Anda di halaman 1dari 58

UNDANG-UNDANG PERMAINAN

Edition: 1 July 2010

UNDANG-UNDANG
1. GELANGGANG PERMAINAN 11. BALINGAN PERMULAAN 12. BALINGAN KE DALAM 13. BALINGAN PENJAGA GOL 3. 4. 5. 6. 7. BOLA 14. BALINGAN PERCUMA PASUKAN, PENGGANTIAN & PERALATAN PENJAGA GOL KAWASAN GOL MEMAINKAN BOLA, PERMAINAN PASIF 15. BALINGAN 7 METER 16. PERATURAN MEMBALING (BALINGAN PERMULAAN, BALINGAN KE DALAM, BALINGAN PENJAGA GOL, BALINGAN PERCUMA & BALINGAN 7 METER) 17. HUKUMAN-HUKUMAN 18. PENGADIL 19. PENJAGA MASA DAN PENCATAT

2.

MASA PERMAINAN, TAMAT PERMAINAN & TIME-OUT PASUKAN

8.
9.

KESALAHAN-KESALAHAN TIADA SEMANGAT KESUKANAN


JARINGAN GOL

1.

GELANGGANG PERMAINAN

1.
1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9

GELANGGANG PERMAINAN
Saiz Gol Definisi kawasan permainan Kawasan gol Garisan balingan percuma Garisan 7 meter Garisan had penjaga gol Garisan tengah Garisan pertukaran

1.

GELANGGANG PERMAINAN

1.

GELANGGANG PERMAINAN

1.

GELANGGANG PERMAINAN

1.

GELANGGANG PERMAINAN

2.

MASA PERMAINAN, TAMAT PERMAINAN,ISYARAT TIME-OUT PASUKAN


2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 2.9 2.10 Masa Permainan Masa Tambahan Isyarat Tamat Salahlaku dan tiada bersemangat kesukanan sebelum atau ketika isyarat tamat. Balingan percuma dan balingan 7 meter ketika isyarat tamat. Pemain dan pegawai pasukan tertakluk kepada hukuman individu bagi salahlaku dan tidak bersemangat kesukanan. Situasi penjaga masa memberi isyarat tamat lebih awal. Masa hentian (Time-Out) Isyarat pengadil kepada penjaga masa berhubung masa hentian. Prosedur pemberian masa hentian oleh pengadil.

3
3.1 3.2 3.3 3.4

BOLA
Bahan dan bentuk bola. Saiz bola. Penyediaan bola ketika perlawanan. Penentuan penggunaan bola ke-2 oleh pengadil.

PASUKAN, PENGGANTIAN & PERALATAN

PASUKAN, PENGGANTIAN & PERALATAN


4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 4.6 4.7 4.8 4.9 4.10 Bilangan pemain dalam 1 pasukan. Bilangan pegawai dibenarkan bersama pasukan. Hak pemain dan pegawai semasa permainan. Pemain gantian. Kesalahan pertukaran. Pakaian pemain. Nombor pada jersi. Kasut. Pemain tercedera. Kebenaran pengadil kepada pegawai berhubung pemain tercedera.

PENJAGA GOL

PENJAGA GOL
DIBENARKAN 5.1 5.2 5.3 5.4 Penggunaan anggota tubuh. Pergerakan dalam kawasan gol. Keluar kawasan gol dengan bola. Keluar kawasan gol tanpa bola.

PENJAGA GOL
TIDAK DIBENARKAN 5.5 5.6 Membahayakan pihak lawan. Sengaja membawa keluar bola dari kawasan gol. Sentuh semula bola yang dibaling sebelum disentuh oleh pemain lain.

5.7

PENJAGA GOL

5.8

5.9

5.10

Sentuh bola terhenti, sedang bergolek di luar kawasan gol. Bawa masuk bola terhenti, sedang bergolek di luar kawasan gol. Masuk semula kawasan gol dengan bola.

