Anda di halaman 1dari 4

Gymlcsfk ltalnos metszse

.Metszsi alapok gymlcsfknl,amit rdemes figyelembe venni!


A gymlcsfk gondozsnak alapvet feladata a metszs. Metszs nlkl fink hamar, id eltt elregszenek, koronjuk elsrsdik, kicsi apr termseket hoznak. Fiatal fknl metszssel alaktjuk ki ksbbi koronjukat a jvend termrszek alapjaival, a term fknl pedig metszssel prbljuk egyenslyba hozni s tartani a nvekedst s a termskpzdst. A helyes metszshez azonban szksg van nhny alapvet szably s trvnyszersg ismeretre: Minl ersebben visszametsszk a vesszt, annl ersebb lesz a hajtsfejlds ami a termrszek fejldsnek rovsra megy. Ers visszametszsrl beszlnk, ha a vessz ktharmadt eltvoltjuk. Ebbl kvetkezik, hogy fiatal, ers nvekeds fkat nem szabad ersen visszametszeni. Ids fk esetben azonban az ers visszametszs hasznos lehet, mert ezzel tudjuk serkenteni a hajtsnvekedst. A gyengbb metszs a termrszek kpzdst nveli ezrt fiatal fkat kzepesen ersen (vesszt felre vgjuk vissza), vagy gyengn (a vessz 1/3-t vgjuk le) metssznk a fa nvekedsi erejtl fggen. Figyeljk meg hogyan reaglt a fnk az ers, illetve gyenge visszametszsre s kvetkez vben ennek megfelelen korriglhatunk. ltalnos rvny szably minden nvny metszsekor, hogy az ersebb vesszket hosszabbra, a gyengbbeket rvidebbre metsszk vissza. A metszs gyakorlata A metszst tavasszal a mlynyugalmi llapot utn a rgypattans eltt vgezzk lehetleg fagymentes idben. A metszst kezdjk mindig a beteg, srlt rszek eltvoltsval, valamint az erteljesen felfel nv vzhajtsok eltvoltsval. Ezutn tvoltsuk el a korona belseje fel nv s az egymst keresztez vesszket, gallyakat. A vesszt mindig kzvetlenl rgy fltt vgjuk el. A vgs a rgy fltt induljon s ellenkez irnyba lejtsen. Lehetleg mindig a koronbl kifel ll rgyre metssznk, mert ebbe az irnyba fog tovbb nni a vessz. Tbb ves gallyakat, gakat mindig elgazsra metssznk vissza, ne hagyjunk csonkokat. gy prbljuk meg a magassgot is korltozni. Nagyobb gakat mindig tbb rszletben vgjunk le, hogy elkerljk a lehasadst A metszshez les eszkzket hasznljunk. A 2 cm tmrnl nagyobb sebeket kezeljk sebkezelvel. A metszs sorn a vastag gakban raktrozott tpanyagok elvesznek. Ezeket ptoljuk trgyzssal.

Szakszer ltetsi tmutat


.Javaslat gymlcsfk teleptsre!
Mi az gymlcsfk ltetsnek idelis idpontja? Ismerjk meg, hogy milyen mdszerrel ltessnk, s hogyan oldjuk meg a nvnyvdelmet! ltets idpontja: sszel lombhulls utn a fagyokig, majd tavasszal a fagyok el multval a rgyfakadsig javasolt a gymlcsfkat ltetni. Ez gyakorlatilag az oktber november, majd mrcius hnapokat jelenti. ltet gdr: ltet gdrnek egy kb. fl mteres tmrj gdrt ssunk ki kt snyom mlysgben. Inkbb nagyobb legyen, mint kisebb. Termszetesen, ha nagyobb ft vettnk, melynek nagyon nagy a gykere, akkor a gdr mrete alkalmazkodjon a gykr tmeghez (legyen nagyobb). Kemny kttt talaj esetn mg egy snyom mlysgben laztsuk fel a talajt, hogy az ltetend fa gykere tudjon benne terjeszkedni. Talajszerkezet javts Laza homokos talaj esetn javasolt humuszban, szerves anyagokban gazdag fldet visszatenni majd a gdrbe. Ezzel javthatjuk a talaj vz- s tpanyag megtart kpessgt. Rossz vagy krdses minsg fld esetn javasolt az ltet gdrbe j minsg fldet hozatni pl. kertszetbl. Ha szerves trgyt is szeretnnk tenni az ltet gdrbe, akkor azt ssuk mg mlyebbre, mert a trgya s a gykr kztt legyen legalbb egy snyom fld. Klnben a szerves trgya is krosthatja kzvetlenl a hajszlgykereket. Tpanyag ellts Az ltet gdrbe rdemes komplex tbb hatanyag tartalm mtrgyt tenni, hogy a gykr hozz jusson a szksges tpanyaghoz. A mtrgyt tegyk a gdr aljra, hogy ne rintkezzen kzvetlenl a gykrrel, nehogy kigesse azt. Rovarvdelem Javasolt ugyancsak talajferttlentt keverni az ltet gdrben a talajhoz, mert ez megakadlyozza azt, hogy a pajorok s egyb rovarok megegyk a fa gykereit. Legalbb pr htig vdelmet biztostanak, amg megersdik a gymlcsfa.

Gymlcsfa gykernek vdelme ltets eltt A gymlcsft vdeni kell a kiszradstl, ezrt amg nem ltetjk el, a gykert tartsuk nedvesen pl. nedves homokkal vagy szvettel letakarva. rdemes ltets eltt a fa gykert vzben tartani, hogy az nedvesen kerljn az ltet gdrbe (szvja meg magt vzzel). A kiszrads s a tmrtetlen talaj szokott lenni a legfbb ok a sikertelen ltetsre. A beteg vagy srlt rszeket metsszk vissza az egszsges rszig mieltt ltetnk. ltets Az ltetst szakaszosan vgezzk. Mikor elhelyeztnk egy talajrteget a fa gykern, akkor azt tmrteni kell (vatos taposs), mert ha a gykr mellett nincs talaj, akkor az kiszrad a talajban is. Ezrt rdemes az elejn a fa trzst fogva azt vatosan megmozgatni/rzni, hogy a talaj bekerljn a gykerek mell. Az ltets akkor megfelel, ha a szemzs kb. 5-10 cm-rel a talaj felett van. Krtnl s birsnl pedig talajszintben. Javasolt a fa gykere krl a talajt magasabban hagyni, mert az lepedni fog s pr ht mlva gy lesz egy szintben a krnyez talajjal. Karzs Ha egy kart tnk telepts eltt a gdrbe, akkor az tmogathatja a fnkat abban, hogy ne dljn el vagy fejldjn ferdn. A ft gy rgztsk a karhoz, hogy a kts a fnl legyen magasabb, mivel a fa mg lepedhet s erre hagyjunk neki eslyt. Ezrt ne kssk ssze ket nagyon szorosan. Ksbb ellenrizzk majd a ktst jra. ntzs Mikor kissuk az ltet gdrt rdemes abba 10-15 liter vizet tlteni s megvrni, hogy az felszvdjon a krnyez talajban. Ha gyorsan eltnik a vz, akkor mg tbb szksges. ltets sorn, mikor rtegeljk a talajt a fa gykerre, akkor is rdemes vzzel nedvesen tartani a gykr kzeli talajt. gymond iszapolni kell. Az ltets vgn ugyancsak be kell locsolni a talajt. Ne feledjk az egyik legnagyobb veszly, hogy kiszrad a fnk, ezrt rdemes azt a kvetkez napokban is locsolni, ha nem esik csapadk. Gyomirts Lehet a fatrzs krnykt mulccsal, vagy dszkvekkel bortani, gy a gyomok nvekedst visszafogjuk, plusz nedvesen tartjuk alatta a talajt. Msik megolds, ha gyomirt szert hasznlunk a gyomok irtsra. 2-3 v feletti gymlcsfk krnykt, ha a fatrzs elfsodott, akkor glifozt tartalm gyomirtkkal lehet kezelni Ezen termkek minden gyomot elpuszttanak. Ne jusson/ sodrdjon belle permetl zld rszekre levelekre, mert azt is elpusztthatja. Taln legjobb a bio megolds, ha a fatrzs krnykt havonta felkapljuk. Ezzel ki rtjuk a gyomokat s fellaztva a talajt az szellsebb lesz s jobban elvezeti az esvizet. Trzsvdelem Nyl, s egyb vadak szvesen rgjk a fiatal fk trzst, ezrt ahol ez a veszly fennll, rdemes vadvd hlt tekerni a trzs kr. Ez a manyag tbb ven keresztl megvdi a fnkat s mivel flexibilis, azzal egytt n.