Anda di halaman 1dari 16

NAMA KURSUS KOD KURSUS NAMA PENSYARAH

: PERKEMBANGAN KANAK -KANAK DARI SEGI FISIOLOGI : KAS1023 : PUAN SUSANNA CLARE PHILIPS

AHLI KUMPULAN

: JUNAIDAH BINTI NORDIN (E20101000836) NORYUSMANIA BINTI JUNAIDI (E20101000826) SITI ZARINA BINTI MOHAMED KHANIPAH (E20101000839)

Nutrisi adalah bahan organik yang diperlukan organisma untuk berfungsi secara normal dalam sistem tubuh, pertumbuhan, pemeliharaan kesihatan. Nutrisi boleh didapati dalam bentuk makanan dan cairan yang selanjutnya diasimilasi oleh tubuh.

Enam bulan pertama:


Bayi lebih digalakkan untuk diberikan susu ibu

sepenuhnya sebelum diperkenalkan dengan makanan lain. Antara kebaikan susu ibu ialah:
Mengandungi nutrisi yang diperlukan oleh bayi bagi 6 bulan

pertama selepas lahir. Mengandungi protein yang lebih mudah hadam. Membekalkan antibodi yang melindungi bayi daripada beberapa penyakit berjangkit. Memupuk nilai kasih sayang yang lebih erat antara ibu dan anak.

Mulai 6 bulan
Bermula daripada umur 6 bulan, urat saraf dan otot

mulut bayi sudah berkembang secukupnya bagi membantu mengunyah dan mengigit makanan. Sistem penghadaman dan pencernaan bayi sudah matang untuk menghadam pelbagai jenis makanan. Ini bermaksud bayi sudah boleh diberikan makanan pepejal atau makanan selain susu ibu. Walau bagaimanapun susu ibu masih perlu diberi dan menjadi sebahagian daripada pemakanan bayi anda.
Umur 8 hingga 10 bulan
Bayi sudah boleh makan dengan sendiri iaitu

menggunakan tangan mereka sendiri.

KARDOHIDRAT

GARAM JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAKKANAK

LEMAK

VITAMIN

PROTEIN

Jenis Makanan Karbohidrat

Fungsi

Sumber Makanan

Membekalkan tenaga dan Nasi; roti; ubi kayu; haba bagi mengekalkan keledek; kentang; suhu badan. Membekalkan tenaga. Minyak sayur-sayuran; mentega; minyak sapi; minyak limpa; limpa ikan;

Lemak

Protein

Membina otot tubuh Ikan bilis; telur; susu; badan, membina tisu daging; ikan; baru dan mengantikan tisu yang mati atau rosak.
Penting untuk kesihatan mata dan dapat mngelakkan penyakit rabun ayam. Tomato; lobak; minyak limpa; ikan; sayur berdaun hijau;

Vitamin A

Jenis Makanan Vitamin B

Fungsi Membina sel-sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik.

Sumber Makanan Susu; telur; bijirin; buahbuahan; sayur-sayuran segar;

Vitamin C

Untuk kesihatan kulit. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah. Membantu pertumbuhan gigi yang sihat dan kuat. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah.

Jambu batu; betik; limau; oren;sayur-sayuran berdaun hijau;

Vitamin D

Ikan; minyak limpa; susu; telur; mentega;

Jenis Makanan Vitamin E

Fungsi Otot-otot berfungsi dengan berkesan selain menjadikan rerambut menjadi hitam dan berseri. Mempercepatkan proses pembekuan darah apabila berlaku pendarahan dan kecederaan.

Sumber Makanan Gandum; kekacang; sayuran berdaun; bijirin; hati haiwan;

Vitamin K

Sayuran berdaun hijau; telur; kacang soya; minyak soya; minyak limpa; ikan; bunga kubis;

Garam

Untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan kanakkanak: Kalsium dapat Susu; ikan bilis; ketam; membina pertumbuhan kulit udang; gigi dan tulang yang kuat.

Jenis Makanan

Fungsi Fosforus Kalium membolehkan otot kanak-kanak berfungsi dengan baik dan membantu perkembangan saraf. Natrium membantu pengawalan imbangan cecair dalam badan.

Sumber Makanan Kismis; telur; ikan; kuaci; daging; Buah belimbing; pisang; oren; sayuran berdaun;

Kicap; makanan berjeruk semulajadi; garam;

Besi (iron) penting untuk pembentukan hemoglobin yang memproses oksigen dalam darah.

Telur; kismis; daging ayam; hati; ikan; kacang tanah;

Alergi adalah satu keadaan dimana tubuh badan

seseorang menolak makanan yang dimakan. Jenis-jenis alergi:


Alergi terhadap susu protein. Alergi terhadap ubat-ubatan Alergi terhadap sesetengah kelompok makanan seperti

makan laut dll.


Antara simptom-simptom alergi adalah:
Bersin. Muntah-muntah. Radang kulit (gatal-gatal serta ruam badan). Dll.

Langkah-langkah pencegahan alergi: Si ibu harus mengelakkan tabiat merokok dan makanan yang mendatangkan alergi bermula dari tempoh pertengahan kehamilan. Si ibu sepatutnya bersedia untuk memberikan penyusuan yang khas kepada anak dan tidak mengambil makanan yang mendatangkan alergi sepanjang tempoh penyusuan bayi.

Berhenti memberikan bayi susu ibu secara perlahan-lahan sehingga bayi berusia enam bulan sebelum diperkenalkan dengan makanan lain.
Maklumat permakanan mesti sentiasa dititik beratkan terutama sekali terhadap kandungan bahan yang terdapat dalam sesetiap produk makanan yang diberikan kepada kanak-kanak.

Kesan Malnutrisi

Huraian Kekurangan nutrien tertentu dalam makanan Malnutrisi menyebabkan pelbagai penyakit seperti anemia, kwasyiorkor, skurvi dan riket. disebabkan kekurangan protein gejala seperti perut buncit, pertumbuhan badan dan otak terencat, kehilangan selera makan, badan lemah disebabkan oleh kekurangan vitamin C lemah dan sentiasa mengalami sesak nafas gusi membengkak dan mudah berdarah pembawa kepada serangan sakit jantung dan strok kerana pengambilan garam yang berlebihan yang menyebabkan ginjal gagal berfungsi

Kwasyiorkor

Skurvi

Tekanan darah tinggi

Kegendutan (obesiti/kegemukan)

sebab: makan terlalu banyak berat badan adalah 20% melebihi berat badan yang berpatutan dengan ketinggiannya akan menyebabkan diabetis melitus, darah tinggi, kanser kolon

Kesan
Diabetis melitus (kencing manis)

Huraian
berlaku apabila ara glukosa yang berlebihan daripada julat normal terdapat dalam darah berlaku kerana pengurangan jisim tulang akibat pengambilan kalsium yang tidak mencukupi dalam gizi kurang kalsium akan menyebabkan tulang menjadi semakin nipis dan rapuh dan mudah patah

Osteoporosis

Sakit jantung dan strok

tahap kolesterol dalam darah tinggi kolesterol berlebihan terenap pada dinding arteri dan menyempitkan salur darah dan jantung sukar untuk mengepam darah
gizi (nutrisi) yang mengandungi lemak haiwan yang banyak Serabut (fiber) yang sedikit

Penyakit kanser

Angela Dare dan Margaret, 2002. Child Nutrition.

Nelson Tholmes, UK. Hugh Hawer et al.,1997. Kanak-kanak Dan Kesihatan. Dewan Bahasa dan Pustaka,Kuala Lumpur. Lynn R. Marotz,2009. Health, Safety and Nutrition for the Young Child. Thomson Delmar Learning, New York, USA. Portal Myhealth dibawah portal rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia. http://www.moh.gov.my

SEKIAN.. TERIMA KASIH.