PENJAGA GOL
5.11 Sentuh bola terhenti dalam kawasan gol, sedang bergolek ke gelanggang dengan tapak kaki atau manamana bahagian bawah lulut. Melintasi garisan 4 meter, sebelum bola dilepaskan semasa balingan 7 meter.

5.12

KAWASAN GOL

KAWASAN GOL

6.1 Kawasan gol termasuk garisan gol. 6.2 Pemain gelanggang DIHUKUM :
PEMAIN GELANGGANG Masuk dengan membawa bola Masuk tanpa bola tetapi mendatangkan keuntungan kepada pasukannya Masuk dengan tujuan memusnahkan peluang lawan menjaring gol HUKUMAN BALINGAN PERCUMA BALINGAN PERCUMA

BALINGAN 7 METER

KAWASAN GOL

6.2 Pemain gelanggang TIDAK DIHUKUM:


PEMAIN GELANGGANG HUKUMAN

Masuk selepas memainkan bola dan tidak menimbulkan kerugian kepada pihak lawan. Masuk tanpa bola tetapi tidak mendatangkan keuntungan kepada pasukannya. Masuk kerana cuba bertahan dan tidak mendatangkan kerugian kepada pasukan lawan.

TIADA

TIADA

TIADA

KAWASAN GOL
6.4 Pemain gelanggang tidak dibenarkan menyentuh bola : Bola berhenti dalam kawasan gol. Bola bergolek dalam kawasan gol. Bola sedang dipegang oleh penjaga gol Tambahan : Pemain gelanggang dibenarkan menyentuh / memainkan bola jika bola tersebut berada di udara dalam kawasan gol KECUALI ketika penjaga gol sedang melakukan balingan gol. 6.5 Penjaga gol perlu menghantar bola ke dalam kawasan permainan dengan BALINGAN GOL apabila bola berhenti di dalam kawasan gol. 6.6 Permainan diteruskan (balingan gol) jika dalam keadaan menghadang secara sah, bola terkena pemain pertahanan dan masuk serta berhenti di kawasan gol sendiri.

KAWASAN GOL
6.7 PEMAIN SENGAJA MEMAINKAN BOLA MASUK KE DALAM KAWASAN GOL SENDIRI Bola masuk ke dalam gol. HUKUMAN

GOL

Bola berhenti dalam kawasan gol atau disentuh oleh penjaga gol. Bola keluar melalui garisan gol.

BALINGAN PERCUMA

BALINGANKE DALAM (PENJURU)

Bola tersasar keluar ke dalam gelanggang dengan tidak disentuh oleh penjaga gol.

PERMAINAN DITERUSKAN.

MEMAINKAN BOLA, PERMAINAN PASIF

MEMAINKAN BOLA, PERMAINAN PASIF


MEMAINKAN BOLA Seseorang pemain DIBENARKAN : 7.1 Membaling, menangkap, menahan, menolak, memukul bola dengan menggunakan tangan (tangan terbuka / genggam), lengan ,kepala, badan, peha dan lutut. 7.2 Memegang bola dalam jangka masa 3 saat. 7.3 Mengambil 3 langkah maksima bersama bola. Langkah pertama dikira apabila: a. Pemain berdiri dengan kedua belah kaki, mengangkat sebelah kaki dan meletakkannya kembali atau mengubah sebelah kaki ke tempat yang lain. b. Pemain berdiri sebelah kaki untuk menangkap bola kemudian menjatuhkan sebelah kaki lagi ke atas lantai.

7
c. d.

MEMAINKAN BOLA, PERMAINAN PASIF


Melompat dengan sebelah kaki, mendarat dan melompat dengan kaki yang sama atau kaki yang berlainan. Mendarat serentak dengan dua belah kaki kemudian mengangkat sebelah kaki dan meletakkannya semula atau mengerakkan sebelah kaki ke tempat lain.

Komen: Dikira 1 langkah sahaja apabila sebelah kaki diubah / bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain dan sebelah kaki lagi diheret ke kaki yang pertama.

MEMAINKAN BOLA, PERMAINAN PASIF


7.4 Semasa berdiri atau berlari a. Memantul dan menangkap semula bola dengan satu atau dua belah tangan. b. Memantul bola berulang-ulang dengan sebelah tangan (dribble) atau menggolekkan bola secara berulang kali dengan sebelah tangan kemudian menangkap atau mengambil semula dengan sebelah atau ke dua belah tangan. 7.5 Menggerakkan bola dari sebelah tangan ke tangan lain tanpa menghilangkan perhubungan pada masa itu.

7.6 Dibenarkan menghantar bola dalam keadaan berlutut, duduk atau baring di atas permukaan gelanggang.

MEMAINKAN BOLA, PERMAINAN PASIF


TIDAK DIBENARKAN: 7.7 Menyentuh bola lebih dari sekali kecuali terkena gelanggang, pemain lain atau gol. Fumbling the ball is not penalized Komen : Maksud Fumbling ialah Kegagalan pemain mengawal bola semasa cuba menangkap atau menahan bola dan tidak dihukum. Sekiranya bola berada dalam kawalan, pemain tidak boleh menyentuhnya semula setelah menahan atau memantul bola itu.

MEMAINKAN BOLA, PERMAINAN PASIF


7.8 Menyentuh bola pada bahagian kaki bawah lutut kecuali dibaling dengan sengaja oleh pihak lawan. 7.9 Permainan diteruskan sekiranya bola terkena pengadil di dalam gelanggang.

MEMAINKAN BOLA, PERMAINAN PASIF


PERMAINAN PASIF 7.10 Tidak dibenarkan mengawal / simpan bola terlalu lama tanpa membuat sebarang serangan atau jaringan dan dikira sebagai permainan pasif.

Hukuman: Balingan percuma diberikan kepada pihak lawan di mana bola itu diberhentikan oleh pengadil

MEMAINKAN BOLA, PERMAINAN PASIF


7.11 Sekiranya permainan pasif telah dikesan, isyarat tangan (No. 18) hendaklah ditunjukkan. Ini adalah untuk memberi peluang pasukan menyerang mengubah corak permainan. Sekiranya permainan tidak berubah corak, balingan percuma diberikan kepada pihak lawan. Tiupan wisel dan isyarat tangan (No.11) hendaklah ditunjukkan.

MEMAINKAN BOLA, PERMAINAN PASIF


Dalam situasi tertentu, balingan percuma untuk permainan pasif diberikan kepada pihak lawan tanpa amaran awal pengadil. Contoh; Pemain tidak membuat cubaan untuk menjaring walaupun berpeluang untuk melakukan jaringan

MEMAINKAN BOLA, PERMAINAN PASIF


7.12 Bila Permainan Pasif a. Tidak membuat serangan pantas. b. Tidak cuba menjaring bila berpeluang. c. Dalam masa 5 saat, hanya terdapat 5 7 kali balingan (bukan dalam situasi menyerang)

7.13 Situasi Permainan Pasif a. Dalam kedudukan menang tidak berusaha melakukan serangan. b. Apabila ada pemain sepasukan yang menjalani hukuman penggantungan. c. Pertahanan terlalu ketat dan tidak dapat membuat serangan. e. Bermain di tengah-tengah gelanggang.

KESALAHAN-KESALAHAN TIADA SEMANGAT KESUKANAN

KESALAHAN-KESALAHAN TIADA SEMANGAT KESUKANAN


8.1 DIBENARKAN

a.

Menggunakan tangan atau lengan untuk menghalang atau mendapatkan bola.


Menggunakan badan untuk menghalang pihak lawan yang tidak memiliki bola. Sentuhan badan terhadap pihak lawan apabila berhadapan dengannya sambil tangan rapat ke dada (bent arms) dan mengekalkan situasi ini untuk mengawal dan mengikut pihak lawan

b.

c.

KESALAHAN-KESALAHAN TIADA SEMANGAT KESUKANAN


8.2 TIDAK DIBENARKAN

a. Menarik atau memukul bola di tangan pihak lawan b. Merempuh, memegang, menolak, berlari dan melompat ke arah pihak lawan. c. Melompat dan berlari ke arah pihak lawan atau memukul atau menakutkan pihak lawan dengan apa cara sekalipun. d. Menghalang, atau membuat rintangan yang menyalahi undang-undang dan boleh membahayakan pihak lawan (dengan bola atau tanpa bola).

