Anda di halaman 1dari 67

PENDIDIKAN MUZIK

GAMELAN MELAYU

MENU UTAMA
RANCANGAN MENGAJAR
ISI KANDUNGAN

HASIL PEMBELAJARAN

PENILAIAN

PEREKA INSTRUKSIONAL

RUMUSAN

KELUAR

ISI KANDUNGAN
VIDEO GAMELAN MELAYU

DEFINISI DAN SEJARAH ALAT-ALAT MUZIK DAN TEKNIK PERMAINAN PEMBACAAN NOTASI

PENILAIAN
SOALAN 1 SOALAN 2 SOALAN 3

SOALAN 4

SOALAN 5

RANCANGAN MENGAJAR
Tingkatan/ kelab : Muzik Tarikh : 29 September 2009 Masa : 10.00 10.45 pagi. Tajuk Pengajaran : Muzik Gamelan Melayu Aspek Muzikal :Ton, rhythm, tempo Objektif : Di akhir pelajaran pelajar dapat: Menyenaraikan sejarah dan asal usul muzik tradisional Gamelan Melayu. Menyatakan jenis alat dan fungsi alat muzik Gamelan Melayu seperti : bonang saron demong saron baron saron peking gambang kenong gong gendang Membaca notasi muzik Gamelan Melayu dengan betul.

Pengetahuan Sedia ada : 1. Pelajar telah mengetahui serba-sedikit muzik Gamelan Melayu berdasarkan pemerhatian dan pengetahuan am. Alat Bantu Mengajar Strategi P & P KBKK / Nilai : : : Slaid Power Point, Lembaran Kerja Konstruktivisme, Akses Kendiri, Sumbangsaran & Demonstrasi Bekerjasama Patuh pada arahan Berdikari

Langkah/ masa Set Induksi ( 5 minit)

Isi Kandungan Memperkenalkan Muzik Gamelan Melayu

Aktiviti Guru Guru menunjukkan persembahan Gamelan Melayu dalam persembahan Video. Guru mengulas persembahan Gamelan Melayu yang dimainkan.

Aktiviti Guru Pelajar menonton persembahan Gamelan Melayu Pelajar mendengar ulasan guru mengenai persembahan Gamelan Melayu

Nilai KBKK/Kaedah/ABM Nilai : Bekerjasama Kaedah:Demonstrasi ABM :Video

Langkah 1 (10 minit)

Definisi dan sejarah alat muzik Gamelan Melayu

Guru memberi penerangan tentang definisi dan sejarah dalam slaid.

Pelajar mendengar penerangan guru sambil memerhati slaid power point.

Nilai : Bekerjasama Kaedah :Penerangan ABM :Slaid Power Point

Langkah/ masa Langkah 2 (15 minit)

Isi Kandungan Demonstrasi permainan Gamelan Melayu

Aktiviti Guru Guru memberi penerangan mengenai alat muzik dan memaparkan video paluan asas setiap alat dalam gamelan melayu seperti: Bonang Saron demong Saron baron Saron peking Gambang Kenong Gong Gendang Guru menerangkan simbol yang terdapat dalam Gamelan Melayu dan cara membaca notasi dalam Gamelan Melayu.

Aktiviti Guru Pelajar mendengar penerangan guru dan menonton video demonstrasi permainan alat gamelan melayu

Media/Kaedah Nilai : Mendengar Arahan Kaedah :penerangan dan pemerhatian. ABM :Video dan Slaid Power Point

Langkah 3 ( 15 minit)

Pembacaan notasi muzik Gamelan Melayu

Pelajar mendengar penerangan guru sambil memerhati slaid powerpoint.

Nilai : Mendengar Penerangan. Kaedah :Penerangan ABM :Slaid Power Point

Langkah/ masa
Langkah 4 (2 minit

Isi Kandungan

Aktiviti Guru

Aktiviti Guru

Nilai KBKK/Kaedah/AB M
Nilai : Patuh kepada arahan, Berdikari Kaedah :-Akses kendiri ABM:-Lembaran Kerja Nilai :- Bekerjasama Kaedah :Sumbangsaran

Penilaian terhadap pelajar.

Guru meminta murid menjawab soalan.

Pelajar menjawab soalan.

Penutup (3 minit)

Rumusan pembelajaran dan pengajaran

Guru merumuskan pembelajaran& pengajaran mengenai muzik gamelan melayu

Pelajar mendengar rumusan dan membuat pertanyaan mengenai kemusykilan yang timbul.

HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir pembelajaran ini, pelajar akan dapat :

1. 2.

Menyenaraikan definisi dan sejarah muzik tradisional Gamelan Melayu. Menyatakan jenis alat dan fungsi alat muzik Gamelan Melayu seperti: bonang saron demong saron baron saron peking gambang kenong gong Gendang
Membaca notasi muzik Gamelan Melayu dengan betul.

3.

PEREKA INTRUKSIONAL

Gamelan Melayu

ISI KANDUNGAN

HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir pembelajaran ini, pelajar akan dapat :

1. 2.

Menyenaraikan definisi dan sejarah muzik tradisional Gamelan Melayu. Menyatakan jenis alat dan fungsi alat muzik Gamelan Melayu seperti: bonang saron demong saron baron saron peking gambang kenong gong Gendang
Membaca notasi muzik Gamelan Melayu dengan betul.

3.

IMBAS KEMBALI

Kompang dianggap sebagai ensembel muzik paling penting dan popular di Malaysia. Ia dimainkan oleh semua bangsa dan negeri di Malaysia. Kompang sering dikaitkan dengan rasa kesyukuran dan kegembiraan. Ia juga dimainkan sebagai rasa bangga menyambut kehadiran tetamu penting dalam suatu majlis.

DEFINISI
Berasal dari perkataan Jawa gamel bermaksud pemukul dan bergamelan bermaksud memainkan peralatan muzik secara dipukul, dipalu atau ditabuh. Di Malaysia didefinisikan sebagai muzik joget yang merupakan persembahan tarian istana yang porpular semasa zaman Kesultanan Riau Lingga khususnya ketika pemerintahan Sultan Abdul Rahman II. Di Malaysia perkataan gamelan merujuk kepada satu jenis ensemble alat-alat muzik yang dipalu

SEJARAH GAMELAN MELAYU


Pada tahun 1835, Yang mulia Dato Bendahara Seri Maharaja Pahang telah berangkat ke Lingga untuk menghadiri Pertabalan Sultan Mahmud Muzaffar Shah telah melihat Gamelan. Kerana berminat dan tertarik hati, baginda telah membawa 1 set gamelan balik ke Negeri Pahang dan muzik gamelan mula berkembang pesat di Negeri Pahang sebagai hiburan Di Raja.

Perkembangan muzik gamelan berterusan sehingga ke pemerintahan Sultan Ahmad, namun apabila baginda mangkat pada tahun 1914, tiada seorang pun warisnya menyambung usaha memelihara permainan tersebut Permainan gamelan mula berkembang di Terengganu apabila Tengku Ampuan Mariam puteri Sultan Ahmad berkahwin dengan Sultan Terengganu iaitu Sultan Sulaiman Badrul Alam Shah. Pada tahun 1915 set gamelan di Istana Pahang dipinjamkan ke Istana Terengganu.

Di Terengganu permainan gamelan mula berkembang pesat di bawah pimpinan Tengku Ampuan Mariam dan Sultan Sulaiman telah menukarkan nama Joget Gamelan Pahang kepada Joget Gamelan Terengganu yang sehingga kini dikenali sebagai Gamelan Terengganu. Pada tahun 1973 Sultan Abu Bakar (Pahang) telah mengambil kembali set gamelan Pahang yang berada di Istana Terengganu untuk disimpan di Istana Pahang dan kemudiannya di hadiahkan kepada Muzium Sultan Abu Bakar, Pekan, Pahang dan kekal sehingga kini.

ISI KANDUNGAN

ALAT-ALAT MUZIK
KEROMONG ATAU BONANG Terdiri dari 10 buah bonang yang disusun dua baris. Diperbuat dari campuran tembaga. Ia merupakan alat utama dalam muzik Gamelan Melayu yang memainkan melodi serta melodi tambahan. Diketuk dengan menggunakan dua pengetuk (penabuh) yang diperbuat dari kayu disaluti tali atau kain.

Di kanan : Pengetuk Keromong Atau Bonang. (kecil) Di kiri : Pengetuk Kenong. (besar)

Keromong atau Bonang

. 6

. 5

. 3

. 2

. 1

PEMAIN

VIDEO BONANG

SARON DEMONG Terdiri dari 6 atau 7 bilah yang diperbuat dari campuran tembaga. Berfungsi sebagai memainkan melodi. Diketuk dengan satu pengetuk (penabuh) yang diperbuat dari kayu. Teknik permainannya, tangan kanan mengetuk bilah dan tangan kiri mutekan atau tahan bilah dari bergetar dan ia dimainkan secara single.

SARON BARON Terdiri dari 6 atau 7 bilah yang diperbuat dari campuran tembaga. Kecil sedikit dari Saron Demong. Berfungsi sebagai memainkan melodi. Diketuk dengan satu pengetuk yang diperbuat dari kayu. Teknik permainannya, tangan kanan mengetuk bilah dan tangan kiri mutekan atau tahan bilah dari bergetar dan dimainkan secara single.

SARON PEKING Terdiri dari 6 atau 7 bilah yang diperbuat dari campuran tembaga. Paling kecil antara Saron Demong dan Saron Baron. Berfungsi sebagai memainkan melodi. Diketuk dengan satu pengetuk yang diperbuat dari tanduk dan kayu. Teknik permainannya, tangan kanan mengetuk bilah dan tangan kiri mutekan atau tahan bilah dari bergetar dan dimainkan secara double.

Pengetuk Saron Demong

Pengetuk Saron Baron


Atas sekali : Saron Demong Tengah : Saron Baron Bawah : Saron Peking Pengetuk Saron Peking

. 5

. 6

. 1

PEMAIN

VIDEO SARON DEMONG

VIDEO SARON BARON

VIDEO SARON PEKING

GAMBANG Terdiri dari susunan bilah yang diperbuat dari kayu. Ia juga merupakan alat utama memainkan melodi dan melodi tambahan. Di ketuk dengan menggunakan 2 pengetuk (penabuh) yang diperbuat dari tanduk atau rotan serta kayu. Teknik permainannya, tangan kiri bermain 1 oktaf tinggi dari bunyi yang dimainkan tangan kanan dan ia juga dimainkan secara double.

Pengetuk Gambang

Gambang

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 1 2 3 5 6 1

. 2

. 3

. 5

. 6

.. 1

.. 2

.. .. 3 5

.. 6

PEMAIN

VIDEO GAMBANG

KENONG Terdiri dari 3 atau 5 bonang yang diperbuat dari campuran tembaga. Pengetuknya dari kayu yang di baluti kain atau getah. Teknik permainannya, dimainkan di akhir setiap 2 bar dalam sesebuah lagu.

Pengetuk Kenong yang di kiri.

Kenong

PEMAIN

GONG Terdiri dari dua gong iaitu Gong Besar dan Gong Kecil yang diperbuat dari campuran tembaga. Pengetuknya diperbuat dari kayu yang dibaluti kain atau getah. Biasanya ia dimainkan di akhir frasa lagu.

Pengetuk Gong

Di kiri : Gong Kecil Di kanan : Gong Besar

GONG KECIL

PEMAIN
GONG BESAR

GENDANG Terdiri dari sebuah baloh atau bingkai yang diperbuat dari kayu yang diregangkan kulit (belulang) pada bahagian kiri dan kanan. Dipukul dengan menggunakan tangan dan berfungsi sebagai memainkan rentak sesebuah lagu. Teknik permainannya, untuk mendapatkan bunyi tak, pemain perlu memukul di hujung belulang. Untuk mendapatkan bunyi dung, pemain perlu memukul di tengah belulang.

Gendang

DUNG (d)

TAK (t)

VIDEO GENDANG

ISI KANDUNGAN

PEMBACAAN NOTASI
SIMBOL ALAT GAMELAN MELAYU

Rehat
Kenong Gong kecil Gong besar

t d

Tak (bunyi gendang) Dung (bunyi gendang)

NOTASI TIMANG BURUNG


. 5 5 2 3 2 3 5 . 3 5 6 5 3 2 5

.t . .t .d
. 5 5 2

d .t .d d
3 2 3 5

.t .
. 3

.t
5

.d
6

d .t .d d
5 3 2 3

.t . .t . d
. 3 2 1

d .t .d d
1 2 3 1

.t .
3 2

.t
1

.d
1

d .t .d d
5 6 1 2

.t . .t .d
. 2 2 3

d .t .d d
6 5 3 2

.t .
3 2 .t .t

.t .d
1 1

d .t .d d
5 5 3 5

.t .t .t .d

dd .t .d d

.t .d

d .t .d d

SOALAN 1

Nama alat muzik di atas ialah ___________.

Gambang

Saron Peking

Kenong

Saron Baron

Betul!!!!!

Penilaian
KE SOALAN 2

Salah

Penilaian
KE SOALAN 2

Salah

Penilaian
KE SOALAN 2

Salah

Penilaian
KE SOALAN 2

SOALAN 2

Manakah alat muzik yang tidak digunakan dalam gamelan?

A B

Gong Bonang

C D

Rebab Saron Demong

Betul!!!!!

Penilaian
KE SOALAN 3

Salah

Penilaian
KE SOALAN 3

Salah

Penilaian
KE SOALAN 3

Salah

Penilaian
KE SOALAN 3

SOALAN 3

Maksud perkataan gamel ialah pemukul. Dari manakah perkataan gamel berasal?

A B

Bahasa Minangkabau
Bahasa Iban

C D

Bahasa Tamil Bahasa Jawa

Betul!!!!!

Penilaian
KE SOALAN 4

Salah

Penilaian
KE SOALAN 4

Salah

Penilaian
KE SOALAN 4

Salah

Penilaian
KE SOALAN 4

SOALAN 4

Apakah nama simbol ini?

A B

Gong Besar

C D

Tanda Rehat

Gong Kecil

Kenong

Betul!!!!!

Penilaian
KE SOALAN 5

Salah

Penilaian
KE SOALAN 5

Salah

Penilaian
KE SOALAN 5

Salah

Penilaian
KE SOALAN 5

SOALAN 5

Set Gamelan asal yang di pinjamkan ke Istana Terengganu kini berada di _______?

A B

Pekan, Pahang Terengganu

C D

Riau Lingga Jawa

Betul!!!!!

Penilaian
KE RUMUSAN

Salah

Penilaian
KE RUMUSAN

Salah

Penilaian
KE RUMUSAN

Salah

Penilaian
KE RUMUSAN

RUMUSAN
Gamelan adalah salah satu muzik tarian tradisional di Malaysia. Dalam pembelajaran kali ini, pelajar dapat memahami definisi dan sejarah gamelan yang telah di bawa ke Tanah Melayu. Selain itu juga pelajar dapat mengenal dan mempelajari teknik-teknik asas dalam Gamelan Melayu. Dan juga dapat mempelajari sistem notasi alat gamelan melayu yang berbeza dengan sistem notasi barat.

KELUAR???
YA TIDAK