKALKAN TRADISI KEKELUARGAAN Nama : Penilaian Prestasi Pendidikan Moral KBSM Tingkatan 1 Kelas : Tarikh : REKOD PEMERHATIAN Tarikh Masa Lokasi Catatan Guru DIPANTAU OLEH: (GURU M/P) DISAHKAN OLEH: Page 6 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful