REFLEKSI KENDIRI Komponen Bina Insan Guru (BIG) yang kedua bagi semester dua ini telah dijalankan

pada 11 Oktober 2011 yang lalu di Dewan Kirkby, IPG Kampus Tuanku Bainun. Komponen kedua ialah seminar. Bagi komponen ini, semua kumpulan PISMP Ambilan Januari 2011 yang terdiri daripada sepuluh kumpulan telah bekerjasama mengadakan program dan sama-sama menghadiri seminar ini selama dua jam. Program seminar ini telah dimulakan dengan ucapan perasmian oleh En. Ibarahim bin Ismail, ketua jabatan Hal Ehwal Pelajar. Ceramah yang bertajuk ‘Guru dan Hubungan Komuniti’ telah disampaikan oleh pensyarah dari Jabatan Penyelidikan dan Pembangunan Inovasi, Dr. Ismail bin Abdul Rahman. Ceramah yang disampaikan sangat padat dengan isi-isi yang bernas dan nilai-nilai yang mesti diambil oleh guru pelatih seperti saya. Antara isi penting yang terdapat dalam ceramah ialah: Guru sebagai agen perubahan Guru sebagai pengamal ilmu Guru sebagai pengamal kemahiran Guru sebagai pengamal nilai Guru sebagai pendidik.

Ceramah ini memberi pencerahan kepada saya mengenai hala tuju saya sebagai seorang bakal guru. Ia dapat membantu saya untuk mendapatkan gambaran yang jelas mengenai saya mahu menjadi guru yang bagaimana. Sama ada guru yang dikenang sepanjang zaman atau guru yang mahu dilupakan atau guru yang hanya makan gaji semata-mata. Seterusnya, ceramah tersebut juga menyedarkan saya yang sentiasa terleka untuk sentiasa memperbaiki diri saya dari segala aspek untuk menyediakan diri dalam proses menjadi seorang bakal guru yang baik. Guru yang baik bukan sahaja baik dari segi penampilan dan perlakuannya sahaja, malah juga dari segi penguasaan bidang ilmunya.

Wan Sufiyyah Wan Zulkipli 2 PISMP (TESL) Pen. Ren.

Justeru, ceramah ini telah berjaya menyentuh hati seorang bakal guru dalam diri saya walaupun saya berperang dengan kantuk yang tidak terhingga ketika dalam dewan.

Wan Sufiyyah Wan Zulkipli 2 PISMP (TESL) Pen. Ren.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful