Anda di halaman 1dari 11

INSTITUT PENDIDIKAN GURU (IPG) KAMPUS PULAU PINANG

LAPORAN AMALI
Untuk menyediakan sabun dengan menggunakan proses saponifikasi.
NAMA : LEONG CHEANG YENG NO. METRIK : PPG-SCE A/ 012/ 06 / 11 NO KAD PENGENALAN : 820725-07-5266 NAMA : ANG PEI KHIM

NO. METRIK : PPG-SCE A/ 002/ 06 / 11 NO KAD PENGENALAN : 790922-07-5586 KUMPULAN KURSUS DAN KOD PENYELARAS TARIKH HANTAR
Tajuk: PRAKTIKAL 6: SABUN DAN DETERGEN Tujuan : Untuk menyediakan sabun dengan menggunakan proses saponifikasi. 1

: PPG SCE A : MENEROKA BAHAN (SCE 3103) : PN. YEW LEE HEANG : 24 MARCH 2012

Bahan-bahan/alat radas: minyak masak, larutan natrium hidroksida, pepejal natrium klorida, kertas turas, air suling, bikar, silinder penyukat, spatula, rod kaca, corong turas, kasa dawai, tungku kakai tiga, penunu Bunsen, tabung uji. Hipotesis Pendidihan minyak masak dengan larutan natrium hidroksida dapat menghasilkan sabun.

Prosedur: 1. 10 cm3 minyak masak dituangkan ke dalam sebuah bikar. 2. 50 cm3 5 mol dm-3 larutan natriun hidroksida ditambahkan ke dalam minyak masak itu. 3. Campuran itu dipanaskan sehingga ia didih. 4. Campuran itu dikacau dengan satu rod kaca. 5. Campuran itu dibiarkan mendidih selama 10 minit sambil dikacau dengan rod kaca itu. 6. Api dipadamkan selepas 10 minit. 7. 50 cm3 air suling ditambahkan diikuti dengan 3 spatula pepejal natrium klorida ditambahkan kepada campuran itu. 8. Campuran itu dipanaskan sekali lagi selama 5 minit. 9. Campuran itu dibiarkan sejuk. 10. Sabun yang terbentuk dituraskan . Pepejal sabun itu dicuci dengan sedikit air sejuk. 11. Pepejal sabun ditekankan di antara dua keping kertas turas sehingga kering. 12. Sabun itu dirasakan dengan jari. Sedikit pepejal sabun diletakkan dalam tabung uji. Air paip dicampurkan dan digoncangkan. 13. Semua pemerhatian direkodkan..

Keputusan Hasil yang terbentuk merupakan pepejal putih yang terasa licin apabila dirasa dengan jari dan menghasilkan buih apabila air paip dicampur dan digoncang. Hasil yang terbentuk merupakan sabun. Perbincangan sabun adalah garam asid lemak. Sabun terutamanya digunakan sebagai surfaktan untuk mencuci, mandi, dan pembersihan. Dan sabun juga digunakan dalam pemisahan tekstil dan merupakan komponen penting pelincir. Sabun untuk pembersihan diperolehi dengan merawat minyak dan lemak sayur-sayuran atau haiwan dengan larutan alkali yang kuat. Lemak dan minyak adalah terdiri daripada trigliserida: tiga molekul asid lemak yang dilampirkan kepada molekul tunggal gliserol. Larutan alkali, yang sering disebut lye, membawa kepada tindak balas kimia yang dikenali sebagai saponifikasi. Dalam saponifikasi , lemak mula-mula dihidrolisis kepada asid lemak bebas, yang kemudian bergabung dengan alkali membentuk sabun mentah. Gliserol, sering disebut gliserin, dibebaskan dan sama ada ditinggalkan di dalam atau dibasuh dan dirawat sebagai produk yang berguna mengikut proses yang tersendiri. Sabun adalah komponen utama bagi kebanyakan gris pelincir, yang biasanya merupakan emulsi sabun kalsium atau sabun litium dan minyak mineral. Kalsium dan litiumberasaskan gris ini digunakan secara meluas. Banyak sabun logam lain juga berguna, termasuklah yang aluminium, natrium, dan campuran kedua-duanya. Sabun juga digunakan sebagai penebal untuk meningkatkan kelikatan minyak. Pada masa dahulu, gris pelincir telah dibuat dengan menambahan kapur kepada minyak zaitun. Apabila digunakan untuk membersih, sabun berfungsi sebagai surfactant bersamasama dengan air. Tindakan pembersihan campuran ini adalah disebabkan oleh tindakan micelles, sfera kecil yang disalut di luar dengan kumpulan kutub hydrofilik (suka air), menutupi poket lipophilic (suka lemak) yang boleh mengelilingi zarah gris, menyebabkan mereka terasing dalam air . Bahagian lipophilic dibuat rantai hidrokarbon panjang daripada asid lemak. Dalam erti kata lain, sedangkan biasanya minyak dan air tidak bercampur, tetapi 3

dengan penambahan sabun membolehkan minyak untuk bersurai di dalam air dan dibilas. Detergen sintetik beroperasi dengan menggunakan mekanisme yang sama seperti sabun. Jenis logam alkali yang digunakan menentukan jenis sabun yang dihasilkan. Sabun natrium, disediakan daripada natrium hidroksida adalah firm, manakala sabun kalium, yang berasal dari kalium hidroksida adalah lembut atau sering cecair. Dari segi sejarah, kalium hidroksida diekstrak dari abu belukar atau tumbuh-tumbuhan lain. Sabun litium juga cenderung menjadi keras - ini digunakan secara eksklusif dalam gris.

Langkah berjaga-jaga:
1. Pastikan kipas di dalam makmal ditutup semasa eksperimen dijalankan.

2. Pastikan semua tingkap dan pintu dibuka semasa eksperimen dijalankan. 3. Pastikan rambut diikat dengan kemas semasa eksperimen dijalankan.
4. Larutan natrium hidroksida merupaka sejenis alkali pekat. Pastikan jangan

sentuh dengan tangan. 5. Pastikan spatula yang bersaiz kecil dibekalakn untuk mengambil pepejal natrium klorida.

Apa yang oleh dibuat untuk memperbaikikannya:

1. Pepejal sabun yang dibentuk harus dicuci dengan air suling sejuk supaya sabun yang terbentuk tidak hilang banyak. 2. Pepejal sabun yang terbentuk harus dicuci dengan air suling untuk membuang natrium hidroksida.

3. Untuk mendapat hasil yang banyak, campuran minyak masak dan larutan natrium hidroksida harus dipanaskan secukup-cukupnya. 4. Api Penunu Bunsen harus dibiarkan perlahan supaya hasil sabun yang terbentuk halus dan cantik.

Kesimpulan Pendidihan minyak masak dengan larutan natrium hidroksida dapat menghasilkan sabun.

Soalan: 1. Nyatakan sifat-sifat sabun yang terhasil. Merupakan pepejal putih yang terasa licin apabila dirasa dengan jari dan menghasilkan buih apabila air paip dicampur dan digoncang. 2. Apakah peranan pepejal natrium klorida dalam eksperimen ini? Mengurangkan kelarutan sabun dalam air lalu menyebabkan sabun termendak keluar. 3. Tulis satu persamaan perkataan yang terlibat dalam tindak balas ini. 2 C 17 H35 COO Na (ak) + Mg + (ak) (C 17 H35 COO) 2 Mg (p) + 2Na+ (ak) 4. Ramalkan pemerhatian anda jika air paip di langkah 11 diganti dengan air suling. Jelaskan jawapan anda. Skum yang terhasil akan berkurangan kerana air suling adalah tulen dan tiada bendasing yang akan mempengaruhi sabun.

5. Bolehkah sabun dihasilkan dengan menghidrolisiskan minyak dengan asid.Jelaskan jawapan anda. Tidak boleh. Sabun terhasil dalam keadaan beralkali dan bukan asid.

6. Nyatakan dua teknik yang digunakan dalam penghasilan sabun. Teknik sejuk dan teknik panas

7. Apakah kelemahan yang ada pada sabun yang dijual di pasaran sekarang? Kebanyakan sabun komersil tiada gliserin yang akan menyebabkan kulit menjadi kering.
Sabun yang mempunyai antiseptik akan turut membunuh bakteria berguna

bagi manusia selain bakteria jahat.


Mempunyai natrium hidroksida ang berlebihan akan menyebabkan fabrik

tidak tahan lama.

8. Apakah bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan detergen? Asid alkil sulfonik atau asid alkilbenzana sulfonik dengan natrium hidroksida.

RUJUKAN
1. Hong, E. N. (1992). KBSM Kimia tingkatan 5. Ponyian: Mustamam

Entreprise.

2. Chau Kok Yew (2010) Referens Ekspres SPM Kimia. Selangor: Penerbitan Pelangi Sdn Bhd. 3. Loh Yew Lee & N. Sivaneson (2011) Pre-U, STPM & Matriculation Chemistry. Selangor: Penerbitan Pelangi Sdn. Bhd. 4. http://en.wikipedia.org/wiki/Soap 5. http://ms.wikipedia.org/wiki/Sabun

BIBIOGRAF I

BAHAN BACAAN

BORANG KOLABORA SI
10

11