Anda di halaman 1dari 18

PENCEMARAN BUNYI DAN KESANNYA

SYAFIKA IZUMI BINTI ABDUL RAHIMAH BT NAAIN NURUL HIDAYAH BINTI MOHAMMAD SYAHIDATUL FADZLINA BINTI JAMALUDDIN MARIATUN NABILA BINTI NORDIN NATASHA BINTI MOHAMAD IDRIS

Pencemaran
merupakan pemasukan bahan pencemar seperti bahan kimia, hingar, haba, cahaya dan tenaga ke dalam alam sekitar yang mengakibatkan kesan yang memusnahkan sehingga membahayakan kesihatan manusia, mengancam sumber alam dan ekosistem

Bunyi
penggangguan tenaga mekanik yang merambat melalui jirim dalam bentuk gelombang

merupakan bunyi hasilan mesin, haiwan atau manusia yang mengganggu aktiviti atau keseimbangan kehidupan manusia atau haiwan.

bunyi bising yang keterlaluan dan boleh memekakkan telinga melebihi 80 desibel (dB).

JENIS-JENIS BUNYI BISING


* `Steady Wide Band Noise - Meliputi bunyi dengan batas ulangan yang luas

- Contoh : Mesin biasa, Keriuhan Di Pasar, Trafik


* `Steady Narrow Band Noise

- Tenaga bunyi tertumpu kepada ulangan tertentu.


- Contoh : Mesin Rumput, Gergaji Rantai, Pengetam

`Impact Noise - Bunyi tunggal yang pendek. - Contoh : Letupan, Tembakan senjatapi.

`Repeated Impact Noise - Bunyi tunggal yang berulangan. - Contoh : Memaku, Memahat.

`Intermittent Noise
- Contoh : Pengangkutan Udara, Lalulintas.

Tahap Pertama

Kebisingan selenjar . Ini adalah kebisingan yang selar dan kurang daripada 3 desibel (dB). Ini berlaku apabila seseorang sedang berbisik kerana gelombang bunyi bergetar dengan lebih perlahan.

Kebisingan fluktasi . Kebisingan fluktasi pula adalah kebisingan yang terletak antara puncak gelombang yang tinggi dan rendah. Pada tahap ini getaran gelombang bunyi akan bergetar dengan lebih cepat daripada kebisingan selenjar. Getaran Tahap Kedua gelombang adalah sekitar 3 dB sahaja. Contoh : bunyi enjin kenderaan, orang sedang bercakap.

Hentakan impuls . Ini merupakan bunyi yang lebih intensiti dalam tempoh yang lebih singkat. Contoh : tembakan, ketukan atau lagaan daripada benda yang keras. Pada kebiasaannya, tahap ini getaran gelombang akan memuncak dan menurun dengan cepat. Pada tahap ini intensiti bunyi adalah melebihi 80 dB kemudian Tahap Ketiga gelombang bunyi akan menurun. Akan tetapi intensiti masih menunjukkan tahap yang tinggi keran bunyi yang kuat akan memberi kesan yang lama terhadap getaran.

Tahap Keempat

Kebisingan selang-seli . Kebisingan ini berlaku secara berselang-seli. Ianya dihasilkan apabila bunyi bising menjadi perlahan dan kuat dalam jangka masa yang pendek. Contoh : Ketika seseorang sedang menggergaji kayu, getaran akan berlaku ketika gergaji itu bergerak dan getaran tidak akan berlaku apabila gergaji kayu dihentikan. Semasa gergaji sedang ditarik intensitinya akan meninggi pada kadar tertentu dan menurun apabila gergaji tidak disorongkan.

Kesan kesihatan bunyi adalah berkait dengan kesihatan dan tingkah-laku secara semulajadi. Bunyi yang tidak dikehendaki ini dikenali sebagai pencemaran bunyi. Bunyi yang tidak diingini ini mampu merosakkan secara physiological dan psychological health. Pencemaran bunyi mampu menyebabkan rimas dan agresif, hipertensi, tahap tekanan tinggi, kehilangan pendengaran, gangguan tidur, dan kesan buruk yang lain.

keupayaan mendengar akan menjadi berkurangan . Ianya terbahagi kepada dua iaitu Kesan Kepada Telinga (Auditory Effect) dan Kesan Di Luar Telinga (Non Auditory Effect) . Kesan Kepada Telinga pula dibahagikan kepada dua iaitu kesan semesta dan kesan kronik . Kesan Semesta disebabkan bunyi yang kuat iaitu melebihi 120 dB . Bunyi ini boleh menyebabkan pecah selaput tympanum , kerosakan tulang kecil pendengaran mahupun hilang pendengaran kekal . Kesan kronik pula ialah pendedahan berpanjangan kepada bunyi kuat ( > 85 dB 5 tahun , > 8 jam sehari ) . Keadaan ini akan menyebabkan lebih tinggi frekuensi dan kerosakan koklia tinggi

Temporary Threshold Shift (TTS) ialah Threshold pendengaran tinggi semasa bekerja di tempat bising dan kembali asal setelah 12 jam keluar dari suasana bising . Keadaan ini akan membawa kesan kepada telinga .

Kesan Fisiology. Ia dapat meningkatkan Tekanan darah melalui galakan ANS (Autonomy Nerves System) , Meningkatkan Pergerakan Otot dan Meningkatkan pergerakan gastrik Kesan Psychosomatic . Kesan ini bolen membawa kepada sakit kepala, pening, loya, muntah , Nystagmus , pergerakan mata tak dapat dikawal . Kesan tingkahlaku . Kemungkinan akan menyebabkan mutu kerja dan kecekapan seseorang menurun . Selain itu , seseorang juga akan cepat letih , mudah marah ,gangguan saraf dan ketegangan .

Pencemaran bunyi dapat memberi kesan kepada jantung. Dalam pemikiran, apabila berlaku pencemaran bunyi ini akan menyebabkan kerosakan gegendang telinga sahaja . Ini turut memberi kesan pada organ-organ yang lain. Fakta kajian mendapati bunyi siren, hon kereta dan aliran trafik dalam tempoh yang lama di luar rumah boleh menyebabkan seseorang menghadapi risiko tinggi diserang sakit jantung .

pencemaran bunyi terhadap dunia pada masa kini termasuklah menggangu persekitaran dengan keadaan bunyi yang bising dan melampau. Pencemaran bunyi menyebabkan keadaan persekitaran sangat bising dan menjadikan kehidupan manusia serta hidupan lain terganggu. Haiwan terpaksa berhijrah ke habitat baru yang lebih senyap . Ini akan menyebabkan gangguan ekosistem dan memberi masalah kepada manusia juga.