Anda di halaman 1dari 3

Model Pembelajaran Berasaskan Masalah Tema Bidang Tajuk Tahun : : : : Menyiasat Alam Bahan Sifat-sifat Bahan Memilih Bahan

Yang Sesuai 4 Murid dibimbing untuk :

Standard Kandungan :

1.2 Mengaplikasi pengetahuan tentang ciri-ciri bahan dalam kehidupan seharian. Standard Pembelajaran : Murid berupaya untuk :

1.2.2 Mencadangkan cara-cara untuk memastikan sesuatu bahan agar sentiasa panas. Objektif :

1. Murid dapat menyenaraikan 2 cara untuk menyimpan minuman supaya kekal panas. Masa FASA 1. Persediaan Pemerhatian dan Analisis Guru bersoal jawab. Indikator Amalan LAMPIRAN 1 Pemerhatian Situasi 1.1.1 Menggunakan deria penglihatan, pendengaran, sentuhan, rasa atau bau. Analisis 1.2.3 Mengumpul maklumat berdasarkan kriteria tertentu. Keluarga anda bercadang untuk pergi berkelah pada hujung minggu. Ibu menyediakan air teh panas untuk dibawa bersama. Namun didapati termos rosak. : 60 minit (2 waktu) CADANGAN AKTIVITI Guru menyediakan segelas air panas. CADANGAN KOMUNIKASI 1. Apakah yang dapat anda perhatikan di hadapan? (gunakan 5 deria) 2. Bagaimanakah cara yang sesuai digunakan supaya minuman tersebut kekal panas lebih lama?

2. Imaginasi
Mencari penyelesaian Indikator Amalan Penjanaan Idea 2.1.1 Menghasilkan idea baru yang banyak Sintesis Idea

Murid menyenaraikan kaedah yang sesuai supaya air kekal panas. Guru meminta setiap kumpulan merancang cara untuk menyelesaikan masalah dalam situasi di atas.

1. Senaraikan kaedah yang sesuai supaya air akan kekal panas? 2. Bagaimanakah anda membantu menyelesaikan masalah ini? 3. Apakah kaedah terbaik

yang anda pilih? 2.2.5 Membincang kebaikan atau kelebihan dan keburukan atau kekurangan yang menjurus kepada keputusan akhir. 4. Mengapa kaedah itu dipilih?

3. Perkembangan Indikator Amalan Penambahbaikan 3.1.3 Memberi pelbagai penerangan rasional tentang idea. Menilai 3.2.2 Menyatakan kekuatan dan kelemahan, kebaikan dan keburukan, kelebihan dan kekurangan berdasarkan bukti atau alasan tertentu.

Murid menjalankan ujian dengan bahan yang diberi. Murid mengambil bacaan suhu air setiap 5 minit. Murid menjelaskan kebaikan dan keburukan setiap kaedah yang dipilih.

1. Apakah pemerhatian anda kepada air panas itu selepas 20 minit? 2. Apakah kebaikan setiap kaedah yang kamu nyatakan? 3. Apakah keburukan setiap kaedah yang kamu nyatakan?

4. Tindakan Indikator amalan Pelaksanaan 4.1.1 Menghuraikan idea kepada butiran atau bahagian yang lebih kecil dan khusus. Amalan Berterusan 4.2.1 Peka kepada perkara sekeliling.

Murid memilih kaedah yang terbaik untuk memastikan air teh tersebut dapat kekal panas lebih lama.

Apakah cara terbaik untuk membantu menyelesaikan masalah ibu anda ?

Adakah anda berpuas hati dengan cara yang dipilih? Berikan sebab?

Pentaksiran

PEKA 4/1/1.2/1

Refleksi Nilai dan Sikap Bersikap jujur

Kod Aktiviti Bidang Standard Kandungan

: : :

4 / 1 / 1.2 / 1 Sifat-sifat Bahan

1.2 Mengaplikasi pengetahuan tentang ciri-ciri bahan dalam kehidupan seharian. Standard Pembelajaran :

1.2.2 Mencadangkan cara-cara untuk memastikan sesuatu bahan agar sentiasa panas. Alat / Bahan : Air panas, kapas, plastik, kertas, tuala, botol Langkah-langkah :

1. Dalam kumpulan, bincangkan cara untuk mengekalkan kepanasan air. 2. Isikan air panas sehingga penuh ke dalam botol. 3. Balutkan botol dengan bahan balutan yang disediakan untuk mengekalkan
kepanasan air.

4. Jalankan ujian dengan keempat-empat bahan yang diberi. 5. Catatkan pemerhatian anda dalam jadual yang di berikan selepas 20 minit samada
air masih panas atau pun telah sejuk.

Bahan Kapas Plastik Kertas Tuala

Selepas 20 minit

Jawab soalan berikut : 1. Senaraikan 2 bahan balutan yang terbaik yang dapat mengekalkan kepanasan air lebih lama. a. ___________________ b. ___________________ Kesimpulan : _________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________