Anda di halaman 1dari 23

UMS 1132

KENEGARAAN DAN PEMBANGUNAN MALAYSIA

TANGGUNGJAWAB WARGANEGARA

NEGARA KITA, TANGGUNGJAWAB KITA


OBJEKTIF
1. Mengaitkan tanggungjawab warganegara dengan kelangsungan hidup.

PERJALANAN KULIAH
1.
2. 3.

4.
5. 6.

7.

Pengenalan ; Matlamat ; Tanggungjawab Utama ; Cabaran ; Peranan Anda ? ; Pembinaan Bangsa Rumusan .

Peganglah kuat-kuat kemerdekaan yang engkau perolehi kerana kemerdekaan itu amat sedikit sekali di dunia ini
Sheikh Mohd. Abduh

Bukan kecil tugas kita, meneruskan perjuangan kemerdekaan kita kerana rupanya selain memerdekakan, mengisi kemerdekaan itu jauh lebih sengsara
Dato Seri Dr. Mahathir Mohamad, 4 Mei 1996

PENGENALAN
Sebagai rakyat Malaysia, adakah kita telah menjalankan tugas sebagai seorang warganegara untuk setidak-tidaknya menjadikan Malaysia sebuah negara yang benar-benar boleh kita banggakan?

MATLAMAT

Mengenal diri dan mencintai warisan bangsa dan negara.


Mempunyai perasaan cinta dan bangga terhadap agama, bangsa dan negara. Bersemangat kekitaan, berdisiplin dan hidup bermasyarakat secara harmonis.

Memahami dan menghargai usaha-usaha negara dalam pembangunan dan kemajuan.

Membina dan mengembangkan kefahaman, kesedaran dan kepekaan terhadap isu-isu dalam masyarakat serta berupaya untuk bertindak dengan sewajarnya; dan Bersemangat ingin berusaha dan melibatkan diri secara aktif dan produktif untuk kemajuan bangsa dan negara.

PERANAN DAN TANGGUNGJAWAB UTAMA

Menghormati Kontrak Sosial ; Bersatulah, tanpa mengira bangsa dan agama.

Menghayati kesemua prinsip Rukun Negara ; Kita bertanggungjawab untuk memelihara dan meneruskan kesinambungan usaha-usaha yang telah dijayakan oleh generasi terdahulu.
Meluhurkan ketertinggian Perlembagaan Malaysia.

Menghormati undang-undang.
Turut terlibat di dalam pembangunan; i. Kongsikanlah idea dan pandangan, agar bersama kita akan mencorakkan negara ini menjadi Malaysia yang kita ingini. ii. Memanfaatkan segala potensi yang ada dalam diri kita. Memahami dan bekerjasama dalam dasar-dasar pembangunan negara.

CABARAN
1. 2. 3. 4.

Pendidikan; kualiti graduan, pengangguran dll. Politik; kepartian/perkauman yang melampau dll. Keselamatan; jenayah, ancaman dll. Kebudayaan; gejala sosial, pengaruh barat, globalisasi dll. Ekonomi; ketidaktentuan, kemelesetan dll. Sains dan Teknologi; ketinggalan/mundur dll.

5. 6.

7. Peranan wanita tidak lagi hanya terhad kepada kerja-kerja di rumah sahaja. Mereka juga turut menggembleng tenaga bersama-sama kaum lelaki untuk membangunkan negara. Ada pendapat yang mengatakan bahawa 'kejayaan kaum lelaki itu adalah atas dorongan kaum wanita'.

APAKAH PERANAN ANDA?

Memupuk sikap dan nilai dalam diri pelajar bagi membimbing untuk menjadi warganegara yang taat setia, bertanggungjawab serta berguna kpd agama, bangsa dan negara. Menghormati perbezaan keturunan, kebudayaan dan agama. Pendekatan; kuliah, ceramah, lawatan dll.

APAKAH PERANAN WARGANEGARA UMUMNYA ?

Mengukuhkan daya saing; mempelajari ilmu dan melengkapkan diri dengan pelbagai kemahiran. Bersama-sama mewujudkan masyarakat bersatu padu, berakhlak tinggi dan penyayang.

PEMBINAAN BANGSA YANG MAJU MELALUI PERUBAHAN SIKAP BERTERASKAN SISTEM NILAI Bersyukur Amanah Cekap Disiplin Positif Berdikari Berani Malu Berkorban Adil Cemerlang Bersih Kuat Kerja Paradigma Berpandangan jauh Berusaha Bangga Berhemah Bekerjasama Penyayang

PERJUANGAN DAN KETAHANAN BANGSA KE ARAH PEMBINAAN NEGARA YANG BERMARUAH 1. Perjuangan dalam diri 2. Perjuangan demi keluarga 3. Perjuangan untuk bangsa

4. Perjuangan bagi masyarakat


5. Perjuangan dalam organisasi 6. Perjuangan maruah negara

7. Perjuangan kerana agama

Gagal dalam kemuliaan adalah lebih baik dari berjaya di dalam kehinaan
Dalam persaingan biarlah adanya persaingan yang adil, bukannya dengan kaedah membodek, mengampu dan sebagainya kerana jika kita berjaya hasil dari kaedah itu bermaksud kita tergolong di kalangan mereka yang hina dan tidak bermaruah

Bersedia untuk bekerja kuat dan percaya kepada kerajaan yang di berikan mandat oleh rakyat melalui PILIHANRAYA

Percaya kepada tuhan, yakin kepada institusi kekeluargaan, membentuk nilai, budaya dan masyarakat yang positif

Memupuk semangat JIHAD yang positif dan berterusan

Menghayati RUKUNEGARA, Kontrak Sosial dan menaruh kepercayaan terhadap sistem pemerintahan dan undang-undang negara, bersopan dan bersusila & punyai jati diri

RUMUSAN

Berusaha untuk mengisi kemerdekaan yang telah diperjuangkan oleh generasi lalu. Menerusi usaha yang gigih sahaja kita dapat meletakkan negara kita Malaysia sebagai negara yang benar-benar merdeka dan berdaulat. Walau apa jua bidang yang kita ceburi, laksanakanlah tugas yang digalas dengan penuh tanggungjawab, jujur, cekap dan berintegriti. Kita harus sentiasa berusaha untuk mencapai kejayaan yang tertinggi dan muncul sebagai yang terbaik agar dunia menghormati kita

LATIHAN PENGUKUHAN
1.

Apakah kepentingan warganegara memahami tanggungjawab dan peranannya ? Apakah peranan dan tanggungjawab utama selaku warganegara Malaysia? Apakah cabaran dalam melaksanakan peranan dan tanggungjawab sebagai seorang warganegara ?

2.

3.

SESI DIALOG

SEKIAN TERIMA KASIH