KESALAHAN-KESALAHAN TIADA SEMANGAT KESUKANAN

KESALAHAN-KESALAHAN TIADA SEMANGAT KESUKANAN

Setiap Hukuman BerturutTurutan meliputi hukuman pada pemain, bermula dengan amaran (16:1b), dan disusuli dengan hukuman yang lebih berat

Amaran dan hukuman gantung sebelumnya juga diambil kira

KESALAHAN-KESALAHAN TIADA SEMANGAT KESUKANAN


8.4 Tidak bersemangat kesukanan seperti mengeluarkan isyarat atau bahasa lucah keterlaluan mestilah dihukum. Tertakluk juga kepada semua pemain dan pegawai di dalam atau di luar gelanggang.

Hukuman Berturut-Turutan boleh juga dikenakan kepada sikap kurang semangat kesukanan.

KESALAHAN-KESALAHAN TIADA SEMANGAT KESUKANAN


8.5 Pemain yang membahayakan pihak lawan semasa pihak lawan menyerang mesti dikenakan hukuman DIBATALKAN sekiranya; a. Menarik tangan pemain yang sedang membaling bola sama ada dari sisi atau belakang. b. Memaut leher pihak lawan. c. Menyepak atau menendang pihak lawan dengan lutut atau kaki. d. Menolak pihak lawan ketika sedang melompat atau berlari atau menyerang penyerang dengan pelbagai cara sehingga pihak lawan hilang kawalan.
Juga diguna pakai bila penjaga gol meninggalkan kawasan gol untuk menghadang serangan balas pihak lawan.

KESALAHAN-KESALAHAN TIADA SEMANGAT KESUKANAN


e. Membaling bola ke arah muka atau kepala pemain lawan yang berkeadaan statik dengan sengaja semasa balingan percuma diambil; atau membaling terhadap kepala penjaga gol yang berkeadaan statik ketika balingan 7 meter diambil.

KESALAHAN-KESALAHAN TIADA SEMANGAT KESUKANAN


8.6 Tiada semangat kesukanan yang tinggi dari pemain atau pegawai yang berada di dalam atau di luar gelanggang boleh dikenakan hukuman DIBATALKAN. Pemain yang melakukan kesalahan yang kasar / keras (asault) semasa permainan, boleh DISINGKIRKAN. Kesalahan yang dilakukan di luar masa permainan boleh menyebabkan hukuman DISINGKIRKAN . Ini juga termasuk pegawai pasukan

8.7

KESALAHAN-KESALAHAN TIADA SEMANGAT KESUKANAN


Komen: Kesalahan yang kasar (asault) mengikut Peraturan & Undang-undang Bola Baling dianggapkan sebagai; menggunakan kekerasan dan berniat menyerang seseorang ( pemain, pengadil, penjaga masa, pencatat, pegawai pasukan, perwakilan, penonton dll) . Pendek kata, ianya adalah suatu tindakan bukan secara spontan atau kecuaian. Meludah kepada orang lain dianggapkan kesalahan yang kasar

KESALAHAN-KESALAHAN TIADA SEMANGAT KESUKANAN


8.8 Kesalahan pada peraturan 8:2-7, akan dihukum dengan BALINGAN 7 meter jika kesalahan ini secara langsung atau tidak, telah memusnahkan peluang menjaring. Jika tidak, balingan percuma diberikan

JARINGAN GOL

JARINGAN GOL
Seluruh bahagian bola melepasi garisan gol iaitu antara kedua-dua tiang dan di bawah palang gol.

Pengadil Gol meniup wisel dua kali (pendek) serta menunjukkan Isyarat Tangan No. 12.

10 BALINGAN PERMULAAN

10 BALINGAN PERMULAAN
10.1 Dilakukan oleh pasukan yang memenangi lambungan syiling atau undian dan memilih untuk memulakan permainan. Pasukan akan bertukar tempat pada separuh masa kedua. Balingan permulaan akan dibuat oleh pasukan yang tidak membuat balingan permulaan pada separuh masa pertama. Lambungan syiling dilakukan pada setiap masa tambahan dan per. 10:1 akan diambikira 10.2 Selepas jaringan dilakukan, balingan permulaan akan dilakukan oleh pasukan yang kena gol.

10 BALINGAN PERMULAAN

10.3 Balingan permulaan diambil dari tengah (dengan kelonggaran 1.5 meter dari garis pusat ) kawasan permainan dan balingan boleh dilakukan ke manamana arah dikehendaki Balingan permulaan dilakukan dalam masa 3 saat selepas pengadil membunyikan wisel. Pemain yang mengambil balingan permulaan MESTI memijak garisan tengah dengan sebelah kaki sehingga bola dilepaskan. Rakan pasukan pembaling tidak boleh melepasi garisan tengah sehingga wisel dibunyikan.

11 BALINGAN KE DALAM

Seluruh bahagian bola melepasi garisan tepi. Dilakukan ditempat bola melepasi garisan tepi. Balingan penjuru dianggap sebagai balingan ke dalam tetapi dilakukan di penjuru gelanggang.

12 BALINGAN PENJAGA GOL


Seluruh bahagian bola melepasi garisan gol. Disentuh oleh kali terakhir oleh pemain lawan atau disentuh oleh penjaga gol yang menahan bola di dalam kawasan sendiri.

13 BALINGAN PERCUMA
KESALAHAN

Kesalahan memasuki atau meninggalkan gelanggang. Kesalahan memainkan bola. Kesalahan semasa dalam pertahanan, menghalang dan menyerang. Memainkan bola dengan sengaja supaya bola melepasi garisan gol. Memasuki kawasan gol bagi pemain gelanggang. Kesalahan yang dilakukan oleh penjaga gol. Berkelakuan kurang sopan. Kesalahan semasa melakukan balingan.

13 BALINGAN PERCUMA

Dilakukan serta merta di tempat berlaku kesalahan tanpa menunggu tiupan wisel pengadil. Pemain yang mengambil balingan percuma mesti meletakkan satu kaki di atas gelanggang. Tidak boleh sentuh bola dilontar sehingga bola disentuh oleh pemain lain.

14 BALINGAN 7 METER
KESALAHAN

Peluang yang jelas untuk menjaringkan gol dimusnahkan oleh pemain atau pegawai pihak lawan. Gangguan wisel daripada luar semasa penyerang hendak menjaringkan gol. Peluang menjaring dimusnahkan oleh gangguan daripada orang luar (Penonton masuk gelanggang). Permainan kasar dan berbahaya. Pemain sengaja memasuki kawasan golnya bagi tujuan bertahan dan merugikan pihak lawan.

15 PERATURAN MEMBALING

Semasa melakukan balingan 7 meter, salah satu kaki pemain yang melakukan balingan tidak dibenarkan menyentuh atau melintasi garisan 7 meter. Dilakukan dalam masa 3 saat setelah pengadil gelanggang meniup wisel. Jika penjaga gol melintasi garisan sempadan 4 meter sebelum bola dibaling, balingan 7 meter diulang jika tidak gol dan dikira gol jika masuk gol.

16 HUKUMAN-HUKUMAN

17 PENGADIL

17 PENGADIL

Pengadil Garisan Gol bertugas di bahagian depan pemain penyerang. Pengadil Gelanggang bertugas di bahagian belakang pemain penyerang Kedua-dua pengadil akan sering bertukar tugas mengikut situasi permainan

18 PENJAGA MASA & PENCATAT


PENJAGA MASA Mengawal masa permainan. Mengawal masa hentian time-out. Mengawal pemain keluar masuk gelanggang. Mengawal masa penggantungan. Mengawal kemasukan semula pemain. Memberhentikan permainan sekiranya perlu. PENCATAT Mencatat bilangan jaringan gol. Mengawal kemasukan semula pemain.